Πώς τα 32 δισ. έγιναν 10 δισεκατομμύρια
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου που ενέταξε στο "κατεπείγον" νομοσχέδιο, που αφορά εργασιακά και μισθούς σε ιδιωτικό τομέα και ΔΕΚΟ, μια άσχετη και περίπου "τεχνοκρατική" -κατά τον ίδιο- διάταξη, κατάφερε να περιπλέξει αρκετά την κατάσταση, ώστε να στρέψει την κουβέντα στα 22 δισ. "χρέη-φάντασμα", παρά στη "σφαγή" μισθών και κεκτημένων.
Ήδη από το σαββατοκύριακο οι βουλευτές όλων των κομμάτων "γκρίνιαζαν" πως δεν θα έχουν χρόνο να μιλήσουν, ενώ εκείνοι του ΠΑΣΟΚ πως δυσκολεύονται να πάνε και στα καφενεία του χωριού τους, επειδή ψηφίζουν "ναι" σε όλα τα νομοσχέδια.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου τους προσέφερε τελικά "το τέλειο άλλοθι" και υποχώρησε στις πιέσεις τους. Ωστόσο, δεσμεύτηκε πως θα επαναφέρει το θέμα της διαγραφής των χρεών, καθώς μόνο στην Ελλάδα, δεν υπάρχει διαδικασία διαγραφής "μη εισπράξιμων" χρεών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ίδια η Τρόικα πιέζει από καιρό την κυβέρνηση να διαγράψει τις ανείσπρακτες οφειλές, επειδή θέλει "καθαρούς λογαριασμούς" και όχι υποθετικά δεδομένα και εικασίες.
200% πάνω επί Καραμανλή
Από τα 32 δισ. ευρώ, μόνο τα 10 θεωρούνται πραγματικά εισπράξιμα. Από το 2004 ως σήμερα τα ανείσπρακτα χρέη προς το δημόσιο αυξήθηκαν σχεδόν 200%.
Η "φούσκα" των χρεών περιλαμβάνει όχι μόνο ιδιώτες αλλά και δημόσιες επιχειρήσεις (πχ ΟΣΕ). Στην ίδια λίστα περιλαμβάνεται και η γνωστή από το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων Ακρόπολις Χρηματιστηριακή, η οποία εμφανίζει (από μόνη της) χρέη 551 εκατ. ευρώ, λόγω προστίμων κλπ κλπ.
Περιλαμβάνονται όμως ακόμα ελεύθεροι επαγγελματίες, γνωστές κατασκευαστικές, διαφημιστικές και τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και διάσημοι καλλιτέχνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου