Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Τετάρτη ή Πέμπτη επιστρέφει στην Αθήνα η τρόικα, λέει ο Γιούνκερ

Συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο με ειδήσεις

O πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
O πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Στρασβούργο, Γαλλία
Τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρωζώνη συζήτησαν οι Ευρωβουλευτές στην Ολομέλεια του Σώματος, παρουσία του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Λουξεμβούργιος πολιτικός εμφανίστηκε αντίθετος στην ιδέα ότι κάποια χώρα-μέλος μπορεί να υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το ευρώ.

Σε άλλη ερώτηση ο Γιούνκερ απάντησε ότι οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα την Τετάρτη ή την Πέμπτη.

Πιστεύω ότι γνωρίζω πως η τρόικα θα επιστρέψει αύριο ή μεθαύριο στην Αθήνα, δήλωσε.

«Καβγάς» για τον Ρομπάι

Ο νυν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάει θα είναι ο επόμενος επικεφαλής του νέου οργάνου που θα δημιουργηθεί στην ΕΕ και θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης.

Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο Γιούνκερ, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ είπε ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στον Βαν Ρομπάι και ότι τόσο καιρό που προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν έχει κάνει τίποτα το ευφυές.

Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφστατ υποστήριξε ότι τα προβλήματα της ευρωζώνης δεν λύνονται με την δημιουργία νέων θεσμών πλάι σε παλαιότερους ενώ, ο επικεφαλής της Ενωτικής Αριστεράς, Λόταρ Μπίσκι, υποστήριξε ότι με την έγκριση του πακέτου για την οικονομική διακυβέρνηση τα κράτη μέλη θα υποχρεωθούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα λιτότητας και να επιβάλλουν σκληρότερη φορολογία.

Ο Γιούνκερ υπεραμύνθηκε των ικανοτήτων του Βαν Ρομπάι και τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της ενότητας της ευρωζώνη.

«Είμαι κατά της ιδέας, μία η περισσότερες χώρες να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη. Είναι κάτι που δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα και θα δημιουργήσει πολλούς μεγάλους κινδύνους» είπε χαρακτηριστικά.

Αίσθηση προκάλεσε στην Ευρωβουλή η αποστροφή του λόγου του Γιούνκερ όταν είπε ότι, Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και άλλες χώρες, δεν είναι οι χώρες που προκάλεσαν τη κρίση.

Η κρίση προκλήθηκε από την Lehman Brothers, πέραν του Ατλαντικού, και αυτό είναι κάτι που το ξεχνάμε συστηματικά, είπε.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: