«Όχι» στο μοντέλο διαρχίας
- Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Αυτό που προέχει είναι η επανασύνδεση του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία, και όχι τα πρόσωπα, υπογράμμισε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος σε συνέντευξή του στον Βήμα 99,5. Ο ίδιος τάχθηκε κατά του σχήματος διαρχίας, λέγοντας ότι είναι μια λύση που ουσιαστικά θα λέει ότι «θέλω και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να διεκδικήσει τη νίκη στις επόμενες εκλογές.Έκρουσε, ωστόσο, τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο διάσπασης του κόμματος εάν δεν ληφθούν οι σωστές αποφάσεις. «Όσο πιο επιφανειακά δούμε το ΠΑΣΟΚ και το μέλλον του, τόσο πιο λογικό είναι να έχουμε ένα τέτοιο φαινόμενο» επισήμανε.
Αναφερόμενος στις συζητήσεις για την «επόμενη ημέρα», ο κ. Γερουλάνος είπε ότι δεν γνωρίζει τι θα πράξει ο Γ.Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις με στελέχη του κόμματος θα βοηθήσουν τις αποφάσεις που πρέπει να λάβει ο τέως πρωθυπουργός.
Ο υπουργός Πολιτισμού επέμεινε ότι αυτό που προέχει είναι να καθοριστεί η πλατφόρμα με την οποία θα μετάσχει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές και να υπάρξει η επανασύνδεση του κόμματος με την κοινωνία.
«Όσο μιλάμε για πρόσωπα σταματάμε να μιλάμε για αυτό που έχει ουσία αυτή τη στιγμή» σημείωσε, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να πάμε στις επόμενες εκλογές με ιδέες τις οποίες είχαμε το 1980, το 2000 ή το 2010. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει μία επανασύνδεση της ατζέντας του ΠΑΣΟΚ με την ατζέντα της κοινωνίας».
Στην ερώτηση εάν μπορεί να λειτουργήσει ένα μοντέλο διαρχίας στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Γερουλάνος είπε ότι αυτό θα είναι μια λύση που ουσιαστικά θα λέει ότι «θέλω και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο». «Δεν είμαι βέβαιος ότι ένα τέτοιο πράγμα θα λειτουργήσει, παρά μόνο εάν οι κανόνες συμβίωσης είναι πάρα πολύ καθαροί» τόνισε.
Κληθείς να σχολιάσει τη φράση «λεφτά υπάρχουν» του Γ.Παπανδρέου πριν τις εκλογές του 2009 και τα μέτρα που ελήφθησαν μετά τις εκλογές, ο κ. Γερουλάνος είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να πάρει μέτρα τα οποία δεν ήταν στο πρόγραμμα κανενός κόμματος».
«Τα μέτρα που πάρθηκαν ήταν μέτρα που κανείς δεν θα ήθελε να πάρει. Εδώ που φτάσαμε δεν γινόταν αλλιώς. Ποτέ δεν ήθελε το ΠΑΣΟΚ να βρεθεί σε τέτοια θέση» επισήμανε, εκφράζοντας τη γνώμη ότι ο ΠΑΣΟΚ μπορεί να διεκδικήσει τη νίκη στις επόμενες εκλογές.
Σχολιάζοντας τη στάση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Γερουλάνος τόνισε ότι «η ΚΟ είναι ένα πάρα πολύ ζωντανό σχήμα» και πως «η συζήτηση η οποία γίνεται είναι πάρα πολύ ζωντανή αυτή τη στιγμή και μέσα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα θα βγουν πάρα πολλά πράγματα για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ».
«Μία συζήτηση για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ χωρίς την Κοινοβουλευτική Ομάδα θα είναι πάλι ένα 'άδειο πουκάμισο'» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για την νέα κυβέρνηση
Αναφερόμενος στην κυβέρνηση συνεργασίας, ο υπουργός είπε ότι «οφείλουμε να διασφαλίσουμε με κάθε δυνατό τρόπο τη σωστή λειτουργία αυτή της κυβέρνησης» και πρέπει να αντιληφθούν οι πολίτες ότι είναι μία ανάγκη, είναι σημαντικό για μία χρονική περίοδο και μπορεί να βοηθήσει σε μία κρίσιμη στιγμή.
«Η ατζέντα αυτή της κυβέρνησης θα καθορίσει πάρα πολύ τη δυνατότητά της να προχωρήσει ή όχι. Όσο πιο περιορισμένη είναι η ατζέντα, τόσο πιο δύσκολα θα είναι τα πράγματα να προχωρήσουν εκεί που πρέπει να προχωρήσουν» υποστήριξε.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Γερουλάνος σημείωσε ότι πολλές από τις διαρθρωτικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ -όπως ο Καλλικράτης και το Ενιαίο Μισθολόγιο- δεν έχουν γίνει συνείδηση στην ελληνική κοινωνία.
Για το δημοψήφισμα
Σχολιάζοντας την απόφαση του Γ.Παπανδρέου για το δημοψήφισμα, απόφαση που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και οδήγησε στις πολιτικές εξελίξεις των προηγούμενων εβδομάδων και την κυβέρνηση συνεργασίας, ο κ. Γερουλάνος είπε ότι «επί της αρχής είμαι υπέρ του δημοψηφίσματος», όμως «η διαδικασία του δημοψηφίσματος είναι βαθιά πολιτική και το πώς φτάνεις εκεί και το πώς πείθεις για τις προτάσεις που βάζεις πάνω στο τραπέζι είναι μία πολύ ευαίσθητη διαδικασία. Και πράγματι όλο αυτό συμπιέστηκε από τον χρόνο, με τα αποτελέσματα τα οποία είχε».
Σε ό,τι αφορά την πρόταση να αναλάβει ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος την πρωθυπουργία της χώρας, ο κ. Γερουλάνος εξέφρασε την άποψη ότι «δεν ήταν η πρώτη πρόταση που έπεσε στο τραπέζι» και πως «το γιατί απορρίφθηκαν οι προηγούμενες προτάσεις δεν είναι θέμα μόνο του κ. Παπανδρέου».
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου