Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Σχέδιο Βενιζέλου και Κουτρουμάνη φέρνει τα πάνω-κάτω στους φόρους των εταιρειών









Σχέδιο Βενιζέλου και Κουτρουμάνη φέρνει τα πάνω-κάτω στους φόρους των εταιρειών
Στο στόχαστρο των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας μπαίνει (ξανά) ο τρόπος φορολόγησης των επιχειρήσεων. Παρά το γεγονός ότι τα κέρδη των νομικών προσώπων πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο –κάτι το οποίο αναγνωρίζουν στο οικονομικό επιτελείο ενσωματώνοντας «μαύρη» πρόβλεψη για τους φόρους των εταιρειών στον προϋπολογισμό του 2012- οι συναρμόδιοι υπουργοί Βενιζέλος και Κουτρουμάνης, βάζουν μπροστά ένα σχέδιο το οποίο στηρίζεται σε μια βασική αρχή: όσο περισσότερο κόσμο απασχολεί μια επιχείρηση, τόσο μικρότερος θα είναι ο συντελεστής με τον οποίο θα φορολογούνται τα κέρδη της.


Πάντως, ανεξάρτητα από το αν και πότε θα καταλήξουν οι συζητήσεις για τον νέο τρόπο φορολόγησης των επιχειρήσεων, οι μεγάλες εταιρείες φαίνεται ότι δεν θα αποφύγουν μια ακόμη έκτακτη εισφορά. Μέσω της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού, προαναγγέλλεται η επιβολή έκτακτης εισφοράς αυτή τη φορά με βάση υπολογισμού τα κέρδη του 2010.

Το σχέδιο Βενιζέλου-Κουτρουμάνη προγραμματίζεται να συνταχθεί άμεσα ανεξάρτητα από το να θα ψηφιστεί από την σημερινή Βουλή ή όχι. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι όποιες τροποποιήσεις γίνουν στους φορολογικούς συντελεστές, θα συνδυαστούν με αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Ουσιαστικά, το υπουργείο Εργασίας θέλει να εξασφαλίσει πόρους ώστε να «χρηματοδοτήσει» ένα πρόγραμμα συγκράτησης των θέσεων εργασίας.

Ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν;


Πιθανότατα οι εταιρείες εντάσεως κεφαλαίου, δηλαδή οι εταιρείες που απασχολούν σχετικά λίγο προσωπικό για τον κύκλο εργασιών που έχουν. Οι πόροι θα προέλθουν μέσα από την αύξηση του φορολογικού συντελεστή. Και θα κατευθυνθούν στις εταιρείες «εντάσεως εργασίας» με δύο τρόπους:
  • Με μείωση του φορολογικού συντελεστή (τουλάχιστον για το τμήμα των κερδών που επανεπενδύεται και όχι γι’ αυτό που διανέμεται ως μέρισμα)
  • Με μείωση των εργοδοτικών εισφορών οι οποίες σήμερα διαμορφώνονται στο δυσθεώρητο 27%.

Προς το παρόν, τα προγράμματα προστασίας θέσεων εργασίας, χρηματοδοτούνται με πόρους του ΟΑΕΔ ο οποίος και καλείται να πληρώσει τις εισφορές που χάνουν τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω του ότι οι εταιρείες πληρώνουν λιγότερες εισφορές με αντάλλαγμα το να μην απολύσουν.

Τα κέρδη των επιχειρήσεων δεν πάνε καλά κάτι το οποίο αποτυπώνει και ο κρατικός προϋπολογισμός। Για το 2012, προϋπολογίζονται έσοδα 1,89 δισεκατομμυρίων ευρώ από τους φόρους νομικών προσώπων έναντι 2,41 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2011 και 2,747 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2010.
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: