Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Στο ΠΑΣΟΚ στήνονται στρατόπεδα για την επόμενη μέρα









Στο ΠΑΣΟΚ στήνονται στρατόπεδα για την επόμενη μέρα
Με όχι και τόσο επιδέξιο τρόπο ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε την Κυριακή το απόγευμα να κλείσει το θέμα που άνοιξε ο ίδιος, δηλαδή αυτό της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, γιατί η υπόθεση είχε αρχίσει να παίρνει διαστάσεις που απειλούσαν να τον βγάλουν άμεσα από το παιχνίδι.

Λίγοι όμως είναι εκείνοι, που πιστεύουν ότι θα πρέπει να παραμείνει και ακόμα λιγότεροι αυτοί που θέλουν να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές. Αυτή η επιλογή, λόγω της επαπειλούμενης εκλογικής καταστροφής έχει ελάχιστους υποστηρικτές σήμερα στο ΠΑΣΟΚ, κυρίως δε το σκληρό πυρήνα των «παπανδρεϊκών». Πετσάλνικος, Καρχιμάκης και Παπακωνσταντίνου προκρίνουν αυτή τη λύση.

Έξω από το Παπανδρεϊστάν όμως στήνονται στρατόπεδα, με προεξέχοντες στρατηγούς της επόμενης μέρας το Βενιζέλο και το Λοβέρδο. Οι μεταγραφές πρώτης γραμμής στελεχών είναι εξόχως ενδιαφέρουσες. Έτσι πολλοί στοιχηματίζουν ότι αν ο Παπανδρέου αποσυρθεί, ο Δημήτρης Ρέππας θα στηρίξει τον Βενιζέλο και όχι τον Παπουτσή, που σε αυτήν την περίπτωση, αναμένεται είναι επικεφαλής της «κοινωνικής πτέρυγας». Λούκα Κατσέλη και Χάρης Καστανίδης πάντως αναμένεται να στηρίξουν, υπό αυτές τις προϋποθέσεις Παπουτσή.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης λέγεται ότι έχει συμφωνήσει με το Βενιζέλο, όπως και ο Χρ. Πολυζωγόπουλος. Αντίθετα ο Θ. Πάγκαλος φέρεται να είναι πιο κοντά στους τρεις, όπως επίσης και πάντα σε περίπτωση που αποσυρθεί ο κ. Παπανδρέου, οι κ.κ. Πρωτόπαπας και Μόσιαλος. Ωστόσο και η υπόθεση με τους τρεις είναι ένα θέμα, γιατί στους τρεις υπάρχουν τουλάχιστον δύο υποψήφιοι: Ο Ανδρέας Λοβέρδος και η Άννα Διαμαντοπούλου. Για τον πρώτο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα κατέβει.

Η δεύτερη θέλει αλλά όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, δεν της βγαίνουν τα κουκιά. Το ερώτημα είναι αν θα αποτολμήσει το απενοημένο, ή αν θα διαπραγματευτεί με το Λοβερδο. Ανάλογους προβληματισμούς έχει και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, που επίσης θέλει να είναι υποψήφιος. Αυτός έχει βέβαια την πολυτέλεια, να περιμένει ως την οριστική διαμόρφωση των στρατοπέδων.

Από εκεί και πέρα τα πράγματα είναι συγκεχυμένα και υπάρχουν μεγάλοι άγνωστοι. Όλοι πίστευαν ότι ο Ευθυμίου π.χ. θα είναι δίπλα στο Βενιζέλο, εκείνος όμως διατηρεί αποστάσεις και τονίζει ότι αυτή τη φορά θα πει την άποψη του. Σε περίπτωση αποχώρησης του Παπανδρέου, ο Μπεγλίτης αναμένεται να βρεθεί κοντά στους τρεις, ενώ σίγουρα απέναντι τους θα είναι ο Απόστολος Κακλαμάνης.

Από εκεί και πέρα μήλον της έριδος για όλες τις πτέρυγες είναι η Φώφη Γεννηματά, που και πέραση στη βάση έχει και καθοριστική για την κατάταξη των Γεννηματικών θα είναι.

Ωστόσο μεγάλη σημασία έχει και το τι πως θα ταχθούν, αν πάρουν θέση οι δύο πρώην αρχηγοί, δηλαδή ο Γ. Παπανδρέου, αν αποσυρθεί, καθώς διατηρεί ακόμα επιρροή σε ένα 25%- 30% του στελεχιακού δυναμικού και της βάσης που μπορεί να αποδεχτεί καθοριστικό. Σημασία όμως έχει και τι θα κάνει ο Κώστας Σημίτης, που ακόμα μετράει ο λόγος του σε μια μερίδα στελεχών. Τα πράγματα είναι λοιπόν πολύ ρευστά, και στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει έντονη κινητικότητα. Όλοι βλέπουν όλους. Ακόμα και αυτοί που ο Βενιζέλος θεωρεί δεδομένα δικούς του και δη οι «γυναίκες του Βαγγέλη» έχουν συναντηθεί και με το Λοβέρδο.


Θέμης Δαγκλής

Δεν υπάρχουν σχόλια: