Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Ξανά οι φράχτες έξω από τη Βουλή

Αγανακτισμένοι και ένστολοι "ανησυχούν" την αστυνομία


http://img.protothema.gr/A7B81ECE98A67D4BDCBE03FDE6034B49.jpg

Αυτή την ώρα βρίσκονται έξω από τη Βουλή και διαμαρτύρονται οι ειδικοί φρουροί της αστυνομίας για τη συρρίκνωση του μισθού τους από τα μέτρα της κυβέρνησης. Ένταση επικρατεί έξω από το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που διαδηλωτές πετούν αντικείμενα στα ΜΑΤ. Πάραυτα, δεν έχει γίνει ακόμη χρήση χημικών από την αστυνομία.

Βασικά αιτήματα των ένστολων είναι να αρθούν οι κρατήσεις που τους έχουν επιβληθεί και το "πάγωμα" των μισθολογικών προαγωγών, ενώ ζήτησαν τον "καθορισμό κατώτατου μισθού επιβίωσης του αστυνομικού" αλλά και την αναστολή των δόσεων των στεγαστικών δανείων των ένστολων, μέχρι του σημείου που θα θεωρηθεί ασφαλές γι' αυτούς.
http://www.protothema.gr/files/1/2011/09/27/ss1.jpg
Read more...

Στο Άγιοv Όρος ο Γιώργος Παπανδρέου!


newpost.gr
Στο Άγιοv Όρος  ο Γιώργος Παπανδρέου!
Το Άγιο Όρος θα επισκεφθεί την μεθεπόμενη Κυριακή 9 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.


H αποκάλυψη γίνεται από site που ασχολείται με θέματα εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος. Συγκεκριμένα, το agioritikovima.gr αναφέρει τα εξής:

Όπως αναφέρει στο agioritikovima.gr ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού κ. Γιώργος Ελενόπουλος, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου θα βρίσκεται την Κυριακή 9 Οκτωβρίου στο Άγιον Όρος προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις που πρόκειται να γίνουν προς τιμήν του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ανάρρησή του στο θρόνο της Κωνσταντινούπολης.

Μέχρι στιγμής άγνωστο παραμένει εαν θα διανυκτερεύσει στην Αθωνική Πολιτεία ο κ. Παπανδρέου.

Υ.Γ: Και ο Θεός μαζί μας...

Read more...

Υπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία το ειδικό τέλος στα ακίνητα

Χωρίς εκπλήξεις και διαρροές

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ψηφοφορία στη Βουλή
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ψηφοφορία στη Βουλή (Φωτογραφία: Icon )


Αθήνα
Χωρίς εκπλήξεις και «διαρροές» από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, εγκρίθηκε από τη Βουλή, με 155 ψήφους υπέρ, η επιβολή του ειδικού τέλους στα ακίνητα. Η ψηφοφορία στη Βουλή διεξήχθη σε κλοιό διαδηλωτών.

Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος εμφανίζονταν έντονα προβληματισμένοι για την στάση που θα κρατήσουν εξαιτίας και των πιέσεων που δέχονται από ψηφοφόρους τους. Ωστόσο ένας εξ αυτών ο κ. Γιάννης Βούρος, με γραπτή του ανακοίνωση, ξεκαθάρισε πριν την ψηφοφορία πως τελικώς θα ψηφίσει την τροπολογία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος είχε επίσης εκφράσει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, εκθειάζοντας την υψηλή αίσθηση καθήκοντος, όπως είπε, που έχουν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. «Τους αξίζουν συγχαρητήρια για τη στάση τους και για την στήριξη που παρέχουν μέχρι τώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία πήρε το λόγο ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και διευκρίνισε ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που μισθώνει το Δημόσιο θα επιβαρυνθούν με το τέλος ακίνητης περιουσίας μέσω της ΔΕΗ.

Ο υπουργός Ξεκαθάρισε επίσης ότι θα εξαιρεθούν τα ξενοδοχεία, όπως είχε πει κατά την αρχική εισήγησή του. Πρότεινε μάλιστα να προστεθεί η σχετική πρόβλεψη στη διάταξη που εξαιρεί από το τέλος τους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών.

Η ψηφοφορία στη Βουλή διεξήχθη σε κλοιό διαδηλωτών. Ομάδες «Αγανακτισμένων» συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στα φοροεισπρακτικά μέτρα.

Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, στη Βασιλίσσης Σοφίας στο ύψος των λουλουδάδικων, πραγματοποίησαν και ειδικοί φρουροί απ' όλη την Ελλάδα, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις περικοπές στις αποδοχές τους.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

1.200.000 άνεργοι το 2012!

Προβλέψεις - σοκ!


http://img.protothema.gr/5220CBE5D749F163CA7DABAC6733FB16.jpg
Εκρηκτική αύξηση της ανεργίας μέσα στο 2012 προβλέπει ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, κ. Σάββας Ρομπόλης. Σύμφωνα με τα στοιχεία - σοκ που παρέθεσε την Τρίτη, η πραγματική ανεργία θα φτάσει στο 26%, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ανέργων να αυξηθεί σε 1,2 εκατ. άτομα.

Επισημαίνει επίσης ότι αντίστοιχα ποσοστά ανεργίας είχαμε στο τέλος της δεκαετίας του '50 με αρχές της δεκαετίας του '60, όταν άρχισε το μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα κυρίως προς τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Η εκτίναξη της ανεργίας στο 26% θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις και στα ασφαλιστικά ταμεία. Οι απώλειες από ασφαλιστικές εισφορές μπορεί να φτάσουν στα 6,5 δισ. ευρώ για το 2012, μόνο για το ΙΚΑ. Εάν συνυπολογιστούν η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, θα έχουμε άλλα πέντε δισ. ευρώ απώλεια, ήτοι σύνολο απωλειών για το ΙΚΑ μεσα στο 2012 της τάξης των 11,5 δισ. ευρώ.

Δηλαδή, ποσό που ισοδυναμεί περίπου με τη φετινή κρατική επιχορήγηση στα τρία μεγαλύτερα ταμεία της χώρας -το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ.

Read more...

Ενέκρινε το ΣτΕ το «κούρεμα» του εφάπαξ των δικαστικών λειτουργών

Πλαφόν στα 2.055 ευρώ

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Συνταγματική και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την νομοθετική ρύθμιση που θεσπίζει το ποσό των 2.055 ευρώ ως ανώτατο όριο αποδοχών για τον υπολογισμό του εφάπαξ των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά την 30ή Ιουνίου 2004.

Το πλαφόν που τίθεται για τον υπολογισμό του εφάπαξ βοηθήματος, δηλαδή το όριο των αποδοχών μέχρι του ποσού των 2.055 ευρώ, δεν παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας, σημειώνουν οι δικαστές.

Κι αυτό γιατί δεν «ενέχει αδικαιολόγητη δυσμενή διάκριση έναντι των ασφαλισμένων του επίμαχου ταμείου, οι οποίοι ανήκοντες στην αυτή κατηγορία και έχοντες τα ίδια χρόνια ασφάλισης, εξήλθαν της υπηρεσίας κατά το χρονικό διάστημα που ίσχυαν οι μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 9 του Ν. 2517/1997, που δεν επέβαλαν αντίστοιχο ποσοτικό περιορισμό (2.055 ευρώ) επί των αποδοχών που λαμβάνονταν υπόψιν για τον υπολογισμό της παροχής».

Παράλληλα, η Ολομέλεια στην απόφασή της τονίζει ότι η επιβολή του πλαφόν στο εφάπαξ των δικαστικών δεν αντιβαίνει ούτε και στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ που προστατεύει την περιουσία, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται και οι αποδοχές των εργαζομένων. Και δεν αντιβαίνει, καθώς το συνταξιοδοτικό δικαίωμα εμπίπτει μεν στην έννοια του περιουσιακού δικαιώματος, δεν προστατεύεται όμως «ως δικαίωμα σε σύνταξη ή άλλη συνταξιοδοτική παροχή ορισμένου ποσού, ούτε ως δικαίωμα προσδοκίας προς απόληψη υψηλότερης παροχής (έστω και ανταποδοτικής)».

Οι δικαστές αναίρεσαν απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που είχε κρίνει ότι η διάταξη του άρθρου 21 παράγραφος 4 του Ν. 3232/2004 κατά το σκέλος που θεσπίζει ανώτατο όριο αποδοχών για τον υπολογισμό του εφάπαξ βοηθήματος αντίκειται στα άρθρα 4 και 22 του Συντάγματος.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Το θερμό επεισόδιο Βενιζέλου με δύο γυναίκες δημοσιογράφους


Το επεισόδιο Βενιζέλου με 2 δημοσιογράφους by fon1972Σύμφωνα με τον κοινό νου ο καθείς κρίνεται από τα λεγόμενα του. Σε αυτόν τον κανόνα δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, ούτε για υπουργούς ούτε για αντιπροέδρους.

Έτσι παρουσιάστηκε τουλάχιστον άκομψο από τον υπουργό Οικονομικών από τη στιγμή που όρισε αυτή τη δραματική οικονομική συγκυρία για το μέσο Έλληνα, όταν κυριαρχούν οι συντάξεις πείνας, η υψηλή ανεργία και η φορολογία ακόμα και ανέργων, να μιλά για υψηλό επίπεδο διαβίωσης και να εμφανίζεται ενοχλημένος από τις καυστικές ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Μάλιστα ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος με αφορμή αυτές τις ερωτήσεις αμφισβήτησε ακόμα και τη σημασία της δημόσιας ενημέρωσης.

Ο κ. Βενιζέλος στα λεγόμενα του χαρακτήρισε ακόμα και σήμερα την υπό πτώχευση Ελλάδα ως μια από τις 30 πιο ανεπτυγμένες χώρες με υψηλό επίπεδο ζωής.

Δικαιολογημένα κατά εμάς, μία γυναίκα δημοσιογράφος, λοιπόν, που συστήθηκε ως εκπρόσωπος του πρακτορείου IN-ON, τον ρώτησε καυστικά και ίσως και επιθετικά:

"Κύριε υπουργέ, είπατε μία φράση: Στην Ελλάδα έχουμε ακόμη υψηλό επίπεδο ζωής. Θα ήθελα να σας ρωτήσω από πού το συμπεραίνετε όταν έχουμε φθάσει τα 400 ευρώ μισθό και εκεί θα φθάσετε τους δημοσίους υπαλλήλους. Δεύτερον, έχετε δίκιο ότι έχουμε υψηλό επίπεδο ζωής γιατί μας χρωστάει η Γερμανία 2 τρισ. ευρώ και τους δίνουμε πάλι κατοχικό δάνειο. Τρίτον, αφού έχουμε μία δημοκρατική κυβέρνηση, το 60% ζητάει εκλογές. Κάντε τώρα εκλογές κύριε υπουργέ"!

Ο κ. Βενιζέλος στο άκουσμα της ερώτησης δεν έκρυψε την ενόχληση του και απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση λέγοντας:

"Ο τόνος αυτός ήταν τόνος κοινοβουλευτικής αγόρευσης και θα απαντήσω όταν μου γίνει τέτοια ερώτηση στη Βουλή".

Όμως, και μια άλλη γυναίκα δημοσιογράφος σε σπαστά ελληνικά δεν χαρίστηκε στον "τσάρο" ρωτώντας: "Κύριε υπουργέ, μπορείτε να περιγράψετε τη σοβαρότητα της ελληνικής κατάστασης; Θα δούμε κάποιο default τις επόμενες βδομάδες;".

Για δεύτερη φορά φανερά ενοχλημένος ο υπουργός Οικονομικών ουσιαστικά απέφυγε να απαντήσει και κατέφυγε σε υπεκφυγές:

"Απάντησα σ’ αυτά। Με βάζετε να κάνω επανάληψη για δική σας χρήση; Όλος μου ο πρόλογος ήταν αυτά" και συνέχισε λέγοντας πως άμα είναι να συμβαίνουν τέτοια περιστατικά, να… καταργηθεί η ενημέρωση: "Το ότι κάνετε την ερώτηση αυτή δείχνει πόσο μάταιο είναι να κάνουμε δημόσιες ανακοινώσεις. Διότι αν είναι να μην αλλάζουν τα δεδομένα της πληροφόρησής σας λέγοντάς σας την αλήθεια για αυτά που συμβαίνουν θεσμικά, τότε είναι μάταιο να γίνεται αυτή η ενημέρωση".

cosmo.gr
Read more...

Κρίσιμη συνάντηση Παπανδρέου - Μέρκελ στο Βερολίνο

Ραντεβού σε γκρίζο φόντο

Το ραντεβού των δύο ηγετών γίνεται σε γκρίζο φόντο, εν μέσω σεναρίων για «κούρεμα» 50% στο ελληνικό χρέος και «συντεταγμένη πτώχευση» εντός της ευρωζώνης
Το ραντεβού των δύο ηγετών γίνεται σε γκρίζο φόντο, εν μέσω σεναρίων για «κούρεμα» 50% στο ελληνικό χρέος και «συντεταγμένη πτώχευση» εντός της ευρωζώνης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Βερολίνο, Γερμανία
Κρίσιμη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ θα έχει στις 9 το βράδυ ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και στο επίκεντρο θα είναι η υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής, εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων από τους πιστωτές μας για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων.

Στις 11 το πρωί ο κ. Παπανδρέου μίλησε στην ετήσια ημερίδα του Συνδέσμου Γερμανικής Βιομηχανίας. Η ομιλία του έχει τίτλο: «Κοιτάζοντας το μέλλον, η Ευρώπη της ανάπτυξης και της αλληλεγγύης».

Το δείπνο των δυο ηγετών είναι προγραμματισμένο για τις 9 το βράδυ ώρα Ελλάδας (8 τοπική). Παρών στο δείπνο θα είναι και ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

Δηλώσεις των δύο ηγετών θα γίνουν πριν το δείπνο.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στο Βερολίνο, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος και αναπληρωτής Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Ο Μ.Χρυσοχοΐδης θα συναντήσει, στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου που πραγματοποιείται για την «Ημέρα Γερμανικής Βιομηχανίας», τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας και Τεχνολογίας της Γερμανίας, Φ. Ρέσλερ, καθώς και τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) της Γερμανίας, κ. Στάινμαγερ.

Όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, Μέρκελ και Παπανδρέου θα συζητήσουν για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης και τα μέτρα για την υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής.

«Περιμένουμε με ενδιαφέρον πώς θα παρουσιάσει ο Έλληνας πρωθυπουργός την υλοποίηση των συμφωνηθέντων μέτρων, πώς θα παρουσιάσει το δρόμο που έχει διανυθεί αλλά και αυτόν που πρέπει ακόμη να διανυθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου.

Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, αναλυτές εκτιμούν ότι στη συνάντηση θα γίνει μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση, όπου η Γερμανίδα καγκελάριος θα ζητήσει εκ νέου να τηρήσει η Ελλάδα στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα μέτρα.

Η συνάντηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει και της ψηφοφορίας, μεθαύριο Πέμπτη, στο γερμανικό κοινοβούλιο για τον EFSF.

Αν και ο κ. Ζάιμπερτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε ότι η συνάντηση δεν γίνεται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, θα ήταν τουλάχιστον αφελές, όπως σημειώνουν αναλυτές, να πιστεύει κανείς η παρουσία του ¨Ελληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο δυο μόλις 24ωρα πριν την κρίσιμη και για το μέλλον της κυβέρνησης Μέρκελ ψηφοφορία, δεν θα παίξει κανέναν ρόλο.

Εκπρόσωπος του γερμανού υπουργείου Οικονομικών εμφανίστηκε τη Δευτέρα βέβαιος ότι η διεύρυνση του EFSF θα έχει περάσει από όλα τα κοινοβούλια το αργότερο τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια, είπε ο κ. Κότχαους, θα ασχοληθούμε με τη 6η δόση, με το σχεδιαζόμενο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας και εν συνεχεία με τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM. Βασική προϋπόθεση όμως, επανέλαβε, να προηγηθεί η θετική αξιολόγηση της τρόικας.

Συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί την 1η Οκτωβρίου;

Εν τω μεταξύ, η γαλλική εφημερίδα Le Monde ανέφερε τη Δευτέρα, χωρίς να επικαλείται πηγές, ότι η κ. Μέρκελ είναι πιθανό να συναντηθεί το ερχόμενο Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρμοζί στο Παρίσι.

Αντικείμενο της συνάντησης, σύμφωνα πάντα με τη γαλλική εφημερίδα, θα είναι η οικονομική στήριξη της Ελλάδας, η σταθερότητα του ευρώ και η κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Επισήμως, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν επιβεβαιώνεται αυτό το ραντεβού από τις δύο πλευρές.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τετάρτη ή Πέμπτη επιστρέφει στην Αθήνα η τρόικα, λέει ο Γιούνκερ

Συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο με ειδήσεις

O πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
O πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Στρασβούργο, Γαλλία
Τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρωζώνη συζήτησαν οι Ευρωβουλευτές στην Ολομέλεια του Σώματος, παρουσία του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Λουξεμβούργιος πολιτικός εμφανίστηκε αντίθετος στην ιδέα ότι κάποια χώρα-μέλος μπορεί να υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το ευρώ.

Σε άλλη ερώτηση ο Γιούνκερ απάντησε ότι οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα την Τετάρτη ή την Πέμπτη.

Πιστεύω ότι γνωρίζω πως η τρόικα θα επιστρέψει αύριο ή μεθαύριο στην Αθήνα, δήλωσε.

«Καβγάς» για τον Ρομπάι

Ο νυν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάει θα είναι ο επόμενος επικεφαλής του νέου οργάνου που θα δημιουργηθεί στην ΕΕ και θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης.

Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο Γιούνκερ, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ είπε ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στον Βαν Ρομπάι και ότι τόσο καιρό που προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν έχει κάνει τίποτα το ευφυές.

Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφστατ υποστήριξε ότι τα προβλήματα της ευρωζώνης δεν λύνονται με την δημιουργία νέων θεσμών πλάι σε παλαιότερους ενώ, ο επικεφαλής της Ενωτικής Αριστεράς, Λόταρ Μπίσκι, υποστήριξε ότι με την έγκριση του πακέτου για την οικονομική διακυβέρνηση τα κράτη μέλη θα υποχρεωθούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα λιτότητας και να επιβάλλουν σκληρότερη φορολογία.

Ο Γιούνκερ υπεραμύνθηκε των ικανοτήτων του Βαν Ρομπάι και τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της ενότητας της ευρωζώνη.

«Είμαι κατά της ιδέας, μία η περισσότερες χώρες να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη. Είναι κάτι που δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα και θα δημιουργήσει πολλούς μεγάλους κινδύνους» είπε χαρακτηριστικά.

Αίσθηση προκάλεσε στην Ευρωβουλή η αποστροφή του λόγου του Γιούνκερ όταν είπε ότι, Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και άλλες χώρες, δεν είναι οι χώρες που προκάλεσαν τη κρίση.

Η κρίση προκλήθηκε από την Lehman Brothers, πέραν του Ατλαντικού, και αυτό είναι κάτι που το ξεχνάμε συστηματικά, είπε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Άμεση προώθηση των μεταρρυθμίσεων ζητεί από την Ελλάδα ο Σόιμπλε

«Ανόητη» ιδέα η ενίσχυση του EFSF

Οι κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης δεν πρέπει απλώς να δεσμεύονται στην κατεύθυνση των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά να προχωρούν και στην υλοποίηση τους, τόνισε ο Β. Σόιμπλε
Οι κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης δεν πρέπει απλώς να δεσμεύονται στην κατεύθυνση των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά να προχωρούν και στην υλοποίηση τους, τόνισε ο Β. Σόιμπλε (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Βερολίνο, Γερμανία
Η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες του Νότου της ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση πρέπει να εξυγιάνουν άμεσα τα δημοσιονομικά τους και να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις, είπε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε.

Ο κ. Σόιμπλε είπε ακόμα ότι οι κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης δεν πρέπει απλώς να δεσμεύονται σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά να προχωρούν και στην υλοποίηση τους.

Ο Γερμανός υπουργός επανέλαβε την αντίθεση του στην αύξηση των κεφαλαίων του EFSF, λέγοντας ότι είναι «ανόητη» ιδέα, καθώς θα οδηγούσε κάποιες χώρες στο να χάσουν την αξιολόγησή τους AAA.

«Κάποιοι δεν είναι ευχαριστημένοι με τον τρόπο που οι πολιτικοί ηγέτες της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν την κρίση», επισήμανε, στη διάρκεια συνεδρίου που διοργανώνει στο Βερολίνο το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών Μπρούγκελ.

Όμως, προσέθεσε, «η Ευρώπη προχωρά ένα βήμα τη φορά και θα συνεχίσει να το κάνει».

Εμφανώς ενοχλημένος ο Γερμανός υπουργός, δήλωσε ότι είναι «πάντα πολύ πιο εύκολο να δίνεις συμβουλές σε άλλους από το να παίρνεις αποφάσεις που σε αφορούν άμεσα. Μπορώ κι εγώ να δώσω συμβουλές στην αμερικανική κυβέρνηση».

Για να βγει από την κρίση η Ευρώπη «δεν υπάρχει εύκολος δρόμος, πρέπει να συνεχίσουμε τη δημοσιονομική σταθεροποίηση", υπογράμμισε ο Σόιμπλε, την ώρα που οι ΗΠΑ ζητούν από την ευρωζώνη να προχωρήσει σε προγράμματα τόνωσης της οικονομίας.

Όπως έγινε γνωστό από την Αυστριακή υπουργό Οικονομικών Μ. Φέκτερ, το θέμα της μόχλευσης (δανειοδότησης - όχι της ενίσχυσης με αύξηση κεφαλαίων) του μηχανισμού ευρωστήριξης θα συζητηθεί στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Ελένα Σαλγάδο δήλωσε σήμερα ότι η αύξηση των κεφαλαίων του EFSF, ώστε να φθάσουν τα 2 τρισ. ευρώ (όπως ανέφεραν δημοσιεύματα του Τύπου) «δεν βρίσκεται στο τραπέζι».

«Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί» το Ταμείο, αλλά αυτό δεν θα σημάνει «κατ' ανάγκην» την αύξηση των κεφαλαίων που έχει στην διάθεσή του, δήλωσε.

Η ΕΕ άφησε να γίνει σαφές την Δευτέρα ότι σχεδιάζει να ενισχύσει το Ταμείο αυτό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων χωρών με δημοσιονομικές δυσκολίες ώστε να αποτραπεί η μετάδοση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, εν μέσω της διαπραγμάτευσης για την αποδέσμευση της νέας δόσης του δανείου στην Ελλάδα.

Με διαθέσιμα κεφάλαια που ανέρχονται σε 440 δισεκατομμύρια ευρώ, το ΕΤΧΣ, που δημιουργήθηκε το 2010, δεν έχει τους πόρους που θα απαιτούνταν για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της Ιταλίας ή της Ισπανίας, που απειλούνται σήμερα από την κρίση του χρέους.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Νοσήλια «αλά καρτ» από το Σάββατο

«Μπούσουλας» Λοβέρδου για όλο το ΕΣΥ


http://img.protothema.gr/22ECEF6EA2FFFECD97EAB7B6C9CA82E0.jpg
Από το ερχόμενο Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, τίθενται σταδιακά σε εφαρμογή τα λεγόμενα «κλειστά νοσήλια», ένας νέος τρόπος κοστολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Πρόκειται για ένα σύστημα ελέγχου της νοσηλείας και, κυρίως, του κόστους αυτής, στο ΕΣΥ.

Ειδικότερα, τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ), όπως είναι η ακριβής ονομασία τους, είναι προκαθορισμένα «πακέτα» νοσηλείας, που αφορούν περίπου 700 παθήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζονται στα ελληνικά νοσοκομεία. Βάσει αυτών των κοστολογημένων «πακέτων» θα γίνεται πλέον και η οικονομική συναλλαγή των νοσοκομείων με τα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου το ΕΣΥ να εισπράττει τα χρήματα για τη νοσηλεία των ασφαλισμένων.

Έως τώρα η εκκαθάριση των νοσηλίων από τα ασφαλιστικά ταμεία για όσους ασφαλισμένους νοσηλεύονταν στο ΕΣΥ γινόταν με βάση τα τιμολόγια των ταμείων
(τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είχαν τιμές που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα). Με το νέο σύστημα, η εκκαθάριση θα γίνεται με έναν και μόνο… κωδικό, τον κωδικό που αντιστοιχεί στην κατηγορία της πάθησης του ασθενούς και στην οποία θα αντιστοιχεί ένα προκαθορισμένο ποσό για όλα τα νοσοκομεία.

Για παράδειγμα, η εμφύτευση βηματοδότη κοστολογείται 3.694 ευρώ -αυτό θα είναι το κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο για όλα τα νοσοκομεία της χώρας και αυτό θα καταβάλλουν για όλους τους ασθενείς οι ασφαλιστικοί φορείς. Αναλόγως, η αρθροπλαστική ισχίου θα κοστίζει πλέον στα ταμεία το ποσό των 6.411 ευρώ, ενώ προβλέπεται νοσηλεία επτά ημερών.

Όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, στη διάρκεια της μηνιαίας συνάντησης με τους διοικητές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, «η εφαρμογή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ) θα λειτουργεί ως μπούσουλας για όλο το προσωπικό του ΕΣΥ, θα είναι ουσιαστικά οι κατευθυντήριες γραμμές για διοικήσεις, αλλά και γιατρούς, για την αποτίμηση των ιατρικών πράξεων και υπηρεσιών». Ο υπουργός ανέφερε πως μέχρι το τέλος του έτους το νέο σύστημα λειτουργίας αλλά και χρηματοδότησης, όπως το χαρακτήρισε, του ΕΣΥ, θα έχει επεκταθεί σε όλες τις μονάδες υγείας.


Τα Κέντρα Αποκατάστασης στο ΕΣΥ

Τουλάχιστον 53 εκατ ευρώ κατ’ έτος εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν από τη συνένωση των Κέντρων Αποκατάστασης με νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, το ποσό αυτό δαπανούν ετησίως τα ασφαλιστικά ταμεία για την αποθεραπεία ασθενών τους σε κέντρα του εσωτερικού ή και της αλλοδαπής. «Αυτό το ποσό εφεξής πρέπει να μπαίνει στα ταμείο του ΕΣΥ» τόνισε ο κ. Λοβέρδος, καλώντας τους διοικητές να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς στη στελέχωση και την πλήρη λειτουργία των Κέντρων Αποκατάστασης.

Τα νοσοκομεία της χώρας όπου πλέον θα λειτουργεί Κέντρο Αποκατάστασης είναι τα εξής: Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου, Κορίνθου, Πτολεμαΐδας, Ρόδου, Σερρών, Καλαμάτας, Πατρών.

Read more...

Σταϊκούρας: «Ο κ. Βενιζέλος έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας»


newpost.gr
Σταϊκούρας: «Ο κ. Βενιζέλος έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας»
Για «έλλειμμα πολιτικού θάρρους» και «πλεόνασμα αμετροέπειας και αλαζονείας» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, με αφορμή όσα ανέφερε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών.

«Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε, σήμερα, ότι είναι αναγκαία η αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, που -μόλις πριν τρει μήνες- ψήφισε η Κυβερνητική πλειοψηφία, υποστηρίζοντας τότε, ότι αποτελεί "σχέδιο σωτηρίας" για τη χώρα», παρατήρησε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Αν τα μέτρα που ψήφισαν πριν τρείς μήνες ήταν σωστά, γιατί σήμερα τα αναθεωρούν, προσθέτοντας κι άλλα;», διερωτήθηκε, επισημαίνοντας ότι τα αρνητικά αποτελέσματα των χειρισμών της κυβέρνησης είναι ήδη μετρήσιμα.

Ο κ. Σταϊκούρας καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «επειδή δεν μπορεί ή δεν θέλει» να περιορίσει τις δαπάνες κτυπώντας τη σπατάλη του κράτους, αυξάνει συνέχεια τους φόρους, πνίγοντας έτσι την ελληνική οικονομία.

«Αυτό δεν λέει ο κ. Βενιζέλος. Όλα τα υπόλοιπα που λέει, είναι τόσο "αξιόπιστα", όσο η δήλωσή του, πριν από τρεις μήνες, ότι "το ακίνητο είναι ήδη πολύ επιβαρημένο" και "οι λογαριασμοί της ΔΕΗ δεν είναι ο μοχλός για να εισπράττεις τέλη ή φόρους", όσο και η δήλωσή του, προ τριών εβδομάδων, ότι δεν "τα έσπασε" με την τρόικα κι ότι ήταν τότε "προγραμματισμένη" η αναχώρηση της αντιπροσωπείας της από την Αθήνα», παρατήρησε.

«Το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ότι εφαρμόζει μια λάθος πολιτική. Ο κ. Βενιζέλος έχει ακόμα ένα πρόβλημα: Έχει, πλέον, χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας», κατέληξε.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Read more...

Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα απέκτησαν το δικό τους παγκόσμιο σύμβολο

Από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο

Το παγκόσμιο σύμβολο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Το παγκόσμιο σύμβολο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων


Ηνωμένα Έθνη
Το παγκόσμιο σύμβολο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Έθνών. Το σύμβολο επελέγη μέσω μίας παγκόσμιας διαδικτυακής ψηφοφορίας με εντυπωσιακή συμμετοχή ανάμεσα σε 15.000 σχέδια που κατατέθηκαν από όλο τον κόσμο. Η ιδέα του διαγωνισμού: να αποκτήσουν για πρώτη φορά τα ανθρώπινα δικαιώματα ένα παγκόσμιο σύμβολο που έχει δημιουργηθεί από ανθρώπους για ανθρώπους.

Το σχέδιο που νίκησε αποτελεί έμπνευση του 32χρονου Σέρβου γραφίστα Πρέντρακ Στάκιτς, ο οποίος δήλωσε ότι συνέλαβε την ιδέα διαβάζοντας την Παγκόσμια Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Στο προοίμιο αναφέρει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι το θεμέλιο για την ίδρυση ενός ελεύθερου, δίκαιου και ειρηνικού κόσμου στο μέλλον. Μετέφερα αυτό στο σχέδιο χρησιμοποιώντας δύο παγκόσμια σύμβολα -ένα χέρι και ένα πουλί- για να δημιουργήσω κάτι νέο» αναφέρει.

Τη σχετική πρωτοβουλία για ένα παγκόσμιο σύμβολο για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανέλαβαν από κοινού κράτη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Χιλής, Γερμανίας, Καναδά, Μαυρικίου, Σενεγάλης, Σιγκαπούρης, Τσεχίας και Ουρουγουάης.

Πιστεύουν ότι το σύμβολο θα γίνει ευρέως αποδεκτό και ελπίζουν ότι θα δώσει μία ώθηση στις ειρηνικές προσπάθειες ενίσχυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως.

Σήμερα 6.8 εκατ. άνθρωποι είναι φορείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κι όμως δεν υπήρχε έως τώρα τρόπος να απεικονίσει κανείς αυτή την παγκόσμια δέσμευση με ένα σύμβολο που να ξεπερνά τα όποια γλωσσικά εμπόδια.

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 3 Μαΐου και σε πορεία τριών μηνών κατατέθηκαν 15.396 προτάσεις από συμμετέχοντες από 190 χώρες. Η συμμετοχή απ' όλο τον κόσμο υπήρξε εντυπωσιακή, τόσο σε σχέση με την υποβολή προτάσεων, όσο και σε σε σχέση με την αξιολόγηση των προτάσεων των άλλων. Εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν το διαγωνισμό από το Μάιο.

Μία κριτική επιτροπή από καταξιωμένες προσωπικότητες επέλεξε εν συνεχεία τα δέκα καλύτερα σχέδια μεταξύ αυτών που υποβλήθηκαν. Τα σχέδια που προκρίθηκαν τέθηκαν σε ψηφοφορία για το τελευταίο στάδιο επιλογής έως τις 17 Σεπτεμβρίου μέσω του δικτυακού τόπου www.humanrightslogo.net. Και τα αποκαλυπτήρια του νέου συμβόλου έγιναν στις 23 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Την πρωτοβουλία στήριξε μία κριτική επιτροπή από καταξιωμένες προσωπικότητες, ανάμεσά τους η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι και πέντε τιμηθέντες με Νόμπελ Ειρήνης: Αούνγκ Σαν Σούου Κίι (Μιανμάρ), Σιρίν Εμπαντί (Ιράν), Μοχάμεντ Γιουνούς (Μπανγκλαντές), Μιχαήλ Γκορμπατσόφ (Ρωσία), Τζίμι Κάρτερ (ΗΠΑ).

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ο Μίμης, ο νόμος της απροσδιοριστίας και η ιστορική παγίδα του ευρώ...


newpost.gr
Ο Μίμης, ο νόμος της απροσδιοριστίας και η ιστορική παγίδα του ευρώ...
Σαφείς αιχμές κατά του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου και των κυβερνητικών χειρισμών για την καταπολέμηση της κρίσης, άφησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μίμης Ανδρουλάκης, μιλώντας στον Βήμα 99,5, κάνοντας παράλληλα προβλέψεις για το αν η Ελλάδα θα βγει από το τούνελ της κρίσης και κατακρίνοντας τα κόμματα της Αριστεράς.

Για την κρίση και τη στάση της κυβέρνησης είπε ο κ. Ανδρουλάκης: ««Πρέπει να ξέρετε ότι για μένα δεν είναι μόνο τα λεφτά. Είναι πώς σε μια μεγάλη καταστροφή δημιουργείς την αίσθηση του ναυαγισμού που βοηθά τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν την κοινή μοίρα και να δείξουν αλληλεγγύη. Απέτυχε η κυβέρνηση σ’ αυτό. Και το κρίσιμο ήταν μια αίσθηση εθνικού συναγερμού. Έλεγα ότι πάμε σε πόλεμο. Ότι στο crisis management που είναι η υψηλότερη αξία της πολιτικής έπρεπε να δημιουργηθεί αίσθηση της κοινής μοίρας, ώστε η ορμή για λύτρωση να έχει ψυχικό βάθος στους ανθρώπους. Διαφορετικά η κοινωνία διασπάται σε ένα πόλο παθητικότητας και αυτοκαταστροφικής έκρηξης. Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σε μια μεγάλη κρίση».


Για το λόγο που δεν μπόρεσε η κυβέρνηση να αντεπεξέλθει στην κρίση είπε, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν μπόρεσε γιατί «υπήρξε μια βαθύτερη πολιτική αυταπάτη στο πολιτικό σύστημα. Δεν είναι αυτά της στιγμής. Διαμορφώθηκε αυτό που λέμε η κουλτούρα της σύγκλησης. Το ευρώ γύρω στο 2000 μας μέθυσε. Δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι πάμε για τη σύγκληση, να γίνουμε ευρωπαίοι. Μέσα μου αισθάνθηκα αυτό που λέω ευλογία, αλλά και ιστορική παγίδα του ευρώ. Διότι ήξερα ότι το ευρώ, στη φάση της φούσκας και του μπουμ, σε κάνει να αισθάνεσαι Γερμανός. Να δανείζεσαι σαν Γερμανός. Όταν όμως αντιστραφεί ο πιστωτικός κύκλος – που το ξέραμε βέβαια όσοι γνωρίζουμε οικονομικά – και έρθει το ευρώ που κρατάς στα χέρια σου να ξεφουσκώσει λειτουργεί σαν ξένο νόμισμα και γίνεται βαρίδι, όπως στο μεσοπόλεμο ο «χρυσός κανόνας». Που κάθε νόμισμα μετριόταν με βάση το χρυσό και έγινε βάρος που οδήγησε στο σπιράλ της ύφεσης και του χρέους».

Για τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου είπε χαρακτηριστικά: «Το παράπονό μου με τον Παπανδρέου ήταν ότι είχαν μεθύσει προεκλογικά. Τώρα είναι ο Στίνγκλιτς. Άλλος πάλι αυτός... Ο καλύτερος εν ζωή οικονομολόγος είναι, αλλά αυτά που έλεγε είναι τρέλες. Εκτός πραγματικότητας! Μπορεί να τσαντίζεται ο Παπανδρέου, αλλά αυτός είναι ο σύμβουλός του. Τι μας έλεγε πριν ο Στίνγκλιτς; Να πάμε στην Αργεντινή. Και τώρα τι μας λέει; Όλο το πολιτικό σύστημα προεκλογικά έλεγε άλλα τότε. Εδώ ο Τσίπρας έλεγε να κάνουμε προσλήψεις και μας έλεγε παραμύθια με δράκους...».


Για την κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, ο κ. Ανδρουλάκης επεσήμανε ότι ήθελε «η κυβέρνηση Παπανδρέου τον Οκτώβριο (του 2009) να είναι κυβέρνηση εθνικής ανάγκης. Να βάλει έναν εθνικό συναγερμό, μια ζώνη ασφαλείας για τη χώρα. Είχα πει προεκλογικά και προπηλακίστηκα από τον κόσμο ότι πρέπει να βάλουμε ζώνη ασφαλείας, διότι η κυβέρνηση δεν θα είναι ελληνική, έστω και αν στα έδρανά της κάθονται οι πιο πατριώτες από τους πατριώτες. Υπερβολή; Ναι, αλλά ας μου πουν την υπερβολή για να τονίσουμε κάτι, γιατί στην ΟΝΕ δεν είναι κατοχή».

Για την εξέλιξη της κρίσης, είπε ότι «δεν θα βγούμε εύκολα από τη γωνία», αφού «θα πρέπει να περάσουμε μια πενταετία προσαρμογής που θα την κάνουμε με εύλογες θυσίες, αλλά όχι παράλογες που επιταχύνουν την καταστροφή. Είναι εκτός ελέγχου αυτή τη στιγμή η κατάσταση και με ευθύνη 30% στην κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα και 70% στην Ευρώπη που πρέπει να καταλάβει τα ζητήματα και να δράσει. Δεν μπορεί έτσι».
«Αυτή τη στιγμή ξαναμπαίνουμε σε ένα νέο κύκλο αποφάσεων που δεν θέλω να τις πω όλες δημόσια, γιατί δεν λέγονται και υπάρχει κίνδυνος. Είναι όπως λέμε στη φυσική και το νόμο της απροσδιοριστίας ότι ο παρατηρητής επηρεάζει το παρατηρούμενο αντικείμενο. Αυτά γράφονται, ανατυπώνονται και μεταβιβάζονται, ανατροφοδοτούν τον πανικό ή την προφητεία. Στενοχωριέμαι καμιά φορά γιατί δούλεψα στο χρηματοπιστωτικό τομέα και το 90% όσων είναι στη Βουλή, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, δεν γνωρίζουν από οικονομικά. Είναι το πιο ευαίσθητο σημείο. Καθένας μπορεί να λέει κούρεμα 50 ή 60. Είναι πολύ σοβαρά πράγματα αυτά» είπε.

Τέλος, δεν παρέλειψε να κατακρίνει την Αριστερά, λέγοντας ότι «είναι εκτός πραγματικότητας. Τελείως». «Δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων. Και όχι μόνο η Αριστερά. Με όλους τους τόνους έχω πει ότι μεγαλύτερη προδοσία του εργατικού κινήματος της Ευρώπης είναι οι υπερπρόωρες συνταξιοδοτήσεις που δεν καλύπτονται από εισφορές ή καταβολή των εργοδοτών. Τι έκαναν η Philips και η Siemens ας πούμε; Το εργατικό κίνημα εξυπηρέτησε τη βίαιη ανασυγκρότηση των ασφαλιστικών ταμείων. Η Siemens έδιωξε εργαζομένους με ώριμα δικαιώματα και τους έστελνε στο ασφαλιστικό τους ταμείο για να πάει πιτσιρικάδες με το 1/3 του μισθού. Έτσι δημιουργήθηκε η μεγάλη προδοσία του εργατικού κινήματος και τώρα τραβάμε την κουβέρτα από τη μία μπάντα και κρυώνουμε από την άλλη» ανέφερε.
Read more...

"Δεν υπάρχει χρεοκοπία εντός του ευρώ"...

Καυτό δημοσίευμα του TIME για την Ελλάδα


http://img.protothema.gr/588A1AB4159B791987BC8A77433CE152.jpg
Στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού TIME, αναλύεται το γιατί και το πώς η Γερμανία της Μέρκελ και δυνατότερη, οικονομικά χώρα της ευρωζώνης δεν τείνει χείρα βοηθείας όχι τόσο και μόνο στην Ελλάδα όσο στο ίδιο το ευρώ και τη σωτηρία όλων των κρατών – μελών που το χρησιμοποιούν ως νόμισμα.

Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση της, λέει το άρθρο, ολόκληρη η ευρωζώνη, ταυτόχρονα και η Ευρώπη στο σύνολό της θα καταβαραθρωθούν.

Σε μία τέτοια περίπτωση, δύο πιθανά σενάρια «σωτηρίας» του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος θέλουν και τα δύο την Ελλάδα εκτός της ζώνης του ευρώ, αλλά την ίδια την Ευρώπη και πάλι κυρίαρχη δύναμη στις διεθνείς αγορές, με την ανάπτυξη να επιστρέφει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς.

Στην πρώτη και χειρότερη περίπτωση από τις δύο, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται ανίκανη να αντεπεξέλθει στις οικονομικές τις υποχρεώσεις προς τους πολίτες και εκείνοι με τη σειρά τους εξεγείρονται. Σαν αποτέλεσμα η χώρα φεύγει από την ευρωζώνη, οι ευρωπαϊκές τράπεζες που χειρίζονται το ελληνικό χρέος πλήττονται βαριά και κατ’ επέκταση σταματούν να δανείζουν. Η ευρωπαϊκή ανάπτυξη επιβραδύνεται, η ανεργία χτυπάει κόκκινο και το κόστος δανεισμού εκτοξεύεται. Το χρήμα ρέει από άλλες αδύναμες οικονομίες της Ευρώπης οι οποίες ακριβώς όπως και η Ελλάδα δεν μπορούν να βρουν δανειστές και επίσης αποτυγχάνουν να σωθούν ή κι εκείνες με τη σειρά τους εξέρχονται από την ευρωζώνη. Επικρατεί χάος στις αγορές, παντελής μαρασμός της οικονομικής ανάπτυξης παντού στην Ευρώπη ο οποίος και οδηγεί σε παγκόσμια double-dip ύφεση.

Το σενάριο νούμερο δύο το οποίο και θεωρείται το θετικότερο, λέει πως και πάλι η Ελλάδα αποχωρεί από το ευρώ και προχωρά άμεσα σε υποτίμηση του νομίσματός της. Έτσι, επανέρχονται σε καλύτερα επίπεδα η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα. Αν και οι τράπεζες της ευρωζώνης υποφέρουν οικονομικά, η Γερμανία μαζί και με άλλες ισχυρές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου περνούν σε νέα κεφαλαιοποίηση. Οπότε και σταθεροποιείται το όλο σύστημα. Όσα χρήματα δεν ξοδεύτηκαν για τη διάσωση της Ελλάδας δίνονται ώστε να κρατηθούν στη ζωή χώρες υψηλού ρίσκου όπως η Ιταλία και η Ισπανία, και τελικά η Γερμανία οδηγεί όλους προς δημοσιονομική ενότητα. Οι αγορές σταθεροποιούνται και το ευρώ ξαναβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης. Η μεγάλη επιτυχία, αυτής της πιθανότητας είναι ότι ο κόσμος δεν θα δει ένα double-dip χάος.

Read more...

Τα δύο σενάρια της χρεοκοπίας και οι επιπτώσεις τους σε μισθούς, καταθέσεις και συντάξεις


newpost.gr
Τα δύο σενάρια της χρεοκοπίας και οι επιπτώσεις τους σε μισθούς, καταθέσεις και συντάξεις
Mε τον κίνδυνο της χρεοκοπίας να μην έχει απομακρυνθεί, καθώς παρά περί τις αντιθέτου διαβεβαιώσεις τα διεθνή ΜΜΕ αλλά και οικονομικοί αναλυτές επιμένουν στο ενδεχόμενο, τα δύο βασικά ερωτήματα αφορούν το τι μπορεί να γίνει, αλλά και το τι μπορεί να κάνουμε εμείς για να προστατευθούμε, όσο μπορούμε, από την θύελλα, που πιθανώς να έρθει.


Κατ αρχήν, για να μην κοροϊδευόμαστε, θα πρέπει να ξέρουμε πως είτε μιλάμε για κούρεμα ομολόγων, είτε για μια ελεγχόμενη πτώχευση ή μια μη ελεγχόμενη, μιλάμε πάντα για διάφορες μορφές χρεοκοπίας. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.


Σενάριο 1: Ελεγχόμενη πτώχευση – Αναδιάρθρωση (αναδιαπραγμάτευση) του χρέους και κούρεμα ομολόγων.
Σύμφωνα με αυτήν τη λύση, οι δανειστές του δημοσίου θα διαπραγματευθούν με την κυβέρνηση την αλλαγή των όρων αποπληρωμής του ελληνικού χρέους. Εδώ το πιο πιθανό είναι το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή μείωση της ονομαστικής τους αξίας κατά 30% έως 40%. Με άλλα λόγια αντί των 360 δις ευρώ που χρωστάμε σήμερα θα βρεθούμε στα 200- 250 δις ευρώ. Αυτό είναι βέβαια θετικό για τα δημοσιονομικά, αλλά θα συνοδευτεί από πολύ σκληρούς όρους. Πρακτικά έναν πολυετή διεθνή οικονομικό έλεγχο της χώρας όπου έσοδα, δαπάνες θα είναι υπό την άμεση εποπτεία των δανειστών μας προκειμένου οι τελευταίοι να πάρουν πίσω εγγυημένα τα… υπόλοιπα χρήματα. Η λύση αυτή μπορεί να συνοδευτεί και από επιμήκυνση της διάρκεια του χρέους και μείωση των επιτοκίων.

Σενάριο 2: Μη ελεγχόμενη πτώχευση - Μονομερής (ή άτακτη) αναδιάρθρωση του χρέους - Στάση πληρωμών και έκκληση προς τους δανειστές για διαπραγμάτευση των νέων όρων αποπληρωμής.
Πρόκειται για το χειρότερο σενάριο για μας αλλά και τους δανειστές μας. Αν η κυβέρνηση φθάσει στην κατάσταση όπου δεν μπορέσει να εκταμιεύσει κάποια δόση από το μηχανισμό στήριξης των 110 δις ευρώ (για οποιοδήποτε λόγο) θα οδηγηθεί σε κήρυξη στάσης πληρωμών. Κάτι σαν κι αυτό που έκανε η Αργεντινή το Δεκέμβριο του 2001. Στην περίπτωση αυτή η όποια κυβέρνηση προκύψει θα εκπονήσει ένα σχέδιο ανόρθωσης της χώρας μέρος του οποίου θα είναι και το αναγκαστικό «κούρεμα» των ομολόγων κατά ένα σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με την πρώτη λύση. Το ποσοστό αυτό στην περίπτωση της Αργεντινής ορίστηκε από τη νέα κυβέρνηση στο 75%, δηλαδή για κάθε 100 δολάρια που είχε δανειστεί η χώρα αποφάσισε να επιστρέψει τα 25. Τα αρνητικά αυτής της λύσης είναι ότι η χώρα απομονώνεται από τις αγορές, δεν μπορεί πλέον να δανειστεί και θα κάνει πολλά χρόνια προκειμένου να καταφέρει κάτι τέτοιο. Η Αργεντινή, εννέα χρόνια μετά τη χρεοκοπία δεν έχει ακόμη επιστρέψει στις αγορές.

ΜΕΝΟΥΜΕ Η ΦΕΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ;

Σενάριο 1: Στην ελεγχόμενη πτώχευση, η συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη μάλλον διασφαλίζεται. Η Ελλάδα εξασφαλίζει πρόσβαση σε νέο δανεισμό και οι ζημιές που καταγράφουν οι ελληνικές τράπεζες και τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία λόγω του συντεταγμένου κουρέματος των ομολόγων ελέγχονται ώστε να μην καταρρεύσουν. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εισερχόμαστε σε «μη χαρτογραφημένη περιοχή» οικονομικών αποφάσεων, μια και το ελληνικό μοντέλο είναι υβριδικό και αδοκίμαστο. Και αυτό καθώς υπάρχει η πιθανότητα το σχέδιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας να περιλαμβάνει και συντεταγμένη έξοδο από την ευρωζώνη. Αυτό με τη σειρά του θα συνοδεύεται από την κοπή νέου νομίσματος προκειμένου να γίνει υποτίμηση, να διορθωθεί άμεσα το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και να γίνει μια νέα εκκίνησή της. Όμως, στο σενάριο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας πιθανότερη εξέλιξη, είναι ότι, η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.
Σενάριο 2: Στην μη ελεγχόμενη πτώχευση, η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη (καθώς δεν θα υπάρχει προσυμφωνία με τους δανειστές). Και εδώ μπαίνουμε σε αχαρτογράφητη περιοχή καθώς καμιά συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν προβλέπει το ενδεχόμενο αποβολής ή οικιοθελούς αποχώρησης μιας χώρας από τη ζώνη του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Οπότε κάθε εξέλιξη είναι πιθανή.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ

Σενάριο 1: Στην ελεγχόμενη πτώχευση, ο μακροχρόνιος διεθνής οικονομικός έλεγχος σημαίνει χαμηλά εισοδήματα, και πιθανότατα νέες σημαντικές μειώσεις μισθών, πιθανές απολύσεις στο δημόσιο τομέα, ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της φορολογίας και γενικά τοποθέτηση εσόδων και δαπανών του ελληνικού κράτους υπό τον άμεσο έλεγχο των πιστωτών μας αυστηρότερης τρόικας. Οι εργαζόμενοι θα εισέλθουν μια πολυετή περίοδο λιτότητας, με άσχημα νέα για μισθούς και εισοδήματα. Επίσης σημαντικό μέρος των όποιων επιπλέον εσόδων προκύπτουν κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού θα πηγαίνουν απευθείας στους κατόχους των ελληνικών ομολόγων, όπως κατά την περίοδο Τρικούπη.
Σενάριο 2: Με την στάση πληρωμών και την αυτόματη έξωση της χώρας από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, θα γίνει βίαιος ισοσκελισμός του προϋπολογισμού. Δηλαδή τα έσοδα θα εξισωθούν αναγκαστικά με τις δημόσιες δαπάνες. Με άλλα λόγια νέες μειώσεις μισθών ή και απολύσεις. Όμως, η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη και η ανάκτηση του λεγόμενου «εκδοτικού προνομίου», θα δώσειστην όποια κυβέρνηση τη δυνατότητα αντί να μειώσει τους μισθούς σε ευρώ, να τυπώσει νέο εθνικό νόμισμα. Έτσι θα πληρώσει τους υπαλλήλους και οποιεσδήποτε άλλες δαπάνες σε νέο νόμισμα. Σε αυτήν την περίπτωση γλιτώνουν οι θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα. Όμως το πραγματικό εισόδημα όλων των εργαζομένων, θα μειωθεί δραστικά στο ποσοστό που θα υποτιμηθεί το νέο εθνικό νόμισμα έναντι του ευρώ, αλλά και λόγω του υπερπληθωρισμού που θα προκύψει.
Για παράδειγμα, ενώ το λίτρο βενζίνης έχει σήμερα 1,65 ευρώ δηλαδή σε όρους δραχμής κάπου 550 δραχμές, το λίτρο με την επανακυκλοφορία της δραχμής και την υποτίμησή της (κατά 50% ως το πιο πιθανό σενάριο) θα φθάσει να έχει 750 δραχμές. Ισως όμω το μεγαλύτερο πρόβλημα να είναι ότι, και οι ποσότητες καυσίμων που θα μπορεί να εισάγει η χώρα θα περιοριστούν καθώς το νέο ελληνικό νόμισμα δεν θα έχει σημαντική αξία στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων και δεν θα μπορούν να αποκτηθούν επαρκή συναλλαγματικά παίρνουν χρήμα στα χέρια τους, αλλά σε πραγματικούς όρους το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων θα κατακρημνιστεί.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΑ

Σενάριο 1: Στην ελεγχόμενη κατάσταση θα διασωθούν οι καταθέσεις, απλά επειδή θα διασωθούν οι τράπεζες. Ωστόσο, θα συνεχιστεί το ροκάνισμά τους καθώς οι Έλληνες θα συνεχίσουν να «τρώνε από τα έτοιμα», ροκανίζοντας ανάλογα και τα αποθέματα των τραπεζών. Οι υποχρεώσεις σε δάνεια θα διατηρηθούν όπως είχαν. Ωστόσο, λόγω της αναμενόμενης εκτίναξης των κόκκινων δανείων (που θα σταματήσουν να εξυπηρετούνται) πολλές τράπεζες θα προχωρήσουν σε αναχρηματοδοτήσεις και «κούρεμα» δανείων (μείωση συνολικού ποσού) σε οφειλέτες που αποδεδειγμένα έχουν πτωχεύσει.
Σενάριο 2: Σε περίπτωση άτακτης αναδιάρθρωσης χρέους μπαίνουμε πάλι σε «terra incognita». Η έξοδος από την ευρωζώνη θα οδηγήσει αναγκαστικά σε νέα νομοθεσία. Ένα νέο εθνικό νόμισμα θα επηρεάσει άμεσα το ενεργητικό των τραπεζών, δηλαδή τις υποχρεώσεις τους (καταθέσεις των πολιτών και επιχειρήσεων) και τις απαιτήσεις τους (δάνεια προς πολίτες και επιχειρήσεις). Ένα πιθανό σενάριο είναι ότι όλες οι καταθέσεις σε ευρώ αναγκαστικά θα μετατραπούν στο νέο εθνικό νόμισμα (π.χ. νέα δραχμή) και θα υποστούν υποτίμηση ίδια με αυτή του νομίσματος.
Read more...

Μέχρι τέλος της εβδομάδας η έγκριση του κονδυλίου για τις άγονες γραμμές

Επιδοτήσεις ύψους 93 εκ.ευρώ για το 2012

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης
Ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να εγκριθεί από τον υφυπουργό Οικονομικών, Φ.Σαχινίδη το κονδύλι για τις επιδοτήσεις των 35 άγονων γραμμών του Αιγαίου, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 31 Οκτωβρίου και ο σχετικός διαγωνισμός εκκρεμεί εδώ και έξι μήνες.

Το ύψος των επιδοτήσεων για το 2012 θα κυμανθεί περίπου στα 93 εκατομμύρια ευρώ, με μεταφορά χρημάτων από το περσινό έτος.

Το ύψος των επιδοτήσεων για το 2010 ήταν περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για το 2011 είναι 91,2 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται, ότι 13 από τις 35 άγονες γραμμές του Αιγαίου τις διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και τις άλλες 22 η Διεύθυνση Θαλασσίων Υποθέσεων του υπουργείου Ανάπτυξης.

Αν έως το τέλος Οκτωβρίου δεν έχει προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός για την κάλυψη των γραμμών, το υπουργείο αναμένεται να προχωρήσει σε παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων, η διάρκεια των οποίων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους τέσσερις μήνες.

Ωστόσο, ναυτιλιακοί κύκλοι ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η οικονομική εικόνα αρκετών ακτοπλοϊκών εταιρειών που δρομολογούν πλοία τους στις άγονες γραμμές δεν είναι καθόλου καλή φέτος, καθώς η κίνηση των επιβατών έχει αρχίσει να μειώνεται σημαντικά, λόγω της μείωσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών, ενώ πολλές εταιρείες αντιμετωπίζουν, ήδη, πρόβλημα ρευστότητας, καθώς οι τράπεζες δεν δίνουν εύκολα δάνεια.

Επίσης, τόνισαν πως αρκετές ακτοπλοϊκές εταιρείες διαμαρτύρονται ότι πολλές από τις καταβολές των επιδοτήσεων καθυστερούν σημαντικά έως και έξι μήνες, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κατάρρευσης για πολλές από αυτές.

Τέλος, ανέφεραν ότι για φέτος, λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, έχουν παροπλιστεί έξι πλοία, ενώ μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται άλλο ένα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ο Λιάνης καταψηφίζει το χαράτσι και ζητά την παρέμβαση Παπούλια


newpost.gr
Ο Λιάνης καταψηφίζει το χαράτσι και ζητά την παρέμβαση Παπούλια
Ότι θα καταψηφίσει το «άδικο» όπως το χαρακτήρίζει ειδικό τέλος για τα ακίνητα ξεκαθαρίζει ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Γιώργος Λιάνης σήμερα με δήλωσή του στην οποία ωστόσο εκφράζεται θετικά για τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Την ίδια ώρα ο κ. Λιάνης αναμένεται να ζητήσει τη σύγκληση της Βουλής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο ανεξάρτητος πια βουλευτής θα επικαλεστεί άρθρα του Συντάγματος που δίνουν τη δυνατότητα στον Κάρολο Παπούλια να συγκαλέσει ειδική συνεδρίαση της Βουλής ενώ θα ζητήσει να συζητηθεί ό,τι συζητείται στην κλειστή αίθουσα του προεδρικού μεγάρου μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.
Read more...

Αποκλεισμένο από αστυνομικές δυνάμεις το Σύνταγμα εν όψει της ψηφοφορίας στη Βουλή

Συγκέντρωση των «Αγανακτισμένων»

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Σε κλοιό αστυνομικών δυνάμεων βρίσκεται η ευρύτερη περιοχή του Συντάγματος, καθώς αναμένεται να ξεκινήσει στη Βουλή η κρίσιμη ψηφοφορία για την έγκριση του ειδικού τέλους στα ακίνητα.

Ο γνωστός «φράκτης» που χρησιμοποίησε η αστυνομία σε παλαιότερες ψηφοφορίες στη Βουλή, αλλά και στη ΔΕΘ, έχει τοποθετηθεί στην οδό Ακαδημίας, ενώ κλειστοί για τα οχήματα είναι οι περισσότεροι δρόμοι που οδηγούν στην πλατεία Συντάγματος.

Συγκεντρώσεις προγραμματίζουν οι «Αγανακτισμένοι», αλλά και οι ειδικοί φρουροί.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Θρίλερ με δύο βουλευτές στην κρίσιμη ψηφοφορία για το χαράτσι

Πιέσεις στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ


http://img.protothema.gr/30D28399D16CAD583EC3A07CEA21E924.jpg

Έντονες πιέσεις σε δύο βουλευτές οι οποίοι επιμένουν να δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν την τροπολογία για το ειδικό τέλος ακινήτων ασκεί το κοινοβουλευτικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να τους αλλάξουν γνώμη.

Ηδη τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, κ. Βασίλης Εξαρχος, με τη συνδρομή του κ. Πέτρου Ευθυμίου επιχειρούν να διασφαλίσουν την τήρηση της κομματικής γραμμής κατά την κρίσιμη ψηφοφορία.

Οι «τρεις σωματοφύλακες» της κοινοβουλευτικής συνοχής του κυβερνώντος κόμματος επιδίδονται σε συνεχόμενες επαφές με όλους εκείνους τους βουλευτές, που με δηλώσεις άφησαν να εννοηθεί ότι θα διαφοροποιηθούν στις ψηφοφορίες, προκειμένου να τους συνετίσουν, αναλύοντάς τους την κρισιμότητα της κατάστασης.


Με τον τρόπο αυτό ο κ. Πετσάλνικος πραγματοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας συνάντηση με τον κ. Γιάννη Βούρο, με αποτέλεσμα τη σημερινή επιστολή του βουλευτή, με την οποία ξεκαθαρίζει την στήριξή του στην κυβέρνηση.

Τηλεφωνική επαφή με τον κ. Βούρο είχε και ο κ. Έξαρχος, ο οποίος δέχθηκε στο γραφείο του και τους κ.κ. Βασίλη Κεγκέρογλου και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν δύο βουλευτές που επιμένουν να αντιστέκονται δηλώνοντας ότι δεν θα ψηφίσουν το νέο χαράτσι στα ακίνητα. Την ίδια ώρα στο Μαξίμου κυκλοφορεί έντονα το σενάρια που λέει να μην διαγραφούν όσοι καταψηφίσουν την τροπολογία.

Read more...

Επεκτείνεται η μείωση του αφορολόγητου ορίου, ανατροπές στις αποδείξεις

Αναδρομικά τα νέα φορολογικά μέτρα


Όλα τα νέα φορολογικά μέτρα, όπως η μείωση του αφορολόγητου, το «ψαλίδι» των φοροαπαλλαγών και οι αλλαγές στις αποδείξεις, θα ισχύσουν αναδρομικά από τα φετινά εισοδήματα
Όλα τα νέα φορολογικά μέτρα, όπως η μείωση του αφορολόγητου, το «ψαλίδι» των φοροαπαλλαγών και οι αλλαγές στις αποδείξεις, θα ισχύσουν αναδρομικά από τα φετινά εισοδήματα (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2011 θα ισχύσει η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ, ενώ το αφορολόγητο θα μειωθεί και στους νέους κάτω των 30 ετών και τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών, με εισοδήματα αποκλειστικά από συντάξεις, όπως είπε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε σαρωτικές αλλαγές στο σύστημα των αποδείξεων, καθώς αποσυνδέονται πλήρως από το αφορολόγητο και θα συνδέονται αποκλειστικά με το ύψος του εισοδήματος, ενώ είπε, όπως είναι ήδη γνωστό, πως η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το κίνησης θα γίνει τον Οκτώβριο του 2012.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ, ο υπουργός Οκονομικών ανέφερε ότι θα εφαρμοστεί αναδρομικά από το 2011.

Ανάλογες περικοπές με το αφορολόγητο, θα γίνουν σε όλες τις φοροαπαλλαγές, όπως οι τόκοι στεγαστικών δανείων, οι ιατρικές δαπάνες, τα ασφάλιστρα ζωής, κ.ά.

Ήδη, με τον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου έχουν υποστεί περικοπή 2,2 δισ. ευρώ, καθώς θεσμοθετήθηκε να εκπίπτουν οι σχετικές δαπάνες μόνο από τον φόρο και όχι από το εισόδημα και ειδικότερα 20% για εισοδήματα έως 40.000 ευρώ και 10% για υψηλότερα εισοδήματα.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε, σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο και τη μείωσή του στα 5.000 ευρώ, ότι θα υπάρξουν προσαρμογές και για άλλες κατηγορίες φορολογουμένων, όπως είναι οι πολύτεκνοι, οι νέοι έως 30 ετών και όσοι είναι άνω των 65 ετών.

Συγκεκριμένα, το αφορολόγητο όριο για τους νέους έως 30 ετών και για τους συνταξιούχους άνω των 65 τών που έχουν εισοδήματα μόνο από συντάξεις, θα μειωθεί κοντά στα 9.500 ευρώ, από 12.000 σήμερα.

Σχετική εγκύκλιος για τις αλλαγές στο αφορολόγητο θα εκδοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η πρόσθετη επιβάρυνση από τη μείωση του ορίου στις 5.000 από 8.000 ευρώ είναι 300 ευρώ, εφόσον βεβαίως διατηρηθεί ο -ισχύων- συντελεστής 10% για αυτό το τμήμα του εισοδήματος.

Η επιβάρυνση αυξάνεται κατά 400 ευρώ επιπλέον, λόγω της μείωση του ορίου από τις 12.000 στις 8.000 ευρώ που αφορά στο πρώτο εξάμηνο του 2011 και αποφασίστηκε τον περασμένο Ιούνιο.

Ο αυξημένος φόρος εισοδήματος, λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου από τις 12.000 στις 8.000 ευρώ, που αντιστοιχεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2011, έχει ήδη αρχίσει να εισπράττεται μέσω της παρακράτησης φόρου εισοδήματος, καθώς η αυξημένη παρακράτηση ξεκίνησε την 1η Ιουλίου.

Το υπουργείο Οικονομικών προσδοκεί έσοδα ύψους 2,5 δισ. ευρώ περίπου.

Η μείωση του αφορολογήτου δεν θα συνοδευτεί και από μείωση του αριθμού των αποδείξεων που θα πρέπει να συλλέγουν οι φορολογούμενοι.

Αντιθέτως, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, θα αυξηθεί ο αριθμός των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώνουν οι πολίτες, πάνω από το όριο του 25% που ισχύει σήμερα.

Αναφερόμενος στο μέτρο των αποδείξεων, τόνισε πως οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ζητούν περισσότερες αποδείξεις καθώς οι σχετικές δαπάνες θα εκπίπτουν κατά 50-60% του δηλωθέντος εισοδήματος. Μίλησε επίσης για σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής των αποδείξεων.

Με το νέο σύστημα δεν θα προβλέπεται επιστροφή φόρου.

Αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα, ο υπουργός είπε ότι για εισοδήματα 100.000 ευρώ θα πρέπει να συλλέγουμε αποδείξεις 60.000 ευρώ και για εισόδημα 60.000 ευρώ αποδείξεις 30.000 ευρώ.

Για την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, ο υπουργός ανέφερε πως το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Οκτωβριο του 2012, ενώ από φέτος θα ξεκινήσει η συλλογή των απαραίτητων στοιχείων για την κατανάλωση σε διάφορους νομούς της χώρας και οι οποίες διαφοροποιούνται ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες.

Το υπουργείο Οικονομικών, με ειδική εγκύκλιο, θα ορίζει το πώς θα συγκεντρώνονται τα αναγκαία παραστατικά από τους κατοίκους αυτών των περιοχών, οι οποίοι θα πρέπει να τα δίνουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, είτε ηλεκτρονικά, είτε μέσω ΚΕΠ.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, θα δίνεται η επιδότηση θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2012-2013, είπε.

Σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, ο υπουργός είπε ότι με το νέο φορολογικό σύστημα θα υπάρξει συνολικός τρόπος αντιμετώπισης των ακινήτων.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος (το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Οκτώβριο), εξετάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάργηση ή η μεγάλη μείωση των φοροαπαλλαγών για εισοδήματα άνω των 30.000 ή 40.000 ευρώ, η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ (μάλλον στο 18%), αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά και η καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ακόμα, είναι πολύ πιθανή η καθιέρωση ενός μόνιμου φόρου για τα ακίνητα, φόρος στον οποίο θα ενταχθεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας. Ο φόρος αυτός θα αντικατασταθεί από το νέο ειδικό τέλος και εκτιμάται ότι θα έχει χαμηλότερους συντελεστές από το τέλος.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μήνυμα αισιοδοξίας για την ανάπτυξη από τον ελληνικό τουρισμό

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

(Φωτογραφία: Αρχείο ΔΟΛ )


Αθήνα
Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού είναι σήμερα 27 Σεπτεμβρίου και ο τουρισμός παραμένει μία από τις βασικές -αν όχι η κύρια- πηγές ανάπτυξης για την Ελλάδα, καθώς σε μία περίοδο βαθιάς οικονομικής ύφεσης καταγράφει διψήφια ποσοστά αύξησης τόσο σε διεθνείς αφίξεις, όσο και σε έσοδα, στηρίζοντας το εσόδημα, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή σε πολλές περιοχές της χώρας, όπου υπό διαφορετικές συνθήκες θα κυριαρχούσαν η εγκατάλειψη και η ανεργία.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, βρίσκεται στην Αίγυπτο, προσκεκλημένος ως ομιλητής στον Εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, που διοργανώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, στο Ασουάν.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στον αέρα η συνέντευξη Τύπου του Ευ.Βενιζέλου, κατάληψη στο υπουργείο Οικονομικών

Από εφοριακούς και τελωνειακούς

Ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να ενημερώσει για τις επαφές που είχε στις ΗΠΑ και την πορεία των συζητήσεων για την εκταμίευση της 6ης δόσης
Ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να ενημερώσει για τις επαφές που είχε στις ΗΠΑ και την πορεία των συζητήσεων για την εκταμίευση της 6ης δόσης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Υπό κατάληψη τελεί η αίθουσα συνεδριάσεων του υπουργείου Οικονομικών, επί της οδού Νίκης, όπου είχε προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι η συνέντευξη Τύπου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

Την αίθουσα έχουν καταλάβει τελωνειακοί και εφοριακοί που διαμαρτύρονται για τις επικείμενες περικοπές στις αποδοχές τους και αρνούνται να αποχωρήσουν.

Έξω από το υπουργείο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ.

Δεν έχει διευκρινιστεί, δε, εάν οι δηλώσεις του κ. Βενιζέλου θα γίνουν στον 6ο όροφο του κτηρίου ή τελικά θα αναβληθούν.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Η επένδυση στην Ελλάδα είναι επένδυση σε κοινή ευρωπαϊκή επιτυχία δήλωσε ο πρωθυπουργός

Ομιλία στους Γερμανούς βιομηχάνους

Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου κάλεσε τους Γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα
Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου κάλεσε τους Γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Βερολίνο, Γερμανία

Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα κάνει τα πάντα για να πετύχει στην προσπάθειά της να σταθεί στα πόδια της και θα τα καταφέρει παρείχε, μιλώντας στους Γερμανούς βιομηχάνους, ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου. Υπογράμμισε πως οι Έλληνες κάνουν θυσίες που πονάνε και ζητούν στήριξη, για την οποία είναι ευγνώμονες. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους Γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για επένδυση στην κοινή ευρωπαϊκή επιτυχία, στο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην ετήσια ημερίδα του Συνδέσμου Γερμανικής Βιομηχανίας, το πρωί της Τρίτης, ο Γ.Παπανδρέου ζήτησε από τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και της πράσινης ανάπτυξης, λέγοντας ότι η Γερμανία δείχνει στην Ελλάδα το δρόμο για να αναπτύξει τους τομείς αυτούς και εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει η Ελλάδα να προσφέρει ηλιακή ενέργεια στη Γερμανία.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως υπάρχουν πολλές χώρες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν τα λιμάνια και στα αεροδρόμια της χώρας, καταλήγοντας: «Θέλω να ελπίζω ότι θα μπορέσετε να επενδύσετε κι εσείς».

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την οικονομική επένδυση στην Ελλάδα, «επένδυση σε κοινές ευρωπαϊκές επιτυχίες, στο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μπαινοβγαίνουν στο «οικόπεδο 12» οι Τούρκοι

Πόλεμος νεύρων στην Κύπρο…


http://img.protothema.gr/ADD7445D9F2D8EB8BCA8D1AE53F6C4D8.jpg

Στο οικόπεδο 12, δηλαδή στη θαλάσσια περιοχή όπου διεξάγονται οι κυπριακές έρευνες για τον εντοπισμό φυσικού αερίου από την αμερικανική εταιρεία "Noble Energy International", μπαινοβγαίνουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης το τουρκικό ερευνητικό σκάφος "Πίρι Ρέις", συνοδευόμενο από δύο τουρκικά πολεμικά πλοία!

Το "Πίρι Ρέις" ακολουθούν από κοντά η τουρκική φρεγάτα "Giresun" καιη τουρκική κορβετα "Bartin".

Αυτή την ώρα τα σκάφη κινούνται στα όρια του οικοπέδου 12 επιδιδόμενα σε έναν πόλεμο νεύρων.

Είναι προφανές ότι με την εισβολή τους αυτή, εφ' όσον αρχίσουν τη διεξαγωγή ερευνών, τα τουρκικά πολεμικά πλοία και το Πίρι Ρέις παραβιάζουν την κυριαρχία της Κύπρου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη που η Λευκωσία έχει ορίσει με το Ισραήλ και τα άλλα γειτονικά της κράτη.

Περίπου στις 11 το πρωί της Τρίτης, η τουρκική φρεγάτα "Giresun", η κορβέτα "Bartin" και το Πίρι Ρέις έπλεαν σε απόσταση περίπου 25 μίλια βορειοδυτικά από την εξέδρα "Homer Ferrington" που γίνονται οι γεωτρήσεις στον υποθαλάσσιο βυθό της Κύπρου.
Read more...

Κρίσιμη χαρακτηρίζει ο ξένος Τύπος την ψηφοφορία για το τέλος ακινήτων στη Βουλή

Προεξοφλούν εκλογές


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Aθήνα
Εκτενείς αναφορές στην κρίσιμη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί το βράδυ στη Βουλή για το ειδικό τέλος ακίνητων φιλοξενούν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, εστιάζοντας στο πώς θα συμπεριφερθούν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Έλληνας πρωθυπουργόςΓ.Παπανδρέου θα δοκιμάσει σήμερα τις δυνάμεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας σε μια ψηφοφορία που χαρακτηρίζεται κρίσιμη για να πεισθούν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να απελευθερώσουν την έκτη δόση και να αποτρέψουν την χρεοκοπία.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, διαθέτοντας τους 154 από τους 300 βουλευτές ο κ. Παπανδρέου καλείται να συσπειρώσει το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ όπως έκανε τον Ιούνιο και να περάσει νέα μέτρα που επηρεάζουν τους ιδιοκτήτες σχεδόν σε 5 εκατομμύρια σπίτια και καταστήματα.

Σύμφωνα με αναλυτή που επικαλείται το πρακτορείο μερικοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσαν να παραιτηθούν πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, αλλά σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση αναμένεται να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική έγκριση και θα πετύχει την απελευθέρωση των 8 δισ. ευρώ.

Το Bloomberg αναφέρει ακόμη πως τα συνδικάτα έχουν καλέσει ήδη γενικές απεργίες για τις 5 Οκτωβρίου και 19 Οκτωβρίου, ενώ οι δημόσιες επιχειρήσεις μεταφορών προχωρούν σε συνεχείς απεργίες σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τα μέτρα.

Από την πλευρά της η Wall Street Journal αναφέρει πως οι Σοσιαλιστές που κυβερνούν την Ελλάδα αντιμετωπίζουν μια βασική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, εν μέσω φόβων ότι η αυξανόμενη δυσαρέσκεια εντός του κυβερνώντος κόμματος θα μπορούσε να επιφέρει κυβερνητική αλλαγή και να ανοίξει ένα επικίνδυνο νέο κεφάλαιο στην κρίση χρέους της Ευρώπης.

Η εφημερίδα επικαλείται αναλυτές, σύμφωνα με τους οποίους η ψηφοφορία αποτελεί μία πρώτη δοκιμασία για τη σοσιαλιστική κυβέρνηση, καθώς προσπαθεί να προωθήσει αντιλαϊκά μεταρρυθμίσεις. Οι ίδιοι εμφανίζονται να ανησυχούν ότι τα περαιτέρω μέτρα λιτότητας που θα πρέπει επίσης να ψηφιστούν τις επόμενες εβδομάδες μπορεί να επιφέρουν μια ανοιχτή εξέγερση μέσα στο ΠΑΣΟΚ, αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να πάει στις κάλπες.

«Όλοι είναι σε αναμονή για το θέμα που θα οδηγήσει σε μια επανάσταση στο εσωτερικό του Σοσιαλιστικού κόμματος. Μάλλον δεν θα έρθει την Τρίτη, αλλά πλησιάζει. Σε εκείνο το σημείο, η μόνη ρεαλιστική επιλογή για την κυβέρνηση είναι να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, οι οποίες θα είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα», δήλωσε ξένος αναλυτής στην Wall Street Journal.

Και η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται στη δημόσια διαμαρτυρία ενάντια στα μέτρα λιτότητας, επικεντρώνοντας στις απεργίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στο κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί στους δρόμους της Αθήνας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μετ' εμποδίων η εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας

Στο συρτάρι οι λίστες


Περίπου 40 φορείς δήλωσαν πως δεν θα έπρεπε να έχουν περιληφθεί στις διαδικασίες της εργασιακής εφεδρείας
Περίπου 40 φορείς δήλωσαν πως δεν θα έπρεπε να έχουν περιληφθεί στις διαδικασίες της εργασιακής εφεδρείας (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Στον αέρα βρίσκεται το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, μία από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι της τρόικας, μετά την άρνηση που έδειξαν οι πρώτοι 151 φορείς να αποστείλουν τις λίστες με το πλεονάζον προσωπικό.

Σύμφωνα με τα Νέα, μόνο 90 από τους 151 φορείς ανταποκρίθηκαν στη σχετική εγκύκλιο του ειδικού γραμματέα ΔΕΚΟ Γιώργου Κυριακού, σύμφωνα με την οποία είχαν προθεσμία έως και τις 26 Σεπτεμβρίου για να δηλώσουν το 10% του προσωπικού τους που έμπαινε στην εφεδρεία. Ωστόσο, ακόμη και οι φορείς που απάντησαν στην Ειδική Γραμματεία απέφυγαν με διάφορα επιχειρήματα να αποστείλουν συγκεκριμένα ονόματα εργαζομένων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εργαζομένων, περίπου 40 φορείς δήλωσαν πως δεν θα έπρεπε να έχουν περιληφθεί στις διαδικασίες της εργασιακής εφεδρείας. Πρόκειται για κάποιους φορείς που υποστηρίζουν πως δεν επιβαρύνουν με κανένα τρόπο τον κρατικό προϋπολογισμό και οι όποιες ρυθμίσεις για περιορισμό προσωπικού και δαπανών δεν τους αφορούν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικών Ασφαλίσεων) όπου ακόμη και το Διοικητικό Συμβούλιο ορίζεται από το κράτος, αλλά αμείβεται από τα έσοδα του οργανισμού.

Μεταξύ των 40 αυτών φορέων υπήρξαν και περιπτώσεις όπου ανέφεραν πως σε σχέση με τις προβλεπόμενες οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού, διαθέτουν πολύ λιγότερους υπηρετούντες και για τον λόγο αυτό δεν έχουν καμία δυνατότητα να προκρίνουν κάποιους από αυτούς ως πλεονάζοντες.

Τέτοια παραδείγματα αποτελούν ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, το ΙΓΜΕ κ.ά., ενώ άλλοι φορείς ζήτησαν να αποσαφηνιστεί η διαδικασία και να τους δοθεί παράταση για την αποστολή στοιχείων του προσωπικού.

Οι υπόλοιποι 50 φορείς στις επιστολές προς την Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ επισύναψαν απλώς λίστες με το σύνολο του προσωπικού που απασχολούν και τις ειδικότητες -όπως συνέβη με την περίπτωση του ΟΔΔΥ και των εταιρειών των ΟΑΣΑ και ΟΣΕ- ενώ στη συντριπτική πλειονότητα οι διοικήσεις εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για το ενδεχόμενο υπαγωγής μέρους του προσωπικού τους στην εργασιακή εφεδρεία.

Εφεδρεία και στη ΔΕΗ

Την επέκταση του μέτρου των μετατάξεων και της εργασιακής εφεδρείας και στη ΔΕΗ προανήγγειλε τη Δευτέρα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

«Όποιος ισχυριστεί ότι η ΔΕΗ δεν έχει πλεονάζον διοικητικό προσωπικό, νομίζω πως δεν ξέρει την επιχείρηση» δήλωσε, χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι «σε εύλογο χρονικό διάστημα» θα έχει στα χέρια του ολοκληρωμένο σχέδιο για την «αξιοποίηση» του προσωπικού και τη μείωση του εργασιακού κόστους της Επιχείρησης.

Το σχέδιο θα έχει στόχο να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα «τις ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν στους σταθμούς και στα ορυχεία, αλλά και το πλεονάζον προσωπικό που υπάρχει σε διοικητικές υπηρεσίες».

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, η πρόταση θα περιλαμβάνει πρόγραμμα εθελοντικών μετατάξεων υπαλλήλων, που θα τους ζητηθεί να εγκαταλείψουν τις διοικητικές θέσεις για να εργαστούν στους τομείς της παραγωγής, ενώ αν προκύψει πλεονάζον προσωπικό στη διοίκηση, οι εργαζόμενοι θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία με επόμενο στάδιο -εφόσον δεν απορροφηθούν- την απόλυσή τους.

Στο ίδιο πλαίσιο το σχέδιο αποδόμησης των εργασιακών κεκτημένων στη ΔΕΗ θα περιλαμβάνει νέο γύρο στις περικοπές των αποδοχών (υπερωρίες, επιδόματα, σύνδεση με την παραγωγικότητα κ.ά.).

Από το συνολικό προσωπικό των 21.300 εργαζομένων της ΔΕΗ, σήμερα στην παραγωγή και διανομή εργάζονται περίπου 10.000, ενώ άλλοι τόσοι είναι περίπου οι διοικητικοί, με περίπου το 10% του προσωπικού να κατέχουν διευθυντικές θέσεις.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κρίσιμη συνάντηση Παπανδρέου - Μέρκελ στο Βερολίνο

Ραντεβού σε γκρίζο φόντο

Το ραντεβού των δύο ηγετών γίνεται σε γκρίζο φόντο, εν μέσω σεναρίων για «κούρεμα» 50% στο ελληνικό χρέος και «συντεταγμένη πτώχευση» εντός της ευρωζώνης
Το ραντεβού των δύο ηγετών γίνεται σε γκρίζο φόντο, εν μέσω σεναρίων για «κούρεμα» 50% στο ελληνικό χρέος και «συντεταγμένη πτώχευση» εντός της ευρωζώνης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Βερολίνο, Γερμανία
Κρίσιμη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ θα έχει στις 9 το βράδυ ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και στο επίκεντρο θα είναι η υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής, εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων από τους πιστωτές μας για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων.

Στις 11 το πρωί ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει στην ετήσια ημερίδα του Συνδέσμου Γερμανικής Βιομηχανίας. Η ομιλία του έχει τίτλο: «Κοιτάζοντας το μέλλον, η Ευρώπη της ανάπτυξης και της αλληλεγγύης».

Εκεί ο κ. Παπανδρέου θα έχει και το πρώτο τετ α τετ με την Άγκελα Μέρκελ, ενώ το δείπνο των δυο ηγετών είναι προγραμματισμένο για τις 9 το βράδυ ώρα Ελλάδας (8 τοπική). Παρών στο δείπνο θα είναι και ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

Δηλώσεις των δύο ηγετών θα γίνουν πριν το δείπνο.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στο Βερολίνο, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος και αναπληρωτής Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Ο Μ.Χρυσοχοΐδης θα συναντήσει, στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου που πραγματοποιείται για την «Ημέρα Γερμανικής Βιομηχανίας», τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας και Τεχνολογίας της Γερμανίας, Φ. Ρέσλερ, καθώς και τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) της Γερμανίας, κ. Στάινμαγερ.

Όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, Μέρκελ και Παπανδρέου θα συζητήσουν για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης και τα μέτρα για την υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής.

«Περιμένουμε με ενδιαφέρον πώς θα παρουσιάσει ο Έλληνας πρωθυπουργός την υλοποίηση των συμφωνηθέντων μέτρων, πώς θα παρουσιάσει το δρόμο που έχει διανυθεί αλλά και αυτόν που πρέπει ακόμη να διανυθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου.

Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, αναλυτές εκτιμούν ότι στη συνάντηση θα γίνει μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση, όπου η Γερμανίδα καγκελάριος θα ζητήσει εκ νέου να τηρήσει η Ελλάδα στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα μέτρα.

Η συνάντηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει και της ψηφοφορίας, μεθαύριο Πέμπτη, στο γερμανικό κοινοβούλιο για τον EFSF.

Αν και ο κ. Ζάιμπερτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε ότι η συνάντηση δεν γίνεται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, θα ήταν τουλάχιστον αφελές, όπως σημειώνουν αναλυτές, να πιστεύει κανείς η παρουσία του ¨Ελληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο δυο μόλις 24ωρα πριν την κρίσιμη και για το μέλλον της κυβέρνησης Μέρκελ ψηφοφορία, δεν θα παίξει κανέναν ρόλο.

Εκπρόσωπος του γερμανού υπουργείου Οικονομικών εμφανίστηκε τη Δευτέρα βέβαιος ότι η διεύρυνση του EFSF θα έχει περάσει από όλα τα κοινοβούλια το αργότερο τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια, είπε ο κ. Κότχαους, θα ασχοληθούμε με τη 6η δόση, με το σχεδιαζόμενο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας και εν συνεχεία με τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM. Βασική προϋπόθεση όμως, επανέλαβε, να προηγηθεί η θετική αξιολόγηση της τρόικας.

Συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί την 1η Οκτωβρίου;

Εν τω μεταξύ, η γαλλική εφημερίδα Le Monde ανέφερε τη Δευτέρα, χωρίς να επικαλείται πηγές, ότι η κ. Μέρκελ είναι πιθανό να συναντηθεί το ερχόμενο Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρμοζί στο Παρίσι.

Αντικείμενο της συνάντησης, σύμφωνα πάντα με τη γαλλική εφημερίδα, θα είναι η οικονομική στήριξη της Ελλάδας, η σταθερότητα του ευρώ και η κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Επισήμως, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν επιβεβαιώνεται αυτό το ραντεβού από τις δύο πλευρές.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ανακοινώνουν μέτρα, έρχεται και η Τρόικα

Έκτακτη συνέντευξη τύπου Βενιζέλου το μεσημέρι


http://img.protothema.gr/36C0A568418D0111C5CE6E979D6403E3.jpg
Την Τετάρτη αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα οι ελεγκτές της τρόικας, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην ομάδα των επιθεωρητών, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Ερωτηθείσα αν οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα, η πηγή δήλωσε: «Ναι, η αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει και πάλι την Τετάρτη».

Στην Αθήνα πάντως ακόμα επικρατεί αλαλούμ με τα νέα μέτρα που πρόκειται να ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Βενιζέλος θα δώσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου σήμερα στις 12 το μεσημέρι, ενώ την ίδια ώρα μυστήριο καλύπτει την τύχη της επιστολής του με τα μέτρα προς το ΔΝΤ.

Παράλληλα, στο υπουργείο Οικονομικών δίνουν αγώνα δρόμου για να ετοιμάσουν τη λίστα με τις απολύσεις. Από τους 151 φορείς που κλήθηκαν να στείλουν στοιχεία για τον αριθμό των δημόσιων υπαλλήλων που θα τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, ανταποκρίθηκαν προς το παρόν μόνο οι 110.

Η λίστα που ετοιμάζει η ειδική γραμματεία ΔΕΚΟ περιλαμβάνει τον αριθμό των εργαζομένων που θα συνταξιοδοτηθούν μέχρι τα τέλη του έτους, αλλά και εκτιμήσεις για τον αριθμό των υπαλλήλων που μπορούν να περάσουν άμεσα σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.

Οι περισσότεροι φορείς που απέστειλαν στοιχεία περιορίζονται σε συγκεντρωτικά στοιχεία για τον αριθμό των εργαζομένων τους, χωρίς να αναφέρουν πληροφορίες, ονόματα και αρμοδιότητες των υπαλλήλων.

Ακόμα όμως και οι φορείς που απέστειλαν στοιχεία, επιφυλάσσονται για την ακρίβειά τους ή ετοιμάζονται να στείλουν και συμπληρωματικούς καταλόγους ονομάτων, ενώ ζητούν και παράταση διορίας για να ολοκληρώσουν την καταγραφή.

Read more...

Στο 22%-23% η πραγματική ανεργία, προειδοποιεί η ΓΣΕΕ

Οι επιπτώσεις της κρίσης


Στα επίπεδα των πρώτων ετών της δεκαετίας του 1960 εκτινάσσεται το ποσοστό ανεργίας στη χώρα
Στα επίπεδα των πρώτων ετών της δεκαετίας του 1960 εκτινάσσεται το ποσοστό ανεργίας στη χώρα (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Στις επιπτώσεις της κρίσης στο παραγωγικό δυναμικό της χώρας εστιάζει η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ για την οικονομία και την απασχόληση που θα παρουσιασθεί το μεσημέρι της Τρίτης σε ημερίδα της ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, η εγχώρια ζήτηση έχει υποχωρήσει πλέον στα επίπεδα του 2003, το ΑΕΠ ανά κάτοικο καθώς και η παραγωγικότητα εργασίας είναι στα επίπεδα του 2000, ενώ και η αγοραστική δύναμη μέσου μισθού επέστρεψε στα επίπεδα της διετίας 2001 - 2002.

Ειδικότερα, για την ανεργία η έκθεση του ΙΝΕ προβλέπει ότι στατιστικά θα αναρριχηθεί σε ποσοστό 17% - 18%, αλλά στην πραγματικότητα θα ανέλθει στα επίπεδα του 22% - 23%, δηλαδή στα επίπεδα των πρώτων ετών της δεκαετίας του 1960.

Μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι το 1961 η ανεργία ήταν 864.000 άτομα, δηλαδή το 26,4% του εργατικού δυναμικού, το οποίο ήταν τότε 3.640.000 άτομα.

Από το 2009 έως και το 2011 ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 61,5%, ενώ από το 2008 το ποσοστό αυξήθηκε κατά 95%.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

"Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει"


Ως χώρα που ζει με τις δόσεις της τρόικας περιγράφει την Ελλάδα ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της ΕΕ. Τι λέει για τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. "Αν μιλάς με Παπανδρέου-Βενιζέλο όλα φαίνονται μια χαρά" αναφέρει σκωπτικά

news247.gr

Παρά τις διαβεβαιώσεις Βενιζέλου ότι δεν υπάρχει καμιά συζήτηση για χρεοκοπία της Ελλάδας, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της ΕΕ, που συνδράμει στη βελτίωση είσπραξης φόρων και μείωσης των δαπανών, έχει ήδη απηυδήσει.

Ο Χορστ Ράιχενμπαχ, μιλώντας στην βελγική εφημερίδα Den Morgen, χαρακτηρίζει την κατάσταση "απελπιστική" και προσθέτει ότι η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει και ζει με τις δόσεις του δανείου της τρόικας.

"Η χώρα έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει και συντηρείται στη ζωή από τις δόσεις του δανείου της Τρόικας. Σε αντάλλαγμα, οι δανειστές αξιώνουν από την Αθήνα να ακολουθήσει μια πολιτική λιτότητας και να μεταρρυθμίσει εκ βάθρων την οικονομία της, αλλά το έργο αποδεικνύεται σισύφειο" αναφέρει η εφημερίδα.

Μάλιστα, οι αξιωματούχοι έχουν διαπιστώσει και την "ειλικρίνεια" των Ελλήνων πολιτικών σχετικά με την κατάσταση.

"Αν μιλάς με τον Παπανδρέου και τον Βενιζέλο, δεν βλέπεις παρά την κορυφή του παγόβουνου, το οποίο φαίνεται μια χαρά. Από εκεί και πέρα, όμως, η κατάσταση είναι λιγότερο ειδυλλιακή. Υπάρχουν πολλοί υπάλληλοι στα υπουργεία, οι οποίοι, όμως, δεν είναι οι κατάλληλοι. Αντίθετα, πολλοί από αυτούς υπονομεύουν τις εντολές που δέχονται από τους πολιτικούς τους προϊσταμένους", αναφέρει ένας εκ των αξιωματούχων που απαρτίζουν την Ομάδα Δράσης.

Διαλυμένος ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός

Στο ρεπορτάζ, περιγράφεται με μελανά χρώματα και η κατάσταση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού της Ελλάδας.

"Πάρτε για παράδειγμα τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, που αποτελούν την υπ' αριθμόν 1 προτεραιότητα της ομάδας Δράσης. Αυτό που αμέσως εντυπωσίασε την Ομάδα είναι η μεγάλη διακριτική ευχέρεια, που διαθέτουν οι εν λόγω εφοριακοί, στην άσκηση των καθηκόντων τους" αναφέρει ο αξιωματούχος και προσθέτει.

"Με άλλα λόγια, οι ίδιοι οι εφοριακοί είναι εκείνοι που, κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, αποφασίζουν ποιος θα πληρώσει φόρους, κάτι που οδηγεί σε αυθαιρεσίες, πελατειακές σχέσεις και, εν τέλει, σε μια φοροδιαφυγή μεγάλης κλίμακας. Δεν υπάρχει, ή βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα, το σύστημα της αυτοματοποίησης της επιβολής φόρων και ως εκ τούτου απουσιάζουν οι συστηματικοί έλεγχοι".

Παραδόξως, ο Χορστ Ράιχενμπαχ, εξακολουθεί να πιστεύει ότι αν εφαρμοστούν όλες οι μεταρρυθμίσεις η Αθήνα θα καταφέρει να αυξήσει τα έσοδά της. Τονίζει μάλιστα, ότι αν καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή μέσα σε ένα χρόνο θα παρατηρηθεί σημαντική αύξηση στα χρήματα που εισέρχονται τα ταμεία.


Read more...

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ 10% ΤΟ ΠΑΣΟΚ!

fimotro.

Χωρίς μεγάλες εκπλήξεις η δημοσκόπηση της GPO. Χωρίς, με εξαίρεση μια. Εάν συγκρίνετε το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στην τελευταία μέτρηση της ίδιας εταιρείας από το 20,1% πήγε στο 15,5%. Έπιασε πάτο, εκτός και να δούμε το εξής απίστευτο και τρίβουμε τα...
μάτια μας όλοι μαζί. Να δούμε το ΠΑΣΟΚ σε μονοψήφια νούμερα!...

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ...

Πλήρης κατάρρευση για την εικόνα του Ε. Βενιζέλου. Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες του δεν φανταζόταν ότι θα έφτανε σε αυτό το σημείο το πολιτικό του προφίλ. Η κατάρρευση γενική και αστραπιαία. Ούτε το Mega δεν μπορεί να κρύψει την ανεπάρκειά του. Και ακόμα είναι στην αρχή της ανηφόρας. Που θα... φτάσει δηλαδή; Στο 10%;
Read more...

Βοηθώντας την Ελλάδα «βοηθάμε εμάς τους ίδιους» λέει ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών

«Να αποφύγουμε ένα νέο 2008»

O Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς επανέλαβε την ανάγκη άμεσης εφαρμογής της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου
O Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς επανέλαβε την ανάγκη άμεσης εφαρμογής της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου (Φωτογραφία: Reuters )


Βρυξέλλες
Η στήριξη στην Ελλάδα συμβάλλει στη θωράκιση του ευρώ και, κατ' επέκταση, στην προστασία κάθε επιμέρους εθνικής οικονομίας εντός της Ευρωζώνης, υπενθυμίζει ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του, τονίζοντας πως είναι απαραίτητη η άμεση εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στη γαλλόφωνη βελγική εφημερίδα L' Echo υπό τον τίτλο «είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε, σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα» και υπότιτλο «πρέπει να δοθούν στα κράτη, τα μέσα για να αντιμετωπίσουν τους κερδοσκόπους».

Σε αυτήν, ο Ντ.Ρέιντερς αναφέρει ότι η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να εφαρμόσει τα μέτρα που αποφασίστηκαν την 21η Ιουλίου και να επιταχύνει τις ενέργειές της για την Ελλάδα και ιδιαίτερα σχετικά με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, για το οποίο πρέπει να δοθεί τεχνική βοήθεια στους Έλληνες.

Σε ερώτηση σχετικά με τη στάση της Γερμανίας στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, ο Ν. Ρέιντερς απαντά ότι «υφίστανται σχετικά διαφορετικές προσεγγίσεις. Παρά ταύτα, επαναλαμβάνω συχνά ότι βοηθώντας την Ελλάδα, βοηθάμε εμάς τους ίδιους. Οι Βέλγοι, ειδικότερα, χρειάζεται να το καταλάβουν: πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα για να αποφύγουμε να επαναληφθούν όσα συνέβησαν το 2008, που ήταν επιζήμια τόσο για τους πολίτες μας, όσο και για την οικονομία μας».

Ερωτηθείς αν το Βέλγιο είναι έτοιμο να παράσχει βοήθεια στις τράπεζές του, εφόσον χρειαστεί, ο Ν. Ρέιντερς απαντά ότι «είμαστε έτοιμοι να επέμβουμε όταν χρειαστεί. Τα σχετικά νομικά κείμενα έχουν ψηφιστεί και, επομένως, έχουμε τα μέσα για να προστατέψουμε τις τράπεζές μας. Όμως, προς το παρόν, δεν υφίσταται τέτοια ανάγκη για το Βέλγιο».

Η κρίση χρέους, σημείωσε αμέσως ο Βέλγος υπουργός, «βεβαίως και ανησυχεί» την βελγική κυβέρνηση: «Εάν δεν επιλύσουμε το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, ή, ακόμα χειρότερα, εάν υπάρξει μετάδοση του κινδύνου στην Ισπανία και την Ιταλία, τότε το χειρότερο σενάριο μπορεί να βγει αληθινό». «Ωστόσο, δεν αντιμετωπίζουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο σήμερα» κατέληξε ο Ρέιντερς..

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...