Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Ήρθε η σειρά της Ισπανίας...



Την υποβαθμίζει η Moody's...
Φωτιά στην Ευρωζώνη. Μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, μια χώρα με πολλαπλάσια οικονομικά μεγέθη, η Ισπανία στο... χείλος της υποβάθμισης από τη Moody's. Ο διεθνής οίκος, υποβάθμισε κατά μία μονάδα την αξιοπιστία των ομολόγων της χώρας. Κατά τη Moody's η Ισπανία μέσα στο 2011 θα χρειαστεί να δανειστεί 170 Δις ευρώ, περίπου όσα πήραν Ελλάδα και Ιρλανδία από το ταμείο στήριξης για τρία χρόνια. Όπερ σημαίνει πως κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα η μπάνκα της Ευρωπαϊκής στήριξης...


Read more...

Η φωτογραφία της ημέρας ...



Read more...

Ανακοίνωση Νεολαίας ΠΑΣΟΚ σχετικά με το πολυνομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh5tLCWX-58enUDmgR3PHpsLGQFwkvIOrm_sJ5p2ixzDu_IWbe0j1mPrNDZzNdZVCf_gtw3yIbpF-9pzYvu6mHwIUz4b_7REDloDTFTzQfnDnF_7a2W70GA76wcmwVb0u2KXZq4R10NDxY/s1600/n122594054442803_7629.jpgΟι εργασιακές σχέσεις, ως ρυθμιστικός παράγοντας του κοινωνικού ιστού μιας σύγχρονης κοινωνίας, αποτελούν πεδίο, όπου η εκάστοτε Κυβέρνηση, ιδίως όταν πρόκειται για τη Σοσιαλιστική Δημοκρατική Παράταξη της πατρίδας μας, πρέπει να αντιμετωπίζει με αίσθημα υπευθυνότητας και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.

Με μεγάλο προβληματισμό παρακολουθούμε τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το νέο τοπίο διαμόρφωσης των εργασιακών σχέσεων. Εξελίξεις, που οδήγησαν στην κατάθεση και ψήφιση στη Βουλή, του περιβόητου πολυνομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις.

Τα μέτρα, τα οποία λαμβάνονται στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας με ΔΝΤ και ΕΕ και υπό την πίεση της διεθνούς οικονομικής κρίσης, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα καλύτερο περιβάλλον για νέες επενδύσεις και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας, φέρνουν αλλαγές επώδυνες και σηματοδοτούν αφαίρεση δικαιωμάτων και διεκδικήσεων πολλών δεκαετιών. Δικαιώματα, που η ίδια η Παράταξή μας, το ΠΑΣΟΚ, θεσμοθέτησε για τον ελληνικό λαό.

Αλλαγές που συνιστούν ετεροβαρείς ρυθμίσεις, κυρίως για τη Νέα Γενιά της Ελλάδας.

Η Νέα Γενιά βλέπει να δυσχεραίνεται τόσο η εύρεση εργασίας όσο και η διατήρηση της θέσης εργασίας. Βιώνει την εργασιακή ανασφάλεια, την εργοδοτική αυθαιρεσία και την έλλειψη προοπτικής Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο Νέος άνθρωπος νιώθει αδυναμία να χτίσει τη ζωή του με ασφάλεια και αισιοδοξία για το μέλλον. Ταυτόχρονα, οι εργοδότες, που δεν φημίζονται για τον «πατριωτισμό» τους, προετοιμάζουν έναν εργασιακό μεσαίωνα για τους νέους εργαζομένους. Υπάρχει ορατός κίνδυνος, με την διάρρηξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την προτεραιότητα της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης, την υποβάθμιση της Διαιτησίας, το νέο πλαίσιο απολύσεων και την επιμήκυνση της ενοικίασης εργαζομένων, να φουντώσει η εργοδοτική αυθαιρεσία και να παγιωθεί ένα σκληρό εργασιακό παρόν και μέλλον για τη σημερινή Νεολαία. Μια Νεολαία που βρίσκεται σε διαρκή αγώνα επιβίωσης.

Ως Νέοι άνθρωποι και ως νέοι Σοσιαλιστές πιστεύουμε αταλάντευτα ότι:

1. Η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και η δημιουργία κλίματος εργασιακής ανασφάλειας δεν συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, ιδίως σε καθεστώς Κρίσης, σε ένα ήδη επιβαρυμένο εργασιακό περιβάλλον, αλλά αντίθετα, ενισχύουν την εργοδοτική αυθαιρεσία

2. Η επένδυση στη Γνώση, στο τεράστιο επιστημονικό δυναμικό της πατρίδας μας, στην Κατάρτιση, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας (ιδίως στους νέους ανθρώπους), η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και όλων αυτών που κερδίζουν από στρεβλώσεις της αγοράς, του «αεριτζίδικου» κεφαλαίου, πρέπει να αποτελέσουν τις πρώτες προτεραιότητες της Κυβέρνησης σε αυτή την Κρίση

3. Η υπέρβαση της Κρίσης θα γίνει πραγματικότητα, όχι μόνο εξασφαλίζοντας δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά κυρίως την κοινωνική συνοχή. Αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη και την υλοποίηση ενός παραγωγικού ανθρωποκεντρικού αναπτυξιακού σχεδίου της Χώρας, που θα συμφωνηθεί από το σύνολο των κοινωνικών εταίρων. Ενός σχεδίου που θα διασφαλίζει δίκαιη κατανομή των βαρών για την υλοποίησή του, και κατ’ επέκταση και των ωφελειών που θα προκύψουν από την επιτυχία του.

Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ, οι Νέοι Σοσιαλιστές, θα είμαστε ειρηνικά συμμέτοχοι σε κάθε κοινωνική διεργασία, αλλά και σε κάθε κοινωνική κινητοποίηση, στέλνοντας επιπλέον ισχυρό μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι απαιτείται ένας άλλος δρόμος για την υπέρβαση της Κρίσης.

Ένας δρόμος κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης, δίκαιης κατανομής των βαρών και του πλούτου, αλληλεγγύης, ευημερίας και ασφάλειας.

Ένας δρόμος υπέρ της Ευρώπης των λαών και όχι της Ευρώπης των οικονομικών μονοπωλίων

Για αυτούς τους λόγους καλούμε κάθε Νέα και Νέο να συμμετάσχουν, σε όλη την Ελλάδα, στην αυριανή πανελλαδική απεργία.

Όλοι στο Πεδίον του Άρεως, αύριο Τετάρτη, στις 11.00 πμ.


Read more...

Ήταν η αρχή...


Από το ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

ΑΥΤΗ Η ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ
ΗΤΑΝ Η ΑΡΧΗ!
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ!
Χαιρετίζουμε τις εκατοντάδες χιλιάδες απεργών που πλημμύρισαν σήμερα τις πρωτεύουσες όλων των νομών της χώρας στέλνοντας το μήνυμα στη κυβέρνηση ότι δεν θα περάσουν στη πράξη τα αντεργατικά τερατουργήματα που ψήφισε νύχτα η πλειοψηφία των 156 εναπομεινάντων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ μετά την αποχώρηση του Β.Παπαχρήστου. Αναγκάστηκαν να πάρουν πίσω το νέο δώρο των 24 δις στους επιχειρηματίες λες και δεν...
τους φτάνουν όσα έχουν αρπάξει!
Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση ξεπέρασε σε μέγεθος τον απεργιακό σεισμό της 5 Μάη! Ήταν μια επίδειξη δύναμης των εργαζόμενων που δίνουν μάχη χώρο το χώρο για να μην περάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης, ακόμη και όταν ο απεργίες τους κηρύσσονται παράνομες από τα δικαστήρια όπως των εργαζόμενων του Δήμου Αθήνας μόλις χθες.
Αλύγιστοι χιλιάδες εργαζόμενοι που συσπειρώθηκαν στα μαχητικά μπλοκ της απεργίας διαρκείας που ξεκίνησαν από το Μουσείο αντιμετώπισαν τη βάρβαρη και δολοφονική επέλαση των ΜΑΤ του Παπουτσή σε όλο τον κορμό της διαδήλωσης. Ματοκύλισαν δεκάδες διαδηλωτές με γκλόμπ, χημικά ακόμη και με φλογοβόλα όπλα! Υπολόγισε η κυβέρνηση ότι ένα τέτοιο χτύπημα θα διαλύσει και θα ανακόψει το κύμα απεργιακής κλιμάκωσης που αυτή τη στιγμή προχωρά σε απεργίες διάρκειας στις συγκοινωνίες, τις τράπεζες, τα ΜΜΕ και τους έχει τρομάξει.
Επιτέθηκαν με δριμύτητα στα μαζικότερα τμήματα της πορείας, στους εκπαιδευτικούς και τους φοιτητές και συνέχισαν να χτυπάνε το μπλοκ της Επιτροπής Αλληλεγγύης συνδικάτων και συνδικαλιστών , των μαθητών και των μεταναστών. Ήταν τέτοια η τυφλή αγριότητα των ΜΑΤ μετά τη «Μεγάλη Βρετάνια» στην Πανεπιστημίου ,όπου χτύπησαν στο ψαχνό τους μετανάστες και την περιφρούρηση της Εργατικής Αλληλεγγύης τραυματίζοντας σοβαρά στο πρόσωπο και το κεφάλι την Ελένη Μπούμπουρα, μέλος του ΣΕΚ και υποψήφια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τις πρόσφατες εκλογές του Δήμου της Αθήνας.
Η απάντηση που αξίζει στη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, αυτό τον πιστό υπηρέτη των Τραπεζιτών , της ΕΕ και του ΔΝΤ, είναι η ορμητική κλιμάκωση των απεργιών διαρκείας και των καταλήψεων στις σχολές ώστε να ανατρέψουμε στη πράξη το Μνημόνιο και τη συνολική επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζόμενων και της νεολαίας.
Για αυτό χρειάζεται να υπερασπίσουμε τις δημοκρατικές ελευθερίες απέναντι στη κυβέρνηση που είχε το θράσος να στείλει τα ΜΑΤ να χτυπήσουν την Πανεργατική Απεργία. Λίγες μέρες πριν είχε πνίξει με χημικά τη Αθήνα στις διαδηλώσεις μνήμης της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Μόλις χθες τα δικαστήρια έβγαλαν παράνομη την απεργία διαρκείας των εργαζόμενων στο Δήμο της Αθήνας.
Καλούμε τα συνδικάτα να καταδικάσουν την δολοφονική επίθεση των ΜΑΤ σε βάρος της Πανεργατικής Απεργίας, και να στείλουν το μήνυμα της απεργιακής κλιμάκωσης με αποφασιστικότητα, προχωρώντας στις συγκοινωνίες, τα μέσα ενημέρωσης, τις Τράπεζες, τα σχολεία ,τους Δήμους και τα νοσοκομεία σε συντονισμένη απεργιακή κλιμάκωση.
Είναι ώρα να ξεσηκωθούμε για να τους ανατρέψουμε! Η νίκη θα είναι δική μας!

Read more...

«Κατοχική βουλή» καταγγέλλει η Σοφία Σακοράφα...



«Στην ελληνική βουλή που μίλησαν οι Στρος Καν και Όλι Ρεν δεν μπορεί να μιλήσει Έλληνας βουλευτής. Στο ελληνικό κοινοβούλιο που ο αλαζόνας επικεφαλής του ΔΝΤ και ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέπτυξαν το σκεπτικό τους, εκδηλώνοντας ψυχρά και απροκάλυπτα τον αποικιακό ρόλο που διαδραματίζουν, δεν μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα οι εκλεγμένοι Έλληνες βουλευτές. Πλέον στο...

ελληνικό κοινοβούλιο η αντίθετη στην μνημονιακή πολιτική όταν εκφράζεται από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχει το δικό της τίμημα. Ο πολύ σοβαρός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Πρέβεζα Ευ. Παπαχρήστος διαγράφηκε διότι αρνήθηκε να ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο για τα εργασιακά, τις ΔΕΚΟ και την φορολογία. Πόσο δίκιο είχε τελικά όταν απάντησε στον πρωθυπουργό της χώρας Γιώργο Παπανδρέου παραφράζοντας τους στίχους του Καβάφη ««Κι αν δεν μπορείς να κάνεις την πολιτική, όπως το θέλεις. Τούτο προσπάθησε, όσο μπορείς, μην την εξευτελίσεις…».

Η βουλευτής Σοφία Σακοράφα, η οποία επίσης πριν από καιρό είχε βρεθεί εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, διότι δεν υποστήριξε με την ψήφο της στο μνημόνιο, αποχώρησε από την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο λέγοντας «Αρνούμαι να υπογράψω τα φιρμάνια του ΔΝΤ, αρνούμαι να γίνει αυτή η βουλή κατοχική».
www.newscode.gr


Read more...

Τα επεισόδεια με την κάμερα του Euronews...






Κλικ για το Βίντεο...


Read more...

To Βίντεο με τις διαδηλώσεις που προβάλει το CNN...



Κάντε κλίκ, για να δείτε πλάνα από τις συγκρούσεις των διαδηλωτών με τα ΜΑΤ, και τα σχόλια του ανταποκριτή του CNN ...


Read more...

Συγκαλείται εκτάκτως, το Σάββατο, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ...


Από τον Στάθη Παλαιολόγο
ΜΟΝΟ ΣΤΟ PRESS-GR

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου αποφάσισε να προχωρήσει σε έκτακτη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου.
Σημειώνεται ότι το απόγευμα του Σαββάτου αρχίζει και η πενθήμερη συζήτηση του νέου προϋπολογισμού ενώ...
χθες διεγράφη ο βουλευτής Βαγγέλης Παπαχρήστος επειδή καταψήφισε το πολυνομοσχέδιο.

Read more...

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΣΤΗΝ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

Στην περιοχή των Εξαρχείων κινούνται αυτή τη στιγμή οι κουκουλοφόροι, έχοντας κλείσει την οδό Στουρνάρη. Λίγο νωρίτερα επεισόδια σημειώθηκαν έξω απο τα γραφεία της ΓΣΕΕ στην Πατησίων, όπου οι αντιεξουσιαστές έκαψαν δύο μηχανές αστυνομικών...
Η ατμόσφαιρα στην περιοχή του κέντρου είναι αποπνικτική λόγω της εκτεταμένης χρήσης δακρυγόνων.
ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
Φωτογραφία τραβηγμένη πριν από δέκα λεπτά λίγο πάνω από την συμβολή των οδών Πατησίων και Αλεξάνδρας. Η μια από τις δυο μηχανές που καίγονται είναι της ομάδας "Ζ". Περίπου 100 άτομα με καλυμμένα τα πρόσωπά τους συνεπλάκησαν με...
δυνάμεις των ΜΑΤ. Αυτή την ώρα στην περιοχή επικρατεί ηρεμία αλλά υπάρχει κομφούζιο και μποτιλιάρισμα στους γύρω δρόμους λόγω των επεισοδίων...

Read more...

O ΤΡΟΜΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ...



H φωτογραφία (κλικ) δημοσιεύτηκε πριν από λίγο στο athens.indymedia.org και τραβήχτηκε λίγα δευτερόλεπτα μετά την φυγάδευση του Κ. Χατζηδάκη από μια ολόκληρη διμοιρία ανδρών των ΜΑΤ οι οποίοι τον προστάτευσαν από τους...
διαδηλωτές. Όπως σας ενημερώσαμε πριν από λίγο, ο πρώην υπουργός παραμένει νοσηλευόμενος σε κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας.

Read more...

70.000 ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!


Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ
Ήταν ίσως η μεγαλύτερη συγκέντρωση κόσμου σε διαδήλωση των τελευταίων ετών. Κατά τις εκτιμήσεις σήμερα στο κέντρο της Αθήνας συμμετείχαν σε όλα τα συλλαλητήρια περίπου 70.000 κόσμος! Μόνο οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ ξεπέρασαν τα...

30.000 άτομα. Παράλληλα χιλιάδες κόσμου που μετείχαν στην πορεία συνδικάτων και αριστερών οργανώσεων είχαν καταλάβει ολόκληρη τη Σταδίου αναγκάζοντας χιλιάδες ακόμη διαδηλωτές που μετείχαν στην πορεία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να περιμένουν για τουλάχιστον μια ώρα στην Ομόνοια..
Read more...

Πλάκωσαν στο ξύλο τον Κωστή Χατζηδάκη…


Πριν από λίγο ο βουλευτής της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης, ενώ προχωρούσε μαζί με φίλο του έξω από το ξενοδοχείο Μεγ. Βρετανία, μπροστα στη Βουλή, δέχτηκε επίθεση από ομάδα αγανακτισμένων διαδηλωτών και τον έκαναν «μαύρο» στο ξύλο, φωνάζοντας «πού…δες δεν τα φάγαμε μαζί…».
Aιμόφυρτος στο κεφάλι, φυγαδεύτηκε σε παρακείμενα καταστήματα για να αποφευχθούν τα χειρότερα...
Πριν καταφθάσει διμοιρία των ΜΑΤ, οι διαδηλωτές έσπασαν τις πολυτελείς λιμουζίνες Μερσεντές, που συνήθως βρίσκονται παρκαρισμένες στο...
στενό της Βουκουρεστίου…

Read more...

XAMOΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΜΕ ΜΟΛΟΤΟΦ


Εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων πριν απο λίγο στο Σύνταγμα όταν ομάδα αντιεξουσιαστών πέταξε μολότοφ και πέτρες εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ...
Απο τις μολότοφ κάηκαν δύο αυτοκίνητα και διαλύθηκε η συγκέντρωση των εργαζομένων. Αυτή τη στιγμή γίνεται κλεφτοπόλεμος στα στενά της πλατείας Συντάγματος μεταξύ των νεαρών και των αστυνομικών.

Read more...

ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΟΙ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΙ


Οι κουκουλοφόροι αυτή τη στιγμή κατευθύνται στα Προπύλαια, πετώντας συνεχώς μολότοφ εναντίον των αστυνομικών. Στο διάβα τους έχουν αφήσει καμμένα αυτοκίνητα και σπασμένες στάσεις λεωφορείων...
Η πορεία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που είχαν σκοπό να διαδηλώσουν ειρηνικά, ολοκληρώθηκε πριν απο λίγη ώρα.
Read more...

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ:«Κι αν δεν μπορείς να κάνεις την πολιτική, όπως τη θέλεις,τούτο προσπάθησε, όσο μπορείς, μην την εξευτελίσεις…»


«Κι αν δεν μπορείς να κάνεις την πολιτική, όπως το θέλεις. Τούτο προσπάθησε, όσο μπορείς, μην την εξευτελίσεις…».Παραφράζοντας τον Καβάφη, ο βουλευτής Βαγγέλης Παπαχρήστος ήρθε στη Βουλή, για να καταψηφίσει το επείγον νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, μια απόφαση που τον οδήγησε να βρεθεί από τον Γιώργο Παπανδρέου εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.«Είχε ορκιστεί στην οικογένειά του ότι θα πει ''όχι'' στο πολυνομοσχέδιο και έτσι δεν μπορούσε να κάνει τίποτα διαφορετικό…» είπε ο υφυπουργός Αθλητισμού Χρήστος Αηδόνης, ο οποίος μέχρι και την τελευταία στιγμή προσπαθούσε να πείσει τον Πρεβεζάνο βουλευτή να μην καταψηφίσει.«Εγώ το ξέρω εδώ και μερικές μέρες. Έχω δοκιμάσει τα πάντα να τον μεταπείσω. Σήμερα ήπια τρία χάπια για το στομάχι μου, αλλά έχουν δίκιο όσοι μιλάνε για ηπειρώτικα κεφάλια» συνέχισε να λέει με παράπονο ο υφυπουργός.«Κύριε Παπαχρήστο, θα βγείτε σε κανένα κανάλι;» τον ρώτησε ένας τηλεοπτικός συντάκτης.«Με είχατε καλέσει και χθες και μου λέτε αν θα βγω και σήμερα;» του απάντησε ο βουλευτής, κοιτάζοντάς τον με τρόπο απαξιωτικό για το όψιμο ενδιαφέρον.Ήταν λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του Φίλιππου Πετσάλνικου ότι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τίθεται εκτός Κ.Ο..
Ο Βαγγέλης Παπαχρήστος έπινε, ωστόσο, ήρεμος το καφεδάκι του και απολάμβανε το τσιγαράκι του. Ακόμα κι όταν στην οθόνη του κινητού εμφανίστηκε η φωτογραφία της όμορφης συζύγου και της πανέμορφης κόρης, συνέχισε την κουβέντα του.«Το ξέρουν οι δικοί μου άνθρωποι. Τους είχα ενημερώσει. Ήταν πολιτική απόφαση.Ένα χρόνο τώρα διαβάζω μέχρι τις έξι το πρωί. Βγήκαν τα μάτια μου. Δεν ήρθα ξαφνικά εδώ και είπα θα πιω ένα καφέ και θα πάω μέσα να καταψηφίσω. Ξέρω τι έκανα συνειδητά, το ήξεραν και στο ΠΑΣΟΚ» διευκρίνισε ο ανεξάρτητος βουλευτής.«Κάνε ό,τι σου πει η καρδιά σου» μάθαμε ότι του είχε πει η γοητευτική σύζυγός του.Αυτό έκανε και κείνος και ας είναι προσωπικός φίλος του Γιώργου Παπανδρέου.
epirusgate

Read more...

Πέντε Νοσοκομεία του ΙΚΑ εντάσσονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

.tovima.gr

«Μεγαλώνει» το ΕΣΥ. Με νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες το απόγευμα στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος, πέντε Νοσοκομεία του ΙΚΑ εντάσσονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παράλληλα, συστήνεται ο Οργανισμός Παροχής Υγείας, στον οποίο θα ενταχθούν οι κλάδοι Υγείας του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) και ο Οίκος Ναύτη. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και άλλες διατάξεις, που αφορούν την χορήγηση πολυτεκνικών επιδομάτων βάσει εισοδηματικών κριτηρίων. Συγκεκριμένα, τα εν λόγω επιδόματα χορηγούνται μόνο σε οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά των οποίων των ετήσιο εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 40.000 ευρώ.

Ποια νοσοκομεία συγχωνεύονται

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι υπηρεσίες νοσοκομειακής υποστήριξης του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ εντάσσονται στο ΕΣΥ: Το 1ο Νοσοκομείο του ΙΚΑ Αθήνας εντάσσεται στο Σισμανόγλειο, το 2ο Νοσοκομείο του ΙΚΑ Θεσσαλονίκης στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Άγιος Παύλος», το Νοσοκομείο Βραχείας Νοσηλείας του ΙΚΑ στην «Πολυκλινική», το Ογκολογικό Νοσοκομείο του ΙΚΑ στον «Άγιο Σάββα» και το 7ο Νοσοκομείο του ΙΚΑ στο Νοσοκομείο «Αγία Όλγα -Κωνσταντοπούλειο». Μετά την ένταξη, το προσωπικό που είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, «... μεταφέρεται με την ίδια εργασιακή σχέση, οργανική θέση, κλάδο, βαθμό και ειδικότητα που κατέχει, στον αντίστοιχο φορέα υποδοχής, το δε απασχολούμενο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, σε αντίστοιχες κενές θέσεις της συγκεκριμένης ειδικότητας».

Όλη η περιουσία (ακίνητη, κινητή, εξοπλισμός κλπ) του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, που αφορά τις υπηρεσίες νοσοκομειακής περίθαλψης, περιέρχεται αυτοδικαίως κατά κυριότητα στο Ελληνικό Δημόσιο και χωρίς την κατάρτιση οποιασδήποτε συμβολαιογραφικής ή άλλης πράξης.

Συμβάσεις που έχουν καταρτιστεί, μεταξύ του ΙΚΑ και τρίτων (εκμισθωτές, προμηθευτές κλπ), καθώς και με γιατρούς και οδοντιάτρους απασχολούμενους με σχέση μίσθωσης έργου, εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι τη λήξη τους, αλλά όχι για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

Τρίτεκνοι και πολύτεκνοι

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, στη μητέρα που αποκτά τρίτο παιδί καταβάλλεται μέχρι και την συμπλήρωση του έκτου έτους της ηλικίας του επίδομα ύψους 177 ευρώ, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων δεν υπερβαίνει το ποσό των 40.000 ευρώ. Οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν μόνιμη και συνεχή δεκαετή παραμονή στην Ελλάδα. Επίσης, στην μητέρα που έχει ή αποκτά τρία παιδιά χορηγείται μηνιαίο επίδομα για κάθε άγαμο παιδί της, κάτω των 23 ετών, το οποίο ισούται με το επίδομα που καταβάλλεται για κάθε παιδί πολύτεκνης οικογένειας και καθορίζεται από 1-1-2011 στο ποσό των 44 ευρώ.

Στους πολύτεκνους καταβάλλεται μηνιαίο επίδομα ποσού 44 ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 40.000 ευρώ. Στην μητέρα που δεν δικαιούται πλέον το παραπάνω επίδομα χορηγείται ισόβια σύνταξη ποσού 102 ευρώ. Στις πολύτεκνες οικογένειες, από 1-1-2011 και για όσο χρονικό διάστημα καταβάλλεται το επίδομα τρίτου παιδιού δεν θα καταβάλλεται το επίδομα παιδιού πολύτεκνης οικογένειας.





Read more...

Η «φωτιά» στα εργασιακά βάζει λουκέτο στην Ελλάδα Εικοσιτετράωρη απεργία ΓΣΕΕ - Α∆Ε∆Υ. Ποιοι άλλοι συµµετέχουν

Με τη σηµερινή 24ωρη πανεργατική, πανελλαδική απεργία από τηΓΣΕΕ και την Α∆Ε∆Υ κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις των εργατικών συνδικάτων ενάντια στο πολυνοµοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο φέρνει νέα δεδοµένα στην αγορά εργασίας.

Τα εργατικά συνδικάτα απειλούν µε κλιµάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων και καλούν τους συνδικαλιστές να µην υπογράψουν τις ειδικές επιχειρησιακές συµβάσεις οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις θα οδηγήσουν σε περικοπές µισθών ενώ δεν θααποφεύγονται οι απολύσεις και µάλιστα µε µικρότερες αποζηµιώσεις.

Στη σηµερινή γενική πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ και της Α∆Ε∆Υ (εκτός από τα µέσα µαζικής µεταφοράς) συµµετέχουν οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι φαρµακοποιοί, οι νοσοκοµειακοί γιατροί, οι δηµόσιοι υπάλληλοι, οι υγειονοµικοί και διοικητικοί υπάλληλοι του ΙΚΑ, οι ιατρικοί επισκέπτες, οι εργαζόµενοι στις ∆ΕΚΟ, καθώς και οι εργαζόµενοι στα µέσα ενηµέρωσης που θα πραγµατοποιήσουν (και) 48ωρη απεργία την Παρασκευή και το Σάββατο. Χθες έγινε παναττική στάση εργασίας από τις 12 έως τις 3 το µεσηµέρι από ΓΣΕΕ και Α∆Ε∆Υ ενώοι τραπεζοϋπάλληλοι µετείχαν στη 48ωρη απεργία της ΟΤΟΕ (Τρίτη - Τετάρτη). Κινητοποιήσεις άρχισαν οι εργαζόµενοι στην Αγροτική Τράπεζα καθώς και οι γιατροί του ΙΚΑ.

Τονίζεται ότι το πολυνοµοσχέδιο ανοίγει τον δρόµο για αντικατάσταση των κλαδικών από ειδικές επιχειρησιακές συµβάσεις στον ιδιωτικό τοµέα. Το µόνο που διασώζεται είναι ο κατώτερος µισθός των 740 ευρώ (ή αλλιώς µισθός ασφαλείας) που προβλέπει η Εθνική Συλλογική Σύµβαση Εργασίας. Οι νέες συµβάσεις θα υπογράφονται µεταξύ του εργοδότη και του σωµατείου ενώ όπου δεν υπάρχει σωµατείο τη διαπραγµάτευση θα αναλαµβάνει η κλαδική οµοσπονδία.

Συγκεκριµένοι όροι για την υπαγωγή µιας επιχείρησης στη ρύθµιση δεν υπάρχουν ενώ δεν υπάρχει πλαφόν στο ποσοστό της µείωσης των µισθών. Ετσι το ποσοστό της µείωσης θα είναι αποτέλεσµα της διαπραγµάτευσης του εργοδότη και του συνδικάτου, µε τη µείωση να µπορεί να φτάνει ακόµα και το 26%. Ενδεικτικά αναφέρεται πως σήµερα ένας τραπεζοϋπάλληλος παίρνει ως βασικό µισθό 1.000 ευρώ ενώ ο κατώτερος µισθός µε βάση την Εθνική Συλλογική Σύµβαση είναι 740 ευρώ (νεοεισερχόµενοι).

Τα µέσα µεταφοράς
Με νέο κύκλο απεργιακών κινητοποιήσεων που θα παραλύσει τις µετακινήσεις στο Λεκανοπέδιο και την ερχόµενη εβδοµάδα, απειλούν οι εργαζόµενοι στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας.

Το νέο απεργιακό πρόγραµµα θα αποφασιστεί αύριο – Πέµπτη – από τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζοµένων στις εταιρείες του Οργανισµού Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ) που µετέχουν στο συντονιστικό όργανο το οποίο έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτό.

Οι εργαζόµενοι στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας κλιµακώνουν τις κινητοποιήσεις τους σε ένδειξη διαµαρτυρίας για τις προωθούµενες αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία των συγκοινωνιακών φορέων της Αττικής, καθώς και για τις δραστικές περικοπές των αποδοχών τους µέσω του πολυνοµοσχεδίου του υπουργείου Οικονοµικών που ήδη συζητείται στη Βουλή। Στο πλαίσιο αυτό αναµένεται να γίνουν εισηγήσεις για νέες 24ωρες απεργίες και στάσεις εργασίας που θα εναλλάσσονται σε όλο το διάστηµα που µεσολαβεί µέχρι τα Χριστούγεννα.
tanea.gr
Read more...

Λεφτά …υπήρχαν!

Πώς τα 32 δισ. έγιναν 10 δισεκατομμύρια


http://img.protothema.gr/
"Άνθρακες" αποδεικνύεται. Εγκλωβισμένοι ανάμεσα στο "λεφτά υπάρχουν" και στην ισοπέδωση μισθών και συντάξεων, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έστησαν "αντάρτικο" στην πρώτη ευκαιρία που τους "πρόσφερε" ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, για να δικαιολογήσουν πως μπορούν "άλλα να λένε και άλλα να ψηφίζουν", ωστόσο ο θησαυρός των ανείσπρακτων οφειλών των 32 δισ. στα οποία "πάτησε" προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται “άνθρακες”.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου που ενέταξε στο "κατεπείγον" νομοσχέδιο, που αφορά εργασιακά και μισθούς σε ιδιωτικό τομέα και ΔΕΚΟ, μια άσχετη και περίπου "τεχνοκρατική" -κατά τον ίδιο- διάταξη, κατάφερε να περιπλέξει αρκετά την κατάσταση, ώστε να στρέψει την κουβέντα στα 22 δισ. "χρέη-φάντασμα", παρά στη "σφαγή" μισθών και κεκτημένων.

Ήδη από το σαββατοκύριακο οι βουλευτές όλων των κομμάτων "γκρίνιαζαν" πως δεν θα έχουν χρόνο να μιλήσουν, ενώ εκείνοι του ΠΑΣΟΚ πως δυσκολεύονται να πάνε και στα καφενεία του χωριού τους, επειδή ψηφίζουν "ναι" σε όλα τα νομοσχέδια.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τους προσέφερε τελικά "το τέλειο άλλοθι" και υποχώρησε στις πιέσεις τους. Ωστόσο, δεσμεύτηκε πως θα επαναφέρει το θέμα της διαγραφής των χρεών, καθώς μόνο στην Ελλάδα, δεν υπάρχει διαδικασία διαγραφής "μη εισπράξιμων" χρεών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ίδια η Τρόικα πιέζει από καιρό την κυβέρνηση να διαγράψει τις ανείσπρακτες οφειλές, επειδή θέλει "καθαρούς λογαριασμούς" και όχι υποθετικά δεδομένα και εικασίες.

200% πάνω επί Καραμανλή

Από τα 32 δισ. ευρώ, μόνο τα 10 θεωρούνται πραγματικά εισπράξιμα. Από το 2004 ως σήμερα τα ανείσπρακτα χρέη προς το δημόσιο αυξήθηκαν σχεδόν 200%.

Η "φούσκα" των χρεών περιλαμβάνει όχι μόνο ιδιώτες αλλά και δημόσιες επιχειρήσεις (πχ ΟΣΕ). Στην ίδια λίστα περιλαμβάνεται και η γνωστή από το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων Ακρόπολις Χρηματιστηριακή, η οποία εμφανίζει (από μόνη της) χρέη 551 εκατ. ευρώ, λόγω προστίμων κλπ κλπ.

Περιλαμβάνονται όμως ακόμα ελεύθεροι επαγγελματίες, γνωστές κατασκευαστικές, διαφημιστικές και τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και διάσημοι καλλιτέχνες.
Read more...

Μια χώρα σε παράλυση…

Υπολειτουργούν σχολεία και νοσοκομεία


http://img.protothema.gr/
Παραλύει σήμερα η χώρα, λόγω της γενικής απεργίας που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, για να εκφράσουν την αντίθεση τους στις νέες συμβάσεις , τις περικοπές αποδοχών και την ακρίβεια.

Κυκλοφοριακό κομφούζιο σε πολλούς δρόμους της πόλης και κυρίως σε αυτούς του κέντρου, λόγω των περιορισμένων δρομολογίων των μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς και των συγκεντρώσεων που έχουν προγραμματίσει για σήμερα οργανώσεις και συνδικάτα.

Δημόσιες υπηρεσίες , σχολεία και τράπεζες θα υπολειτουργήσουν ενώ με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν και τα νοσοκομεία . Η ΓΣΕΕ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στις 11 στο Πεδίο του Άρεως και το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια .

Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κυκλοφορήσουν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ το Μετρό και ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, προκειμένου να μεταφέρουν τους εργαζομένους στο κέντρο της Αθήνας, όπου θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο.

Την ίδια ημέρα, ακινητοποιημένα θα μείνουν τα τρένα του ΟΣΕ και οι συρμοί του προαστιακού, ενώ οι ταξιτζήδες αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην απεργία με τετράωρη στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Την Πέμπτη, τα σωματεία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα πραγματοποιήσουν νέα 24ωρη απεργία, γεγονός που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, για να πάνε στις δουλειές τους.

Την ίδια ημέρα, τα τρένα του ΟΣΕ και ο Προαστιακός θα μείνουν ακινητοποιημένα, αφού η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών έχει ήδη εξαγγείλει 24ωρη απεργία.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Κανένα δρομολόγιο πλοίου δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα, καθώς η ΠΝΟ αποφάσισε να κηρύξει 24ωρη απεργία, ενώ το ίδιο έκαναν και οι λιμενεργάτες, αφού η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας αποφάσισε να επεκτείνει τη στάση εργασίας σε όλα τα λιμάνια της.

Προβλήματα στις πτήσεις

Καμία πτήση πολιτικής αεροπορίας δε θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη, λόγω συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στην απεργιακή κινητοποίηση.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας η 24ωρη απεργία των εργαζομένων αρχίζει από τις 00:01 της Τετάρτης και λήγει στις 24:00 της ίδιας ημέρας.

Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία

Μόνο τα επείγοντα περιστατικά θα γίνονται δεκτά στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς οι γιατροί μετέχουν στην απεργία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν ήδη από τη Δευτέρα και τα ιατρεία του ΙΚΑ, καθώς οι γιατροί πραγματοποιούν 48ωρες απεργίες, 13-14 Δεκεμβρίου και στις 16-17 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, το προσωπικό του ΙΚΑ αναμένεται να λάβει μέρος στην απεργία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ στις 15 Δεκεμβρίου.

Απεργούν οι τραπεζοϋπάλληλοι

Κλειστές θα παραμείνουν και σήμερα οι τράπεζες καθώς οι τραπεζοϋπάλληλοι εξήγγειλαν τη Δευτέρα 48ωρη απεργία για Τρίτη και Τετάρτη, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι με το πολυνομοσχέδιο πλήττει τον πυρήνα της υπόστασης του συνδικαλιστικού κινήματος, καταφέροντας ισχυρό πλήγμα στις συλλογικές συμβάσεις και τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων.

Η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεως Ελλάδος (ΟΤΟΕ) έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στις 13:00 σήμερα το μεσημέρι στο Σύνταγμα και στις 11:00 το πρωί της Τετάρτης στο Πεδίον του Άρεως.

Σε αγωνιστική ετοιμότητα και η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ωστόσο για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλή ηλεκτροδότηση των δικτύων εξαιτίας των προβλημάτων που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία η ΓΕΝΟΠ εξαιρεί από την απεργία το απαραίτητο τεχνικό προσωπικό ασφαλείας.

Κλειστά και τα δικαστήρια

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα και τα δικαστήρια όλης της χώρας, καθώς η ΟΔΥΕ συμμετέχει στην απεργία της ΑΔΕΔΥ.

Read more...

ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΟΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ...


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΣΑΜΑΡΑΣ
Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Αρχίζει και το σκέφτεται σοβαρά για εκλογές ο Παπανδρέου. Το πιθανότερο είναι να το ξανασκεφτεί μέσα στις γιορτές αλλά όπως όλα δείχνουν το σενάριο της...
πρόωρης κάλπης παίζει πολύ δυνατά। Θα έχει το περιθώριο της λίστας που το θέλει ο ίδιος, το θέλει όμως και ο Σαμαράς. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, σήμερα στην συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου οι δυο άνδρες μίλησαν και γι αυτό. Και συμφώνησαν ότι τους συμφέρει απόλυτα. Μετά την εξέλιξη με τον Γ. Παπαχρήστο, ο οποίος ανήκε στον λεγόμενο Παπανδρεϊκό πυρήνα ο πρωθυπουργός ξέρει ότι οι βουλευτές κάτω από την πίεση του εκλογικού σώματος δεν μπορούν να ψηφίσουν τόσο σκληρά νομοσχέδια. Οι αποφάσεις δεν έχουν παρθεί. Είναι πολύ κοντά όμως να στηθούν και πάλι κάλπες...fimotro.
Read more...

Συνεδριάζει τη Τετάρτη η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων Θα καθορίσει το πρόγραμμα του 2011

Συνεδριάζει την Τετάρτη η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να καθορίσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του 2011. Στην εν λόγω συνεδρίαση αναμένεται να τεθεί προς εξέταση και ο σχεδιασμός της περιόδου 2011 - 2013, διάστημα κατά το οποίο θα πρέπει να αντληθούν 7 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις. Με βάση και το Μνημόνιο η διαχείριση της περιουσίας του Δημοσίου θα αποδίδει περίπου 1 δισ. ευρώ κάθε έτος στο διάστημα 2011-2013.

Η κυβέρνηση προωθεί εντός του 2011 την οργάνωση ενιαίας διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Η προτεινόμενη μέθοδος αξιοποίησης αφορά κυρίως σε συμβάσεις παραχώρησης και το σχηματισμό ομοιογενών χαρτοφυλακίων ακινήτων, εμπορικών, αστικών ή τουριστικών περιοχών, τα οποία σε συνδυασμό με ιδιωτικά κεφάλαια θα δύναται να οδηγήσουν σε νέα ανάπτυξη και δυνατότητες για μετέπειτα εισαγωγή στο χρηματιστήριο.

Στο τραπεζικό τομέα, εφόσον οι συνθήκες στην αγορά εξομαλυνθούν θα προωθηθεί η αξιοποίηση των συμμετοχών του Δημοσίου στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (34%) και την Τράπεζα Αττικής (45%), με γνώμονα τη διαφύλαξη της συστημικής ευστάθειας του τραπεζικού συστήματος.

Επίσης, η κυβέρνηση προωθεί εντός του 2011 την πλήρη αποκρατικοποίηση του Καζίνο Πάρνηθας, τη διερεύνηση της παράτασης της σύμβασης παραχώρησης παιγνίων του ΟΠΑΠ, καθώς και τη διαχείριση των κρατικών λαχείων με τη μορφή συμβάσεων παραχώρησης

Η κυβέρνηση θα διαχειριστεί τη συμμετοχή του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ και το ΔΕΣΦΑ στο πλαίσιο της πολιτικής δέσμευσης για τον έλεγχο των δικτύων διανομής. Η αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στις εταιρείες αυτές θα λάβει χώρα εντός του 2011 και περιλαμβάνει σε πρώτο στάδιο τη μελέτη της βέλτιστης εταιρικής δομής καθώς και την αποτίμηση του δικαιώματος προαίρεσης της ΔΕΗ για το 30% της συμμετοχής του Δημοσίου στις εταιρείες.

Στα άμεσα σχέδια βρίσκεται και η παράταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, καθώς και τη μελέτη των βέλτιστων επιλογών για την αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στο Αεροδρόμιο. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το σύνολο των αεροδρομίων της χώρας αποτελεί ένα ιδιαίτερα αξιόλογο χαρτοφυλάκιο και εργαλείο για την ανάπτυξη της οικονομίας, και θα αποτελέσει εντός του 2011 αντικείμενο μελέτης στρατηγικής.

Σε σχέση με το σιδηροδρομικό σύστημα, ΟΣΕ και ΤΡΕΝΟΣΕ θα λειτουργούν τους επόμενους μήνες υπό αυστηρό εξορθολογισμό, ενώ προωθείται η μερική ιδιωτικοποίηση της ΤΡΕΝΟΣΕ και αξιοποίηση ακινήτων με συμβάσεις παραχώρησης.

Επίσης, εντός του έτους 2011, η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει την Εγνατία Οδό μέσω συμβάσεων παραχώρησης. Το έργο αυτό έχει ολοκληρωθεί με δανειακές συμβάσεις οι οποίες αναμένεται ότι θα εξυπηρετούνται πλήρως μέσω των συμβάσεων παραχώρησης, ενώ επίσης θα πραγματοποιηθούν υπεραξίες υπέρ του Δημοσίου.

Για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) εξετάζεται αναδιάρθρωση και είσοδος στρατηγικών εταίρων με πλειοψηφική συμμετοχή έως 65% του μετοχικού κεφαλαίου και δικαιώματα διοίκησης.

Για τα ΕΛΤΑ η πολιτική της κυβέρνησης προωθεί την είσοδο στρατηγικού εταίρου με μειοψηφική συμμετοχή και δικαιώματα διαχείρισης.

Τέλος, για το Φάσμα συχνοτήτων συμπεριλαμβανομένου του «ψηφιακού μερίσματος» η κυβέρνηση προωθεί την αξιοποίηση μέσω συμβάσεων παραχώρησης, με στόχο να εισπράξει περίπου 350 εκατ। ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του 2011.
tanea.gr
Read more...

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ Με το βλέμμα στην κρίση συνέρχεται την Πέμπτη και την Παρασκευή

Κρίσιμες αποφάσεις για την ΕΕ θα ληφθούν στη Σύνοδο της Πέμπτης και της Παρασκευής
Κρίσιμες αποφάσεις για την ΕΕ θα ληφθούν στη Σύνοδο της Πέμπτης και της Παρασκευής

Με τη «δαμόκλειο σπάθη» της διάδοσης της κρίσης στην Ευρώπη συνέρχεται την Πέμπτη και την Παρασκευή η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με το μόνιμο μηχανισμό στήριξης για την Ευρωζώνη να βρίσκεται ψηλά στις διαβουλεύσεις.

Οι ηγέτες θα εγκρίνουν την τροποποίηση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, ώστε να επιτραπεί η σύσταση του μόνιμου μηχανισμού. Την ίδια στιγμή όμως, δεν αναμένονται συνταρακτικές αποφάσεις για την άμεση ευρωπαϊκή στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.

Η τροποποίηση ουσιαστικά θα είναι μία προσθήκη δύο προτάσεων στο άρθρο 136 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που θα τονίζει πως για την παροχή οικονομικής βοήθειας σε κράτη μέλη θα τίθενται αυστηρή όροι.

Ο δρόμος για το μόνιμο μηχανισμό ESM άνοιξε με τη συμφωνία Παρισιού και Βερολίνου στο Ντοβίλ τον Οκτώβριο. Ο ΕSΜ θα αντικαταστήσει το προσωρινό «δίχτυ ασφαλείας» των 750 δισ. ευρώ (το EFSF) στο οποίο είχε καταλήξει η ΕΕ μετά τη «διάσωση» της Ελλάδας και εκπνέει το 2013.

Στο μόνιμο μηχανισμό θα συμμετέχουν και ιδιώτες επενδυτές, και στόχος της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη είναι η κύρωσή του να είναι γεγονός μέχρι το τέλος του μεθεπόμενου χρόνου.

Παράλληλα, το θέμα της ενίσχυσης των κεφαλαίων του ήδη υφιστάμενου μηχανισμού -«νύξεις» για την οποία έχουν κάνει ΕΚΤ, ΔΝΤ και κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις- δεν αναμένεται να βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα της συνάντησης. Το ίδιο συμβαίνει και για τα ευρω-ομόλογα και την πρόταση για από κοινού δανεισμό της Ευρωζώνης, κάτι στο οποίο αντιτίθενται Βερολίνο και Παρίσι.

Στους διαδρόμους των Βρυξελλών, αναφέρει το Reuters, θα συζητηθεί και πιθανότητα αύξησης του κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λόγω του προγράμματός της για αγορά κρατικών ομολόγων. Επισήμως, τέτοιο ζήτημα δεν υφίσταται προς το παρόν, αλλά πηγές εντός της ΕΚΤ υποστηρίζουν πως μπορεί να τεθεί ακόμη και στην ερχόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της Τράπεζας στο τέλος της εβδομάδας.

Στη Σύνοδο, τέλος, το Λονδίνο ενδέχεται να επαναφέρει το αίτημά του για μείωση των δαπανών που σχεδιάζει μακροπρόθεσμα η ΕΕ, επικαλούμενο τα προγράμματα λιτότητας στα οποία προχωρούν αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Η επιμήκυνση της αποπληρωμής δεν θα αποτελέσει αντικείμενο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, όπως εκτιμά η γερμανική κυβέρνηση, παραπέμποντας στο Εcofin.





Read more...

ΧΥΤΑ Κερατέας Οχημα εκτόξευσης νερού για πρώτη φορά κατά διαδηλωτών

tovima.gr

Στιγμιότυπο από διαδηλώσεις στη Γαλλία όπου παρόμοιο όχημα εκτοξεύει νερό εναντίον διαδηλωτών
Στιγμιότυπο από διαδηλώσεις στη Γαλλία όπου παρόμοιο όχημα εκτοξεύει νερό εναντίον διαδηλωτών

Ειδικό όχημα που έχει δυνατότητα εκτόξευσης νερού προκειμένου να απωθήσει διαδηλωτές χρησιμοποίησε για πρώτη φορά απόψε το βράδυ η ΕΛ.ΑΣ. στη Κερατέα, όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής στο ΒήμαOnline. Το συγκεκριμένο όχημα είχε κάνει την εμφάνιση του και τη Κυριακή αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε. Υπενθυμίζεται πως στη προηγούμενη πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας υπήρχε η σκέψη να χρησιμοποιηθούν αυτά τα ειδικά οχήματα σε περίπτωση επεισοδίων.

Αν και τα πράγματα έχουν πλέον ηρεμήσει, κατά τις απογευματινές ώρες, η κατάσταση ήταν τεταμένη στην λεωφόρο Λαυρίου στη Κερατέα καθώς κάτοικοι της περιοχής που αντιδρούν στη δημιουργία ΧΥΤΑ συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένοι απο τους περίπου 200 κατοίκους που είχαν συγκεντρωθεί νωρίς το απόγευμα στο σημείο πέταξαν ξαφνικά πέτρες, ξύλα και βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών οι οποίοι τους απώθησαν με εκτατεμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Ακολούθως οι κάτοικοι κατέφυγαν στα χωράφια της γύρω περιοχής ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στη περιοχή έχει διακοπεί η παροχή ρεύματος στις κολώνες φωτισμού που υπάρχουν στο δρόμο.





Read more...

Βουλή - Τροπολογία της τελευταίας στιγμής Ο χρόνος των επιχειρησιακών συμβάσεων θα ορίζεται ρητά από αυτές

tovima.gr
Η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη
Η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη

Τροποποίηση επί τα χείρω στο άρθρο για τις επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας έφερε την τελευταία στιγμή η υπουργός Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη, προκαλώντας εκ νέου την οργή της Αντιπολίτευσης. Διεγράφη η πρόβλεψη για δωδεκάμηνη ισχύ των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων.

Ειδικότερα η υπουργός επέφερε τροποποίηση στο άρθρο 14, με το οποίο θεσμοθετούνται οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, δυνητικά κατώτερες των αντίστοιχων κλαδικών, διαγράφοντας την πρόβλεψη για δωδεκάμηνη ισχύ τους, η οποία θα καθορίζεται ρητά στη σύμβαση.

Η υπουργός επικαλέστηκε νομικές εκτιμήσεις πως η σχετική αναφορά συνιστά «νομικό πλεονασμό», προκαλώντας ωστόσο έντονες διαμαρτυρίες εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, (Παπαδημούλης, Λαφαζάνης), που υποστήριξαν πως με τον τρόπο αυτό, ανοίγει ο δρόμος για πολυετείς, μισθολογικά υποβαθμισμένες, επιχειρησιακές συμβάσεις.





Read more...

Διεγράφη ο Β. Παπαχρήστος από την Κ.Ο του ΠΑ.ΣΟ.Κ

Ψήφισε «όχι» επί της αρχής στο πολυνομοσχέδιο


http://img.protothema.gr
Ψηφίστηκε επί τις αρχής το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις φορολογικές και εργασιακές μεταρρυθμίσεις με 156 ΝΑΙ και 130 ΟΧΙ.

Η «ανταρσία» από την κυβερνητική πλευρά ήρθε από τον βουλευτή Πρέβεζας κ. Βαγγέλη Παπαχρήστο, ο οποίος τον τελευταίο καιρό δεν έκρυβε την δυσαρέσκειά του για πολλά από τα μέτρα της κυβέρνησης.

Άμεση ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο ενημέρωσε το κοινοβούλιο πως ο κ. Παπαχρήστος τίθεται εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπαχρήστος γεννήθηκε το 1955. Είναι γιος του γιατρού Καλλίμαχου Παπαχρήστου, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κατά την περίοδο 1977-81.

Στα μαθητικά του χρόνια πήρε ενεργά μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα. Υπήρξε ο νεότερος πολιτικός κρατούμενος, καθώς συνελήφθη από τη Χούντα και καταδικάστηκε σε εξαετή φυλάκιση. Αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο του 1974 με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Εssex της Μεγ. Βρετανίας, όπου απέκτησε και Master Oικονομικών.

Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών της Μόσχας.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δραστηριότητα και εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Φοιτητικών Συλλόγων Μεγ. Βρετανίας. Ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ στο Νομό Πρέβεζας στις εκλογές του 1985. Αποχώρησε το 1989, διαφωνώντας με το σχηματισμό της Κυβέρνησης ΝΔ-Συνασπισμού.

Έχει ερευνητική και διδακτική πείρα. Από το 1999 μέχρι σήμερα διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του Υπουργείου Εξωτερικών, με αρμοδιότητα σε θέματα διεθνών σχέσεων με τη Ρωσία και τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Έχει επανειλημμένα λάβει μέρος σε διεθνείς συναντήσεις και διαπραγματεύσεις στα πλαίσια του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών. Είναι παντρεμένος με την Χέιζελ Παπαχρήστου και έχουν μία κόρη που είναι πτυχιούχος του προγράμματος Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Read more...

Όλι Ρεν: Για 7,5 χρόνια η επιμήκυνση του χρέους

Προσωρινή Επιτροπή του ΕΚ για την Κρίση


http://img.protothema.gr
Πρόταση για την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων στα 7.5 χρόνια, θα υποβάλει άμεσα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με απάντηση του αρμόδιου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Επιτρόπου, κου Όλι Ρεν στην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κα Άννυ Ποδηματά.

Κατά την διάρκεια της ανταλλαγής απόψεων του κου Ρεν με τα μέλη της Προσωρινής Επιτροπής του ΕΚ για την Κρίση, η κυρία Ποδηματά αναφέρθηκε στις συζητήσεις που διεξάγονται για την σύσταση Μόνιμου Μηχανισμού Κρίσης και ρώτησε τον Επίτροπο Ρεν "ποιές είναι οι απόψεις της Επιτροπής για τα δάνεια που συνάπτονται τώρα, στο πλαίσιο του Προσωρινού Μηχανισμού (των 110 δις ευρώ για την Ελλάδα και των 85 δις ευρώ για την Ιρλανδία), αλλά πρόκειται να αποπληρωθούν αργότερα όταν θα έχει συσταθεί ο Μόνιμος Μηχανισμός".

Ο Επίτροπος Ρεν επανέλαβε για άλλη μία φορά ότι ο υπό σύσταση μόνιμος μηχανισμός δεν εμπλέκεται με τα δανειακά συμβόλαια που συνάπτονται τώρα στο πλαίσιο του Προσωρινού Μηχανισμού, είτε για την Ελλάδα είτε για την Ιρλανδία και πρόσθεσε: "Σε ότι αφορά την Ελλάδα, η Επιτροπή θα υποβάλει άμεσα πρόταση για την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής, στα 7.5 χρόνια, ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα της σώρευσης δανειακών υποχρεώσεων κατά την διάρκεια των ετών 2014 και 2015."

Read more...

Μαστίγιο Χρυσοχοϊδη, με πρόστιμα και σε φυσικά πρόσωπα στην αγορά

Παρεμβάσεις για την Επιτροπή Ανταγωνισμού


http://img.protothema.gr
Παίρνει …μαστίγιο ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, προκειμένου να λειτουργήσει καλύτερα ο ανταγωνισμός στην αγορά και να εκμεταλλεύονται λιγότερο τα καρτέλ τους καταναλωτές.

Το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, το οποίο είναι στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη, προβλέπει αυστηρότερες ποινές και επιβολή προστίμων ακόμη και σε φυσικά πρόσωπα για τους παραβάτες των κανόνων του ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά.

Επιπλέον, ορίζονται πιο σύντομες διαδικασίες για την επίλυση υποθέσεων, ενώ διευρύνονται τα μέλη της Επιτροπής, για τις σχέσεις των οποίων με την αγορά θεσμοθετείται αυστηρότερο πλαίσιο
Όπως αναφέρεται από το υπουργείο, το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιχειρεί να ενισχύσει θεσμικά τον ρόλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και τα εχέγγυα αποτελεσματικής και ταχύτερης λειτουργίας της.

Ειδικότερα οι βασικές αλλαγές που επέρχονται είναι οι εξής:

Ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Η ενίσχυση της ανεξαρτησίας και της λειτουργικότητας της Επιτροπής, καθώς και η δημιουργία μηχανισμών διαφάνειας της λειτουργίας της, ως απόρροια της δημοκρατικής οργάνωσης και λειτουργίας τους κράτους, επιτυγχάνεται με τις ακόλουθες προτεινόμενες ρυθμίσεις:

1. Αύξηση των μελών της Επιτροπής από εννέα (9) σε δώδεκα (12) , εκ των οποίων οι πέντε (5) είναι Εισηγητές (μέχρι τώρα ήταν 4), χωρίς οι Εισηγητές να έχουν δικαίωμα ψήφου (άρθρο 12, παράγραφος 2).

2. Αλλαγή του τρόπου διορισμού των μελών της Επιτροπής με γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για όλα πλέον τα μέλη, ως ακολούθως: α) ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος διορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και μετά από γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Τα υπόλοιπα μέλη και οι Εισηγητές διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας μετά από γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας (άρθρο 12, παράγραφος 3).

3. Πρόβλεψη κωλυμάτων και ασυμβιβάστων για όλα τα μέλη της Επιτροπής, ως εξής:
α. καθιέρωση υποχρέωσης όλων των μελών να υποβάλουν κατά το διορισμό τους την με εντολή, ή με οποιαδήποτε έννομη σχέση, παροχή υπηρεσίας, συμβουλής, εργασίας ή έργου, που έχουν αναλάβει τα τελευταία 5 χρόνια πριν την έναρξη της θητείας τους. Τα μέλη υποχρεούνται να ανακοινώνουν κάθε νέα εντολή ή άλλη σύμβαση έργου, εργασίας ή εντολής που αναλαμβάνουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους (άρθρο 12, παράγραφος 4).
β. εισαγωγή τεκμηρίου ασυμβιβάστου όταν εξετάζεται υπόθεση όπου εμπλέκεται επιχείρηση με την οποία το μέλος διατηρούσε ή διατηρεί κάποια από τις παραπάνω (υπό α) σχέσεις (άρθρο 12, παράγραφος 4).
γ. απαγόρευση παράστασης ενώπιον της ΕΑ και Προσφυγής ενώπιον των δικαστηρίων κατά αποφάσεων της ΕΑ για 2 χρόνια μετά τη λήξη της θητείας τους (άρθρο 12, παράγραφος 9).
4. Η λειτουργική διαφάνεια και διασφάλιση νομιμότητας αποτυπώνεται στις ακόλουθες διατάξεις:
α. δημιουργία Πειθαρχικού Συμβουλίου για τα μέλη της Επιτροπής αποτελούμενο από δύο ανώτατους Δικαστικούς Λειτουργούς και έναν Καθηγητή Πανεπιστημίου (άρθρο 13).
β. δυνατότητα του Υπουργού Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να ζητά και υποχρέωση στης ΕΑ να αποστέλλει κάθε πληροφορία που κατέχει ή που μπορεί να ανεύρει (άρθρο 14, παράγραφος 3, στοιχείο ιστ)
γ. έγκριση του προϋπολογισμού της Επιτροπής από τον Υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και προσάρτηση αυτού στον προϋπολογισμό του Υπουργείου και κατάθεση τους στην Βουλή (άρθρο 17, παράγραφος 2).
δ. Παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού από την Επιτροπή του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους, όπως ορίζεται από τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 17, παράγραφος 2).

Βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Επιτροπής

1. Αύξηση της ταχύτητας της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Η βραδύτητα στην έκδοση των αποφάσεων της ΕΑ, οφείλεται εν μέρει σε γραφειοκρατικού χαρακτήρα ρυθμίσεις που εμπεριέχονται στον ισχύοντα νόμο.

Με σκοπό την ελάφρυνση του φόρτου εργασίας, σύμφωνα με ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, καταργείται η προηγούμενη γνωστοποίηση των συμπράξεων και συγχωνεύσεων (πρώην άρθρα 4α και 21). Καθορίζονται επίσης σύντομες προθεσμίες (3-6 μήνες) για το χειρισμό καταγγελιών, οι οποίες δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της ΕΑ, με την υποχρέωση παραπομπής αυτών στις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ οι προδήλως αβάσιμες καταγγελίες τίθενται στο αρχείο (άρθρο 37).


2. Ενίσχυση της διαφάνειας στο χειρισμό των υποθέσεων

Προκειμένου να καταστεί πιο διαφανής και πιο αντικειμενική η επιλογή στην κατά προτεραιότητα εξέταση των υποθέσεων καθορίζονται αντικειμενικά κριτήρια και ποσοτικοποίηση αυτών (point system - άρθρο 15, παράγραφος 1). Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας δύναται να ζητήσει την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα εξέταση ζητημάτων, εφόσον αυτά έχουν ευρύ οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο (άρθρο 15, παράγραφος 1).

3. Μηχανισμός κυρώσεων σε βάρος εμπλεκόμενων φυσικών προσώπων.

Σε περίπτωση παράβασης και επιβολής προστίμου, για την πληρωμή του ευθύνονται εις ολόκληρον η επιχείρηση και τα φυσικά πρόσωπα που κατά τεκμήριο συμμετέχουν στην παράβαση, ενώ προκειμένου να αυξηθεί το αποτρεπτικό αποτέλεσμα των κυρώσεων η Επιτροπή δύναται να επιβάλει αυτοτελές πρόστιμο και στα φυσικά πρόσωπα, τα οποία συμμετείχαν στην παράνομη συμπεριφορά (άρθρο 25, παράγραφος 2).

4. Κίνητρα συνεργασίας με την Επιτροπή Ανταγωνισμού

α. Το πρόγραμμα επιείκειας, επεκτείνεται, πέρα από τις επιχειρήσεις, στα φυσικά πρόσωπα (μέλη Δ.Σ, μέτοχοι, διαχειριστές κλπ) που συμμετέχουν σε καρτέλ, προκειμένου να τους δοθεί κίνητρο να καταγγέλλουν παράνομες πρακτικές (άρθρο 25, παράγραφος 8).
β. Οι ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται σε περίπτωση παράβασης κανόνων δικαίου ανταγωνισμού, γίνονται πιο αυστηρές (άρθρο 44).
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι όποιος συνάπτει συμφωνία, λαμβάνει απόφαση ή εφαρμόζει εναρμονισμένη πρακτική κατά παράβαση του άρθρου 1 του παρόντος ή του άρθρου 101 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τιμωρείται με χρηματική ποινή από δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) έως εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000), αν δεν τιμωρείται βαρύτερα κατά την παράγραφο 2. Με την ίδια ποινή τιμωρείται όποιος, με τις ανωτέρω ιδιότητες, ενεργεί κατά παράβαση των άρθρων 5 έως 10 ή δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις που εκδίδονται σύμφωνα με τις παραγράφους 5 και 6 του άρθρου 11. Αν η πράξη του πρώτου εδαφίου αφορά σε επιχειρήσεις που είναι μεταξύ τους πραγματικοί ή δυνητικοί ανταγωνιστές, επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή από εκατό χιλιάδες (100.000) έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) Ευρώ.

Επίσης, όποιος προβαίνει σε κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά, κατά παράβαση του άρθρου 2 του παρόντος ή του άρθρου 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών και με χρηματική ποινή από δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) έως εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ.

Αντίδραση Χατζηδάκη

Στο γνωστό «ώδυνεν όρος και έτεκεν μυν» παραπέμπει το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και υπεύθυνο του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστή Χατζηδάκη.

“Η κυβέρνηση αφήνει ανέγγιχτο το θεμελιώδη νόμο του 1977 και τροποποιεί, απλώς ορισμένες διατάξεις του νόμου που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία το 2009 για τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Νόμος, ο οποίος επιτάχυνε σε σχέση με το παρελθόν την λειτουργία της Επιτροπής, η οποία από πέρσι λειτουργεί σε τρία τμήματα”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός, ο οποίος σημειώνει ότι ευτυχώς ξεχάστηκε η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για τη δημιουργία μιας δεύτερης αντιμονοπωλιακής αρχής, πράγμα που θα προσέθετε απλώς ένα ακόμα φορέα, αυξάνοντας τη σύγχυση και τη γραφειοκρατία.

Ο ίδιος θεωρεί ότι πολλές διατάξεις του νομοσχεδίου κινούνται προς λάθος κατεύθυνση, καθώς με τη δυνατότητα υπερβολικών παρεμβάσεων του Υπουργού θίγεται η αυτοτέλεια μιας ανεξάρτητης αρχής, όπως είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Περιορίζεται, επίσης σε μεγάλο βαθμό η δυνατότητα της Επιτροπής να ελέγχει την λειτουργία της αγοράς χαρτογραφώντας προληπτικά τις δυσλειτουργίες.

“Και πάντως δεν επιτυγχάνεται ο περίφημος στόχος του σημερινού υπουργού για μείωση όλων των τιμών των βασικών αγαθών κατά 10%, ούτε των τιμών προϊόντων πολυεθνικών εταιρειών κατά 30%, και μάλιστα μέχρι τα Χριστούγεννα. Τα Χριστούγεννα έφτασαν, αλλά η ακρίβεια επιμένει”, καταλήγει ο Κωστής Χατζηδάκης.

Read more...

"Δεν θα γίνουμε Ελλάδα"...


Από το http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/

Θρίαμβος Μπερλουσκόνι στην ψήφο εμπιστοσύνης...
Απορρίφθηκε η μομφή εναντίον της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, από την Γερουσία…
Στη συζήτηση, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης υπερασπιζόμενος τον ιταλό πρωθυπουργό, μεταξύ άλλων, επισήμανε στην αντιπολίτευση: «Δεν θα γίνουμε Ελλάδα»!
Συνεχίζεται η...
συζήτηση στην Βουλή, όπου έλαβε κι εκεί ψήφο εμπιστοσύνης.

Read more...

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η 'ΤΡΥΠΑ' ΤΩΝ 390 ΕΚΑΤ.


Αύξηση τιμής των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας και μετατάξεις περίπου 1.500 ατόμων, προβλέπονται στο σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών που παρουσίασε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Δημήτρης Ρέππας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, το 2011 το συνολικό έλλειμμα των αστικών συγκοινωνιών της Αττικής θα μειωθεί από τα 389 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2010, στα 155 εκατομμύρια ευρώ...



Σύμφωνα με τον κ. Ρέππα, οι βασικότερες παρεμβάσεις που προτείνονται σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των φορέων αστικών συγκοινωνιών της Αττικής, είναι:

* Ο ΟΑΣΑ θα μετεξελιχτεί σε Μητροπολιτικό Φορέα και η περιοχή αρμοδιότητάς του γίνεται πλέον η Περιφέρεια Αττικής, πλην νήσων. Στις βασικές αρμοδιότητές του συγκαταλέγονται ο σχεδιασμός, η οργάνωση, ο προγραμματισμός και ο συντονισμός παροχής του συγκοινωνιακού έργου από όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
* Οι πέντε εταιρείες που απαρτίζουν το πλέγμα των αστικών συγκοινωνιών, θα γίνουν δύο, μία για τα μέσα σταθερής τροχιάς, Μετρό, Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο και τραμ και μία για τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ. Μοναδικός μέτοχος των δύο νέων φορέων θα είναι ο ΟΑΣΑ, ο οποίος ως αμιγώς κρατική επιχείρηση εγγυάται το δημόσιο χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών.
* Ο ΟΑΣΑ θα έχει τη συνολική εποπτεία του συγκοινωνιακού έργου που θα αναλαμβάνεται από τους δύο νέους φορείς στην Περιφέρεια Αττικής, αλλά και από τους φορείς των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εκτελούν συγκοινωνιακό έργο, καθώς επίσης και από κάθε εταιρεία που θα ιδρυθεί από τον ΟΑΣΑ ή οποιονδήποτε άλλο φορέα που θα παρέχει στο μέλλον έργο δημόσιων συγκοινωνιών.

Σε ό,τι αφορά το εργασιακό, στο νομοσχέδιο που θα έλθει σύντομα στη Βουλή, προβλέπονται μετατάξεις του πλεονάζοντος προσωπικού, περίπου 1.500 τον αριθμό, σε δύο στάδια.

Το πρώτο στάδιο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί άμεσα, θα αφορά προσωπικό που απασχολείται ως βοηθητικό, ενώ χαρακτηρίζεται και αμείβεται ως παραγωγικό από τους φορείς, καθώς και του πλεονάζοντος διοικητικού προσωπικού.

Το δεύτερο στάδιο των μετατάξεων θα προκύψει μετά τη συγχώνευση των εταιρειών και την εκπόνηση των νέων οργανογραμμάτων τους ως αποτέλεσμα των οικονομιών κλίμακας που θα προκύψουν.

Τα σωρευμένα χρέη των φορέων προβλέπεται να αναληφθούν από το Δημόσιο με τη μεταφορά στον κρατικό προϋπολογισμό του υφιστάμενου δανεισμού των εταιρειών και το συμψηφισμό του με τις υπάρχουσες απαιτήσεις των εταιρειών από δημόσιες υπηρεσίες και φορείς.

Ταυτόχρονα το Δημόσιο θα αναλάβει και το μελλοντικό επενδυτικό πρόγραμμα των φορέων.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Ομίλου και των Φορέων προβλέπει αύξηση των εσόδων, κατά τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ μέσα στο 2011, από το μεταφορικό έργο, κάτι που «μεταφράζεται» σε αύξηση της τιμής των εισιτηρίων.

Συγκεκριμένα θα επανεξεταστεί η ισχύς του ενιαίου εισιτηρίου για όλες τις διαδρομές, καθώς και της διάρκειας ισχύος του (η οποία σήμερα είναι 90 λεπτά).

Επίσης, το Επιχειρησιακό Σχέδιο προβλέπει καθιέρωση διαφοροποιημένου εισιτηρίου ανάλογα με τις διαδρομές, αλλά και αύξηση της ονομαστικής αξίας όλων των τύπων κομίστρου σε συμφωνία με όσα ορίζονται στο αναθεωρημένο μνημόνιο.

Έμφαση θα δοθεί επίσης στην αντιμετώπιση του φαινομένου της εισιτηριοδιαφυγής με άμεση ενίσχυση των διενεργούμενων ελέγχων ακυρώσεων εισιτηρίων μέσω σύστασης Ενιαίου Σώματος Ελεγκτών Κομίστρων το οποίο οργανικά θα υπάγεται στον ΟΑΣΑ, αλλά θα έχει την αρμοδιότητα διενέργειας ελέγχων σε όλα τα μέσα αστικών μεταφορών στην περιφέρεια Αττικής.

Ακόμη, προβλέπεται ενίσχυση των λοιπών εσόδων των φορέων με δράσεις αξιοποίησης ή εκμετάλλευσης της ακίνητης περιουσίας τους, καθώς και ενίσχυση των διαφημιστικών εσόδων.

Παράλληλα, δημιουργείται μηχανισμός παρακολούθησης της υλοποίησης των επιχειρησιακών στόχων και του προϋπολογισμού των φορέων και του νέου ομίλου ΟΑΣΑ.

Ειδικότερα, οι επιμέρους φορείς θα παρακολουθούν σε μηνιαία βάση την εξέλιξη του ετήσιου προϋπολογισμού τους, ενώ θα καταρτίζουν απολογισμό τριμήνου.

Σε περίπτωση που οι δείκτες απόδοσης εμφανίζουν απόκλιση άνω του 10% από τον αρχικό προϋπολογισμό και το επιχειρησιακό σχέδιο, θα επιβάλλεται η ανάληψη άμεσων πρόσθετων δράσεων αναπροσαρμογής, προκειμένου να επιτευχθούν οι επιχειρησιακοί στόχοι.

Read more...

ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΜΠΟΤΑΖ


Υπογράφηκε από τους υπουργούς Θαλάσσιων Υποθέσεων και Πολιτισμού η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία καθορίζεται το περιεχόμενο της σύμβασης για την εκτέλεση κρουαζιέρας με αφετηρία τα ελληνικά νησιά. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η εισφορά ανά επιβάτη και ανά κρουαζιέρα για πλοία με μη κοινοτική σημαία ορίζεται στο ποσό των 3 ευρώ και 95 λεπτών...

Το ποσό της εισφοράς μειώνεται κατά 20% υπό τη ρητή προϋπόθεση η εταιρεία να απασχολεί Έλληνες ναυτικούς σε αριθμό που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 1% του συνολικού αριθμού των μελών του πληρώματος. Το ποσό της εισφοράς επίσης μειώνεται κατά 7% για κάθε επιπλέον ελληνικό λιμάνι που προσεγγίζει το πλοίο.
«Η σύμβαση διασφαλίζει απολύτως τα συμφέροντα του δημοσίου χωρίς να περιορίζει τη δραστηριοποίηση των εταιρειών με περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες» δήλωσε ο υπουργός Θαλάσσιων Υποθέσεων, Γιάννης Διαμαντίδης. Σύμφωνα, με τον υπουργό από την άρση του καμποτάζ αναμένεται να τονωθεί αισθητά ο τουρισμός.
«Η πρωτοβουλία αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική για τον τουρισμό» τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος και πρόσθεσε ότι «η άρση του καμποτάζ ήταν ένα αίτημα του κλάδου εδώ και πολλά χρόνια και ήταν μία από τις πρώτες δεσμεύσεις της κυβέρνησης».
«Η άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα αποτελεί μια μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία για τη χώρα μας, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες ώρες. Πρέπει, όμως, να γίνει με ορθό τρόπο και να μην εκφυλίζεται σε μια μορφή αδειοδότησης αμφίβολης αποτελεσματικότητας, όπως συμβαίνει σήμερα, και μάλιστα με απίστευτη γραφειοκρατία» υποστήριξαν σε ανακοίνωσή τους ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εμπορικής Ναυτιλίας της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης και η Υπεύθυνη του τομέα πολιτικής ευθύνης Τουριστικής Ανάπτυξης, Όλγα Κεφαλογιάννη.
Read more...

To γύρισε στη μπλε γραβάτα...


Του Αντώνη-Μάριου Παπαγιώτη

Από τις μωβ γραβάτες που συνήθιζε να φορά τον τελευταίο χρόνο στις δημόσιες εμφανίσεις του, ο τηλεοπτικός φακός τον απαθανατίζει πια να φορά μόνο μπλε. Σίγουρα όχι τυχαία, αφού ως επικοινωνιασώπληκτος επιθυμεί κάτι να υποδηλώσει. Σίγουρα όχι τυχαία, αφού ως πιστός fan του Ομπάμα, τον ακολουθεί σε κάθε ενδυματολογική προτίμηση που ο αμερικανός πρόεδρος καθιερώνει ή αναβιώνει από την συνεχή μελέτη του Κένεντυ.
Το μπλε, συμβολίζει ειλικρίνεια, εντιμότητα αλλά και ηθική ακεραιότητα. Τα τρία δηλαδή χαρακτηριστικά που εκλείπουν από το πρώτο συστατικό της ελληνικής βουλής. Τους βουλευτές. Ο πρώτος μεταξύ αυτών όμως, επιθυμεί προφανώς, έστω και στους λίγους που γνωρίζουν τον χρωματικό συμβολισμό, να καταδείξει ότι...
διαθέτει αυτά τα απαραίτητα συστατικά μιας σπάνιας -ή εξαφανισμένης ή ανύπαρκτης αν προτιμάς- πολιτικής προσωπικότητας. Το αν όντως τα έχει, το ξέρεις καλύτερα από εμένα, ειδικά αν είσαι υπάλληλος του ιδιωτικού τομέα.
Επιπλέον, το μπλε συμβολίζει την έμπνευση, την αφοσίωση, την ειρήνη και την ηρεμία κι επομένως είναι το άριστο χρώμα που διευκολύνει την χαλάρωση. Θεωρείται ότι είναι το χρώμα που συντελεί περισσότερο απ’ οποιοδήποτε άλλο, για ένα καλό νυκτερινό ύπνο, δεδομένου ότι δημιουργεί την αίσθηση του διαστήματος και της επιβράδυνσης των κινήσεων, και λόγω αυτών των χαρακτηριστικών θεωρείται ότι είναι ένα ψυχρό χρώμα.
Το ότι η κυβέρνηση ψάχνει εναγώνια τρόπους να σε πιάσει στον ύπνο για να περάσει μέτρα με τα οποία εν ψυχρώ και εν μια νυκτί σε πτωχεύει τουλάχιστον κατά 30% το έχεις καταλάβει όσο υπνωτισμένος κι αν νιώθεις, ακούγοντας Στραβελάκη ή Μανώλη Καψή στο ΜEGάλο δελτίο (Τύπου του Πασοκ). Το πόσο αυτά τα μέτρα θα φέρουν κοινωνική ειρήνη και ηρεμία στην χώρα, θα το δεις στο προσεχές μέλλον. Όσο για το αν είναι εμπνευσμένα, κατηγορηματικά σου λέγω πως δεν είναι, αφού εξάλλου και οι μετροφόροι δεν ισχυρίστηκαν ποτέ κάτι τέτοιο. Ποτέ δεν ξεστόμισαν ότι οι προτάσεις και τα μέτρα που φέρουν είναι καινοτόμα και ριζοσπαστικά. Το πόσο αφοσιωμένα είναι στον στόχο της κοινωνικής ευημερίας και ισότητας, επίσης το ξέρεις καλύτερα από εμένα, ειδικά αν είσαι υπάλληλος του ιδιωτικού τομέα.
Ωστόσο, το μπλε, υποδηλώνει εσωτερική δύναμη, πνευματικότητα, αίσθηση δικαιοσύνης, νοσταλγία, ονειροπόληση, ψυχραιμία και πραότητα. Μια εσωτερική δύναμη που θα αναγκαστείς να ανακαλύψεις (αν δεν την έχεις ήδη συναντήσει) στην δύσκολη νέα εποχή που διανύει η χώρα. Μια εποχή που το αίσθημα δικαιοσύνης καταπνίγεται κάπου ανάμεσα σε φωνασκίες για υπέρογκες αμοιβές συνδικαλιστών και golden boys, μεταξύ του γκρεμού της χρεοκοπίας και του ρέματος της αναγκαιότητας για περικοπές. Περικοπές που αποφασίζονται άμετρα και αλόγιστα, με παντελή έλλειψη πνευματικότητας, με ελλιπές σχέδιο και κύριο αποτέλεσμα η νοσταλγία και η ονειροπόληση να είναι οι τελευταίες νησίδες ψυχραιμίας και πραότητας.
Χρώμα της πνευματικής έρευνας το μπλε, όπως εκφράζεται μέσα από την επιστήμη, την φιλοσοφία και την θρησκεία. Ευνοεί την λογική και την διαίσθηση συνδυαζόμενες με την πειθαρχία, την εργατικότητα και την δημιουργικότητα ενώ εκφράζει τις έμφυτες δημιουργικές και καταστροφικές δυνάμεις. Και ίσως είναι αυτή η συνταγή διάσωσης από τη λαίλαπα της καθεστωτικής κρίσης και από το τσουνάμι της εξωγενούς επιβεβλημένης υποτίμησης μισθών (αλλά δυστυχώς όχι τιμών).
Όπως τόσο εκφρασμένα στο έδωσε ο Ελύτης, τούτο το χρώμα χρεώνεται στη θάλασσα και στον ουρανό, το υγρό και το αέρινο στοιχείο που γενικότερα, έχει την ιδιότητα να ηρεμεί και να χαλαρώνει. Αντιπροσωπεύει, τις διαδικασίες του μεταβολισμού στον άνθρωπο, τον νόμο της αλλαγής και της ανάπτυξης.

Είθε αυτό το χρώμα -έστω και αν στη γραβάτα του πρωθυπουργού σου χάνει εκ θέσεως τον συμβολισμό του- να βοηθήσει ημάς να χαλαρώνουμε στη διαδικασία ριζικής αλλαγής του μεταβολισμού και του ανατολίτικου τρόπου ζωής. Της δανεικής ζωής, με τα δανεικά λεφτά, που συμβαδίζει νομοτελιακά με αρνητικούς ρυθμούς πραγματικής ανάπτυξης.
Αρνητικά, το μπλε συμβολίζει την στασιμότητα, την πνευματική κούραση και τον μόχθο χωρίς αποτέλεσμα.
Τους κινδύνους δηλαδή που αντιμετωπίζουν οι νέες θυσίες που καλείσαι να κάνεις.
Χρώμα που ευνοεί την ηθική και την τίμια αντιμετώπιση των προβλημάτων επιβίωσης, ενώ εκφράζει την σοβαρότητα, την ευθύνη, την εμπιστοσύνη, την εξουσία αλλά και... την μελαγχολία. Εκφράζει δηλαδή τη σύγχρονη πάθηση που μαστίζει τόσο τους εν Ελλάδι κατοίκους, όσο και τους οικουμενικούς συγκατοίκους.
Το μπλε συμβολίζει την αγνότητα, την αγάπη και την πίστη, που δίχως αυτή δεν σώζεσαι από το όποιο δοινό και δεν προχωράς βήμα στον όποιο ανηφορικό διάβα.
Συμβολίζει το κρύο, αλλά και την καθαρότητα της ψυχής. Δροσίζει και ηρεμεί, είναι το χρώμα του διαλογισμού και της περισυλλογής. Είναι το χρώμα της σοφίας και της εσωτερικής αρμονίας. Αυτής που ενίοτε έχεις, αλλά οι διαφέντες σου μοιάζουν να μην έχουν.
Και ενώ το κρύο άρχισε, "καλές γιορτές" κανείς ακόμα δεν μπόρεσε να σου ευχηθεί...

Read more...

Διεγράφη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Παπαχρήστος που το καταψήφισε

Ψηφίστηκε επί της αρχής με μία διαρροή
το πολυνομοσχέδιο για ΔΕΚΟ - εργασιακά


Με 156 ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας -πλην του βουλευτή Πρεβέζης, Βαγγέλη Παπαχρήστου- ψηφίστηκε επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ και τις εργασιακές σχέσεις.
Σε σύνολο 286 ψηφισάντων, 130 καταψήφισαν, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής της πλειοψηφίας. Πριν από την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε το Σώμα ότι, με απόφαση του πρωθυπουργού, ο Β. Παπαχρήστος τίθεται εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Νωρίτερα, ο εισηγητής της Ν.Δ. Γ. Βρούτσης δήλωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση τάσσεται υπέρ των περικοπών των μισθών στις ΔΕΚΟ με το επιχείρημα ότι χρειάζεται εξορθολογισμός των επιχειρήσεων και όχι – όπως σημείωσε – «πρόχειρα και αποσπασματικά μέτρα», καθώς και υπέρ της μείωσης του ΦΠΑ σε φάρμακα και τουρισμό, της αναστολής για δύο χρόνια του πόθεν έσχες για την αγορά πρώτης κατοικίας και της απόσυρσης αυτοκινήτων 12ετίας. Αντίθετα, ο κ. Βρούτσης τάχθηκε κατά της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων.

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η γραμματέας του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, η οποία εκτίμησε ότι η χώρα δεν θα αποφύγει την πολιτική και οικονομική χρεοκοπία και πτώχευση, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δεσμευθούν στο μέλλον και οι καταθέσεις. Εκανε λόγο για μέτρα που θα μας επιστρέψουν «σε εργασιακό μεσαίωνα και συνθήκες Νταχάου», προειδοποίησε ότι «τώρα αρχίζει για μας κυριολεκτικά ο πόλεμος» και χαρακτήρισε το Μνημόνιο «μπαμπούλα και εκβιαστικό χαρτί για να γίνουν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις».

Σε ανάλογους επιθετικούς τόνους ο Γιώργος Καρατζαφέρης εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα φέρει νέα μέτρα με συνέπεια οι πολίτες να βαραίνουν όλο και περισσότερο, εξέφρασε τον φόβο πως η θλίψη και η λύπη με μια σπίθα θα μεταβληθούν σε οργή και κάλεσε την κυβέρνηση «να αλλάξει πολιτική, αλλιώς να φύγει».

Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μίλησε για «κυβέρνηση των παραδομένων στις διαθέσεις του ΣΕΒ, του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου και η οποία εκτελεί αβίαστα ό,τι λένε οι τεχνοκράτες της τρόικας»। Ακόμη επιτέθηκε προσωπικά κατά του Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, για τους οποίους είπε «ότι λένε συνειδητά ψέματα στον ελληνικό λαό» και κάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «να μην καταπιούν για τρίτη φορά, μετά το Μνημόνιο και το Ασφαλιστικό, τη συνείδησή τους».

.tanea.gr

Read more...