Πέμπτη, 5 Μαΐου 2016

Πριν το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας Το Σαββατοκύριακο η ψήφιση ασφαλιστικού και φορολογικού


Αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση φέρνει στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό και το φορολογικό το Σάββατο 7 Μαΐου και αναμένεται να ψηφιστεί την Κυριακή 8 Μαΐου δηλαδή μια μέρα πριν το Eurogroup της 9ης Μαΐου.
katrougalos
H κίνηση αυτή αποφασίστηκε προκειμένου η κυβέρνηση να πάει στο Eurogroup της Δευτέρας με ψηφισμένο το νομοσχέδιο, αλλά και για να αποφύγει τις κινητοποιήσεις των Σωματείων, καθώς η ΑΔΕΔΥ είχε εξαγγείλει 48ωρη απεργία τις μέρες της συζήτησης και της ψήφισης.
Οι οριστικές αποφάσεις για το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας ψήφισης του νομοσχεδίου λαμβάνονται στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.
Από 75% έως 102% τα ποσοστά αναπλήρωσης στο νέο ασφαλιστικό
Από το 75% έως και το 102% κυμαίνονται τα ποσοστά αναπλήρωσης στο νέο ασφαλιστικό, αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος κατέθεσε στη Βουλή την αναλογιστική μελέτη για το ασφαλιστικό σύστημα.
«Δεν υπάρχει στην Ευρώπη δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα που να εξασφαλίζει υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.
Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 11:00 το πρωί της Πέμπτης η συζήτηση του νομοσχεδίου σε β' ανάγνωση στις αρμόδιες επιτροπές.
Ο υπουργός Εργασίας κατέθεσε αναλογιστική μελέτη, η οποία έχει εγκριθεί από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και αφορά τα κύρια ταμεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, δηλαδή το 90% του ασφαλιστικού συστήματος. Όπως ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, εκκρεμεί η αναλογιστική μελέτη για το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) λόγω των εκτεταμένων νομοτεχνικών βελτιώσεων, που προέκυψαν κατά τη διαπραγμάτευση και θα ολοκληρωθεί εντός του Μαΐου.
Ο κ. Κατρούγκαλος κατέθεσε ακόμη τέσσερις ειδικές μελέτες.
Ζητήσαμε από το υπουργείο Οικονομικών, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, ειδική μελέτη για τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, ώστε να τηρηθεί η συνταγματική επιταγή για το αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, και από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) μελέτη για την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος.
Ο υπουργός Εργασίας, ανακοίνωσε επίσης νομοτεχνικές βελτιώσεις, όπως η επέκταση της μεταβατικής ευνοϊκής ρύθμισης για όλους τους νέους επιστήμονες και όχι μόνο τους γιατρούς τους μηχανικούς και τους δικηγόρους, αλλά για όλους τους απόφοιτους ΑΕΙ.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

«Επόμενη Ελλάδα»...


«Επόμενη Ελλάδα» η νέα πολιτική πρωτοβουλία του Γιάννη Ραγκούση

Η νέα πολιτική πρωτοβουλία του Ραγκούση...

Μία νέα πολιτική πρωτοβουλία, που ονομάζεται «με την επόμενη Ελλάδα», ανακοίνωσε ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης.

«Δεν ξεκινούμε ακόμη ένα κόμμα...
της παρασιτικής Ελλάδας, φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε έναν νέο πολιτικό άξονα και κόμματα πάνω σε αυτόν, που να εκπροσωπούν την Ελλάδα που παράγει» δήλωσε ο κ. Ραγκούσης κατά την παρουσίαση του νέου φορέα, που έγινε το βράδυ της Τετάρτης σε συνεργατικό χώρο εργασίας στο Γκάζι.

Στις 30 Μαΐου η «Επόμενη Ελλάδα» θα δημοσιοποιήσει σχέδιο εθνικής ανάταξης βασισμένο σε 10 ανατρεπτικές, όπως τις χαρακτήρισε ο ίδιος, αλλαγές.

«Θα επέστρεφα στην πολιτική μόνο, εάν ήμουν σίγουρος ότι όσα θα είχαμε να πούμε θα τα είχε απόλυτη ανάγκη ο ελληνικός λαός και θα ήταν εφικτά. Ναι πραγματικά μπορούμε» είπε ο κ. Ραγκούσης, κάνοντας λόγο για την ανάγκη μιας ισχυρής όσο και έντιμης συμφωνίας ανάμεσα στην κοινωνία και την πολιτική.

Βασική προϋπόθεση για να πετύχει η προσπάθεια αυτή, είπε, είναι να έχουμε μαζί μας τους πολίτες όχι μόνο ως συμπαραστάτες αλλά και ως «συν-διαμορφωτές» της πολιτικής μας.

Όπως αναφέρεται στην ιδρυτική της διακήρυξη η νέα πρωτοβουλίας συμπορεύεται:

1- με τις ανάγκες των Ελληνίδων και των Ελλήνων που παράγουν και δημιουργούν αξία στην πραγματική οικονομία, στο κράτος, στα γράμματα και στις τέχνες,

2- με τις προσδοκίες της νέας γενιάς,

3- με την αγωνία των ανέργων.

in.gr

Read more...

«Μαχαίρι» στα εφάπαξ στο Δημόσιο...


«Μαχαίρι» έως και 22,76% στα εφάπαξ στο Δημόσιο

Κούρεμα πολλών ταχυτήτων έρχεται στο εφάπαξ του Δημοσίου και άλλων ταμείων πρόνοιας με το νέο σύστημα υπολογισμού που προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο...
που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση. 

Στη λίστα αναμονής είναι 65.000 συνταξιούχοι που περιμένουν ήδη δύο χρόνια, αλλά θα χρειαστούν ακόμη πέντε μήνες μέχρι να δουν το εφάπαξ τους. Τα νέα εφάπαξ, ωστόσο, αναμένεται να είναι μειωμένα από 13,26% έως 27%. 

Οι περικοπές θα γίνουν ανάλογα με το πότε βγήκε στη σύνταξη ο κάθε δικαιούχος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο το εφάπαξ θα είναι μικρότερο κάθε χρόνο με το νέο τρόπο υπολογισμού καθώς θα επιστρέφονται οι εισφορές για το διάστημα από 1/1/2014 και ύστερα. 

Τα νέα εφάπαξ έχουν ως εξής: 


Σημειώνεται ότι θα υπάρξουν επιπλέον μειώσεις για τα Ταμεία που είχαν κοινωνικό πόρο, όπως των δημοτικών υπαλλήλων με εισφορά 1% ως 4%.

Read more...

Από τον Ιούλιο το «μαχαίρι» στα ειδικά μισθολόγια...


Από τον Ιούλιο το «μαχαίρι» στα ειδικά μισθολόγια

Μειώσεις της τάξης του 5%-10% επέρχονται από τον ερχόμενο Ιούλιο στα ειδικά μισθολόγια του δημόσιου ώστε να περιοριστεί η δαπάνη μισθοδοσίας τους...
κατά 350 εκ.ευρώ.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να ισχύσουν κριτήρια ανάλογα με αυτά που ισχύουν με το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου .Ως γνωστόν στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου​ υπάγονται τα Σώματα Ασφαλείας και το Στράτευμα,οι γιατροί του ΕΣΥ,οι καθηγητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ ,οι μητροπολίτες ,το διπλωματικό σώμα,οι δικαστές κλπ.

Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι εντός του Ιουνίου να επανεξεταστούν από μηδενική φάση κυρίως τα επιδόματα θέσης ευθύνης που λαμβάνουν αλλά και οι προαγωγές που συνδυάζονται με μισθολογικές αναπροσαρμογές.

Το κόστος των ειδικών μισθολογίων ,που περιλαμβάνουν περίπου 150.000 υπαλλήλους,αγγίζει για τον Κρατικό Προϋπολογισμό ετησίως τα 2,6 δις ευρώ.

newpost.gr

Read more...

Την επόμενη εβδομάδα η προκήρυξη για τις άδειες...


Παππάς: Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες

Αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα ξεκινήσει η υποβολή των φακέλων για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας...
η νέα τηλεοπτική σεζόν θα είναι μια καινούρια μέρα για την ελληνική τηλεόραση δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Κώστα Αρβανίτη. Ο υπουργός επιβεβαίωσε την πρόταση επιχειρηματία για 35 εκατ. ευρώ για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας, ενώ αναφορικά με την διαπραγμάτευση τόνισε πως δεν γίνεται αποδεκτό οποιοδήποτε αίτημα από οιονδήποτε, πέραν της συμφωνίας του Ιουλίου.

Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε πως ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση και πως έχουν κατατεθεί σχόλια, τα οποία θα μελετηθούν, ώστε αν χρειαστεί, να ενσωματωθούν ή ακόμη και να γίνουν ορισμένες νομοθετικές παρεμβάσεις. Εν συνεχεία, αρχές της εβδομάδας, 9-10 Μαΐου θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των φακέλων, η οποία έχει προθεσμία 45 ημέρες, ακολουθεί η διαδικασία υποβολής ενστάσεων, σύμφωνα με όλες τις πρόνοιες του νόμου.

Αναφερθείς στην διαδικασία του διαγωνισμού και τους όρους για την χορήγηση αδειών, τόνισε: «Είναι σαφές ότι δικαιούνται και θα ξέρουν οι συμμετέχοντες ποιο θα είναι το τηλεοπτικό τοπίο, για τον αριθμό των αδειών. Διάφορες πλευρές εγείρουν ζήτημα για τις 4 άδειες,. Είπα ότι η συζήτηση θα λήξει όταν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός. Θα έχουν γνώση οι συμμετέχοντες. Μπορεί να αυξηθεί, αλλά σε κάθε περίπτωση το ανταγωνιστικό περιβάλλον θα είναι γνωστό. Η αδειοδότηση γίνεται μέσω συνθηκών πλήρους νομιμότητας και διαφάνειας. Ζούσαμε χωρίς ΕΣΡ μια κατάσταση αβεβαιότητας κι αδιαφάνειας. Αυτό τέλος.»

Ο Νίκος Παππάς έκανε σαφές πως στο νέο περιβάλλον θα είναι όλες άδειες πανελλαδικές και πως η νέα τηλεοπτική σεζόν θα είναι και το νέο τηλεοπτικό τοπίο, μια καινούρια μέρα για την ελληνική τηλεόραση. Ο διαγωνισμός για τις άδειες των περιφερειακών καναλιών θα ακολουθήσει μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις άδειες εθνικής εμβέλειας, είπε. Ξεκαθάρισε επίσης, αναφορικά με την Digea, πως η πρόσβαση ακριτικών περιοχών στο σήμα, είναι ζήτημα δημόσιου συμφέροντος και δεν μπορεί να βρίσκεται στα χέρια ιδιώτη.

Απαντώντας σε ερώτηση για την προδικαστική προσφυγή του Mega, τόνισε πως «ο καθένας μπορεί να προασπίσει τα συμφέροντα της εταιρείας του, εμείς είμαστε συνεπείς και συμβατοί με ότι λέει ο νόμος, η αποφασιστικότητα και η πολιτική βούληση αυτής της κυβέρνησης, σε ότι έχει δεσμευθεί, είναι δεδομένη».

Ο υπουργός Επικρατείας απέκλεισε το ενδεχόμενο δικαστικών διαδικασιών, με αφορμή την προδικαστική προσφυγή του Mega και του κ. Ψυχάρη, ώστε να μην προωθηθεί ο νόμος και να υπάρξουν καθυστερήσεις, σημειώνοντας πως θα υπάρξει κανονική εφαρμογή του διαγωνισμού.

Σχετικά με την κριτική για το μέλλον των εργαζομένων στο νέο τηλεοπτικό τοπίο, είπε πως όσοι ανησυχούν θα πρέπει να δουν πως πρώτη φορά προβλέπεται αριθμός και κριτήρια – όροι και πως πρέπει να είναι βιώσιμα τα τηλεοπτικά σχήματα, ώστε να ανταποκρίνονται και στις θέσεις εργασίας. «Αυτοί που ήθελαν την πίτα αφάγωτη και το σκύλο χορτάτο, δε γίνεται. Ή η πίτα θα είναι αφάγωτη, ή ο σκύλος χορτάτος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επιβεβαίωσε την πρόταση του επιχειρηματία Φίλιππου Βρυώνη για 35 εκ. ευρώ για την απόκτηση της μιας εκ των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, που θα προκηρυχθούν, ενώ όπως είναι γνωστό η τιμή εκκίνησης για την συμμετοχή στον σχετικό διαγωνισμό έχει προσδιοριστεί στα 3 εκ. ευρώ. «Εμείς δεν θέσαμε μια πολύ υψηλή τιμή εκκίνησης. Σε κάθε περίπτωση δεν απαγορεύεται να πάει η τιμή στα 35 εκ. Καλοδεχούμενο ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Θα υπάρχει επίσης και η τμηματική καταβολή του τιμήματος: μπορούμε να την συζητήσουμε σε 2 ή 3 έτη. Πάντως η διεξαγωγή της διαγωνιστικής διαδικασίας είναι ακριβώς όπως υποσχεθήκαμε τον Ιούλιο», επεσήμανε.

Για τη διαπραγμάτευση

Ο υπουργός Επικρατείας, επανέλαβε πως η κυβέρνηση εμμένει στην συμφωνία του Ιουλίου και πως η χώρα έχει κατοχυρώσει κερδισμένο έδαφος ενώ διαψεύστηκαν οι καταστροφολόγοι.

Αναφορικά με τα προληπτικά μέτρα που ζητά το ΔΝΤ, τόνισε: «Ζητούνται προληπτικά μέτρα από όσους που αρνούνται να αποδεχθούν πως τα πήγαμε καλύτερα από ότι περίμεναν. Όμως διευρύνεται το τόξο υπέρ της Ελλάδας, με βάση την συμφωνία του Ιουλίου. Δυστυχώς κάποιοι παρεκκλίνουν κι αυτό δεν γίνεται αποδεκτό. Δεν γίνεται αποδεκτό ούτε από μας, ούτε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς»

Διέψευσε τέλος, οποιοδήποτε σενάριο για κατάσταση έκτακτης ανάγκης: « Όλες οι πλευρές επιθυμούν να τελειώνουμε γρήγορα (με τη διαπραγμάτευση και την αξιολόγηση) κι όποιος δεν θέλει, είναι για λόγους πολιτικών σκοπιμοτήτων».

Read more...

Υπ. Παιδείας: Εντελώς ψευδή τα περί «ξηλώματος» της Επιτροπής Εξετάσεων...


Υπ. Παιδείας: Εντελώς ψευδή τα περί «ξηλώματος» της Επιτροπής Εξετάσεων

Εντελώς ψευδή χαρακτηρίζει το υπουργείο Παιδείας τα δημοσιεύματα περί «ξηλώματος» της Επιτροπής Εξετάσεων, τονίζοντας πως «δημιουργούν ερωτήματα...
για τη σκοπιμότητά τους, δέκα ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εξετάσεων».

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας χαρακτηρίζει «παντελώς ανυπόστατο» το δημοσίευμα της «Καθημερινής» και επισημαίνει πως:

Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε, οι εξετάσεις να διεξαχθούν και φέτος με τρόπο αδιάβλητο και υποδειγματικό.
Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ) ορίζεται λίγες ημέρες πριν τις εξετάσεις. Τα ονόματα των μελών της δεν ανακοινώνονται και λαμβάνονται ειδικά μέτρα, προκειμένου, να εξασφαλιστεί η μυστικότητα και η αντικειμενικότητα της όλης διαδικασίας. Τα μέλη της ΚΕΕ δεν είναι ισόβια. Κάθε χρόνο επιβάλλεται η ανανέωση της σύνθεσής της για προφανείς λόγους. Και φέτος, συνυπάρχουν παλαιά και νέα μέλη, που η επιλογή τους υπακούει σε επιστημονικά-εκπαιδευτικά κριτήρια και μόνο.
Δημοσιεύματα, όπως αυτό της Καθημερινής, περί «ξηλώματος» της Επιτροπής Εξετάσεων» και δήθεν «διορισμούς συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ» στην ΚΕΕ, είναι εντελώς ψευδή και δημιουργούν ερωτήματα για τη σκοπιμότητά τους δέκα ημέρες πριν τη διεξαγωγή των εξετάσεων.
«Απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις πλευρές να πάψουν να παίζουν παιχνίδια με την αγωνία των παιδιών και των γονιών τους και να αφήσουν τις εξετάσεις έξω από τα παιχνίδια του κιτρινισμού και της φτηνής αντιπολίτευσης», καταλήγει το υπουργείο Παιδείας.

Read more...

Τα ψέματα και η αλήθεια για το ολοήμερο σχολείο...


«Με τη δημιουργία Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου γίνεται πράξη η συνταγματική δέσμευση για παροχή ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση για όλους τους μαθητές...
της ίδιας βαθμίδας» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

«Ο νέος ενιαίος τύπος ολοήμερου δημοτικού σχολείου διατηρεί τα θετικά στοιχεία του ΕΑΕΠ, που, όμως, προβλέπονταν μόνο για 1337 12/θέσια ολοήμερα δημοτικά σχολεία και αποσκοπεί στον εμπλουτισμό και την επέκταση των προσφερόμενων γνωστικών αντικειμένων στους μαθητές όλων των τύπων σχολείων από 4/θέσια και πάνω» τονίζει το υπουργείο Παιδείας επισημάινοντας ότι «η λειτουργία των μονοθέσιων, διθέσιων και τριθέσιων δημοτικών σχολείων παραμένει ως έχει χωρίς καμία διαφοροποίηση». Είναι, συνεπώς, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, εντελώς ψευδής και εκ του πονηρού η καταγγελία ότι το υπουργείο Παιδείας προτίθεται να κλείσει εκατοντάδες δημοτικά σχολεία στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας από 4/θέσια και κάτω. 

Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία του προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος στον Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου, η έναρξή του ορίζεται στις 13:15 και η λήξη του στις 16:00. Εξασφαλίζεται και γενικεύεται η ώρα μελέτης για όλους τους μαθητές με εκπαιδευτικό του κλάδου ΠΕ 70, ώστε οι μαθητές να απαλλάσσονται, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, από τον φόρτο προετοιμασίας των μαθημάτων και των εργασιών της επόμενης ημέρας. Στην τρίτη ώρα του ολοήμερου προγράμματος προσφέρεται ένα σύνολο από επιλογές διδακτικών αντικειμένων (ΤΠΕ, Αγγλικά, Αθλητισμός, Εικαστικά, Θεατρική Αγωγή, Μουσική, Πολιτιστικοί Όμιλοι Δραστηριοτήτων) που δίνουν την ευκαιρία στην πολύπλευρη ανάπτυξη των ψυχοκινητικών και γνωστικών δεξιοτήτων των μαθητών.

Διαβάστε αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας ΕΔΩ

Read more...