Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Ομιλία Παπανδρέου στην Κοζάνη


"Στις 4 του Οκτώβρη, καμία ψήφος χαμένη, ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης, ψήφο αυτοδυναμίας στο ΠΑΣΟΚ. Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με κάθε αντίληψη και κάθε κατεστημένο που κρατά τον τόπο μας πίσω" είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου στην Κοζάνη, ενώ "απαντώντας" σε σύνθημα των συγκεντρωμένων έκανε λόγο "για κατεστημένα που τρέμουν από μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ".

"Κάθε μέρα που περνά με αυτή την κυβέρνηση είναι άλλο ένα βήμα προς την απαξίωση του τόπου μας" επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι "το κόστος ζωής, η ανεργία και οι χαμηλοί μισθοί προδιαγράφουν ένα δύσκολο χειμώνα".

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε το διακύβευμα που θέτει το Κίνημα για τις εκλογές λέγοντας πως "δεν συγκρούονται δύο κόμματα και δύο υποψήφιοι πρωθυπουργοί, αλλά δύο διαμετρικά αντίθετες πολιτικές αντιλήψεις" και αντιδιαστέλλοντας σε "εκείνους που βλέπουν την εξουσία ως λάφυρο και την νέμονται με τους λίγους" την αντίληψη του ΠΑΣΟΚ για το οποίο "η εξουσία είναι ευκαιρία για προσφορά στον τόπο και σε όλους τους Έλληνες".


Προτάσσοντας την προγραμματική θέση του ΠΑΣΟΚ για την "πράσινη ανάπτυξη" ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Κοζάνη μπορεί να πρωτοπορήσει, ενώ ταυτόχρονα η πόλη όπως και η Δυτική Μακεδονία, δεν θα μείνει πίσω.


Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για "γενικευμένη κατάπτωση που ζούμε" και υπογράμμισε πως "για να βγει ο τόπος από το τέλμα της παρακμής απαιτείται πάνω απ' όλα νέα ηγεσία που σέβεται αξίες και ένα πλαίσιο σταθερότητας και κανόνων που θα δώσει το στίγμα της νέας διακυβέρνησης".

"Απαιτείται (επιπλέον) όραμα και σχέδιο, όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για το τι θέλουμε να παράγει επιτέλους αυτός ο τόπος" τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσθέτοντας ότι το Σαββατοκύριακο στην ΔΕΘ "θα παρουσιάσουμε ολοκληρωμένο το συνολικό σχέδιό μας για την Ελλάδα".

"Τα όνειρά μας είναι εφικτά, επιβεβλημένα, αυτονόητα και αδιαπραγμάτευτα" τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για δυναμική εξωτερική πολιτική που θα αποκαταστήσει το κύρος της χώρας, δημόσια δωρεάν ποιοτική παιδεία για όλους, δίκαιη αναδιανομή του πλούτου μέσα από το φορολογικό σύστημα και το κοινωνικό κράτος που εξασφαλίζει δικαιώματα.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ΔΕΗ λέγοντας πως η σημερινή κυβέρνηση την απαξίωσε και από κερδοφόρα το 2004 με κέρδη 500 εκατομμύρια ευρώ "μέσα σε πέντε χρόνια την κατέστησαν ζημιογόνα".

"Έφυγαν τα κέρδη και έμειναν τα φουγάρα να ρυπαίνουν, σας υποσχέθηκαν την αντικατάσταση των παλαιών ρυπογόνων μονάδων με νέες, την αποκατάσταση των εδαφών, 1500 προσλήψεις, την μετεγκατάσταση των οικισμών της Μαυροπηγής, της Ποντοκώμης, της Ακρινής και τίποτα από αυτά δεν έγινε, ενώ κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί" είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Αναφέρθηκε επιπλέον στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας που "τα τελευταία χρόνια έχασε χιλιάδες σπουδαστές", στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας που "εδώ και πέντε χρόνια είναι χωρίς τις απαραίτητες κτηριακές υποδομές" και επέκρινε την ΝΔ ότι "ακολούθησε στο νομό Κοζάνης και την Δυτική Μακεδονία την πολιτική που ακολούθησε σε όλη τη χώρα, αδιαφορώντας για την αξιοποίηση των μεγάλων πλεονεκτημάτων της Ελλάδας".

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι μέσω της "πράσινης ανάπτυξης" αναδεικνύονται οι ιδιαιτερότητες και η ξεχωριστή δυναμική κάθε περιοχής, προσθέτοντας ότι "αυτό θέλουμε και για την Δυτική Μακεδονία".

Αναφορικά με την Δυτική Μακεδονία ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για αγροτική αναγέννηση του τόπου σε συνδυασμό με την παράλληλη ανάδειξη του τοπίου, στήριξη της "στροφής σε επώνυμα ποιοτικά προϊόντα" και ανάληψη της αναπτυξιακής προσπάθειας από τους ίδιους τους παραγωγούς με νέου τύπου συνεταιρισμούς "για να παρεμβαίνουν αποτελεσματικά στην αγορά".

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε επίσης για μετατροπή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του ΤΕΙ σε σημαντικό μοχλό ανάπτυξης, ολοκλήρωση των δημόσιων υποδομών με "ουσιαστική αξιοποίηση του ΕΣΠΑ", αξιοποίηση των κάθετων οδικών αξόνων της Εγνατίας και στήριξη του σιδηροδρόμου, σιδηροδρομική σύνδεση με την Θεσσαλία, το αεροδρόμιο, την ΒΙΠΕ και την ΒΙΟΠΑ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας πως η ανάπτυξη στην Κοζάνη είναι συνδεδεμένη με τον λιγνίτη, πρόσθεσε ότι "αργά ή γρήγορα ο λιγνίτης θα τελειώσει" και τόνισε ότι "εμείς θέλουμε η Κοζάνη με την ενεργειακή της τεχνογνωσία να πρωτοστατήσει και στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και η ΔΕΗ να μπει δυνατά στις νέες και καθαρές τεχνολογίες σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ".

"Δεσμεύομαι για την μετεγκατάσταση των οικισμών που πλήττονται από την λειτουργία της ΔΕΗ, θέλουμε την Κοζάνη και την Δυτική Μακεδονία ενεργειακό κέντρο υψηλής τεχνολογίας και καθαρών πηγών, και την ΔΕΗ να κάνει επενδύσεις, να ανανεώσει το παραγωγικό της δυναμικό με νέους σταθμούς καθαρής τεχνολογίας με χαμηλές εκπομπές" είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσθέτοντας ότι "η χώρα μας μέχρι σήμερα δεν διεκδίκησε τίποτα από το σχέδιο της ΕΕ ύψους 4 δισ. Ευρώ για καθαρή ενέργεια στις χώρες της ΕΕ".

Απαντώντας στην ρητορική ερώτηση "που θα βρείτε τα λεφτά" ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "λεφτά υπάρχουν αν τα διεκδικήσεις και αν έχει σχέδιο που να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον".

"Ηδη με την προεκλογική μας εκστρατεία δίνουμε δείγμα γραφής για το πως θα κυβερνήσουμε, εφαρμόζουμε από τώρα αυτά που θα κάνουμε πράξη ως κυβέρνηση" είπε ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στις προτάσεις του για τον προεκλογικό αγώνα, προσθέτοντας ότι "η διαφορά με την ΝΔ είναι η προσήλωσή μας στην άσκηση της εξουσίας που δίνεται από τον λαό, ασκείται με τον λαό, για τον ίδιο τον λαό και για κανένα άλλο".

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκλεισε την ομιλία του καλώντας τους πολίτες και τους οπαδούς της ΝΔ που "αισθάνονται προδομένοι", "μαζί του σε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια, σε μια νέα εθνική ενότητα, σε μια Ελλάδα με πολιτική ηγεσία που δεν χρωστάει σε κανένα, μόνο στον ίδιο τον λαό και εκφράζοντας την πεποίθηση του ότι "μαζί μπορούμε να φτιάξουμε μια καλύτερη Ελλάδα".

Read more...

Λεφτά υπάρχουν αν τα διεκδικήσεις


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ , Ομιλία, Πρόεδρος , ΚΟΖΑΝΗΣ , 10/9/2009









Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα διεκδικήσουμε άμεσα όσα περισσότερα γίνεται για τη χρηματοδότηση της καθαρής ενέργειας, εδώ στη χώρα μας.


Read more...

Πρόγραμμα Γιώργου Α. Παπανδρέου για την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου


Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, στην Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται, θα έχει αύριο, Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, το ακόλουθο πρόγραμμα:

  • Στις 9:00 π.μ., θα επισκεφθεί το 2ο Δημοτικό και 3ο Γυμνάσιο Συκεών, όπου θα παρευρεθεί στον Αγιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς (Φωκά 17 και Γοργοποτάμου).
  • Στις 10: π.μ., θα συναντηθεί με προεδρεία φορέων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας (Βελλίδειο, Αίθουσα Κορώνα):

Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΕΕ)

Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ)

Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ)

Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ)

Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ)

Επαγγελματικό Επιμελητήριο

  • Στις 7:30 μ.μ., θα επισκεφθεί περίπτερα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
  • Στις 8:00 μ.μ., θα συναντηθεί με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΘ - HELEXPO.
  • Στις 8:30 μ.μ., θα συναντηθεί με εκπροσώπους των εργαζομένων της ΔΕΘ - HELEXPO.
  • Στις 9:00 μ.μ., θα συναντηθεί με κομματικά στελέχη της Θεσσαλονίκης (Βυζαντινό Μουσείο, 3ης Σεπτεμβρίου 2).



Read more...

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!




Δήλωση Μ. Χρυσοχοϊδη σχετικά με τη διαστρέβλωση από τη ΝΔ των θέσεων του ΠΑΣΟΚ για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης





Δήλωση Άννας Διαμαντοπούλου σχετικά με τη λειτουργία της Πολιτικής Επιτροπής των κομμάτων που συμμετέχουν στον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία




Δήλωση Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τον θάνατο του Δημήτρη Τζάνη





Ανακοίνωση Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ και Λ. Κατσέλη σχετικά με τις ρουσφετολογικές πρακτικές του Υπουργείου Οικονομίας






Δήλωση Ντ.Ρόβλια σχετικά με τη διαμάχη στα ανώτατα κλιμάκια του Αρείου Πάγου για την υπόθεση SIEMENS






Ομιλία Γιάννη Ραγκούση στο Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος


Read more...

Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστεί


Το κράτος είναι δικό σας. Και όλοι εμείς μαζί είμαστε ο πλούτος του.




Read more...

ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ...


Εν πάσει περιπτώσει. Εν πάσει περιπτώσει. Εν πάσει περιπτώσει. Εν πάσει περιπτώσει!!! Το είπε δεκαπέντε φορές. Θλιβερή εικόνα του εαυτού του . Δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί ούτε σε μια τόσο κραυγαλέα στημένη συνέντευξη. Μετά από 5 χρόνια τα ίδια τα ίδια. Δεν είπε τίποτα για τους πολίτες. Δεν είπε τίποτα για κανένα θέμα. Για πρώτη φορά ο Καραμανλής δεν είχε ευφράδεια λόγου. Δεν τον σχολιάσαμε μέχρι τώρα γιατί θέλαμε να τελειώσει η συνέντευξη και να μην τον αδικήσουμε. Εκανε πολύ χρόνο για να σκεφτεί τις απαντήσεις. Ακόμα και το κουστούμι του δεν τον χωρούσε. Για λύπηση. Θλιβερή εικόνα.

fimotro

Read more...

Η απάντηση στις 4 Οκτώβρη: Νέα Πορεία Εθνικής Ανάτασης


Εθνικό Συμβούλιο, 10/09/2009

Όλοι όσοι είμαστε υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ, δεσμευόμαστε στο ήθος, στις αγωνίες και τις ελπίδες του ελληνικού λαού.




Read more...

Βιογραφικό . . . . . . . . .

ΨΗΦΟ ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β ΑΘΗΝΩΝ




Ο Τηλέμαχος Χυτήρης γεννήθηκε το 1945 στην Κέρκυρα. Σπούδασε στην Ιταλία (Φλωρεντία Πίζα) Γεωπονία και Φιλοσοφία. Μέλος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα (1965 - 1970) και στον αντιδικτατορικό αγώνα (1967 - 1974).

Διετέλεσε Σύμβουλος Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βουκουρέστι (1982 - 1984) και στο Λονδίνο (1984 - 1987) και ειδικός Γραμματέας στο Υπουργείο Προεδρίας (1987 - 1989).

Το 1989 ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον ορίζει εκπρόσωπό του στα Μ.Μ.Ε. Έκτοτε ο Τηλέμαχος Χυτήρης παραμένει στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου ως τις τελευταίες στιγμές της ζωής του (1996).
Είναι Μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ από το 1990 μέχρι σήμερα.

Το 1993 εκλέγεται Βουλευτής στη Β΄ περιφέρεια της Αθήνας. Διετέλεσε Υφυπουργός Προεδρίας, Υφυπουργός Τύπου, Υπουργός Τύπου & Μ.Μ.Ε. και Κυβερνητικός εκπρόσωπος έως το 1996.

Στις εκλογές το 1996 επανεκλέγεται Βουλευτής στη Β΄ Αθηνών.

Στις εκλογές του 2000 εκλέγεται και πάλι Βουλευτής στη Β΄ Αθηνών και αναλαμβάνει Υφυπουργός Τύπου και Μ.Μ.Ε. Είναι εκπρόσωπος της Διυπουργικής
Επιτροπής για την Ολυμπιάδα του 2004 και συντονιστής για τα θέματα επικοινωνίας.

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης το 1979 - 1981 διεύθυνε την ετήσια πολιτιστική έκδοση "Χρονικό". Είναι Διευθυντής του πολιτικού περιοδικού "ΕΚΦΡΑΣΗ" από την έκδοσή του.

Έχει εκδώσει έξι ποιητικές συλλογές και έχει μεταφράσει ξένη λογοτεχνία. Ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και ανθολογίες


Είναι παντρεμένος με την Μαρία Φαραντούρη και έχει ένα γιο, τον Στέφανο.




Read more...

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β ΑΘΗΝΩΝ



ΨΗΦΟ ΣΤΗΝ ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β ΑΘΗΝΩΝ


Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είναι Βουλευτής Β’ Αθήνας,
Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, υπεύθυνη για το Πρόγραμμα.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Κατάγεται από την Κεφαλονιά και τη Μεσσηνία.

Είναι δικηγόρος. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris I).

Από τα μαθητικά της κιόλας χρόνια ασχολήθηκε ενεργά με τα κοινά. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της υπήρξε ενεργό μέλος της ΠΑΣΠ και της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ (1980-1985) και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου των φοιτητών της Νομικής (1982-1983).
Ως μέλος του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων της Επιτροπής Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, είχε την ευκαιρία να εκπροσωπήσει το Κίνημα σε πλήθος διεθνών διοργανώσεων (1983-1985).

Το 1986 ξεκίνησε να εργάζεται ως Επιστημονικός Συνεργάτης της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ στα επόμενα χρόνια, ο Ανδρέας Παπανδρέου την εμπιστεύτηκε για τη θέση του Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ στο Προεδρείο της Ένωσης Ευρωπαϊκών Σοσιαλιστικών Κομμάτων (1989-1991) και στην Σοσιαλιστική Διεθνή (1990-1992).

Από το 1991 έως το 1995 εργάζεται ως μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια ορίζεται Αναπληρώτρια Διευθύντρια του γραφείου του Έλληνα Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες (1995-1999).

Από το 2002 έως τις εκλογές του Μαρτίου του 2004, διετέλεσε Γενική Γραμματέας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης. Από τη θέση αυτή εργάσθηκε για την στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, την ενίσχυση της εποπτείας και τη διαφάνεια των τιμών στην αγορά, την ένταξη του εμπορίου στα Ευρωπαϊκά προγράμματα, το σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο των Λαϊκών Αγορών και την ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών. Είχε την ευθύνη του συντονισμού των πολιτικών του Υπουργείου Ανάπτυξης στην Ελληνική Προεδρία στην Ε.Ε. το 2003.

Στην πλούσια και μακρά κομματική της διαδρομή, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου διετέλεσε, επίσης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ (1994-2005) και του Εθνικού Συμβουλίου (2005 έως σήμερα), μέλος του Τομέα Διεθνών Σχέσεων (1985-1999) και αναπληρώτρια Γραμματέας του Τομέα Αυτοδιοίκησης του Κινήματος (1999- 2005).

Στις Ευρωεκλογές του 2004 εκλέγεται Ευρωβουλευτής και αναλαμβάνει επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Συμμετέχει στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Προϋπολογισμού, Ελέγχου Προϋπολογισμού, Ενέργειας- Βιομηχανίας και Έρευνας και στην Ειδική Επιτροπή για τις Νέες Δημοσιονομικές Προοπτικές της Ε.Ε. Ήταν εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Έκθεσης για την Απαλλαγή της οικονομικής χρήσης 2003 της Ε.Ε. και είναι εισηγήτρια της χρηματοδότησης του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Ε.Ε.

Στις 16 Μαρτίου του 2005, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μετά από πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου, εξελέγη ως η πρώτη γυναίκα Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και παρέμεινε σ΄αυτήν τη θέση μέχρι το Δεκέμβριο του 2006. Ως Γραμματέας, εργάστηκε μεθοδικά για την πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ και για τη μάχη των Δημοτικών και Νομαρχιακών Εκλογών τον Οκτώβρη του 2006. Το Δεκέμβριο του 2006, το Εθνικό Συμβούλιο, αναγνωρίζοντας το έργο και την προσφορά της, την εξέλεξε πρώτη σε ψήφους στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Ως μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, είχε την ευθύνη διοργάνωσης του Προγραμματικού Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, το Μάιο του 2007.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2007 εκλέχθηκε για πρώτη φορά Βουλευτής στη Β΄ Αθήνας.

Στις 25 Νοεμβρίου 2007 και μέχρι τη διεξαγωγή του 8ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ (13-16 Μαρτίου 2008), ορίζεται μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), με τομέα ευθύνης το καταστατικό του Κινήματος και από τις 28 Νοεμβρίου 2007, μέλος του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου του ΠΑΣΟΚ με αρμοδιότητα την Κοινωνική Πολιτική.

Στις 21 Μαρτίου 2008, στην 1η Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου μετά το 8ο Συνέδριο του Κινήματος, επανεκλέχτηκε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα είναι υπεύθυνη για το Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Read more...

Βιογραφικό . . . . . . . . .

ΨΗΦΟ ΣΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΚΟΥΒΕΛΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α ΑΘΗΝΩΝ

Ο Σπύρος γεννήθηκε στην Αθήνα τον Αύγουστο του 1964. Κατάγεται από την Αιτωλοακαρνανία από τον πατέρα του το Σταύρο και απο το Λασίθι της Κρήτης από τη μητέρα του τη Μάρω.

Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Αθηνών, και έκανε μεταπτυχιακά σε Αγροτική Οικονομία και Οικονομικά Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στο Πανεπιστήμιο του Reading στην Αγγλία.

Εκλέχτηκε Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ το Σεπτέμβριο 2007.
Μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος
Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.Μέλος των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας: Ελλάδας-Γαλλίας, Ελλάδας- Ινδίας, Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν

Πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, για το Περιβάλλον και την Χωροταξία.Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Yπεύθυνος του Τομέα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ στο Πολιτικό Συντονιστικό Όργανο του Κινήματος μέχρι τον Μάρτιο του 2008. Εκλέχτηκε από την Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ Αναπληρωτής Εισηγητής του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας ΥΠΕΧΩΔΕ του ΠΑΣΟΚ.

Έχει ασχοληθεί σχεδόν ολόκληρη την επαγγελματική του ζωή με θέματα περιβάλλοντος. Διετέλεσε:
Υπεύθυνος για το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης του Μεσογειακού Προγράμματος Δράσης του ΟΗΕ το 2007.
Πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Εικαστικών Τεχνών της Ρόδου Ecofilms από το 2004 μέχρι το 2007.
Συντονιστής της Πρωτοβουλίας MedWet για τους Μεσογειακούς Υγροτόπους ήταν υπεύθυνος για το πρόγραμμα της Σύμβασης Ramsar σε ολόκληρη τη Μεσόγειο από το 2001 ως το 2007.
Σύμβουλος του Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ από το 1997 έως το 2001.
Διευθυντής Προγράμματος της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης WWF από το 1992 έως το 1997 και Πρόεδρος της Μεσογειακής της Ομάδας.

Mιλάει άριστα Αγγλικά και Γαλλικά και συνεννοείται στα Ιταλικά. Προτιμάει να κυκλοφορεί με τη μοτοσυκλέτα του, και αισθάνεται πιο άνετα χωρίς κοστούμια. Έχει ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα και σε πάρα πολλά μέρη σ΄όλο τον κόσμο, όχι μόνο επαγγελματικά, αλλά και γιατί του αρέσει να γνωρίζει τη φύση, τους ανθρώπους και τον πολιτισμό τους. Αγαπάει τη θάλασσα και το βυθό της,τη μουσική, και πιο πολύ απ’ όλα αγαπάει τις δυο κόρες του.


Read more...

Πρόσκληση στην ομιλία του Σπύρου Κουβέλη, στις 14/9/2009







Read more...

Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΡΗ ΜΟΥΣΙΩΝΗ ΣΤΗΝ Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

Ο Αρης Μουσιωνης στην διάρκεια των βορβαδισμων στην ΓΑΖΑ μαζί με άλλους βουλευτές βρέθηκαν στην πύρινη κόλαση αυτός είναι ο γιατρός ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ ΑΡΗΣ ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των ανθρώπων και στο τέλος πολιτικός νέος στην β Αθήνας ένα ψήφο σε αυτόν τον αγωνιστή για την εκπροσώπηση στην βουλή καλο αγωνα



Read more...

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ!!!!!!!!!!





Το ψηφοδέλτιο της Νίκης του ΠΑΣΟΚ στον ΕΒΡΟ!!!!!!!!


Σας ανακοινώνουμε το ψηφοδέλτιο της πιο ιστορικής νίκης του ΠΑΣΟΚ στον ΕΒΡΟ όπως ανακοινώθηκε και ψηφίστηκε ομόφωνα από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ:


ΖΑΠΑΡΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΜΑΡΑΓΚΟΖΟΥΔΗΣ ΖΗΣΗΣ

ΝΤΟΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΡΕΝΤΑΡΗ-ΤΕΝΤΕ ΟΛΓΑ

ΤΣΙΑΟΥΣΗ ΕΛΕΝΗ


Read more...

ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ!!!!!!!!!!

Όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ...

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε αναλυτικά όλα τα ονόματα των υποψηφίων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, σε κάθε εκλογική περιφέρεια, που ανακοινώθηκαν σήμερα.




Read more...

Ανακοινώθηκαν τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ

Πρεμιέρα για τη δημοσιοποίηση των ψηφοδελτίων, αρχής γενομένης από το ΠΑΣΟΚ που ανακοίνωσε τους υποψηφίους βουλευτές του, πλην του ψηφοδελτίου Επικρατείας, το οποίο θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα. Οι λίστες έλαβαν την έγκριση από το Εθνικό Συμβούλιο.

Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα Σημίτη, καθώς το όνομα του δεν περιελήφθη στο ψηφοδέλτιο του κόμματος για την πρώτη περιφέρεια του Πειραιά. Τούτο σημαίνει ότι πολύ πιθανό ο πρώην πρωθυπουργός να τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται να είναι τελικώς υποψήφιος στην Ά Πειραιώς.

Όλοι οι εν ενεργεία βουλευτές του κόμματος θα είναι υποψήφιοι. Εκτός ψηφοδελτίων έμεινε ο Χρήστος Βερελής, ο οποίος είχε παραιτηθεί από τη βουλευτική του ιδιότητα προ μηνών. Εκτός ψηφοδελτίων έμειναν επίσης ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο Χρήστος Πάχτας και ο Μιχάλης Νεονάκης.

Τα γνωστότερα από τα νέα πρόσωπα που του εντάσσονται στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ είναι ο πρώην καλαθοσφαιριστής Κώστας Παταβούκας, οι ηθοποιοί Πέμυ Ζούνη, Άννα Φόνσου και Άννα Βαγενά, ο πρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία Γιώργος Κουτρουμάνης, η Άννα Νταλάρα, ο Γιάννης Βούρος, η Μαίρη Χατζάκη και ο Γιώργος Χαραλαμπόπουλος, γιος του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Χαραλαμπόπουλου.

Στις λίστες του ΠΑΣΟΚ επιστρέφει ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος θα πολιτευτεί στα Δωδεκάνησα, ενώ για πρώτη φορά βάζει υποψηφιότητα ο δήμαρχος Κοζάνης, Πάρις Κουκουλόπουλος. Υποψήφιος είναι επίσης ο Σπύρος Κουβέλης, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές ήταν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και ο πρώην ευρωβουλευτής Κώστας Μποτόπουλος.
nooz.gr

Read more...

Παπανδρέου: "Μαζί μπορούμε"


ΑΘΗΝΑ 10/09/2009

Μήνυμα νίκης και αισιοδοξίας επιχείρηση να στείλει ο Γιώργος Παπανδρέου από τη βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, όπου και ανακοινώθηκαν τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για "νέα πορεία εθνικής ανάτασης" και ζήτησε "ψήφο εμπιστοσύνης και αυτοδυναμίας για το ΠΑΣΟΚ".

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι οι συγκυρίες είναι δυσμενείς για τη χώρα, τονίζοντας ότι "η μάχη της ζωής μας για αυτό τον τόπο ξεκινά την 5η Οκτωβρίου, μετά τις εκλογές".

"Ζητώ από τον ελληνικό λαό να αναλάβω αυτή την ευθύνη. Ποτέ δεν με φόβισαν τα δύσκολα. Ζητάμε από τον ελληνικό λαό την εντολή για τη διακυβέρνηση της χώρας" είπε ο Γ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: "Το Κίνημα μας πάντα στα δύσκολα μετρήθηκε, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Ιστορίας. Με μία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αλλάζουμε σελίδα στον τόπο, με σχέδιο και βούληση, σεβασμό για τον Έλληνα και την Ελληνίδα".

"Μαζί μπορούμε, αυτό είναι το μήνυμα της ελπίδας" τόνισε και συμπλήρωσε: "Μαζί αφήνουμε πίσω τους εκφραστές της παρακμής και της σειρήνες της απαισιοδοξίας. Αυτοί λένε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί, εμείς λέμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει άλλο".

Κατόπιν, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της ΝΔ, με αιχμή τις πολιτικές της στην οικονομία. "Ζητάνε για τρίτη φορά να κυβερνήσουν. Να κάνουν τι; Τα ψέματα τελείωσαν, οι Έλληνες γνωρίζουν, αρκετά με τα παιχνίδια επικοινωνίας. Ήρθε η ώρα της πολιτικής, η ώρα του πολίτη" είπε και πρόσθεσε: "Για την κρίση δεν θα πληρώσουν όσοι δεν φταίνε. Δεν θα την πληρώσει η πλειοψηφία του λαού που μοχθεί".

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι "οι πολίτες λένε "όχι" σε χειρότερες μέρες, όπως του υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός", τον οποίο χαρακτήρισε "της απογραφής και της παραγραφής".

"Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ηγεσία που αναλαμβάνει την ευθύνη, δεν τη φοβάται και δεν την αρνείται" είπε, ενώ υπογράμμισε ότι για τη σημερινή κατάσταση ευθύνονται όσοι "βάφτισαν το νόμιμο ηθικό".

Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος του: "Όσοι ράβουν κοστούμια εξουσίας θα τους μείνουν στην ντουλάπα" είπε και δεσμεύτηκε προσωπικά για αξιοκρατία σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Επιπλέον τόνισε ότι "αν κάποιος αποδειχθεί ότι δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων" θα φεύγει από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία ούτε θα συμβιβάζεται, ούτε θα συγκαλύπτει, ούτε θα εκβιάζεται. "Αυτή η κατάντια που ζήσαμε τερματίζεται οριστικά και αμετάκλητα" σημείωσε.

Ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει πέντε εθνικούς στόχους, τους οποίους θα εξειδικεύσει το προσεχές Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, την οποία θα επισκεφθεί στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

"Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα έχει μόνον έναν εντολέα, το λαό. Είναι προσωπική μου δέσμευση" κατέληξε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος ευχήθηκε στα στελέχη του κόμματος "καλό αγώνα".
nooz.gr


Read more...

Η ομιλία Παπανδρέου στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ


Ήρθε η ώρα.
Η ώρα του ελληνικού λαού.

Σε τέσσερις περίπου εβδομάδες, όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας θα δώσουμε την δική μας απάντηση στο δίλημμα των εκλογών:
Θα συνεχίσουμε τον ίδιο κατήφορο παρακμής ή θα επιλέξουμε νέα πορεία Εθνικής Ανάτασης;

Την απάντηση την βλέπω ήδη στα μάτια όλων εκείνων που συρρέουν και γεμίζουν τις πλατείες.
Όλων εκείνων που σφίγγω το χέρι στις περιοδείες μου.

Η απάντηση των Ελλήνων και των Ελληνίδων,
Η απάντηση όλων μας στις 4 Οκτωβρίου θα είναι Νέα Πορεία Εθνικής Ανάτασης.
Θα είναι ψήφος εμπιστοσύνης.
Ψήφος αυτοδυναμίας στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.

Τίποτα όμως δεν τελειώνει μέχρι να κλείσει η κάλπη.
Είναι υποχρέωση όλων μας, κάθε ενός και κάθε μίας μας ξεχωριστά να μην αφήσουμε ούτε ένα πολίτη που να μην ακούσει την πρότασή μας.
Και κυρίως να μην αφήσουμε κανέναν χωρίς να ακούσουμε με προσοχή.

Το τείχος της δυσπιστίας των πολιτών προς τους πολιτικούς φαντάζει πολλές φορές ανυπέρβλητο.
Δεν θα σπάσει αν εμείς πρώτα δεν ακούσουμε προσεχτικά τι έχουν να μας πουν.

Έτσι και μόνο έτσι θα οικοδομήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με τον πολίτη, που υπερβαίνει κομματικά σύνορα.
Που υπερβαίνει τη στιγμή της ψήφου.

Έτσι και μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κυβερνήσουμε την επομένη των εκλογών.

Γιατί δεν έχω και δεν έχουμε αυταπάτες:
Η κρισιμότερη μάχη είναι η μάχη της 4ης Οκτωβρίου.
Η μάχη όμως της ζωής μας για αυτόν τον τόπο ξεκινάει, λαού θέλοντος, την 5η Οκτωβρίου.

Ξέρουμε οι συγκυρίες είναι δυσμενέστατες για τη χώρα.
Η παρακμή αφόρητη.
Η ευθύνη της πορείας, τεράστια.
Και κανένας μας δεν λέει ότι είναι μια εύκολη πορεία. Λέμε κάτι όμως απλό. Είμαστε σήμερα έτοιμοι να αναλάβουμε αυτή την ευθύνη.

Ναι - Ζητώ από τον ελληνικό λαό να αναλάβω αυτή την ευθύνη.
Ποτέ δεν με φόβισαν τα δύσκολα.
Ποτέ δεν κρύφτηκα μπροστά στην ευθύνη.
Ποτέ δεν φυγομάχησα μπροστά στα προβλήματα.
Ζητάμε από τον ελληνικό λαό την εντολή της διακυβέρνησης της χώρας.
Ξέρουμε ότι μαζί θα αλλάξουμε τον ρου της πορείας μας.
Το Κίνημά μας πάντα στα δύσκολα μετρήθηκε.
Πάντοτε ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ιστορίας.
Ποτέ δεν λύγισε μπροστά στο βάρος της ευθύνης.

Έτσι και το 1981.
Είτε επί κυβέρνησης Ανδρέας Παπανδρέου
Έτσι και το 1993.
Είτε επί κυβέρνησης Κώστα Σημίτη αναμετρηθήκαμε με τα δύσκολα.
Έτσι και σήμερα.

Σήμερα φέρνουμε ξανά την ελπίδα στον τόπο. Το χαμόγελο στα χείλη κάθε Έλληνα, κάθε Ελληνίδας.
Στις 4 Οκτώβρη αλλάζουμε σελίδα στον τόπο.

Με μια κυβέρνηση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.
Με πάθος για την Ελλάδα.
Με όραμα για τον τόπο.
Με σχέδιο για το μέλλον.
Με σεβασμό για τον Έλληνα και την Ελληνίδα.
Με πυξίδα την προσφορά στο λαό και στην πατρίδα.
Και είμαστε σήμερα εδώ, για να στείλουμε σε κάθε γωνιά της χώρας, σε κάθε πόλη και χωριό, σε κάθε νησί και σε κάθε γειτονιά, το μήνυμα της νίκης και της ελπίδας:

ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

Μαζί με όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες.
Με όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου που διψάνε να ξαναδούν αυτή τη χώρα να προοδεύει και να πρωταγωνιστεί.
Μαζί αφήνουμε πίσω τους εκφραστές της παρακμής.
Μαζί αφήνουμε πίσω τις σειρήνες της απαισιοδοξίας αυτές που λένε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί.
Εμείς λέμε απλά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει άλλο.
Δεν έχει ούτε μία μέρα πλέον για χάσιμο.




Ο τόπος έχασε πολύ και πολύτιμο χρόνο. Καθημερινά εγκλωβιζόμαστε.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Στις 4 του Οκτώβρη τραβάμε κόκκινη γραμμή.
Βάζουμε τέλος στην ανικανότητα.
Βάζουμε τέλος στην έλλειψη σχεδίου για τη χώρα.
Βάζουμε τέλος στη φυγομαχία από τα προβλήματα. Τέλος στην ευκολία και ανευθυνότητα της πελατειακής σπατάλης.
Βάζουμε τέλος στους συμβιβασμούς, στον χαμηλό πήχη, στην ανοχή σε φαινόμενα που μας προσβάλλουν.
Προϋπόθεση είναι να βάλουμε τέλος στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Έχουμε αστείρευτο ανθρώπινο δυναμικό.
Και δεν ανεχόμαστε να το αφήνουμε να περιμένει ενώ θεριεύει η αναξιοκρατία.

Έχουμε από τους καλύτερους γιατρούς στον κόσμο. Δεν ανεχόμαστε να υποβαθμίζεται η δημόσια υγεία με τεράστιο κόστος στην ελληνική οικογένεια.

Έχουμε αξιοζήλευτους επιστήμονες και δεν ανεχόμαστε να βλέπουμε τα σχολεία μας να μαραζώνουν, τα πανεπιστήμια να υπολειτουργούν και την έρευνα στον τόπο μας να αφανίζεται.

Έχουμε τις καλύτερες δυνατές κλιματικές συνθήκες για τη γεωργία και δεν ανεχόμαστε τα αγροτικά μας προϊόντα να μην είναι προϊόντα ποιότητας, ανταγωνιστικά, που θα εγγυώνται ευημερία και σιγουριά για τον αγροτικό πληθυσμό

Έχουμε άνεμο και ήλιο και δεν ανεχόμαστε να μένουμε εξαρτημένοι από το πετρέλαιο και ό,τι σημαίνει αυτό για την πατρίδα μας.

Καταφέραμε να διοργανώσουμε τους ομορφότερους Ολυμπιακούς Αγώνες στην ιστορία και δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι δεν υπάρχει λύσεις για τις ουρές στο ΙΚΑ και στα νοσοκομεία.

Έχουμε μέσα μας σα λαός το επιχειρηματικό δαιμόνιο, την καινοτόμα σκέψη, και δεν ανεχόμαστε να το βλέπουμε να συνθλίβεται από ένα κράτος δυνάστη του ρουσφετιού και της αδιαφάνειας.

Έχουμε την πιο όμορφη πατρίδα στον κόσμο. Δεν ανεχόμαστε πια να είναι έρμαιο καταπατητών, κερδοσκόπων, εμπρηστών.

Με όλους αυτούς θα συγκρουστούμε μετωπικά.
Με όλους όσοι αφαιρούν από τους Έλληνες το δικαίωμα σε μία κοινωνία ανθρωπιάς, ευνομίας και ίσων ευκαιριών.


Γνωρίζω και γνωρίζετε, όλοι οι Έλληνες πολίτες το ξέρουν, ότι ακόμα και σήμερα θα μπορούσαμε αυτά να τα έχουμε πετύχει.
Να τα έχουμε εξασφαλίσει.
Αυτά που θα έπρεπε να είναι αδιαπραγμάτευτά για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Η σημερινή κυβέρνηση πήρε δύο φορές την εντολή από τον Ελληνικό λαό.
Αλλά δυο φορές πρόδωσε την εμπιστοσύνη του.
Αντί να καταπιαστεί με τα προβλήματα του λαού φυγομάχησε.
Αντί να αξιοποιήσει το δημόσιο πλούτο, τον σπατάλησε υπέρ των λίγων, ημέτερων και ισχυρών.
Αντί να εγγυηθεί τα δικαιώματα όλων σε παιδεία, υγεία, πρόνοια και αξιοπρεπείς συντάξεις, μοίρασε προνόμια.
Αντί να ενισχύσει το αίσθημα δικαίου, την δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, κατάργησε το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας και τον αντικατέστησε με το ΕΤΑΚ, που το πληρώνουν όλοι οι Έλληνες.

Επέβαλε έκτακτη εισφορά στους μισθωτούς και στους επαγγελματίες, αλλά όχι και στα υπερκέρδη των τραπεζών.

Διέλυσε εισπρακτικούς μηχανισμούς του κράτους και αφήνει βεβαιωμένες οφειλές πάνω από 30 δις στα αζήτητα. Την ίδια στιγμή που παγώνει τους μισθούς και τις συντάξεις, και συμπιέζει ασφυκτικά το λαϊκό εισόδημα με άγριες αυξήσεις των έμμεσων φόρων.

Και τώρα απαιτούν, τις ζημιές να τις πληρώσει ξανά ο Έλληνας πολίτης.
Και μας ζητούν για τρίτη φορά την εντολή να κυβερνήσουν.
Για να κάνουν τι;
Τα ίδια που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.

Τα ψέματα όμως τελείωσαν.

Οι Έλληνες πια γνωρίζουν ποιος ευθύνεται και γιατί.

Αρκετά με τα παιχνίδια επικοινωνίας.
Ήρθε η ώρα της πολιτικής!

Και διαβεβαιώνω σήμερα τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ότι για τη σημερινή κρίση δε θα πληρώσουν όσοι δε φταίνε.

Δε μπορεί να την πληρώσει η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, που μοχθεί, εργάζεται και αγωνιά για το μέλλον των παιδιών της.

Γιατί στις 4 Οκτώβρη οι Έλληνες λένε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην υπόσχεση για ακόμα χειρότερες μέρες, που τους έδωσε, το περασμένο Σαββατοκύριακο, από τη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός της απογραφής και της παραγραφής.


Η έξοδος της χώρας από την παρακμή προϋποθέτει μια νέα ηγεσία, που θα έχει το θάρρος, την βούληση και την τόλμη να συγκρουστεί με αντιλήψεις και κατεστημένα, που δεν αφήνουν ακόμη και τα αυτονόητα να γίνουν πράξη σε αυτή τη χώρα.
Να κλείσουν οι χαίνουσες πληγές και η αιμορραγία της σπατάλης και διαφθοράς. Να νοικοκυρέψουμε το κράτος. Διότι χωρίς ευνομία, χωρίς κράτος κάθε προσπάθεια θα πηγαίνει στον βρόντο.

Ο λαός μας λέει πολύ σωστά: «Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι».

Και οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης είναι μεγάλες.
Η ευθύνη πέφτει σε όσους βάφτισαν το νόμιμο, «ηθικό».
Που, απλά και κυνικά, δεν σεβάστηκαν τίποτα. Ούτε τις αξίες μας, ούτε τις θυσίες μας, ούτε τα χρήματά μας, ούτε τα δικαιώματά μας, ούτε την εντολή που τους έδωσε ο Ελληνικός λαός.

Ο μεγάλος Νίκος Καζαντζάκης έγραψε κάποτε: «Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω».

Τέτοια ηγεσία αξίζει στην Ελλάδα. Ηγεσία που αγαπάει την ευθύνη. Δεν την φοβάται, δεν την αρνείται.

Η ηθική κατάπτωση της κυβέρνησης του χθες δεν ήταν ούτε αλαζονεία, ούτε αμέλεια. Ήταν δυστυχώς πολιτική επιλογή.
Από το 2004 το είπαμε, το είπα και προσωπικά προς τον σημερινό πρωθυπουργό:

«Πάμε να ξεκαθαρίσουμε τον τόπο.
Πάμε να ξεκαθαρίσουμε την πολιτική ζωή.
Πάμε μαζί να αλλάξουμε την πολιτική ζωή».

Έκανα επανειλημμένως συγκεκριμένες προτάσεις για όλα.

Ποτέ τους δε μας άκουσαν.

Συμβιβάστηκαν.
Γαντζώθηκαν από μικρά και μεγάλα συμφέροντα για να μην χάσουν την καρέκλα.
Και έδωσαν - ως ηγεσία της χώρας – το παρασύνθημα της παρακμής και απαξίωσης κάθε θεσμού.
Η ηγεσία της χώρας δίνει αυτή το παράδειγμα στους πολίτες.
όταν τους σέβεται, τη σέβονται.
Γι' αυτό η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα μια νέα, μια εντελώς διαφορετική πολιτική ηγεσία. Ηγεσία που αποδεικνύει σε κάθε της πράξη ότι σέβεται θεμελιώδεις αξίες, που τόσο αναζητάμε όλοι.

Σέβεται την αξία της Δημοκρατίας, ενθαρρύνει τη συμμετοχή όλων των πολιτών. Συμμετοχή στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου, γιατί μαζί μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα.

Σέβεται την αξία της Δικαιοσύνης και κάνει πράξη την ισότητα, την ισοπολιτεία, την ισονομία απέναντι στο νόμο. Σέβεται την αξία της αλληλεγγύης και κάθε της ενέργεια, στοχεύει στο να μην αφήσει κανέναν πολίτη στο περιθώριο.

Σέβεται την αξία της γνώσης, γιατί η γνώση είναι δύναμη και ανήκει σε κάθε Ελληνόπουλο.
Σέβεται τις αξίες της αξιολόγησης και της λογοδοσίας, διότι αποδέχεται το λαό και μόνο το λαό, ως τον τελικό κριτή των πράξεών της.

Το είπα και το επαναλαμβάνω: Μόνο μία τέτοια ηγεσία έχει τα χέρια της λυμένα από εξαρτήσεις.

Μόνο μία τέτοια ηγεσία δεν λησμονεί ποτέ ότι, η εξουσία δίνεται από το λαό, χαράσσεται με το λαό και ασκείται για τον ίδιο το λαό και για κανέναν άλλον. Για κανέναν άλλον.
Μια ηγεσία που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα με όραμα και σχέδιο, όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για το τι επιτέλους θέλουμε να παράγει ο τόπος.
Για το πώς θα διανέμουμε τον πλούτο τον οποίον παράγουμε δίκαια.
Ποια ποιότητα θα έχει η δημόσια δωρεάν παιδεία , η παιδεία των παιδιών μας.
Πώς θα προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους.
Πώς θα απελευθερώσουμε το πολιτικό μας σύστημα από την εξάρτηση, ώστε να είναι αυτόνομη η πολιτική από τα διάφορα συμφέροντα.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Το ζητούμενο σήμερα είναι οι πράξεις.
Η προεκλογική μας εκστρατεία είναι ενδεικτική είναι δείγμα γραφής για το πώς θα κυβερνήσουμε.

Προτείναμε όλοι οι υποψήφιοι να περιοριστούν σε ένα μόνο φυλλάδιο και μία μόνο ταχυδρομική αποστολή.

Προτείναμε την αναλυτική δημοσιοποίηση κάθε εσόδου αλλά και κάθε δαπάνης στα κόμματα.

Προτείναμε υποβολή «πόθεν έσχες» από κάθε υποψήφιο.

Προτείναμε στη Ν.Δ. να μην προχωρήσουμε σε καμία ανάρτηση γιγαντοαφίσας για λόγους περιβάλλοντος και περιορισμού των εκλογικών δαπανών.

Προτείναμε στα κόμματα να μην προχωρήσουμε σε καμία αφισοκόλληση κατά την προεκλογική περίοδο.

Προτείναμε ντιμπέϊτ με όρους που επιτρέπουν τον άμεσο διάλογο, τη συμμετοχή των πολιτών και την αναβάθμιση της ουσιαστικής πολιτικής αντιπαράθεσης.

Είναι ξεκάθαρη η πολιτική μας πρόταση προς όλα τα κόμματα και κυρίως τη Ν.Δ.: «Καθαρό περιβάλλον, καθαρά λεφτά, καθαρές κουβέντες».

Η πρόταση-πρόκληση είναι μπροστά τους.
Περιμένουμε τι θα πουν.
Άρχισαν ήδη τις υπεκφυγές και τα μισόλογα.

Εμείς προχωράμε και θα κάνουμε πράξη τις προτάσεις μας.
Εφαρμόζουμε από τώρα αυτά που θα κάνουμε πράξη ως κυβέρνηση.

Συντρόφισσες και σύντροφοι είμαστε σήμερα εδώ, μπροστά στους Έλληνες πολίτες και δεσμευόμαστε για ένα διαφορετικό και καλύτερο αύριο για την Ελλάδα.

Το Σαββατοκύριακο που έρχεται στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσουμε ολοκληρωμένο το σχέδιό μας για την Ελλάδα, για το πώς θα βγούμε από την κρίση και για την Ελλάδα που ονειρευόμαστε.

Έχουμε θέσει 5 εθνικούς στόχους.
Το όραμά μας είναι εφικτό και επιβεβλημένο.
Είναι αυτονόητο για μια χώρα και μια κοινωνία να δίνει μάχη καθημερινά για να κερδίσει το αυτονόητο, το αδιαπραγμάτευτο.

Μαζί με όλους τους πολίτες και τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας μπορούμε και το έχουμε αποδείξει να εγγυηθούμε μια δυναμική εξωτερική πολιτική που θα ξαναδώσει φωνή στην Ελλάδα, που θα την κάνει ξανά σεβαστή με κύρος στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη, σε διεθνές επίπεδο.
Μια Ελλάδα που θα κάνει και πάλι σαφές σε όλους ότι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα. Και να εγγυάται ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Αλλά και που θα διαπραγματεύεται στο εξωτερικό με κύρος.
Είναι αυτονόητο ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε μια δημόσια δωρεάν ποιοτική παιδεία για όλους που θα ετοιμάζει τα παιδιά μας για την ανταγωνιστική διεθνή οικονομία του 21ου αιώνα.

Μπορούμε. Μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια νέα δίκαιη αναδιανομή του πλούτου μέσα από το φορολογικό σύστημα και ένα κοινωνικό κράτος που διασφαλίζει τα δικαιώματα κάθε πολίτη.
Για μας, είναι αυτονόητο ότι παιδεία, υγεία, πρόνοια, περιβάλλον είναι δικαιώματα για όλους.

Μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα κράτος για να λειτουργεί υπέρ των πολιτών και κανενός άλλου. Ένα κράτος δικαίου. Να εγγυηθούμε το αυτονόητο. Την εφαρμογή των νόμων που προστατεύουν τον πολίτη. Να δώσουμε τέλος στο καθεστώς της αυθαιρεσίας, της ανομίας, της αδιαφάνειας, της διαφθοράς και της συγκάλυψης.

Πρώτα απ’ όλα πάνω απ’ όλα μπορούμε μαζί και μόνο μαζί μπορούμε να πάμε σε ένα άλλο πρότυπο ανάπτυξης. Στην πράσινη ανάπτυξη. Γιατί είναι αυτονόητο το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης δεν πάει άλλο. Δεν μπορεί να επικρατεί η αντίληψη ότι κάθε τι που δεν γίνεται τσιμέντο γίνεται στάχτη. Γι’ αυτό το σχέδιό μας για την πράσινη ανάπτυξη αναθεωρεί το σημερινό αδιέξοδο μοντέλο της χώρας. Και βάση μας είναι να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας σε μια παγκόσμια και ανταγωνιστική οικονομία.

Είμαστε έτοιμοι -
Και γι’ αυτά θ’ αγωνιστούμε.
Θα παλέψουμε σκληρά.
Κάθε μέρα.
Απ’ όπου κι αν βρίσκεται ο καθένας μας.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Το Κίνημά μας, δεν επιθυμεί να διαχειριστεί την εξουσία, όπως τη διαμόρφωσε η κυβέρνηση του χθες.

Όχι.
Το ΠΑΣΟΚ έρχεται να βάλει οριστικό και αμετάκλητο τέλος στην εξουσία της αυθαιρεσίας, της ιδιοτέλειας, της ανομίας και της συγκάλυψης.
Αυτή η εξουσία κατέστρεψε τον τόπο. Αυτή τελειώνει στις 4 Οκτώβρη.

Μας ρωτούν οι πολίτες: πως να είμαστε σίγουροι πως δεν θα κάνετε τα ίδια;

Απαντάμε με πράξεις από τώρα: «καθαρό περιβάλλον, καθαρά λεφτά, καθαρές κουβέντες»

Και τους διαβεβαιώνουμε: τίποτα άλλο δεν μας ενώνει τόσο άρρηκτα,
τίποτα δεν μας κάνει πιο αποφασισμένους από την πολιτική δέσμευση τιμής να σεβαστούμε τον πολίτη και την εντολή του.

Οι αξίες, οι στόχοι και οι προγραμματικές μας θέσεις μας δεσμεύουν όλους. Στο ακέραιο.

Οποίος δεν μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος της ευθύνης, δεν έχει θέση ανάμεσα μας.

Οποίος δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το καθήκον, δεν έχει θέση σε αυτό το Κίνημα.
Και όσοι – επειδή το ακούω – νομίζουν ότι μπορούν – δήθεν εν ονόματι του κινήματος, να ορίζουν ή/και να ράβουν κουστούμια εξουσίας – κακώς κάνουν. Θα τους μείνουν στην ντουλάπα.
Διότι δεσμεύομαι, ότι η στελέχωση του δημοσίου θα γίνει με διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες.

Και κάτι ακόμα: Αν κάποιος- και σήμερα, είμαι βέβαιος κανένας- , αλλά αν κάποιος αποδειχθεί στο μέλλον ότι δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, να γνωρίζει ένα μόνο: η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν συμβιβάζεται, δεν συγκαλύπτει, δεν εκβιάζεται.

Αυτή η κατάντια που έζησε η χώρα, αυτή η προσβολή στους Έλληνες που μοχθούν και αγωνίζονται, τερματιζεται.

Οριστικά και αμετάκλητα.

Όλοι μας εδώ, όλοι όσοι έχουμε την μεγάλη τιμή και ευθύνη να είμαστε υποψήφιοι του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, δεσμευόμαστε στο ήθος και στην ιστορία της Δημοκρατικής Παράταξης.

Δεσμευόμαστε στους αγώνες συντρόφων και γενεών που μας άνοιξαν το δρόμο με τις θυσίες τους.

Δεσμευόμαστε στις αγωνίες και τις ελπίδες του ελληνικού λαού που δικαιούται, επιτέλους, ηγεσία με σεβασμό.


Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η εξουσία του χθες έκανε την απροσχημάτιστη ιδιοτέλεια , ιδεολογία.
Την απύθμενη υποκρισία, «υπευθυνότητα».
Την επαίσχυντη εξάρτηση, «ρεαλισμό».

Αυτά, εδώ, δεν έχουν θέση.
Αυτά δεν είναι για μας.

Εμείς έχουμε μια και μόνη φιλοδοξία: όσοι μας εμπιστευτούν να είναι περήφανοι και δικαιωμένοι.
Και όσοι δεν μας εμπιστευτούν, να αναγνωρίσουν ότι κάνουμε το καθήκον μας.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα λογοδοτεί μόνο σ’ έναν : στον ελληνικό λαό.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα έχει μόνο έναν εντολέα: τον ελληνικό λαό.

Αυτό ας το εννοήσουν όλοι- ιδίως όσοι είναι βέβαιοι "ότι αυτά δεν γίνονται"

Γίνονται. Αυτή η είναι η προσωπική μου δέσμευση. Ο προσωπικός μου λόγος τιμής.

Από τις 4 Οκτώβρη αλλάζουμε πορεία.

Ξεκινάμε, όλοι μαζί μια πορεία Εθνικής Ανάτασης.


Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα.

Με έναν έντιμο αγώνα.

Με ήθος, ευπρέπεια, σεβασμό.

Με πρώτους τους υποψήφιους μας που συναισθάνονται τι ευθύνη είναι να εκπροσωπείς αυτή τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη.

Τι τιμή είναι να παίρνεις τη σκυτάλη της δημοκρατικής άμιλλας, που τίμησαν μεγάλοι Έλληνες πατριώτες, μεγάλοι Έλληνες δημοκράτες.

Απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό, κοιτώντας τον στα μάτια για να δει.

Είμαστε αποφασισμένοι.

Θα αγωνιστούμε για να τιμήσουμε την εντολή του.

Καλό μας αγώνα.
Και με τη νίκη.
nooz.gr
Read more...

ΚΡΥΦΟΙ ΑΣΟΙ ΣΤΟ ΝΤΕΡΜΠΥ ΚΟΡΥΦΗΣ...


Ρεπορτάζ : Αναστασία Πελώνη
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Πριν από έναν χρόνο, στο τρίτο και τελευταίο ντιμπέιτ για την εκλογή προέδρου στις ΗΠΑ, ο πραγματικός σταρ της τηλεμαχίας δεν ήταν ούτε ο Τζον ΜακΚέιν ούτε ο Μπαράκ Ομπάμα. Ήταν ο «Τζο ο υδραυλικός», υπαρκτό πρόσωπο, το οποίο αναδείχθηκε μέσα σε μια νύχτα σε... σύμβολο της αμερικανικής μεσαίας τάξης. Η τηλεμαχία Καραμανλή- Παπανδρέου δεν αποκλείεται, πάντως, να αναδείξει τον δικό της «Τζο»... O Τζο ο υδραυλικός έγινε διάσημος γιατί ήταν ο άνθρωπος που σε περιοδεία του Μπαράκ Ομπάμα είχε ρωτήσει τον υποψήφιο πρόεδρο τι σκόπευε να κάνει όσον αφορά τη φορολογία των μεσαίων επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να γίνει το επίκεντρο της «μαύρης» διαφήμισης των Ρεπουμπλικανών εναντίον του Δημοκρατικού υποψηφίου, αλλά και των επιθέσεων του ΜακΚέιν εναντίον του Ομπάμα στο τελευταίο τους ντιμπέιτ. Αυτά, βέβαια, συμβαίνουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου τα ντιμπέιτ μοιάζουν με ντέρμπι των δύο «αιωνίων» αντιπάλων, στο οποίο συμμετέχουν δύο πολιτικοί και συνήθως δύο δημοσιογράφοι. Στις τελευταίες αμερικανικές εκλογές, είχε συμμετάσχει και το κοινό μέσω Διαδικτύου. Στην Ελλάδα, από το 2004 συμμετέχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και η «τηλεμαχία» έχει περισσότερο χαρακτηριστικά κουραστικών παράλληλων μονολόγων. Το κρίσιμο τετ α τετ Αυτή τη φορά, όμως, με το τετ α τετ Καραμανλή- Παπανδρέου και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, υπάρχουν ελπίδες για κάτι πιο ενδιαφέρον, καθώς στην Ιπποκράτους ζητούν τη δυνατότητα απευθείας διαλόγου, ακόμη και με ερωτήσεις που θα θέτουν πολίτες οι οποίοι θα βρίσκονται στο στούντιο. Στις εκλογές του 2007, ήταν ο κ. Γ. Παπανδρέου που προκαλούσε για ένα «τετ α τετ ντιμπέιτ» τον κ. Κ. Καραμανλή κι εκείνος αρνιόταν. Οι ειδικοί λένε ότι η άρνησή του ήταν απόλυτα λογική, εφόσον οι δημοσκοπήσεις τού έδιναν προβάδισμα και δεν είχε κανένα λόγο να δώσει την ευκαιρία στον αντίπαλό του να το ανατρέψει. Σήμερα, τα πράγματα είναι απολύτως διαφορετικά. Με άγχος ο κ. Καραμανλής μίλησε στη Θεσσαλονίκη για την ανάγκη μιας τηλεοπτικής μονομαχίας των δύο, «για να επιλέξουν οι Έλληνες πρωθυπουργό», όπως είπε. Αντίθετα, στο ΠΑΣΟΚ σήμερα- πλην του κ. Παπανδρέου που νιώθει απόλυτα σίγουρος εν όψει της αναμέτρησης- πολλοί είναι εκείνοι που λένε «όχι» στο ντιμπέιτ με τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιούσαν το 2007 οι σύμβουλοι του κ. Καραμανλή. Όπως εξηγεί ο επικοινωνιολόγος Γιώργος Σεφερτζής, «όσο λιγότερος είναι ο εκλογικός χρόνος τόσο κρισιμότερη γίνεται η σημασία των τηλεοπτικών αναμετρήσεων και φαίνεται ότι αυτή τη φορά θα κλέψουν το ενδιαφέρον όχι μόνο των καθ΄ έξιν τηλεθεατών, αλλά και ευρύτερων ομάδων του πληθυσμού, που δεν ανήκουν στην κατηγορία των εικονικώς επηρεαζομένων». Έτσι, ενώ είθισται οι προσωπικές τηλεμαχίες να έχουν ως κεντρικούς πρωταγωνιστές τους αρχηγούς των κομμάτων, «η κοινωνία έχει μπροστά της ως πρωταγωνιστές κυρίως τα προβλήματα που απειλούν την καθημερινότητα και τη βιωσιμότητά της. Θα ήταν ως εκ τούτου λάθος και για τους δύο αρχηγούς να προσπαθήσουν να μετατρέψουν την αναμέτρηση σε πεδίο ανταγωνισμού προσωπικών επικοινωνιακών επιδόσεων παραβλέποντας το βασικό πολιτικό ζητούμενο, που είναι η σύγκριση συγκεκριμένων λύσεων για συγκεκριμένα προβλήματα με συγκεκριμένο κόστος και σε συγκεκριμένο χρόνο». Τα στρατηγικά λάθη Με αυτή την έννοια, λέει ο Γ. Σεφερτζής, «αίρεται ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα του Κώστα Καραμανλή, που είναι η γνωστή του επικοινωνιακή χαρισματικότητα. Διότι αυτή τη φορά δεν είναι τόσο η εικόνα όσο ο λόγος που θα μετρήσει μέσα από αυτή την αναμέτρηση. Οποιαδήποτε αντιστροφή των όρων του ανταγωνισμού, η οποία θα δώσει προτεραιότητα στην εντύπωση και θα υποβαθμίσει το ζήτημα της ουσίας, θα αποτελέσει κρίσιμο στρατηγικό λάθος». Πάντως, αυτή θα είναι η πρώτη φορά από το 2000 που οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων θα κονταροχτυπηθούν χωρίς την παρουσία των άλλων αρχηγών.
fimotro


Read more...

ΚΛΙΚ ΣΕ " ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ" ΚΑΙ "ΠΑΝΔΩΡΑ"

fimotro





Read more...

Εγκύκλιος για προσλήψεις από την πίσω πόρτα

Παράθυρο για προσλήψεις από την πίσω πόρτα εν μέσω προεκλογικής περιόδου αφήνει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών σε τέσσερις μεγάλες ΔΕΚΟ και στα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Αιχμή του δόρατος τη διενέργεια εξετάσεων χθες σε πρακτικό επίπεδο 300 υποψηφίων στην ΕΥΔΑΠ για την κάλυψη 30 θέσεων εργατοτεχνικών που προκάλεσαν αφ'ενός δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και αφ' ετέρου παρέμβαση Σουφλιά, ο οποίος αργά το βράδυ με ανακοίνωσή του «πάγωσε» τον διαγωνισμό.

Ζητούν ανάκληση

Την άμεση ανάκληση της εγκυκλίου ζήτησαν επίσης χθες από το ΠΑΣΟΚ οι Χ. Καστανίδης και Ντ. Ρόβλιας χαρακτηρίζοντας τη ρύθμιση «πονηρή» και θεσμικό ατόπημα, ιδιαίτερα για τη δυνατότητα πρόσληψης εκτός του ΑΣΕΠ χωρίς ουσιαστικά κριτήρια και χωρίς αντικειμενικότητα στο πλαίσιο της υλοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Απαντώντας, το υπουργείο Εσωτερικών κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για προσπάθεια παραπληροφόρησης που ταυτόχρονα αποδεικνύει την πλήρη άγνοια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την οργάνωση και λειτουργία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και ιδίως του ΕΣΠΑ. Η εγκύκλιος για το πάγωμα των προσλήψεων, τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, τηρεί στο ακέραιο την εκλογική νομοθεσία για απαγόρευση των προσλήψεων και ταυτόχρονα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον επιτρέποντας την απρόσκοπτη συνέχεια εφαρμογής του ΕΣΠΑ.

«Κόλπο εξαιρέσεων»

Συνδικαλιστικοί κύκλοι ωστόσο έκαναν λόγο για προσπάθεια μεθόδευσης από την κυβέρνηση προεκλογικών προσλήψεων γαλάζιων παιδιών με το κόλπο των εξαιρέσεων από τη γενική απαγόρευση, της αναστολής των προσλήψεων κατά την προεκλογική περίοδο. Η εξαίρεση ισχύει σε ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΕΥΑΘ (Εταιρεία Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης), καθώς και σε όσα προγράμματα χρηματοδοτούνται ή συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι προσλήψεις στις ΔΕΚΟ εποπτεύονται από το ΑΣΕΠ, προβλέπουν 7μηνη δοκιμαστική υπηρεσία του προσλαμβανόμενου σύμφωνα με τον νόμο 3429/2005 και μονιμοποίηση στη συνέχεια, ενώ οι προσλήψεις στα ευρωπαϊκά προγράμματα πραγματοποιούνται εκτός ΑΣΕΠ και αφορούν συνήθως συμβάσεις έργου. Πρέπει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στην καθιερωμένη εγκύκλιο που προβλέπει την αναστολή των προσλήψεων κατά την προεκλογική περίοδο ισχύουν αυτού του είδους οι εξαιρέσεις, που πάντως δεν είχαν συμπεριληφθεί εξαιρέσεις στην ίδια εγκύκλιο που εκδόθηκε στις προηγούμενες εκλογές του 2007.

Οσον αφορά τα τεκταινόμενα στην ΕΥΔΑΠ, η χθεσινή διαδικασία επιλογής των 30 εργατοτεχνικών από 300 υποψηφίους προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εργαζομένων που κατέλαβαν το αντλιοστάσιο όπου οι υποψήφιοι εξετάζονταν στο... γρήγορο φτυάρισμα και σε τεστ κλειστοφοβίας σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τις προσλήψεις. Οσα διαδραματίστηκαν προκάλεσαν την παρέμβαση Σουφλιά, ο οποίος με ανακοίνωσή του ανέστειλε τον διαγωνισμό παρά το γεγονός ότι, όπως ισχυρίζεται, δεν έχει σχέση με τις εκλογές αφού η προκήρυξη είχε εγκριθεί από το ΑΣΕΠ από τον περασμένο Μάιο. Ο κ. Σουφλιάς υπεραμύνθηκε επίσης της νομιμότητας της όλης διαδικασίας καθώς, όπως αναφέρει, προβλέπεται εξαίρεση της ΕΥΔΑΠ από την αναστολή των προσλήψεων στην εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Το ΠΑΣΟΚ

Να σταματήσουν εδώ και τώρα τη διαδικασία προσλήψεων στην ΕΥΔΑΠ -την οποία χαρακτηρίζει στημένη και ανήθικη- καλεί τη διοίκηση της εταιρείας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Καρχιμάκης. Η γαλάζια διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του, κάλεσε χθες 300 προεπιλεγέντες σε μια διαδικασία δοκιμής-παρωδίας για να επιλέξει 30 θέσεις εργατοτεχνικού προσωπικού, οι οποίες έχουν ήδη καταληφθεί από τα γαλάζια βουλευτικά γραφεία. Οπως δήλωσε ο κ. Καρχιμάκης, σε αυτές τις προσλήψεις δεν θα ισχύσει η κωμική διαδικασία του φτυαρίσματος, καθώς οι υποψήφιοι θα δοκιμαστούν στο πόσο γρήγορα φτυαρίζουν για να γεμίσουν ένα βαρέλι με άμμο...

Οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ αντιδρώντας στα τεκταινόμενα προχώρησαν σε κατάληψη του αντλιοστασίου στο Νέο Φάληρο, όπου πραγματοποιούνταν η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ Β. Μουτάφης δήλωσε στην «Ε» ότι οι προσλήψεις είναι προαποφασισμένες και ο διαγωνισμός διαβλητός. «Ζητάμε να σταματήσουν οι διαδικασίες», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι οι κινητοποιήσεις δεν στρέφονται κατά των υποψηφίων, αλλά κατά του απαξιωτικού τρόπου επιλογής που εφαρμόζεται. *

Και μετακινήσεις στελεχών στην ΕΚΟ

Προεκλογική... αναδιάρθρωση χθες στην ΕΚΟ με μετακινήσεις υπαλλήλων, αναδιανομή αρμοδιοτήτων και υπαγωγή διευθύνσεων στη μητρική ΕΛΠΕ, μία μέρα μετά την προειδοποίηση του ΠΑΣΟΚ, ενόψει «οργίου ρουσφετολογικών προαγωγών» στον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Μόλις προχθές ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε καλέσει τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη να δώσει εντολές στις διοικήσεις των εταιρειών που ορίζονται από το Δημόσιο, επειδή «μετά την εξαγγελία των εκλογών δεχόμαστε καταγγελίες από στελέχη και εργαζομένους στην ενέργεια για όργιο ρουσφετολογικών προαγωγών, μετακινήσεων και προσλήψεων στις εταιρείες ΕΛΠΕ, ΕΚΟ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ». Χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΚΟ, Αλ. Γεωργίτσης, ανακοίνωσε μετακινήσεις στις διευθύνσεις Γενικής Λογιστικής, Προσωπικού, Λογιστηρίου Πελατών & Πωλήσεων, συνένωση άλλων διευθύνσεων και υπαγωγή τριών ακόμη υπηρεσιών στις διευθύνσεις της μητρικής ΕΛΠΕ.

Ερώτηση για τις αμοιβές στη ΔΕΗ

Προκλητικές χαρακτηρίζουν τις αμοιβές στελεχών της ΔΕΗ 30 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που με επικεφαλής τον Μιχ. Καρχιμάκη κατέθεσαν χθες, στην κλειστή λόγω εκλογών Βουλή, ερώτηση προς τον πρωθυπουργό.

Οι βουλευτές αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ λαμβάνει ετησίως 300.000 ευρώ και 100.000 ευρώ μπόνους, ο σύμβουλος διοίκησης 140.000 ετησίως και αυτοκίνητο 1800 κ.ε., έτερος σύμβουλος 106.000 ευρώ, έκτακτη αμοιβή 50.000 ευρώ σε περίπτωση που «πιάσει» τους στόχους που έχει ορίσει η επιχείρηση καθώς και αυτοκίνητο 1.800 κ.ε.

.enet.gr/


Read more...

Πένθιμο το κλίμα και στους συνδικαλιστές



Η ηττοπάθεια κυριαρχεί στα γραφεία της ΝΔ. Πένθιμο ήταν το κλίμα στην προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση των νεοδημοκρατών συνδικαλιστών του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στα γραφεία της ΝΔ στην Αγίου Κωνσταντίνου. Οι περίπου 100 συνδικαλιστές μίλησαν για συμπεριφορές που έπληξαν το κόμμα και αρκετοί φώναξαν για τους «κουμπάρους» και τις «παρέες» που πρόδωσαν τη ΝΔ και τον Πρωθυπουργό. «Μας πληγώσανε» είπαν πολλοί και για να τους συγκρατήσουν τα υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη ζήτησαν συστράτευση με την εξής νουθεσία: «Εχετε παράπονα,αλλά τώρα είναι η ώρα του αγώνα». Σε όλες τις συσκέψεις που γίνονται επικρατεί κατήφεια και όλοι μιλούν για την πιο δύσκολη μάχη της ΝΔ από το 1997, έτος κατά το οποίο ο κ. Καραμανλής έγινε πρόεδρος του κόμματος.

tovima.dolnet.gr

Read more...

Με τα μέλη της πρωτοβουλίας «Τhe Εlders»


Με τα μέλη της πρωτοβουλίας «Τhe Εlders» Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ και Λακχντάρ Μπραχίμι συναντήθηκε χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου. Η πρωτοβουλία «Τhe Εlders» είναι μια ανεξάρτητη ομάδα ηγετικών προσωπικοτήτων από όλον τον κόσμο και δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Νέλσον Μαντέλα τον Ιούλιο του 2007. Δραστηριοποιούνται ασκώντας επιρροή σε περιοχές έντασης όπως η Μέση Ανατολή, η Κύπρος κ.ά. (ΑΠΕ) .tovima.gr
Read more...

Το σχέδιο Παπανδρέου για το κράτος


Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θα παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη προτάσεις για την οικονομία και το μοντέλο διακυβέρνησης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ
Πυρετός διαβουλεύσεων επικρατεί στο ΠαΣοΚ για την προετοιμασία της ομιλίας του κ. Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ. Πολιτικοί εκπρόσωποι, τεχνοκράτες και κάθε είδους σύμβουλοι, συσκέπτονται και στέλνουν ιδέες και προτάσεις, τις οποίες επεξεργάζεται ένα στενό επιτελείο συνεργατών (οι υπόλοιποι ασχολούνται με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων) του προέδρου του ΠαΣοΚ.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις απαντήσεις που θα δώσει στα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Κ. Καραμανλής για την οικονομία, μόνο που ο κ. Παπανδρέου θα παρουσιάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, επιπλέον το μοντέλο της διακυβέρνησής του και πώς θα αλλάξει το κράτος.

Θα δώσει ακόμα και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των βασικών δεσμεύσεων που θα αναλάβει, ανοίγοντας τα χαρτιά του σε σημείο που δεν το έχει πράξει ξανά αντιπολίτευση.

Στο ΠαΣοΚ έχουν επενδύσει πολύ στην εμφάνιση του κ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη, ώστε αφενός μεν να ενισχυθεί η εικόνα του κυβερνήτη που ξέρει τι θέλει και αφετέρου δε να εδραιωθεί η διαφορά από τη ΝΔ. Επιπλέον, την προσεχή εβδομάδα το ΠαΣοΚ θα συγκαλέσει Εθνική Συνδιάσκεψη στην οποία θα ανακοινώσει ολοκληρωμένο το κυβερνητικό του σχέδιο.

Πολλές συζητήσεις έχουν στο επιτελείο του κ. Παπανδρέου για το μέγεθος του κράτους, την αποκέντρωση των δομών του, αλλά και για την οργάνωση του Μεγάρου Μαξίμου. Εφόσον το ΠαΣοΚ εκλεγεί κυβέρνηση η συνένωση ορισμένων υπουργείων θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη, όπως π.χ. το Υγείας με το Κοινωνικής Προστασίας.

Θα υπάρξει όμως και διάσπαση άλλων υπουργείων, όπως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Δημοσίων Εργων που είναι πιθανόν να συνενωθεί με το Μεταφορών- το ΠαΣοΚ έχει δεσμευτεί ότι θα δημιουργήσει ξεχωριστό υπουργείο για το περιβάλλον. Εισηγήσεις υπάρχουν και για «σπάσιμο» του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, πρόταση η οποία συναντά πάντως ισχυρές αντιστάσεις.

Α κόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις αλλά είναι πιθανόν ο συνολικός αριθμός υπουργών και υφυπουργών να κυμανθεί περίπου στα 24 άτομα, με 14 υπουργούς και 10 υφυπουργούς. Αναμένεται ούτως ή άλλως δραστική μείωση των υφυπουργών.

Στο επιτελείο του κ. Παπανδρέου έχει συζητηθεί και το θέμα της οργάνωσης του γραφείου του, εάν εγκατασταθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, επειδή η κατάσταση της χώρας και της οικονομίας δεν επιδέχονται πειραματισμούς.

Ο στόχος είναι να φτιαχτεί ένα δομημένο γραφείο, το οποίο να μπορεί να παρακολουθεί στενά το κυβερνητικό έργο. Για τον λόγο αυτό έχουν διερευνηθεί διάφορα μοντέλα, μεταξύ των οποίων η οργάνωση του Λευκού Οίκου, αλλά και της Ντάουνινγκ Στριτ. Επίσης, εξετάστηκε ο τρόπος λειτουργίας του Μεγάρου Μαξίμου επί Κ. Σημίτη, ώστε να αναζητηθούν πιθανές δυσλειτουργίες ή και ελλείψεις. Ακριβής αντιγραφή κάποιου μοντέλου δεν θα γίνει, θα υπάρξει προσαρμογή στα δεδομένα της χώρας, αλλά και στις ιδέες του προέδρου του ΠαΣοΚ για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μοντέλο του Οβάλ Γραφείου χάνει έδαφος επειδή το σύστημα των ΗΠΑ είναι προεδρικό και δεν προσαρμόζεται εύκολα στα ελληνικά δεδομένα.

Αντιθέτως, θεωρείται πιο πιθανή μια εκδοχή του βρετανικού μοντέλου, με έναν στενό πυρήνα πρωθυπουργικών συνεργατών και μια ομάδα συμβούλων, οι οποίοι θα αναλάβουν να παρακολουθούν στενά τους διάφορους τομείς της κυβερνητικής δραστηριότητας. Συζητείται επίσης μια αναδιάταξη στον χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και στις αρμοδιότητες των φορέων της.

Για τον λόγο αυτό ενδεχομένως- οι σχετικές συζητήσεις δεν έχουν καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις- να υπάρξει μια απόκλιση ως προς το αμερικανικό μοντέλο και ο σύμβουλος ασφαλείας, που είναι και υπουργός και συμμετέχει στην ομάδα συνεργατών του προέδρου των ΗΠΑ, να αντικατασταθεί στην Ελλάδα από τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.
tovima.gr
Read more...

Πρόωρος εμφύλιος για την ήττα στη Ν.Δ.Η ανοικτή ρήξη ανάμεσα σε Μεϊμαράκη- Ζαγορίτη προμηνύει κι άλλες αψιμαχίες στον δρόμο έως τις κάλπες

Αντάλλαξαν πυρά στην πόρτα του Μαξίμου


Αποχωρώντας από τη συνεδρίαση ο κ. Μεϊμαράκης ρωτήθηκε εάν στην Κυβερνητική Επιτροπή συμμετείχε και ο κ. Ζαγορίτης και εκείνος, χαμογελαστός, απάντησε: «Δεν τον πρόσεξα! Ρωτήστε τον κ. Αντώναρο...». Λίγο αργότερα εμφανίστηκε στην έξοδο ο γραμματέας της Ν.Δ., ο οποίος με τη σειρά του ανέφερε ότι «δεν πρόσεξε» τον υπουργό Άμυνας και προκάτοχό του στη Ρηγίλλης
Read more...

«Επικοινωνιακά πυροτεχνήματα»


Ο Κ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για «γενικολογίες και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα». «Ποιο είναι το αφορολόγητο όριο που θέτει το ΠΑΣΟΚ για τον ΦΜΑΠ και τον φόρο κληρονομιάς;», ρώτησε. Επίσης, υποστήριξε ότι οι φόροι εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι στην Ελλάδα χαμηλότεροι από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ και ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους, μετά τη Φινλανδία.
Διαφωνία και για τους μισθούς

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ των διαφορών πολιτικής μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων είναι εξάλλου οι θέσεις τους για τους μισθούς.

Ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής δήλωσε, ως γνωστόν, το περασμένο Σάββατο στη ΔΕΘ ότι η κυβέρνησή του, εφ΄ όσον επανεκλεγεί, θα παγώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και το 2010, με ειδική μέριμνα μόνο για τους χαμηλούς μισθούς και συντάξεις. Έτσι, θα έχουμε μια διετία παγώματος μισθών εν μέσω ύφεσης. Επίσης, είπε ότι θα περικόψει τις υπερωρίες κατά 30%, ενώ υποσχέθηκε περικοπές στις αμοιβές υπουργών, βουλευτών, νομαρχών και δημάρχων. Το ΠΑΣΟΚ, διά στόματος του κ. Παπακωνσταντίνου, ανακοίνωσε ότι αν εκλεγεί θα δώσει αυξήσεις μισθών και συντάξεων πάνω από τον πληθωρισμό, αλλά θα περικόψει τις αμοιβές των στελεχών του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, ορισμένα από τα οποία παίρνουν αμύθητα ποσά.
tanea.gr
Read more...

Εντός Έβερτ, εκτός Δούκας



ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ στη Ν.Δ. προκαλεί την ίδια ώρα και η λίστα Επικρατείας, στην οποία ύστερα από «παζάρι» με τον Πρωθυπουργό θα τεθεί εκ νέου ως επικεφαλής ο πρώην πρόεδρος του κόμματος κ. Μιλτ. Έβερτ. Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη προεξοφλούσαν χθες ότι το αντάλλαγμα είναι ο αποκλεισμός του γαμπρού του κ. Έβερτ, πρώην υφυπουργού κ. Π. Δούκα, από το ψηφοδέλτιο του υπολοίπου Αττικήςένας αποκλεισμός που συνδέεται με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου και την απόφαση του κ. Καραμανλή για καρατομήσεις όσων βουλευτών «προκάλεσαν με τη συμπεριφορά τους». Κατά τις ίδιες πηγές, για την εξέλιξη αυτή ενημερώθηκε προχθές το βράδυ και ο κ. Δούκας, μετά τη συνάντηση του κ. Καραμανλή με τον κ. Έβερτ, στην κατοικία του τελευταίου στο Πικέρμι. Με αυτά τα δεδομένα, στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Ν.Δ. θα βρεθεί ο κ. Γ. Σουφλιάς, ενώ την τρίτη αναμένεται να καταλάβει ο πρόεδρος της Βουλής κ. Δημ. Σιούφας. Για τις άλλες δύο εκλόγιμες θέσεις εμφανίζονται ως επικρατέστεροι ο κ. Ευάγγ. Αντώναρος και ο γενικός διευθυντής της Ρηγίλλης κ. Μεν. Δασκαλάκης, χωρίς να αποκλείονται αλλαγές, αφού ο κ. Καραμανλής φέρεται να αναζητεί μια ισχυρή γυναικεία υποψηφιότητα για την τέταρτη ή πέμπτη θέση. Κυβερνητικοί παράγοντες, πάντως, δεν κρύβουν την ανησυχία ότι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα αντιμετωπιστεί από την κομματική βάση και γενικότερα την κοινή γνώμη ως «προϊόν συμβιβασμού» και δεν θα βοηθήσει στην προσπάθεια αναστροφής του αρνητικού κλίματος για τη Ν.Δ. Στις αποχωρήσεις βουλευτών από τα γαλάζια ψηφοδέλτια, μετά την κ. Μανούσου (Κυκλάδες) ήρθε χθες να προστεθεί και ο κ. Κοσμίδης, ο οποίος είχε εκλεγεί το 2007 στη Χίο και επικαλείται για την απόφασή του να αποσυρθεί λόγους υγείας.
tanea.gr


Read more...

Στο επίκεντρο η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και του εισοδήματος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά


Τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ
Όπως είπε η κ. Κατσέλη, το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση:


1 Θα μειώσει το φορολογικό βάρος στα μεσαία και τα χαμηλά στρώματα 2 Θα εφαρμόσει ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη κλίμακα για όλα τα εισοδήματα και όλες τις αμοιβές, με εξαίρεση τους τόκους των καταθέσεων, που θα συνεχίσουν να φορολογούνται αυτοτελώς όπως σήμερα.

3 Θα καταργήσει το ΕΤΑΚ για να ελαφρυνθούν οι μικρές ιδιοκτησίες και θα φορολογήσει τη μεγάλη ακίνητη περιουσία με προοδευτικό τρόπο, με αύξηση του αφορολόγητου.

4 Θα αυξήσει το αφορολόγητο για τις μικρές ιδιοκτησίες που κληρονομούνται και θα φορολογήσει μόνο την κληρονομιά μεγάλου πλούτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, το πρόγραμμα που επεξεργάζεται το ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει:

5 Καθιέρωση ενός νέου χαμηλού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος, με τον οποίο θα ανακουφιστούν κυρίως τα χαμηλότερα εισοδήματα. Σήμερα, τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ είναι αφορολόγητα και στη συνέχεια επιβάλλεται συντελεστής 25% για τα εισοδήματα έως 30.000

ευρώ. Σ΄ αυτό το κλιμάκιο εισοδήματος θα εισαχθεί ένας χαμηλότερος συντελεστής, π.χ. 15%. Το επόμενο κλιμάκιο αφορά εισοδήματα μεταξύ 30.000 ευρώ και 75.000 ευρώ που φορολογούνται με 35%, ενώ υπάρχει και το υψηλό κλιμάκιο για εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ που φορολογούνται με 40%. Στο πλαίσιο της προσπάθειας να ελαφρυνθούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, το ΠΑΣΟΚ εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες και τη διεύρυνση των κλιμακίων. Αυτήν τη στιγμή δεν τίθεται θέμα συντελεστή ανώτερου του 40%.

6 Επαναξιολόγηση των φοροαπαλλαγών και των χαριστικών ρυθμίσεων. Χαρακτηριστικά επισημαίνεται οτι χάρη σε τέτοιου είδους ρυθμίσεις ο μέσος φορολογικός συντελεστής των τραπεζών τον προηγούμενο χρόνο ήταν μόνο 7,1% και φέτος θα ειναι κάτω από 6%,.

Πάντως, σε ό,τι αφορά την ένταξη στην κλίμακα όλων των εισοδημάτων, σημειώνεται ότι ενδέχεται να υπάρξουν ορισμένες εξαιρέσεις (π.χ. για κάποια επιδόματα) αν αυτό κριθεί ότι επιβάλλεται από ειδικές συνθήκες.

Επίσης, διευκρινίζεται ότι τα μερίσματα που θα διανέμονται δεν θα φορολογούνται διπλά, μια φορά στην πηγή και μια στο εισόδημα, αλλά μόνο στο εισόδημα, με βάση την κλίμακα του φορολογούμενου.


Read more...

Άγρια κόντρα ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. για τους φόρους Στο επίκεντρο η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και του εισοδήματος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά Πόλεμος ξέσπασε χθες μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ για τους φόρους στα «ρετιρέ», με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δηλώνει ότι θα ανατρέψει το καθεστώς που επέβαλε η κυβέρνηση να φορολογείται η μικρή ακίνητη περιουσία, μέσω του Ενιαίου Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΕΤΑΚ), αλλά όχι η μεγάλη, αφού έχει καταργηθεί ο φόρος κληρονομιάς. πρώτες θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τους φόρους, που περιλαμβάνουν κατάργηση του ΕΤΑΚ και φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, με προοδευτική κλίμακα, αλλά και τιμαριθμοποίηση της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος, άρχισαν έτσι να ξεδιπλώνονται. Το οικονομικό επιτελείο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεξεργάζεται εντατικά τις βασικές κατευθύνσεις του οικονομικού προγράμματος εν όψει και της ομιλίας του προέδρου του κόμματος κ. Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ το Σάββατο. Σύμφωνα με πληροφορίες, βασική αλλαγή που σχεδιάζεται και η οποία θα δώσει το στίγμα της ανακούφισης για τους χαμηλόμισθους θα είναι η εισαγωγή ενός πρόσθετου χαμηλού συντελεστή εισοδήματος, κάτω από το σημερινό 25%.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της υπερασπίστηκε την πολιτική της, καθιστώντας σαφές ότι η Ν.Δ. θα διατηρήσει το ΕΤΑΚ και δεν σκοπεύει να επαναφέρει τον φόρο κληρονομιάς και μεταβίβασης ακινήτων που έχει καταργήσει.


Read more...

Γαλάζια γρίπη σε 11 περιοχέs


Στα χέρια του πρωθυπουργού βρίσκεται από χθες το πρωί ο κατάλογος με τις έντεκα πιο δύσκολες -για τη ΝΔ- εκλογικές περιφέρειες.

Πρόκειται για περιοχές της χώρας όπου, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Ρηγίλλης αλλά και τις αναφορές των τοπικών κομματικών στελεχών, το κλίμα έχει ανατραπεί εις βάρος του κυβερνώντος κόμματος, εξαιτίας τόσο της πολιτικής που ακολουθήθηκε το τελευταίο διάστημα αλλά και λόγω των επικείμενων αποκλεισμών. Μια κατ αρχήν συζήτηση για τους νομούς που πρέπει να δοθεί έμφαση στην προεκλογική περίοδο έγινε χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, στην οποία συμμετείχε για πρώτη φορά και ο κ. Λ. Ζαγορίτης.

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ εισηγήθηκε να γίνουν περιοδείες του πρωθυπουργού σε μεγάλες -πληθυσμιακά- πόλεις.

Οι αιτίες
Οι περιφέρειες «μαύρες τρύπες» για τη ΝΔ και οι λόγοι για τους οποίους το κλίμα έχει αντιστραφεί για το κυβερνών κόμμα σε σχέση με τις εκλογές του 2007 παρουσιάζονται παρακάτω:

Β' Αθηνών: Δεν είναι τυχαίο ότι από εκεί άρχισε χθες τον «κύκλο» των περιοδειών του ο πρωθυπουργός. Η αδυναμία της κυβέρνησης να επιλύσει βασικά καθημερινά προβλήματα των πολιτών αποτελεί τον βασικό λόγο για τη σημαντική απόσταση που χωρίζει αυτή την ώρα τη ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ. Η αγωνία των στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου και της Ρηγίλλης είναι μεγάλη, καθώς γνωρίζουν ότι, εάν δεν εξισορροπηθεί έστω το κλίμα στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, τότε οι πιθανότητες εκλογικής αποτυχίας είναι πολύ μεγάλες.

Κρήτη: Πέρα από το προβάδισμα που παραδοσιακά έχει το ΠΑΣΟΚ και στους τέσσερις νομούς, το κλίμα αυτή τη φορά είναι χειρότερο για τη ΝΔ, λόγω των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων που έχουν δοθεί στους αγρότες. Στα Χανιά είναι νωπές ακόμη οι μνήμες από την... υποδοχή που επεφύλαξε η κυβέρνηση στους εκπροσώπους των αγροτών στο λιμάνι του Πειραιά, όταν εκείνοι διεκδικούσαν καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους και ζητούσαν να δουν τον κ. Σωτ. Χατζηγάκη.

Αργολίδα: Η απουσία του κ. Γ. Μανώλη από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ στον νομό μπορεί να μην είναι τόσο καθοριστική για την πορεία του κόμματος στην επικράτεια, ωστόσο είναι βέβαιον ότι θα κοστίσει στο κόμμα σε τοπικό επίπεδο. Η κάθοδος ωστόσο του κ. Γ. Ανδριανού, ο οποίος σαφώς θα στηριχθεί προσωπικά από τον πρωθυπουργό, είναι πιθανόν να περιορίσει τις απώλειες.

Αρκαδία: Η απουσία του κ. Π. Τατούλη αποτελεί σαφώς σημαντικό πλήγμα για τη ΝΔ στην περιοχή που παραδοσιακά στηρίζει το κυβερνών κόμμα. Ο κ. Τατούλης είχε και έχει ισχυρότατα ερείσματα στην κομματική βάση της ΝΔ στην περιοχή και δεν αποκλείεται ένα σημαντικό τμήμα να επιλέξει τώρα την αποχή από το να στηρίξει τον κ. Α. Λυκουρέντζο.

Περιφέρεια Αττικής: Η ΝΔ θεωρείται βέβαιον ότι θα έχει σημαντική μείωση στα ποσοστά της σε σχέση με το 2007. Οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στη ΒΑ Αττική, η διαφαινόμενη απουσία του κ. Π. Δούκα αλλά και το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει ένα ισχυρό, ιδιαίτερα προβεβλημένο στέλεχος της ΝΔ στις λίστες αναμένεται να «κοστίσουν» στο κυβερνών κόμμα.

Α' και Β' Θεσσαλονίκης: Ο πρωθυπουργός θα είναι και πάλι υποψήφιος στην Α Περιφέρεια, αλλά αυτό δεν αρκεί για να ανακοπούν οι διαρροές ψηφοφόρων προς τον ΛΑΟΣ. Στις ευρωεκλογές το ποσοστό αυτό άγγιξε διψήφια νούμερα, ενώ και σε αυτή την αναμέτρηση ο κ. Γ. Καρατζαφέρης αναμένεται να ρίξει το «πολιτικό του βάρος» και να δώσει έμφαση στα εθνικά θέματα προκειμένου να ενισχύσει τη δύναμή του.

Δωδεκάνησα: Η σχεδόν βέβαιη απομάκρυνση του κ. Παυλίδη από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ θα ενισχύσει -όπως θεωρούν στη Ρηγίλλης- την εικόνα του ίδιου του πρωθυπουργού. Ωστόσο, η πολύχρονη παρουσία του πρώην υπουργού στην περιφέρεια έχει βοηθήσει στη δημιουργία ενός ισχυρού μπλοκ προσωπικών του ψηφοφόρων οι οποίοι πιθανότατα θα επιλέξουν την αποχή, καθώς δεν θα θελήσουν να στηρίξουν τους παραδοσιακούς αντιπάλους του πρώην υπουργού κ. Καραμάριο και κ. Βαληνάκη.

Λάρισα - Καρδίτσα - Τρίκαλα: Πρόκειται για το μεγαλύτερο μέρος του θεσσαλικού κάμπου όπου η ΝΔ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, λόγω της πολιτικής που ακολούθησε στα αγροτικά. Παρά τις ενισχύσεις ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ που ενεκρίθησαν, τα αιτήματα παραμένουν και είναι χαρακτηριστικό ότι στις διεκδικήσεις πρωταγωνιστούν οι γαλάζιοι αγροτο-συνδικαλιστές με επικεφαλής τον κ. Θ. Κοκκινούλη.

ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Οριστικοποιήθηκαν οι υποψηφιότητες των Μ. Εβερτ, Γ. Σουφλιά και Δ. Σιούφα

Μετά από έναν «κύκλο» παρασκηνιακών επαφών και διαβουλεύσεων που είχαν ως πρωταγωνιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ξεκαθαρίζει σιγά σιγά το τοπίο με τις υποψηφιότητες στη ΝΔ, καθώς ο χρόνος πιέζει και δεν αποκλείεται μέσα στο προσεχές 24ωρο να δοθούν στη δημοσιότητα και οι πρώτες εκλογικές λίστες της ΝΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας «κλείδωσαν» χθες και σε αυτές θα τοποθετηθούν οι κ. Μ. Εβερτ, Γ. Σουφλιάς και Δημ. Σιούφας.

Τέταρτος θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο κ. Β. Αντώναρος και μένει κενή η πέμπτη (και τελευταία από τις εκλόγιμες) θέση της λίστας.

Ο κ. Γ. Σουφλιάς, σε δηλώσεις του χθες, μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, χαρακτήρισε «ανεδαφικά» τα όσα γράφονται σχετικά με τη λίστα Επικρατείας και παρέπεμψε στον πρωθυπουργό για τις τελικές αποφάσεις και ανακοινώσεις. «Είναι εντελώς ανεδαφικά όσα λέγονται ή γράφονται σχετικά με το ψηφοδέλτιο της Επικρατείας για δήθεν αντιπαλότητες μεταξύ του ενός και του άλλου. Ολα θα τα δείτε όταν ανακοινωθούν τα ψηφοδέλτια», είπε χαρακτηριστικά.

Η Ντ. Μπακογιάννη
Η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντ. Μπακογιάννη πάντως επιβεβαίωσε χθες -εμμέσως πλην σαφώς- ότι το θέμα έχει κλείσει.

Σε δηλώσεις της (ρ/ς City) τόνισε, αναφερόμενη στα τρία συγκεκριμένα στελέχη: «Πρόκειται για τρία από τα ιστορικότερα στελέχη της παράταξης. Εστω κι αν είναι συναισθηματική αυτή η τοποθέτηση που κάνω, νομίζω ότι μια παράταξη τιμά τους ανθρώπους οι οποίοι την έχουν υπηρετήσει».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των αποκλεισμών, ο κ. Π. Δούκας φαίνεται πως δεν θα είναι τελικά στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, κάτι το οποίο συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν αργά το βράδυ της Τρίτης στο Πικέρμι οι κ. Κ. Καραμανλής και Μ. Εβερτ.

Οριστική θεωρείται επίσης και η απομάκρυνση του κ. Α. Παυλίδη, ενώ ισχυρές είναι οι εισηγήσεις και για αποκλεισμό των κ. Μπασιάκου και Κοντού. Για τον κ. Σ. Τσιτουρίδη το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει θολό, αν και ο ίδιος ο πρώην υπουργός χαρακτηρίζει «αθλιότητες» τις σχετικές φήμες.

Χθες, εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες του πρώην ευρωβουλευτή κ. Μ. Μαυρομάτη και της δικηγόρου κυρίας Ε. Βόζενεμπεργκ στην Α Αθηνών. Επίσης, η πρώην γ.γ. του υπουργείου Παιδείας κυρία Ν. Γκοτσοπούλου θα είναι υποψήφια στην Αχαϊα, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ κ. Στ. Μαύρος στις Κυκλάδες και ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής της ΟΝΝΕΔ κ. Κ. Κατσαφάδος στην Α Πειραιά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Read more...