Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Παρέμβαση της Τουρκίας στη δικαστική απόφαση της Χάγης για την ΠΓΔΜ

«Ικανοποίηση για την απόφαση»


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Διπλωματικό περιθώριο παρέμβασης βρήκε η Τουρκία στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης επί της προσφυγής της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρει Το Βήμα, εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία εκφράζει «ικανοποίηση για την εν λόγω απόφαση, με την ελπίδα ότι θα επιταχύνει τις προσπάθειες της 'Μακεδονίας' για την ενοποίησή της με την Ευρώπη και τους ευρωατλαντικούς θεσμούς και θα εξασφαλίσει υποστήριξη σε νομική βάση».

Στο υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει εγρήγορση, αλλά και σχετική ανησυχία ώστε να αποφευχθούν «διπλωματικά ατυχήματα». Και μπορεί το περιθώριο μέχρι τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας (την Τετάρτη και την Πέμπτη, 7-8 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες) να είναι πολύ περιορισμένο για κάποια δραματική κίνηση, ωστόσο το πεδίο μάχης σε αυτό το θέμα ενδέχεται να είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2012, στο Σικάγο.

Δεν αποκλείεται μία «συμμαχία προθύμων», όπως η Τουρκία ή η Σλοβενία να ανοίξει και πάλι το ζήτημα της ομόφωνης απόφασης του Βουκουρεστίου.

Οι διαθέσεις συγκεκριμένων χωρών να πιέσουν την Ελλάδα να μεταβάλει στάση φάνηκε και κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Δευτέρας στις Βρυξέλλες. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος των πιέσεων προς την ελληνική πλευρά, συνάντησε όμως την αντίδραση του κ. Δήμα.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: