Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

«Η Ιστορία δεν παραγράφεται», απαντά η Αθήνα

«Η Ιστορία δεν παραγράφεται» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας στην χθεσινή αντίδραση της Αγκυρας για τις πρόσφατες δηλώσεις Παπούλια κατά τη συνάντησή του με τον Αρμένιο ομόλογό του.

«Η ιστορία δεν ξαναγράφεται, δεν παραγράφεται. Η ιστορία διδάσκει πως μπορούμε να χτίσουμε μέλλον ειρήνης, αρκεί να τη σεβαστούμε και να εργασθούμε με συνέπεια για αυτό το σκοπό. Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα στην προσπάθεια βελτίωσης των διμερών τους σχέσεων. Όμως τα πιο μεγάλα και τα πιο δύσκολα βρίσκονται μπροστά μας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρ.Δελαβέκουρας, απαντώντας στη χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που σχολίαζε επικριτικά πρόσφατες τοποθετήσεις του Κάρολου Παπούλια.

«Η Ιστορία δεν παραγράφεται», απαντά η Αθήνα

Στην ανακοίνωσή του ο κ.Δελαβέκουρας, προσθέτει: «Η διαδρομή του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας αποδεικνύει την καταλυτική προσφορά του στην προσπάθεια ελληνοτουρκικής συνεννόησης. Με τη στάση και τις πράξεις του επιβεβαιώνει καθημερινά ότι οι λαοί της περιοχής μπορούμε να ελπίζουμε και να πετύχουμε ένα μέλλον ειρήνης και συνεργασίας».

Τί προκάλεσε την αντίδραση της Αγκυρας

Τέσσερις ημέρες μετά την συνάντηση του Κ.Παπούλια με τον Αρμένιο ομόλογό του, Σερζ Σακισιάν, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής ανακοίνωση με την οποία καταλογίζει «διαστροφή των ιστορικών γεγονότων» και «μη ανταπόκριση στην κοινή λογική» στις δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας.

«Οι παρατηρήσεις του Έλληνα προέδρου κ. Παπούλια που στόχευαν την Τουρκία, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Αθήνα του Αρμενίου προέδρου, διαστρέφουν ιστορικά γεγονότα, δεν ανταποκρίνονται στην κοινή λογική και δεν αρμόζουν στο σεβάσμιο θεσμό από τον οποίον εκστομίσθηκαν», αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών .

Ο Κάρολος Παπούλιας, κατά την υποδοχή του Αρμένιου ομολόγου του, Σερζ Σακισιάν, στο Προεδρικό Μέγαρο, την περασμένη Τρίτη, και αναφερόμενος στη γενοκτονία των Αρμενίων και τις σφαγές του Μικρασιατικού και Ποντιακού Ελληνισμού από τους Νεότουρκους, είχε δηλώσει: «Κατακρεουργηθήκαμε από τον ίδιο βάρβαρο».

Επίσης, ο κ. Παπούλιας είχε αναφέρει: «Λυπάμαι που η Τουρκία μέχρι και σήμερα αρνείται να ζητήσει συγγνώμη, όπως έκανε ο Βίλι Μπραντ στη Βαρσοβία για τις καταστροφές που υπέστη η Πολωνία από το ναζισμό» .

Τέλος, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σημειώσει ότι η Ελλάδα δεν θα είχε ανάγκη το ΔΝΤ εάν δεν έφερε το οικονομικό βάρος της ισορροπίας των εξοπλισμών.

«Δίνουμε τα περισσότερα χρήματα από όλους τους συμμάχους μας στους εξοπλισμούς και αυτό είναι άδικο για τον ελληνικό λαό. Ελπίζουμε, όμως», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Παπούλιας.

Η προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας τις δηλώσεις αυτές, προσθέτει:

«Η τουρκική και η ελληνική κυβέρνηση κάνουν από κοινού ό,τι μπορούν για να δώσουν νέα ώθηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», και καταλήγει ότι «είναι συνεπώς λογική προσδοκία να περιμένει κανείς ότι θα αποφεύγονται δηλώσεις που αναμοχλεύουν το κοινό μας παρελθόν και εξετάζουν ιστορικά γεγονότα χωρίς να τα διαστρέφουν, ενώ αναλύουν προσεκτικά την υφιστάμενη κατάσταση».
ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: