Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Παπουτσής: «Εκτός τόπου και χρόνου» η συζήτηση για τη διαδοχή


«Εκτός τόπου και χρόνου» χαρακτήρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής τις συζητήσεις για την διάδοχη στο ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι «η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη θέση και ότι αυτή η συζήτηση δεν έχει κανένα νόημα και ότι λειτουργεί υπονομευτικά στην εθνική προσπάθεια η οποία γίνεται».

«Εγώ δεν θα συμμετάσχω κατ’ ουδένα λόγο και με κανένα τρόπο σε μια τέτοια συζήτηση η οποία γίνεται εκτός τόπου και χρόνου, κυριολεκτικά. Σε μια περίοδο εθνικής προσπάθειας, όπου χρειάζεται η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα στον βασικό κορμό υποστήριξης της κυβέρνησης Παπαδήμου, δηλαδή στο ΠΑΣΟΚ, και από την άλλη πλευρά η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των στελεχών του, είτε συμμετέχουν στην κυβέρνηση είτε όχι», τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Παπουτσής στην συνέντευξη Τύπου δήλωσε την υποστήριξη του στον Γιώργο Παπανδρέου χαρακτηρίζοντας τον «Εθνικό κεφάλαιο» λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εγώ υποστηρίζω τον Γιώργο Παπανδρέου, την πολιτική του παρουσία στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και από αυτή τη θέση την εξαιρετικά σημαντική συμβολή του στην εθνική προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας.

Επισήμανε ότι θεωρεί τη συζήτηση για την διάδοχη εξαιρετικά ανεύθυνη και πρόσθεσε ότι "οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, όποτε και αν ανοίξουν, θα είναι διαφορετικές στην περίπτωση που η χώρα έχει κερδίσει τη μεγάλη εθνική προσπάθεια κι έχει διασωθεί και θα είναι διαφορετικές στην περίπτωση που η χώρα έχει πτωχεύσει κι έχει οριστικά χρεοκοπήσει"

Για τις προοπτικές της χώρας ο κ Παπουτσής απάντησε ότι " η Ελλάδα θα διασωθεί εφ' όσον διασωθεί η Ευρώπη. Και εφ' όσον η Ελλάδα σ’ αυτό το πλαίσιο συνεχίσει να υλοποιεί το πρόγραμμα για το οποίο έχουμε δεσμευτεί."

Στη συνέντευξη τύπου αναφέρθηκε εκτενώς στην λειτουργία και στους στόχους της νέας υπηρεσίας της Οικονομικής Αστυνομίας και για τις πρόσφατες συλλήψεις είπε ότι «αυτή η διαδικασία η οποία ξεκινάει, ας κινητοποιήσει τους πάντες και ας πάνε πιο γρήγορα, προκειμένου να πληρώσουν τα χρέη τους και να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο»।

tanea.gr

Read more...

Δύο συλλήψεις στη Δυτική Αττική για λαθρεμπορία καυσίμων και εικονικά τιμολόγια

Σημαντική ζημιά του Δημοσίου

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Δύο άτομα, 25 και 32 χρονών, συνελήφθησαν τη Δευτέρα στη Δυτική Αττική από αστυνομικούς της Οικονομικής Αστυνομίας κατηγορούμενοι για λαθρεμπορία υγρών καυσίμων, έκδοση εικονικών τιμολογίων και δελτίων αποστολής, καθώς και για τη μη απόδοση ΦΠΑ.

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση περιέχονται και τα στοιχεία μιας γυναίκας που φέρεται ως η ιδιοκτήτρια του ενός πρατηρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., κατά τον έλεγχο που έγινε σε έγγραφα του 2011 διαπιστώθηκε ότι εκδόθηκαν εικονικά τιμολόγια αγοραπωλησίας καυσίμων συνολικού ποσού 1.190.134 ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους φέρεται να διέθεσαν συνολικά στην κατανάλωση επιπλέον 1.490.000 περίπου λίτρα καυσίμων.

Επίσης, οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι του Δημοσίου υπολογίζονται συνολικά σε παραπάνω από 1.260.000 ευρώ και ο ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε ξεπερνά τις 460.000 ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Εντός του Δεκεμβρίου θα ισχύσει το νέο ωράριο των φαρμακείων

Νέα προθεσμία στους φαρμακοποιούς

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Νέα προθεσμία, έως τις 30 Νοεμβρίου, αντί της 1ης Νοεμβρίου που είχε ορισθεί αρχικά, έδωσε το υπουργείο Υγείας στους φαρμακοποιούς προκειμένου να δηλώσουν αν θέλουν να συμμετάσχουν στο νέο απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας που θα ισχύσει εντός του Δεκεμβρίου.

Το νέο ωράριο προβλέπει ότι Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο τα φαρμακεία θα μπορούν να μένουν ανοιχτά από τις 8 το πρωί έως τις 11 το βράδυ ή από τις 8 το πρωί έως τις 8 το επόμενο πρωί, με τρίωρο διάλειμμα 2 με 5 το απόγευμα.

Η εφαρμογή του νέου ωραρίου δεν είναι υποχρεωτική. Όσοι φαρμακοποιοί θελήσουν να συμμετάσχουν, μπορούν να επιλέξουν από μία έως και τις τρεις παραπάνω ημέρες για να εφαρμόσουν το νέο ωράριο.

Στην περίπτωση που φαρμακοποιοί δηλώσουν ότι θα το εφαρμόσουν, θα πρέπει να το τηρήσουν, αλλιώς απειλούνται με προσωρινή αφαίρεση άδειας και πειθαρχικές ποινές.

Οι διευκρινίσεις για το νέο ωράριο των φαρμακείων δόθηκαν σε σύσκεψη του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος, είπε πως έως σήμερα μόνο 40 φαρμακεία έχουν δηλώσει πως επιθυμούν να ενταχθούν στο νέο ωράριο.

Δήλωσε ωστόσο, ότι προτίθεται να ξεκινήσει εκ νέου τη διαδικασία, ώστε να συνταχθεί νέος κατάλογος που θα υποβληθεί προς έγκριση στην περιφέρεια Αττικής.

Ο κ. Λουράντος έκανε λόγο για πλήρη αναρχία στα ωράρια που ισχύουν σήμερα σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

* Μετά το τέλος της συνάντησης, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής σε δηλώσεις του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι φαρμακοποιοί να προχωρήσουν σε αναστολή της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση, λέγοντας ότι ο κλάδος δοκιμάζεται οικονομικά και δεν μπορεί να χρηματοδοτεί για τόσο μεγάλα διαστήματα τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αγώνας δρόμου να κλείσει η έκτη δόση στις 29 Νοεμβρίου

Τι συζήτησε ο Βενιζέλος με Μπαρουάν και Σόιμπλε


http://img.protothema.gr/9BE2B630E71D3099B03D0E884940F2F6.jpg

Επιπλέον 30 δισ. για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος προέκυψαν κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλή που συνεδριάζει προκειμένου να κυρώσει την σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με αποτέλεσμα από 30 δισ. που είχαν προβλεφθεί (αρχικά ήταν 15 δις), το τελικό ποσό να διαμορφωθεί στα 60 δισ.

Αναλυτικά, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε ότι μετά από «μακρές συζητήσεις» που είχε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, «δέχθηκα επιστολή που μου ζητούσε την άμεση λειτουργία του συστήματος εγγυήσεων και με παρακαλεί για να προστεθεί στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου άρθρο που αυξάνει τις εγγυήσεις από 30 δις σε 60 δις. Το έγγραφο του διοικητή είναι στη διάθεσή σας όπως και ο κατάλογος των εγγυήσεων που έχουν δοθεί στις τράπεζες».

Επιπροσθέτως, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι τα ποσά που έχουν εγκριθεί από το 2008 έως σήμερα προς τις τράπεζες ανέρχονται σε 155δις από τα οποία είναι ενεργοποιημένα περισσότερα από 106 δις. Αναλυτικά ο υπουργός είπε «είναι 5 δις για προνομιούχες μετοχές, από τα οποία ενεργοποιημένα είναι περίπου 3 δις. Εγγυήσεις 85 δις προς την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα- ενεργοποιημένα είναι τα 65 δις- , ειδικά ομόλογα 8 δις - ενεργοποιημένα 7,8 δις - , εγγυήσεις προς την Τράπεζα της Ελλάδος 60 δις». Με τον τρόπο αυτό, εξήγησε ο κ. Βενιζέλος «το τραπεζικό σύστημα είναι εγγυημένο με απεριόριστη ρευστότητα».

Ο κ. Βενιζέλος, τόνισε ότι τα συγκεκριμένα ποσά «Δεν εγγράφονται ούτε στο έλλειμμα ούτε στο χρέος… δεν επιβαρύνεται ο έλληνας πολίτης, είναι μια σύμβαση πίστης» και πρόσθεσε πως «η συγκεκριμένη πρακτική δεν έχει σχέση με την επανακεφαλοποίηση των τραπεζών» εξηγώντας πως «Προβλέπεται στο πρόγραμμα 10 δις για επανακεφαλοποίηση των τραπεζών και στο νέο πρόγραμμα προβλέπονται άλλα 30 δις. Το ίδιο το PSI οδηγεί τις τράπεζες σε εγγραφή ζημιών. Οι ζημίες θα εγγραφούν ούτως ή άλλως. Αυτό που προσφέρει το νέο πρόγραμμα και το PSI είναι να ισχυροποιήσουμε τις τράπεζες επειδή βλάπτονται από την πτώση των κρατικών ομολόγων γενικώς, στην δευτερογενή αγορά».

Ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι «έως τις 29 Νοεμβρίου θα έχουν ξεκαθαρίσει, όποτε και πρέπει να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της 6ης δόσης και να τρέξουμε την διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα» σημειώνοντας ότι για το θέμα αυτό συνομίλησε σήμερα με τον Γερμανό και Γάλλο ομόλογό του καθώς και με τον κ. Ολι Ρεν.

Επιπλέον, είπε ότι « ο έλεγχος που διενεργεί η Μπλακ Ροκ είναι έλεγχος των χαρτοφυλακίων των τραπεζών» και από την τελική έκθεση θα προκύψει εάν θα χρειαστεί «πρόσθετη ενίσχυσης» ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο με την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να φέρει «φορολογική ρύθμιση που θα εναρμονίζει τον τρόπο εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων των τραπεζών για να μην χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια με την επανακεφαλαιοποίηση… Μπορεί να διπλασιάσουμε τον χρόνο εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων».

ΕΛΒΕΤΙΑ- Μεγαλοοφειλέτες
Ο κ. Βενιζέλος μίλησε και για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τις αρμόδιες ελβετικές αρχές προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων που διατηρούν Έλληνες στην χώρα λέγοντας ότι «εντός των προσεχών ημερών θα υπογράψω την συμφωνία [που θα είναι ίδια με αυτή που έκαναν οι Γερμανοί και οι Βρετανοί».

Επιπλέον, ο υπουργός αποκάλυψε ότι όλοι οι οφειλέτες άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ έχουν ειδοποιηθεί και η προθεσμία προκειμένου να λύσουν τις εκκρεμότητες λήγει την ερχόμενη Παρασκευή.

Αναλυτικά, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αναφορικά με τα οφειλέτες - φυσικά πρόσωπα «η Αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων έθεσε αυστηρά κριτήρια για την δημοσιοποίηση των ονομάτων τους… κυρίως αυτό που ήθελε ατομική ενημέρωση. Γι αυτό και ψηφίσαμε διάταξη για ομαδική ειδοποίηση η οποία και έγινε στις 18 Νοεμβρίου. Πρέπει να περάσουν 8 ημέρες, δηλαδή έως την ερχόμενη Παρασκευή. Τότε δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ανάρτηση των ονομάτων».

Read more...

Δέσμευση Αντώνη Σαμαρά πρός το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα...



Στη δημοσιότητα έδωσε η Νέα Δημοκρατία την επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς στους ομολόγους του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) -μεταξύ άλλων στην Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Φιγιόν, τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ και τον Ζοζέ Μπαρόζο- μέσω της οποίας...

εξηγεί την επιλογή του να στηρίξει την κυβέρνηση Παπαδήμου. «Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται να στηρίξει το νέο Πρωθυπουργό. Η Νέα Δημοκρατία είναι σταθερά προσηλωμένη στην επιτυχία της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολη.

Ο κ. Σαμαράς τονίζει ότι στη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών υπό την αιγίδα του Κάρολου Παπούλια «συμφωνήθηκε ότι το έργο της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές».

«Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει πλήρως τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφορικά με την εξάλειψη του ελλείμματος και την αντιστροφή της δυναμικής του χρέους. Επίσης υποστηρίζει 'εργαλεία' που ήδη εφαρμόζονται (αν και ανεπιτυχώς), και ειδικότερα την περικοπή των δημοσίων δαπανών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και την αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης ακίνητης δημόσιας περιουσίας» συμπληρώνει, μεταξύ άλλων, ο κ. Σαμαράς.

Αναλυτικά η επιστολή:

κ. Wilfried Martens
Πρόεδρο Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος


Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2011

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Όπως σας ανέφερα ήδη, θεωρώ απαραίτητο να ενημερώσω τους συναδέλφους μου στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα.

Οι πρόσφατες εξελίξεις έθεσαν σε μεγάλο κίνδυνο τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η Νέα Δημοκρατία παρενέβη ενεργά για να εξουδετερώσει όλους τους επικείμενους κινδύνους: το «δημοψήφισμα» απορρίφθηκε, από τον κ. Γ.Παπανδρέου ζητήθηκε να παραιτηθεί από Πρωθυπουργός, και μια νέα μεταβατική Κυβέρνηση σχηματίστηκε με τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας και του κόμματος του ΛΑ.Ο.Σ.

Αυτή η Κυβέρνηση θα προωθήσει την επικύρωση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου 2012.

Πιστεύουμε ότι ο νέος Πρωθυπουργός, κ. Λ.Παπαδήμος, -Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έως την προηγούμενη χρονιά– και η ευρεία πολιτική βάση της νέας Κυβέρνησης, θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας στην Ευρώπη. Η νέα Κυβέρνηση απολαμβάνει ισχυρής κοινοβουλευτικής στήριξης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, με εξαίρεση τους βουλευτές των κομμάτων της αριστεράς.

Πιστεύουμε επίσης ότι οι εκλογές θα εξομαλύνουν την κατάσταση στην Ελληνική κοινωνία, εκτονώνοντας τις πολιτικές πιέσεις και αποτρέποντας σοβαρές κοινωνικές αναταραχές.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση των τριών Πολιτικών Αρχηγών υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια: «συμφωνήθηκε ότι το έργο της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές».

Ο νέος Πρωθυπουργός έχει ήδη δεσμευτεί να εκπληρώσει αυτό το έργο.

Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται να στηρίξει το νέο Πρωθυπουργό.

Η Νέα Δημοκρατία είναι σταθερά προσηλωμένη στην επιτυχία της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη.

Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει πλήρως τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφορικά με την εξάλειψη του ελλείμματος και την αντιστροφή της δυναμικής του χρέους. Επίσης υποστηρίζει «εργαλεία» που ήδη εφαρμόζονται (αν και ανεπιτυχώς), και ειδικότερα την περικοπή των δημοσίων δαπανών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και την αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης ακίνητης δημόσιας περιουσίας.

Βάσει των στοιχείων από την μέχρι τώρα εκτέλεση του προϋπολογισμού, πιστεύουμε ότι συγκεκριμένες πολιτικές πρέπει να τροποποιηθούν προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του Προγράμματος. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο, αφού σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες Ευρωπαϊκές προβλέψεις για την Οικονομία, η Ελλάδα το 2012 θα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που θα βρίσκεται 5 συνεχή έτη σε ύφεση!

Πρόθεσή μας είναι να αναδείξουμε αυτά τα θέματα, μαζί με βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές, αυστηρά εντός του πλαισίου που περιγράφεται από το Πρόγραμμα. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στο να επιτευχθεί ταχεία ανάκαμψη, έτσι ώστε τα δημόσια έσοδα που θα προκύψουν, να μας επιτρέψουν να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί. Αποδίδουμε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στις διαδικασίες εφαρμογής οι οποίες πρέπει να εξορθολογιστούν και να αναβαθμιστούν.

Η δέσμευση του Ελληνικού λαού και της Νέας Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρώ είναι ισχυρή και αμετάκλητη.

Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση και να διασφαλίσει την κοινωνική της συνοχή.

Είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε.


Με εκτίμηση,

Αντώνης Κ. Σαμαράς
Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας



Read more...

Ποιοι εξαιρούνται από το τέλος ακινήτων ...



Η πλήρης εξαίρεση από την καταβολή του τέλους ακινήτων όσων έχουν αναπηρία πάνωαπό 80%, αλλά και αυτών που τελούν υπό κάθε είδους μηχανική υποστήριξη, αποφασίστηκε κατά τη σημερινή νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, υπό... τον Ευάγγελο Βενιζέλο, προκειμένου να ικανοποιηθεί όσο γίνεται μεγαλύτερος αριθμός δίκαιων αιτημάτων ευπαθών ομάδων σε σχέση με την είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ.

Ακόμη, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγονες της διοίκησης της ΔΕΗ, σε όσους έχουν πρόβλημα καταβολής της δόσης λόγω μείωσης των αποδοχών τους και επειδή βαρύνονται με στεγαστικό δάνειο, θα γίνει προσπάθεια, σε συνεννόηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στον διακανονισμό των δανείων να ληφθεί υπόψη και η υποχρέωση καταβολής του ειδικού τέλους μέσω της ΔΕΗ.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η ΔΕΗ να εφαρμόσει έτσι τις σχετικές ρυθμίσεις, ώστε να μην διακόπτεται η παροχή ρεύματος σε κάποιον που έχει αποδεδειγμένη αδυναμία καταβολής του τέλους, αλλά να διακόπτεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε αυτούς που παρά την δυνατότητά τους να εκπληρώσουν αυτή τη φορολογική τους υποχρέωση, δεν το πράττουν καλυπτόμενοι πίσω από την ευαισθησία που δικαιολογημένα δημιουργείται στην κοινή γνώμη για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ή ατομικές περιπτώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, εφόσον υπάρχουν ευπαθείς ομάδες ή ακόμα και ατομικές περιπτώσεις που δεν υπάγονται στις ρητά προβλεπόμενες από το νόμο εξαιρέσεις, θα υπάρχει η δυνατότητα ένταξης στις εξαιρέσεις μετά από έλεγχο της κάθε ειδικής περίπτωσης που ζητά την υπαγωγή της στις εξαιρέσεις αυτές. Ο έλεγχος θα διενεργείται επιτόπου από τριμελείς επιτροπές που θα συσταθούν αμέσως.

Κατά τη σημερινή σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι η ροή εξόφλησης του ειδικού τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ είναι ικανοποιητική και αντίστοιχη με τη συνήθη ροή εξόφλησης των τιμολογίων της ΔΕΗ και, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, ανέρχεται στο 80%.

Τέλος, λόγω της κατάληψης στο μηχανογραφικό κέντρο της ΔΕΗ καθυστερεί για λίγες μέρες η αποστολή στους δήμους των μηχανογραφημένων στοιχείων που αντιστοιχούν στα ακίνητα κάθε δήμου, προκειμένου και αυτοί με τη σειρά τους να καλέσουν τους πολίτες να διορθώσουν προβλήματα που έχουν τυχόν παρατηρηθεί σε σχέση με το εμβαδόν, την τιμή ζώνης, ή την παλαιότητα. Αυτό θα γίνει το ταχύτερο δυνατό, ώστε να υπάρχει πλήρης εναρμόνιση των δημοτικών αρχείων με τα αρχεία της ΔΕΗ και το αρχείο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Εφόσον, συνεπώς, παρατηρούνται υπερβάσεις ή αποκλίσεις, αυτές θα αντιμετωπιστούν συμψηφιστικά.
apospasma.gr



Read more...

Συλλήψεις και αυτόφωρο για τους καταληψίες της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ...



Το «πράσινο φως» για συλλήψεις και παραπομπή στο Αυτόφωρο των καταληψιών του Κέντρου Έκδοσης Εντολών Διακοπής Ρεύματος της ΔΕΗ στην Μεσογείων άναψε η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Ελένη Ράικου.
Με αφορμή το υπό κατάληψη από χθες Κέντρο, η κ. Ράικου διέταξε τη...

διενέργεια κατεπείγουσας Προκαταρκτικής εξέτασης η οποία ανατέθηκε στην Ασφάλεια Αττικής.

Όπως είναι γνωστό, οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ -ΔΕΗ έχουν στήσει «μπλόκο» από την Κυριακή στην οδό Μεσογείων προκειμένου όπως είπε και ο πρόεδρος της Νίκος Φωτόπουλος, να μη φύγει καμία εντολή διακοπής ρεύματος σε κανένα σπίτι φτωχού, ανέργου ή μικροσυνταξιούχου...

newsbomb.gr



Read more...

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΛΤΕΡ, Κ.Γιαννίκος συνελήφθηγια χρέη προς το ελληνικό δημόσιο ύψους 1.200.000 ευρώ...



Η σύλληψη του κ. Γιαννίκου έγινε από άνδρες του ΣΔΟΕ και της Ασφάλειας Αττικής, ύστερα από σχετικές έρευνες και κατόπιν συνεργασίας του προϊσταμένου του ΣΔΟΕ κ. Ι. Διώτη με τον οικονομικό εισαγγελέα κ. Γρηγόρη Πεπόνη ο οποίος εξέδωσε προ ολίγων ωρών σχετική παραγγελία

Τη σύλληψη δεν...
ανέλαβε η Οικονομική Αστυνομία όπως είχε συμβεί με τους κ.κ.Πετζετάκι, Λεβή και άλλους αλλά οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής μετά από εντολές που έδωσε ο διοικητής την υπηρεσίας κ. Ιωάννης Δικόπουλος.

Αύριο, Τρίτη, ο κ. Γιαννίκος θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα ο οποίος με βάση τα στοιχεία της προανάκρισης θα ασκήσει σε βάρος του ποινική δίωξη. Σε περίπτωση που το αδίκημα έχει μορφή κακουργηματικού χαρακτήρα, η δικογραφία σε βάρος του κ. Γιαννίκου θα ανατεθεί στον ανακριτή, ενώπιον του οποίου θα κληθεί σε απολογία.

Ο Κώστας Γιαννίκος είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε πολλά προβλήματα στην διαφημιστική αγορά με τις επιχειρηματικές επιλογές του.

Κατηγορήθηκε για την διακίνηση τοξικών επιταγών, οι οποίες προκάλεσαν σειρά προβλημάτων που έφτασαν μέχρι και στην χρεοκοπία διαφημιστικών εταιρειών...

newsbomb.gr



Read more...

Τρία χρόνια με αναστολή σε δύο επιχειρηματίες για χρέη στο Δημόσιο




Ποινές φυλάκισης τριών ετών με αναστολή επέβαλε το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο σε δύο επιχειρηματίες, οι οποίοι συνελήφθησαν πριν λίγες μέρες για μη καταβολή χρεών στο Δημόσιο.
Η πρώτη περίπτωση καταδίκης αφορά τον...
Νίκο Παπακωνσταντίνου-Τζιβανάκη, ιδιοκτήτης της αλυσίδας κομμωτηρίων «Νίκολας», ο οποίος κρίθηκε ένοχος χωρίς ελαφρυντικά για οφειλές που αφορούσαν το οικονομικό έτος 2009 και υπερβαίνουν τις 150.000 ευρώ.

Το δικαστήριο, αρνήθηκε κάθε αίτημα αναβολής που υπέβαλε η υπεράσπιση, ενώ έδωσε τριετή αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του.

Ο ίδιος επιχειρηματίας υποστηρίζει πως το 2010 -οπότε επίσης έχει βεβαιωθεί χρέος- δεν ήταν νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης και έτσι το δικαστήριο διέταξε την διαβίβαση της δικογραφίας στην Εισαγγελία προκειμένου να εντοπιστεί ο υπεύθυνος για την οφειλή της επιχείρησης για το 2010.

Ο δεύτερος επιχειρηματίας είναι ο Λέων Λεβής ιδιοκτήτης των κέντρων αισθητικής Bodyline, που καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση με ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση και δυνατότητα εξαγοράς της ποινής του έναντι 10 ευρώ ημερησίως.

Τα χρέη του δεύτερου καταδικασθέντος επιχειρηματία φαίνεται να υπερβαίνουν τις 600.000 ευρώ. Ο ίδιος επανέλαβε στο δικαστήριο πως επέλεξε να μην εξοφλεί το Δημόσιο ώστε να μην μείνουν απλήρωτοι οι 1600 εργαζόμενοι της επιχείρησής του. Δήλωσε, επίσης, πως άμεσα πρόκειται να υποβάλει αίτημα για την ρύθμιση του χρέους του.



Read more...

Συνάντηση Παπανδρέου – Μέρκελ…



Ο Παπανδρέου, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αναμένεται να ταξιδέψει την Πέμπτη μέχρι το Βερολίνο για να συναντήσει την Άνγκελα Μέρκελ.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αν και... έχει αποχωρήσει από την πρωθυπουργία, θα δει την Γερμανίδα Καγκελάριο, την ώρα μάλιστα που ο επίσημος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος δεν την έχει συναντήσει ακόμη...



Read more...

Oι κυριακάτικες πανωλεθρίες του Σταύρου Ψυχάρη και η διαδοχή στον ΔΟΛ...


kourdistoportocali
Το τελευταίο διάστημα με κάθε τρόπο ο κ. Σταύρος Ψυχάρης, δείχνει στον Γιώργο Παπανδρέου τον δρόμο της εξόδου.

Τα κατάφερε κατά το ήμισυ. Ο κος Παπανδρέου δεν είναι πλέον πρωθυπουργός.

Αυτό όμως δεν... είναι αρκετό για να ικανοποιήσει τις γαστριμαργικές ορέξεις του κ. Ψυχάρη.

Ο τελευταίος επιχειρεί με κάθε τρόπο να εκδιώξει τον Παπανδρέου και από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας ότι πρόκειται για αποτυχημένο ηγέτη ο οποίος δεν έχει πλέον τίποτε να προσφέρει.

Αν κε Ψυχάρη δεχθούμε τα επιχειρήματά σας για την ανεπάρκεια του Παπανδρέου, μπορείτε να μας πείτε εσάς ως "ισχυρό" άνδρα του ΔΟΛ, πως πρέπει να σας κρίνουμε; Με τι κριτήρια;

Μήπως τα οικονομικά του ΔΟΛ που αναζητεί επιπλέον δάνεια από τις τράπεζες, είναι το μέτρο της δικής σας επιτυχίας ως επικεφαλής του κάποτε ισχυρού συγκροτήματος;

Η μήπως οι κυριακάτικες πανωλεθρίες, αυτό το εβδομαδιαίο ψυχόδρομα, που θέλει τον Θέμο Αναστασιάδη-Καρφούρ, να σας ραπίζει κυκλοφοριακά είναι το μέτρο της επιτυχίας σας;

Αν ο κος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι αποτυχημένος, σύμφωνα με τα δικά σας κριτήρια, εσάς τι σας κάνει να αισθάνεστε πετυχημένος στο τιμόνι του ΔΟΛ;

Μήπως οι κυκλοφορίες αυτής της Κυριακής που θέλουν το ΒΗΜΑ σας με το ζόρι να φθάνει τις 110.000 τη στιγμή που ο Αναστασιάδης-Καρφούρ φλερτάρει με τις 190.000;

Είναι η οδύνη των αριθμών κε Ψυχάρη που σας στερεί το δικαίωμα των υποδείξεων...



Read more...

Πάει για τέλος Ιανουαρίου η δανειακή σύμβαση!...



Η τρόικα ενημέρωσε την κυβέρνηση Παπαδήμου ότι η διαδικασία υπογραφής της δανειακής σύμβασης μετατίθεται για τα τέλη Ιανουαρίου του 2012, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες!

Ο... αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε ότι η νέα δανειακή σύμβαση επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ το αργότερο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Απαραίτητες προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση του νέου πακέτου διάσωσης της ελληνικής οικονομίας που θα βασίζεται στην ευρωπαϊκή συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου ήταν η έγκριση της φόρμουλας από την Βουλή των Ελλήνων και η επικύρωσή της από τα κοινοβούλια των υπολοίπων 16 κρατών που συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ.

Δεν έχει ακόμη καταστεί δυνατό ποιος είναι ο λόγος που η υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης μετατίθεται για τον Ιανουάριο του επόμενου έτους.

Είναι ωστόσο προφανές ότι η καθυστέρηση εφαρμογής της συμφωνίας αλλάζει τον σχεδιασμό για διεξαγωγή εθνικών εκλογών στις 19 Φεβρουαρίου και "σπρώχνει" τις πρόωρες εκλογές σε μελλοντικό χρόνο. Επιπλέον, η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί και την χρονική μετατόπιση πιθανών εξελίξεων στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Πληροφορίες -ανεπιβεβαίωτες προς το παρόν- αναφέρουν ότι ο Λουκάς Παπαδήμος έχει συζητήσει ήδη με τον Γιώργο Παπανδρέου το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ή διαδικασία εκλογής πρόεδρου προτού εξασφαλιστεί η έγκριση της νέας δανειακής συμφωνίας.

Τι σημαίνει όμως ότι η νέα δανειακή σύμβαση θα υπογραφεί τον Ιανουάριο του 2012; Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει διευκρινιστεί αν η καθυστέρηση οφείλεται σε διαδικαστικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν. Θεωρητικά επίσης, το να μετατεθεί κατά ένα μήνα η υπογραφή της νέας συμφωνίας δεν πρόκειται να επηρεάσει την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου.

Στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είχαν διαμηνύσει ότι προκειμένου να θεωρηθεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος (συνθήκη αναγκαία για να εκταμιευθεί το τμήμα του δανείου που καταβάλλεται από το ΔΝΤ) θα πρέπει να έχει υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση και να έχει ολοκληρωθεί το PSI. Η λύση στο κώλυμμα αυτό ίσως είναι να ανακοινωθεί από το Νομισματικό Ταμείο ότι το πακέτο διάσωσης της 26ης Οκτωβρίου αποτελεί την κατ' αρχήν συμφωνία μέσω της οποίας το δημόσιο χρέος της Ελλάδας καθίσταται βιώσιμο, άρα δεν υπάρχει πρόβλημα στην εκταμίευση της βοήθειας από το ΔΝΤ.
protothema.gr



Read more...

Τρέμουν τα κανάλια στην εφαρμογή του 20% στη διαφήμιση...



Ανησυχία επικρατεί στα στελέχη των καναλιών εν όψει της εφαρμογής του νέου φόρου στη διαφήμιση 20% από την 1η Ιανουαρίου του 2012. Βλέποντας τη διαφήμιση να μειώνεται, τρέμουν μπροστά στην... εφαρμογή ενός νέου φόρου που θα τους στερήσει έσοδα από τα ταμεία τους, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη λειτουργία και τη βιωσιμότητά τους. Μάλιστα όσο η νέα κυβέρνηση καθυστερεί να ορίσει τον αρμόδιο για τα ΜΜΕ, ώστε να υπάρχει συνομιλητής, τόσο η αγωνία χτυπάει κόκκινο για το τι μέλλει γενέσθαι!
enimerosi24.gr



Read more...

Απειλεί να υποβαθμίσει τη Γαλλία η Moody’s...



Για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας, προειδοποιεί ο οίκος Moody's.

Όπως υποστηρίζει, η πρόσφατη αύξηση του επιτοκίου δανεισμού της γαλλικής κυβέρνησης αλλά και οι... ασθενέστερες αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, ενδέχεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο, σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

«Το επίμονα υψηλό κόστος χρηματοδότησης σε συνδυασμό με το επιδεινούμενο οικονομικό outlook θα μπορούσε να διογκώσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, με αρνητικές επιπτώσεις για την πιστοληπτική ικανότητα», φέρεται να επισημαίνει ο οίκος.

Να σημειώσουμε ότι η Moody's βαθμολογεί την Γαλλία με την κορυφαία διαβάθμιση «ΑΑΑ», ενώ στις 17 Οκτωβρίου ο οίκος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός «αρνητικού» outlook για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας εντός των επόμενων τριών μηνών, σε περίπτωση που το κόστος διάσωσης των τραπεζών ή άλλων κρατών-μελών της Ευρωζώνης δημιουργούσε πιέσεις στον προϋπολογισμό της.



Read more...

Μυστικές προσλήψεις δικηγόρων της χρεοκοπίας στην Αργεντινή

Η μεγάλη δικηγορική εταιρία της Νέας Υόρκης Gottlieb Steen and Hamilton LLP,γνωστή για τις παροχές νομικών συμβουλών στις χρεοκοπίες της Αργεντινής, της Ουρουγουάης και της Ισλανδίας αποτελεί το νομικό σύμβουλο της Ελληνικής Δημοκρατίας για την εφαρμογή του PSI.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικές πληροφορίες που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το "Πρώτο Θέμα", η εταιρία είχε προσληφθεί από το υπουργείο Οικονομικών στα τέλη Ιουλίου του 2011, αμέσως μετά τη συμφωνία της 21ης του ίδιου μήνα, που προέβλεπε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και κούρεμα 21%.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε προσλάβει ως συναδόχους τρεις από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες τη γαλλική BNB Baribas, τη Deutsche Bank και τη βρετανική HSBC, τις οποίες όμως απέλυσε αιφνιδιαστικά λίγο πριν την ανάληψη καθηκόντων του νέου πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου.

Η διακοπή συνεργασίας φυσικά θορύβησε την Ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά, καθώς αυτό σημαίνει ότι η επιλογή νέων αναδόχων θα απαιτήσει αρκετό χρόνο από το διαθέσιμο για την προετοιμασία εφαρμογής της νέας συμφωνίας. Εκπρόσωποι ωστόσο των τριών τραπεζών χαρακτήρισαν λάθος αυτή την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία προφανώς δεν έλαβε υπόψη της και δεν αξιολόγησε τις εργασίες που ήδη είχαν πραγματοποιηθεί για την προετοιμασία μιας τόσο σύνθετης συναλλαγής με πολλά τενχικά και οικονομικά ζητήματα.

Η παραπάνω άλλωστε απόφαση ήτα αυτή που και απαρατήρητη πέρασε, λόγω των πολιτικών εξελίξεων, αλλά και ανάγκασε να φέρει στη χώρα μας τον εκπρόσωπο του IIF Τσάρλς Νταλάρα, ο οποίος είχε σειρά επαφών με τον νέο πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, αλλά και με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της Κεντρικής Τράπεζας που διαχειρίζονται το χρέος.

Και ενώ η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους έχει ήδη ξεκινήσει, η κυβέρνηση στηρίζεται μέχρι στιγμής μόνο στις νομικές συμβουλές της αμερικανικής δικηγορικής εταιρίας, με παρουσία σε 14 χώρες σε όλο τον κόσμο, η οποία διαθέτει εξειδικευμένους δικηγόρους σε θέματα αναδιάρθρωσης κρατικών χρεών, αναλαμβάνοντας τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές χωρών.

Επικεφαλής της ομάδας των δικηγόρων που έχουν επωμιστεί το ελληνικό πρόβλημα είναι ο κ. Lee Buchheit, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγυ της Ν. Υόρκης και της Πενσυλβάνιας, εξειδικευμένος σε ζητήματα κρατικών χρεών, ο οποίος έχει αναλάβει την εκπροσώπηση των κυβερνήσεων της Αργεντινής και τις Ισλανδίας και τη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές που οδήγησαν στην πτώχευση των δύο χωρών.

Ο ίδιος έχει αρχίσει να ασχολείται με το ελληνικό πρόβλημα πολύ πριν τον προσλάβει το υπουργείο Οικονομικών, δημοσιεύοντας μάλιστα και δύο μελέτες σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Duke.

Ωστόσο, ο κ। Βενιζέλος δεν έχει ακόμα διευκρινίσει γιατί την ώρα που ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για το PSI Plus εξακολουθεί να απολαμβάνει τις συμβουλευτικές νομικές υπηρεσίες της Cleary Gottlieb, διακόπτωντας τη συνεργασία με τις τρεις τράπεζες, την ίδια στιγμή που θα τις καλέσει να συμμετάσχουν εθελοντικά στο γενναίο κούρεμα που ετοιμάζει.

http://news247.gr


Read more...

Η χλιδή πριν από τον εφιάλτη του ΔΝΤ

Αίσθηση προκαλεί το ότι ενώ οδεύαμε προς το ΔΝΤ, ταξίδια χλιδής στο εξωτερικό για τον πρωθυπουργό και αντιπροσωπείας κυβερνητικών και υπηρεσιακών στελεχών καλύπτονταν από τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών

Ζήτημα παράβασης σωρείας διαδικασιών του υπουργείου Εξωτερικών ως προς τους σκοπούς και τα παραστατικά πιστοποίησης των απόρρητων πιστώσεων φέρνει στο φως η εφημερίδα "Δημοκρατία".

Λίγες μόνο ημέρες μετά την αποχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία, προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ενώ ετοιμαζόταν να υποβάλει σε αδιέξοδες θυσίες την ελληνική κοινωνία, περνούσε τριήμερα χλιδής στο εξωτερικό με όλα τα έξοδα πληρωμένα από τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών και υπό άκρα μυστικότητα.

Εντυπωσιακό το γεγονός ότι ακόμα και οι οδηγοί που μετέφεραν αυτόν και τη συνοδεία του απαγορευόταν να γνωρίζουν ελληνικά, οπότε τα ερωτήματα για το αντικείμενο αυτών των ταξιδιών μεγαλώνουν.

Οι άνθρωποι που άνοιξαν τα... χαρτιά τους εστιάζουν σε πρώτη φάση στο ταξίδι του τέως πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, του τότε υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, και πολυμελούς αντιπροσωπείας κυβερνητικών και υπηρεσιακών στελεχών στην Ουάσιγκτον από τη Δευτέρα 8 έως και την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010.

Δεύτερο ζήτημα ανοίγει από τα ταξίδια του άτυπου συμβούλου του τέως πρωθυπουργού σε χώρες της ΝΑ Μεσογείου.

Ανοιχτό παραμένει άλλωστε και το γενικότερο θέμα διαχείρισης των μυστικών κονδυλίων κατά την προηγούμενη διετία, για το οποίο, παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις στη Βουλή, τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου όσο και οι δύο διατελέσαντες υπουργοί Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας και Σταύρος Λαμπρινίδης, δεν έχουν δώσει ακόμα ικανοποιητικές και εξηγήσεις.

Το πρώτο ταξίδι του Γιώργου Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον πραγματοποιείται περίπου ένα μήνα μετά το Συνέδριο του Νταβός, όπου δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες προσφυγής στο ΔΝΤ και περίπου 15 μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που οριστικοποίησε το τριμερές σχήμα δανεισμού της Ελλάδας, την τρόικα.

Πριν από την Ουάσιγκτον, την Παρασκευή 5 Μαρτίου, ο τότε πρωθυπουργός και οι βασικοί υπουργοί του επισκέπτονται στο Βερολίνο την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, και την Κυριακή 7 Μαρτίου στο Παρίσι τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί. Η ελληνική αντιπροσωπεία μεταβαίνει απευθείας από τη γαλλική πρωτεύουσα στην Ουάσιγκτον.

Οι επίσημες συναντήσεις στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ διαρκούν από τη Δευτέρα έως το μεσημέρι της Τετάρτης. Ο Γιώργος Παπανδρέου και ορισμένοι στενοί συνεργάτες του “χάνονται” από τους δημοσιογράφους έως το απόγευμα της Πέμπτης 11 Μαρτίου.

Ο τότε πρωθυπουργός επέστρεψε στην Αθήνα το πρωί της Παρασκευής 12 Μαρτίου, οπότε και έσπευσε τελευταία στιγμή στη Βουλή για την ορκωμοσία της δεύτερης θητείας του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα Δημοκρατία, δεν έλαβαν ποτέ τα ΧΕΠ (Χρηματικά Εντάλματα Πληρωμής) ούτε και την έκθεση λογιστικής τακτοποίησης για την απόδοση δαπανών του συγκεκριμένου ταξιδιού του πρωθυπουργού και της κυβερνητικής αποστολής.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι τα εισιτήρια και όλα τα άλλα έξοδα της αποστολής εξοφλήθηκαν από τα μυστικά κονδύλια, ενώ οι σχετικοί νόμοι και οι εσωτερικές διαδικασίες του υπουργείου Εξωτερικών απαγορεύουν την κάλυψη τέτοιων δαπανών από τις απόρρητες πιστώσεις.

Από τη στιγμή που δεν υφίστανται ΧΕΠ και λογιστική τακτοποίηση, ουδείς μπορεί να γνωρίζει ποια ποσά πληρώθηκαν και σε ποιους από τα μυστικά κονδύλια.

Η χλιδή, κατά το συγκεκριμένο ταξίδι στην Ουάσιγκτον, ήταν τόσο μεγάλη, ώστε ενοικιάστηκαν λιμουζίνες από εξειδικευμένη εταιρία, με την πρόσθετη υπόμνηση ότι οι οδηγοί τους δεν θα πρέπει να μιλούν ελληνικά।

http://news247.gr
Read more...

Την επανασύνδεση του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία ζητεί ο Π.Γερουλάνος

«Όχι» στο μοντέλο διαρχίας

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος
Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Αυτό που προέχει είναι η επανασύνδεση του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία, και όχι τα πρόσωπα, υπογράμμισε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος σε συνέντευξή του στον Βήμα 99,5. Ο ίδιος τάχθηκε κατά του σχήματος διαρχίας, λέγοντας ότι είναι μια λύση που ουσιαστικά θα λέει ότι «θέλω και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να διεκδικήσει τη νίκη στις επόμενες εκλογές.

Έκρουσε, ωστόσο, τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο διάσπασης του κόμματος εάν δεν ληφθούν οι σωστές αποφάσεις. «Όσο πιο επιφανειακά δούμε το ΠΑΣΟΚ και το μέλλον του, τόσο πιο λογικό είναι να έχουμε ένα τέτοιο φαινόμενο» επισήμανε.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις για την «επόμενη ημέρα», ο κ. Γερουλάνος είπε ότι δεν γνωρίζει τι θα πράξει ο Γ.Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις με στελέχη του κόμματος θα βοηθήσουν τις αποφάσεις που πρέπει να λάβει ο τέως πρωθυπουργός.

Ο υπουργός Πολιτισμού επέμεινε ότι αυτό που προέχει είναι να καθοριστεί η πλατφόρμα με την οποία θα μετάσχει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές και να υπάρξει η επανασύνδεση του κόμματος με την κοινωνία.

«Όσο μιλάμε για πρόσωπα σταματάμε να μιλάμε για αυτό που έχει ουσία αυτή τη στιγμή» σημείωσε, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να πάμε στις επόμενες εκλογές με ιδέες τις οποίες είχαμε το 1980, το 2000 ή το 2010. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει μία επανασύνδεση της ατζέντας του ΠΑΣΟΚ με την ατζέντα της κοινωνίας».

Στην ερώτηση εάν μπορεί να λειτουργήσει ένα μοντέλο διαρχίας στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Γερουλάνος είπε ότι αυτό θα είναι μια λύση που ουσιαστικά θα λέει ότι «θέλω και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο». «Δεν είμαι βέβαιος ότι ένα τέτοιο πράγμα θα λειτουργήσει, παρά μόνο εάν οι κανόνες συμβίωσης είναι πάρα πολύ καθαροί» τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει τη φράση «λεφτά υπάρχουν» του Γ.Παπανδρέου πριν τις εκλογές του 2009 και τα μέτρα που ελήφθησαν μετά τις εκλογές, ο κ. Γερουλάνος είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να πάρει μέτρα τα οποία δεν ήταν στο πρόγραμμα κανενός κόμματος».

«Τα μέτρα που πάρθηκαν ήταν μέτρα που κανείς δεν θα ήθελε να πάρει. Εδώ που φτάσαμε δεν γινόταν αλλιώς. Ποτέ δεν ήθελε το ΠΑΣΟΚ να βρεθεί σε τέτοια θέση» επισήμανε, εκφράζοντας τη γνώμη ότι ο ΠΑΣΟΚ μπορεί να διεκδικήσει τη νίκη στις επόμενες εκλογές.

Σχολιάζοντας τη στάση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Γερουλάνος τόνισε ότι «η ΚΟ είναι ένα πάρα πολύ ζωντανό σχήμα» και πως «η συζήτηση η οποία γίνεται είναι πάρα πολύ ζωντανή αυτή τη στιγμή και μέσα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα θα βγουν πάρα πολλά πράγματα για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ».

«Μία συζήτηση για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ χωρίς την Κοινοβουλευτική Ομάδα θα είναι πάλι ένα 'άδειο πουκάμισο'» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την νέα κυβέρνηση

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση συνεργασίας, ο υπουργός είπε ότι «οφείλουμε να διασφαλίσουμε με κάθε δυνατό τρόπο τη σωστή λειτουργία αυτή της κυβέρνησης» και πρέπει να αντιληφθούν οι πολίτες ότι είναι μία ανάγκη, είναι σημαντικό για μία χρονική περίοδο και μπορεί να βοηθήσει σε μία κρίσιμη στιγμή.

«Η ατζέντα αυτή της κυβέρνησης θα καθορίσει πάρα πολύ τη δυνατότητά της να προχωρήσει ή όχι. Όσο πιο περιορισμένη είναι η ατζέντα, τόσο πιο δύσκολα θα είναι τα πράγματα να προχωρήσουν εκεί που πρέπει να προχωρήσουν» υποστήριξε.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Γερουλάνος σημείωσε ότι πολλές από τις διαρθρωτικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ -όπως ο Καλλικράτης και το Ενιαίο Μισθολόγιο- δεν έχουν γίνει συνείδηση στην ελληνική κοινωνία.

Για το δημοψήφισμα

Σχολιάζοντας την απόφαση του Γ.Παπανδρέου για το δημοψήφισμα, απόφαση που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και οδήγησε στις πολιτικές εξελίξεις των προηγούμενων εβδομάδων και την κυβέρνηση συνεργασίας, ο κ. Γερουλάνος είπε ότι «επί της αρχής είμαι υπέρ του δημοψηφίσματος», όμως «η διαδικασία του δημοψηφίσματος είναι βαθιά πολιτική και το πώς φτάνεις εκεί και το πώς πείθεις για τις προτάσεις που βάζεις πάνω στο τραπέζι είναι μία πολύ ευαίσθητη διαδικασία. Και πράγματι όλο αυτό συμπιέστηκε από τον χρόνο, με τα αποτελέσματα τα οποία είχε».

Σε ό,τι αφορά την πρόταση να αναλάβει ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος την πρωθυπουργία της χώρας, ο κ. Γερουλάνος εξέφρασε την άποψη ότι «δεν ήταν η πρώτη πρόταση που έπεσε στο τραπέζι» και πως «το γιατί απορρίφθηκαν οι προηγούμενες προτάσεις δεν είναι θέμα μόνο του κ. Παπανδρέου».




Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σχέδιο Βενιζέλου και Κουτρουμάνη φέρνει τα πάνω-κάτω στους φόρους των εταιρειών









Σχέδιο Βενιζέλου και Κουτρουμάνη φέρνει τα πάνω-κάτω στους φόρους των εταιρειών
Στο στόχαστρο των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας μπαίνει (ξανά) ο τρόπος φορολόγησης των επιχειρήσεων. Παρά το γεγονός ότι τα κέρδη των νομικών προσώπων πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο –κάτι το οποίο αναγνωρίζουν στο οικονομικό επιτελείο ενσωματώνοντας «μαύρη» πρόβλεψη για τους φόρους των εταιρειών στον προϋπολογισμό του 2012- οι συναρμόδιοι υπουργοί Βενιζέλος και Κουτρουμάνης, βάζουν μπροστά ένα σχέδιο το οποίο στηρίζεται σε μια βασική αρχή: όσο περισσότερο κόσμο απασχολεί μια επιχείρηση, τόσο μικρότερος θα είναι ο συντελεστής με τον οποίο θα φορολογούνται τα κέρδη της.


Πάντως, ανεξάρτητα από το αν και πότε θα καταλήξουν οι συζητήσεις για τον νέο τρόπο φορολόγησης των επιχειρήσεων, οι μεγάλες εταιρείες φαίνεται ότι δεν θα αποφύγουν μια ακόμη έκτακτη εισφορά. Μέσω της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού, προαναγγέλλεται η επιβολή έκτακτης εισφοράς αυτή τη φορά με βάση υπολογισμού τα κέρδη του 2010.

Το σχέδιο Βενιζέλου-Κουτρουμάνη προγραμματίζεται να συνταχθεί άμεσα ανεξάρτητα από το να θα ψηφιστεί από την σημερινή Βουλή ή όχι. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι όποιες τροποποιήσεις γίνουν στους φορολογικούς συντελεστές, θα συνδυαστούν με αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Ουσιαστικά, το υπουργείο Εργασίας θέλει να εξασφαλίσει πόρους ώστε να «χρηματοδοτήσει» ένα πρόγραμμα συγκράτησης των θέσεων εργασίας.

Ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν;


Πιθανότατα οι εταιρείες εντάσεως κεφαλαίου, δηλαδή οι εταιρείες που απασχολούν σχετικά λίγο προσωπικό για τον κύκλο εργασιών που έχουν. Οι πόροι θα προέλθουν μέσα από την αύξηση του φορολογικού συντελεστή. Και θα κατευθυνθούν στις εταιρείες «εντάσεως εργασίας» με δύο τρόπους:
  • Με μείωση του φορολογικού συντελεστή (τουλάχιστον για το τμήμα των κερδών που επανεπενδύεται και όχι γι’ αυτό που διανέμεται ως μέρισμα)
  • Με μείωση των εργοδοτικών εισφορών οι οποίες σήμερα διαμορφώνονται στο δυσθεώρητο 27%.

Προς το παρόν, τα προγράμματα προστασίας θέσεων εργασίας, χρηματοδοτούνται με πόρους του ΟΑΕΔ ο οποίος και καλείται να πληρώσει τις εισφορές που χάνουν τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω του ότι οι εταιρείες πληρώνουν λιγότερες εισφορές με αντάλλαγμα το να μην απολύσουν.

Τα κέρδη των επιχειρήσεων δεν πάνε καλά κάτι το οποίο αποτυπώνει και ο κρατικός προϋπολογισμός। Για το 2012, προϋπολογίζονται έσοδα 1,89 δισεκατομμυρίων ευρώ από τους φόρους νομικών προσώπων έναντι 2,41 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2011 και 2,747 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2010.
http://newpost.gr
Read more...

Ο κ. Σταύρος Ψυχάρης παραίτησε με άρθρο του τον Γιώργο- Αντίδραση από Παπανδρέου









Ο κ. Σταύρος Ψυχάρης παραίτησε με άρθρο του τον Γιώργο- Αντίδραση από Παπανδρέου
Με έναν εντελώς άκομψο αλλά και όπως αποδείχθηκε αυθαίρετο τρόπο ο κ. Σταύρος Ψυχάρης επιχείρησε να παραιτήσει, στην κυριολεξία, τον κ. Παπανδρέου από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.


Στο κύριο άρθρο του «ΒΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» ο εκδότης της εφημερίδας μεταξύ άλλων σημειώνει: « Ο αποχωρών πολιτικός λαμπράς οικογενειακής παραδόσεως… κλπ» Αργότερα ο κ. Παπανδρέου μέσω του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ εξηγούσε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να ανοίξει τούτη την ώρα ζήτημα ηγεσίας στο κόμμα του με στόχο την παραίτηση του.

Διαβάζοντας στο μεταξύ προσεχτικά το ρεπορτάζ της εφημερίδας- στις μέσα σελίδες- διαπιστώνεται ότι ο δημοσιογράφος ο οποίος το υπογράφει είναι αρκούντως προσεκτικός. Σε καμία περίπτωση δεν περιγράφει ως παραιτηθέντα τον κ. Παπανδρέου, αλλά μεταφέρει την εικόνα την οποία αποκόμισαν όσα εκ των κορυφαίων στελεχών συνομίλησαν μαζί του.

Μάλιστα εξηγεί, ο καλός συνάδελφος, με κάθε λεπτομέρεια τον τρόπο με βάσει τον οποίο κάποιοι έσπευσαν να συνάγουν το συμπέρασμα περί αποχωρήσεως του κ. Παπανδρέου.

Την ίδια ώρα η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» αποφεύγει τα περί αποχωρήσεως του κ. Παπανδρέου και αντιθέτως προβάλλει την άποψη του κ. Ρ. Πάρκερ (σύμβουλος του πρώην Πρωθυπουργού) ο οποίος υποστηρίζει ότι ο κ. Παπανδρέου θα είναι και πάλι Πρωθυπουργός.

Τα δημοσιεύματα τα οποία ήθελαν τα κ. Γιώργο Παπανδρέου παραιτούμενο πλέκοντας ως μνημόσυνο το εγκώμιο του ενόχλησαν τον ίδια αλλά και όλα τα μέλη της οικογένειας του με αποτέλεσμα να αποφασισθεί η έκδοση της απάντησης στα σενάρια περί αποχωρήσεως.

Πάντως μέχρι αυτή την ώρα ουδείς θα μπορούσε να ισχυριστεί τι ακριβώς θέλει αλλά και τι θα μπορούσε πραγματικά να πράξει ο κ. Παπανδρέου. Οι περισσότερες πληροφορίες πάντως θέλουν τον πρώην Πρωθυπουργό να ηγείται του ΠΑΣΟΚ και στις επόμενες εκλογές.


Πάνος Ρασσιάς
http://newpost.gr

Read more...

Στο ΠΑΣΟΚ στήνονται στρατόπεδα για την επόμενη μέρα









Στο ΠΑΣΟΚ στήνονται στρατόπεδα για την επόμενη μέρα
Με όχι και τόσο επιδέξιο τρόπο ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε την Κυριακή το απόγευμα να κλείσει το θέμα που άνοιξε ο ίδιος, δηλαδή αυτό της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, γιατί η υπόθεση είχε αρχίσει να παίρνει διαστάσεις που απειλούσαν να τον βγάλουν άμεσα από το παιχνίδι.

Λίγοι όμως είναι εκείνοι, που πιστεύουν ότι θα πρέπει να παραμείνει και ακόμα λιγότεροι αυτοί που θέλουν να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές. Αυτή η επιλογή, λόγω της επαπειλούμενης εκλογικής καταστροφής έχει ελάχιστους υποστηρικτές σήμερα στο ΠΑΣΟΚ, κυρίως δε το σκληρό πυρήνα των «παπανδρεϊκών». Πετσάλνικος, Καρχιμάκης και Παπακωνσταντίνου προκρίνουν αυτή τη λύση.

Έξω από το Παπανδρεϊστάν όμως στήνονται στρατόπεδα, με προεξέχοντες στρατηγούς της επόμενης μέρας το Βενιζέλο και το Λοβέρδο. Οι μεταγραφές πρώτης γραμμής στελεχών είναι εξόχως ενδιαφέρουσες. Έτσι πολλοί στοιχηματίζουν ότι αν ο Παπανδρέου αποσυρθεί, ο Δημήτρης Ρέππας θα στηρίξει τον Βενιζέλο και όχι τον Παπουτσή, που σε αυτήν την περίπτωση, αναμένεται είναι επικεφαλής της «κοινωνικής πτέρυγας». Λούκα Κατσέλη και Χάρης Καστανίδης πάντως αναμένεται να στηρίξουν, υπό αυτές τις προϋποθέσεις Παπουτσή.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης λέγεται ότι έχει συμφωνήσει με το Βενιζέλο, όπως και ο Χρ. Πολυζωγόπουλος. Αντίθετα ο Θ. Πάγκαλος φέρεται να είναι πιο κοντά στους τρεις, όπως επίσης και πάντα σε περίπτωση που αποσυρθεί ο κ. Παπανδρέου, οι κ.κ. Πρωτόπαπας και Μόσιαλος. Ωστόσο και η υπόθεση με τους τρεις είναι ένα θέμα, γιατί στους τρεις υπάρχουν τουλάχιστον δύο υποψήφιοι: Ο Ανδρέας Λοβέρδος και η Άννα Διαμαντοπούλου. Για τον πρώτο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα κατέβει.

Η δεύτερη θέλει αλλά όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, δεν της βγαίνουν τα κουκιά. Το ερώτημα είναι αν θα αποτολμήσει το απενοημένο, ή αν θα διαπραγματευτεί με το Λοβερδο. Ανάλογους προβληματισμούς έχει και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, που επίσης θέλει να είναι υποψήφιος. Αυτός έχει βέβαια την πολυτέλεια, να περιμένει ως την οριστική διαμόρφωση των στρατοπέδων.

Από εκεί και πέρα τα πράγματα είναι συγκεχυμένα και υπάρχουν μεγάλοι άγνωστοι. Όλοι πίστευαν ότι ο Ευθυμίου π.χ. θα είναι δίπλα στο Βενιζέλο, εκείνος όμως διατηρεί αποστάσεις και τονίζει ότι αυτή τη φορά θα πει την άποψη του. Σε περίπτωση αποχώρησης του Παπανδρέου, ο Μπεγλίτης αναμένεται να βρεθεί κοντά στους τρεις, ενώ σίγουρα απέναντι τους θα είναι ο Απόστολος Κακλαμάνης.

Από εκεί και πέρα μήλον της έριδος για όλες τις πτέρυγες είναι η Φώφη Γεννηματά, που και πέραση στη βάση έχει και καθοριστική για την κατάταξη των Γεννηματικών θα είναι.

Ωστόσο μεγάλη σημασία έχει και το τι πως θα ταχθούν, αν πάρουν θέση οι δύο πρώην αρχηγοί, δηλαδή ο Γ. Παπανδρέου, αν αποσυρθεί, καθώς διατηρεί ακόμα επιρροή σε ένα 25%- 30% του στελεχιακού δυναμικού και της βάσης που μπορεί να αποδεχτεί καθοριστικό. Σημασία όμως έχει και τι θα κάνει ο Κώστας Σημίτης, που ακόμα μετράει ο λόγος του σε μια μερίδα στελεχών. Τα πράγματα είναι λοιπόν πολύ ρευστά, και στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει έντονη κινητικότητα. Όλοι βλέπουν όλους. Ακόμα και αυτοί που ο Βενιζέλος θεωρεί δεδομένα δικούς του και δη οι «γυναίκες του Βαγγέλη» έχουν συναντηθεί και με το Λοβέρδο.


Θέμης Δαγκλής
Read more...

Διαγραφή σε όποιον ασχολείται με ανύπαρκτα ζητήματα

Αυστηρή προειδοποίηση Σαμαρά


http://img.protothema.gr/5ADADC93FA8550097B93BDF07227F2FA.jpg
Αυστηρό μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος να σταματήσουν οι αντιπαραθέσεις έστειλε σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς. Σε σημερινή του δήλωση αναφέρει:

«Ο επόμενος που θα ασχοληθεί με ανύπαρκτα προβλήματα μέσα στη Νέα Δημοκρατία, που,προσβάλλουν, όχι μόνο τον κάθε Νεοδημοκράτη-αλλά σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει ο Ελληνικός λαός- και τον κάθε Έλληνα, ας γνωρίζει ότι θα βρεθεί αυτόματα έξω από το κόμμα.

Και ας μη θελήσει να με δοκιμάσει!».

Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Σαμαράς έστειλε τελεσίγραφο στους βουλευτές της ΝΔ και τα στελέχη του κόμματός του να μην ασχολούνται με ανύπαρκτα θέματα που οδηγούν τη ΝΔ στην... ομφαλόσκοπηση έκανε ο κ. Αντώνης Σαμαράς επισείοντας την απειλή της άμεσης διαγραφής.
Read more...

Τι ζητούν οι Ευρωπαίοι από τον Παπαδήμο

Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός


http://img.protothema.gr/8D4FDAB742982BA86CCD1AFD5700731C.jpg

Τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Ένωσης θα επιχειρήσει να "δει" μέσα από τις συναντήσεις του με τους Ζοζέ Μπαρόζο, Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ο Λουκάς Παπαδήμος. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι σε ανοιχτή γραμμή και με Άνγκελα Μέρκελ, Νικολά Σαρκοζί και Μάριο Ντράγκι, καθώς η νέα αρχιτεκτονική της Ένωσης είναι αυτή που θα κρίνει τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος χρηματοδότησης. Γιατί, αυτό που "παίζεται" αυτές τις εβδομάδες είναι πολύ μεγαλύτερο από την έκτη δόση. Είναι η ίδια η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και η ύπαρξη της ευρωζώνης. Τα φώτα της υπογραφής μπορεί να είναι στραμένα στην υπογραφή του Αντώνη Σαμαρά, αλλά η ουσία είναι στο τι ζητούν οι εταίροι μας να υπάρχει από πάνω.

Ο Λουκάς Παπαδήμος συναντάται με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 15 λεπτά πριν τις δύο το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας), ενώ στις 17.00 έχει ραντεβού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κεντρικό θέμα στις συζητήσεις θα είναι η εκταμίευση της έκτης δόσης, με δεδομένο το μήνυμα που απέστειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η γραπτή συναίνεση της ΝΔ είναι απαραίτητη για την εφαρμογή των συμφωνιών της 26ης Οκτωβρίου και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Βερολίνο απαιτεί το κόστος του κράτους και του κοινωνικού κράτους να μειωθεί κι άλλο. Ακόμη μικρότεροι μισθοί, ακόμη μικρότερες συντάξεις και, το κυριότερο, ακόμη λιγότερες παροχές. Στο μικροσκόπιο των ξένων ειδικών που έχουν σταλλεί στην Αθήνα βρίσκονται οι δαπάνες υγείας και το κόστος λειτουργίας του ασφαλιστικού συστήματος. Και τα δύο κρίνονται "σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα". Επίσης, εκτιμούν ότι περιθώρια περικοπών υπάρχουν και στην Παιδεία!

Αν ανοίξουν αυτά τα θέματα είναι προφανές πως η συνοχή της κυβέρνησης Παπαδήμου θα δοκιμαστεί. Γιατί και τα κόμματα θα έχουν δυσκολίες, ενόψεις της εκλογικής αναμέτρησης που έχουν ορίσει και οι βουλευτές θα "δουν" την "ευκαιρία" να ασκήσουν προσωπικές πολιτικές. Με 255 ψήφους η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει από μία- δύο αποχωρήσεις, αλλά αν το φαινόμενο εκλάβει μαζικό χαρακτήρα τότε θα υπάρξει πρόβλημα. Και όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό.

Στις 11.30 το πρωί της Τρίτης ο Λουκάς Παπαδήμος θα έχει συνομιλίες με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στο Λουξεμβούργο.

Read more...

Νέες επαφές Παπανδρέου με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ...



Επαφές με κορυφαία στελέχη του κόμματος θα έχει και σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, την ώρα που φουντώνουν τα σενάρια για την επόμενη μέρα του Κινήματος.

Συγκεκριμένα, θα δει τους ... κ.κ. Θ. Πάγκαλο, Απ. Κακλαμάνη, Π. Ευθυμίου και Χ. Καστανίδη. Το Σάββατο ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε στο γραφείο του στη Βουλή με τους κ.κ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Προηγήθηκαν την Παρασκευή επαφές με τον Δημήτρη Ρέππα, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, την Αννα Διαμαντοπούλου, τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Κώστα Σκανδαλίδη.

Απαντώντας πάντως σε δημοσιεύματα, το ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε χθες σε ανακοίνωσή του ότι προτεραιότητα του κ. Παπανδρέου είναι «η επιτυχία της κυβέρνησης, η σταθερή πορεία της χώρας, η σταθερή πορεία του ΠΑΣΟΚ».

«Οτιδήποτε άλλο, όπως αναφορές ή σχόλια σε πάσης φύσεως ΜΜΕ, δεν απηχούν παρά διαθέσεις, προθέσεις και σχεδιασμούς άλλων», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Όπως αναφέρεται, ο Γ. Παπανδρέου ενδιαφέρεται για την ομαλή εξέλιξη, τη σταθερότητα και την αποτελεσματικότητα της μεγάλης προσπάθειας που έχει αναλάβει για την έξοδο της χώρας από την κρίση και για τη διαμόρφωση των καλύτερων δυνατών όρων και προϋποθέσεων για την αλλαγή του πολιτικού, διοικητικού και αναπτυξιακού μοντέλου.

Σχετική δήλωση έκανε και ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, Μιχάλης Καρχιμάκης, τονίζοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει πρόεδρο, τον Γιώργο Παπανδρέου».

Όπως επισήμανε, «ο Γιώργος Παπανδρέου και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, που σήκωσαν στους ώμους τους το βάρος της εθνικής προσπάθειας μέχρι σήμερα, αποτελούν τους εγγυητές της συνέχισης αυτής της προσπάθειας από την κυβέρνηση συνεργασίας».

Σύμφωνα με τον κ. Καρχιμάκη, «το ζητούμενο είναι το πώς η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, ενωμένη και ενδυναμωμένη, θα αποτελέσει το ανάχωμα στα κάθε λογής συμφέροντα που επιδιώκουν την αποδυνάμωση της πολιτικής και των πολιτικών, προκειμένου να προωθήσουν τις επιδιώξεις τους. Ο Γ. Παπανδρέου, που απέδειξε ότι το τελευταίο πράγμα που τον ενδιαφέρει είναι η καρέκλα του πρωθυπουργού, είναι αυτός που εγγυάται την ενότητα του ΠΑΣΟΚ».
naftemporiki.gr



Read more...

Χρυσοχοϊδης: Θα είμαι υποψήφιος πρόοεδρος του ΠΑΣΟΚ...



Τον ρώτησε πριν από λίγο ευθέως ο Χατζηνικολάου , κι ο Χρυσοχοϊδης απάντησε.:
Κάνετε καλά που με ρωτάτε.
Και... θα σας απαντήσω κι εγώ ευθέως. Έχω μια μακρά πορεία στο ΠΑΣΟΚ, νοιώθω ότι είμαι χρήσιμος για το κόμμα μου και την χώρα, και δικαιούμαι να θέσω υποψηφιότητα.
Να που εκδηλώθηκε ο πρώτος από τους δελφίνους...



Read more...

Πρώτο κύμα εφεδρείας σε 7 ημέρες...



Σε τρεις φάσεις θα εφαρμοστεί η εργασιακή εφεδρεία. Η πρώτη ολοκληρώνεται την ερχόμενη Δευτέρα. Θα τεθούν σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα οι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν 33 χρόνια υπηρεσίας και έχουν διανύσει το 53 έτος της ηλικίας τους
Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί οι... διευθύνσεις προσωπικού των υπηρεσιών στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, προκειμένου να τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία 30.000 μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2011.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι φέτος οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο (συνταξιοδοτήσεις και εφεδρεία) θα ξεπεράσουν τις 50.000, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των 30.000 εφέδρων αναμένεται να αποτελείται από υπαλλήλους που θα τεθούν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.

Η εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας θα υλοποιηθεί σε τρία στάδια και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2013, οπότε και υπολογίζεται ότι στο Δημόσιο θα εργάζονται 150.000 υπάλληλοι λιγότεροι από αυτούς που απασχολούνται σήμερα.

Αναλυτικά στην έντυπη έκδοση του Εθνους...



Read more...

Συνεχίζεται η κατάληψη στο κέντρο έκδοσης εντολών διακοπής ρεύματος...



Κατάληψη στο κέντρο έκδοσης εντολών διακοπής ρεύματος της ΔΕΗ, στην οδό Μεσογείων, πραγματοποιούν από χθες το βράδυ συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ.
Όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ν. Φωτόπουλος, η κατάληψη γίνεται προκειμένου «να μη φύγει καμία εντολή διακοπής σε...
κανένα σπίτι φτωχού, ανέργου, μικροσυνταξιούχου».

Η ΓΕΝΟΠ επανέλαβε εξάλλου ότι συγκροτούνται ομάδες περιφρούρησης σε όλη τη χώρα για να εμποδίσουν τις αποκοπές λόγω μη πληρωμής του τέλους ακινήτων.

Πάντως, όπως έγινε γνωστό, ύστερα απο αίτημα του υπουργείου Οικονομικών, η ΔΕΗ Σχετικά άρθρα προχωρά σε προσωρινή αναστολή των διαδικασιών διακοπής της ηλεκτροδότησης στους καταναλωτές που δεν πλήρωσαν το τέλος ακινήτων, προκειμένου να θεσπιστούν οι ρυθμίσεις που έχουν αναγγελθεί για τις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες...



Read more...

Ο υποναύαρχος, οι «γκόμενες» και τα τσιγάρα …



Το big boss με την ψαροταβέρνα, ο υπαρχηγός με την Porsche και ο υποναύαρχος με τους λογαριασμούς στην Ελβετία. Είναι τα τρία κεντρικά πρόσωπα, της μεγαλύτερης εγκληματικής οργάνωσης εισαγωγής και διακίνησης λαθραίων τσιγάρων που εξαρθρώθηκε ποτέ από τις ελληνικές αρχές. Οι αστυνομικοί της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος λένε πως...


η ζημιά που υπέστη το ελληνικό κράτος από τους δασμούς και τους φόρους ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ (μόνο από μια υπόθεση, οι δασμοί και οι φόροι για το ελληνικό Δημόσιο ανέρχονταν σε περίπου 5.0000.000 ευρώ) ενώ το κύκλωμα διέθετε και ιδιόκτητα φορτηγά πλοία και νταλίκες που μετέφεραν τα λαθραία τσιγάρα.

Το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» αποκαλύπτει όλη τη δικογραφία της πολύκροτης υπόθεσης, καθώς και λεπτομέρειες για τη δράση της ομάδας, που ενεργώντας στα πρότυπα της μαφίας και των σύγχρονων επιχειρηματικών μονάδων κατάφερε να διακινεί τεράστιες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκείνο που εντυπωσιάζει είναι ότι στην ιστορία εκτός από τον υποναύαρχο του Λιμενικού Σώματος εμπλέκονται και άλλοι τρεις αξιωματικοί καθώς και ένας απόστρατος αστυνομικός ενώ κανείς δεν ξέρει τι θα αποκαλύψουν οι έρευνες του ΣΔΟΕ για το μαύρο χρήμα και το ξέπλυμα που έκαναν τα μεγάλα κεφάλια του κυκλώματος.

Ο υποναύαρχος, οι «γκόμενες» και τα «πάρτι»

Όταν στις 12 Μαρτίου του 2011 έφθασε στην Ασφάλεια Αττικής μια πληροφορία που έλεγε ότι συγκεκριμένος αξιωματικός που υπηρετεί στο λιμεναρχείο Ελευσίνας, έχει στενές επαφές με σύνδεσμο εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης λαθραίων τσιγάρων, οι αξιωματικοί δεν περίμεναν ότι λίγους μήνες αργότερα θα έπεφταν πάνω σε έναν ναύαρχο του λιμενικού. Γιατί είναι η πρώτη φορά που υποναύαρχος με θέση - κλειδί στο Αιγαίο, εμπλέκεται σε βρώμικες δουλειές.

Σύμφωνα με τη δικογραφία «Ο κατηγορούμενος υποναύαρχος, εξαιτίας της ιδιαίτερα υψηλής θέσης του στην ιεραρχία του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, ως (αναφέρεται η θέση που κατείχε), περιοχή αρμοδιότητας στην οποία δραστηριοποιούνταν έντονα η εγκληματική οργάνωση στην οποία και ο ίδιος είχε ενταχθεί, έδινε ουσιώδεις πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις των πλωτών μέσων του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου να αποφεύγεται ο εντοπισμός των έμφορτων με λαθραία τσιγάρα πλοίων».

Λίγο παρακάτω, στο διαβιβαστικό της Ασφάλειας αναφέρεται ότι ο συγκεκριμένος υποναύαρχος έπαιζε έναν ακόμη ύποπτο ρόλο. Χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που του έδιναν οι εγκέφαλοι του κυκλώματος, κατηύθυνε τις υπηρεσίες δίωξης του Λιμενικού στον εντοπισμό και την εξάρθρωση άλλων λαθρεμπόρων τσιγάρων οι οποίοι ήταν ανταγωνιστές της δικής του συμμορίας!

Μέσα από τις χιλιάδες σελίδες των τηλεφωνικών υποκλοπών του σούπερ κοριού της ΕΥΠ, προκύπτει ότι ο ανώτατος αυτός αξιωματικός χρησιμοποιούσε κωδικοποιημένους αστείους χαρακτηρισμούς μιλώντας με τα μεγάλα κεφάλια του κυκλώματος προκειμένου να χαράσσει τη ρότα που θα ακολουθούσαν τα λαθρεμπορικά για να μην εντοπίζονταν από τις αρχές.

Έτσι για παράδειγμα, τα πλοία με το λαθραίο εμπόρευμα τα αποκαλούσε «γκόμενα» ή «κοπελιά», τα ταχύπλοα σκάφη του Λιμενικού «πολεμικά για πρόβατα» ενώ τις παράνομες φορτοεκφορτώσεις τσιγάρων «γάμο», «ψάρεμα» ή «πάρτι».

Μέσα από τις ίδιες συνομιλίες, καταγράφονται οι αγωνιώδεις προσπάθειες του ίδιου ανώτατου αξιωματικού να βρει την άκρη προκειμένου να ανοιχτούν τραπεζικοί λογαριασμοί στη Ζυρίχη της Ελβετίας προκειμένου να μεταφέρει εκεί το ρευστό που έβγαζε από τις παράνομες δουλειές του. Μάλιστα, δεν δίστασε να αναθέσει ακόμη και στο παιδί του που φυσικά δεν γνώριζε τι γινόταν να ψάξει μέσω διαδικτύου προκειμένου να βρει την καλύτερη προσφορά.


Οι δύο αρχηγοί με τα ακριβά γούστα

Αυτοί που κινούσαν τα νήματα στην υπόθεση είναι δύο επιχειρηματίες ηλικίας 44 και 40 χρόνων αντίστοιχα, οι οποίοι πίσω από τις νόμιμες δραστηριότητες τους έκρυβαν μια απίστευτη μαφιόζικη δράση. Ο ένας διέθετε μια από τις πιο γνωστές ψαροταβέρνες σε παραθαλάσσια τοποθεσία έξω από την Αθήνα στην οποία μάλιστα κλείνονταν όλα τα συνωμοτικά ραντεβού των «μεγάλων» ενώ ο δεύτερος είχε αδυναμία στα ακριβά αυτοκίνητα και μάλιστα πριν από περίπου ένα χρόνο όταν ακόμη δεν είχε γίνει γνωστή η δράση του είχε πρωταγωνιστήσει με το θηριώδες Porsche Cayenne σε καταδίωξη με λιμενικούς και λίγο έλειψε να τραυματίσει τους διώκτες του.

Αυτό που έκαναν οι αρχηγοί, ήταν να αγοράζουν με μετρητά τεράστιες παρτίδες τσιγάρων κυρίως από Κύπρο, Αίγυπτο και Τουρκία και μέσω λαθρεμπορικών πλοίων ιδιόκτητων ή ναυλωμένων πάντοτε με ξένη σημαία, να τα μεταφέρουν από την περιοχή της Αμμοχώστου στα κατεχόμενα της Κύπρου, σε ερημικές παραλίες κυρίως της Πελοποννήσου. Από τις παρακολουθήσεις, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι σε κάποιες περιπτώσεις έκαναν ακόμη και εμβάθυνση παραλιών έτσι ώστε τα μεγάλα φορτηγά πλοία να προσεγγίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο πιο κοντά στην ακτή. Στη συνέχεια, τις κούτες με τα λαθραία τσιγάρα τα φόρτωναν σε νταλίκες και τα μετέφεραν στην Αθήνα ή σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ο δικηγόρος ενός εκ των κατηγορουμένων κ. Μπάμπης Λυκούδης μιλώντας στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» για την υπόθεση επισημαίνει πως «Παρά την πολύμηνη ανάκριση με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας το αποδεικτικό υλικό που συλλέχθηκε είναι ισχνό. Πολλές δε από τις καταγραφείσες συνομιλίες αποδίδονται εσφαλμένως καθώς δεν έχει προηγηθεί επιστημονική ταυτοποίηση της φωνής των κατηγορουμένων. Ο εντολέας μου αφέθη ελεύθερος και αυτό καταδεικνύει ότι η ελληνική δικαιοσύνη έμεινε ανεπηρέαστη από την επικοινωνιακή καταιγίδα που προηγήθηκε της ανακρίσεως».
dete.gr



Read more...