Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Η «φωτιά» στα εργασιακά βάζει λουκέτο στην Ελλάδα Εικοσιτετράωρη απεργία ΓΣΕΕ - Α∆Ε∆Υ. Ποιοι άλλοι συµµετέχουν

Με τη σηµερινή 24ωρη πανεργατική, πανελλαδική απεργία από τηΓΣΕΕ και την Α∆Ε∆Υ κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις των εργατικών συνδικάτων ενάντια στο πολυνοµοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο φέρνει νέα δεδοµένα στην αγορά εργασίας.

Τα εργατικά συνδικάτα απειλούν µε κλιµάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων και καλούν τους συνδικαλιστές να µην υπογράψουν τις ειδικές επιχειρησιακές συµβάσεις οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις θα οδηγήσουν σε περικοπές µισθών ενώ δεν θααποφεύγονται οι απολύσεις και µάλιστα µε µικρότερες αποζηµιώσεις.

Στη σηµερινή γενική πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ και της Α∆Ε∆Υ (εκτός από τα µέσα µαζικής µεταφοράς) συµµετέχουν οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι φαρµακοποιοί, οι νοσοκοµειακοί γιατροί, οι δηµόσιοι υπάλληλοι, οι υγειονοµικοί και διοικητικοί υπάλληλοι του ΙΚΑ, οι ιατρικοί επισκέπτες, οι εργαζόµενοι στις ∆ΕΚΟ, καθώς και οι εργαζόµενοι στα µέσα ενηµέρωσης που θα πραγµατοποιήσουν (και) 48ωρη απεργία την Παρασκευή και το Σάββατο. Χθες έγινε παναττική στάση εργασίας από τις 12 έως τις 3 το µεσηµέρι από ΓΣΕΕ και Α∆Ε∆Υ ενώοι τραπεζοϋπάλληλοι µετείχαν στη 48ωρη απεργία της ΟΤΟΕ (Τρίτη - Τετάρτη). Κινητοποιήσεις άρχισαν οι εργαζόµενοι στην Αγροτική Τράπεζα καθώς και οι γιατροί του ΙΚΑ.

Τονίζεται ότι το πολυνοµοσχέδιο ανοίγει τον δρόµο για αντικατάσταση των κλαδικών από ειδικές επιχειρησιακές συµβάσεις στον ιδιωτικό τοµέα. Το µόνο που διασώζεται είναι ο κατώτερος µισθός των 740 ευρώ (ή αλλιώς µισθός ασφαλείας) που προβλέπει η Εθνική Συλλογική Σύµβαση Εργασίας. Οι νέες συµβάσεις θα υπογράφονται µεταξύ του εργοδότη και του σωµατείου ενώ όπου δεν υπάρχει σωµατείο τη διαπραγµάτευση θα αναλαµβάνει η κλαδική οµοσπονδία.

Συγκεκριµένοι όροι για την υπαγωγή µιας επιχείρησης στη ρύθµιση δεν υπάρχουν ενώ δεν υπάρχει πλαφόν στο ποσοστό της µείωσης των µισθών. Ετσι το ποσοστό της µείωσης θα είναι αποτέλεσµα της διαπραγµάτευσης του εργοδότη και του συνδικάτου, µε τη µείωση να µπορεί να φτάνει ακόµα και το 26%. Ενδεικτικά αναφέρεται πως σήµερα ένας τραπεζοϋπάλληλος παίρνει ως βασικό µισθό 1.000 ευρώ ενώ ο κατώτερος µισθός µε βάση την Εθνική Συλλογική Σύµβαση είναι 740 ευρώ (νεοεισερχόµενοι).

Τα µέσα µεταφοράς
Με νέο κύκλο απεργιακών κινητοποιήσεων που θα παραλύσει τις µετακινήσεις στο Λεκανοπέδιο και την ερχόµενη εβδοµάδα, απειλούν οι εργαζόµενοι στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας.

Το νέο απεργιακό πρόγραµµα θα αποφασιστεί αύριο – Πέµπτη – από τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζοµένων στις εταιρείες του Οργανισµού Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ) που µετέχουν στο συντονιστικό όργανο το οποίο έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτό.

Οι εργαζόµενοι στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας κλιµακώνουν τις κινητοποιήσεις τους σε ένδειξη διαµαρτυρίας για τις προωθούµενες αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία των συγκοινωνιακών φορέων της Αττικής, καθώς και για τις δραστικές περικοπές των αποδοχών τους µέσω του πολυνοµοσχεδίου του υπουργείου Οικονοµικών που ήδη συζητείται στη Βουλή। Στο πλαίσιο αυτό αναµένεται να γίνουν εισηγήσεις για νέες 24ωρες απεργίες και στάσεις εργασίας που θα εναλλάσσονται σε όλο το διάστηµα που µεσολαβεί µέχρι τα Χριστούγεννα.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: