Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Στην Αθήνα η τρόικα, νέες διαβουλεύσεις για τις εγγυήσεις Νέος γύρος ευρω-διαβουλεύσεων για τις εγγυήσεις

Στην Αθήνα βρίσκονται οι επικεφαλής της τρόικας, για την πέμπτη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής, προκειμένου να αποφασιστεί η εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ξεκινά νέος γύρος διαβουλεύσεων σε επίπεδο εκπροσώπων υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για το θέμα των εγγυήσεων που ζητούν από την Ελλάδα διάφορες χώρες.

Στις ευρω-διαβουλεύσεις το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών εκπροσωπεί ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Γιώργος Ζανιάς.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προκειμένου να ξεπεράσουν το σκόπελο των εγγυήσεων που καθυστερεί την υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, δεδομένων των αντιδράσεων που προκλήθηκαν μετά τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας Ελλάδας -Φινλανδίας, η οποία προέβλεπε την καταβολή χρηματικών εγγυήσεων.

Στο τραπέζι φέρεται να έχει τεθεί και το ενδεχόμενο παροχής μη χρηματικών εγγυήσεων από την Ελλάδα. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν συζητά συμφωνίες που θα έθεταν ως εγγύηση ελληνική γη ή ακίνητη περιουσία.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι η Φινλανδία εμφανίζεται αμετακίνητη, θεωρώντας «μη διαπραγματεύσιμη» την απαίτηση για παροχή εγγυήσεων, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται αισιόδοξη ότι θα εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Στη διεθνή οικονομική κρίση και στις πιθανές λύσεις της, αναφέρθηκε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, σύμφωνα με τον οποίο, η βασική διέξοδος είναι «οι δημόσιες επενδύσεις, που αποτελούν κοινό αγαθό. Τα ευρωομόλογα, κατά συνέπεια, χρησιμεύουν για να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη».

Αναφερόμενος στην αρνητική στάση της Γερμανίας, υπενθύμισε ότι «το 2010 οι εξαγωγές του Βερολίνου προς την Κίνα, άγγιξαν τα 53,5 δισ. ευρώ, ενώ εκείνες προς την Πορτογαλία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Ισπανία, τα 50,9 δισ. ευρώ.

«Θέλετε, λοιπόν, να πετάξετε όλο αυτό το αποτέλεσμα, ή νομίζετε ότι έχει και αυτό κάποια αξία;», διερωτήθηκε, με νόημα, ο κ. Τρεμόντι, απευθυνόμενος, έμμεσα, στη γερμανική κυβέρνηση.

Έρχεται η τρόικα

Εν τω μεταξύ, οι επικεφαλής της τρόικας έρχονται στην Αθήνα για την πέμπτη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής ενόψει της έκτης δόσης.

Όπως υποστηρίζει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, πηγή κοντά στην τρόικα ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να μην πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της για το 2011.

«Υπάρχει κίνδυνος αναφορικά με τους στόχους, με τους Έλληνες να τον αποδίδουν στην μεγάλη ύφεση. Έχουμε κάποιες αμφιβολίες για το εάν οφείλεται αποκλειστικά στην ύφεση», είπε η πηγή στο Reuters.

«Η μη επίτευξη των στόχων θα πυροδοτήσει πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις. Δεν θα είναι εύκολα την επόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε.

Βενιζέλος: θα συζητήσουμε με την τρόικα

Την πιθανή ύπαρξη απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2011 αναγνώρισε και ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, αποδίδοντας το γεγονός στη μεγάλη ύφεση και τονίζοντας ότι αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί με τους εταίρους και την τρόικα.

Ωστόσο, έσπευσε να ξεκαθαρίσει τονίζοντας πολλές φορές, δεδομένης και της κρισιμότητας των στιγμών για την Ελλάδα με την υλοποίηση των αποφάσεων για το β' πακέτο στήριξης να εκκρεμεί ότι:

«Δεν θέλουμε επαναδιαπραγμάτευση, αλλά συζήτηση με τους εταίρους μας για να εκτιμήσουμε με την τρόικα τα μακροοικονομικά δεδομένα που έχουμε και τους στόχους. Όμως η αξιολόγηση των στόχων μας δεν σημαίνει και χαλάρωση ή μείωση των προσπαθειών, αλλά εφαρμογή των ψηφισμένων μέτρων γιατί έτσι μπορούμε να πετύχουμε και να θωρακίσουμε τη χώρα μας».

Άλλωστε όπως εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας και σήμερα (Παρασκευή) στη Βουλή, «εάν εφαρμόσουμε πλήρως και με συστηματικότητα τα ψηφισμένα και συμφωνημένα μέτρα, θα είμαστε παρά πολύ κοντά στον δημοσιονομικό μας στόχο και θα μπορέσουμε το 2012 να αλλάξουμε την ατμόσφαιρα».

«Δεν λέω ότι θα φτάσουμε οπωσδήποτε σε θετικό πρόσημο, αλλά η δραστική μείωση της ύφεσης διαμορφώνει μια τελείως διαφορετική κατάσταση, γιατί τα μεγέθη της οικονομίας θα αλλάξουν», προσέθεσε.

Βάσει του προϋπολογισμού του 2011, η κυβέρνηση στοχεύει σε έλλειμμα 7,6% του ΑΕΠ φέτος από 10,5% το 2010।

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: