Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Ομιλία Παπανδρέου στην Κοζάνη


"Στις 4 του Οκτώβρη, καμία ψήφος χαμένη, ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης, ψήφο αυτοδυναμίας στο ΠΑΣΟΚ. Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με κάθε αντίληψη και κάθε κατεστημένο που κρατά τον τόπο μας πίσω" είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου στην Κοζάνη, ενώ "απαντώντας" σε σύνθημα των συγκεντρωμένων έκανε λόγο "για κατεστημένα που τρέμουν από μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ".

"Κάθε μέρα που περνά με αυτή την κυβέρνηση είναι άλλο ένα βήμα προς την απαξίωση του τόπου μας" επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι "το κόστος ζωής, η ανεργία και οι χαμηλοί μισθοί προδιαγράφουν ένα δύσκολο χειμώνα".

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε το διακύβευμα που θέτει το Κίνημα για τις εκλογές λέγοντας πως "δεν συγκρούονται δύο κόμματα και δύο υποψήφιοι πρωθυπουργοί, αλλά δύο διαμετρικά αντίθετες πολιτικές αντιλήψεις" και αντιδιαστέλλοντας σε "εκείνους που βλέπουν την εξουσία ως λάφυρο και την νέμονται με τους λίγους" την αντίληψη του ΠΑΣΟΚ για το οποίο "η εξουσία είναι ευκαιρία για προσφορά στον τόπο και σε όλους τους Έλληνες".


Προτάσσοντας την προγραμματική θέση του ΠΑΣΟΚ για την "πράσινη ανάπτυξη" ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Κοζάνη μπορεί να πρωτοπορήσει, ενώ ταυτόχρονα η πόλη όπως και η Δυτική Μακεδονία, δεν θα μείνει πίσω.


Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για "γενικευμένη κατάπτωση που ζούμε" και υπογράμμισε πως "για να βγει ο τόπος από το τέλμα της παρακμής απαιτείται πάνω απ' όλα νέα ηγεσία που σέβεται αξίες και ένα πλαίσιο σταθερότητας και κανόνων που θα δώσει το στίγμα της νέας διακυβέρνησης".

"Απαιτείται (επιπλέον) όραμα και σχέδιο, όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για το τι θέλουμε να παράγει επιτέλους αυτός ο τόπος" τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσθέτοντας ότι το Σαββατοκύριακο στην ΔΕΘ "θα παρουσιάσουμε ολοκληρωμένο το συνολικό σχέδιό μας για την Ελλάδα".

"Τα όνειρά μας είναι εφικτά, επιβεβλημένα, αυτονόητα και αδιαπραγμάτευτα" τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για δυναμική εξωτερική πολιτική που θα αποκαταστήσει το κύρος της χώρας, δημόσια δωρεάν ποιοτική παιδεία για όλους, δίκαιη αναδιανομή του πλούτου μέσα από το φορολογικό σύστημα και το κοινωνικό κράτος που εξασφαλίζει δικαιώματα.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ΔΕΗ λέγοντας πως η σημερινή κυβέρνηση την απαξίωσε και από κερδοφόρα το 2004 με κέρδη 500 εκατομμύρια ευρώ "μέσα σε πέντε χρόνια την κατέστησαν ζημιογόνα".

"Έφυγαν τα κέρδη και έμειναν τα φουγάρα να ρυπαίνουν, σας υποσχέθηκαν την αντικατάσταση των παλαιών ρυπογόνων μονάδων με νέες, την αποκατάσταση των εδαφών, 1500 προσλήψεις, την μετεγκατάσταση των οικισμών της Μαυροπηγής, της Ποντοκώμης, της Ακρινής και τίποτα από αυτά δεν έγινε, ενώ κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί" είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Αναφέρθηκε επιπλέον στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας που "τα τελευταία χρόνια έχασε χιλιάδες σπουδαστές", στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας που "εδώ και πέντε χρόνια είναι χωρίς τις απαραίτητες κτηριακές υποδομές" και επέκρινε την ΝΔ ότι "ακολούθησε στο νομό Κοζάνης και την Δυτική Μακεδονία την πολιτική που ακολούθησε σε όλη τη χώρα, αδιαφορώντας για την αξιοποίηση των μεγάλων πλεονεκτημάτων της Ελλάδας".

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι μέσω της "πράσινης ανάπτυξης" αναδεικνύονται οι ιδιαιτερότητες και η ξεχωριστή δυναμική κάθε περιοχής, προσθέτοντας ότι "αυτό θέλουμε και για την Δυτική Μακεδονία".

Αναφορικά με την Δυτική Μακεδονία ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για αγροτική αναγέννηση του τόπου σε συνδυασμό με την παράλληλη ανάδειξη του τοπίου, στήριξη της "στροφής σε επώνυμα ποιοτικά προϊόντα" και ανάληψη της αναπτυξιακής προσπάθειας από τους ίδιους τους παραγωγούς με νέου τύπου συνεταιρισμούς "για να παρεμβαίνουν αποτελεσματικά στην αγορά".

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε επίσης για μετατροπή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του ΤΕΙ σε σημαντικό μοχλό ανάπτυξης, ολοκλήρωση των δημόσιων υποδομών με "ουσιαστική αξιοποίηση του ΕΣΠΑ", αξιοποίηση των κάθετων οδικών αξόνων της Εγνατίας και στήριξη του σιδηροδρόμου, σιδηροδρομική σύνδεση με την Θεσσαλία, το αεροδρόμιο, την ΒΙΠΕ και την ΒΙΟΠΑ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας πως η ανάπτυξη στην Κοζάνη είναι συνδεδεμένη με τον λιγνίτη, πρόσθεσε ότι "αργά ή γρήγορα ο λιγνίτης θα τελειώσει" και τόνισε ότι "εμείς θέλουμε η Κοζάνη με την ενεργειακή της τεχνογνωσία να πρωτοστατήσει και στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και η ΔΕΗ να μπει δυνατά στις νέες και καθαρές τεχνολογίες σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ".

"Δεσμεύομαι για την μετεγκατάσταση των οικισμών που πλήττονται από την λειτουργία της ΔΕΗ, θέλουμε την Κοζάνη και την Δυτική Μακεδονία ενεργειακό κέντρο υψηλής τεχνολογίας και καθαρών πηγών, και την ΔΕΗ να κάνει επενδύσεις, να ανανεώσει το παραγωγικό της δυναμικό με νέους σταθμούς καθαρής τεχνολογίας με χαμηλές εκπομπές" είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσθέτοντας ότι "η χώρα μας μέχρι σήμερα δεν διεκδίκησε τίποτα από το σχέδιο της ΕΕ ύψους 4 δισ. Ευρώ για καθαρή ενέργεια στις χώρες της ΕΕ".

Απαντώντας στην ρητορική ερώτηση "που θα βρείτε τα λεφτά" ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "λεφτά υπάρχουν αν τα διεκδικήσεις και αν έχει σχέδιο που να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον".

"Ηδη με την προεκλογική μας εκστρατεία δίνουμε δείγμα γραφής για το πως θα κυβερνήσουμε, εφαρμόζουμε από τώρα αυτά που θα κάνουμε πράξη ως κυβέρνηση" είπε ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στις προτάσεις του για τον προεκλογικό αγώνα, προσθέτοντας ότι "η διαφορά με την ΝΔ είναι η προσήλωσή μας στην άσκηση της εξουσίας που δίνεται από τον λαό, ασκείται με τον λαό, για τον ίδιο τον λαό και για κανένα άλλο".

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκλεισε την ομιλία του καλώντας τους πολίτες και τους οπαδούς της ΝΔ που "αισθάνονται προδομένοι", "μαζί του σε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια, σε μια νέα εθνική ενότητα, σε μια Ελλάδα με πολιτική ηγεσία που δεν χρωστάει σε κανένα, μόνο στον ίδιο τον λαό και εκφράζοντας την πεποίθηση του ότι "μαζί μπορούμε να φτιάξουμε μια καλύτερη Ελλάδα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: