Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

«Αισθανόμαστε σαν μελλοθάνατοι»


Απέναντι σε δύσκολες αποφάσεις και σε μια κοινωνία που βράζει, τα κυβερνητικά στελέχη καλούνται να θυσιάσουν τις προσωπικές φιλοδοξίες για το καλό της χώρας
«Αισθανόμαστε σαν μελλοθάνατοι»

Σαν να βαδίζουν στο «πράσινο μίλι» ομολογούν ότι αισθάνονται όλο και περισσότεροι υπουργοί το τελευταίο διάστημα. Η εξομολόγηση του κ. Ευ. Βενιζέλου ότι ανέλαβε μια δυσβάστακτη ευθύνη και έχει θυσιάσει κατά πάσα πιθανότητα «οποιαδήποτε πολιτική προοπτική» του, άνοιξε πολλά στόματα στην κυβέρνηση. Αλλοι έσπευσαν να συμφωνήσουν μαζί του και άλλοι τον κατέκριναν για επίδειξη αλαζονείας. Φαίνεται όμως ότι για την κυβέρνηση έφτασε η ώρα της αλήθειας: Θα υλοποιήσουν συντονισμένα όλα τα μέλη της τις αποφάσεις που απαιτούνται για να μην καταρρεύσει η χώρα ή θα πορεύονται με γνώμονα τις προσωπικές φιλοδοξίες τους και το πολιτικό κόστος; Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών ερμήνευσε ο ίδιος τις δηλώσεις του, εξηγώντας πως το μήνυμα που στέλνουν είναι ότι «είμαι προσωπικά απελευθερωμένος από συμβατικές ματαιοδοξίες». Ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε συζητήσει με πολιτικούς φίλους του την ιδέα να κάνει μια τέτοια δήλωση, προκειμένου να θέσει τέλος στη συζήτηση για τα «δαχτυλίδια» της διαδοχής. Ορισμένοι τον ενθάρρυναν, ενώ άλλοι διαφώνησαν επειδή το μήνυμα «σήκωνε» διάφορες ερμηνείες.

Αν και έχουν περάσει μόνο δύο χρόνια από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία, η κυβέρνηση παρουσιάζει σημάδια χρόνιας κόπωσης. Τα μέτρα που αναγκάστηκε να πάρει έθεσαν σε κίνδυνο την εσωτερική συνοχή της και παγίωσαν την εντύπωση διχασμού των μελών της. «Δεν μπορεί να είναι αυτή η εικόνα μας πλέον. Δεν το σηκώνουν οι περιστάσεις. Οφείλει να δουλέψει με τρόπο που να πείθει τους πολίτες ότι πρέπει να στηρίξουν τις αλλαγές που κάνουμε, γιατί τις χρειάζεται η χώρα » επισημαίνει κορυφαίος υπουργός. Τα επεισόδια αποδοκιμασίας από τους πολίτες έχουν ταράξει υπουργούς και βουλευτές. Οι εμφανίσεις τους γίνονται μελετημένα και κάποιες φορές αποφεύγονται. Τα μέτωπα που έχουν ανοίξει είναι πολλά, η κοινωνία βράζει και μαζί της βράζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ.

«Πού πάμε; Δεν έχουμε κανέναν στο πλευρό μας, ούτε πολιτική ούτε κοινωνική ομάδα», «αν αναγκαστούμε να πάρουμε νέα μέτρα, τι θα γίνει; Θα τα ψηφίσουμε;» τα διλήμματα κυριάρχησαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, κατά την επανέναρξη των εργασιών της μετά τις θερινές διακοπές. Το κόστος των αλλαγών γίνεται όλο πιο δυσβάστακτο.

«Μελλοθάνατη...»
Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου περιέγραψε τη μεταρρυθμιστική εμπειρία της με έναν πολύ προσωπικό τρόπο. «Πολλές φορές με αντιμετωπίζουν ως μελλοθάνατη, διότι οι ανατροπές έχουν κόστος» ομολόγησε από το βήμα της Βουλής. Από την υπογραφή του πρώτου μνημονίου, η υπουργός Παιδείας στήριξε με ένταση τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης και όπως είπε από την αρχή της θητείας της, σε όποια αλλαγή επιχειρούσε δεχόταν «εκατοντάδες επιθέσεις και προσβλητικές ανακοινώσεις». Πάντως, το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση το συζήτησε πολύ καιρό και με όλους τους εμπλεκόμενους, επειδή συμμερίζεται την άποψη μιας μεγάλης ομάδας στο εσωτερικό της κυβέρνησης ότι «πρώτα εξηγούμε τι κάνουμε,επιδιώκουμε συναινέσεις και έπειτα, αν χρειαστεί, χτυπάμε τη γροθιά στο μαχαίρι». Την πρώτη μάχη στη Βουλή την κέρδισε μεγαλοπρεπώς. Τώρα θα πρέπει να πείσει τους πρυτάνεις που απειλούν ότι ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί.

Η διαδρομή από την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος ως τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία έχει φέρει σε ένα σημείο στωικότητας τον κ. Α. Λοβέρδο. «Ενας πολιτικός που διαχειρίζεται σε αυτές τις δύσκολες μέρες τα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να εξαφανιστεί. Το ρίσκο είναι πάρα πολύ μεγάλο» επισημαίνει. Ο υπουργός Υγείας κρατά σταθερά υψωμένη τη σημαία των μεταρρυθμίσεων και στηρίζει συναδέλφους του, όπως η κυρία Διαμαντοπούλου και ο κ. Ραγκούσης, όταν περνούν δύσκολα. «Είναι τιμή να σε λένε μεταρρυθμιστή.Τι πρέπει,δηλαδή,να επιδιώκουμε; Να μας λένε αναχρονιστές;» θέτει το ερώτημα. Σε όλα τα μεταμνημονιακά υπουργικά συμβούλια επισημαίνει ότι οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές θα πρέπει να προβάλλονται ως εθνικές προτεραιότητες της κυβέρνησης και όχι ως απαιτήσεις της τρόικας, προκειμένου να πειστεί η κοινωνία για την αναγκαιότητά τους.

Αυτή είναι η συνταγή που προτείνει ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μιχ.Χρυσοχοΐδης ο οποίος όμως φροντίζει πάντα να διατηρεί ανοιχτές τις κεραίες του προς την κοινωνία.

Περί μεταρρυθμίσεων
Επίπλαστο θεωρεί τον διαχωρισμό των υπουργών σε πρόθυμους και απρόθυμους μεταρρυθμιστές ο υπουργός Αμυνας κ. Π. Μπεγλίτης . «Οταν η οικονομία βρίσκεται σε τόσο κρίσιμη κατάσταση και πρέπει όλοι να σπεύσουμε για τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου, τι σημασία έχει ποιος θα χαρακτηριστεί μεταρρυθμιστής και ποιος όχι;» διερωτάται.

Τους προηγούμενους μήνες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ.Παπουτσής εξέφραζε ενστάσεις για την οικονομική πολιτική αλλά και πιο ήπιες θέσεις σε σειρά θεμάτων όπως η Κερατέα και η «Υπατία», οι οποίες τον έθεταν εκτός του «κλαμπ» των σκληρών μεταρρυθμιστών. Ο κ. Παπουτσής θεωρεί «πολύ ανθρώπινη και αληθινή» τη δήλωση του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών. «Αν δεν ολοκληρώσουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε και δεν πυροδοτήσουμε με όποιο κόστος την ανάπτυξη, όλοι κινδυνεύουμε να εξαφανιστούμε. Πιστεύω ότι ένας σπινθήρας αρκεί για να επιταχύνει τις εξελίξεις στον τομέα της ανάπτυξης.Αν αποτύχουμε,ποιος θα σταθεί όρθιος;Κανένας από εμάς δεν σώζεται» παρατηρεί.

Οι υπέρμαχοι της κοινωνικής συνοχής
Στην πρώτη κυβέρνηση που σχημάτισε ο κ. Γ. Παπανδρέου οι αποστάσεις ανάμεσα στο παλαιό, συμβιβασμένο ΠαΣοΚ και στο νέο ριζοσπαστικό ΠαΣοΚ ήταν σαφώς οριοθετημένες. Υπουργοί όπως οι κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Ι. Ραγκούσης στήριξαν ολόκληρη την πολιτική παρουσία τους σε αυτόν τον διαχωρισμό. Και οι δύο εκφράζουν ταυτόσημες θέσεις: ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι μονόδρομος και ότι η κυβέρνηση δεν έχασε ποτέ από τις συγκρούσεις για τις μεγάλες αλλαγές, έχασε όταν δίστασε και υπαναχώρησε. Ο αντίλογος έρχεται από δύο έμπειρα στελέχη, τα οποία φροντίζουν να τηρούν με συνέπεια τα χρονοδιαγράμματά τους. Ο κ. Κ.Σκανδαλίδης επισημαίνει στους συνομιλητές του ότι μεταρρυθμιστής είναι όποιος εφαρμόζει αποτελεσματικά την πολιτική του και παράγει έργο, όχι όποιος ψηφίζει νόμους. Αλλά και ο κ. Δ. Ρέππας, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ των διαρθρωτικών αλλαγών, θέτει ως προϋπόθεση να υπάρχουν κανόνες που ρυθμίζουν τις αγορές, απελευθερώνουν αναπτυξιακές δυνάμεις, εγγυώνται δικαιώματα και διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή. «Οι μεταρρυθμίσεις γίνονται από τους ανθρώπους για τους ανθρώπους» είναι η έκφραση που όλοι στην κυβέρνηση έχουν ακούσει να επαναλαμβάνει.



ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
tovima.gr

Read more...

Στην Αθήνα η τρόικα, νέες διαβουλεύσεις για τις εγγυήσεις Νέος γύρος ευρω-διαβουλεύσεων για τις εγγυήσεις

Στην Αθήνα βρίσκονται οι επικεφαλής της τρόικας, για την πέμπτη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής, προκειμένου να αποφασιστεί η εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ξεκινά νέος γύρος διαβουλεύσεων σε επίπεδο εκπροσώπων υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για το θέμα των εγγυήσεων που ζητούν από την Ελλάδα διάφορες χώρες.

Στις ευρω-διαβουλεύσεις το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών εκπροσωπεί ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Γιώργος Ζανιάς.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προκειμένου να ξεπεράσουν το σκόπελο των εγγυήσεων που καθυστερεί την υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, δεδομένων των αντιδράσεων που προκλήθηκαν μετά τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας Ελλάδας -Φινλανδίας, η οποία προέβλεπε την καταβολή χρηματικών εγγυήσεων.

Στο τραπέζι φέρεται να έχει τεθεί και το ενδεχόμενο παροχής μη χρηματικών εγγυήσεων από την Ελλάδα. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν συζητά συμφωνίες που θα έθεταν ως εγγύηση ελληνική γη ή ακίνητη περιουσία.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι η Φινλανδία εμφανίζεται αμετακίνητη, θεωρώντας «μη διαπραγματεύσιμη» την απαίτηση για παροχή εγγυήσεων, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται αισιόδοξη ότι θα εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Στη διεθνή οικονομική κρίση και στις πιθανές λύσεις της, αναφέρθηκε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, σύμφωνα με τον οποίο, η βασική διέξοδος είναι «οι δημόσιες επενδύσεις, που αποτελούν κοινό αγαθό. Τα ευρωομόλογα, κατά συνέπεια, χρησιμεύουν για να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη».

Αναφερόμενος στην αρνητική στάση της Γερμανίας, υπενθύμισε ότι «το 2010 οι εξαγωγές του Βερολίνου προς την Κίνα, άγγιξαν τα 53,5 δισ. ευρώ, ενώ εκείνες προς την Πορτογαλία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Ισπανία, τα 50,9 δισ. ευρώ.

«Θέλετε, λοιπόν, να πετάξετε όλο αυτό το αποτέλεσμα, ή νομίζετε ότι έχει και αυτό κάποια αξία;», διερωτήθηκε, με νόημα, ο κ. Τρεμόντι, απευθυνόμενος, έμμεσα, στη γερμανική κυβέρνηση.

Έρχεται η τρόικα

Εν τω μεταξύ, οι επικεφαλής της τρόικας έρχονται στην Αθήνα για την πέμπτη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής ενόψει της έκτης δόσης.

Όπως υποστηρίζει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, πηγή κοντά στην τρόικα ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να μην πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της για το 2011.

«Υπάρχει κίνδυνος αναφορικά με τους στόχους, με τους Έλληνες να τον αποδίδουν στην μεγάλη ύφεση. Έχουμε κάποιες αμφιβολίες για το εάν οφείλεται αποκλειστικά στην ύφεση», είπε η πηγή στο Reuters.

«Η μη επίτευξη των στόχων θα πυροδοτήσει πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις. Δεν θα είναι εύκολα την επόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε.

Βενιζέλος: θα συζητήσουμε με την τρόικα

Την πιθανή ύπαρξη απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2011 αναγνώρισε και ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, αποδίδοντας το γεγονός στη μεγάλη ύφεση και τονίζοντας ότι αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί με τους εταίρους και την τρόικα.

Ωστόσο, έσπευσε να ξεκαθαρίσει τονίζοντας πολλές φορές, δεδομένης και της κρισιμότητας των στιγμών για την Ελλάδα με την υλοποίηση των αποφάσεων για το β' πακέτο στήριξης να εκκρεμεί ότι:

«Δεν θέλουμε επαναδιαπραγμάτευση, αλλά συζήτηση με τους εταίρους μας για να εκτιμήσουμε με την τρόικα τα μακροοικονομικά δεδομένα που έχουμε και τους στόχους. Όμως η αξιολόγηση των στόχων μας δεν σημαίνει και χαλάρωση ή μείωση των προσπαθειών, αλλά εφαρμογή των ψηφισμένων μέτρων γιατί έτσι μπορούμε να πετύχουμε και να θωρακίσουμε τη χώρα μας».

Άλλωστε όπως εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας και σήμερα (Παρασκευή) στη Βουλή, «εάν εφαρμόσουμε πλήρως και με συστηματικότητα τα ψηφισμένα και συμφωνημένα μέτρα, θα είμαστε παρά πολύ κοντά στον δημοσιονομικό μας στόχο και θα μπορέσουμε το 2012 να αλλάξουμε την ατμόσφαιρα».

«Δεν λέω ότι θα φτάσουμε οπωσδήποτε σε θετικό πρόσημο, αλλά η δραστική μείωση της ύφεσης διαμορφώνει μια τελείως διαφορετική κατάσταση, γιατί τα μεγέθη της οικονομίας θα αλλάξουν», προσέθεσε.

Βάσει του προϋπολογισμού του 2011, η κυβέρνηση στοχεύει σε έλλειμμα 7,6% του ΑΕΠ φέτος από 10,5% το 2010।

tanea.gr

Read more...

Αυτοκράτορας ήθελε να γίνει ο Καντάφι!

tanea.gr
Ο Μουαμάρ Καντάφι σχεδίαζε να ανακηρυχθεί βασιλιάς ή αυτοκράτορας, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται εφημερίδα στο Λονδίνο. Εν τω μεταξύ, πέντε γυναίκες μέλη της επίλεκτης ομάδας σωματοφυλάκων του Μουάμαρ Καντάφι ισχυρίζονται ότι βιάστηκαν και κακοποιήθηκαν από τον ίδιο και τους γιους του, γράφει σήμερα η εφημερίδα The Sunday Times of Malta.


Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι γυναίκες αποκάλυψαν στην ψυχολόγο Σεχάμ Σεργκέουα, στη Βεγγάζη, ότι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από τον Καντάφι και τους γιους του, πριν απολυθούν όταν «τις βαρέθηκαν». Οι κατηγορίες αυτές περιλαμβάνονται στα στοιχεία που έχει αναλάβει να συγκεντρώσει η Σεργκέουα για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Μια από τις γυναίκες δήλωσε πως την εκβίασαν να ενταχθεί στην ομάδα των σωματοφυλάκων, που πιστεύεται ότι την αποτελούσαν 400 γυναίκες, με μια κατηγορία που κατασκεύασε το καθεστώς εναντίον του αδελφού της.

«Της είπαν πως είτε θα γίνει σωματοφύλακας ή ο αδελφός της θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή με την κατηγορία ότι συνελήφθη με ναρκωτικά επιστρέφοντας από ένα ταξίδι στη Μάλτα», τόνισε η ψυχολόγος στην εφημερίδα.

«Εκδιώχθηκε από το πανεπιστήμιο και την ενημέρωσαν πως θα μπορούσε να ξαναφοιτήσει μόνο με επέμβαση του ίδιου του Καντάφι. Την ενημέρωσαν επίσης ότι πρέπει να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις ακόμα και για AIDS», πρόσθεσε η Σεργκέουα.

«Οταν συναντήθηκε τελικά με τον Καντάφι την υποδέχτηκε με...τις πυζάμες. Αρνήθηκε τις προτάσεις του και εκείνος την βίασε», καταλήγει η ίδια, επικαλούμενη της μαρτυρίες που συνέλεξε.

Η ψυχολόγος υπογραμμίζει ότι από τις ιστορίες αυτές προκύπει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο: πρώτα βίαζε τις γυναίκες ο Καντάφι, μετά ένας από τους γιους του και στη συνέχεια υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Οι γυναίκες αυτές αποκάλυψαν τις ιστορίες τους όταν η λίβυα ψυχολόγος άρχισε να ερευνά κατηγορίες για συστηματικούς βιασμούς από τις κυβερνητικές δυνάμεις στη διάρκεια των συγκρούσεων.

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 10.000 κρατούμενοι απελευθερώθηκαν από φυλακές του καθεστώτος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι από τότε που κατελήφθη η Τρίπολη από τους αντικαθεστωτικούς, αλλά περίπου 50.000 άλλοι εξακολουθούν να αγνοούνται, όπως δήλωσε σήμερα ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των εξεγερμένων.

Οι αντικαθεστωτικοί προγραμματίζουν να προελάσουν στη Σάμπχα αφού πάρουν τον έλεγχο της Σύρτης, γενέτειρας του Καντάφι, προσέθεσε.

Εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης

Εν τω μεταξύ, σοβαρά προβλήματα στην υδροδότηση αντιμετωπίζει περίπου το 70% των νοικοκυριών στο κέντρο της Τρίπολης λόγω των ζημιών που έχουν προκληθεί στο δίκτυο ύδρευσης. Ωστόσο, όπως δήλωσε αξιωματούχος των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη τα νοικοκυριά δεν στερούνται πόσιμου νερού, καθώς αυτό διανέμεται στα τεμένη.

Την ίδια ώρα έγγραφο που επικαλείται εφημερίδα στο Λονδίνο αναφέρει ότι ο Καντάφι σχεδίαζε να ανακηρυχθεί βασιλιάς ή αυτοκράτορας. Η εφημερίδα σημειώνει ότι τα σχέδια αυτά του Καντάφι αποκαλύφθηκαν όταν βρέθηκε ένα εσωτερικό έγγραφο στο εγκαταλελειμμένο γραφείο του Λίβυου πρωθυπουργού στην Τρίπολη από τον ανταποκριτή της βρετανικής εφημερίδας Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Το έγγραφο αυτό έφερε ημερομηνία 15ης Ιουλίου και αναφερόταν σε μια στρατηγική οκτώ σημείων για την κινητοποίηση των φυλών της Λιβύης με στόχο να εγκαθιδρυθεί εκ νέου ο έλεγχος του καθεστώτος στη χώρα.

«Όταν έρθει η κατάλληλη ώρα όλοι οι αρχηγοί των φυλών και οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι θα έρθουν για να συναντήσουν και να ανακηρύξουν τον Καντάφι βασιλιά ή αυτοκράτορα» επισημαινόταν στο έγγραφο αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα.


Read more...

Χαρτόσημο και πάλι στα ενοίκια...



Προς κατάργηση ο μειωμένος ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου και οι φόροι πολυτελείας στα ακριβά ΙΧ και σκάφη...
Η επαναφορά του χαρτοσήµου στα µισθώµατα των κατοικιών, η κατάργηση του µειωµένου συντελεστή ΦΠΑ κατά 30% σε ορισµένα «πολυτελή» νησιά του Αιγαίου και η διατήρησή του στα υπόλοιπα, όπως και η επανεξέταση από µηδενική βάση όλων των προστίµων του...
Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων είναι ορισµένα από τα µέτρα που µελετούν αρµόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονοµικών για να τα συµπεριλάβουν στο νέο φορολογικό νοµοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή σε περίπου δύο µήνες. Οι τελικές προτάσεις θα παραδοθούν το επόµενο διάστηµα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονοµικών κ. Ευ. Βενιζέλο προκειµένου να λάβει τις οριστικές αποφάσεις για το νέο εθνικό φορολογικό σύστηµα.

Τί σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών

Στο ίδιο νοµοσχέδιο αναµένεται να περιληφθεί και µια σειρά άλλων διατάξεων, ορισµένες από τις οποίες θα είναι ευνοϊκές για τους ενδιαφερόµενους αγοραστές ακινήτων, αλλά και για τους αγοραστές ειδών πολυτελείας, καθώς στα σχέδια του υπουργείου είναι η µείωση του φόρου µεταβίβασης ακινήτων, η αύξηση των αφορολογήτων για την πρώτη κατοικίας και η κατάργηση των φόρων πολυτελείας στα ακριβά αυτοκίνητα και στα σκάφη, όπως και στις δερµάτινες τσάντες και τα παπούτσια, τα χαλιά, τα κοσµήµατα κτλ. Ο φόρος πολυτελείας που κυµαίνεται από 10% ως 40% για τα ακριβά ΙΧ έχει αποφέρει στα δηµόσια ταµεία ελάχιστα.

Από την άλλη, η επαναφορά του χαρτοσήµου στα µισθώµατα των κατοικιών µε συντελεστή 1,8% ή 3,6% θα οδηγήσει σε πρόσθετη επιβάρυνση περίπου 900.000 ενοικιαστές κατοικιών. Ετσι, αν για παράδειγµα έγγαµος µε δύο παιδιά καταβάλλει ενοίκιο 600 ευρώ για ένα ακίνητο 110 τ.µ., µε την εφαρµογή του χαρτοσήµου µε συντελεστή 3,6% θα επιβαρυνθεί τον µήνα µε 10,8 ευρώ και µε άλλα τόσα ο ιδιοκτήτης (στο παρελθόν συνήθως µε το χαρτόσηµο επιβαρύνονταν από κοινού ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, ενώ δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που επιβάρυνε µόνο τον ενοικιαστή). Το χαρτόσηµο στα ενοίκια εξακολουθεί να εφαρµόζεται σήµερα στα επαγγελµατικά ακίνητα, ενώ έχει καταργηθεί πλήρως από την 1.1.2008.

Αλλο Μύκονος, άλλο Αγαθονήσι...

Σε ό,τι αφορά την επανεξέταση του µειωµένου συντελεστή ΦΠΑ κατά 30% σε ορισµένα νησιά του Αιγαίου, παράγοντας του υπουργείου Οικονοµικών δηλώνει στο «Βήµα της Κυριακής» ότι δεν µπορεί να έχουν την ίδια φορολογική µεταχείριση η Μύκονος και η Σαντορίνη µε την Ικαρία και το Αγαθονήσι. Μάλιστα η κατάργηση αυτή δικαιολογείται σύµφωνα µε τον ίδιο και από το γεγονός ότι παρά την ειδική φορολογική µεταχείριση που διέπει τα νησιά του Αιγαίου (εξαιρείται η Κρήτη) η φοροδιαφυγή ζει και βασιλεύει. Τα νησιά που θα επιλεγούν για την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα επίπεδα που επιβαρύνεται η υπόλοιπη Ελλάδα θα επιλεγούν µε βάση το ύψος της φοροδιαφυγής. Από την άλλη, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η εφαρµογή ΦΠΑ στα νησιά χωρίς την έκπτωση και µε δεδοµένη την αύξηση στην εστίαση στο 23% από την 1η Σεπτεµβρίου 2011 θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για τον τουρισµό. Σήµερα, για τα νησιά του Αιγαίου – πλην Κρήτης – (νοµοί Λέσβου, Χίου, Σάµου, ∆ωδεκανήσου, Κυκλάδων, όπως και Θάσος, Σαµοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρος), οι συντελεστές µειώνονται κατά 30%, δηλαδή ο κανονικός γίνεται 16% (από 23%), ο µειωµένος 9% (από 13%) και ο υπερµειωµένος 5% (από 6,5%).

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε µείωση ορισµένων συντελεστών (π.χ. του ΦΠΑ από το 23% στο 20% και από το 13% στο 10%), ο υπουργός Οικονοµικών έχει δηλώσει ότι «είµαστε έτοιµοι να µειώσουµε τους συντελεστές εφόσον συµφωνήσουµε σε λύση για τον τρόπο είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ». Ετσι εξετάζονται µέτρα που θα φέρουν ισοδύναµο αποτέλεσµα των 1,8 δισ. ευρώ που υπολογίζονται οι απώλειες από τη µείωση των συντελεστών προκειµένου από το νέο έτος να «ανασάνει» η αγορά.

Παράλληλα, στο στόχαστρο του νέου φορολογικού νόµου θα βρεθούν εκατοντάδες φοροαπαλλαγές ενώ τοµή θα αποτελέσει η επανεξέταση από µηδενική βάση όλων των προστίµων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και σχεδιάζεται να καθιερωθεί ένα νέο ποινολόγιο στα πρότυπα του «πόιντ σύστεµ» της Τροχαίας.

Ποιες αλλαγές έρχονται στους φόρους

Εξετάζεται η επαναφορά του χαρτοσήμου 3,6% στα ενοίκια κατοικιών Καταργείται πλήθος φοροαπαλλαγών, ειδικά για όσους έχουν ετήσια εισοδήματα, π.χ., άνω των 40.000 ευρώ Καταργούνται οι φόροι πολυτελείας σε αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, χρυσαφικά, γουναρικά κτλ.

Επανεξετάζονται όλα τα πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων Σχεδιάζεται η μείωση του φόρου μεταβίβασης στις κατοικίες, στα καταστήματα, στα γραφεία κτλ.

Μελετάται η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 1 ως 3 ποσοστιαίες μονάδες Εξετάζεται η κατάργηση σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου (π.χ. Μύκονος, Σαντορίνη κτλ.) του ειδικού καθεστώτος μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ Αυξάνεται το αφορολόγητο για αγορά α’ κατοικίας σε συνδυασμό με την κατάργηση του «πόθεν έσχες»

Αυξάνεται το αφορολόγητο της πρώτης κατοικίας για να τονωθεί η αγορά

Μείωση φόρων μεταβίβασης ακινήτων

Τη µείωση των υφιστάµενων συντελεστών φόρων µεταβίβασης ακινήτων (8% για αξία ως 20.000 ευρώ και 10% για το µέρος της αξίας άνω των 20.000 ευρώ) και την εφαρµογή κλίµακας µε στόχο την αναζωπύρωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος στην πολύπαθη κτηµαταγορά, αλλά και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων µελετά να συµπεριλάβει το υπουργείο Οικονοµικών στο φορολογικό νοµοσχέδιο του Οκτωβρίου.

Οι νέες κλίµακες θα περιλαµβάνουν χαµηλούς συντελεστές για µικρότερης αξίας ακίνητα και υψηλότερους για τα ακριβά ακίνητα, ενώ θα προβλέπεται διαφοροποίηση ανάλογα µε το είδος του ακινήτου. ∆ηλαδή διαφορετική κλίµακα θα εφαρµόζεται στις κατοικίες και άλλη στα επαγγελµατικά ακίνητα. Στο πλαίσιο των αλλαγών της φορολογίας πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επανεξεταστεί και ο ΦΠΑ στις αγοραπωλησίες νεόδµητων ακινήτων. Η φορολόγηση µε 23% αποτελεί αντικίνητρο για κάποιον να αγοράσει δεύτερη ή εξοχική νεόδµητη κατοικία, τη στιγµή που τα παλαιά ακίνητα φορολογούνται κάτω από το µισό, όπως και η νεόδµητη πρώτη κατοικία.

Μάλιστα για την περαιτέρω τόνωση της πρώτης κατοικίας το υπουργείο Οικονοµικών σε συνδυασµό µε την κατάργηση του «πόθεν έσχες» ως το τέλος του 2013 εξετάζει να προχωρήσει στην αύξηση του αφορολογήτου ορίου των 200.000

ευρώ για τον άγαµο και των 250.000 ευρώ για τον έγγαµο, ποσό το οποίο προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα αυτού και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόµενα τέκνα του.
Ντίνος Σιωμόπουλος BHMA



Read more...

Από το λυόμενο με τις αυθαιρεσίες στο αρχοντικό του Παρισιού

Η «πράσινη» Τίνα


http://img.protothema.gr/EE212B70F825A59B68E8C9DADA57CD7C.jpg
ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ αυθαιρεσίες φαίνεται πως έχουν οι υπουργοί Περιβάλλοντος της σημερινής κυβέρνησης. Μετά την αποκάλυψη για το οικογενειακό αυθαίρετο του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου στη Βραυρώνα, εξοχική κατοικία με μπαράζ αυθαιρεσιών αποκαλύπτεται ότι έχει στην κατοχή της και η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη

Ηυπέρμαχος της προστασίας της φύσης, η οποία αντιστάθηκε όσο κανείς άλλος στη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, εμφανίζεται να κατέχει εξοχικό με άδεια λυόμενου σε εκτός σχεδίου περιοχή στον Κάλαμο. Σύμφωνα με πολιτικούς μηχανικούς και εμπειρογνώμονες, η εξοχική κατοικία της κυρίας Μπιρμπίλη βρίθει πολεοδομικών παραβάσεων, καθώς η άδεια λυόμενου κτίσματος που υπάρχει στον φάκελο της Πολεοδομίας δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική εικόνα της κατοικίας στο οικόπεδο…

Λίγο προτού η πρώην υπουργός εγκαταλείψει τη χώρα για την πενταετή θητεία της στο Παρίσι εκμεταλλεύτηκε τον ελεύθερο χρόνο της το καλοκαίρι και χαλάρωσε στο Νησί της Αποκάλυψης. Με την επιστροφή της συνέχισε τα μπάνια της στην εξοχική της κατοικία στον Κάλαμο. Είναι γνωστό, άλλωστε, όπως λένε και οι κάτοικοι της περιοχής, πως η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη την επισκέπτεται αρκετά συχνά, κυρίως με τον γιο της και τη μητέρα της…

Το εξοχικό του Καλάμου αγοράστηκε το 1993 από την κυρία Μπιρμπίλη. Εχει κατα-
σκευαστεί το 1972 σε εκτός σχεδίου οικόπεδο, το οποίο είναι πολύ μικρότερο από τέσσερα στρέμματα που εξα- σφαλίζουν την αρτιότητα. Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης όμως έκανε το «τέχνασμα» που χρησιμοποιούνταν κατά κόρον τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 με την ανοχή της Πολιτείας και το σύνθημα «Οικόπεδα με φως νερό, τηλέφωνο!». Ο ενδιαφερόμενος αγόραζε τότε ένα μικρό, μη οικοδομήσιμο οικόπεδο, έπαιρνε μια άδεια λυόμενης κατασκευής και έχτιζε το σπίτι του. Αυτό που είχε προβλέψει τότε ο νομοθέτης της εποχής ήταν ότι θα μπορούσε κάποιος να εγκαταστήσει ένα τροχόσπιτο ή μια μικρή λυόμενη κατασκευή για να έχει δικαίωμα στο όνειρο της εξοχικής κατοικίας. Η λυόμενη κατασκευή βεβαίως στην πράξη είτε έδινε τη θέση της σε κανονικές κατοικίες με τούβλο και τσιμέντο είτε χρησιμοποιούνταν ως βάση για πανοσηκώματα, αυθαίρετες επεκτάσεις και υπερκατασκευές.

Διαβάστε περισσότερα στο στο Πρώτο Θέμα που κυκλοφορεί.

Read more...

Το μεσημέρι της Δευτέρας οι ανακοινώσεις για το «γάμο» Alpha και Eurobank

Εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσουν στις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, η Alpha Bank και η Eurobank, στην οποία οι δύο τράπεζες αναμένεται να προβούν σε επίσημες ανακοινώσεις για τη συμφωνία συγχώνευσης και τους ακριβείς όρους της.

Η νέα τράπεζα, που -σύμφωνα με το Mega- αναμένεται να ονομάζεται Alpha Eurobank, θα έχει 15 δισ. ευρώ ενεργητικό και θα εξυπηρετεί οκτώ εκατομμύρια πελάτες μέσα από 2.000 καταστήματα, ενώ το χαρτοφυλάκιό της θα διαχειρίζεται καταθέσεις 80 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας Το Βήμα, η συμφωνία αναμένεται να συνοδευτεί και από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία δεν αποκλείεται να αυξήσουν τη συμμετοχή τους οι υφιστάμενοι μέτοχοι.

Σύμφωνα με πληρoφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, στο «γάμο» Alpha θα προσχωρήσει και το επενδυτικό κεφάλαιο του Κατάρ που ήδη συμμετέχει στην Alpha.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η συμμετοχή του Κατάρ στο νέο σχήμα θα είναι της τάξης του 20%, γεγονός που το καθιστά μεγαλομέτοχο.

Η κίνηση αυτή, αν ολοκληρωθεί με επιτυχία, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εξαγορές και συγχωνεύσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα στη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών και αναμένεται να πυροδοτήσει ντόμινο αλυσιδωτών εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τις ανακοινώσεις για τον «γάμο» Alpha - Eurobank αναμένει η ΟΤΟΕ και ζητεί προστασία των θέσεων εργασίας

Λέει «όχι» στο ενδεχόμενο απολύσεων

Στις συγχωνεύσεις ή συνεργασίες τραπεζών, επισημαίνει στην  ανακοίνωση της η ΟΤΟΕ, πρέπει να διασφαλίζονται η στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των ελληνικών νοικοκυριών
Στις συγχωνεύσεις ή συνεργασίες τραπεζών, επισημαίνει στην ανακοίνωση της η ΟΤΟΕ, πρέπει να διασφαλίζονται η στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των ελληνικών νοικοκυριών (Φωτογραφία: AΠΕ )
Aθήνα
Αποτροπή απολύσεων και διασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων ζητεί το συνδικάτο των τραπεζοϋπαλλήλων, σχολιάζοντας τη διαφαινόμενη συγχώνευση της Alpha Bank με την Eurobank, που θα οδηγήσει στη δημιουργία της μεγαλύτερης ελληνικής ιδιωτικής τράπεζας.

Σε ανακοίνωση της η ΟΤΟΕ, αναφέρει αναφέρει ότι αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις επίσημες ανακοινώσεις και τις λεπτομέρειες της συμφωνίας στα συνολικότερα ζητήματα, αλλά και σε αυτά που αφορούν τη στήριξη του εγχειρήματος από τους βασικούς μετόχους καθώς και στον τρόπο αντιμετώπισης της κρατικής χρηματοδότησης που ήδη έχουν λάβει οι δύο τράπεζες για να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους.

Σε κάθε περίπτωση στις συγχωνεύσεις ή συνεργασίες τραπεζών, επισημαίνει η ΟΤΟΕ, πρέπει να διασφαλίζονται η στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των ελληνικών νοικοκυριών, η απασχόληση των εργαζομένων, η αποτροπή των απολύσεων και η διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων καθώς και η βιωσιμότητα και η επιχειρησιακή προοπτική των συγχωνευόμενων τραπεζών.

Για το σκοπό αυτό η ΟΤΟΕ, θεωρεί ότι, η συγχώνευση που πρόκειται να ανακοινωθεί, πρέπει να συνοδεύεται από ένα επιχειρησιακό και κοινωνικό σχέδιο που θα αναλύει και θα διασφαλίζει όλα τα παραπάνω και ταυτόχρονα θα εγγυάται την επιτυχή έκβαση αυτών των επιχειρηματικών κινήσεων.

Ο ρόλος του κράτους είναι ιδιαίτερα σημαντικός, δεδομένου ότι, πρέπει να λειτουργεί ως εγγυητής που διασφαλίζει τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, τη κοινωνική ομαλότητα και ταυτόχρονα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την οικονομική ανάκαμψη που έχει ανάγκη η χώρα, καταλήγει η ΟΤΟΕ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Φωνές υπέρ μίας κυβέρνησης συνεργασίας από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Ανοίγει το παράθυρο


Η ψήφιση του νομοσχεδίου για την Παιδεία με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία απέδειξε ότι υπάρχει έδαφος για εθνική συνεννόηση μεταξύ των δύο τουλάχιστον μεγάλων κομμάτων
Η ψήφιση του νομοσχεδίου για την Παιδεία με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία απέδειξε ότι υπάρχει έδαφος για εθνική συνεννόηση μεταξύ των δύο τουλάχιστον μεγάλων κομμάτων (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Υπέρ μίας κυβέρνησης συνεργασίας, ακόμα και χωρίς να γίνουν πρόωρες εκλογές, τάσσονται με συνεντεύξεις τους στον κυριακάτικο Τύπο, υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, αναζητώντας τη «χρυσή τομή» που θα βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή κρίση, την ίδια ώρα που πληθαίνουν τα καταστροφολογικά σενάρια περί χρεοκοπίας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, προεξοφλεί ότι μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας είναι μία ανοικτή προοπτική, είτε γίνουν είτε όχι πρόωρες εκλογές.

«Όπως έδειξαν οι υπεύθυνοι χειρισμοί του πρωθυπουργού τον περασμένο Ιούνιο, η κυβέρνηση εθνικής ενότητας είναι μία ανοιχτή προοπτική είτε γίνουν είτε δεν γίνουν εκλογές», λέει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λοβέρδος επισημαίνει ακόμα ότι συμφωνεί με την πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού «οι πολίτες επιθυμούν αλλαγές και όχι εκλογές», λέγοντας ότι «είναι ώρα ευθύνης και όχι πολιτικολογίας».

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, αναρωτιέται γιατί είναι καλύτερη μία αναγκαστική κυβρνητική συνεργασία έπειτα από εκλογές, από μία συνεργασία που προκύπτει εκουσίως ως πολιτική επιλογή.

Ο κ. Ρέππας, αφού υπενθυμίζει και αυτός τη πρωθυπουργική φράση για τους πολίτες που «επιθυμούν αλλαγές», σχολιάζοντας το ενδεχόμενο πρόωρης κάλπης, λέει ότι «οι εκλογές οδηγούν εκ των πραγμάτων τη χώρα σε εσωστρέφεια».

«Θα εκτιμήσουν αυτοί που τις προτείνουν τι μπορεί να κερδίσει η χώρα από ενδεχόμενες εκλογές; Μήπως μία ισχυρή μονοκομματική κυβέρνηση; Σίγουρα όχι. Μήπως μία αναγκαστική κυβέρνηση συνεργασίας; Και γιατί αυτή η αναγκαστική συνεργασλια είναι καλύτερη από μία συνεργασία που προκύπτει εκουσίως ως πολιτική επιλογή, πράγμα που δεν προαπαιτεί εκλογές;» αναρωτιέται.

Τέλος, από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, αναφέρεται στο ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

Απαντώντας στην ερώτηση για πιθανή συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων αν μετά από εκλογές δεν υπάρξει αυτοδυναμία, ο κ. Χατζηδάκης λέει:

«Τα μεγάλα κόμματα πριν από τις εκλογές διεκδινούν παντού την αυτοδυναμία, Η ΝΔ έχει με το μέρος της τις δημοσκοπήσεις. Αλλά, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, η εθνική συνεννόηση είναι πάντοτε επιτακτική ανάγκη. Γιατί μπορέσαμε και συνεννοηθήκαμε το 1974 και δεν μπορούμε τώρα;»

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Όχι» σε πρόωρες εκλογές από Μόσιαλο και Ρέππα

newpost.gr
«Όχι» σε πρόωρες εκλογές από Μόσιαλο και Ρέππα
H κυβέρνηση δεν ακολουθεί πολιτική ισορροπιών και συμψηφισμών και αυτό αποδεικνύεται από τις έντονες αντιδράσεις όσων ξεβολεύονται, τονίζει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, σε συνέντευξή του στο «'Eθνος της Κυριακής».

Υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει απολύτως καμία σκέψη για πρόωρες εκλογές, ενώ απαντώντας στο ερώτημα, πως θα αντιδράσει η κυβέρνηση αν η τρόικα θέσει ζήτημα απολύσεων στο Δημόσιο, δηλώνει πως πρόκειται για θέμα που είναι στη δικαιοδοσία της κυβέρνησης και προσθέτει πως η αξιολόγηση στο Δημόσιο θα ταράξει τα νερά και θα οδηγήσει σε κινητικότητα.

"Στα δύο χρόνια που είμαστε στην κυβέρνηση, δίνουμε μια σκληρή μάχη. Τώρα χρειάζεται να προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα σε περαιτέρω ριζικές αλλαγές και ανατροπές", τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και επαναλαμβάνει ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης παραμένει ο ίδιος: η αποφυγή της χρεοκοπίας και η ανάπτυξη της χώρας, ενώ υπογραμμίζει χαρακτηριστικά

Σε όσους τον κατηγορούν ότι «δεν είναι αρκετά ΠΑΣΟΚ», απαντά ότι αν πρέπει να ταυτιστεί με με κακές πλευρές του παρελθόντος, τότε όντως δεν είναι «αρκετά ΠΑΣΟΚ» και προσθέτει: «είμαι και παραείμαι ΠΑΣΟΚ,αν μιλάμε για το ΠΑΣΟΚ που θέλει να αλλάξει την Ελλάδα».

Ο κ. Μόσιαλος, σημειώνει πως στα μέσα Σεπτεμβρίου θα ανακοινώσει την επιτροπή που θα παρουσιάσει τις προτάσεις για την εξυγίανση της ΕΡΤ, τις οποίες θα παραδώσει στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, τον Νοέμβριο.

Τέλος, αναφέρεται στην ανάγκη ν΄αλλάξει το "μοντέλο της ΔΕΘ". "Ούτε η Θεσσαλονίκη, ούτε η περιφέρεια έχουν ανάγκη ένα τέτοιου τύπου 'πολιτικό πανηγύρι'", τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως "η περιφερειακή ανάπτυξη περιλαμβάνει πολύ ουσιαστικότερες πολιτικές, όπως ο "Καλλικράτης", οι παραγωγικές επενδύσεις, η ενίσχυση της ΕΡΤ3".

Εξάλλου, κατά των πρόωρων εκλογών τάσσεται και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας σε συνέντευξή του στη Real News.

Ο κ. Ρέππας επανέλαβε τη φράση του πρωθυπουργού ότι «ο τόπος έχει ανάγκη από αλλαγές και όχι από εκλογές» και διερωτήθηκε «γιατί είναι καλύτερη μία αναγκαστική κυβερνητική συνεργασία έπειτα από εκλογές, από μια συνεργασία που προκύπτει εκουσίως ως πολιτική επιλογή».
Read more...

Σύλληψη διεθνώς καταζητούμενου στη Χαλκιδική για παράνομη διακίνηση χιλιάδων καλάσνικοφ στην Κολομβία

Τη Δευτέρα στον εισαγγελέα

Ο συλληφθείς υπήρξε κατά το παρελθόν μέλος εγκληματικής οργάνωσης, η οποία δρούσε σε Περού και Κολομβία (φωτ. αρχείου)
Ο συλληφθείς υπήρξε κατά το παρελθόν μέλος εγκληματικής οργάνωσης, η οποία δρούσε σε Περού και Κολομβία (φωτ. αρχείου) (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Θεσσαλονίκη
Στον εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης αναμένεται να μεταχθεί τη Δευτέρα 48χρονος Ρώσος, που συνελήφθη το Σάββατο στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής, ο οποίος καταζητούνταν διεθνώς από τις αρχές του Περού για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, με αντικείμενο την παράνομη διακίνηση όπλων προς την Κολομβία.

Ο 48χρονος και η σύζυγός του είχαν φτάσει στη Χαλκιδική στις 16 Αυγούστου για τις διακοπές τους, γεγονός που έπεσε στην αντίληψη των αστυνομικών του Τμήματος Αναζητήσεων Ασφαλείας Θεσσαλονίκης.

Έτσι, κατόπιν αξιοποίησης διεθνούς δικτύου πληροφοριών, πολυήμερης αστυνομικής έρευνας και οργανωμένης επιχείρησης, οι αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη του 48χρονου, αλλά όχι της συζύγου του, η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν εμπλέκεται στις παράνομες δραστηριότητες.

Όπως προκύπτει από τη αλληλογραφία και ανταλλαγή πληροφοριών με ξένες αρχές, ο συλληφθείς υπήρξε κατά το παρελθόν μέλος εγκληματικής οργάνωσης, η οποία δρούσε σε Περού και Κολομβία και είχε ως αντικείμενο την παράνομη διακίνηση όπλων από την Ιορδανία, με τελικό προορισμό την Κολομβία.

Τα μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης, ακολουθώντας την παραπάνω «διαδρομή», υπολογίζεται ότι διακίνησαν παράνομα πάνω από 10.000 πολεμικά τουφέκια τύπου καλάσνικοφ.

Ο Ρώσος πολίτης κατηγορείται από τις περουβιανές αρχές για αδικήματα σε βάρος του κράτους τους και της εθνικής ασφάλειας και για αδικήματα που θέτουν σε κίνδυνο τις εξωτερικές σχέσεις του κράτους τους. Επίσης, για παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας, σε βάρος των κρατών της Κολομβίας και του Περού.

Πάντως, όπως δήλωσαν στελέχη της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, η δραστηριότητα του 48χρονου είναι πιθανό να μη σχετίζεται, όπως αρχικά υποτέθηκε, με την κολομβιανή μαφία ναρκωτικών.

Οι πληροφορίες από τις ξένες αρχές συντείνουν περισσότερο προς την εκδοχή ότι η συγκεκριμένη οργάνωση ίσως προμήθευε όπλα σε ομάδες, με στόχο την ανατροπή της πολιτικής εξουσίας στην Κολομβία.

Αν και ο τόπος μόνιμης διαμονής του συλληφθέντος δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί, ωστόσο το ρωσικό διαβατήριό του είχε εκδοθεί πρόσφατα, γεγονός που αναδεικνύει ως πιθανότερη χώρα κατοικίας τη Ρωσία.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ο Ερντογάν γράφει ιστορία για τις περιουσίες των Ελλήνων

Επιστρέφονται χιλιάδες ακίνητα σε ελληνικά ιδρύματα


http://img.protothema.gr/51090B2CA6D8AD45406FCF0944A38C32.jpg
«Ιστορική απόφαση για τις μειονότητες» είναι ο τίτλος της τουρκικής εφημερίδας «Sabah» που με πρωτοσέλιδο της δημοσίευμα, αποκαλύπτει πως η κυβέρνηση Ερντογάν αποφάσισε μέσα από προεδρικό διάταγμα να επιστρέψει και να καταγράψει στο κτηματολόγιο τα ακίνητα όλων των μειονοτικών ιδρυμάτων, τα οποία τα είχαν δηλώσει το 1936. Ένα διάταγμα που ανοίγει τον δρόμο ώστε να περάσουν σε ελληνικά χέρια χιλιάδες ακίνητα και να διεκδικηθούν αποζημιώσεις για όσα έχουν κατασχεθεί από το τουρκικό κράτος.

Κοινώς, αυτή η απόφαση, αν εφαρμοστεί, σημαίνει πως στα ελληνικά ιδρύματα στην Κωνσταντινούπολη θα επιστραφούν χιλιάδες ακίνητα και τα νεκροταφεία, τα οποία είχαν κατασχεθεί.

Επίσης, για όσα ακίνητα ιδρυμάτων ήταν καταγεγραμμένα στα ονόματα ιδιωτών και έχουν κατασχεθεί θα καταβληθεί αποζημίωση από το ίδιο το τουρκικό κράτος.

Την ανακοίνωση θα κάνει ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο δείπνο «ιφτάρ» που θα παραθέσει το βράδυ της Κυριακής, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, σε 162 εκπροσώπους μειονοτικών ιδρυμάτων.

«Η απόφαση αυτή είναι μια δικαίωση των μη μουσουλμάνων συμπολιτών μας, για τα δικαιώματα τους που είχαν χάσει», δήλωσε η δικηγόρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Κεζμπάν Χατεμί.
Read more...

«Ήξερα τον ρόλο των Αμερικάνων αλλά δεν ξέρω μέχρι που έφτασαν!»


newpost.gr
«Ήξερα τον ρόλο των Αμερικάνων αλλά δεν ξέρω μέχρι που έφτασαν!»
Ανέκαθεν οι αμερικανοί δημιουργούσαν τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να παρεμβαίνουν στα πολιτικά ζητήματα της Ελλάδας. Είναι νωπές οι μνήμες των πολιτικών τους παρεμβάσεων τόσο για την εγκαθίδρυση της χούντας όσο και για διατήρηση της εφτά χρόνια στην εξουσία.



Η περίοδος διακυβέρνησης από τον Κώστα Καραμανλή ήταν προφανώς η πλέον απεχθής για τους υπερατλαντικούς «συμμάχους» μας και μάλιστα όταν ο πρώην πρωθυπουργός τους χάλασε το… «πάρτι» στο Βουκουρέστι με το βέτο το οποίο έθεσε στην υπόθεση των Σκοπίων άρχισαν να μετράνε αντίστροφα την παραμονή του στον πρωθυπουργικό θώκο.

«Η υπόθεση στο Βουκουρέστι είναι μια δύσκολη ιστορία. Θα κάνω το χρέος μου αλλά δεν μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι θα συνεχίσουμε για πολύ να είμαστε Κυβέρνηση» είχε εκμυστηρευτεί ο πρώην πρωθυπουργός σε στενούς του φίλους οι οποίοι βρισκόντουσαν στο γραφείο του στην Βουλή λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για την Ρουμανική Πρωτεύουσα.

Μάλιστα πριν από λίγες μέρες είχε πει σε στενό του συνεργάτη, όταν με αφορμή το έγγραφο σχετικά με το σχέδιο δολοφονία του όπως αποκάλυψαν τα «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» και απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσο έχουν διαδραματίσει αρνητικό ρόλο οι αμερικανοί : «Το ότι έχει παίξει σημαντικό ρόλο ο αμερικανικός παράγοντας είναι απολύτως βέβαιο. Αυτό που ειλικρινά ακόμα δεν έχω αποσαφηνίσει είναι πόσο μεγάλο ρόλο έπαιξαν αλλά και σε ποιες υποθέσεις αναμείχθηκαν».

Την ίδια ώρα η «Καθημερινή» φέρνει στο φως της δημοσιότητας το πόρισμα του αρμόδιου εισαγγελέα με βάσει το οποίο η αμερικανική πρεσβεία παρακολουθούσε το τηλέφωνο του κ. Καραμανλή αλλά και άλλων πρόσωπων τα οποία εκείνη την περίοδο διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή.

Συγκεκριμένα η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η αμερικανική πρεσβεία στην Αθηνά βρίσκεται πίσω από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις του τέως πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων την περίοδο 2004 - 2005, καταδεικνύει η εισαγγελική ερευνά.

H σύνδεση των τεσσάρων από τα 14 κινητά που χρησιμοποιήθηκαν για την εκτροπή των συνομιλιών στα κομπιούτερ καταγραφής, είχε αγοραστεί στο όνομα της αμερικανικής πρεσβείας.

Εκτός από τον κ. Καραμανλή, παρακολουθούνταν ο τότε διοικητής της ΕΥΠ, ο αρχηγός της αστυνομίας, υπουργοί και δεκάδες πολίτες.
Read more...

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ο Λεωνίδας Κύρκος

Απεβίωσε ο ιστορικός ηγέτης της Αριστέρας


Η κηδεία του θα γίνει από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών, το απόγευμα της Τετάρτης
Η κηδεία του θα γίνει από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών, το απόγευμα της Τετάρτης (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Απεβίωσε τα ξημερώματα της Κυριακής σε ηλικία 87 ετών, ο ιστορικός ηγέτης της ανανεωτικής αριστεράς, Λεωνίδας Κύρκος, μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό.

Γεννηθείς το 1924 στο Ηράκλειο Κρήτης, γιος του Μιχαήλ Κύρκου που μαζί με τον Ι. Πασαλίδη και άλλες προσωπικότητες της Αριστεράς ίδρυσαν την ΕΔΑ.

Πρόεδρος και γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Εσωτερικού μέχρι τον Απρίλιο του 1987, οπότε εντάχθηκε στην Ελληνική Αριστερά (Ε.ΑΡ.) της οποίας εκλέχτηκε πρόεδρος, ο Λεωνίδας Κύρκος εκλέχτηκε με την ΕΔΑ μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου το 1961, 1963 και 1964.

Στις 21 Απριλίου 1967 συνελήφθη και παρέμεινε στη φυλακή για 5 χρόνια.

Μετά την μεταπολίτευση εκλέχτηκε βουλευτής, το 1974 και το 1977, και ευρωβουλευτής το 1981 και το 1985.

Μαζί με το Χαρίλαο Φλωράκη, ίδρυσε τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου, του οποίου υπήρξε γραμματέας μέχρι το Μάρτιο του 1991.

Από το 1989 μέχρι το 1993 ήταν βουλευτής με τον Συνασπισμό.

To 2000 προτάθηκε τιμητικά από το κόμμα του Συνασπισμού για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το 2010, με επιστολή του δήλωσε στήριξή στο νέο κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Η κηδεία του Λεωνίδα Κύρκου θα είναι πολιτική και θα τελεστεί την Τετάρτη, στις 5 μμ από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Παράκληση της οικογένειας είναι να μην αποσταλούν στεφάνια, αντ' αυτού να ενισχυθούν η Διεθνής Αμνηστία και το Χαμόγελο του Παιδιού.

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος απευθύνει μηνύματα για τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη της Αριστεράς Λεωνίδα Κύρκου.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης δήλωσε: «Έφυγε τα ξημερώματα από τη ζωή ο αγαπημένος μας σύντροφος Λεωνίδας Κύρκος. Ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς, σπουδαίος Έλληνας, ξεχωριστός άνθρωπος. Με την πολιτική του δράση, την αγωνιστική του διαδρομή, την τολμηρή πολιτική του σκέψη και το προσωπικό παράδειγμα ζωής, σημάδεψε για δεκαετίες την ελληνική πολιτική σκηνή και την ιστορία της Αριστεράς στην πατρίδα μας. Το πάθος του για την ανανέωση του Αριστερού κινήματος υπήρξε για όλους μας ένα μόνιμο και συνεχές μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας. Αντίο ακριβέ μας σύντροφε».

Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, δήλωσε: «Ο Λεωνίδας Κύρκος υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της Αριστεράς στην Ελλάδα.

» Αγωνιστής της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Πρωτοπόρος εκφραστής των ανανεωτικών ιδεών. Οραματιστής μιας ενωμένης Ευρώπης της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

» Συνέδεσε την πορεία του με την πορεία της ανανεωτικής Αριστεράς. Υπήρξε ιστορικός ηγέτης της.

» Δεν σταμάτησε ποτέ να αναζητά νέους δρόμους, πιστεύοντας πάντα ότι η Αριστερά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την απόρριψη του δογματισμού, με ειρηνικές μορφές αγώνων, που σέβονται και αναδεικνύουν την δημοκρατία και τον διάλογο.

» Με την συνεπή στις αρχές του στάση και δράση, με το ήθος του, έγραψε τη δική του ιστορία στην πολιτική ζωή του τόπου και πρωταγωνίστησε σε σημαντικές στιγμές του δημόσιου βίου.

» Μέχρι την τελευταία στιγμή, με την παρουσία του και τις πρωτοβουλίες του, παρέμεινε στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για να αλλάξει η Ελλάδα, να ανανεώνεται συνεχώς η Αριστερά.

» Με τον Λεωνίδα Κύρκο μας συνέδεε μια ειλικρινής φιλία. Είχα τη χαρά μέχρι πρόσφατα να συνομιλώ μαζί του.

» Οι προσωπικές μας απόψεις δεν στάθηκαν ποτέ εμπόδιο στις κοινές μας αγωνίες.

» Η θλίψη μου για την απώλειά του είναι μεγάλη. Στην οικογένειά του και τους συντρόφους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο Λεωνίδας Κύρκος υπήρξε η εμβληματική φυσιογνωμία του ανανεωτικού αριστερού λόγου, βασική παράμετρος του οποίου ήταν πάντα η στρατηγική της εθνικής ενότητας. Στην τελευταία φάση της ζωής του έδειξε με τη στάση του, εν μέσω της κρίσης, τι σημαίνει να είναι κανείς πραγματικά προοδευτικός, ριζοσπάστης και ενωτικός ταυτόχρονα.

» Με την προσωπική του πορεία, ο Λεωνίδας Κύρκος είχε γραφτεί εδώ και πολύ καιρό στην Ιστορία. Η φυσιογνωμία του θα είναι πάντα παρούσα, μέσα σε ένα πολιτικό περιβάλλον φτωχό δυστυχώς σε γενναιόδωρες και συναινετικές πολιτικές προτάσεις».

Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος πληροφορηθείς το θάνατο του Λεωνίδα Κύρκου προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Εκφράζω την βαθύτατη θλίψη μου για την απώλεια του Λεωνίδα Κύρκου, μιας εξέχουσας προσωπικότητας της πολιτικής, που σημάδεψε με τη δράση του την πορεία του τόπου.

Στη μακρά πολιτική σταδιοδρομία του αναδείχτηκε, μέσα από τους αγώνες και τις προοδευτικές ιδέες του, σε ιστορικό ηγέτη της Αριστεράς, υπηρετώντας με μαχητικότητα την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

» Οι αλλεπάλληλες θητείες του ως μέλους του Ελληνικού, αλλά και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελούν περίτρανη απόδειξη της ευρείας αναγνώρισης των αγώνων του. Πολιτικός μιας άλλης γενιάς, αποτελεί με την αστείρευτη αγωνιστικότητά του και τη νηφάλια φωνή του έμπνευση για κάθε σύγχρονο πολιτικό.

» Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήρια μου στους οικείους και στους συναγωνιστές του».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς δήλωσε: «Ο Λεωνίδας Κύρκος ήταν ο ηγέτης της Αριστεράς, που σημάδεψε με τη ζωή του, τη δράση του και τις ιδέες του, όχι μόνο την παράταξή του, αλλά και ολόκληρη την Ελληνική πολιτική σκηνή για πολλές δεκαετίες.

» Πρωτοπόρος στο κίνημα για την ανανέωση της Αριστεράς, ευτύχισε να τιμηθεί εν ζωή από πολλούς αντιπάλους του και να αγαπηθεί από πολυάριθμους φίλους του, απ’ όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος.

» Ακούραστος σε όλη του τη ζωή, πεισματικά αφοσιωμένος στις ιδέες του, αλλά και ασυνήθιστα ειλικρινής στην αυτοκριτική του, άφησε πλούσια πολιτική κληρονομιά σε όλους, φίλους και αντιπάλους του.

» Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Από το γραφείο Τύπου του ΛΑΟΣ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Ο Λεωνίδας Κύρκος δίδαξε ευπρέπεια. Πάντα συνετός, συμβούλευε το σωστό, δεν εισακούετο πάντα όπως και τελευταία. Όμως η καρτερικότητα του και η ευρύτητα του θα τον καταγράψουν στους καταλόγους των σημαντικών ανθρώπων της γενιάς του».

Από τον Συνασπισμό εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται: «Ο Λεωνίδας Κύρκος στην πολυτάραχη διαδρομή του υπήρξε ένας πρωτοπόρος, ακαταμάχητος, διορατικός και ασυμβίβαστος ηγέτης της αριστεράς. Ο λόγος του κατόρθωνε να διευρύνει το ακροατήριο της Αριστεράς και η συμβολή του στην υπόθεση της Δημοκρατίας και στην ανύψωση του πολιτικού διαλόγου και της αντιπαράθεσης αναγνωρίζεται από όλο το πολιτικό φάσμα.

» Αφιέρωσε τη ζωή του στην υπόθεση της ανανεωτικής Αριστεράς και της Δημοκρατίας, στην υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων για ένα σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία. Δεν υπολόγιζε το πολιτικό κόστος και διατύπωνε πάντα τις απόψεις του με ευθύτητα και ειλικρίνεια.

» Επίμονος σε όσα υποστήριζε, γλυκός στην ανθρώπινη επαφή, υπήρξε από τους ηγέτες που σου επέτρεπαν να τον αποκαλείς με το μικρό του όνομα γιατί έτσι αισθανόταν και ο ίδιος καλύτερα. Όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν έμαθαν να συνδυάζουν την ανθρωπιά την ηθική, τη δικαιοσύνη και την ανιδιοτέλεια, με την μαχητικότητα και τη πολιτική αντιπαράθεση.

» Ο Λεωνίδας Κύρκος, μαζί με τον Χαρίλαο Φλωράκη, κατόρθωσαν να ανταποκριθούν στον αίτημα της εποχής τους για την ενότητα της αριστεράς συγκροτώντας τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ. Το μήνυμά τους αυτό παραμένει επίκαιρο πολύ περισσότερο στις μέρες μας, που ο τόπος μας δοκιμάζεται από την σκληρή πολιτική του μνημονίου.

» Στους δυο γιούς του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια, ενώ όλοι εμείς υποκλινόμαστε μπροστά στον ηγέτη, τον σύντροφο, τον άνθρωπο, κρατώντας στο νου μας και την ψυχή μας την ανάμνησή του.


«Η Ελλάδα αδειάζει από τη δρακογενιά της»

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Με συγκίνηση και οδύνη πληροφορήθηκα την είδηση του θανάτου του Λεωνίδα Κύρκου. Η Ελλάδα σιγά - σιγά αδειάζει από την δρακογενιά της. Τη γενιά που δεν λύγισε μπροστά στις θανατικές καταδίκες και έδωσε την μεγάλη μάχη για ελευθερία, ανεξαρτησία και κοινωνική απελευθέρωση.

» Ο Λεωνίδας Κύρκος εκπροσώπησε επάξια αυτή τη γενιά, περπάτησε μαζί της στον πολυτάραχο 20ο αιώνα, δίνοντας όλο του το είναι για τη προκοπή αυτού του τόπου, τη κοινωνική δικαιοσύνη, το δημοκρατικό σοσιαλισμό.

» Στάθηκε με θάρρος και όρθιος μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα και στα στρατοδικεία, μετατρέποντας την απολογία του σε κατηγορητήριο, εκπροσωπώντας όλους και όλες που έδιναν την μάχη ενάντια σε κατακτητές, φασιστικά καθεστώτα και ξενοκίνητες δικτατορίες.

» Μετά την μεταπολίτευση ο Λεωνίδας έβαλε ένα μεγάλο στοίχημα: την ενότητα και την κοινή δράση όλων των δυνάμεων της Αριστεράς. Η επιτυχία της δημιουργίας της Ενωμένης Αριστεράς το 1974 και του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου το 1989, ήταν και δικό του έργο.

» Οι νεότερες γενιές, όλη η Αριστερά και ο δημοκρατικός κόσμος, αποχαιρετάμε τον ακούραστο αγωνιστή, τον μαχητή του δημοκρατικού σοσιαλισμού, με την δέσμευση για νέους, μεγάλους και μικρούς αγώνες, στις δύσκολες εποχές που ζούμε.

» Καλό ταξίδι σύντροφε Λεωνίδα».

Η εκτελεστική γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Λεωνίδα Κύρκου. «Ο Λεωνίδας Κύρκος υπήρξε υπόδειγμα εντιμότητας και συνέπειας και σηματοδότησε με τη στάση του τη γενιά του. Άνθρωποι σαν τον εκλιπόντα, που θυσίασαν το ατομικό τους συμφέρον για καλό του κοινωνικού συνόλου, δείχνουν την αναγκαία στάση για να ξεφύγει η χώρα μας από το φαύλο κύκλο της διαφθοράς και της κρίσης» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που συνδεόταν φιλικά με τον ιστορικό ηγέτη της αριστεράς παρόλο που βρίσκονταν σε αντίπαλους πολιτικούς χώρους ανέφερε: «Ο Λεωνίδας Κύρκος ήταν από τους τελευταίους εναπομείναντες της ηρωϊκής και άτυχης γενιάς που έζησε όλες τις περιπέτειες και τις δυσκολίες του λαού μας από τη μεταξική δικτατορία μέχρι τη δικτατορία των συνταγματαρχών».

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι ο Λεωνίδας Κύρκος ήταν πάντοτε μαχητής στην πρώτη γραμμή των αγώνων του λαού για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την πρόοδο, καθώς και ότι τον χαρακτήριζε δημοκρατικό ήθος, απόλυτη εντιμότητα, σταθερότητα στις απόψεις και πολιτικό θάρρος το οποίο εκδήλωσε από την εποχή της αντίστασης κατά της γερμανικής κατοχής αλλά και όλη την πολιτικού του πορεία.

«Ο Λεωνίδας Κύρκος ήταν πνεύμα ανοικτό, χωρίς αγκυλώσεις, έβλεπε μακριά και προπαντός υπήρξε από τους πολιτικούς που με πράξεις έβαζε το εθνικό συμφέρον υπεράνω του κομματικού» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως τον συνδέουν με τον εκλιπόντα κοινή αγώνες για την προκοπή του λαού και του τόπου.

«Η απώλειά του είναι μεγάλη για το δημόσιο βίο και εκφράζω την οδύνη γι' αυτήν. Απευθύνω θερμά συλλυπητήρια προς την οικογένειά του, τους οικείους του και τους φίλους του» κατέληξε στη δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε: «Ο Λεωνίδας Κύρκος ως ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς στην Ελλάδα έγραψε ιστορία στον τόπο. Οικοδόμησε μια Αριστερά πιο σύγχρονη, πιο δημοκρατική, πιο ανοικτή στα νέα ρεύματα και μπόρεσε να την οδηγήσει να παρακολουθήσει τις αλλαγές στην Ενωμένη Ευρώπη.

» Ήταν άνθρωπος δημιουργικός και ανεξάρτητος, πνεύμα ελεύθερο και γνήσια δημοκρατικό.

» Ο Λεωνίδας Κύρκος με την εντιμότητα και το ήθος που τον διέκρινε, την ανθρωπιά και την καλοσύνη του, τη μαχητικότητα και την πίστη στις ιδέες του, είναι ένα παράδειγμα πολιτικού προς μίμηση όχι μόνο από την Αριστερά, αλλά απ’ όλον τον πολιτικό κόσμο.

» Για μένα υπήρξε πολύτιμη η προσωπική σχέση που είχαμε, τον αποχαιρετώ με αγάπη και εκφράζω στην οικογένεια του, στους οικείους και φίλους του θερμά συλλυπητήρια».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...