Αγανακτισμένοι και ένστολοι "ανησυχούν" την αστυνομία
Read more...
Αγανακτισμένοι και ένστολοι "ανησυχούν" την αστυνομία
Χωρίς εκπλήξεις και διαρροές
Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, στη Βασιλίσσης Σοφίας στο ύψος των λουλουδάδικων, πραγματοποίησαν και ειδικοί φρουροί απ' όλη την Ελλάδα, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις περικοπές στις αποδοχές τους.
Newsroom ΔΟΛ
Προβλέψεις - σοκ!
Πλαφόν στα 2.055 ευρώ
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το επεισόδιο Βενιζέλου με 2 δημοσιογράφους by fon1972Σύμφωνα με τον κοινό νου ο καθείς κρίνεται από τα λεγόμενα του. Σε αυτόν τον κανόνα δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, ούτε για υπουργούς ούτε για αντιπροέδρους.
Έτσι παρουσιάστηκε τουλάχιστον άκομψο από τον υπουργό Οικονομικών από τη στιγμή που όρισε αυτή τη δραματική οικονομική συγκυρία για το μέσο Έλληνα, όταν κυριαρχούν οι συντάξεις πείνας, η υψηλή ανεργία και η φορολογία ακόμα και ανέργων, να μιλά για υψηλό επίπεδο διαβίωσης και να εμφανίζεται ενοχλημένος από τις καυστικές ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Μάλιστα ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος με αφορμή αυτές τις ερωτήσεις αμφισβήτησε ακόμα και τη σημασία της δημόσιας ενημέρωσης.
Ο κ. Βενιζέλος στα λεγόμενα του χαρακτήρισε ακόμα και σήμερα την υπό πτώχευση Ελλάδα ως μια από τις 30 πιο ανεπτυγμένες χώρες με υψηλό επίπεδο ζωής.
Δικαιολογημένα κατά εμάς, μία γυναίκα δημοσιογράφος, λοιπόν, που συστήθηκε ως εκπρόσωπος του πρακτορείου IN-ON, τον ρώτησε καυστικά και ίσως και επιθετικά:
"Κύριε υπουργέ, είπατε μία φράση: Στην Ελλάδα έχουμε ακόμη υψηλό επίπεδο ζωής. Θα ήθελα να σας ρωτήσω από πού το συμπεραίνετε όταν έχουμε φθάσει τα 400 ευρώ μισθό και εκεί θα φθάσετε τους δημοσίους υπαλλήλους. Δεύτερον, έχετε δίκιο ότι έχουμε υψηλό επίπεδο ζωής γιατί μας χρωστάει η Γερμανία 2 τρισ. ευρώ και τους δίνουμε πάλι κατοχικό δάνειο. Τρίτον, αφού έχουμε μία δημοκρατική κυβέρνηση, το 60% ζητάει εκλογές. Κάντε τώρα εκλογές κύριε υπουργέ"!
Ο κ. Βενιζέλος στο άκουσμα της ερώτησης δεν έκρυψε την ενόχληση του και απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση λέγοντας:
"Ο τόνος αυτός ήταν τόνος κοινοβουλευτικής αγόρευσης και θα απαντήσω όταν μου γίνει τέτοια ερώτηση στη Βουλή".
Όμως, και μια άλλη γυναίκα δημοσιογράφος σε σπαστά ελληνικά δεν χαρίστηκε στον "τσάρο" ρωτώντας: "Κύριε υπουργέ, μπορείτε να περιγράψετε τη σοβαρότητα της ελληνικής κατάστασης; Θα δούμε κάποιο default τις επόμενες βδομάδες;".
Για δεύτερη φορά φανερά ενοχλημένος ο υπουργός Οικονομικών ουσιαστικά απέφυγε να απαντήσει και κατέφυγε σε υπεκφυγές:
"Απάντησα σ’ αυτά। Με βάζετε να κάνω επανάληψη για δική σας χρήση; Όλος μου ο πρόλογος ήταν αυτά" και συνέχισε λέγοντας πως άμα είναι να συμβαίνουν τέτοια περιστατικά, να… καταργηθεί η ενημέρωση: "Το ότι κάνετε την ερώτηση αυτή δείχνει πόσο μάταιο είναι να κάνουμε δημόσιες ανακοινώσεις. Διότι αν είναι να μην αλλάζουν τα δεδομένα της πληροφόρησής σας λέγοντάς σας την αλήθεια για αυτά που συμβαίνουν θεσμικά, τότε είναι μάταιο να γίνεται αυτή η ενημέρωση".
cosmo.grΡαντεβού σε γκρίζο φόντο
Newsroom ΔΟΛ
Συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο με ειδήσεις
Newsroom ΔΟΛ
«Ανόητη» ιδέα η ενίσχυση του EFSF
Newsroom ΔΟΛ
«Μπούσουλας» Λοβέρδου για όλο το ΕΣΥ
Από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο
Newsroom ΔΟΛ
Καυτό δημοσίευμα του TIME για την Ελλάδα
Επιδοτήσεις ύψους 93 εκ.ευρώ για το 2012
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συγκέντρωση των «Αγανακτισμένων»
Newsroom ΔΟΛ
Πιέσεις στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ
Αναδρομικά τα νέα φορολογικά μέτρα
Newsroom ΔΟΛ
Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού
|
Newsroom ΔΟΛ
Από εφοριακούς και τελωνειακούς
|
Newsroom ΔΟΛ
Ομιλία στους Γερμανούς βιομηχάνους
|
Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα κάνει τα πάντα για να πετύχει στην προσπάθειά της να σταθεί στα πόδια της και θα τα καταφέρει παρείχε, μιλώντας στους Γερμανούς βιομηχάνους, ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου. Υπογράμμισε πως οι Έλληνες κάνουν θυσίες που πονάνε και ζητούν στήριξη, για την οποία είναι ευγνώμονες. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους Γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για επένδυση στην κοινή ευρωπαϊκή επιτυχία, στο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στην ετήσια ημερίδα του Συνδέσμου Γερμανικής Βιομηχανίας, το πρωί της Τρίτης, ο Γ.Παπανδρέου ζήτησε από τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και της πράσινης ανάπτυξης, λέγοντας ότι η Γερμανία δείχνει στην Ελλάδα το δρόμο για να αναπτύξει τους τομείς αυτούς και εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει η Ελλάδα να προσφέρει ηλιακή ενέργεια στη Γερμανία.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως υπάρχουν πολλές χώρες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν τα λιμάνια και στα αεροδρόμια της χώρας, καταλήγοντας: «Θέλω να ελπίζω ότι θα μπορέσετε να επενδύσετε κι εσείς».
Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την οικονομική επένδυση στην Ελλάδα, «επένδυση σε κοινές ευρωπαϊκές επιτυχίες, στο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον».
Newsroom ΔΟΛ
Πόλεμος νεύρων στην Κύπρο…
Προεξοφλούν εκλογές
|
Newsroom ΔΟΛ
Στο συρτάρι οι λίστες
|
Την επέκταση του μέτρου των μετατάξεων και της εργασιακής εφεδρείας και στη ΔΕΗ προανήγγειλε τη Δευτέρα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
«Όποιος ισχυριστεί ότι η ΔΕΗ δεν έχει πλεονάζον διοικητικό προσωπικό, νομίζω πως δεν ξέρει την επιχείρηση» δήλωσε, χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι «σε εύλογο χρονικό διάστημα» θα έχει στα χέρια του ολοκληρωμένο σχέδιο για την «αξιοποίηση» του προσωπικού και τη μείωση του εργασιακού κόστους της Επιχείρησης.
Το σχέδιο θα έχει στόχο να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα «τις ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν στους σταθμούς και στα ορυχεία, αλλά και το πλεονάζον προσωπικό που υπάρχει σε διοικητικές υπηρεσίες».
Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, η πρόταση θα περιλαμβάνει πρόγραμμα εθελοντικών μετατάξεων υπαλλήλων, που θα τους ζητηθεί να εγκαταλείψουν τις διοικητικές θέσεις για να εργαστούν στους τομείς της παραγωγής, ενώ αν προκύψει πλεονάζον προσωπικό στη διοίκηση, οι εργαζόμενοι θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία με επόμενο στάδιο -εφόσον δεν απορροφηθούν- την απόλυσή τους.
Στο ίδιο πλαίσιο το σχέδιο αποδόμησης των εργασιακών κεκτημένων στη ΔΕΗ θα περιλαμβάνει νέο γύρο στις περικοπές των αποδοχών (υπερωρίες, επιδόματα, σύνδεση με την παραγωγικότητα κ.ά.).
Από το συνολικό προσωπικό των 21.300 εργαζομένων της ΔΕΗ, σήμερα στην παραγωγή και διανομή εργάζονται περίπου 10.000, ενώ άλλοι τόσοι είναι περίπου οι διοικητικοί, με περίπου το 10% του προσωπικού να κατέχουν διευθυντικές θέσεις.
Newsroom ΔΟΛ
Ραντεβού σε γκρίζο φόντο
|
Newsroom ΔΟΛ
Έκτακτη συνέντευξη τύπου Βενιζέλου το μεσημέρι
Οι επιπτώσεις της κρίσης
|
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, η εγχώρια ζήτηση έχει υποχωρήσει πλέον στα επίπεδα του 2003, το ΑΕΠ ανά κάτοικο καθώς και η παραγωγικότητα εργασίας είναι στα επίπεδα του 2000, ενώ και η αγοραστική δύναμη μέσου μισθού επέστρεψε στα επίπεδα της διετίας 2001 - 2002.
Ειδικότερα, για την ανεργία η έκθεση του ΙΝΕ προβλέπει ότι στατιστικά θα αναρριχηθεί σε ποσοστό 17% - 18%, αλλά στην πραγματικότητα θα ανέλθει στα επίπεδα του 22% - 23%, δηλαδή στα επίπεδα των πρώτων ετών της δεκαετίας του 1960.
Μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι το 1961 η ανεργία ήταν 864.000 άτομα, δηλαδή το 26,4% του εργατικού δυναμικού, το οποίο ήταν τότε 3.640.000 άτομα.
Από το 2009 έως και το 2011 ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 61,5%, ενώ από το 2008 το ποσοστό αυξήθηκε κατά 95%.
Newsroom ΔΟΛ
Ως χώρα που ζει με τις δόσεις της τρόικας περιγράφει την Ελλάδα ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της ΕΕ. Τι λέει για τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. "Αν μιλάς με Παπανδρέου-Βενιζέλο όλα φαίνονται μια χαρά" αναφέρει σκωπτικά
Παρά τις διαβεβαιώσεις Βενιζέλου ότι δεν υπάρχει καμιά συζήτηση για χρεοκοπία της Ελλάδας, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της ΕΕ, που συνδράμει στη βελτίωση είσπραξης φόρων και μείωσης των δαπανών, έχει ήδη απηυδήσει.
Ο Χορστ Ράιχενμπαχ, μιλώντας στην βελγική εφημερίδα Den Morgen, χαρακτηρίζει την κατάσταση "απελπιστική" και προσθέτει ότι η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει και ζει με τις δόσεις του δανείου της τρόικας.
"Η χώρα έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει και συντηρείται στη ζωή από τις δόσεις του δανείου της Τρόικας. Σε αντάλλαγμα, οι δανειστές αξιώνουν από την Αθήνα να ακολουθήσει μια πολιτική λιτότητας και να μεταρρυθμίσει εκ βάθρων την οικονομία της, αλλά το έργο αποδεικνύεται σισύφειο" αναφέρει η εφημερίδα.
Μάλιστα, οι αξιωματούχοι έχουν διαπιστώσει και την "ειλικρίνεια" των Ελλήνων πολιτικών σχετικά με την κατάσταση.
"Αν μιλάς με τον Παπανδρέου και τον Βενιζέλο, δεν βλέπεις παρά την κορυφή του παγόβουνου, το οποίο φαίνεται μια χαρά. Από εκεί και πέρα, όμως, η κατάσταση είναι λιγότερο ειδυλλιακή. Υπάρχουν πολλοί υπάλληλοι στα υπουργεία, οι οποίοι, όμως, δεν είναι οι κατάλληλοι. Αντίθετα, πολλοί από αυτούς υπονομεύουν τις εντολές που δέχονται από τους πολιτικούς τους προϊσταμένους", αναφέρει ένας εκ των αξιωματούχων που απαρτίζουν την Ομάδα Δράσης.
Διαλυμένος ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός
Στο ρεπορτάζ, περιγράφεται με μελανά χρώματα και η κατάσταση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού της Ελλάδας.
"Πάρτε για παράδειγμα τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, που αποτελούν την υπ' αριθμόν 1 προτεραιότητα της ομάδας Δράσης. Αυτό που αμέσως εντυπωσίασε την Ομάδα είναι η μεγάλη διακριτική ευχέρεια, που διαθέτουν οι εν λόγω εφοριακοί, στην άσκηση των καθηκόντων τους" αναφέρει ο αξιωματούχος και προσθέτει.
"Με άλλα λόγια, οι ίδιοι οι εφοριακοί είναι εκείνοι που, κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, αποφασίζουν ποιος θα πληρώσει φόρους, κάτι που οδηγεί σε αυθαιρεσίες, πελατειακές σχέσεις και, εν τέλει, σε μια φοροδιαφυγή μεγάλης κλίμακας. Δεν υπάρχει, ή βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα, το σύστημα της αυτοματοποίησης της επιβολής φόρων και ως εκ τούτου απουσιάζουν οι συστηματικοί έλεγχοι".
Παραδόξως, ο Χορστ Ράιχενμπαχ, εξακολουθεί να πιστεύει ότι αν εφαρμοστούν όλες οι μεταρρυθμίσεις η Αθήνα θα καταφέρει να αυξήσει τα έσοδά της. Τονίζει μάλιστα, ότι αν καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή μέσα σε ένα χρόνο θα παρατηρηθεί σημαντική αύξηση στα χρήματα που εισέρχονται τα ταμεία.
«Να αποφύγουμε ένα νέο 2008»
|
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ