Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

«Αύξηση 2 ευρώ στην τιμή των τσιγάρων για να μειωθεί το κάπνισμα»



Την αύξηση της τιμής των τσιγάρων, ως μέσο για να μειωθεί ο αριθμός των καπνιστών, προτείνει ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης.

Όπως αναφέρει, μία... αύξηση της τάξης των 2 ευρώ στην τιμή του πακέτου, θα είχε ως αποτέλεσμα 460.000 λιγότερους καπνιστές, 150.000 λιγότερους νέους, που θα ξεκινούσαν το κάπνισμα, και 235.000 αποφευχθέντες πρόωρους θανάτους σχετιζόμενους με το κάπνισμα σε βάθος χρόνου.

Εκτιμά επίσης, ότι 440 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον φορολογικά έσοδα, τα οποία θα αυξάνονταν σε 1,1 δισ ευρώ, αν καταπολεμάτο το λαθρεμπόριο στα προϊόντα καπνού.

Σύμφωνα με τον κ. Μπεχράκη, κατά το χρονικό διάστημα 2009 - 2011 καταγράφηκε μείωση του ποσοστού των συστηματικών καπνιστών κατά 4,1 %, και κατά 15% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων, με την ημερήσια κατανάλωση να έχει συρρικνωθεί σημαντικά από κάθε καπνιστή. Αυξήθηκε ακόμη έως και κατά 50% η προσέλευση καπνιστών στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος.

Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, με αφορμή το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος με θέμα «Παιδεία για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα», το οποίο πραγματοποιείται από αύριο έως τις 10 Δεκεμβρίου, οι Έλληνες, σε ποσοστό μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της Ευρώπης, επιζητούν τη λήψη και εφαρμογή σωστών μέτρων για τη μείωση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Σημείωσαν πως είναι χαρακτηριστικό το μεγάλο ποσοστό αποδοχής τέτοιου είδους μέτρων από τους ίδιους τους καπνιστές. Επέρριψαν, όμως, ευθύνες στην πολιτεία για τη μη καθολική εφαρμογή των αντικαπνιστικών μέτρων, λέγοντας ότι οι μηχανισμοί ελέγχου εφαρμογής της νομοθεσίας δεν έχουν ακόμη πλήρως αναπτυχθεί.
voria.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: