Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Κρίσιμη συνάντηση Παπανδρέου - Μέρκελ στο Βερολίνο

Ραντεβού σε γκρίζο φόντο

Το ραντεβού των δύο ηγετών γίνεται σε γκρίζο φόντο, εν μέσω σεναρίων για «κούρεμα» 50% στο ελληνικό χρέος και «συντεταγμένη πτώχευση» εντός της ευρωζώνης
Το ραντεβού των δύο ηγετών γίνεται σε γκρίζο φόντο, εν μέσω σεναρίων για «κούρεμα» 50% στο ελληνικό χρέος και «συντεταγμένη πτώχευση» εντός της ευρωζώνης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Βερολίνο, Γερμανία
Κρίσιμη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ θα έχει στις 9 το βράδυ ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και στο επίκεντρο θα είναι η υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής, εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων από τους πιστωτές μας για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων.

Στις 11 το πρωί ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει στην ετήσια ημερίδα του Συνδέσμου Γερμανικής Βιομηχανίας. Η ομιλία του έχει τίτλο: «Κοιτάζοντας το μέλλον, η Ευρώπη της ανάπτυξης και της αλληλεγγύης».

Εκεί ο κ. Παπανδρέου θα έχει και το πρώτο τετ α τετ με την Άγκελα Μέρκελ, ενώ το δείπνο των δυο ηγετών είναι προγραμματισμένο για τις 9 το βράδυ ώρα Ελλάδας (8 τοπική). Παρών στο δείπνο θα είναι και ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

Δηλώσεις των δύο ηγετών θα γίνουν πριν το δείπνο.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στο Βερολίνο, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος και αναπληρωτής Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Ο Μ.Χρυσοχοΐδης θα συναντήσει, στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου που πραγματοποιείται για την «Ημέρα Γερμανικής Βιομηχανίας», τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας και Τεχνολογίας της Γερμανίας, Φ. Ρέσλερ, καθώς και τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) της Γερμανίας, κ. Στάινμαγερ.

Όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, Μέρκελ και Παπανδρέου θα συζητήσουν για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης και τα μέτρα για την υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής.

«Περιμένουμε με ενδιαφέρον πώς θα παρουσιάσει ο Έλληνας πρωθυπουργός την υλοποίηση των συμφωνηθέντων μέτρων, πώς θα παρουσιάσει το δρόμο που έχει διανυθεί αλλά και αυτόν που πρέπει ακόμη να διανυθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου.

Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, αναλυτές εκτιμούν ότι στη συνάντηση θα γίνει μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση, όπου η Γερμανίδα καγκελάριος θα ζητήσει εκ νέου να τηρήσει η Ελλάδα στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα μέτρα.

Η συνάντηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει και της ψηφοφορίας, μεθαύριο Πέμπτη, στο γερμανικό κοινοβούλιο για τον EFSF.

Αν και ο κ. Ζάιμπερτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε ότι η συνάντηση δεν γίνεται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, θα ήταν τουλάχιστον αφελές, όπως σημειώνουν αναλυτές, να πιστεύει κανείς η παρουσία του ¨Ελληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο δυο μόλις 24ωρα πριν την κρίσιμη και για το μέλλον της κυβέρνησης Μέρκελ ψηφοφορία, δεν θα παίξει κανέναν ρόλο.

Εκπρόσωπος του γερμανού υπουργείου Οικονομικών εμφανίστηκε τη Δευτέρα βέβαιος ότι η διεύρυνση του EFSF θα έχει περάσει από όλα τα κοινοβούλια το αργότερο τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια, είπε ο κ. Κότχαους, θα ασχοληθούμε με τη 6η δόση, με το σχεδιαζόμενο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας και εν συνεχεία με τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM. Βασική προϋπόθεση όμως, επανέλαβε, να προηγηθεί η θετική αξιολόγηση της τρόικας.

Συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί την 1η Οκτωβρίου;

Εν τω μεταξύ, η γαλλική εφημερίδα Le Monde ανέφερε τη Δευτέρα, χωρίς να επικαλείται πηγές, ότι η κ. Μέρκελ είναι πιθανό να συναντηθεί το ερχόμενο Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρμοζί στο Παρίσι.

Αντικείμενο της συνάντησης, σύμφωνα πάντα με τη γαλλική εφημερίδα, θα είναι η οικονομική στήριξη της Ελλάδας, η σταθερότητα του ευρώ και η κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Επισήμως, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν επιβεβαιώνεται αυτό το ραντεβού από τις δύο πλευρές.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: