Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Άμεση προώθηση των μεταρρυθμίσεων ζητεί από την Ελλάδα ο Σόιμπλε

«Ανόητη» ιδέα η ενίσχυση του EFSF

Οι κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης δεν πρέπει απλώς να δεσμεύονται στην κατεύθυνση των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά να προχωρούν και στην υλοποίηση τους, τόνισε ο Β. Σόιμπλε
Οι κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης δεν πρέπει απλώς να δεσμεύονται στην κατεύθυνση των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά να προχωρούν και στην υλοποίηση τους, τόνισε ο Β. Σόιμπλε (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Βερολίνο, Γερμανία
Η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες του Νότου της ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση πρέπει να εξυγιάνουν άμεσα τα δημοσιονομικά τους και να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις, είπε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε.

Ο κ. Σόιμπλε είπε ακόμα ότι οι κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης δεν πρέπει απλώς να δεσμεύονται σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά να προχωρούν και στην υλοποίηση τους.

Ο Γερμανός υπουργός επανέλαβε την αντίθεση του στην αύξηση των κεφαλαίων του EFSF, λέγοντας ότι είναι «ανόητη» ιδέα, καθώς θα οδηγούσε κάποιες χώρες στο να χάσουν την αξιολόγησή τους AAA.

«Κάποιοι δεν είναι ευχαριστημένοι με τον τρόπο που οι πολιτικοί ηγέτες της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν την κρίση», επισήμανε, στη διάρκεια συνεδρίου που διοργανώνει στο Βερολίνο το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών Μπρούγκελ.

Όμως, προσέθεσε, «η Ευρώπη προχωρά ένα βήμα τη φορά και θα συνεχίσει να το κάνει».

Εμφανώς ενοχλημένος ο Γερμανός υπουργός, δήλωσε ότι είναι «πάντα πολύ πιο εύκολο να δίνεις συμβουλές σε άλλους από το να παίρνεις αποφάσεις που σε αφορούν άμεσα. Μπορώ κι εγώ να δώσω συμβουλές στην αμερικανική κυβέρνηση».

Για να βγει από την κρίση η Ευρώπη «δεν υπάρχει εύκολος δρόμος, πρέπει να συνεχίσουμε τη δημοσιονομική σταθεροποίηση", υπογράμμισε ο Σόιμπλε, την ώρα που οι ΗΠΑ ζητούν από την ευρωζώνη να προχωρήσει σε προγράμματα τόνωσης της οικονομίας.

Όπως έγινε γνωστό από την Αυστριακή υπουργό Οικονομικών Μ. Φέκτερ, το θέμα της μόχλευσης (δανειοδότησης - όχι της ενίσχυσης με αύξηση κεφαλαίων) του μηχανισμού ευρωστήριξης θα συζητηθεί στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Ελένα Σαλγάδο δήλωσε σήμερα ότι η αύξηση των κεφαλαίων του EFSF, ώστε να φθάσουν τα 2 τρισ. ευρώ (όπως ανέφεραν δημοσιεύματα του Τύπου) «δεν βρίσκεται στο τραπέζι».

«Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί» το Ταμείο, αλλά αυτό δεν θα σημάνει «κατ' ανάγκην» την αύξηση των κεφαλαίων που έχει στην διάθεσή του, δήλωσε.

Η ΕΕ άφησε να γίνει σαφές την Δευτέρα ότι σχεδιάζει να ενισχύσει το Ταμείο αυτό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων χωρών με δημοσιονομικές δυσκολίες ώστε να αποτραπεί η μετάδοση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, εν μέσω της διαπραγμάτευσης για την αποδέσμευση της νέας δόσης του δανείου στην Ελλάδα.

Με διαθέσιμα κεφάλαια που ανέρχονται σε 440 δισεκατομμύρια ευρώ, το ΕΤΧΣ, που δημιουργήθηκε το 2010, δεν έχει τους πόρους που θα απαιτούνταν για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της Ιταλίας ή της Ισπανίας, που απειλούνται σήμερα από την κρίση του χρέους.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: