Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Εγκύκλιος για προσλήψεις από την πίσω πόρτα

Παράθυρο για προσλήψεις από την πίσω πόρτα εν μέσω προεκλογικής περιόδου αφήνει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών σε τέσσερις μεγάλες ΔΕΚΟ και στα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Αιχμή του δόρατος τη διενέργεια εξετάσεων χθες σε πρακτικό επίπεδο 300 υποψηφίων στην ΕΥΔΑΠ για την κάλυψη 30 θέσεων εργατοτεχνικών που προκάλεσαν αφ'ενός δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και αφ' ετέρου παρέμβαση Σουφλιά, ο οποίος αργά το βράδυ με ανακοίνωσή του «πάγωσε» τον διαγωνισμό.

Ζητούν ανάκληση

Την άμεση ανάκληση της εγκυκλίου ζήτησαν επίσης χθες από το ΠΑΣΟΚ οι Χ. Καστανίδης και Ντ. Ρόβλιας χαρακτηρίζοντας τη ρύθμιση «πονηρή» και θεσμικό ατόπημα, ιδιαίτερα για τη δυνατότητα πρόσληψης εκτός του ΑΣΕΠ χωρίς ουσιαστικά κριτήρια και χωρίς αντικειμενικότητα στο πλαίσιο της υλοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Απαντώντας, το υπουργείο Εσωτερικών κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για προσπάθεια παραπληροφόρησης που ταυτόχρονα αποδεικνύει την πλήρη άγνοια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την οργάνωση και λειτουργία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και ιδίως του ΕΣΠΑ. Η εγκύκλιος για το πάγωμα των προσλήψεων, τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, τηρεί στο ακέραιο την εκλογική νομοθεσία για απαγόρευση των προσλήψεων και ταυτόχρονα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον επιτρέποντας την απρόσκοπτη συνέχεια εφαρμογής του ΕΣΠΑ.

«Κόλπο εξαιρέσεων»

Συνδικαλιστικοί κύκλοι ωστόσο έκαναν λόγο για προσπάθεια μεθόδευσης από την κυβέρνηση προεκλογικών προσλήψεων γαλάζιων παιδιών με το κόλπο των εξαιρέσεων από τη γενική απαγόρευση, της αναστολής των προσλήψεων κατά την προεκλογική περίοδο. Η εξαίρεση ισχύει σε ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΕΥΑΘ (Εταιρεία Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης), καθώς και σε όσα προγράμματα χρηματοδοτούνται ή συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι προσλήψεις στις ΔΕΚΟ εποπτεύονται από το ΑΣΕΠ, προβλέπουν 7μηνη δοκιμαστική υπηρεσία του προσλαμβανόμενου σύμφωνα με τον νόμο 3429/2005 και μονιμοποίηση στη συνέχεια, ενώ οι προσλήψεις στα ευρωπαϊκά προγράμματα πραγματοποιούνται εκτός ΑΣΕΠ και αφορούν συνήθως συμβάσεις έργου. Πρέπει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στην καθιερωμένη εγκύκλιο που προβλέπει την αναστολή των προσλήψεων κατά την προεκλογική περίοδο ισχύουν αυτού του είδους οι εξαιρέσεις, που πάντως δεν είχαν συμπεριληφθεί εξαιρέσεις στην ίδια εγκύκλιο που εκδόθηκε στις προηγούμενες εκλογές του 2007.

Οσον αφορά τα τεκταινόμενα στην ΕΥΔΑΠ, η χθεσινή διαδικασία επιλογής των 30 εργατοτεχνικών από 300 υποψηφίους προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εργαζομένων που κατέλαβαν το αντλιοστάσιο όπου οι υποψήφιοι εξετάζονταν στο... γρήγορο φτυάρισμα και σε τεστ κλειστοφοβίας σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τις προσλήψεις. Οσα διαδραματίστηκαν προκάλεσαν την παρέμβαση Σουφλιά, ο οποίος με ανακοίνωσή του ανέστειλε τον διαγωνισμό παρά το γεγονός ότι, όπως ισχυρίζεται, δεν έχει σχέση με τις εκλογές αφού η προκήρυξη είχε εγκριθεί από το ΑΣΕΠ από τον περασμένο Μάιο. Ο κ. Σουφλιάς υπεραμύνθηκε επίσης της νομιμότητας της όλης διαδικασίας καθώς, όπως αναφέρει, προβλέπεται εξαίρεση της ΕΥΔΑΠ από την αναστολή των προσλήψεων στην εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Το ΠΑΣΟΚ

Να σταματήσουν εδώ και τώρα τη διαδικασία προσλήψεων στην ΕΥΔΑΠ -την οποία χαρακτηρίζει στημένη και ανήθικη- καλεί τη διοίκηση της εταιρείας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Καρχιμάκης. Η γαλάζια διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του, κάλεσε χθες 300 προεπιλεγέντες σε μια διαδικασία δοκιμής-παρωδίας για να επιλέξει 30 θέσεις εργατοτεχνικού προσωπικού, οι οποίες έχουν ήδη καταληφθεί από τα γαλάζια βουλευτικά γραφεία. Οπως δήλωσε ο κ. Καρχιμάκης, σε αυτές τις προσλήψεις δεν θα ισχύσει η κωμική διαδικασία του φτυαρίσματος, καθώς οι υποψήφιοι θα δοκιμαστούν στο πόσο γρήγορα φτυαρίζουν για να γεμίσουν ένα βαρέλι με άμμο...

Οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ αντιδρώντας στα τεκταινόμενα προχώρησαν σε κατάληψη του αντλιοστασίου στο Νέο Φάληρο, όπου πραγματοποιούνταν η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ Β. Μουτάφης δήλωσε στην «Ε» ότι οι προσλήψεις είναι προαποφασισμένες και ο διαγωνισμός διαβλητός. «Ζητάμε να σταματήσουν οι διαδικασίες», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι οι κινητοποιήσεις δεν στρέφονται κατά των υποψηφίων, αλλά κατά του απαξιωτικού τρόπου επιλογής που εφαρμόζεται. *

Και μετακινήσεις στελεχών στην ΕΚΟ

Προεκλογική... αναδιάρθρωση χθες στην ΕΚΟ με μετακινήσεις υπαλλήλων, αναδιανομή αρμοδιοτήτων και υπαγωγή διευθύνσεων στη μητρική ΕΛΠΕ, μία μέρα μετά την προειδοποίηση του ΠΑΣΟΚ, ενόψει «οργίου ρουσφετολογικών προαγωγών» στον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Μόλις προχθές ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε καλέσει τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη να δώσει εντολές στις διοικήσεις των εταιρειών που ορίζονται από το Δημόσιο, επειδή «μετά την εξαγγελία των εκλογών δεχόμαστε καταγγελίες από στελέχη και εργαζομένους στην ενέργεια για όργιο ρουσφετολογικών προαγωγών, μετακινήσεων και προσλήψεων στις εταιρείες ΕΛΠΕ, ΕΚΟ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ». Χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΚΟ, Αλ. Γεωργίτσης, ανακοίνωσε μετακινήσεις στις διευθύνσεις Γενικής Λογιστικής, Προσωπικού, Λογιστηρίου Πελατών & Πωλήσεων, συνένωση άλλων διευθύνσεων και υπαγωγή τριών ακόμη υπηρεσιών στις διευθύνσεις της μητρικής ΕΛΠΕ.

Ερώτηση για τις αμοιβές στη ΔΕΗ

Προκλητικές χαρακτηρίζουν τις αμοιβές στελεχών της ΔΕΗ 30 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που με επικεφαλής τον Μιχ. Καρχιμάκη κατέθεσαν χθες, στην κλειστή λόγω εκλογών Βουλή, ερώτηση προς τον πρωθυπουργό.

Οι βουλευτές αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ λαμβάνει ετησίως 300.000 ευρώ και 100.000 ευρώ μπόνους, ο σύμβουλος διοίκησης 140.000 ετησίως και αυτοκίνητο 1800 κ.ε., έτερος σύμβουλος 106.000 ευρώ, έκτακτη αμοιβή 50.000 ευρώ σε περίπτωση που «πιάσει» τους στόχους που έχει ορίσει η επιχείρηση καθώς και αυτοκίνητο 1.800 κ.ε.

.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: