Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Βοηθώντας την Ελλάδα «βοηθάμε εμάς τους ίδιους» λέει ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών

«Να αποφύγουμε ένα νέο 2008»

O Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς επανέλαβε την ανάγκη άμεσης εφαρμογής της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου
O Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς επανέλαβε την ανάγκη άμεσης εφαρμογής της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου (Φωτογραφία: Reuters )


Βρυξέλλες
Η στήριξη στην Ελλάδα συμβάλλει στη θωράκιση του ευρώ και, κατ' επέκταση, στην προστασία κάθε επιμέρους εθνικής οικονομίας εντός της Ευρωζώνης, υπενθυμίζει ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του, τονίζοντας πως είναι απαραίτητη η άμεση εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στη γαλλόφωνη βελγική εφημερίδα L' Echo υπό τον τίτλο «είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε, σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα» και υπότιτλο «πρέπει να δοθούν στα κράτη, τα μέσα για να αντιμετωπίσουν τους κερδοσκόπους».

Σε αυτήν, ο Ντ.Ρέιντερς αναφέρει ότι η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να εφαρμόσει τα μέτρα που αποφασίστηκαν την 21η Ιουλίου και να επιταχύνει τις ενέργειές της για την Ελλάδα και ιδιαίτερα σχετικά με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, για το οποίο πρέπει να δοθεί τεχνική βοήθεια στους Έλληνες.

Σε ερώτηση σχετικά με τη στάση της Γερμανίας στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, ο Ν. Ρέιντερς απαντά ότι «υφίστανται σχετικά διαφορετικές προσεγγίσεις. Παρά ταύτα, επαναλαμβάνω συχνά ότι βοηθώντας την Ελλάδα, βοηθάμε εμάς τους ίδιους. Οι Βέλγοι, ειδικότερα, χρειάζεται να το καταλάβουν: πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα για να αποφύγουμε να επαναληφθούν όσα συνέβησαν το 2008, που ήταν επιζήμια τόσο για τους πολίτες μας, όσο και για την οικονομία μας».

Ερωτηθείς αν το Βέλγιο είναι έτοιμο να παράσχει βοήθεια στις τράπεζές του, εφόσον χρειαστεί, ο Ν. Ρέιντερς απαντά ότι «είμαστε έτοιμοι να επέμβουμε όταν χρειαστεί. Τα σχετικά νομικά κείμενα έχουν ψηφιστεί και, επομένως, έχουμε τα μέσα για να προστατέψουμε τις τράπεζές μας. Όμως, προς το παρόν, δεν υφίσταται τέτοια ανάγκη για το Βέλγιο».

Η κρίση χρέους, σημείωσε αμέσως ο Βέλγος υπουργός, «βεβαίως και ανησυχεί» την βελγική κυβέρνηση: «Εάν δεν επιλύσουμε το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, ή, ακόμα χειρότερα, εάν υπάρξει μετάδοση του κινδύνου στην Ισπανία και την Ιταλία, τότε το χειρότερο σενάριο μπορεί να βγει αληθινό». «Ωστόσο, δεν αντιμετωπίζουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο σήμερα» κατέληξε ο Ρέιντερς..

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: