Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Υπάρχει κίνδυνος εξόδου από το ευρώ...



Τη στάση του γαλλογερμανικού άξονα όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους επέκρινε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ Πρώτη Γραμμή.

«Αποσπασματική και μονόπλευρα επιχειρούν να... αντιμετωπίσουν την κρίση. Η ύφεση αποκτά ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, δεν επαρκεί η δημοσιονομική πειθαρχία» σημείωσε η αναπληρώτρια ΥΠΕΞ.

«Η Ελλάδα πηγαίνει (σ.σ στη Σύνοδο Κορυφής) με καθαρές θέσεις και την εμπειρία της. Η Σύνοδος πρέπει να κινηθεί στις 9 Δεκεμβρίου σε δύο κατευθύνσεις, με άμεσα μέτρα όπως το ευρωομόλογο, και με αναθεώρηση των συνθηκών η οποία όμως δεν αρκεί. Είναι αναγκαία, αλλά δεν αρκεί, η κρίση είναι στην καρδιά της ευρωζώνης.»

Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει ισόρροπη απόφαση την Παρασκευή που θα κατοχυρώνει τη συνοχή της ευρωζώνης.

«Υπάρχει ρευστότητα στην ευρωζώνη λόγω κρίσης. Δίνουμε μάχη για να κατοχυρώσουμε τη θέση της χώρας μας. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει τη θέση της στην ευρωζώνη. Η συζήτηση περί εξόδου από το ευρώ είναι αδιανόητη, αλλά υπάρχει φυσικά κίνδυνος εφόσον υπάρχει ρευστότητα» τόνισε.

Στο σημείο αυτό, η ανΥΠΕΞ δήλωσε ότι πρέπει να πάμε γρήγορα στην υλοποίηση της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου (PSI). «Το διακύβευμα είναι μπροστά μας και πρέπει να δώσουμε τη μάχη για να διασφαλίσουμε τη θέση μας» σημείωσε.

«Άκαιρη η συζήτηση για τη διαδοχολογία»
Αναφορικά με τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «είναι άκαιρη η συζήτηση για τη διαδοχολογία παραμονές ευρωπαϊκού συμβουλίου πως κρίνονται η τύχη της χώρας». «Να αναγνωρίσουμε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το δικαίωμα να πάρει αυτός τις πρωτοβουλίες» κατέληξε.

Την κατηγορηματική αντίθεση της Αθήνας σε μία Ευρώπη «δύο ταχυτήτων» εξέφρασε κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ζητώντας περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: