Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2011

"Οι Έλληνες σφίγγουν το ζωνάρι με συνταγές από την Κατοχή"

Η λιτότητα που μαστίζει τους Έλληνες τους έχει κάνει να στραφούν στη δημιουργία πιο δημιουργικών γευμάτων με πολύ πιο φτηνά συστατικά σχολιάζει το Associated Press. Δημοφιλείς οι οδηγοί επιβίωσης με συνταγές από την...Κατοχή

Με τίτλο "Οι Έλληνες σφίγγουν το ζωνάρι με βιβλία μαγειρικής της κρίσης" το Associated Press δημοσιεύει άρθρο του Derek Gatopoulos που εξηγεί πως στην Ελλάδα της κρίσης κάνουν θραύση οδηγοί επιβίωσης με συνταγές από την Κατοχή.

"Καθόλου κρέας, μια αλεσμένη αγκινάρα για φαγητό. Καλό μάσημα της τροφής για να νιώθει το στομάχι γεμάτο και μην ξεχνάτε να μαζεύεται τα ψίχουλα από το τραπέζι σε ένα βαζάκι" με αυτά τα μικρά tips από το βιβλίο μαγειρικής "Οι Συνταγές τη Πείνας" της Ελένης Νικολαϊδου ξεκινά το άρθρο του Associated Press που χαρακτηρίζει το εν λόγω βιβλίο ως "ο απόλυτος οδηγός για να σφίξετε το ζωνάρι". Το άρθρο αναφέρεται στις μεγάλες πωλήσεις που σημειώνει το βιβλίο στην Ελλάδα της κρίσης και εξηγεί πως οι συνταγές του βιβλίου προέρχονται από τα χρόνια της κατοχής της Ελλάδας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και συγκεκριμένα δημοσιεύονταν σε μόνιμες στήλες αθηναϊκών εφημερίδων της εποχής.

Στον δημοσιογράφο μιλάει η συγγραφέας και ιστορικός Ελένης Νικολαϊδου η οποία αναφέρεται σε αποσπάσματα από το βιβλίο της που περιγράφουν το πως οι Έλληνες εκείνα τα χρόνια επιβίωναν με το τίποτα. Για παράδειγμα αναφέρει ότι έβαζαν πέταλα αλόγων για να ενισχύουν τις σόλες των παπουτσιών, μιλά για την πλήρη απουσία ζάχαρης και θυμίζει πως τότε τα κουφέτα στους γάμους ήταν μαύρα γιατί ήταν καλυμμένα με σταφίδες και τονίζει πως αντί για καφέ έπιναν ρεβυθόζουμο.

Το άρθρο αναφέρεται και σε μια έρευνα που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Ελλάδα σύμφωνα με την οποία 9 στους 10 Έλληνες σήμερα έχουν αναγκαστεί να αλλάξουν τις διατροφικές και καταναλωτικές τους συνήθειες, να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος, ενώ παράλληλα σταδιακά δείχνουν να προτιμούν τα μη επώνυμα και φτηνότερα προϊόντα της αγοράς.

Επίσης μιλά για την αύξηση της κυκλοφορίας βιβλίων με οικονομικές συνταγές ενώ αναφέρει ότι σε αντίθεση με την Ελλάδα της κατοχής που οι δρόμοι ήταν έρημοι, η σύγχρονη Ελλάδα ακόμα και εν μέσω κρίσης σφύζει από ζωή.

Παράλληλα το άρθρο έχει και δηλώσεις του Έλληνα ιδιοκτήτη του site www।cookingeconomy.com, και σεφ Ευτύχη Μπλέτσα ο οποίος λέει πως οι Έλληνες ακόμα και όταν ξοδεύουν πολλά χρήματα δεν τρέφονται σωστά και τους συμβουλεύει "Μην πετάτε τίποτα, μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο, να το καταψύξετε, να το μαγειρέψετε, να το ξαναχρησιμοποίησετε ή απλώς να το δώσετε σε κάποιον που το έχει ανάγκη."

http://news247.gr


Read more...

"Η Αρχαία Μακεδονία δεν είναι δική μας ούτε η ιστορία της"


Λάβρος κατά του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, ο προκάτοχός του Λιούπτσο Γκεοργκιέφκι. "Προσπαθεί να επιβάλλει την αρχαία ελληνική ιστορία ως δική μας", σημειώνει. Δεν βλέπει φως στο Ελληνοσκοπιανό

Λίγο μετά τη δικαίωση των Σκοπίων από το δικαστήριο της Χάγης στο θέμα της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Λιούπτσο Γκεοργκιέφκι, μιλώντας στο "Radio Free Europe", επιτίθεται στο νυν πρωθυπουργό, προκαλώντας τριγμούς στο εσωτερικό της χώρας.

Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος "VMRO DPNE", του οποίου σήμερα ηγείται ο πρωθυπουργός κ. Νίκολα Γκρούεφσκι, επιτίθεται κατά του διαδόχου του για την πολιτική "αρχαιομακεδονοποίησης" που προωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, τονίζοντας με νόημα πως επιχειρεί να "ξαναγράψει την ελληνική ιστορία", ενώ θεωρεί πως τα Σκόπια θα εκμεταλλευτούν την απόφαση της Χάγης, προκειμένου να μην υπάρξει λύση με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας.

"Αυτήν την ιστορία που θέλουν σήμερα να μας επιβάλλουν ως κρατική πολιτική για την αρχαία Μακεδονία, την αποκαλώ ως καρικατούρα ιστορίας, γιατί πρόκειται για ασύνδετα γεγονότα. Ο λαός μας βομβαρδίζεται καθημερινά με ψέματα, με παραπληροφόρηση, με ντοκιμαντέρ στα οποία βλέπουμε ότι η ελληνική ιστορία έχει γίνει δική μας και παρουσιάζεται ανάλογα.

Για μένα είναι πολύ σαφές ότι υπάρχει ξεκάθαρος διαχωρισμός της λεγόμενης αρχαίας Ιστορίας της Μακεδονίας και της Σλαβικής Ιστορίας.

Υπερασπίζομαι ακόμη τη θέση ότι εκεί που μπορούμε να στηριχτούμε και το οποίο δεν είναι λανθασμένο, είναι η Σλαβική Ταυτότητά μας, οι πνευματικοί μας δημιουργοί, όπως ο Άγιος Κύριλλος και Μεθόδιος, ο Άγιος Κλήμης, ο Άγιος Ναούμ.

Αυτή είναι η ιστορία μας όπου εμείς μπορούμε με ασφάλεια να βασιστούμε" δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Γκεοργκιέφκσι, ένας από τους λίγους πολιτικούς άνδρες στα Σκόπια, που αμφισβητεί ευθέως το καθεστώς "αρχαιομακεδονοποίησης" που προωθεί η κυβέρνηση Γκρούεφκσι.

Όσον αφορά της απόφαση της Χάγης, ο πρώην πρωθυπουργός επεσήμανε : "Η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της χώρας μας και της Ελλάδας. Επί δύο μήνες θα είμαστε γεμάτοι χαρά και θα λέμε πόσο ισχυροί είμαστε ως ηθικοί νικητές. Αλλά δεν θα υπάρχει βούληση για την επίλυση και αυτό θέτει σε κίνδυνο τη χώρα αφού δεν θα μπορέσει να γίνει τίποτε μέσα, στα επόμενα, τουλάχιστον στα δύο ή τρία χρόνια", προέβλεψε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση Γκρούεφσκι είναι σε θέση να συμβιβαστεί με την Ελλάδα, ώστε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε κατηγορηματικά:

"Όχι। Δεν βλέπω, ασφαλώς, κανένα σημάδι από την πλευρά της χώρας μας. Και αυτό διαφαίνεται από τους κρατικούς δημοσιογράφους που καθημερινά κηρύττουν την κυβερνητική πολιτική. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι άλλο πέρα από αυτό που βλέπουμε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης με την κυβερνητική προπαγάνδα. Επί τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση υπεραμύνεται το όνομα χωρίς να έχει κάποια άλλη επιλογή".

http://news247.gr


Read more...

Αγώνας δρόμου από το ΙΚΑ για να βρει τα χρήματα για συντάξεις και δώρο

Αναζητά πάνω από 1 δισ. ευρώ
Αθήνα
Πηγές χρηματοδότησης αναζητά εναγωνίως το ΙΚΑ προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του έως τα μέσα του μηνός Δεκεμβρίου. Η διοίκηση του Ιδρύματος αναζητά πάνω από 1 δισ. ευρώ προκειμένου να καταβάλλει το δώρο και τις συντάξεις του Ιανουαρίου.

Μέρος από αυτά αναμένεται να δοθούν από την 6η δόση, ως προκαταβολή της κρατικής χρηματοδότησης για το 2012, ενώ για τα υπόλοιπα το ΙΚΑ προσανατολίζεται σε άλλες λύσεις όπως είναι ο εσωτερικός δανεισμός από άλλα ασφαλιστικά ταμεία.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Βήμα, οι άλλες λύσεις που θα χρησιμοποιήσει το ΙΚΑ προκειμένου να συμπληρώσει το ποσό, αφορούν τον εσωτερικό δανεισμό από άλλα ασφαλιστικά ταμεία, την μετατροπή ομολόγων σε repos, ενώ «υπολογίζει» και στην είσπραξη δύο κρατικών ομολόγων που λήγουν εντός του μήνα Δεκεμβρίου.

Ακόμη κι αν τελικώς βρεθούν τα χρήματα , στην ουσία δίδεται προσωρινή λύση στο πρόβλημα της χρηματοδότησης του ΙΚΑ, καθώς τα έσοδα του Ιδρύματος παρουσιάζουν μεγάλη κάμψη και, η έλλειψη ρευστού, θα επανεμφανιστεί σύντομα.

«Με δυσκολία εξασφαλίζουμε κάθε μήνα την καταβολή των συντάξεων», είχε δηλώσει πρόσφατα ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ρ. Σπυρόπουλος σημειώνοντας ότι το 2011 ήταν ο δυσκολότερος χρόνος στην ιστορία του ΙΚΑ, καθώς η οικονομική κρίση έχει φέρει το ίδρυμα σε δεινή οικονομική θέση.

Αρκεί να σημειωθεί ότι το σύνολο των ταμείων είχε το 2011 απώλειες εσόδων της τάξεως των 4,5 δισ. ευρώ εξαιτίας της αυξημένης ανεργίας και των μειωμένων μισθών του ιδιωτικού τομέα, λόγω της οικονομικής κρίσης. Για το 2012 η μείωση των εσόδων αναμένεται να ξεπεράσει και αυτά τα επίπεδα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

“Κάντε αυτό που πρέπει και μπαίνετε σε ΝΑΤΟ και ΕΕ”

Σαφές μήνυμα της Αθήνας προς Σκόπια


http://img.protothema.gr/A8DB7EAA8A1C4A8811A5F240047C7C4F.jpg
Σαφές μήνυμα προς τα Σκόπια, με φόντο την πρόσφατη ανακοίνωση του ΝΑΤΟ καθώς και την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης στέλνει η Αθήνα, καθώς η κυβέρνηση διαμηνύει ότι οι πύλες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ είναι ανοικτές, εφόσον η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας τηρήσει τα όσα προβλέπουν οι αποφάσεις των δύο οργανισμών.

“Η κοινή θέση του ΝΑΤΟ είναι εξαιρετικά σημαντική, γιατί επιβεβαιώνει τις ομόφωνες αποφάσεις της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι, το Στρασβούργο και τη Λισαβόνα. Η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοικτή, όπως και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έλαβε αντίστοιχη απόφαση τη Δεύτερα. Παραμένει ανοικτή, μόλις οι υποψήφιες χώρες εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις που έχουν θέσει οι δύο οργανισμοί. Πρόκειται για θετικό μήνυμα και πρέπει να το αξιοποιήσουν. Από αυτές εξαρτάται”.

Στη συγκεκριμένη δήλωση προέβη ο υπουργός Εξωτερικών κ. Σταύρος Δήμας, ο οποίος είχε τις προηγούμενες ημέρες επαφές με αρμόδιους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, ενόψει της προετοιμασίας για τη Σύνοδο Κορυφής της 8ης-9ης Δεκεμβρίου.

Ο κ. Δήμας εκτίμησε ότι οι τελευταίες τρεις ημέρες ήταν κρίσιμες για την εξωτερική πολιτική και η Ελλάδα αντιμετώπισε με επιτυχία δύσκολες συνθήκες.

Ο ίδιος έδωσε έμφαση σε τρία σημεία:

1. Παραμένουμε προσηλωμένοι σε ταχεία επίλυση του ζητήματος της ονομασίας μέσω διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ. Λύση που θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε το πλήρες δυναμικό των σχέσεων μας. Λύση που θα δώσει ώθηση στην περιφερειακή συνεργασία και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της περιοχής.

2. Το ζήτημα της ονομασίας δεν πρόκειται να επιλυθεί δια της τεθλασμένης. Αυτό επιβεβαίωσε και το Διεθνές Δικαστήριο με την απόφασή του, καλώντας τα δύο μέρη να διαπραγματευθούν με καλή πίστη. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και επαναλαμβάνω ότι η Ελλάδα την έχει. Ελπίζω να δείξει την ίδια βούληση και η κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

3. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλες τις δυνάμεις μας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της περιοχής. Τους επόμενους μήνες θα πάρουμε πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην προσπάθεια αυτή θέλουμε την ενεργή συμμετοχή όλων των εταίρων μας στα Δυτικά Βαλκάνια.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά το ρεπορτάζ για την πρόσφατη ανακοίνωση του ΝΑΤΟ και εδώ το ρεπορτάζ για την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης.
Read more...

Συλλήψεις συνδικαλιστών στη Χαλκιδική

Ελεύθεροι μέχρι τη δίκη

Το ξενοδοχείο στη Χαλκιδική
Το ξενοδοχείο στη Χαλκιδική (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Θεσσαλονίκη
Νέα τροπή πήρε η απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στο ξενοδοχειακό συγκρότημα «Πόρτο Καρράς» μετά τη σύλληψη το βράδυ της Τρίτης με την αυτόφωρη διαδικασία του προέδρου του εργατικού κέντρου Χαλκιδικής και δύο μελών του σωματείου Εργατοϋπαλλήλων ΚΕΛΥΦΟΣ Ν. Μαρμαρά ύστερα από λεκτική αντιπαράθεση με τη διοίκηση της επιχείρησης.

Οι τρεις συνδικαλιστές αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της διατάραξης οικιακής ειρήνης. Οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης.

Οι εργαζόμενοι του Πόρτο Καρράς, πραγματοποιούν από την περασμένη Παρασκευή κυλιόμενες 48ωρες απεργίες διεκδικώντας να πληρωθούν οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα τριών μηνών, (Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου - Νοεμβρίου) το επίδομα αδείας καθώς και να δοθούν οι αποζημιώσεις σε 350 περίπου εποχικούς εργαζόμενους.

Με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, καταγγέλλει τις συλλήψεις και τις μεθόδους που ακολουθεί η επιχείρηση και τονίζει, ότι «ο αγώνας των εργαζομένων για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και την καταβολή των δεδουλευμένων τους είναι η μόνη απάντηση σε τέτοιου είδους πρακτικές».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ο εκβιασμός κατά του Παπανδρέου συνεχίζεται! ...


logoplokies.blogspot.com
Έχουν διατυπωθεί, κατ΄ επανάληψη οι καταγγελίες για το ρόλο μιας σειράς υπουργών και συνακόλουθα κάποιων βουλευτών της επιρροής τους, στα γεγονότα που προηγήθηκαν της συγκρότησης της κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας. ΄Αλλωστε, αρκετοί απ΄ αυτούς είχαν μονίμως τηλεοπτικό στασίδι – κυρίως στο Mega – καθ΄ όλη τη διάρκεια των...

διεργασιών τις σχετικές με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου και εκτόξευαν τις απαιτήσεις τους και τις απειλές τους,

Το ό,τι οι «κινητικότατοι» αυτοί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, εξέφραζαν τις απόψεις και τα κελεύσματα των γνωστών διαπλεκόμενων «κύκλων» των οικονομικών παραγόντων είχε γίνει αντιληπτό απ΄ όλους κι ο κάθε έλληνας κατάλαβε, πως ο στόχος τους ήταν ο πρώην πρωθυπουργός, που έπρεπε, πάση θυσία, να καρατομηθεί !

Ο Γ. Παπανδρέου συγκρότησε την κυβέρνηση Παπαδήμου και γύρισε στο Κίνημα για ν΄ ασχοληθεί με την ανασυγκρότησή του και την προετοιμασία του, αφ΄ ενός, για τη διαδικασία εκλογής Προέδρου και οργάνων, καθότι, με βάση το Καταστατικό η θητεία των υπαρχόντων λήγει και αφ΄ ετέρου για την εκλογική αναμέτρηση, όποτε αυτή κι αν γίνει.

Δυστυχώς και σ΄ αυτή την περίπτωση οι ίδιοι, καθοδηγούμενοι,
«δελφίνοι» και οι υποτακτικοί τους, συνεχίζουν να εκβιάζουν και ν΄ απειλούν τον Παπανδρέου, επισείοντας τη διάσπαση του Κινήματος και απαιτώντας τη μη υποβολή νέας υποψηφιότητάς του για την Προεδρία.

Η γνωστή άθλια τακτική της διαπλοκής, με τις στημένες δημοσκο-πήσεις, εμφανίζουν τη βάση, (ποιας αλήθεια ; ), του ΠΑΣΟΚ, να …μη θέλει την παραμονή του Γιώργου στην αρχηγία, σιγοντάροντας, έτσι, τη διασπαστική δράση των πολιτικών εγκάθετών τους.

Είναι ξεκάθαρο, πια, πως ο σχεδιασμός για τη δημιουργία ενός σχήματος, το οποίο θα διαπερνά τα σημερινά κόμματα, ο γνωστός «φιλελεύθερος» φορέας, ελεγχόμενος και στηριζόμενος από τη διαπλοκή, βρίσκεται στα σκαριά και τα πολιτικά ενεργούμενα είναι σε πλήρη δραστηριότητα.

Σ΄ ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, οι εντεταλμένοι των συμφερόντων δημιουργούν σκηνικό ρήξης και διάσπασης, επιδιώκοντας, όμως, να εμφανίσουν ως υπεύθυνο της εξέλιξης τον Παπανδρέου και ως, τάχα, αιτία, την πρόσδεσή του στην «καρέκλα».

Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, αποκτά, όχι απλά μεγάλη, αλλά καθοριστική σημασία το τι θα κάνει ο Πρόεδρος του Κινήματος και πως θα χειριστεί την υπόθεση, που δεν αφορά, μόνο, το χώρο, αλλά και τη χώρα.

Εκείνο που έχει ξεκαθαρίσει είναι το ό,τι ο Γ. Παπανδρέου, όντας σε πλήρη γνώση των παιχνιδιών που παίζονται, δεν θα δώσει ούτε το δικαίωμα, ούτε το πρόσχημα, για τη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ : αυτοί που εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία προωθούν τη διάσπαση του Κινήματος, θα μείνουν μόνοι τους, η ανεπάρκειά τους κι ο σκοτεινός ρόλος τους θ΄ αποκαλυφθεί και οι ίδιοι και μόνο, θα χρεωθούν, την πιθανή, διάλυσή του !Read more...

Νέα προθεσμία έλαβαν οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Proton Bank

Κλήθηκαν 31 πρόσωπα

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Νέα προθεσμία για τις 16 Δεκεμβρίου ζήτησαν και έλαβαν από τον εισαγγελέα Γ. Δραγάτση ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και οι υπόλοιποι κληθέντες ως ύποπτοι για την υπόθεση επισφαλών δανείων που είχε χορηγήσει η Proton Bank.

Ο εισαγγελέας είχε καλέσει για σήμερα συνολικά 31 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ο επιχειρηματίας, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί για τα δάνεια που ενέκρινε και εκταμίευσε η τράπεζα το 2010, συνολικού ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ, πολλά εκ των οποίων κατέληξαν σε πρόσωπα και εταιρίες συμφερόντων Λαυρεντιάδη.

Στους κληθέντες από τον εισαγγελέα είναι, πλην του επιχειρηματία, έξι μέλη της Επιτροπής Πιστοδοτήσεων και του ΔΣ της Proton Bank, αλλά και επιχειρηματίες και ιδιώτες οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην διαδρομή ή στην «κατάληξη» των επίμαχων δανείων.

Ένας μόνο από τους κληθέντες παρέδωσε υπόμνημα με τις εξηγήσεις του στον εισαγγελικό λειτουργό, ενώ οι υπόλοιποι τριάντα ζήτησαν και έλαβαν και πάλι προθεσμία.

Ο κ. Δραγάτσης ερευνά την υπόθεση με στόχο να εξακριβώσει αν προκύπτει η διάπραξη αδικημάτων όπως αυτά της εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης σε συνδυασμό με το νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Να σημειωθεί ότι σε εκκρεμότητα παραμένει η αρχειοθέτηση της υπόθεσης των 51 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν εκταμιευτεί από την Proton Bank προς εταιρείες του επιχειρηματία, ποσό που πριν από λίγο καιρό επιστράφηκε από τον κ. Λαυρεντιάδη στα ταμεία της τράπεζας.

Η διαδικασία όμως έχει «παγώσει», αφού ο Οικονομικός Εισαγγελέας Γρ.Πεπόνης δεν έχει υπογράψει την αρχειοθέτηση της υπόθεσης, καθώς φέρεται να διαφωνεί με το περιεχόμενο της δήλωσης ικανοποίησης της τράπεζας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Αποχωρεί η Βουλγαρία από τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη...Κατόπιν πρότασης του υπουργού Οικονομικών, η βουλγαρική κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα την αποχώρηση της Βουλγαρίας από το σχέδιο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ανήγγειλε σήμερα ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών και...

αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Συμεών Ντιάνκοφ.

«Η Βουλγαρία προτείνει η τριμερής διακυβερνητική συμφωνία να ακυρωθεί κατόπιν αμοιβαίας συναίνεσης. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κοινή σύμφωνη γνώμη γι' αυτό, η βουλγαρική πλευρά θα αποχωρήσει μονόπλευρα ύστερα από τη λήξη της 12μηνής προθεσμίας.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, το έργο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό τους όρους της συμφωνίας που συνήφθη το 2007 στην Αθήνα, παρουσία των τότε πρωθυπουργών της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή και της Βουλγαρίας Σεργκέι Στανίσεφ όπως και του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. «Δεν υπάρχει τρόπος να επιβληθούν κυρώσεις στη Βουλγαρία», συμπλήρωσε ο κ. Ντιάνκοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βουλγαρία θα καλύψει τις οφειλές της στη διεθνή κατασκευάστρια εταιρεία για τα τρία τελευταία χρόνια με έκδοση ομολόγων αξίας 6,4 εκατ. ευρώ, όπως γράφει η ηλεκτρονική έκδοση «Investor.bg».

Σύμφωνα με την οικονομική ηλεκτρονική έκδοση, ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού Τράιτσο Τράικοφ δήλωσε από την πλευρά του ότι η Βουλγαρία θα αποχωρήσει από το σχέδιο επειδή οι υπόλοιποι συμμετέχοντες δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.Read more...

Την προτεραιότητα της ανάκαμψης επανέλαβε στο ΕΛΚ ο Αντώνης Σαμαράς

«Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη ύφεση»

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
«Συμφωνούμε πλήρως με τους στόχους του Προγράμματος, με τα βασικά εργαλεία του και με το χρονοδιάγραμμα. Αλλά χρειαζόμαστε οπωσδήποτε να βάλουμε σε απόλυτη προτεραιότητα την ανάκαμψη» τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας την Τετάρτη στην Ολομέλεια του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που πραγματοποιείται στη Μασσαλία.

Στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε σύντομα στις πρόσφατες εξελίξεις δημιουργίας της μεταβατικής κυβέρνησης Παπαδήμου και στο στόχο αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς, της πολιτικής ομαλότητας στο εσωτερικό, καθώς και στην πρόσφατη ψήφιση του Προϋπολογισμού για το 2012.

Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς μετέφερε στους συνέδρους την άποψή του ότι «όταν προσπαθείς να επιβάλεις δημοσιονομική σταθεροποίηση σε μια χώρα που ήδη βρίσκεται σε ύφεση, σε βάρος όλων των υπολοίπων, τότε είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα επιτύχεις μερικούς από τους κύριους στόχους σου. Και η ύφεση θα γίνει βαθύτερη».

«Δεν αντέχουμε άλλο να είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά σε ύφεση. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε επανεκκίνηση της οικονομίας προκειμένου να επιτύχουμε άμεσα πρωτογενή πλεονάσματα, όπως απαιτεί ο προϋπολογισμός που μόλις ψηφίσαμε» πρόσθεσε.

«Χρειάζεται να βγούμε από την ύφεση, προκειμένου να ισοσκελίσουμε το συνολικό προϋπολογισμό όσο γίνεται πιο γρήγορα και να αντιστρέψουμε τη δυναμική του Χρέους» συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέπτυξε επίσης τις θέσεις του για τον «Κοινωνικό Φιλελευθερισμό» και την «Κοινωνική Οικονομία της Αγοράς», λέγοντας ότι «αυτό μας διαχωρίζει από τους Σοσιαλιστές αφενός και από τους νέο-Φιλελεύθερους αφετέρου».

«Αντίθετα με τους Σοσιαλιστές εμείς πιστεύουμε στο δυναμισμό της αγοράς. Αλλά και αντίθετα με τους νέο-Φιλελεύθερους, πιστεύουμε ότι οι αγορές πρέπει να τηρούν συγκεκριμένους κανόνες και να υπόκεινται σε ρυθμίσεις» και όρισε τους κανόνες αυτούς ως εξής: δημοσιονομική πειθαρχία, προσαρμοστικότητα, ευελιξία, ρευστότητα. «Πρέπει να πηγαίνουν μαζί. Ποτέ η μία σε βάρος των υπολοίπων» τόνισε.

Το συνέδριο του ΕΛΚ φιλοξενείται από το κυβερνών κόμμα UMP και τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και σε αυτό θα συμμετάσχουν συνολικά 17 πρωθυπουργοί, πρόεδροι κομμάτων, οι ευρωβουλευτές της ομάδας του ΕΛΚ, ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ και περίπου 1.000 σύνεδροι. Μεταξύ άλλων, παρόντες είναι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο, αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ρόμπεϊ: Γρήγορες αλλαγές, χωρίς έγκριση εθνικών κοινοβουλίων ...Σε κείμενό του στο πλαίσιο προετοιμασίας της Συνόδου ο Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ γράφει, ότι για την επίτευξη μεγαλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν είναι απαραίτητη η αλλαγή των Συνθηκών. Αντ’ αυτού ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προτείνει την... συμπλήρωση του Πρωτοκόλλου αρ. 12 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που αφορά και την αντιμετώπιση περιπτώσεων υπερβολικού ελλείμματος.

Η συμπλήρωση θα μπορούσε να καθορίζει αυστηρότερα κριτήρια για το ανώτατο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος μιας χώρας ή την οικειοθελή δέσμευση των χωρών για έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Έτσι θα δρομολογούνταν ένα «νέο δημοσιονομικό σύμφωνο», το οποίο θα διευκόλυνε και τις αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Ο συντομότερος δρόμος για την αλλαγή των συνθηκών

Η παραπάνω συμπλήρωση δεν απαιτεί επικύρωση σε εθνικό επίπεδο και των 27 χωρών - μελών. Δηλαδή η πρόταση ΡόμπεΪ είναι ο συντομότερος δρόμος, διότι για την αλλαγή του Πρωτοκόλλου αρ. 12 απαιτείται ομοφωνία μόνο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετά από σχετική πρόταση της Κομισιόν. Η ΕΚΤ και το Ευρωκοινοβούλιο έχουν απλά συμβουλευτικό ρόλο.

Στόχος αυτής της πρότασης είναι προφανώς να αποφευχθεί η χρονοβόρα διαδικασία αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών, η οποία ενδέχεται να ‘σκαλώσει’ όχι στο γενικό πλαίσιο, αλλά στις λεπτομέρειες. Δηλαδή στα αιτήματα των χωρών - μελών καθώς και στη διαδικασία επικύρωσης.

Έτσι η πρόταση Ρόμπεϊ ταυτίζεται με τις θέσεις των Γάλλων και των Γερμανών μόνον σε ό, τι αφορά στο δημοσιονομικό σκέλος, διότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διαφωνεί με την γαλλογερμανική πρόταση ευρείας αναθεώρησης συνθήκης.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για να πειστούν οι αγορές δεν είναι όμως το δημοσιονομικό, αλλά το οπλοστάσιο της ευρωζώνης, η άμυνά της. Με απλά λόγια οι ιδιώτες επενδυτές θέλουν να ξέρουν αν θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους, όταν αγοράζουν κρατικά ομόλογα. Θέλουν να δουν ότι η ευρωζώνη έχει ένα οπλοστάσιο και μπορεί να το χρησιμοποιήσει ανά πάσα στιγμή. Και αυτό έως τώρα δεν το έχουν δει οι επενδυτές. Αυτό εξάλλου καταδεικνύει και η «προειδοποιητική βολή» του οίκου αξιολόγησης S&P τη Δευτέρα. Επομένως το βέβαιο είναι ότι δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο...
skai.grRead more...

Οι «καυτοί» φάκελοι για τον Νίκο στα χέρια εκδοτών, επιχειρηματιών και πρωτοκλασάτων υπουργών

Οι «καυτοί» φάκελοι για τον Νίκο στα χέρια εκδοτών, επιχειρηματιών και πρωτοκλασάτων υπουργών
Στα χέρια επιχειρηματιών και εκδοτών βρίσκονται φάκελοι με επιχειρηματικές δραστηριότητες του Νίκου Παπανδρέου, αδελφού του πρώην πρωθυπουργού. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, αντίγραφα των φακέλων βρίσκονται και στα χέρια υπουργών της κυβέρνησης. Σύμφωνα με ανθρώπους οι οποίοι έχουν ενημερωθεί για το περιεχόμενο των συγκεκριμένων φακέλων, το περιεχόμενο είναι «καυτό» και δημιουργεί τεράστια ερωτήματα, όχι μόνο για τις δραστηριότητες του αδελφού του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και για τη σκοπιμότητα κάποιων κυβερνητικών αποφάσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι κατά το παρελθόν, το newpost.gr είχε αποκαλύψει ότι στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν πρωθυπουργός, ένας τέτοιος φάκελος είχε φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου, προκαλώντας ανησυχία προβληματισμό και συσκέψεις.

Σημειώνουμε ότι ο Νίκος Παπανδρέου έχει σχέσεις (και επαγγελματικές) με διάφορους οίκους του εξωτερικού οι οποίοι δραστηριοποιούνται και στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, έστω και αν ο ίδιος ασχολείται με άλλο αντικείμενο. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το ακριβές περιεχόμενο των φακέλων.

Γνωρίζουμε όμως ότι έχουν διακινηθεί από επιχειρηματίες οι οποίοι ένοιωσαν να απειλούνται από ορισμένες επιλογές του Γ. Παπανδρέου. Δεν γνωρίζουμε επίσης αν το περιεχόμενο των φακέλων χρησιμοποιηθεί για να επισπεύσει τις αλλαγές κορυφής στο ΠΑΣΟΚ ή για να επηρεάσει στελέχη και βουλευτές όταν τεθεί θέμα νέας ηγεσίας. Ωστόσο λέγεται ότι τα ενδεχόμενα αυτά, σταθμίζονται σοβαρά από τον Γ. Παπανδρέου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ήδη γίνονται νύξεις για «συμφέροντα» που κινήθηκαν για την «ανατροπή» του।
http://newpost.gr

Read more...

Αλ. Παπαρήγα: Η ληστεία των ταμείων οδήγησε στις περικοπές συντάξεων...«Η περικοπή συντάξεων, η περικοπή των επικουρικών και η σχεδόν κατάργηση του εφάπαξ για τους δημόσιους, είναι αποτέλεσμα της ληστείας κυριολεκτικά των Ταμείων, καθώς τα ... αποθεματικά τους τοποθετήθηκαν στα χρηματιστήρια και στις αγορές τοξικών ομολόγων», δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα μετά από συνάντηση που είχε με την ομοσπονδία συνταξιούχων τραπεζικών οργανώσεων.

«Πρόκειται όμως», πρόσθεσε, «για μία στρατηγική, η οποία έχει σαν στόχο μετά την κρίση οι τραπεζοϋπάλληλοι, όπως και το σύνολο των εργαζομένων, να έχουν χάσει το 60 - 70% των συντάξεών τους, να έχουν χάσει το 80% των επικουρικών, ούτως ώστε όταν θα γίνει η επανεκκίνηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, αυτή να είναι όσο γίνεται περισσότερο διευρυμένη, αφαιρώντας μόνιμα δικαιώματα των εργαζομένων».Read more...

«Αύξηση 2 ευρώ στην τιμή των τσιγάρων για να μειωθεί το κάπνισμα»Την αύξηση της τιμής των τσιγάρων, ως μέσο για να μειωθεί ο αριθμός των καπνιστών, προτείνει ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης.

Όπως αναφέρει, μία... αύξηση της τάξης των 2 ευρώ στην τιμή του πακέτου, θα είχε ως αποτέλεσμα 460.000 λιγότερους καπνιστές, 150.000 λιγότερους νέους, που θα ξεκινούσαν το κάπνισμα, και 235.000 αποφευχθέντες πρόωρους θανάτους σχετιζόμενους με το κάπνισμα σε βάθος χρόνου.

Εκτιμά επίσης, ότι 440 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον φορολογικά έσοδα, τα οποία θα αυξάνονταν σε 1,1 δισ ευρώ, αν καταπολεμάτο το λαθρεμπόριο στα προϊόντα καπνού.

Σύμφωνα με τον κ. Μπεχράκη, κατά το χρονικό διάστημα 2009 - 2011 καταγράφηκε μείωση του ποσοστού των συστηματικών καπνιστών κατά 4,1 %, και κατά 15% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων, με την ημερήσια κατανάλωση να έχει συρρικνωθεί σημαντικά από κάθε καπνιστή. Αυξήθηκε ακόμη έως και κατά 50% η προσέλευση καπνιστών στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος.

Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, με αφορμή το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος με θέμα «Παιδεία για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα», το οποίο πραγματοποιείται από αύριο έως τις 10 Δεκεμβρίου, οι Έλληνες, σε ποσοστό μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της Ευρώπης, επιζητούν τη λήψη και εφαρμογή σωστών μέτρων για τη μείωση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Σημείωσαν πως είναι χαρακτηριστικό το μεγάλο ποσοστό αποδοχής τέτοιου είδους μέτρων από τους ίδιους τους καπνιστές. Επέρριψαν, όμως, ευθύνες στην πολιτεία για τη μη καθολική εφαρμογή των αντικαπνιστικών μέτρων, λέγοντας ότι οι μηχανισμοί ελέγχου εφαρμογής της νομοθεσίας δεν έχουν ακόμη πλήρως αναπτυχθεί.
voria.grRead more...

Με συνολική υποβάθμιση απειλεί η S&P την Ευρώπη!

Βόμβα πριν την Σύνοδο Κορυφής


http://img.protothema.gr/BCB2F0E78805EA671E69333D4DA0CFDD.jpg
Νέα βόμβα από τον οίκο αξιολόγησης της Standard & Poor’s που ανακοίνωσε πως θέτει υπό παρακολούθηση την ίδια την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατέχει σήμερα την ανώτατη κλίμακα ΑΑΑ.

Στην ίδια ανακοίνωσή του ο οίκος θέτει υπό καθεστώς μελλοντικής υποβάθμισης και την αξιολόγηση των σημαντικότερων ευρωπαϊκών τραπεζών, ήτοι των: BNP Paribas, Commerzbank, Deutsche Bank, Societe Generale.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, που κάλλιστα μπορεί να αιτιολογήσει και το νέο «χτύπημα» της S&P, εκπρόσωπος του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ δήλωνε στο CNBC πως το Ταμείο «ενδέχεται να χρειαστεί επιπλέον πόρους, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό δανειοδότησης».

Με τις πληροφορίες από την έδρα του ΔΝΤ να κάνουν λόγο για ένα ποσό που ενδεχομένως να φτάσει και τα 120 δισ. δολάρια προκειμένου το Ταμείο να ενισχύσει τα αποθέματα του και να βοηθήσει στη χρηματοδότηση χωρών με οικονομική δυσχέρεια.

Read more...

Τα πιο… «κουλά» επιδόματα στο ελληνικό Δημόσιο...


metrogreece.gr
Μέρα με τη μέρα οι δημόσιοι υπάλληλοι καταλαβαίνουν ότι πλέον δεν είναι και τόσο τυχεροί που μπήκαν στο Δημόσιο…Εφεδρεία, περικοπές, μαχαίρι επιδομάτων.

Ωστόσο, κάποια από τα... επιδόματα μόνο κραυγαλέα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Ισως και…κωμικά, αν δεν είχαν συνεισφέρει τα μάλα στη διόγκωση του ελλείμματος.

- Επίδομα προθέρμανσης αυτοκινήτου (ΟΤΕ): 690/μήνα σε 420 άτομα
- Επίδομα πλυσίματος χεριών (ΟΣΕ): 420/μήνα σε 1987 άτομα
- Επίδομα προπέλας (Λιμενικό): 840/μήνα σε 653 άτομα
- Επίδομα κεραίας (ΗΣΑΠ): 1120/μήνα σε 329 άτομα...
- Μεταφοράς φακέλου (Δημόσιο): 290/μήνα σε 6800 άτομα
- Επίδομα παραλαβής – παράδοσης λεωφορείων: 450/μήνα σε 1100 άτομα
- Επίδομα έγκαιρης προσέλευσης (ΕΘΕΛ): 310/μήνα σε 1790 άτομα
- Επίδομα αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης υποθέσεων (Υπουργείο Δικαιοσύνης): 595/μήνα σε άγνωστο αριθμό ατόμων
- Επίδομα Φαξ (ΔΕΗ): 870/μήνα σε 657 άτομα
- Ετήσιο επίδομα χρήσης του κυλικείου, παρότι η χρήση των εστιατορίων των εγκαταστάσεων είναι δωρεάν (Όμιλος Ελληνικών Πετρελαίων) :120/μήνα... για όλο το προσωπικόRead more...

Ισχυρή συμφωνία στη Σύνοδο υπόσχεται η Γαλλία, χαμηλώνει τον πήχυ η Γερμανία

Παιχνίδια ελιγμών ενώ το ευρώ κλυδωνίζεται

(Φωτογραφία: Reuters )


Παρίσι, Γαλλία
Αντικρουόμενα μηνύματα για την επιτυχία της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 8 και 9 Δεκεμβρίου να καταλήξει σε συμφωνία για την «μεγάλη λύση» που απαιτείται για την αντιμετώπιση της κρίσης που πλήττει την Ευρώπη, στέλνουν Γερμανία και Γαλλία.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φ.Μπαρουέν δηλώνει ότι το Παρίσι είναι αποφασισμένο για την επίτευξη ισχυρής συμφωνίας και ότι «ο Ν.Σαρκοζί και η Α.Μέρκελ δεν πρόκειται να σηκωθούν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν υπάρξει μια ισχυρή συμφωνία».

Τις προσδοκίες μειώνει απότομα όμως Γερμανός αξιωματούχος που εμφανίζεται «πιο απαισιόδοξος σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα». Τακτικισμούς του Βερολίνου για να εξαναγκάσει τους εταίρους να δεχθούν τους όρους και τους περιορισμούς που θέτει, βλέπουν αναλυτές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δηλώσεις του Παρισιού την Τετάρτη, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας θα επιδιώξουν να καταλήξουν σε μια «ισχυρή» συμφωνία για την κρίση χρέους της ευρωζώνης στη σύνοδο της ΕΕ αυτή την εβδομάδα.

«Ο Νικολά Σαρκοζί και η Ανγκελα Μέρκελ δε θα σηκωθούν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Συνόδου πριν υπάρξει μια ισχυρή συμφωνία», είπε ο Φ.Μπαρουέν στον τηλεοπτικό σταθμό Canal+.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ θα παρουσιάσουν στην Σύνοδο της Παρασκευής σχέδιο για την επιβολή υποχρεωτικών κυρώσεων στα κράτη-μέλη που υπερβαίνουν τους στόχους του ελλείμματος, προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς και να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης.

Την ίδια στιγμή, όμως, που το Παρίσι δηλώνει αποφασισμένο, υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος εξέφρασε απαισιοδοξία για τις πιθανότητες μιας συμφωνίας, σε μια προσπάθεια να εξαναγκάσει τους εταίρους να αποδεχθούν τους όρους και τους περιορισμούς που θέτει το Βερολίνο.

«Διαπιστώνω σήμερα, την Τετάρτη, ότι είμαι περισσότερο απαισιόδοξος για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας από ό,τι ήμουν την περασμένη εβδομάδα [...] Πολλοί πρωταγωνιστές δεν έχουν καταλάβει ακόμη πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση», είπε ο αξιωματούχος σε ενημέρωση Τύπου, όπως αναφέρει το Reuters.

«Η απαισιοδοξία μου προκύπτει από τη συνολική εικόνα που βλέπω αυτή τη στιγμή. Θεσμικά όργανα και κράτη-μέλη θα πρέπει να δείξουν κινητικότητα σε πολλά σημεία προκειμένου να καταστούν δυνατοί οι κανόνες της νέας συνθήκης στους οποίους στοχεύουμε», πρόσθεσε, θέλοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Αισιόδοξος πάντως εμφανίστηκε και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τ.Γκάιτνερ, που πραγματοποιεί γύρο επαφών στην Ευρώπη, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στο γαλλο-γερμανικό σχέδιο για την αναδιάρθρωση της συνθήκης της ΕΕ.

«Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη σε όσα κάνουν ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο υπουργός (Οικονομικών), που συνεργάζονται με την Γερμανία για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης Ευρώπης», είπε ο Γκάιτνερ σε δημοσιογράφους μετά από συνομιλίες με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Φ.Μπαρουέν.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Βενιζέλος: «Επιτακτική ανάγκη να μείνουμε στο ευρώ»

«Κρίσιμοι οι επόμενοι τρεις μήνες για τη χώρα για την χώρα»


http://img.protothema.gr/8EEBE0AA21A791543915B37F213F61A7.jpg

Μετά τις δηλώσεις της κυρίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου περί κινδύνου εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ακόμη ένα κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να βρεθεί η χώρα εκτός του ευρώ.

Ο λόγος για τον υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κύριο Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος το βράδυ της Τετάρτης, σε ηχογραφημένο μήνυμά του από τη Νέα Υόρκη, είπε πως είναι επιτακτική ανάγκη να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κύριος Βενιζέλος χαρακτήρισε κρίσιμους για την χώρα του τρεις επόμενους μήνες, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει με κάθε τρόπο να παραμείνει στο ευρώ.

«Είναι επιτακτική ανάγκη η Ελλάδα να διατηρήσει τη θέση της στην Ευρωζώνη» είπε ο κύριος Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι η χώρα είναι ήδη σε καλό δρόμο, επικαλούμενος τον προϋπολογισμό λιτότητας που ψηφίστηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή.

«Είμαι σίγουρος ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές ότι η Ευρώπη θα ξεπεράσει τη κρίση», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.


Read more...

Η Ε.Ε. δεν χρηματοδοτεί τον φράκτη στον Έβρο - Διαψεύδει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη...Ο προϋπολογισμός για την κατασκευή του φράκτη στον Έβρο είναι δεδομένος και προβλέπεται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, διευκρίνισε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, απαντώντας στον ισχυρισμό της αρμόδιας Επιτρόπου Σ. Μάλστρομ, η οποια...
επαναβεβαίωσε την απόφαση της Κομισιόν να μη χρηματοδοτήσει την προωθούμενη κατασκευή φράχτη στον Έβρο, απαντώντας ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γ. Παπανικολάου.

Στη γραπτή της απάντηση σημειώνει συγκεκριμένα: «Στις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για το προταθέν ετήσιο πρόγραμμα του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων, η Επιτροπή ενημέρωσε την Ελλάδα ότι δεν θα υποστήριζε....
την κατασκευή του φράχτη με κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεδομένου ότι, κατά τη γνώμη της, η ενέργεια αυτή δεν συνιστά από μόνη της λύση στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στην περιοχή».
Παράλληλα, η Επίτροπος εκφράζει την ετοιμότητα της ΕΕ να συγχρηματοδοτήσει άλλα αποτελεσματικότερα μέτρα στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής που οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να θεσπίσουν με στόχο την εξασφάλιση ενός ολοκληρωμένου συστήματος συνοριακής διαχείρισης στο σύνολο των μήκους 200 χλμ. χερσαίων συνόρων με την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος 2011 για το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων (ΤΕΣ), η Ελλάδα είχε ζητήσει συγχρηματοδότηση ύψους 4,9 εκατ. EUR για την κατασκευή φράχτη μήκους 10,5 χλμ. στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία στην περιοχή του Έβρου.
Σε δηλώσεις ο κ. Παπανικολάου επέκρινε τους χειρισμούς της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στο θέμα: «Η επί ένα χρόνο προβεβλημένη πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία φράχτη στον Έβρο αποδεικνύεται μετά την μακρά διαβούλευση που προηγήθηκε ότι δεν χρηματοδοτείται ούτε με ένα ευρώ από την Ε.Ε.

Για μια ακόμα φορά προκύπτει ότι στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε χωρίς πρόγραμμα, χωρίς καμία στρατηγική και με περίσσια προχειρότητα την στιγμή που υπάρχουν διαθέσιμοι ευρωπαϊκοί πόροι πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Πλέον δύο ερωτήματα ανακύπτουν».

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ απευθύνεί δύο ερωτήματα προς τον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Παπουτσή: «Πρώτον, σκοπεύει ο Υπουργός να συνεχίσει να επιμένει στην κατασκευή του έργου καλύπτοντας από τον κρατικό προϋπολογισμό τα σχεδόν 5 εκατομμύρια ευρώ που ευελπιστούσε να λάβει από την Ε.Ε.; Δεύτερον, έχει εναλλακτικό σχέδιο για την απορρόφηση και την αποτελεσματική διαχείριση των 40,9 εκατομμυρίων ευρώ για το 2011 και των 44,7 εκατομμυρίων ευρώ για το 2012 από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ε.Ε.;».


Αναρτήθηκε από KafeneioRead more...

Έλιο ντι Ρουπό: Ο ομοφυλόφιλος εμιγκρές με το παπιγιόν, νέος πρωθυπουργός του Βελγίου

Έλιο ντι Ρουπό: Ο ομοφυλόφιλος εμιγκρές με το παπιγιόν, νέος πρωθυπουργός του Βελγίου
O ιταλικής καταγωγής Έλιο ντι Ρουπό είναι ο νέος πρωθυπουργός του Βελγίου, έχοντας βαρύ φορτίο έπειτα από 540 μέρες ακυβερνησίας στις Βρυξέλλες και πρόκειται για έναν πολιτικό με πολλές... ιδιαιτερότητες, που αντιμετώπιζε προκλήσεις σε όλη του τη ζωή.


O Βαλλόνος, γαλλόφωνος σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, με το χαρακτηριστικό κόκκινο παπιγιόν είναι επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος της χώρας (PS).

Γεννήθηκε πριν από 60 χρόνια στο Morlawenz του Βελγίου και είναι γιος ιταλών μεταναστών, από το Abruzzo της Ιταλίας. Ο πατέρας του πέθανε όταν εκείνος ήταν ενός έτους, με τη μητέρα του να παλεύει στη συνέχεια να μεγαλώσει επτά, συνολικά, παιδιά. Για οικονομικούς λόγους τρία παιδιά από την οικογένεια μεγάλωσαν σε κοντινό ορφανοτροφείο.

Αποφοίτησε ως χημικός από το πανεπιστήμιο του Mons-Hainaut (UMH) κάνοντας διδακτορικό και ξεκινώντας ακαδημαϊκή καριέρα στο ίδιο. Στη συνέχεια πήγε στο βρετανικό πανεπιστήμιο του Λιντς, όπου δούλεψε το διάστημα 1977-1978.

Στο Μοns ήρθε σε επαφή για πρώτη φορά με το σοσιαλιστικό κόμμα, πόλη στην οποία έγινε αργότερα δήμαρχος και βουλευτής.
Το 1996 κατηγορήθηκε άδικα για ότι συνευρέθηκε με ανήλικα αγόρια. Τότε αποκάλυψε ότι είναι ομοφυλόφιλος. «Ναι είμαι. Και τι έγινε;» είπε χαρακτηριστικά.

Το 1999 εξελέγη πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πολύ σύντομα, τοπικός πρωθυπουργός της Βαλλονίας.
Στόχος του είναι να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στα δύο κομμάτια του Βελγίου, του γαλλόφωνους Βαλλόνους και τους ολλανδόφωνους Φλαμανδούς.

Οι Φλαμανδοί δεν τον βλέπουν με καλό μάτι, κυρίως στις διαχείριση της οικονομίας, ενώ δεν λείπουν και τα πικρόχολα σχόλια, με τον Μπαρτ ντε Βέβερ, φλαμανδό ηγέτη, υπέρμαχο της διάσπασης, να λέει: «Η Νιγηριανή που καθαρίζει εδώ και δύο χρόνια στο σπίτι μου μιλά καλύτερα ολλανδικά από τον Έλιο»!

Μιλά άπταιστα γαλλικά και ιταλικά και «παλεύει» να μάθει ολλανδικά κάνοντας μαθήματα, μητρική γλώσσα για το 60% των Βέλγων.
«Η ζωή μου είναι αν ένα παραμύθι» έχει πει σε συνέντευξή του το 2008, αφού κατάφερε από την απόλυτη φτώχεια να φτάσει στην κορυφή. Xαρακτήρισε τον εαυτό του ως «άθεο και ρασιοναλιστή».

Ο συγγραφέας της βιογραφίας του, Φράνσις βαν ντε Βέστινε γράφει σε σχόλιό του: «Έπειτα από 35 χρόνια στην πολιτική, έχει υπομονή, χάρισμα και ηγετικές ικανότητες». Η ιστορία θα τον κρίνει...

ΥΓ: Η ομοιότητα του Έλιο ντι Ρουπό με Έλληνα «καλλιτέχνη» που λανσάρεται ως... Εθνικός Σταρ!


Βαγγέλης Βιτζηλαίος

http://newpost.gr
Με πληροφορίες από Wikipedia, BBC


Σχετικές φωτογραφίες:rupocarn.jpgdurupodr.jpgrupochild.jpg

Read more...

Με 258 ψήφους «πέρασε» ο προϋπολογισμός του 2012

Η ευρύτατη πλειοψηφία «ισχυρό χαρτί» για την Σύνοδο Κορυφής


http://img.protothema.gr/0E70F1D92E2C5012B60607817EB05B4D.jpg
Με ευρεία αποδοχή 258 ψήφων, υπερψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2012 δίνοντας με αυτό τον τρόπο ένα «ισχυρό χαρτί» στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 8-9 Δεκεμβρίου.

Αναλυτικά, ψήφισαν 299 βουλευτές, εκ των οποίων οι 258 ψήφισαν υπέρ του προϋπολογισμού. Οι θετικές ψήφοι προήλθαν από τους βουλευτές των Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, δηλαδή των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου. Υπέρ ψήφισαν και οι βουλευτές που πρόσκεινται στην Δημοκρατική Συμμαχία καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σωτήρης Χατζηγάκης, Ελσα Παπαδημητρίου, Γιώργος Λιάνης και Μιλένα Αποστολάκη. Ως μόνη διαρροή καταγράφεται το «όχι» του βουλευτή Θεσπρωτίας με το ΠΑΣΟΚ Χρήστου Κατσούρα.

Επιπλέον, τον προϋπολογισμό καταψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και οι υπόλοιποι ανεξάρτητοι βουλευτές.

Να σημειωθεί ότι οι βουλευτές Ηλείας του ΠΑΣΟΚ κύριοι Τάκης Αντωνακόπουλος και Παναγιώτης Δημητρουλόπουλος δήλωσαν «παρών» όσον αφορά στην έγκριση των δαπανών του υπουργείου Ανάπτυξης και αυτό γιατί δεν περιλαμβάνεται ειδικός κωδικός για τους πυρόπληκτους της περιοχής.


Read more...

Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης

Συντακτική η επόμενη Βουλή;


http://img.protothema.gr/1255B6F67F0D696B90EC058DAEF3AD73.jpg

«Όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει δε γυρίζει πίσω» λέει η παράδοσή μας και στην κυβέρνηση τη σκέφτονται πολύ αυτή τη φράση τελευταία. Λουκάς Παπαδήμος και Ευάγγελος Βενιζέλος μπορεί να έχουν ρίξει όλες τους τις δυνάμεις στη σύνοδο κορυφής που πλησιάζει και στις διαπραγματεύσεις για το PSI που θα ακολουθήσουν, ετοιμάζουν όμως και τα επόμενα βήματά τους, για να μην πάει χαμένο το εγχείρημα στο οποίο συμμετέχουν. Συγκεκριμένα:

• Το υπουργείο Οικονομικών μελετά τρόπους άμεσης και ηλεκτρονικής απόδοσης του ΦΠΑ, με ταυτόχρονη μείωση των συντελεστών.

• Σε ηλεκτρονική βάση θα λειτουργεί από εδώ και πέρα και ο θεσμός του πόθεν έσχες.

• Ενοποίηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία.

• Ένα 0,3% του ΑΕΠ θα διατεθεί για να γίνει πραγματικότητα το περίφημο εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης.

• Με βάση τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης στόχος είναι να δοθούν περισσότερες από 100 χιλιάδες ευκαιρίες απασχόλησης στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Και οι δύο κορυφαίοι της κυβέρνησης, όμως, αναζητούν την κίνηση που θα κάνει τη διαφορά.
Την έμπνευση τους την προσφέρει η διακομματική στήριξη της κυβέρνησης, γεγονός που της δίνει μεγάλη πλειοψηφία. Για να αποφασίσει και μεγάλα βήματα. Με άξονα την αναθεώρηση του Συντάγματος το ερώτημα είναι πλέον ο χαρακτήρας της επόμενης Βουλής. «Μιλώ για μια μεγάλη πρωτοβουλία, όχι αναθεωρητική, στην πραγματικότητα συντακτική» δήλωσε στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Αυτή είναι η μεγαλύτερη αλλαγή.

Μεγαλύτερη από οποιαδήποτε αλλαγή στο πολιτικό σύστημα. Ένα άλλο Εθνικό Κοινωνικό Συμβόλαιο, για την ριζοσπαστική αναδιανομή, όχι μόνο της πολιτικής, αλλά και της οικονομικής και κοινωνικής επιρροής» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Όλα αυτά, βέβαια, θα έχουν ελπίδα να γίνουν πράξη μόνο αν η Ευρώπη σταθεί στα πόδια της, έστω, για το ύψος της το έχουμε ξεχάσει, την Παρασκευή και η Ελλάδα αποφύγει την καταστροφή. Αλλιώς, κυβέρνηση και κόμματα θα πρέπει να διαχειριστούν τη χρεοκοπία και τη μετάβαση στη δραχμή.

Read more...

Παρέμβαση της Τουρκίας στη δικαστική απόφαση της Χάγης για την ΠΓΔΜ

«Ικανοποίηση για την απόφαση»


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Διπλωματικό περιθώριο παρέμβασης βρήκε η Τουρκία στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης επί της προσφυγής της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρει Το Βήμα, εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία εκφράζει «ικανοποίηση για την εν λόγω απόφαση, με την ελπίδα ότι θα επιταχύνει τις προσπάθειες της 'Μακεδονίας' για την ενοποίησή της με την Ευρώπη και τους ευρωατλαντικούς θεσμούς και θα εξασφαλίσει υποστήριξη σε νομική βάση».

Στο υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει εγρήγορση, αλλά και σχετική ανησυχία ώστε να αποφευχθούν «διπλωματικά ατυχήματα». Και μπορεί το περιθώριο μέχρι τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας (την Τετάρτη και την Πέμπτη, 7-8 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες) να είναι πολύ περιορισμένο για κάποια δραματική κίνηση, ωστόσο το πεδίο μάχης σε αυτό το θέμα ενδέχεται να είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2012, στο Σικάγο.

Δεν αποκλείεται μία «συμμαχία προθύμων», όπως η Τουρκία ή η Σλοβενία να ανοίξει και πάλι το ζήτημα της ομόφωνης απόφασης του Βουκουρεστίου.

Οι διαθέσεις συγκεκριμένων χωρών να πιέσουν την Ελλάδα να μεταβάλει στάση φάνηκε και κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Δευτέρας στις Βρυξέλλες. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος των πιέσεων προς την ελληνική πλευρά, συνάντησε όμως την αντίδραση του κ. Δήμα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Να αποφασίζουν οι Βρυξέλλες για μέτρα λιτότητας σε χώρες της ευρωζώνης προτείνει ο Ρομπάι

Εκχώρηση αυξημένων εξουσιών


Σε εμπιστευτικό έγγραφο του Χ.Ρομπάι προς Ευρωπαίους ηγέτες, προτείνεται να χάνουν οι χώρες που δέχονται έξωθεν οικονομική βοήθεια προσωρινά το δικαίωμα ψήφου στην ΕΕ, σε περίπτωση που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους
Σε εμπιστευτικό έγγραφο του Χ.Ρομπάι προς Ευρωπαίους ηγέτες, προτείνεται να χάνουν οι χώρες που δέχονται έξωθεν οικονομική βοήθεια προσωρινά το δικαίωμα ψήφου στην ΕΕ, σε περίπτωση που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους (Φωτογραφία: Reuters )


Βρυξέλλες, Βέλγιο
Να επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέτρα λιτότητας σε χώρες της ευρωζώνης που προσφεύγουν στον μηχανισμό διάσωσης, αναλαμβάνοντας έτσι κυβερνητικές λειτουργίες σε «απείθαρχες» χώρες, προτείνει σε έκθεσή του ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Σε εμπιστευτικό έγγραφο του Χ.Ρομπάι προς Ευρωπαίους ηγέτες, προτείνεται, σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, να χάνουν οι χώρες που δέχονται έξωθεν οικονομική βοήθεια προσωρινά το δικαίωμα ψήφου στην ΕΕ, σε περίπτωση που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους.

Ωστόσο, η πρόταση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και μοιάζει να έχει ήδη εγκαταλειφθεί.

Υπό συζήτηση, όμως, παραμένει η εκχώρηση αυξημένης δυνατότητας παρέμβασης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Όπως αναφέρει το έγγραφο, πρόκειται για «έναν πιο παρεισφρητικό έλεγχο των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών από την ΕΕ», ώστε να επιτευχθεί «υψηλότερος βαθμός σύγκλισης στην ευρωζώνη».

Ένα από τα βήματα που προτείνει ο πρόεδρος της ΕΕ στο εμπιστευτικό έγγραφο είναι να έχουν το δικαίωμα Κομισιόν και Eurogroup να εξετάζουν εκ των προτέρων τα μεγάλα σχέδια οικονομικής μεταρρύθμισης και να επιβάλλουν κυρώσεις, εάν οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αγνοούνται.

Μάλιστα, οι χώρες που παραβιάζουν τους κανονισμούς της ευρωζώνης δεν αποκλείεται να αναγκάζονται στο μέλλον να υποβάλλουν προσχέδια προϋπολογισμού «για έγκριση» σε Eurogroup και Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Βαν Ρομπάι, ο οποίος θα προεδρεύσει της συνόδου κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή, αναφέρει, παράλληλα, ότι το ευρωομόλογο θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα ισχυρό εργαλείο για την επίλυση της κρίσης, διαφωνώντας με τις γερμανικές θέσεις.

Εάν υιοθετηθούν, οι προτάσεις του Βαν Ρομπάι θα οδηγήσουν σε εκχώρηση κυριαρχίας των κρατών-μελών που θα αφορά τον καθορισμό των οικονομικών τους και τη δημοσιονομική τους πολιτική.

Ο Χ.Ρομπάι διαπιστώνει, ακόμα, ότι η ΕΕ μπορεί να ενισχύσει γρήγορα, χωρίς χρονοτριβή, την εποπτεία που θα ασκεί επί των δημοσιονομικών των χωρών της ευρωζώνης, ενώ τονίζει ότι αρκούν περιορισμένες τροποποιήσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση του Χ.Ρομπάι, τα μέτρα αυτά θα απαιτήσουν τροποποιήσεις του πρωτοκόλλου 12 της Συνθήκης της ΕΕ, κάτι που μπορεί να γίνει γρήγορα μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, χωρίς επικύρωση από τα περισσότερα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών.

Ίσως χρειαστούν και αλλαγές σε δευτερογενή νομοθεσία της Ένωσης, όπως το Σύμφωνο Σταθερότητας καθώς και στο άρθρο 48 της Συνθήκης της ΕΕ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μόσιαλος: Ειρωνεία ότι τώρα κάποιοι ανακαλύπτουν υπονόμευση του Παπανδρέου

Μόσιαλος: Ειρωνεία ότι τώρα κάποιοι ανακαλύπτουν υπονόμευση του Παπανδρέου
Απάντηση στην επιστολή 12 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (μεταξύ των οποίων και ο Χάρης Καστανίδης) με την οποία έκαναν λόγο για «ανατροπή του Γιώργου Παπανδρέου εκ των έσω» έδωσε ο βουλευτής του κόμματος Ηλίας Μόσιαλος.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο κ. Μόσιαλος δήλωσε ότι όταν «ψάχνουμε σενάρια συνωμοσίας χάνουμε την ουσία της πολιτικής».


Ο βουλευτής επισήμανε ότι ο ίδιος, ο κ. Ραγκούσης, ο κ. Λοβέρδος και η κ. Διαμαντοπούλου είχαν έντονη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και στήριξαν το κυβερνητικό έργο, ενώ το ίδιο διάστημα δεν υπήρχε αντίστοιχη στήριξη του κυβερνητικού έργου από άλλους υπουργούς και από βουλευτές. «Τώρα κάποιοι ανακαλύπτουν ότι υπονομεύτηκε ο πρωθυπουργός. Αυτό είναι ειρωνεία» δήλωσε εμφατικά.

«Δεν υπήρχαν σημαντικές αντιδράσεις σε σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες; δεν το βλέπαμε; Να δούμε τα θέματα ουσιαστικής πολιτικής και να αφήσουμε τα σενάρια συνωμοσίας» πρόσθεσε.

«Τον Ιούνιο υπήρχαν προϋποθέσεις για συγκυβέρνηση, πόσω μάλλον τώρα» πρόσθεσε. Τα προβλήματα της χώρας είναι μεγάλα και δυσθεώρητα και είχαν διαπιστωθεί πολύ καιρό πριν, έγινε πρόταση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για συγκυβέρνηση, τότε δεν τέθηκαν θέματα υπονόμευσης αλλά τέθηκε η αναγκαιότητα» σημείωσε.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επέμεινε στο πλαίσιο αυτό, στη θέση του ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου πρέπει να συνεχίσει το έργο της τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο.

«Υπήρχε νομιμοποίηση για εκλογές το 2013, η ΝΔ καθημερινή συνειδητοποιεί αναγνωρίζει το εύρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να μείνει η κυβέρνηση Παπαδήμου» τόνισε.

Ο κ. Μόσιαλος αναγνώρισε ότι υπήρχαν καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά σημείωσε ότι έγιναν μεγάλες μεταρρυθμίσεις όπως στο ασφαλιστικό σύστημα. «Κατά 20 δισ. ευρώ μειώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα σε μία διετία, δεν έχει επιτευχθεί από καμία άλλη κυβέρνηση στον κόσμο» είπε.

Για τη μη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που εξήγγειλε στην ΕΡΤ ως αρμόδιος υπουργός τόνισε ότι άλλα υπουργεία, όπως το ΥΠΟΙΚ, πρέπει να υπογράφουν τις σχετικές αποφάσεις.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι πια το κόμμα του μεγάλου κράτους και των ΔΕΚΟ αλλά του δημιουργικού κράτους» τόνισε.

Ο κ. Μόσιαλος πρότεινε νέο εκλογικό σύστημα με σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και με όρια αυτοδυναμίας.

Πηγή: SKAI
http://newpost.gr
Read more...

Η αγωνία του “γερακιού” πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Προσέκρουσε σε …τοίχο στη συνάντηση με Σόιμπλε και …


http://img.protothema.gr/34AA9F3E2BD00F443A73BBA999BDD71E.jpg

Εν μέσω κρισιμότατων – παρασκηνιακών και μη – ζυμώσεων στην Ευρώπη, με την Ευρωζώνη σε αναμονή για την Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ βρίσκεται από το πρωί της Τρίτης στην Γηραιά Ήπειρο, σε μια αποστολή «καμικάζι» και με στόχο να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να λάβουν άμεσες, τελικές, πειστικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Οι ΗΠΑ -κι όχι μόνο- ανησυχούν για το μέλλον της Ευρωζώνης και για τις επιπτώσεις που θα έχει μια νέα «έκρηξη» της ευρωπαϊκής κρίσης στην παγκόσμια οικονομία. Προς τούτο και η αποστολή του Αμερικανού υπουργού, ο οποίος έχει έρθει για να πιέσει τους πολιτικούς ηγέτες να λάβουν άμεσα μέτρα αναχαίτισης της κρίσης χρέους. Και με τρόπο που να καλύπτονται οι αγορές.

Επί του πρακτέου οι ΗΠΑ εντείνουν τις πιέσεις, ώστε οι Ευρωπαίοι να λάβουν αυστηρότερα μέτρα κατά της κρίσης, καθώς, μετά τις διασώσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, η απειλή της χρεοκοπίας βρίσκεται στο κατώφλι της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Αξιωματούχοι από το αμερικάνικο υπουργείο οικονομικών και τη Fed έχουν τονίσει επανειλημμένως ότι η Ευρώπη αποτελεί κίνδυνο για την ανάκαμψη των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών ήδη την Τρίτη είχε σειρά σειρά συναντήσεων με κορυφαίους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες στην Γερμανία, όπου συνομίλησε διαδοχικά με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και με τους προέδρους της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και της Bundesbank Γιανς Βάιντμαν.

Στις συζητήσεις του πάντως με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κύριος Γκάιτνερ ήρθε αντιμέτωπος με τη «διαφορά νοοτροπίας» μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας. Ζητώντας από τον Γερμανό υπουργό μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων για την ΕΚΤ , για την οποία χαρακτηριστικά είπε πως πρέπει να κάνει ακόμα περισσότερα για την κρίση, πρέπει να παρέμβει πιο δυναμικά, εισέπραξε την απάντηση ότι το Βερολίνο «σέβεται απόλυτα την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» και πως το μόνο που εξετάζεται είναι «η επιτάχυνση των διαδικασιών για τη συγκρότηση του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης ESM»…

Σε κάθε περίπτωση ο κύριος Γκάιτνερ θα συνεχίσει την … αποστολή του και αναμένεται να συναντηθεί τις αμέσως επόμενες ώρες στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον υπουργό του των Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουάν.

Στη συνέχεια στη Μασσαλία έχει προγραμματιστεί η συνάντησή του με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι.

Την Παρασκευή ο Τίμοθι Γκάιντερ θα επισκεφθεί το Μιλάνο για συζητήσεις με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Μόντι.

Read more...

Ο Γιώργος θεωρεί εαυτόν εγγυητή της ενότητας

Ο Γιώργος θεωρεί εαυτόν εγγυητή της ενότητας
Την ώρα που στο εσωκομματικό του ΠΑΣΟΚ ο διάλογος μεταξύ των κορυφαίων στελεχών του κόμματος για αλλαγή ηγεσίας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, κρατάει ακόμα κλειστά τα χαρτιά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνομιλίες που είχε ο κ. Παπανδρέου με δημοσιογράφους το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή, ανέφερε ότι προτεραιότητα για εκείνον είναι η ενότητα του ΠΑΣΟΚ δίνοντας την εντύπωση ότι ένα από τα επιχειρήματα που θα έχει για να παραμείνει στην ηγεσία θα είναι η ανάγκη για μία κοινή κομματική γραμμή.

Την ίδια ώρα, ο κ. Παπανδρέου ταξιδεύει στο Γιοχάνεσμπουργκ όπου θα συμμετάσχει σε Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή και αναμένεται να επιστρέψει στην χώρα το Σαββατοκύριακό. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται την ερχόμενη εβδομάδα να μιλήσει ανοικτά για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ αλλά ουδείς γνωρίζει εάν θα ανοίξει άμεσα τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ.

Πολλοί πιστεύουν ότι θα αναγκαστεί να το κάνει, εκτιμώντας παράλληλα πως αυτό θα επέφερε στον ίδιο μία βέβαιη ήττα.
Ταυτοχρόνως, όμως, δεν βάζουν και στοίχημα ότι τελικά θα «παραιτηθεί» τόσο εύκολα...

Xαρακτηριστική, άλλωστε, της πρόθεσής του να παρατείνει την παραμονή του στην ηγεσία του κόμματος είναι και η χθεσινή δήλωσή του από το βήμα της Βουλής, όπου ζήτησε έμμεσα την παράταση της κυβέρνησης Παπαδήμου για όσο χρειαστεί.

«Ας δώσουμε χρόνο στην κυβέρνηση για τις θετικές θεσμικές αλλαγές που μπορεί να δημιουργηθούν πολύ καλύτερα με την συνεργασία», υπογράμμισε, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συνεχής έκκληση για εκλογές έχει αρνητικά αποτελέσματα για τη χώρα।
http://newpost.gr

Read more...

Έρχονται τα πολυεκκαθαριστικά για το χαράτσι

Πρεμιέρα με μικρά προβλήματα για το Ε9


http://img.protothema.gr/83B47D2C66FC04175EE23F203D6B4328.jpg
Ο ταχυδρόμος θα "κτυπήσει" την πόρτα 212.000 νοικοκυριά τις αμέσως επόμενες ημέρες, μοιράζοντας ισάριθμα πολυεκκαθαριστικά που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών. Από την εκκαθάριση αυτή το υπουργείο αναμένει να εισπράξει έσοδα 137.000.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο κάθε αποδέκτης της λυπητερής θα καλείται να πληρώσει έκτακτη 650 ευρώ κατά μέσο όρο.

Ταυτόχρονα θα πρέπει και άλλοι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι να πληρώσουν την δόση των 300 ευρώ, για το πολυεκκαθαριστικό που έλαβαν τους προηγούμενους μήνες.

Ήδη πάντως διαπιστώνονται προβλήματα, κυρίως με ανέργους που καλούνται να πληρώσουν κεφαλικό φόρο επειδή το εισόδημα τους «φούσκωσε» από την …αποζημίωση απολύσεως που εισέπραξαν μέσα το 2010. Το σύστημα υποωολής δηλώσεων δεν μπορεί να ξεχωρίσει την αποζημίωση από τυχόν άλλα εισοδήματα και έτσι θα πρέπει ο κάθε ενδιαφερόμενος να μεταβεί στην ΔΟΥ με έγγραφα και δικαιολογητικά, για να απαλλαγεί από το χαράτσι ως άνεργος.

Παράλληλα όμως τρέχει και η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων Ε9 μέσω ίντερνετ, για όσους είχαν απέκτησαν ή εκχώρησαν ακίνητο μέσα στο 2010. Η σχετική εφαρμογή άνοιξε χθες για όσους έχουν κωδικούς εισόδου στο taxisnet και ΑΦΜ που λήγει σε 1. Έχουν τη δυνατότητα επίσης, εφόσον διαπιστώνουν λάθη στις δηλώσεις Ε9 της περασμένης διετίας, να τα διορθώσουν επί τόπου και χωρίς πρόστιμο με τροποποιητικές δηλώσεις. Συνολικά την πρώτη ημέρα υπεβλήθησαν 1500 οριστικές δηλώσεις, ενώ οι προσωρινά αποθηκευμένες (χωρίς να υποβληθούν οριστικά) φτάνουν τις 3000 προσωρινές.

Ούτε εδώ έλειψαν πάντως τα μικροπροβλήματα. Για παράδειγμα όσοι χρησιμοποιούν browser Internet Explorer 8 για να πλοηγούνται στο διαδίκτυο, δεν μπορούν να εκτελέσουν κάποιες εντολές για να υποβάλουν τη δήλωση. Το πρόβλημα επιλύθηκε πολύ σύντομα και τελικά η εφαρμογή άνοιξε και για όσους έχουν ΑΦΜ που λήγει 2,3 και 4.

Η απόφαση για την σταδιακή εισαγωγή (αναλόγως ΑΦΜ) ελήφθη την περασμένη Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου, ακριβώς για να μην «φρακάρει» η υποβολή δηλώσεων στο σύστημα τους Taxisnet, λόγω φόρτου. Τα φυσικά πρόσωπα των οποίων οι ΑΦΜ λήγουν σε επόμενα διαδοχικά ψηφία καθώς και τα Νομικά Πρόσωπα θα μπορούν να υποβάλλουν από τις επόμενες ημέρες (η εφαρμογή θα ανοίγει σταδιακά).

Read more...

Αίνιγμα οι κινήσεις του Γ. Παπανδρέου

Εξελίξεις μετά τη σύνοδο κορυφής


http://img.protothema.gr/0755B79EFB6F6B0CEA8F9E2A025BE76C.jpg
Μπέρδεψε πολλούς η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, αφού όχι απλά δεν επιβεβαίωσε τοις πληροφορίες για αποχώρησή του από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά έδωσε την αίσθηση ότι προετοιμάζει το έδαφος για παραμονή του σε αυτή.

Η παρέμβαση αυτή έγινε δεκτή εντός του ΠΑΣΟΚ με ανάμικτα συναισθήματα, καθώς πολλοί είναι εκείνοι, που πιστεύουν ότι οι διαδικασίες διαδοχής θα ξεκινήσουν εντός του Δεκεμβρίου, αλλά τώρα δεν είναι βέβαιοι για τίποτα.
Το γεγονός μάλιστα ότι ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, αλλά και στελέχη πιστά σε αυτόν, πλασάρουν την επιχειρηματολογία ότι η διετής διακυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ ήταν απολύτως επιτυχημένη και ότι ο πρώην πρωθυπουργός έπεσε από συμφέροντα, ενισχύουν την άποψη ότι αναπτύσσεται η πολιτική και ιδεολογική πλατφόρμα για να μην αλλάξει η ηγεσία στο κόμμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης υπήρχε μία ισχυρή αίσθηση ότι ο κ. Παπανδρέου θα διευκολύνει τις εξελίξεις. Το πιο πιθανό σενάριο ήταν – και ίσως παραμένει – να συγκαλέσει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου αυτή να εκλέξει το νέο επικεφαλής της. Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου θα παρέμενε, σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μέχρι νεωτέρας και ανάλογα με τις εξελίξεις.
Η παρέμβασή του στη Βουλή ανέτρεψε έως ένα βαθμό την αίσθηση αυτή, ενώ το σενάριο της εκλογής από την κοινοβουλευτική ομάδα νέου προέδρου της, στο πλαίσιο ενός ιδιότυπου και προσωρινού καθεστώτος διαρχίας δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτό από την ομάδα των «τριών» - Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης -, ούτε όμως και από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται να ισχύουν τα εξής:

Πρώτον ο κ. Παπανδρέου δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του σε κανένα, αλά είναι εμφανές ότι επιδιώκει να έχει καθοριστικό ρόλο στη επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ, είτε διεκδικώντας την παραμονή του στην ηγεσία, είτε δρομολογώντας άλλες εξελίξεις.

Δεύτερον, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρεί αυτονόητο ότι πρέπει να δρομολογηθούν εξελίξεις, αναμένοντας από τον κ. Παπανδρέου να τις διευκολύνει. Δεν θεωρεί αναγκαία την πλήρη αποχώρηση και μάλιστα άμεσα του κ. Παπανδρέου από οποιοδήποτε αξίωμα, θεωρεί ωστόσο ότι πρέπει να γίνουν κινήσεις εντός του Δεκεμβρίου και πιστεύει ότι η ενδεδειγμένη λύση για τώρα δεν είναι η προσφυγή σε εσωκομματικές κάλπες ανά την Ελλάδα, αλλά μία πιο «ήρεμη» λύση, με διαδικασία «βήμα – βήμα», αρχής γενομένης από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Η ομάδα των «τριών» θεωρεί αδιαπραγμάτευτη τη διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση, δεν θέτει χρονικό ορίζοντα, ούτε πιέζει ασφυκτικά τα πράγματα, αναμένοντας την εκδήλωση κινήσεων, είτε από τον Γ. Παπανδρέου, είτε από τον Ε. Βενιζέλο.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που βρίσκεται αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις ιστορικών «παπανδρεϊκών» στελεχών, θεωρεί ότι οι διαδικασίες πρέπει να γίνουν το συντομότερο, με πλήρη αποχώρηση του Γ. Παπανδρέου και κάλπες σε όλη τη χώρα για την εκλογή νέου προέδρου.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ από την άλλη πλευρά, ζει το δικό της δράμα. Χωρισμένη σε πολλές μικρές ή μεγαλύτερες ομάδες προσπαθεί να έχει λόγο για την επόμενη ημέρα. Άλλοι βουλευτές πιέζουν ώστε να αλλάξει η ηγεσία και μαζί πολλά πράγματα της περασμένης περιόδου, άλλοι στηρίζουν τον κ. Παπανδρέου, κηρύσσοντας νέο ανένδοτο.
Κατά τα φαινόμενα πάντως πρωτοβουλίες θα υπάρξουν από τον κ. Παπανδρέου μετά τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα τέλη της εβδομάδας.
Read more...

Μετέωρος o διαγωνισμός εκπαιδευτικών...Η οικονομική κρίση οδηγεί σε ματαίωση τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών. Επρόκειτο να διεξαχθεί το 2012. Θα συμμετείχαν περίπου 100.000 υποψήφιοι καθηγητές, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί. Μελετάται η...

διενέργεια διαγωνισμού περιορισμένης κλίμακας για ειδικότητες στις οποίες παρατηρείται έλλειψη διδακτικού προσωπικού.


Στον «αέρα» βρίσκεται ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος επρόκειτο να γίνει το 2012. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο διαγωνισμός τον οποίο περιμένουν με αγωνία σχεδόν 100.000 νέοι υποψήφιοι δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και καθηγητές δεν θα γίνει λόγω της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα και με δεδομένο ότι και την ερχόμενη σχολική χρονιά ο αριθμός των διορισμών θα κινηθεί σε «μηδενικά επίπεδα», όπως έγινε και φέτος.

Ολόκληρο το άρθρο στην έντυπη έκδοση του ΈθνουςRead more...

Καταργούνται άλλες 17 εφορίες μέσα στο Δεκέμβριιο

Ριζική αναδιοργάνωση των ΔΟΥ

Όταν ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση των ελεγκτικών υπηρεσιών, στόχος είναι να παραμείνει μία ΔΟΥ ανά νομό, με εξαίρεση την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη
Όταν ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση των ελεγκτικών υπηρεσιών, στόχος είναι να παραμείνει μία ΔΟΥ ανά νομό, με εξαίρεση την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (Φωτογραφία: Αρχείο ΔΟΛ )


Αθήνα
Στην κατάργηση 17 εφοριών στην περιφέρεια προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του, σύμφωνα με απόφαση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Μέχρι σήμερα έχουν ήδη κλείσει 19 εφορίες και στόχος είναι όταν ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση των ελεγκτικών υπηρεσιών να παραμείνει μία ΔΟΥ ανά νομό, με εξαίρεση την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την απόφαση, αναστέλλεται από την 1η Δεκεμβρίου 2011, η λειτουργία των εξής Δ.Ο.Υ.

- Γαστούνης του νομού Ηλίας οι αρμοδιότητες της οποίας μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ. Αμαλιάδας

- Σοχού και Ζαγκλιβερίου του νομού Θεσσαλονίκης οι αρμοδιότητες των οποίων μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ. Λαγκαδά,

- Παραμυθιάς του νομού Θεσπρωτίας οι αρμοδιότητες της οποίας μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ Ηγουμενίτσας.

- Μετσόβου του νομού Ιωαννίνων αρμοδιότητες της οποίας μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ Ιωαννίνων (Α΄- Β΄).

- Παλαμά του νομού Καρδίτσας αρμοδιότητες της οποίας μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ Καρδίτσας.

- Άργους Ορεστικού του νομού Καστοριάς οι αρμοδιότητες της οποίας μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ Καστοριάς .

- Σερβίων του νομού Κοζάνης οι αρμοδιότητες της οποίας μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ Κοζάνης.

- Νεμέας του νομού Κορίνθου οι αρμοδιότητες της οποίας μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ Κορίνθου.

- Μελιγαλά του νομού Μεσσηνίας οι αρμοδιότητες της οποίας μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ Καλαμάτας.

- Αιγινίου του νομού Πιερίας οι αρμοδιότητες της οποίας μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ Κατερίνης (Α΄- Β΄).

- Σκύδρας του νομού Πέλλας οι αρμοδιότητες της οποίας μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ Εδεσσας.

- Πύλης και Φαρκαδόνας του νομού Τρικάλων οι αρμοδιότητες των οποίων μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ Τρικάλων.

- Στυλίδας του νομού Φθιώτιδας οι αρμοδιότητες της οποίας μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ Λαμίας.

- Λιδωρικίου του νομού Φωκίδας οι αρμοδιότητες της οποίας μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ Άμφισσας.

- Κασσάνδρας του νομού Νέων Μουδανιών οι αρμοδιότητες της οποίας μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ Νέων Μουδανιών

Οι οργανικές θέσεις των ΔΟΥ, των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία, περιέρχονται στις ΔΟΥ στις οποίες μεταφέρεται η κατά τόπον και καθ' ύλην αρμοδιότητα τους, προσαυξάνοντας, αντίστοιχα, τις οργανικές θέσεις τους.

Η αρμοδιότητα παρακολούθησης και διεκπεραίωσης όλων των εκκρεμών υποθέσεων των οργανικών μονάδων, των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία, καθώς και η έκδοση των σχετικών πράξεων επιβολής φόρων ή προστίμων και λήψης μέτρων είσπραξης, περιέρχεται στις οργανικές μονάδες υποδοχής αυτών.

Ο προϊστάμενος της οργανικής μονάδας, στην οποία μεταφέρεται η αρμοδιότητα, καθίσταται αρμόδιος για την έκδοση των οικείων καταλογιστικών πράξεων, την επίλυση των διαφορών, τη βεβαίωση και είσπραξη των φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων, για τη λήψη όλων των προβλεπόμενων μέτρων είσπραξης σε βάρος των οφειλετών και περιουσιακών στοιχείων αυτών και είναι υπεύθυνος για το συντονισμό και τη διεκπεραίωση όλων των ενεργειών που απαιτούνται για την επιτυχή εφαρμογή της παρούσας.

Όλα τα εκδιδόμενα παραστατικά και βεβαιώσεις φέρουν την επωνυμία της ΔΟΥ υποδοχής.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΠΑΣΟΚ: Συλλογικές διαδικασίες βάσης, χωρίς αναβολές, ζητεί ο Μ. Παπαϊωάννου...Την έναρξη συλλογικών διαδικασιών βάσης στο ΠΑΣΟΚ σύντομα και χωρίς αναβολές, ζητεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, σημειώνοντας ότι ο εσωκομματικός διάλογος πρέπει είναι νηφάλιος και ψύχραιμος.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα» σχετικά με... την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπαϊωάννου επισημαίνει ότι πρέπει να υπάρξουν καθαρές λύσεις για τη χώρα και το Κίνημα και τονίζει ότι η κύρια ευθύνη ανάληψης των σχετικών πρωτοβουλιών ανήκει στον Γιώργο Παπανδρέου.

Αναφερόμενος στα στελέχη που θέλουν να διεκδικήσουν ηγετικό ρόλο, υπογραμμίζει ότι «οφείλουν να μη θέτουν σε αμφισβήτηση τη διαχρονικότητα και την ιστορική αναγκαιότητα του πολιτικού μας φορέα με τις νεφελώδεις θέσεις και κινήσεις τους. Να αναζητήσουν τις θεμιτές συμμαχίες τους μέσα στο ΠΑΣΟΚ, με τις θέσεις, τις προτάσεις και τη στάση ζωής τους».

«Εχουμε χρέος όλοι μαζί να συμβάλουμε στον στόχο ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει να παραμείνει κόμμα κυβερνητικής ευθύνης. Οι ευθύνες για όλα αυτά δεν είναι μόνο συλλογικές, είναι και ατομικές. Και στο τέλος θα κριθούμε όλοι μας, ιστορικά και προσωπικά», προσθέτει.

Σε άλλο σημείο του άρθρου του ο κ. Παπαϊωάννου τονίζει: «Με τις δικές μας, όμως, πράξεις, έστω κι αν τις επέβαλαν οι συνθήκες για την αποφυγή της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της χώρας, επιτρέψαμε το συναίσθημα στα μέλη και τους φίλους μας ότι έχουμε εγκαταλείψει τις αξίες και τις ιδέες που διαχρονικά υπηρετούμε. Αυτή είναι η αλήθεια και όσοι δεν τη δέχονται απλώς εθελοτυφλούν ή υπηρετούν άλλες σκοπιμότητες».Read more...

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Υπάρχει κίνδυνος εξόδου από το ευρώ...Τη στάση του γαλλογερμανικού άξονα όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους επέκρινε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ Πρώτη Γραμμή.

«Αποσπασματική και μονόπλευρα επιχειρούν να... αντιμετωπίσουν την κρίση. Η ύφεση αποκτά ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, δεν επαρκεί η δημοσιονομική πειθαρχία» σημείωσε η αναπληρώτρια ΥΠΕΞ.

«Η Ελλάδα πηγαίνει (σ.σ στη Σύνοδο Κορυφής) με καθαρές θέσεις και την εμπειρία της. Η Σύνοδος πρέπει να κινηθεί στις 9 Δεκεμβρίου σε δύο κατευθύνσεις, με άμεσα μέτρα όπως το ευρωομόλογο, και με αναθεώρηση των συνθηκών η οποία όμως δεν αρκεί. Είναι αναγκαία, αλλά δεν αρκεί, η κρίση είναι στην καρδιά της ευρωζώνης.»

Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει ισόρροπη απόφαση την Παρασκευή που θα κατοχυρώνει τη συνοχή της ευρωζώνης.

«Υπάρχει ρευστότητα στην ευρωζώνη λόγω κρίσης. Δίνουμε μάχη για να κατοχυρώσουμε τη θέση της χώρας μας. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει τη θέση της στην ευρωζώνη. Η συζήτηση περί εξόδου από το ευρώ είναι αδιανόητη, αλλά υπάρχει φυσικά κίνδυνος εφόσον υπάρχει ρευστότητα» τόνισε.

Στο σημείο αυτό, η ανΥΠΕΞ δήλωσε ότι πρέπει να πάμε γρήγορα στην υλοποίηση της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου (PSI). «Το διακύβευμα είναι μπροστά μας και πρέπει να δώσουμε τη μάχη για να διασφαλίσουμε τη θέση μας» σημείωσε.

«Άκαιρη η συζήτηση για τη διαδοχολογία»
Αναφορικά με τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «είναι άκαιρη η συζήτηση για τη διαδοχολογία παραμονές ευρωπαϊκού συμβουλίου πως κρίνονται η τύχη της χώρας». «Να αναγνωρίσουμε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το δικαίωμα να πάρει αυτός τις πρωτοβουλίες» κατέληξε.

Την κατηγορηματική αντίθεση της Αθήνας σε μία Ευρώπη «δύο ταχυτήτων» εξέφρασε κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ζητώντας περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης.Read more...