Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Το σχέδιο Παπανδρέου για το κράτος


Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θα παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη προτάσεις για την οικονομία και το μοντέλο διακυβέρνησης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ
Πυρετός διαβουλεύσεων επικρατεί στο ΠαΣοΚ για την προετοιμασία της ομιλίας του κ. Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ. Πολιτικοί εκπρόσωποι, τεχνοκράτες και κάθε είδους σύμβουλοι, συσκέπτονται και στέλνουν ιδέες και προτάσεις, τις οποίες επεξεργάζεται ένα στενό επιτελείο συνεργατών (οι υπόλοιποι ασχολούνται με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων) του προέδρου του ΠαΣοΚ.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις απαντήσεις που θα δώσει στα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Κ. Καραμανλής για την οικονομία, μόνο που ο κ. Παπανδρέου θα παρουσιάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, επιπλέον το μοντέλο της διακυβέρνησής του και πώς θα αλλάξει το κράτος.

Θα δώσει ακόμα και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των βασικών δεσμεύσεων που θα αναλάβει, ανοίγοντας τα χαρτιά του σε σημείο που δεν το έχει πράξει ξανά αντιπολίτευση.

Στο ΠαΣοΚ έχουν επενδύσει πολύ στην εμφάνιση του κ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη, ώστε αφενός μεν να ενισχυθεί η εικόνα του κυβερνήτη που ξέρει τι θέλει και αφετέρου δε να εδραιωθεί η διαφορά από τη ΝΔ. Επιπλέον, την προσεχή εβδομάδα το ΠαΣοΚ θα συγκαλέσει Εθνική Συνδιάσκεψη στην οποία θα ανακοινώσει ολοκληρωμένο το κυβερνητικό του σχέδιο.

Πολλές συζητήσεις έχουν στο επιτελείο του κ. Παπανδρέου για το μέγεθος του κράτους, την αποκέντρωση των δομών του, αλλά και για την οργάνωση του Μεγάρου Μαξίμου. Εφόσον το ΠαΣοΚ εκλεγεί κυβέρνηση η συνένωση ορισμένων υπουργείων θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη, όπως π.χ. το Υγείας με το Κοινωνικής Προστασίας.

Θα υπάρξει όμως και διάσπαση άλλων υπουργείων, όπως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Δημοσίων Εργων που είναι πιθανόν να συνενωθεί με το Μεταφορών- το ΠαΣοΚ έχει δεσμευτεί ότι θα δημιουργήσει ξεχωριστό υπουργείο για το περιβάλλον. Εισηγήσεις υπάρχουν και για «σπάσιμο» του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, πρόταση η οποία συναντά πάντως ισχυρές αντιστάσεις.

Α κόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις αλλά είναι πιθανόν ο συνολικός αριθμός υπουργών και υφυπουργών να κυμανθεί περίπου στα 24 άτομα, με 14 υπουργούς και 10 υφυπουργούς. Αναμένεται ούτως ή άλλως δραστική μείωση των υφυπουργών.

Στο επιτελείο του κ. Παπανδρέου έχει συζητηθεί και το θέμα της οργάνωσης του γραφείου του, εάν εγκατασταθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, επειδή η κατάσταση της χώρας και της οικονομίας δεν επιδέχονται πειραματισμούς.

Ο στόχος είναι να φτιαχτεί ένα δομημένο γραφείο, το οποίο να μπορεί να παρακολουθεί στενά το κυβερνητικό έργο. Για τον λόγο αυτό έχουν διερευνηθεί διάφορα μοντέλα, μεταξύ των οποίων η οργάνωση του Λευκού Οίκου, αλλά και της Ντάουνινγκ Στριτ. Επίσης, εξετάστηκε ο τρόπος λειτουργίας του Μεγάρου Μαξίμου επί Κ. Σημίτη, ώστε να αναζητηθούν πιθανές δυσλειτουργίες ή και ελλείψεις. Ακριβής αντιγραφή κάποιου μοντέλου δεν θα γίνει, θα υπάρξει προσαρμογή στα δεδομένα της χώρας, αλλά και στις ιδέες του προέδρου του ΠαΣοΚ για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μοντέλο του Οβάλ Γραφείου χάνει έδαφος επειδή το σύστημα των ΗΠΑ είναι προεδρικό και δεν προσαρμόζεται εύκολα στα ελληνικά δεδομένα.

Αντιθέτως, θεωρείται πιο πιθανή μια εκδοχή του βρετανικού μοντέλου, με έναν στενό πυρήνα πρωθυπουργικών συνεργατών και μια ομάδα συμβούλων, οι οποίοι θα αναλάβουν να παρακολουθούν στενά τους διάφορους τομείς της κυβερνητικής δραστηριότητας. Συζητείται επίσης μια αναδιάταξη στον χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και στις αρμοδιότητες των φορέων της.

Για τον λόγο αυτό ενδεχομένως- οι σχετικές συζητήσεις δεν έχουν καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις- να υπάρξει μια απόκλιση ως προς το αμερικανικό μοντέλο και ο σύμβουλος ασφαλείας, που είναι και υπουργός και συμμετέχει στην ομάδα συνεργατών του προέδρου των ΗΠΑ, να αντικατασταθεί στην Ελλάδα από τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: