Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Στο επίκεντρο η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και του εισοδήματος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά


Τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ
Όπως είπε η κ. Κατσέλη, το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση:


1 Θα μειώσει το φορολογικό βάρος στα μεσαία και τα χαμηλά στρώματα 2 Θα εφαρμόσει ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη κλίμακα για όλα τα εισοδήματα και όλες τις αμοιβές, με εξαίρεση τους τόκους των καταθέσεων, που θα συνεχίσουν να φορολογούνται αυτοτελώς όπως σήμερα.

3 Θα καταργήσει το ΕΤΑΚ για να ελαφρυνθούν οι μικρές ιδιοκτησίες και θα φορολογήσει τη μεγάλη ακίνητη περιουσία με προοδευτικό τρόπο, με αύξηση του αφορολόγητου.

4 Θα αυξήσει το αφορολόγητο για τις μικρές ιδιοκτησίες που κληρονομούνται και θα φορολογήσει μόνο την κληρονομιά μεγάλου πλούτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, το πρόγραμμα που επεξεργάζεται το ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει:

5 Καθιέρωση ενός νέου χαμηλού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος, με τον οποίο θα ανακουφιστούν κυρίως τα χαμηλότερα εισοδήματα. Σήμερα, τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ είναι αφορολόγητα και στη συνέχεια επιβάλλεται συντελεστής 25% για τα εισοδήματα έως 30.000

ευρώ. Σ΄ αυτό το κλιμάκιο εισοδήματος θα εισαχθεί ένας χαμηλότερος συντελεστής, π.χ. 15%. Το επόμενο κλιμάκιο αφορά εισοδήματα μεταξύ 30.000 ευρώ και 75.000 ευρώ που φορολογούνται με 35%, ενώ υπάρχει και το υψηλό κλιμάκιο για εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ που φορολογούνται με 40%. Στο πλαίσιο της προσπάθειας να ελαφρυνθούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, το ΠΑΣΟΚ εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες και τη διεύρυνση των κλιμακίων. Αυτήν τη στιγμή δεν τίθεται θέμα συντελεστή ανώτερου του 40%.

6 Επαναξιολόγηση των φοροαπαλλαγών και των χαριστικών ρυθμίσεων. Χαρακτηριστικά επισημαίνεται οτι χάρη σε τέτοιου είδους ρυθμίσεις ο μέσος φορολογικός συντελεστής των τραπεζών τον προηγούμενο χρόνο ήταν μόνο 7,1% και φέτος θα ειναι κάτω από 6%,.

Πάντως, σε ό,τι αφορά την ένταξη στην κλίμακα όλων των εισοδημάτων, σημειώνεται ότι ενδέχεται να υπάρξουν ορισμένες εξαιρέσεις (π.χ. για κάποια επιδόματα) αν αυτό κριθεί ότι επιβάλλεται από ειδικές συνθήκες.

Επίσης, διευκρινίζεται ότι τα μερίσματα που θα διανέμονται δεν θα φορολογούνται διπλά, μια φορά στην πηγή και μια στο εισόδημα, αλλά μόνο στο εισόδημα, με βάση την κλίμακα του φορολογούμενου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: