Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Ισχυρή συμφωνία στη Σύνοδο υπόσχεται η Γαλλία, χαμηλώνει τον πήχυ η Γερμανία

Παιχνίδια ελιγμών ενώ το ευρώ κλυδωνίζεται

(Φωτογραφία: Reuters )


Παρίσι, Γαλλία
Αντικρουόμενα μηνύματα για την επιτυχία της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 8 και 9 Δεκεμβρίου να καταλήξει σε συμφωνία για την «μεγάλη λύση» που απαιτείται για την αντιμετώπιση της κρίσης που πλήττει την Ευρώπη, στέλνουν Γερμανία και Γαλλία.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φ.Μπαρουέν δηλώνει ότι το Παρίσι είναι αποφασισμένο για την επίτευξη ισχυρής συμφωνίας και ότι «ο Ν.Σαρκοζί και η Α.Μέρκελ δεν πρόκειται να σηκωθούν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν υπάρξει μια ισχυρή συμφωνία».

Τις προσδοκίες μειώνει απότομα όμως Γερμανός αξιωματούχος που εμφανίζεται «πιο απαισιόδοξος σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα». Τακτικισμούς του Βερολίνου για να εξαναγκάσει τους εταίρους να δεχθούν τους όρους και τους περιορισμούς που θέτει, βλέπουν αναλυτές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δηλώσεις του Παρισιού την Τετάρτη, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας θα επιδιώξουν να καταλήξουν σε μια «ισχυρή» συμφωνία για την κρίση χρέους της ευρωζώνης στη σύνοδο της ΕΕ αυτή την εβδομάδα.

«Ο Νικολά Σαρκοζί και η Ανγκελα Μέρκελ δε θα σηκωθούν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Συνόδου πριν υπάρξει μια ισχυρή συμφωνία», είπε ο Φ.Μπαρουέν στον τηλεοπτικό σταθμό Canal+.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ θα παρουσιάσουν στην Σύνοδο της Παρασκευής σχέδιο για την επιβολή υποχρεωτικών κυρώσεων στα κράτη-μέλη που υπερβαίνουν τους στόχους του ελλείμματος, προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς και να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης.

Την ίδια στιγμή, όμως, που το Παρίσι δηλώνει αποφασισμένο, υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος εξέφρασε απαισιοδοξία για τις πιθανότητες μιας συμφωνίας, σε μια προσπάθεια να εξαναγκάσει τους εταίρους να αποδεχθούν τους όρους και τους περιορισμούς που θέτει το Βερολίνο.

«Διαπιστώνω σήμερα, την Τετάρτη, ότι είμαι περισσότερο απαισιόδοξος για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας από ό,τι ήμουν την περασμένη εβδομάδα [...] Πολλοί πρωταγωνιστές δεν έχουν καταλάβει ακόμη πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση», είπε ο αξιωματούχος σε ενημέρωση Τύπου, όπως αναφέρει το Reuters.

«Η απαισιοδοξία μου προκύπτει από τη συνολική εικόνα που βλέπω αυτή τη στιγμή. Θεσμικά όργανα και κράτη-μέλη θα πρέπει να δείξουν κινητικότητα σε πολλά σημεία προκειμένου να καταστούν δυνατοί οι κανόνες της νέας συνθήκης στους οποίους στοχεύουμε», πρόσθεσε, θέλοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Αισιόδοξος πάντως εμφανίστηκε και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τ.Γκάιτνερ, που πραγματοποιεί γύρο επαφών στην Ευρώπη, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στο γαλλο-γερμανικό σχέδιο για την αναδιάρθρωση της συνθήκης της ΕΕ.

«Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη σε όσα κάνουν ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο υπουργός (Οικονομικών), που συνεργάζονται με την Γερμανία για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης Ευρώπης», είπε ο Γκάιτνερ σε δημοσιογράφους μετά από συνομιλίες με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Φ.Μπαρουέν.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: