Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Σύνταξη-Δικαίωμα με 4.500 ένσημα

Θα διατηρηθούν τα 4.500 ένσημα ως ελάχιστη προϋπόθεση για την έξοδο στη σύνταξη. Το αρχικό πακέτο μέτρων προέβλεπε την αύξηση των απαιτούμενων ενσήμων στις 6.000, δηλαδή θα χρειάζονταν 20 έτη εργασίας.
Ωστόσο, τελικά φαίνεται πως δεν θα υπάρξει παρέμβαση σε αυτό το "μέτωπο". Αλλωστε, τυχόν αύξηση των απαιτούμενων ενσήμων θα είχε ως αποτέλεσμα σημαντικό τμήμα των εργαζομένων (κυρίως των εποχικά απασχολούμενων) να μην μπορέσει να θεμελιώσει δικαιώμα σύνταξης.
Πάντως, στο πακέτο των μέτρων περιλαμβάνεται η αύξηση του ορίου ηλικίας κατά μία διετία. Αυτό σημαίνει πως πλήρης σύνταξη θα δίνεται σε ηλικία 67 ετών, ενώ μειωμένη θα καταβάλλεται στα 62.

Πηγή: Εθνος

Read more...

Τα τελευταία δυόμισι χρόνια έβαλαν λουκέτο 100.000 επιχειρήσεις

Ζητά συνάντηση με την κυβέρνηση


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Η πολιτική εσωτερικής υποτίμησης έχει οδηγήσει σε διακοπή εργασιών 100.000 επιχειρήσεις τα τελευταία 2½ χρόνια, με αποτέλεσμα να χαθούν περί τις 500.000 θέσεις εργασίας, επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ.

Ο ιδιωτικός τομέας και ιδιαίτερα οι μικρές επιχειρήσεις έχουν «γονατίσει», τονίζει και με επιστολή της ζητά άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων.

Τα νούμερα από τη Eurostat δείχνουν ότι ο φαύλος κύκλος της ύφεσης απειλεί τις αντοχές της κοινωνίας, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και οδηγεί σε μαζική καταστροφή θέσεων εργασίας, δεν επιτρέπει κυβερνητικούς και κομματικούς απομονωτισμούς και μονομερείς αποφάσεις, σημειώνει στη σχετική επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Όπως επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ: «η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, έχει οδηγήσει σε διακοπή εργασιών 100.000 επιχειρήσεις (καθαρή μείωση) τα τελευταία 2½ χρόνια. Στοιχεία που επιβεβαιώνονται και από την Eurostat.»

» Σε ό,τι αφορά δε τις θέσεις απασχόλησης, χάθηκαν περί τις 500.000 από το 2010 έως σήμερα στον ιδιωτικό τομέα με αποτέλεσμα η οικονομική κρίση να τείνει να μετατραπεί και σε έντονα ανθρωπιστική».

«Ο ιδιωτικός τομέας και ιδιαίτερα οι μικρές επιχειρήσεις έχουν 'γονατίσει'» τονίζει.

Η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι «ιδιαίτερα σε περιόδους ύφεσης, πιστωτικής ασφυξίας και μεγάλης ανεργίας το μοναδικό εργαλείο που μπορεί να οδηγήσει με στοχευμένες παρεμβάσεις την ελληνική οικονομία σε μια πρώτη ανάκαμψη, για να ακολουθήσει και ο ιδιωτικός τομέας, να αλλάξει και το επενδυτικό κλίμα, είναι το πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων.»

»Γι’ αυτό και πρέπει να εξαιρεθεί από τη διαδικασία μείωσης του ελλείμματος».

Περισσότερες από 90.000 ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά από το 2008 μέχρι το 2011, με τις προβλέψεις για τη φετινή χρονιά να παραμένουν δυσοίωνες, επισημαίνει η Συνομοσπονδία.

Τα στοιχεία αυτά, περιλαμβάνονται στα αποτελέσματα έκθεσης αξιολόγησης των επιδόσεων που σημείωσαν οι ΜμΕ σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσθέτει.

Σύμφωνα με την έρευνα στην Ελλάδα, ο αριθμός των ΜμΕ τη φετινή χρονιά αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω, φτάνοντας στις 758.701 επιχειρήσεις από 765.839 πέρυσι και 856.137 που ήταν το 2007, για να αρχίσει να ανακάμπτει το 2013, όποτε εκτιμάται ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί στις 762.280, πλησιάζοντας τα επίπεδα του 2011.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό έγγραφο της ΕΕ στην Ελλάδα, οι ΜμΕ είναι πολύ σημαντικές σε σχέση με το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ.

Ωστόσο, η κρίση έχει προκαλέσει δραματική συρρίκνωσή τους.

Παρά τη σημαντική αυτή απώλεια, οι ΜμΕ στη χώρα εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν το 99,9% του συνόλου των επιχειρήσεων και καλύπτουν το 69,9% της οικονομικής προστιθέμενης αξίας και το 85,1% της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα (εξαιρείται ο χρηματοπιστωτικός).

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι το 24% των ΜμΕ δραστηριοποιούνται στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας και έντασης γνώσης, τομείς υπηρεσιών που θεωρούνται «κλειδί» για τη μελλοντική ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Η ΓΣΕΒΕΕ υπενθυμίζει στην επιστολή της, την αναφορά του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επιτρόπου για τις Επιχειρήσεις, A. Tajani:

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να αναζητήσει λύσεις από τις μεγάλες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα αναδιαρθρώσεων. Η νέα αναγεννημένη επιχειρηματικότητα πρέπει να ξεκινήσει από τις μικρές επιχειρήσεις, που είναι πιο ευέλικτες και καινοτόμες και δεν αποτελούν μόνο τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά ιδιαίτερα τώρα, την κρίσιμη για την Ευρώπη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, αποτελούν τη "ραχοκοκαλιά της απασχόλησης".»

» Αν τα 23.000.000 των ΜμΕ στην Ευρώπη προσλάμβαναν έστω και έναν εργαζόμενο δεν θα υπήρχε πρόβλημα ανεργίας. Οι δε νέες πολιτικές που θα αποφασιστούν πρέπει να είναι σχεδιασμένες χωριστά και διακριτά για κάθε κατηγορία επιχειρήσεων (Πολύ Μικρές, Μικρές, Μεσαίες και Μεγάλες)».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Read more...

Απεργιακό μπλακ άουτ την Τετάρτη και την Πέμπτη

Απάντηση στα σκληρά μέτρα


«Όλοι μαζί μπορούμε» είναι το κεντρικό σύνθημα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ
«Όλοι μαζί μπορούμε» είναι το κεντρικό σύνθημα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ   (Φωτογραφία:  Phasma )

Αθήνα
Σε απεργιακό κλοιό θα βρεθεί η χώρα, καθώς για την Τετάρτη ετοιμάζουν κινητοποιήσεις διάφοροι επιστημονικοί φορείς, ενώ την Πέμπτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία.

Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη κατέρχονται σε πανελλαδική απεργίασυμβολαιογράφοι, νοσοκομειακοί γιατροί, φαρμακοποιοί και δικαστικοί επιμελητές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα προωθούμενα κυβερνητικά μέτρα που πλήττουν τους κλάδους τους, ενώ την ίδια ημέρα θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Οικονομικών.

Σε τριήμερη πανελλαδική αποχή από την Τετάρτη ώς την Παρασκευή οιδικηγόροι, μετά από απόφαση των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας.

Σε νέα 24ωρη πανεργατική απεργία την Πέμπτη, ημέρα που αρχίζει η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής, προχωρούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως.

Λόγω της πανεργατικής απεργίας αναμένεται να προκληθούν προβλήματα στη λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών, τραπεζών, σχολείων, νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων, ΔΕΚΟ, στα αεροδρόμια (οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προσανατολίζονται σε στάση εργασίας από 10 π.μ. έως 1 μ.μ.), καθώς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δεμένα θα μείνουν και ταπλοία στα λιμάνια, καθώς στην απεργία συμετέχει και η ΠΝΟ.
Κλειστά θα είναι επίσης, με απόφαση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, τα εμπορικά καταστήματα. Επίσης, η ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος) συμμετέχει στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου καλώντας όλους τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες (επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους) να κλείσουν τις επιχειρήσεις και καταστήματά τους.

Κλειστά θα είναι την Πέμπτη και τα περίπτερα, καθώς η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ενοικιαστών Περιπτέρων και Καπνοπωλών Ελλάδος ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Η συγκέντρωση των περιπτερούχων θα γίνει στις 12:00 στην πλατεία Κοραή.

Σε 24ωρη απεργία, από τις 6 το πρωί της Τετάρτης έως τις 6 το πρωί της Πέμπτης, κατεβαίνουν οι Ενώσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΜΕΤΡΩΝ


Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ


http://newpost.gr/post/161584/anoigei-o-dromos-gia-tin-ektamieysi-tis-dosis-ton-315-dis-eyro/ 
Ένα βήμα πιο κοντά στην εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ έκανε χθες η κυβέρνηση μετά τις θετικές εξελίξεις στη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας.

Μπορεί η χθεσινή ημέρα να χαρακτηρίστηκε τόσο από το θρίλερ που εκτυλίχθηκε με τα εργασιακά, όσο και από την - σε δραματικούς τόνους- δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ότι η χώρα αν δεν πάρει τη δόση θα πεθάνει από ασφυξία, τελικά αργά τη νύχτα φάνηκε φως… στο τούνελ των διαπραγματεύσεων.

Η συμφωνία για τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ επιτεύχθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα και πλέον απομένει να οριστικοποιηθούν τεχνικά ζητήματα σε τρεις τομείς: στην αγορά προϊόντων, στην αγορά εργασίας και στο φορολογικό. Οι εξελίξεις αυτές εκτιμάται ότι ανοίγουν τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης ενώ την ίδια στιγμή αποτελούν όπλο για τον Αντώνη Σαμαρά στην διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες.

Έτσι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μπορεί να μεταβαίνει στη Σύνοδο Κορυφής χωρίς τον αρχικό σχεδιασμό δηλαδή το «συμφωνημένο» πακέτο των μέτρων ανά χείρας ωστόσο είναι σε θέση να παρουσιάσει στους εταίρους του μια θετική αποτύπωση της πορείας της χώρας και να δρομολογηθεί η χορήγηση του δανείου. 

Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών η κυβέρνηση περιμένει την εκταμίευση της δόσης ως τα μέσα Νοεμβρίου. Δηλαδή θα πρέπει το αργότερο μέσα στο πρώτο 10ήμερο του επόμενου μήνα να υπάρξει σχετική απόφαση από το Eurogroup και το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ενώ οι οριστικές αποφάσεις για τη χώρα θα ληφθούν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 22 Νοεμβρίου.

Τέλος, όσον αφορά στις επαφές με την τρόικα, αυτές θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών πιθανότατα να μην επιστρέψουν τη Δευτέρα και η επικοινωνία να συνεχιστεί με την ανταλλαγή e-mail. 

Αγγελική Κιλιντζόγλου
http://newpost.gr

Read more...

Ελεύθερος ο γιος του Δικαστή...




Απειλεί να αυτοκτονήσει ο φωτογράφος που προφυλακίστηκε...

crime.gr

Στην υπόθεση παιδοφιλίας ο 28χρονος γιος του Δικαστή αφέθηκε ελεύθερος χωρίς κανένα περιοριστικό όρο. Αντίθετα, προφυλακίστηκε, ας σημειωθεί με λιγότερα επιβαρυντικά στοιχεία, ο...

37χρονος φωτογράφος.

Ο Κ.Θ.Π που στην κατοχή του είχε 11 σκληρούς δίσκους με υλικό παιδικής πορνογραφίας 3000 Gigabyte αφέθηκε ελεύθερος μετά την κατάθεση του Δικαστή πατέρα του.

«Θα αυτοκτονήσω», κραυγάζει μετά την προφυλάκισή του ο 37χρονος φωτογράφος Α.Λ. , στην κατοχή του οποίου βρέθηκε ένας σκληρός δίσκος 300 Gigabyte.

Τώρα με τι κριτήρια οι δικαστές άφησαν ελεύθερο το γιο του Δικαστή και έστειλαν στη «στενή» τον φωτογράφο-με πολύ λιγότερα επιβαρυντικά στοιχεία- είναι πράγματι ένα παράδοξο ζήτημα.


Read more...

Ο εργασιακός Μεσαίωνας Μειώσεις μισθών έως 30%

Το νέο εργασιακό περιβάλλον που διαμορφώθηκε μετά τα σκληρά μέτρα που ψηφίστηκαν τους τελευταίους στην Βουλή καταγράφουν στοιχεία που κατέθεσε στην Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Μαρίας Τσαρουχά – Κόλλια. 

Ειδικότερα, ο υπουργός διαβίβασε τα εντυπωσιακά αριθμητικά δεδομένα των εργασιακών και ατομικών συμβάσεων που υπέγραψαν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα τους τελευταίους μήνες καθώς και τις μειώσεις  στους μισθούς τους που αυτές επέφεραν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργού:

Κατά το έτος 2011 κατατέθηκαν: 84.519 συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας, 300.230 συμβάσεις μερικής απασχόλησης, 4.345 συμβάσεις έργου ή παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών και 194 συμβάσεις παραγωγής κατά μονάδα εργασίας.

Κατά το Α’ 6μηνο του 2012 κατατέθηκαν: 28.161 συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας, 109.885 συμβάσεις μερικής απασχόλησης, 1.079 συμβάσεις έργου ή παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών και 882 συμβάσεις παραγωγής κατά μονάδα εργασίας (φασόν). 

Επιπροσθέτως, κατά το πρώτο 6μηνο του 2012 κατατέθηκαν στις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ 44.122 μετατροπές συμβάσεων από τις οποίες οι 24.750 αφορούσαν μετατροπή από πλήρη σε μερική απασχόληση και οι 19.372 από πλήρη σε εκ περιτροπής απασχόληση.

Πέραν αυτών, το 2011 κατατέθηκαν συνολικά 163 επιχειρηματικές συμβάσεις  (σ.σ. το υπουργείο δεν αναφέρει των αριθμό των εργαζομένων που αυτές αφορούν) οι οποίες αναλύονται ως εξής:

Από 1.1.2011 έως 27.10.2011 κατατέθηκαν 95 επιχειρησιακές συμβάσεις του Ν. 1876/90 και 11 ειδικές επιχειρησιακές του Ν. 3899/2011. Για το υπόλοιπο διάστημα του έτους το υπουργείο δεν παραθέτει τον αριθμό των συμβάσεων που υπογράφηκαν με τον Ν. 4024/2011. Πάντως σημειώνει ότι «από τα στοιχεία της υπηρεσίας μας προκύπτει ότι οι συναφθείσες επιχειρηματικές συμβάσεις καταδεικνύουν μια τάση μείωσης της τάξης του 25% - 30%». 

Προσθέτει δε ότι ο νόμος 4046/2012 ο οποίος έδωσε την δυνατότητα στους εργοδότες να προχωρούν μονομερώς σε μειώσεις κατά 22% των μισθών και ημερομισθίων των εργαζομένων που αμείβονται με βάση τα κατώτατα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής  Εργασίας και κατά 32% στους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών είχε ως συνέπεια:

Από την 14η.2.2012 (σ.σ. έναρξη εφαρμογής του) έως την 31η.6.2012 να συναφθούν 496 επιχειρησιακές συμβάσεις οι οποίες αφορούν 57.614 εργαζόμενους και η μέση μείωση μισθών είναι 24,26% ενώ η υψηλότερη άγγιξε το 40%.

Ωστόσο,για πολύ περισσότερους εργαζόμενους 109.123 στον αριθμό υπήρξαν μειώσεις με ατομικές συμβάσεις εργασίας που κατά μέσο όρο είναι της τάξεως του 23,36% ενώ έφτασαν και στο 30%

Πέραν αυτών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 έγιναν έλεγχοι σε 10.047 επιχειρήσεις. Ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που έγιναν έλεγχοι είναι 29.560 και ο αριθμός των ανασφάλιστων εργαζομένων είναι 10.603. Από τους 10.603 ανασφάλιστους, οι 4.501 αλλοδαποί αντιπροσωπεύουν το 47,4% σε σχέση με το συνολικό αριθμό των αλλοδαπών εργαζομένων που είναι 9.491 στις επιχειρήσεις που έγιναν έλεγχοι. 

Οι ημεδαποί ανασφάλιστοι και μη καταχωρημένοι στα ειδικά βιβλία νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού είναι 6.102, ποσοστό 30,4% των 20.069 συνολικά ημεδαπών εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν. Το 49,5% των ελέγχων έγινε σε δραστηριότητες επιχειρήσεων εστίασης και το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας ήταν 58,2%, ακολουθεί το Λιανικό εμπόριο όπου έγινε το 17,4% των ελέγχων και ευρέθησαν 8,7% ανασφάλιστοι. Το 4,1% των ελέγχων αφορούν τις βιοτεχνίες και διαπιστώθηκε ποσοστό ανασφάλιστων 11%.

Read more...

Βενιζέλoς:Eάν δεν ψηφίσει ο Κουβέλης, δεν ψηφίζουμε

Αινιγματικές χαρακτηρίστηκαν οι δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου σχετικά με τη στάση που θα ακολουθήσει σε ότι αφορά την ψήφιση των μέτρων που αφορούν στα εργασιακά. Κύκλοι της Ιπποκράτους μετά τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου διευκρινίζουν ότι "εάν δεν τα ψηφίσει ο Φώτης Κουβέλης δεν θα τα ψηφίσει κανείς".
"Αυτά θα έρθουν ως ενιαίο πακέτο. Έχουμε συμφωνήσει τα μέτρα να ψηφιστούν ως ένα ενιαίο πακέτο", τονίζουν. 
Το μήνυμα του Ευάγγελου Βενιζέλου προς την τρόικα και τους εταίρους είναι  ότι "παίζουν με τη φωτιά". "Εδώ δεν έχουμε θέμα Ελλάδας, αλλά θέμα Ευρωζώνης", επισημαίνουν.
 ''Αποδεικνύεται και τώρα ότι αν δεν έχεις γενικό πλαίσιο, αν δεν έχεις βιωσιμότητα χρέους, τα μέτρα δεν είναι εύκολο να συμφωνηθούν. Ακολουθήσαμε μια άλλη γραμμή. Θα πρέπει όμως αυτή να την ακολουθήσουμε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα'', αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Επιπλέον, οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου υπογράμμιζαν ότι το πακέτο των μέτρων πρέπει να είναι το τελευταίο και να είναι εσωτερικά δίκαιο. «Για να κλείσει και να είναι το τελευταίο», συνέχισαν, «πρέπει να υπάρχει βιωσιμότητα του χρέους» και να αλλάξει η διεθνής αντίληψη και η αντιμετώπιση από τα ΜΜΕ απέναντι στη χώρα και τις προσπάθειές της.
 Επίσης, οι ίδιες πηγές επεσήμαιναν ότι είναι διαφορετικό ζήτημα η επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής και διαφορετικό ζήτημα η διευθέτηση της μετά του προγράμματος περιόδου.
Σε σχετική δε ερώτηση, ανέφεραν ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ δεν αφορά σε «κούρεμα» του χρέους, αλλά σε μείωσή του με τους τρεις τρόπους που έχει παρουσιάσει ο κ. Βενιζέλος και οι οποίοι δεν επιβαρύνουν τους φορολογούμενους άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε.enikos.gr

Read more...

Τα εντόπισαν οι οικονομικοί εισαγγελείς Στοιχεία για Βατοπέδι και Proton Bank βρήκαν στη «λίστα Λαγκάρντ»

Στοιχεία  που συνδέονται με πρόσωπα που εμπλέκονται σε άλλες σημαντικές υποθέσεις που ερευνά η Δικαιοσύνη -την υπόθεση του Βατοπεδίου και αυτή της Proton Bank- εντόπισαν σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης στην περιβόητη λίστα Λαγκάρντ. 

Πρόκειται για δυο πολύ σημαντικές υποθέσεις, που απασχόλησαν την κοινή γνώμη και είχαν έντονη πολιτική χροιά.  Η εξέλιξη αυτή από το «μέτωπο» της εισαγγελικής έρευνας έρχεται για να αναδείξει για μια ακόμη φορά τις ευθύνες των δυο πρώην υπουργών Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελου Βενιζέλου, οι οποίοι άφησαν αναξιοποίητη τη λίστα Λαγκάρντ με τα ονόματα των 1991 Ελλήνων με καταθέσεις στην Ελβετία. 

Οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς θα διαβιβάσουν τα στοιχεία που εντόπισαν στους δικαστικούς λειτουργούς που χειρίζονται τις επίμαχες υποθέσεις. Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση των «ιερών ανταλλαγών» βρίσκεται στο Συμβούλιο Εφετών και αναμένεται η έκδοση βουλεύματος για την παραπομπή ή μη κατηγορουμένων στο ακροατήριο ενώ η δεύτερη υπόθεση που αφορά στην Proton Bank, συμφερόντων του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης. 

Πλέον, οι δικαστικοί λειτουργοί που έχουν στα χέρια τους τις συγκεκριμένες υποθέσεις θα πρέπει να ελέγξουν αν τα στοιχεία που εντόπισαν οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης είναι ήδη γνωστά και έχουν ερευνηθεί ή αν θα πρέπει να ξεκινήσουν νέες έρευνες. 

Τα «ευρήματα» των οικονομικών εισαγγελέων που ερευνούν τους λόγους για τους οποίους έμεινε αναξιοποίητη η λίστα, ενισχύουν όμως, σύμφωνα με νομικούς κύκλους την άποψη ότι η επίμαχη λίστα θα μπορούσε να έχει αξιοποιηθεί υπό αυτόν τον τρόπο, δηλαδή να αντληθούν στοιχεία που θα αποτελούσαν την «αφετηρία» για ελέγχους από την αρχή, σε όποιες περιπτώσεις κρίνονταν σκόπιμο, όπως δηλαδή συνέβη και τώρα με τα στοιχεία που εντοπιστήκαν και συνδέονται με την υπόθεση του Βατοπεδίου και της Proton Bank. 

Εν τω μεταξύ, προθεσμία πήραν από τους οικονομικούς εισαγγελείς οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Διώτης και Γιάννης Καπελέρης, οι οποίοι είχαν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ως ύποπτοι. Μετά την προθεσμία που έλαβαν αναμένεται να δώσουν έγγραφες εξηγήσεις την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ έχουν δικαίωμα να λάβουν αντίγραφα της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση. 

Read more...