Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΜΕΤΡΩΝ


Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ


http://newpost.gr/post/161584/anoigei-o-dromos-gia-tin-ektamieysi-tis-dosis-ton-315-dis-eyro/ 
Ένα βήμα πιο κοντά στην εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ έκανε χθες η κυβέρνηση μετά τις θετικές εξελίξεις στη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας.

Μπορεί η χθεσινή ημέρα να χαρακτηρίστηκε τόσο από το θρίλερ που εκτυλίχθηκε με τα εργασιακά, όσο και από την - σε δραματικούς τόνους- δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ότι η χώρα αν δεν πάρει τη δόση θα πεθάνει από ασφυξία, τελικά αργά τη νύχτα φάνηκε φως… στο τούνελ των διαπραγματεύσεων.

Η συμφωνία για τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ επιτεύχθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα και πλέον απομένει να οριστικοποιηθούν τεχνικά ζητήματα σε τρεις τομείς: στην αγορά προϊόντων, στην αγορά εργασίας και στο φορολογικό. Οι εξελίξεις αυτές εκτιμάται ότι ανοίγουν τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης ενώ την ίδια στιγμή αποτελούν όπλο για τον Αντώνη Σαμαρά στην διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες.

Έτσι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μπορεί να μεταβαίνει στη Σύνοδο Κορυφής χωρίς τον αρχικό σχεδιασμό δηλαδή το «συμφωνημένο» πακέτο των μέτρων ανά χείρας ωστόσο είναι σε θέση να παρουσιάσει στους εταίρους του μια θετική αποτύπωση της πορείας της χώρας και να δρομολογηθεί η χορήγηση του δανείου. 

Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών η κυβέρνηση περιμένει την εκταμίευση της δόσης ως τα μέσα Νοεμβρίου. Δηλαδή θα πρέπει το αργότερο μέσα στο πρώτο 10ήμερο του επόμενου μήνα να υπάρξει σχετική απόφαση από το Eurogroup και το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ενώ οι οριστικές αποφάσεις για τη χώρα θα ληφθούν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 22 Νοεμβρίου.

Τέλος, όσον αφορά στις επαφές με την τρόικα, αυτές θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών πιθανότατα να μην επιστρέψουν τη Δευτέρα και η επικοινωνία να συνεχιστεί με την ανταλλαγή e-mail. 

Αγγελική Κιλιντζόγλου
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: