Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Αίνιγμα οι κινήσεις του Γ. Παπανδρέου

Εξελίξεις μετά τη σύνοδο κορυφής


http://img.protothema.gr/0755B79EFB6F6B0CEA8F9E2A025BE76C.jpg
Μπέρδεψε πολλούς η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, αφού όχι απλά δεν επιβεβαίωσε τοις πληροφορίες για αποχώρησή του από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά έδωσε την αίσθηση ότι προετοιμάζει το έδαφος για παραμονή του σε αυτή.

Η παρέμβαση αυτή έγινε δεκτή εντός του ΠΑΣΟΚ με ανάμικτα συναισθήματα, καθώς πολλοί είναι εκείνοι, που πιστεύουν ότι οι διαδικασίες διαδοχής θα ξεκινήσουν εντός του Δεκεμβρίου, αλλά τώρα δεν είναι βέβαιοι για τίποτα.
Το γεγονός μάλιστα ότι ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, αλλά και στελέχη πιστά σε αυτόν, πλασάρουν την επιχειρηματολογία ότι η διετής διακυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ ήταν απολύτως επιτυχημένη και ότι ο πρώην πρωθυπουργός έπεσε από συμφέροντα, ενισχύουν την άποψη ότι αναπτύσσεται η πολιτική και ιδεολογική πλατφόρμα για να μην αλλάξει η ηγεσία στο κόμμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης υπήρχε μία ισχυρή αίσθηση ότι ο κ. Παπανδρέου θα διευκολύνει τις εξελίξεις. Το πιο πιθανό σενάριο ήταν – και ίσως παραμένει – να συγκαλέσει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου αυτή να εκλέξει το νέο επικεφαλής της. Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου θα παρέμενε, σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μέχρι νεωτέρας και ανάλογα με τις εξελίξεις.
Η παρέμβασή του στη Βουλή ανέτρεψε έως ένα βαθμό την αίσθηση αυτή, ενώ το σενάριο της εκλογής από την κοινοβουλευτική ομάδα νέου προέδρου της, στο πλαίσιο ενός ιδιότυπου και προσωρινού καθεστώτος διαρχίας δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτό από την ομάδα των «τριών» - Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης -, ούτε όμως και από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται να ισχύουν τα εξής:

Πρώτον ο κ. Παπανδρέου δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του σε κανένα, αλά είναι εμφανές ότι επιδιώκει να έχει καθοριστικό ρόλο στη επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ, είτε διεκδικώντας την παραμονή του στην ηγεσία, είτε δρομολογώντας άλλες εξελίξεις.

Δεύτερον, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρεί αυτονόητο ότι πρέπει να δρομολογηθούν εξελίξεις, αναμένοντας από τον κ. Παπανδρέου να τις διευκολύνει. Δεν θεωρεί αναγκαία την πλήρη αποχώρηση και μάλιστα άμεσα του κ. Παπανδρέου από οποιοδήποτε αξίωμα, θεωρεί ωστόσο ότι πρέπει να γίνουν κινήσεις εντός του Δεκεμβρίου και πιστεύει ότι η ενδεδειγμένη λύση για τώρα δεν είναι η προσφυγή σε εσωκομματικές κάλπες ανά την Ελλάδα, αλλά μία πιο «ήρεμη» λύση, με διαδικασία «βήμα – βήμα», αρχής γενομένης από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Η ομάδα των «τριών» θεωρεί αδιαπραγμάτευτη τη διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση, δεν θέτει χρονικό ορίζοντα, ούτε πιέζει ασφυκτικά τα πράγματα, αναμένοντας την εκδήλωση κινήσεων, είτε από τον Γ. Παπανδρέου, είτε από τον Ε. Βενιζέλο.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που βρίσκεται αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις ιστορικών «παπανδρεϊκών» στελεχών, θεωρεί ότι οι διαδικασίες πρέπει να γίνουν το συντομότερο, με πλήρη αποχώρηση του Γ. Παπανδρέου και κάλπες σε όλη τη χώρα για την εκλογή νέου προέδρου.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ από την άλλη πλευρά, ζει το δικό της δράμα. Χωρισμένη σε πολλές μικρές ή μεγαλύτερες ομάδες προσπαθεί να έχει λόγο για την επόμενη ημέρα. Άλλοι βουλευτές πιέζουν ώστε να αλλάξει η ηγεσία και μαζί πολλά πράγματα της περασμένης περιόδου, άλλοι στηρίζουν τον κ. Παπανδρέου, κηρύσσοντας νέο ανένδοτο.
Κατά τα φαινόμενα πάντως πρωτοβουλίες θα υπάρξουν από τον κ. Παπανδρέου μετά τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα τέλη της εβδομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: