Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Αγώνας δρόμου να κλείσει η έκτη δόση στις 29 Νοεμβρίου

Τι συζήτησε ο Βενιζέλος με Μπαρουάν και Σόιμπλε


http://img.protothema.gr/9BE2B630E71D3099B03D0E884940F2F6.jpg

Επιπλέον 30 δισ. για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος προέκυψαν κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλή που συνεδριάζει προκειμένου να κυρώσει την σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με αποτέλεσμα από 30 δισ. που είχαν προβλεφθεί (αρχικά ήταν 15 δις), το τελικό ποσό να διαμορφωθεί στα 60 δισ.

Αναλυτικά, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε ότι μετά από «μακρές συζητήσεις» που είχε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, «δέχθηκα επιστολή που μου ζητούσε την άμεση λειτουργία του συστήματος εγγυήσεων και με παρακαλεί για να προστεθεί στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου άρθρο που αυξάνει τις εγγυήσεις από 30 δις σε 60 δις. Το έγγραφο του διοικητή είναι στη διάθεσή σας όπως και ο κατάλογος των εγγυήσεων που έχουν δοθεί στις τράπεζες».

Επιπροσθέτως, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι τα ποσά που έχουν εγκριθεί από το 2008 έως σήμερα προς τις τράπεζες ανέρχονται σε 155δις από τα οποία είναι ενεργοποιημένα περισσότερα από 106 δις. Αναλυτικά ο υπουργός είπε «είναι 5 δις για προνομιούχες μετοχές, από τα οποία ενεργοποιημένα είναι περίπου 3 δις. Εγγυήσεις 85 δις προς την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα- ενεργοποιημένα είναι τα 65 δις- , ειδικά ομόλογα 8 δις - ενεργοποιημένα 7,8 δις - , εγγυήσεις προς την Τράπεζα της Ελλάδος 60 δις». Με τον τρόπο αυτό, εξήγησε ο κ. Βενιζέλος «το τραπεζικό σύστημα είναι εγγυημένο με απεριόριστη ρευστότητα».

Ο κ. Βενιζέλος, τόνισε ότι τα συγκεκριμένα ποσά «Δεν εγγράφονται ούτε στο έλλειμμα ούτε στο χρέος… δεν επιβαρύνεται ο έλληνας πολίτης, είναι μια σύμβαση πίστης» και πρόσθεσε πως «η συγκεκριμένη πρακτική δεν έχει σχέση με την επανακεφαλοποίηση των τραπεζών» εξηγώντας πως «Προβλέπεται στο πρόγραμμα 10 δις για επανακεφαλοποίηση των τραπεζών και στο νέο πρόγραμμα προβλέπονται άλλα 30 δις. Το ίδιο το PSI οδηγεί τις τράπεζες σε εγγραφή ζημιών. Οι ζημίες θα εγγραφούν ούτως ή άλλως. Αυτό που προσφέρει το νέο πρόγραμμα και το PSI είναι να ισχυροποιήσουμε τις τράπεζες επειδή βλάπτονται από την πτώση των κρατικών ομολόγων γενικώς, στην δευτερογενή αγορά».

Ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι «έως τις 29 Νοεμβρίου θα έχουν ξεκαθαρίσει, όποτε και πρέπει να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της 6ης δόσης και να τρέξουμε την διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα» σημειώνοντας ότι για το θέμα αυτό συνομίλησε σήμερα με τον Γερμανό και Γάλλο ομόλογό του καθώς και με τον κ. Ολι Ρεν.

Επιπλέον, είπε ότι « ο έλεγχος που διενεργεί η Μπλακ Ροκ είναι έλεγχος των χαρτοφυλακίων των τραπεζών» και από την τελική έκθεση θα προκύψει εάν θα χρειαστεί «πρόσθετη ενίσχυσης» ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο με την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να φέρει «φορολογική ρύθμιση που θα εναρμονίζει τον τρόπο εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων των τραπεζών για να μην χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια με την επανακεφαλαιοποίηση… Μπορεί να διπλασιάσουμε τον χρόνο εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων».

ΕΛΒΕΤΙΑ- Μεγαλοοφειλέτες
Ο κ. Βενιζέλος μίλησε και για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τις αρμόδιες ελβετικές αρχές προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων που διατηρούν Έλληνες στην χώρα λέγοντας ότι «εντός των προσεχών ημερών θα υπογράψω την συμφωνία [που θα είναι ίδια με αυτή που έκαναν οι Γερμανοί και οι Βρετανοί».

Επιπλέον, ο υπουργός αποκάλυψε ότι όλοι οι οφειλέτες άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ έχουν ειδοποιηθεί και η προθεσμία προκειμένου να λύσουν τις εκκρεμότητες λήγει την ερχόμενη Παρασκευή.

Αναλυτικά, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αναφορικά με τα οφειλέτες - φυσικά πρόσωπα «η Αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων έθεσε αυστηρά κριτήρια για την δημοσιοποίηση των ονομάτων τους… κυρίως αυτό που ήθελε ατομική ενημέρωση. Γι αυτό και ψηφίσαμε διάταξη για ομαδική ειδοποίηση η οποία και έγινε στις 18 Νοεμβρίου. Πρέπει να περάσουν 8 ημέρες, δηλαδή έως την ερχόμενη Παρασκευή. Τότε δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ανάρτηση των ονομάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: