Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

“Κάντε αυτό που πρέπει και μπαίνετε σε ΝΑΤΟ και ΕΕ”

Σαφές μήνυμα της Αθήνας προς Σκόπια


http://img.protothema.gr/A8DB7EAA8A1C4A8811A5F240047C7C4F.jpg
Σαφές μήνυμα προς τα Σκόπια, με φόντο την πρόσφατη ανακοίνωση του ΝΑΤΟ καθώς και την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης στέλνει η Αθήνα, καθώς η κυβέρνηση διαμηνύει ότι οι πύλες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ είναι ανοικτές, εφόσον η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας τηρήσει τα όσα προβλέπουν οι αποφάσεις των δύο οργανισμών.

“Η κοινή θέση του ΝΑΤΟ είναι εξαιρετικά σημαντική, γιατί επιβεβαιώνει τις ομόφωνες αποφάσεις της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι, το Στρασβούργο και τη Λισαβόνα. Η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοικτή, όπως και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έλαβε αντίστοιχη απόφαση τη Δεύτερα. Παραμένει ανοικτή, μόλις οι υποψήφιες χώρες εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις που έχουν θέσει οι δύο οργανισμοί. Πρόκειται για θετικό μήνυμα και πρέπει να το αξιοποιήσουν. Από αυτές εξαρτάται”.

Στη συγκεκριμένη δήλωση προέβη ο υπουργός Εξωτερικών κ. Σταύρος Δήμας, ο οποίος είχε τις προηγούμενες ημέρες επαφές με αρμόδιους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, ενόψει της προετοιμασίας για τη Σύνοδο Κορυφής της 8ης-9ης Δεκεμβρίου.

Ο κ. Δήμας εκτίμησε ότι οι τελευταίες τρεις ημέρες ήταν κρίσιμες για την εξωτερική πολιτική και η Ελλάδα αντιμετώπισε με επιτυχία δύσκολες συνθήκες.

Ο ίδιος έδωσε έμφαση σε τρία σημεία:

1. Παραμένουμε προσηλωμένοι σε ταχεία επίλυση του ζητήματος της ονομασίας μέσω διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ. Λύση που θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε το πλήρες δυναμικό των σχέσεων μας. Λύση που θα δώσει ώθηση στην περιφερειακή συνεργασία και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της περιοχής.

2. Το ζήτημα της ονομασίας δεν πρόκειται να επιλυθεί δια της τεθλασμένης. Αυτό επιβεβαίωσε και το Διεθνές Δικαστήριο με την απόφασή του, καλώντας τα δύο μέρη να διαπραγματευθούν με καλή πίστη. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και επαναλαμβάνω ότι η Ελλάδα την έχει. Ελπίζω να δείξει την ίδια βούληση και η κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

3. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλες τις δυνάμεις μας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της περιοχής. Τους επόμενους μήνες θα πάρουμε πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην προσπάθεια αυτή θέλουμε την ενεργή συμμετοχή όλων των εταίρων μας στα Δυτικά Βαλκάνια.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά το ρεπορτάζ για την πρόσφατη ανακοίνωση του ΝΑΤΟ και εδώ το ρεπορτάζ για την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: