Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Παραιτήθηκε ο Γιούργκεν Σταρκ από την ΕΚΤ, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους

Μετά τη ρήξη για την αγορά ομολόγων

O επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ έχει εκφράσει την αντίθεσή του για την έκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων
O επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ έχει εκφράσει την αντίθεσή του για την έκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων (Φωτογραφία: Reuters )


Φρανκφούρτη
Την παραίτηση του επικεφαλής οικονομολόγου της και μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της Γιούργκεν Σταρκ ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το απόγευμα της Παρασκευής, επιβεβαιώνοντας τη σχετική φημολογία.

Τη θέση του, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες ακόμη πληροφορίες, πρόκειται να αναλάβει ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γιοργκ Άσμουσεν.

Ο Γερμανός αξιωματούχος επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους για την παραίτησή του, την στιγμή όμως που ήταν γνωστή η έντονη εναντίωσή του στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ -και αρκετοί ερμηνεύουν την εξέλιξη ως ένδειξη των «τεράστιων προβλημάτων» στο εσωτερικό της.

Νωρίτερα, πηγές είχαν αναφέρει σε διαφορετικά πρακτορεία πως ο Σταρκ επρόκειτο να παραιτηθεί εξαιτίας της «ρήξης» του με τα υπόλοιπα στελέχη για το ζήτημα.

Ο Σταρκ συγκαταλέγεται στους σφοδρότερους επικριτές του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από την Κεντρική Τράπεζα, ήδη από την έναρξή του το Μάιο. Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για τη δεύτερη παραίτηση Γερμανού αξιωματούχου από την ΕΚΤ φέτος, έπειτα από την αποχώρηση του Άξελ Βέμπερ.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι Γερμανοί έχουν πρόβλημα με την κατεύθυνση που ακολουθεί η ΕΚΤ

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως οι αγορές θα δουν αρχικά την αποχώρηση του Σταρκ ως πλήγμα στην ισχύ της ΕΚΤ. Ενδεικτικά, ο Μάνφρεντ Νόιμαν του Πανεπιστημίου της Βόννης ανέφερε στο Reuters πως η παραίτηση Σταρκ «δείχνει τα τεράστια προβλήματα στο εσωτερικό της ΕΚΤ».

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι Γερμανοί έχουν πρόβλημα με την κατεύθυνση που ακολουθεί η ΕΚΤ» είπε χαρακτηριστικά.

Λίγο μετά την ανακοίνωση, η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε σε νέο χαμηλό εξαμήνου ενώ ενισχύθηκε η πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σε ποιες ΜΚΟ έδωσε «προίκα» η Νέα Δημοκρατία

newpost.gr
Σε ποιες ΜΚΟ έδωσε «προίκα» η Νέα Δημοκρατία
Η επερώτηση που προκάλεσε σήμερα η ΝΔ για την πρόσληψη ανέργων μέσω ΜΚΟ ξεδίπλωσε το χάρτη των τελευταίων ετών με κοινοτικά έργα που πήγαιναν σε απίστευτα μεγάλο αριθμό μη κυβερνητικών οργανώσεων. Το ΠΑΣΟΚ για να αντεπιτεθεί επικοινωνιακά κατέθεσε λίστα με 707 ΜΚΟ οι οποίες επί Νέας Δημοκρατίας κατά την τριετία 2006 - 2009 πήραν συνολικά 39 εκατομμύρια ευρώ μόνο από το υπουργείο Εργασίας επί ηγεσίας Σάββα Τσιτουρίδη και Βασίλη Μαγγίνα.


Είναι χαρακτηριστικό ότι στον κατάλογο υπάρχει χρηματοδότηση της ΜΚΟ της μητέρας του πρωθυπουργού, Μαργαρίτα, με περισσότερα από 100.000 ευρώ και του ΙΣΤΑΜΕ Παπανδρέου αλλά και διάφορων απίθανων οργανώσεων όπως ο «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός» που έλαβε χρηματοδότηση άνω των 150.000 ευρώ. Περισσότερα απο 200.000 ευρώ έλαβε η «Σπείρα Σπείρα» του γνωστού μουσικονθέτη Σταμάτη Κραουνάκη. Χρηματοδότηση 150.000 ευρω έλαβε το «Σωματείο Πολιτών Ιλισσός».

Η οργάνωση «Κύτταρο Εναλλακτικής Νεανικής Αναζήτησης» έλαβε το ποσό των 75.000 ευρώ ενώ οι Μηχανικοί στου Κόσμου έλαβαν χρηματοδότηση ύψους 90.000 ευρώ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΛΙΣΤΑ
Read more...

Κατάταξη πέντε αστέρων και στα κάμπινγκ προβλέπει προεδρικό διάταγμα

Εγκρίθηκε από το ΣτΕ


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Νόμιμο κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που προβλέπει ότι και τα οργανωμένα κάμπινγκ θα κατατάσσονται πλέον σε κατηγορίες αστέρων, ανάλογα με τις προσφερόμενες υπηρεσίες και εγκαταστάσεις της κάθε μονάδας, όπως γίνεται ήδη με τα ξενοδοχεία.

Παράλληλα, τα κάμπινγκ θα παίρνουν, πλέον, και «ειδικό σήμα λειτουργίας» από τον ΕΟΤ, ανάλογο με αυτό των ξενοδοχειακών μονάδων.

Ειδικότερα, τα κάμπινγκ θα κατατάσσονται σε πέντε κατηγορίες αστέρων (από ένα έως και πέντε) βάσει ενός συστήματος υποχρεωτικών τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών και βαθμολογικών κριτηρίων.

Για την κατάταξη σε κατηγορίες αστέρων θα διενεργείται αυτοψία από κλιμάκιο υπαλλήλων του ΕΟΤ, εκ των οποίων ο ένας υποχρεωτικά θα είναι μηχανικός.

Για τη δημιουργία κάμπινγκ απαιτείται υποχρεωτικά έκταση τουλάχιστον οκτώ στρεμμάτων σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως ή εντός ζωνών οικιστικού ελέγχου (ΖΟΕ), στις οποίες επιτρέπεται η δημιουργία οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων.

Οι τεχνικές προδιαγραφές για τη δημιουργία κάμπινγκ απαιτούν την έγκριση καταλληλότητας του οικοπέδου και την έγκριση αρχιτεκτονικής μελέτης.

Με άλλα λόγια, το οικόπεδο στο οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί κάμπινγκ πρέπει να βρίσκεται πλησίον οδικών αρτηριών, από τις οποίες η προσπέλαση θα είναι εύκολη σε δρόμους βατούς, πλάτους τουλάχιστον 5,5 μέτρων. Επίσης, το οικόπεδο δεν πρέπει να γειτνιάζει με νεκροταφεία, έλη, οχλούσες βιομηχανίες, νοσοκομεία, σχολεία, βουστάσια, λατομεία, ελαιουργεία και ακάλυπτους αποχετευτικούς αγωγούς.

Τα κάμπινγκ που ήδη λειτουργούν πρέπει μέσα σε ένα χρόνο από τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (το οποίο φέρει την υπογραφή του υπουργού Πολιτισμού, Παύλου Γερουλάνου) να υποβάλουν αίτηση για κατάταξη σε κατηγορία αστέρων και παραλαβή του ειδικού σήματος λειτουργίας. Σε αντίθετη περίπτωση θα τους αφαιρείται η άδεια λειτουργίας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας με την υπ΄αριθμ. 155/2011 γνωμοδότησή τους (προεδρεύουσα η σύμβουλος Επικρατείας Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγητής ο πάρεδρος Χ. Λιάκουρας) έκριναν νόμιμες τις διατάξεις του σχετικού διατάγματος.

Πάντως, οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι πρέπει να διαγραφεί η διάταξη εκείνη του διατάγματος, που προβλέπει την ύπαρξη κοινών κατοικιών εντός των κάμπινγκ, καθώς αυτές δεν προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, το διάταγμα προβλέπει ότι επιτρέπονται οι κινητές μονάδες κατασκευασμένες από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον (μέχρι 25 τ.μ.), οι οποίες θα είναι τοποθετημένες πάνω σε ειδικό πλαίσιο με τροχούς και κοτσαδόρους, ώστε να είναι δυνατή η μετακίνησή τους. Στο κάθε κάμπινγκ θα επιτρέπονται μέχρι 10 κινητές κατοικίες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Οι ένστολοι πήραν τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων λίγο πριν το άνοιγμα της ΔΕΘ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Θεσσαλονίκη
Συγκέντρωση μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου πραγματοποιούν το απόγευμα της Παρασκευής αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί και εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι θα πραγματοποιήσουν πορεία μέχρι τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ, οι «Αγανακτισμένοι» διοργανώνουν συναυλία, στο χώρο μπροστά από τον Λευκό Πύργο.
Graph Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνσηinfographics


Στις 3 το απόγευμα του Σαββάτου, την ώρα που οι αστυνομικές δυνάμεις θα σχηματίζουν κλοιό γύρω από το Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης», οι «Αγανακτισμένοι» θα θέσουν σε εφαρμογή το «σχέδιο αποκλεισμού της ΔΕΘ», όπως το χαρακτηρίζουν οι ίδιοι.

Θα πραγματοποιηθούν τρεις προσυγκεντρώσεις (στην οδό Βασιλέως Γεωργίου, έξω από το κτίριο του πρώην 424 στρατιωτικού νοσοκομείου και στο Λευκό Πύργο) και στη συνέχεια οι διαδηλωτές θα κινηθούν προς το Βελλίδειο.

Μισή ώρα αργότερα (15:30) ιδιοκτήτες ταξί από διάφορες πόλεις της Ελλάδας θα συγκεντρωθούν στο Ιβανόφειο, στην οδό Αγίου Δημητρίου και γύρω στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν πορεία, χωρίς τα αυτοκίνητά τους, μέχρι το συνεδριακό κέντρο.

Επίσης, στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν οι συγκεντρώσεις των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου, των φοιτητών, στην πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ, των φιλάθλων της ομάδας του Ηρακλή, στο «Κατσάνειο» αθλητικό κέντρο, καθώς επίσης και των αντιεξουσιαστών, στην Καμάρα.

Για τις 6.30 το απόγευμα, εξάλλου, προγραμματίστηκε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην πλατεία
Αριστοτέλους.

Μετά τις 7 το βράδυ αναμένεται να ξεκινήσουν και αυτές οι πορείες, από τα παραπάνω διαφορετικά σημεία συγκέντρωσης, με κατάληξη το Συνεδριακό Κέντρο «Ι.Βελλίδης».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Θερμή» υποδοχή για τον Μπεγλίτη στη Θεσσαλονίκη


newpost.gr
«Θερμή» υποδοχή για τον Μπεγλίτη στη Θεσσαλονίκη
Με «ανοικτές αγκαλιές» υποδέχθηκαν στην πόλη τους τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Μπεγλίτη, οι εργαζόμενοι του 424 ΣΝΘ Θεσσαλονίκης.

Με συνθήματα κατά του μνημονίου και της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης οι εργαζόμενοι απέκλεισαν την είσοδο του νοσοκομείου και επιτέθηκαν φραστικά στον υπουργό.

Ο Πάνος Μπεγλίτης και η συνοδεία συνάντησαν μπροστά στην Πύλη τους αγανακτισμένους πολίτες και αναγκάστηκαν να αφήσουν τα αυτοκίνητα τους και να μπουν πεζοί στο χώρο του νοσοκομείου.

Ο κ. Μπεγλίτης, μην έχοντας άλλη επιλογή, συνομίλησε μαζί τους λίγα λεπτά προτού συνεχίσει το δρόμο του...

Δύσκολο Σαββατοκύριακο για να είσαι υπουργός στη ΔΕΘ...
Read more...

Φήμες για παραίτηση του Γ.Σταρκ από την ΕΚΤ λόγω «ρήξης» για τις αγορές ομολόγων

Δεν σχολιάζει η Τράπεζα


O επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ έχει εκφράσει την αντίθεσή του για την έκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων
O επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ έχει εκφράσει την αντίθεσή του για την έκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων (Φωτογραφία: Reuters )


Φρανκφούρτη
Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου και επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Juergen Stark θα υποβάλει την παραίτησή του εξαιτίας διαφωνιών που είχε εκφράσει για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της τράπεζας, δήλωσαν δύο πηγές στο Reuters την Παρασκευή.

Η ΕΚΤ ανέφερε πως δεν έχει άμεσα κανένα σχόλιο να κάνει για την πληροφορία.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Δεν ζητάμε ελληνική έξοδο από το ευρώ, μόνο τήρηση των στόχων» λέει τώρα η Ολλανδία

Διευκρινίσεις από τη Χάγη

«Όσοι δεν τηρούν τους δημοσιονομικούς κανονισμούς, θα πρέπει να υφίστανται κυρώσεις» επαναλαμβάνει η Ολλανδία
«Όσοι δεν τηρούν τους δημοσιονομικούς κανονισμούς, θα πρέπει να υφίστανται κυρώσεις» επαναλαμβάνει η Ολλανδία (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Βρυξέλλες, Βέλγιο
Σε «διευκρινιστικές επισημάνσεις» προχώρησε στέλεχος της ολλανδικής κυβέρνησης, μετά τις αναφορές του πρωθυπουργού και του ΥΠΟΙΚ της χώρας πως όσα μέλη της Ευρωζώνης δεν τηρούν το σύμφωνο σταθερότητας θα πρέπει «να φύγει από το παιχνίδι».

Η Ολλανδία επιμένει στην τήρηση δημοσιονομικής πειθαρχίας, επισημαίνει την Παρασκευή ο Ολλανδός υπουργός Οικονομίας Μαξίμε Φερχάχεν στη βελγική εφημερίδα De Standaard, αλλά πρόθεσή της «δεν είναι να διώξει την Ελλάδα από το ευρώ».

Ο Φερχάχεν επανέλαβε το αίτημα του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και του ΥΠΟΙΚ Γιαν Κες ντε Γιάχερ για το διορισμό ενός «τσάρου προϋπολογισμών στην Ευρωζώνη.

Στόχος, εξήγησε, είναι η τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η εξασφάλιση της ανάκαμψης και, τελικά, η αποπληρωμή των κρατικών χρεών. Αυτό θα γινόταν ώστε να εξασφαλιστεί πως το Σύμφωνο Σταθερότητας και οι προηγούμενες συμφωνίες «θα τηρούνται ώστε να μην επαναληφθεί παρόμοια κατάσταση με την ελληνική».

Ο «τσάρος» συνέχισε, θα μπορούσε να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις; στις χώρες που δεν τηρούν τους κανονισμούς, και εάν οι χώρες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, θα είναι τότε ελεύθερες να αποχωρήσουν».

«Αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος μας, αλλά ακριβώς το αντίθετο» υπογράμμισε ο Φερχάχεν.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Παρεμβάσεις για να βρεθεί λύση Οι «δέκα εντολές» του υπουργείου Παιδείας για μαθήματα χωρίς βιβλία

(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Δέκα παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες, που θα συμβάλουν στη διασφάλιση του εκπαιδευτικού υλικού, εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου και δεδομένων των ελλείψεων σε βιβλία, εξήγγειλε το υπουργείο Παιδείας. Επίσης, την Παρασκευή ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ.Παπαϊωάννου έστειλε στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον φάκελο της Α.Διαμαντοπούλου για την υπόθεση των καθυστερήσεων στην έκδοση των αποφάσεων που αφορούν στην προμήθεια χαρτιού για την έκδοση σχολικών βιβλίων.

Οι «δέκα εντολές»
Το σχέδιο για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος την πρώτη αυτή δύσκολη περίοδο και μέχρι την παράδοση όλων των βιβλίων, που πρέπει να έχει κάθε μαθητής, περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις:

1. Αξιοποίηση και συστηματική χρήση όλων των βιβλίων, των βοηθημάτων και του πρόσθετου διδακτικού υλικού, που υπάρχουν ως περίσσευμα από τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και από βιβλία που επεστράφησαν, μετά την πρωτοβουλία που ξεκίνησε το υπουργείο Παιδείας το Νοέμβριο του 2010, για την επαναχρησιμοποίηση των σχολικών βιβλίων.

2. Αξιοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού που υπάρχει, στο σύνολό του, αναρτημένο στο διαδίκτυο, μια πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του «Ψηφιακού Σχολείου». Εκπαιδευτικοί και μαθητές με πρόσβαση στο Ίντερνετ έχουν δυνατότητα άμεσης πρόσβασης, όπως και οι σχολικές μονάδες, με την αποτελεσματική χρήση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού, όπου υπάρχει.

3. Αξιοποίηση των DVD με περιεχόμενο τα σχολικά βιβλία ανά τάξη Γυμνασίου και Λυκείου, τα οποία λόγω του προβλήματος παρήγαγε το υπουργείο Παιδείας. Ήδη, ξεκίνησε η αποστολή τους προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τις μεγάλες σχολικές μονάδες και δίνεται η διαβεβαίωση ότι από τις 15 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να διατίθενται σε κάθε μαθητή.

4. Ανάδειξη της πρωτοβουλίας για την επαναχρησιμοποίηση των σχολικών βιβλίων.

5. Συνεργασία όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας (διοίκηση, σχολικοί σύμβουλοι και όλοι οι εκπαιδευτικοί), ώστε να υπάρξει πρόγραμμα δράσης για την αξιοποίηση κάθε πρόσφορης λύσης ανάλογα με τις ανάγκες κάθε σχολείου.

6. Στοίχιση της διοικητικής πυραμίδας (κεντρική υπηρεσία - υπηρεσία ΟΕΔΒ, Περιφερειακοί Διευθυντές, Διευθυντές Εκπαίδευσης, Διευθυντές σχολικής μονάδας) μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για καταγραφή των ελλείψεων, ανά σχολική μονάδα, μετά από πλήρη αποτύπωση των υπαρχόντων βιβλίων από: τις νέες εισροές βιβλίων από τον ΟΕΔΒ, τα διαθέσιμα βιβλία στις αποθήκες από προηγούμενα έτη, τα βιβλία που έχουν επιστραφεί από μαθητές μέσα από την καμπάνια της μαθητικής αλληλεγγύης καθώς και βιβλία που με πρωτοβουλίες των μαθητών και των γονέων έχουν διασφαλίσει οι μαθητές για προσωπική χρήση.

Η καταγραφή αυτή θα ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου.

7. Συνεδρίαση της σχολικής επιτροπής για να οργανωθεί η επικοινωνία και συνεργασία με όλους τους φορείς της περιοχής, που μπορούν να υποστηρίξουν την αναπαραγωγή πρόσθετου διδακτικού υλικού (Δήμοι, Σχολικές Επιτροπές, Πανεπιστήμια, ΤΕΙ κλπ).

8. Από τις 15, 16 και 17 Σεπτεμβρίου θα γίνεται αναπαραγωγή του αναγκαίου διδακτικού υλικού - σε εβδομαδιαία βάση - που θα υποστηρίξει τους μαθητές, για τους οποίους δεν έχουν εξασφαλιστεί άλλα μέσα.

9. Προώθηση και ενίσχυση κάθε εθελοντικής πρωτοβουλίας από μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, Δήμους, τοπικούς φορείς.

10. Η πολιτική ηγεσία θα βρίσκεται πάντα κοντά στη σχολική κοινότητα για να υποστηρίξει και να ενθαρρύνει κάθε πρωτοβουλία, και ιδιαίτερα την πρώτη και κρίσιμη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, οργανώνοντας και άλλες πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν την κάθε προσπάθεια, επισημαίνει το Υπουργείο Παιδείας.

Ακόμη το υπουργείο τονίζει ότι το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, που σηματοδοτεί την έναρξη του Νέου Λυκείου, την εφαρμογή νέων προγραμμάτων σπουδών, τα 960 ολοήμερα σχολεία και σειρά άλλων πρωτοβουλιών, επισκιάζεται από το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τη μη έγκαιρη αποστολή όλων των βιβλίων στα σχολεία.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι πρώτες αποστολές από τα αποθέματα που υπήρχαν έγιναν προς την νησιωτική Ελλάδα και σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου και η κάλυψη σε βιβλία φτάνει σήμερα μέχρι και το 85%. Ήδη άρχισαν και οι νέες παραλαβές και η προώθησή τους στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Τέλος, το υπουργείο αναφέρει ότι το πρωταρχικό για τη λειτουργία των σχολείων, που είναι η πλήρης κάλυψη των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό, αντιμετωπίζεται με εξαιρετικά θετικό τρόπο, παρά την αποχώρηση χιλιάδων εκπαιδευτικών.

Στον πρόεδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου ο φάκελος

Την Παρασκευή ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου έστειλε στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Καραβοκύρη το φάκελο που του έχει αποστείλει η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, για την υπόθεση των καθυστερήσεων στην έκδοση των αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αφορούν στην προμήθεια χαρτιού για την έκδοση σχολικών βιβλίων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαϊωάννου διαβίβασε στον πρόεδρο του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου την αναφορά της κ. Διαμαντοπούλου και τα χρονολογικά στοιχεία που του έχει αποστείλει για την πορεία της υπόθεσης.

Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβίβασε στον κ. Καραβοκύρη σημερινά δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου, που αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του αρμοδίου τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Νίκος Αγγελάρας, ο οποίος χειρίστηκε σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση της προμήθεια του χαρτιού για τα σχολικά βιβλία, έχει καθυστερήσει και σε άλλες υποθέσεις, όπως, επίσης, έχει αποστείλει επιστολή σε τρίτο, πολιτικό,πρόσωπο με την οποία κάνει υποδείξεις για άλλη υπόθεση.

Τέλος, ο κ. Παπαϊωάννου ζητά από τον κ. Καραβοκύρη να του διαβιβάσει, εφόσον υπάρχουν, νέα στοιχεία για την επίμαχη υπόθεση και να δώσει εξηγήσεις στα ζητήματα που θέτει η κ. Διαμαντοπούλου. Στη συνέχεια θα αποφασίσει εάν θα ασκήσει ή όχι πειθαρχική δίωξη σε βάρος του κ. Αγγελάρα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Η αυτοακύρωση του κ. Βενιζέλου και το τέλος της "πολιτικής λύσης"...



Tου Σεραφείμ Π. Κοτρώτσου

O επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων κ. Όλι Ρεν δήλωσε την Πέμπτη πως "η τρόϊκα αποχώρησε από την Αθήνα επειδή η ελληνική κυβέρνηση δεν εφάρμοζε όσα είχαν συμφωνηθεί".
Ότι, δηλαδή, μετέδωσαν ελληνικά και ξένα ΜΜΕ και τα οποία έσπευσε να... διαψεύσει (δις) ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.
Δυστυχώς, λοιπόν, ο επικοινωνιακά "επαρχιώτικος" χειρισμός αυτής της υπόθεσης πλήττει καίρια την αξιοπιστία του, σε τέτοιο βαθμό που ακυρώνει αυτό που, όταν ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του "τσάρου", θεωρήθηκε το μεγάλο του πλεονέκτημα: ότι, δηλαδή, έχει το πολιτικό ειδικό βάρος και το επικοινωνιακό χάρισμα να διαπραγματεύεται στο εξωτερικό και να πείθει στο εσωτερικό.
Σε μία περίοδο που η εφαρμογή των πιο σκληρών μέτρων της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας εξαρτάται, σχεδόν απόλυτα, από τις σχέσεις εμπιστοσύνης μιας κυβέρνησης με τους πολίτες και την "ψυχολογία" που εδραιώνουν στην αγορά οι κυβερνητικοί χειρισμοί, ο κ. Βενιζέλος απέτυχε παταγωδώς.
Και, είναι πιθανό να αποδειχθεί ότι σπατάλησε σε λίγα 24ωρα, το πολιτικό κεφάλαιο που "έκτιζε" με καλβινιστική προσήλωση εδώ και χρόνια.
Έτσι, οι λογιστές της τρόϊκας επιστρέφουν στην Αθήνα για να συνδιαλλαγούν με έναν υπουργό που "συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις". Και ο οποίος θα έχει, εφεξής, ελαχιστότατες δυνατότητες διαπραγμάτευσης έναντι των δανειστών.
Όσο για το θεώρημα περί "πολιτικής λύσης" που ο ίδιος εισήγαγε, αποδείχθηκε η επιτύμβιος στήλη στις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει για μία άλλη πολιτική, όταν περίπου ως παράκλητος ο πρωθυπουργός τον καλούσε ...να βγάλει το φίδι από την τρύπα.
anatropi2020.blogspot.com



Read more...

Ατασθαλίες ύψους 1,5 εκατ. ευρώ σε τράπεζα της Κυπαρισσίας...



Στα κεντρικά γραφεία μεγάλης ελληνικής τράπεζας εμφανίστηκε η διευθύντρια του υποκαταστήματος Κυπαρισσίας, η οποία είχε εξαφανιστεί τις τελευταίες ημέρες, μετά την έναρξη έρευνας για οικονομικές ατασθαλίες στο συγκεκριμένο υποκατάστημα.

Η ... τραπεζικός ομολόγησε ατασθαλίες ύψους περίπου 1,5 εκατομμυρίου ευρώ αλλά παραμένει άγνωστο αν ανέλαβε εξ ολοκλήρου την ευθύνη για αυτές ή αν αποκάλυψε τη συμμετοχή και άλλων ατόμων, εντός αλλά ενδεχομένως και εκτός τράπεζας.


Η διευθύντρια έφυγε την περασμένη Κυριακή με ταξί και από τότε η τύχη της αγνοούνταν. Ωστόσο εμφανίστηκε μαζί με τον δικηγόρο της και δήλωσε πρόθυμη να συνεργαστεί για να διευκολύνει την έρευνα που ήδη διεξάγεται από μέρες στο υποκατάστημά της.
star.gr



Read more...

Καρατόμηση στελέχους από τον Ραγκούση, μετά το χάος με τα δρομολόγια του ΗΣΑΠ

Απεπέμφθη ο επικεφαλής της ΣΤΑΣΥ

(Φωτογραφία: Τα Νέα )


Αθήνα
Στην αποπομπή του επικεφαλής της Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ (ΣΤΑΣΥ) Ι.Σπυράκου προχώρησε ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Ραγκούσης, μετά την απίστευτη ταλαιπωρία των επιβατών του Ηλεκτρικού Σιδηρόδρομου (ΗΣΑΠ) σήμερα, Παρασκευή.

Οι συρμοί του ηλεκτρικού διέρχονταν από τους σταθμούς ανά μισή ώρα, ενώ στα εκδοτήρια δεν υπήρχαν υπάλληλοι.

Οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ επέρριψαν τις ευθύνες για την αναστάτωση στο υπουργείο, καθώς σήμερα, Παρασκευή, μετατάχθηκαν 144 υπάλληλοι.

Ωστόσο, το υπουργείο Μεταφορών απαντά πως η μετάταξη των υπαλλήλων ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό και ήταν γνωστό πως οι μετατασσόμενοι δεν θα πήγαιναν σήμερα στη δουλειά τους.

Πηγές του υπουργείου Μεταφορών ανέφεραν πως διαπιστώθηκε ότι η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ δεν είχε σχεδιάσει την προσαρμογή στα νέα δεδομενα, ούτε είχε τροποποιήσει τα δρομολόγια, ούτε είχε ενημερώσει το επιβατικό κοινό.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «πρέπει να σταματήσει η ατιμωρησία» και σημείωναν: «Ποιος θα αποζημιώσει αυτούς που έχασαν τρένα, αεροπλάνα, αυτούς που άργησαν στη δουλειά τους; Τι έφταιγε ο κόσμος που ταλαιπωρήθηκε;»

Κατόπιν αυτών, ο Γ.Ραγκούσης ζήτησε και έλαβε την παραίτηση του διευθύνοντα συμβούλου της ΣΤΑΣΥ Ι.Σπυράκου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Αναδρομικό «χαράτσι» στο Δημόσιο- Πώς και πότε θα εισπραχθεί η έκτακτη εισφορά

newpost.gr
Αναδρομικό «χαράτσι» στο Δημόσιο- Πώς και πότε θα εισπραχθεί η έκτακτη εισφορά
Οδηγίες για την εφαρμογή της παρακράτησης του 1% των αποδοχών των εργαζομένων του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα υπέρ του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, ως έκτακτη εισφορά κοινωνικής Αλληλεγγύης, δίνει με εγκύκλιό του, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η ειδική εισφορά ισχύει αναδρομικά από την πρώτη του χρόνου και οι εισφορές που αναλογούν στο χρονικό διάστημα από 1.1.2011 έως 31.7.2011 θα πρέπει να κατανεμηθούν ισόποσα ανά μήνα και να εισπραχθούν μαζί με τις εισφορές των επόμενων μηνών, μέχρι το τέλος του έτους.

Η ειδική εισφορά επιβάλλεται επί του συνόλου των τακτικών αποδοχών και των πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων (π.χ. βασικοί μισθοί, πάσης φύσεως επιδόματα, συμπεριλαμβανομένου και του επιδόματος αλλοδαπής, αμοιβές και αποζημιώσεις, τρίμηνες αποδοχές, υπερωρίες, αποζημιώσεις λόγω συμμετοχής σε συλλογικά όργανα, έξοδα κίνησης παγίως καταβαλλόμενα κ.λ.π.) για όλους τους μισθοδοτούμενους υπαλλήλους του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, καθώς και τους υπαλλήλους όλων ανεξαιρέτως των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και των Ν.Π.Ι.Δ. οι οποίοι δεν είναι ασφαλισμένοι στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ).

Σύμφωνα με τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις οι οποίες έχουν περιληφθεί στο νόμο «Για την αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας», (Ν.3996/2011) από την 1/7/2011 υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ανεξάρτητα από το χρόνο πρόσληψης, οι οποίοι υπάλληλοι του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ των οποίων το μόνιμο προσωπικό υπάγεται στην ασφάλιση του Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Η ειδική εισφορά η οποία αναλογεί στους υπαλλήλους αυτής της κατηγορίας θα υπολογισθεί αναδρομικά από 1-1-2011 έως και 30-6-2011.

Read more...

Η Άννα πέταξε 60.000 ευρώ από το παράθυρο του υπουργείου!


newpost.gr
Η Άννα πέταξε 60.000 ευρώ από το παράθυρο του υπουργείου!
Τα σχολεία ανοίγουν τη Δευτέρα και το πρώτο κουδούνι θα βρει τους μαθητές χωρίς βιβλία, χωρίς καθηγητές και κατά τα πάσα πιθανότητα χωρίς τον απαιτούμενο τεχνικό εξοπλισμό (DVD) για να μάθουν ιστορία ή μαθηματικά. Την ίδια στιγμή η Άννα Διαμαντοπούλου εν μέσω κρίσης και δραματικών περικοπών ξοδεύει εν μία νυκτί συνολικά 61.536 ευρώ για να μετατρέψει το υπουργείο Παιδείας σε απόρθητο φρούριο.

Σύμφωνα με το βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Θοδωρή Καράογλου το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να ξοδέψει 14.740,00 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) για την αγορά και εγκατάσταση δύο συρόμενων θυρών για την κεντρική είσοδο και ακόμη 28.000,00 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) για την προσθήκη κιγκλιδωμάτων ύψους 1,50μ. και συνολικού μήκους 150 μέτρων, στην ήδη υπάρχουσα περιμετρική ασφάλεια του υπουργείου.

Μάλιστα, η κ. Διαμαντοπούλου έκρινε ως επιτακτική ανάγκη τη φύλαξη του κτιρίου του Υπουργείου για το μήνα Αύγουστο. Επειδή όμως, όπως συμβαίνει συχνά, δεν προλάβανε να ολοκληρώσουν τον ανοιχτό διαγωνισμό ανάθεσαν σε ιδιωτική εταιρεία φύλαξης την ικανοποίηση της ανάγκης αυτής, έναντι του ποσού των 18.796,30 ευρώ (που θα βαρύνει τις πιστώσεις του προϋπολογισμού εσόδων).

Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν ώστε όλα να είναι έτοιμα έως και την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στα τέλη Αυγούστου.

Τι φοβάται άραγε η κ. Διαμαντοπούλου;

Είναι βέβαιο ότι η υπουργός Παιδείας περίμενε ένα δυναμικό κύμα αντιδράσεων από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Ωστόσο είναι υπερβολικό να προσπαθεί να αισθανθεί ασφάλεια πίσω από κάγκελα και δίπλα σε «σωματοφύλακες». Είναι προκλητικό να δαπανά έτσι εύκολα 61.536 ευρώ για να αισθάνεται ένα υπουργείο ασφαλές τη στιγμή που οι πολλοί καλούνται να βγάλουν το φίδι της λαθεμένης εδώ και δύο χρόνια πολιτικοοικονομικής διαχείρισης της κρίσης χρέους από την τρύπα. Είναι αφελές να μην περιμένει αντίδραση για αυτή της την υπερβολή. Θα είναι αστείο να μιλήσει ξανά για τις προσπάθειες της κυβέρνησης και για σενάρια «ο επόμενος πρωθυπουργός να μην είναι πρωθυπουργός του ευρώ».

Τι θα κάνει λοιπόν; Θα δείξει πάλι στην κοινωνία ότι δεν στερείται των καλών τρόπων; Ότι μπορεί να βγει και να πει συγνώμη και ύστερα να επιρρίψει τις ευθύνες σε κάποιον άλλον;

Η κ. Διαμαντοπούλου εντός τριών εβδομάδων κατάφερε να χειριστεί τα καυτά θέματα της Παιδείας με περίσσεια μετριότητα. Είναι η πρώτη φορά που οι μαθητές θα κάνουν αγιασμό χωρίς βιβλία με τους καθηγητές να τρέχουν για φωτοτυπίες. Είναι η πρώτη φορά που στα σχολεία οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό είναι τεράστιες. Και είναι η πρώτη φορά που ένας υπουργός ζητά απλώς συγνώμη και περνά το χρόνο του παραγγέλλνοντας κάγκελα και προσλαμβάνοντας bodyguards μόνο και μόνο για να αισθάνεται ασφαλής...

Μα πως αυτή τη φορά η κυρία Διαμαντοπούλου θα διαχειριστεί ένα τέτοιο λάθος; Τι θα πει; Sorry; Είναι γεγονός ότι με τη συγκεκριμένη ενέργειά της οφείλει να δώσει εξηγήσεις στο ευρύ κοινωνικό σύνολο και να μην υποτιμήσει τη νοημοσύνη του όπως έκανε με των γονέων, των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Η κυρία Διαμαντοπούλου μπορεί να έβαλε κάγκελα αλλά πίσω από αυτά δεν μπορεί να κρυφτεί.


Αθηνά Παπακώστα


Σχετικές φωτογραφίες:



IMAG0160.jpgIMAG0163.jpgIMAG0164.jpgIMAG0161.jpg

Read more...

Σε ετοιμότητα καλεί την Εθνική Φρουρά ο Δημήτρης Χριστόφιας

«Επιβάλλεται επαγρύπνηση»


O πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας
O πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Σε ετοιμότητα κάλεσε την Εθνική Φρουρά ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας εν όψει της έναρξης των γεωτρήσεων στο Οικόπεδο 12.

«Επιβάλλεται επαγρύπνηση και ετοιμότητα, λόγω της τουρκικής αλαζονείας και των απειλών που εκτοξεύονται σε μία προσπάθεια εκβιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας να μην εκμεταλλευτεί την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» δήλωσε.

Ο κ. Χριστόφιας ζήτησε από τις Ένοπλες Δυνάμεις «να διαφυλάξουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της ημικατεχόμενης πατρίδας μας, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του λαού μας».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, συνέχισε, η Εθνική Φρουρά πρέπει να αναδείξει τις αρετές και τις αξίες της υπευθυνότητας και της συνειδητής πειθαρχίας και να είναι αξιόπιστη και αξιόμαχη αποτρεπτική δύναμη.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Επίθεση στην Κύπρο σημαίνει επίθεση στην Ελλάδα»

Απαντά στις τουρκικές απειλές ο Πάγκαλος


http://img.protothema.gr/E8765FA45B1E0661F2897FA73B708B8D.jpg
«Επίθεση εναντίον της Κύπρου σημαίνει επίθεση εναντίον της Ελλάδας». Αυτό είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής τονίζοντας επιπλέον ότι «αποτελεί μεγάλο λάθος της Τουρκίας που παρεμβαίνει με επιχειρήματα εκφοβισμού» και σημείωσε ότι την γείτονα χώρα «πρέπει να την βλέπουμε σαν μια κατά συνθήκη αναγκαιότητα. Δεν τους διαλέξαμε. Ήρθαν και μας βρήκανε. Εγκαταστάθηκαν εκεί».

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γιώργου Καρατζαφέρη ο οποίος είπε: «Να παρακαλέσω ιδιαιτέρως τον πρωθυπουργό της χώρας να μην ζητήσει να πάει πίσω η έναρξη των γεωτρήσεων (σ.σ. στην Κύπρο). Δεν έχετε κανένα λόγο να δώσετε εσείς διέξοδο στο λάθος που έκανε η Τουρκία. Κανείς δεν θέλει τον πόλεμο αλλά πρέπει να δώσουμε στον Τούρκο να καταλάβει…». Επιπροσθέτως, ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην Θράκη. Το θέμα είναι αν θα το ομολογήσουμε ή θα βάλουμε τα σκουπίδι κάτω από το χαλί. Η δύσκολη κατάσταση ης χώρας δεν θα πρέπει να εκληφθεί σαν αδυναμία μας. Κλιμακώνονται οι προκλήσεις από την Τουρκία. Ήρθε η σύζυγος του υπουργού εξωτερικών με μια στρατιά γιατρών για να κάνουν περιτομές σε ελληνόπουλα μουσουλμάνους στο θρήσκευμα. Κάποιοι έχουν αρχίσει να στρέφουν γερά το βλέμμα τους προς την Θράκη. Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση δεν απαντά. Το τούρκικο προξενείο κάνει ότι θέλει. Δεν είμαι από αυτούς που φωνάζουνε να φύγει το προξενείο αλλά θα πρέπει να τους δώσουμε να καταλάβει τι πρέπει να γίνει».

Από την άλλη ο κ. Πάγκαλος παραδέχθηκε ότι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης «είναι και αφορμή για του γείτονες να εκδηλώσουν ανησυχίες και πρόνοιες που δεν τους ανήκουν» και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκλισης των κομμάτων για να συζητήσουν τα προβλήματα της περιοχής ή ένταξη του θέματος στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Κυπριακής δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, τόνισε ότι επιβάλλεται επαγρύπνηση και ετοιμότητα για αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών, που αποσκοπούν σε εκφοβισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο την αποτροπή εκμετάλλευσης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, είπε ο κ. Χριστόφιας, η Εθνική Φρουρά πρέπει να αναδείξει τις αρετές και τις αξίες της υπευθυνότητας και της συνειδητής πειθαρχίας και να είναι αξιόπιστη και αξιόμαχη αποτρεπτική δύναμη.

Μιλώντας το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, στην τελετή διαβεβαίωσης του νέου υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς, υποστράτηγου Ανδρέα Πετρίδη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι οι ένοπλες δυνάμεις καλούνται να διαφυλάξουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της ημικατεχόμενης πατρίδας, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του κυπριακού λαού.


Read more...

Ο Ραγκούσης κατηγορεί τους εργολάβους (και τον Μπόμπολα) για την Ολυμπία Οδό


newpost.gr
Ο Ραγκούσης κατηγορεί τους εργολάβους (και τον Μπόμπολα) για την   Ολυμπία Οδό
Δριμεία επίθεση εναντίον των εργολάβων της κοινοπραξίας «Ολυμπία Οδός ΑΕ» έκανε ο Γιάννης Ραγκούσης επισημαίνοντας ότι το Δημόσιο δεν έχει καμιά εκκρεμότητα με το έργο η χρηματοδότηση του οποίου αποτελεί πρωταρχική συμβατική υποχρέωση του Παραχωρησιούχου καθώς επίσης και ότι οι όποιες εκκρεμότητες υπήρχαν δεν μπορούν να αποτελούν λόγο αναστολής της κατασκευής του έργου. Προσθέτει επίσης ότι η μείωση των διοδίων όπως καλά γνωρίζει ο Παραχωρησιούχος, δεν πρόκειται να επηρεάσει στο παραμικρό τη χρηματοδότηση.


Ενδιαφέρον έχει ότι στην κοινοπραξία, εκτός των Ιταλών της VINCI και των Γερμανών της HOCHTIEF, μετέχουν, με ποσοστό 17%- ίσο με αυτό των Γερμανών, η J&P-ΑΒΑΞ, η Άκτωρ του Γιώργου Μπόμπολα- εκδότη του Έθνους της Ημερησίας και μεγαλομετόχου του Mega, η ΓΕΚ- ΤΕΡΝΑ και- με μικρό ποσοστό η ΑΘΗΝΑ ΑΤΕ.
Κατά συνέπεια, η Κυβέρνηση στρέφεται εναντίον ενός ισχυρού εκδότη, αλλά και της HOCHTIEF του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος.
Η αντίδραση του Γ. Ραγκούση, προκλήθηκε από ανακοίνωση της κοινοπραξίας που απέδιδε ευθύνες στην κυβέρνηση για την αναστολή των ερ4γασιών.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου

«Το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, το Υπουργείο Οικονομικών, και συνολικά η Κυβέρνηση εργάστηκαν και εξακολουθούν να εργάζονται συστηματικά για την επίλυση των προβλημάτων και τη συνέχιση της κατασκευής των έργων", στην Ολυμπία Οδό τονίζει το υπουργείο Υποδομών απαντώντας σε χθεσινή ανακοίνωση της κοινοπραξίας Ολυμπία Οδός .

Και συνεχίζει υπογραμμίζοντας: "εδώ και αρκετές εβδομάδες με απόφαση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, επιβεβαιώθηκε ότι η κατεύθυνση του Δημοσίου ήταν και παραμένει να εξευρεθούν αποδεκτές λύσεις στο πλαίσιο των Συμβάσεων Παραχώρησης το συντομότερο δυνατό.

Συγκεκριμένα:

Η εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου αποτελεί πρωταρχική συμβατική υποχρέωση του Παραχωρησιούχου. Τα έργα, όπως πολύ καλά γνωρίζει η Ολυμπία Οδός ΑΕ, σταμάτησαν γιατί οι τράπεζες σταμάτησαν την χρηματοδότησή τους. Παρ’ όλα αυτά το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών, καταβάλλει προσπάθειες να ξεκινήσει άμεσα η επαναχρηματοδότηση των έργων από τις Τράπεζες.

Η Ολυμπία Οδός ΑΕ επίσης γνωρίζει καλά ότι το Δημόσιο σήμερα δεν έχει καμία εκκρεμότητα σε σχέση με το έργο. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα, το Δημόσιο είναι συνεπές στις πάσης φύσεως συμβατικές οικονομικές του υποχρεώσεις προς τον Παραχωρησιούχο. Εκκρεμότητες υπήρχαν, όπως οι απαλλοτριώσεις, μέχρι το καλοκαίρι του 2009. Όμως σε κάθε περίπτωση τα θέματα αυτά ρυθμίζονται συμβατικά και δεν μπορούν με κανένα τρόπο να αποτελέσουν λόγο διακοπής της χρηματοδότησης και αναστολής των κατασκευών του έργου.

Η μείωση των διοδίων που έχει προτείνει το Δημόσιο, όπως καλά γνωρίζει ο Παραχωρησιούχος, δεν πρόκειται να επηρεάσει στο παραμικρό τη χρηματοδότηση του Έργου.

Όσο όμως ο Παραχωρησιούχος θα απομακρύνεται από την πραγματικότητα, καθώς και από το Πλαίσιο Συναντίληψης που έχει συνυπογράψει, τόσο θα δυσκολεύει τη εξεύρεση λύσης.

Η Κυβέρνηση θα υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον, τον φορολογούμενο πολίτη και τα έργα. Επομένως ο Παραχωρησιούχος οφείλει να ανταποκριθεί με υπευθυνότητα, όχι μόνον στις συμβατικές του υποχρεώσεις, αλλά και στην προσπάθεια που έχει αναλάβει το Δημόσιο για να κρατήσει τα έργα αυτά αλώβητα από την οικονομική κρίση, ώστε να εξακολουθήσουν να αποτελούν βασικούς συντελεστές για την αύξηση της απασχόλησης και την ανάπτυξη της Χώρας».

Read more...

Με συγκεντρώσεις έξω από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης άρχισαν οι κινητοποιήσεις για τη ΔΕΘ

Πορεία το απόγευμα

Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γ.Μπουτάρη στις 2 το μεσημέρι
Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γ.Μπουτάρη στις 2 το μεσημέρι (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Θεσσαλονίκη
Συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Παρασκευής οι εργαζόμενοι του Δήμου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου, που είχε συνάντηση με τον Γ.Μπουτάρη. Νωρίτερα, κατάληψη στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εν όψει της ΔΕΘ πραγματοποιούνται το απόγευμα της Παρασκευής και θα κορυφωθούν το απόγευμα του Σαββάτου.

Νωρίτερα, μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν κατάληψη στο δημαρχείο, ενώ κρέμασαν και πανό έξω από το κτίριο.

Στη συνέχεια έξω από το δημαρχειακό μέγαρο συγκεντρώθηκαν οι εργαζόμενοι στο Δήμο, οι οποίοι χαρακτήριζαν την επίσκεψη του πρωθυπουργού «ανεπιθύμητη». Οι δημοτικοί υπάλληλοι πραγματοποίησαν και στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 15:00.

Ο πρωθυπουργός έχει συναντήσεις με τοπικούς κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς.

Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων


Στις 5:30 το απόγευμα αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί και εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ θα συγκεντρωθούν μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία μέχρι τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ, οι «Αγανακτισμένοι» διοργανώνουν μουσική συναυλία, στο χώρο μπροστά από τον Λευκό Πύργο.

Στις 3 το απόγευμα του Σαββάτου, την ώρα που οι αστυνομικές δυνάμεις θα σχηματίζουν κλοιό γύρω από το Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης», οι «Αγανακτισμένοι» θα θέσουν σε εφαρμογή το «σχέδιο αποκλεισμού της ΔΕΘ», όπως το χαρακτηρίζουν οι ίδιοι.

Θα πραγματοποιηθούν τρεις προσυγκεντρώσεις (στην οδό Βασιλέως Γεωργίου, έξω από το κτίριο του πρώην 424 στρατιωτικού νοσοκομείου και στο Λευκό Πύργο) και στη συνέχεια οι διαδηλωτές θα κινηθούν προς το Βελλίδειο.

Μισή ώρα αργότερα (15:30) ιδιοκτήτες ταξί από διάφορες πόλεις της Ελλάδας θα συγκεντρωθούν στο Ιβανόφειο, στην οδό Αγίου Δημητρίου και γύρω στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν πορεία, χωρίς τα αυτοκίνητά τους, μέχρι το συνεδριακό κέντρο.

Επίσης, στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν οι συγκεντρώσεις των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου, των φοιτητών, στην πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ, των φιλάθλων της ομάδας του Ηρακλή, στο «Κατσάνειο» αθλητικό κέντρο, καθώς επίσης και των αντιεξουσιαστών, στην Καμάρα.

Για τις 6.30 το απόγευμα, εξάλλου, προγραμματίστηκε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην πλατεία
Αριστοτέλους.

Μετά τις 7 το βράδυ αναμένεται να ξεκινήσουν και αυτές οι πορείες, από τα παραπάνω διαφορετικά σημεία συγκέντρωσης, με κατάληξη το Συνεδριακό Κέντρο «Ι.Βελλίδης».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ


Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κλείνει τις στρόφιγγες των πληρωμών, με εξαίρεση τις ανελαστικές δαπάνες για μισθούς και τις συντάξεις. Το Δημόσιο προχωρεί στην άντληση ρευστότητας...
μέσω των εντόκων γραμματίων, ωστόσο και σε αυτό το μέτωπο υπάρχουν προβλήματα λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες. Την επόμενη εβδομάδα ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει σε μία νέα έκδοση, βάζοντας ως στόχο την άντληση 2 δισ. ευρώ. Την Πέμπτη, πάντως, ενώ θα μπορούσε να μαζέψει 300 εκατ. ευρώ από τις συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές στα εξάμηνα έντοκα, τελικά συγκέντρωσε 155 εκατομμύρια.
Read more...

Οι διαδηλώσεις φέρνουν αλλαγές στο πρόγραμμα του Γιώργου


newpost.gr
Οι διαδηλώσεις φέρνουν αλλαγές στο πρόγραμμα του Γιώργου
Χωρίς την καθιερωμένη βόλτα στη ΔΕΘ και τα περίπτερα η φετινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Παπανδρέου δε θα κάνει εγκαίνια και δε θα παραστεί το πρωί του Σαββάτου στον αγιασμό, ενώ θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην αποθήκη Γ' του Α' προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης κι όχι στο «Βελλίδειο» συνεδριακό κέντρο.


Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας ο φόβος λαϊκής αντίδρασης, καθώς υπήρχε σχετική πληροφόρηση των αρχών ασφαλείας, οδήγησε τον πρωθυπουργό στην απόφαση να αποφύγει, όσο το δυνατόν, την έκθεσή του σε χώρους που δεν θα μπορούσαν εύκολα να αστυνομευθούν.

Ο αγιασμός λοιπόν με τα εγκαίνια που ούτως ή άλλως έχει καθιερωθεί να γίνονται στα γραφεία της Helexpo, θα γίνουν αύριο πρωί με την παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Η συνέντευξη Τύπου θα δοθεί σε μια περιοχή που ευκολότερα μπορεί να αστυνομευθεί και είναι το λιμάνι. Στην αποθήκη Γ' του λιμανιού είχε γίνει και η μοναδική, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, ο πρωθυπουργός:

Το απόγευμα στις 2 θα έχει συνάντηση με τον Γιάννη Μπουτάρη στο δημαρχείο και στις 3 στον ίδιο χώρο θα συζητήσει με τους φορείς της πόλης.

Αύριο, η μόνη δραστηριότητα του Γιώργου Παπανδρέου που ανακοινώνεται θα είναι η ομιλία του στο «Βελλίδειο» συνεδριακό κέντρο, στις 8 το βράδυ, στους παραγωγικούς φορείς -σ' ένα ακροατήριο ελεγχόμενο.

Μεθαύριο Κυριακή, στη 1 το μεσημέρι, η συνέντευξη Τύπου στην αποθήκη Γ' του λιμανιού.


Πηγή: Ελευθεροτυπία

Read more...

Οκτώ συγκεντρώσεις “ανάβουν φωτιές” στην Θεσσαλονίκη

“Τριήμερο του τρόμου” για την Αστυνομία


http://img.protothema.gr/2D7E1F6F0D90DED3E8C56D0D8F1EBC12.jpg

Το «τριήμερο του τρόμου» ξεκίνησε για την Αστυνομία και πλέον ολόκληρη η δύναμη του Σώματος βρίσκεται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού. «Αγανακτισμένοι» πολίτες, φοιτητές, συνδικαλιστικά σωματεία, ταξιτζήδες, οπαδοί του Ηρακλή ακόμη και αστυνομικοί αναμένεται να βρεθούν απέναντι στους περίπου 5.000 αστυνομικούς, με σκοπό να σπάσουν τον κλοιό και να πλησιάσουν το «Βελλίδειο» όπου το βράδυ του Σαββάτου θα μιλήσει ο πρωθυπουργός.

Σήμερα στις 14:00 ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον δήμαρχο της πόλης κ. Μπουτάρη και παραγωγικούς φορείς.

«Η μάχη της Θεσσαλονίκης…», όπως χαρακτηριστικά αποκαλούν οι επιτελείς της Αστυνομίας, θα κορυφωθεί το απόγευμα του Σαββάτου, οπότε αναμένεται να «απλωθεί» όλη η δύναμη της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα βρίσκονται σε επιφυλακή περίπου 5.000 αστυνομικοί και εκατοντάδες πυροσβέστες, ακόμη και λιμενικοί!

Συγκεκριμένα, μεταφέρθηκαν από την Αθήνα περίπου 35 διμοιρίες των ΜΑΤ, και μια ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα ΔΕΛΤΑ περίπου 60-70 ατόμων. Ενισχύσεις θα υπάρξουν και από διπλανούς νομούς προκειμένου η Θεσσαλονίκη να μετατραπεί σε αστυνομοκρατούμενη πόλη.

Σίγουρα θα ανέβει το τείχος-κάγκελο από πλεξιγκλάς, ενώ θα γίνει προσπάθεια μείωσης της χρήσης χημικών και ασφυξιογόνων ουσιών. Και αυτό γιατί η χρήση χημικών απέτυχε παταγωδώς αφού από τη μία όσοι προκαλούσαν επεισόδια ήταν εφοδιασμένοι με ειδικές αντιασφυξιογόνες μάσκες και συνεπώς δεν τους έπιαναν τα χημικά και από την άλλη υπάρχει κίνδυνος απλοί διαδηλωτές να αντιμετωπίσουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.


«Αγανακτισμένοι» και οι αστυνομικοί

Τον χορό των κινητοποιήσεων ανοίγουν σήμερα το απόγευμα στις 18:00 οι συνδικαλιστές αστυνομικοί. Μάλιστα ετοιμάζουν… απόβαση στη Θεσσαλονίκη καθώς λεωφορεία με «Αγανακτισμένους» αστυνομικούς ξεκίνησαν από όλη την Ελλάδα.

«Ακόμη και οι αστυνομικοί των ΜΑΤ που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη είναι -λόγω των περικοπών- με τη ψυχολογία στο ναδίρ…», λέει ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής κ. Δημήτρης Καραγιαννόπουλος και προσθέτει: «Εχουν απέναντι τους εργαζόμενους που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση μ’ αυτούς και θα θέλανε και οι ίδιοι να διαμαρτυρηθούν».

Το βράδυ της Παρασκευής οι Αγανακτισμένοι έχουν προγραμματίσει συναυλία στον Λευκό Οίκο.

Οι 8 συγκεντρώσεις του Σαββάτου


Εκείνο που ανησυχεί τους στρατηγούς της ΕΛ.ΑΣ. είναι το γεγονός ότι θα ξεκινήσουν ταυτόχρονα οκτώ πορείες το Σάββατο με προορισμό το «Βελλίδειο».

Συγκεκριμένα:
• Οι «Αγανακτισμένοι» θα συγκεντρωθούν σε τρία σημεία και στη συνέχεια κινηθούν προς τη ΔΕΘ. Στις 15.00 στον Λευκό Πύργο και την ίδια ώρα στο πρώην 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και στο κτίριο των προσκόπων στην οδό Β. Γεωργίου.
• Το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 18.30 στην πλατεία Αριστοτέλους.
• Το ΣΥΡΙΖΑ την ίδια ώρα στη συμβολή της Εγνατίας με τη Βενιζέλου.
• Οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στο άγαλμα Βενιζέλου στις 18.00.
• Στην Καμάρα θα συγκεντρωθούν φοιτητές, αντιεξουσιαστές και πρωτοβάθμια σωματεία.
• Στην οδό Αγίου Δημητρίου κοντά στο Κατσάνειο γήπεδο θα συγκεντρωθούν οργανωμένοι οπαδοί του Ηρακλή που διαμαρτύρονται για τον υποβιβασμό της ομάδας τους στη β’ εθνική.
• Συγκέντρωση θα πραγματοποιήσουν και οι ταξιτζήδες, που έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία.


Την ίδια οι πληροφορίες λένε πως ένα πολύ μεγάλο μέρος από τα ΜΑΤ της Αθήνας (περίπου το 60% με 65%) έχει μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειμμα δυνάμεων στην Αττική.
Read more...

Στο στόχαστρο 20.0000 εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με την εργασιακή εφεδρεία

Άμεσα η εφαρμογή του μέτρου

Για την ένταξη στις λίστες των υπουργείων βασικό κριτήριο θα είναι η ηλικία του υπαλλήλου, αν είναι κοντά στη σύνταξη και μπορεί να τεθεί σε εφεδρεία και να αποχωρήσει με εθελούσια έξοδο
Για την ένταξη στις λίστες των υπουργείων βασικό κριτήριο θα είναι η ηλικία του υπαλλήλου, αν είναι κοντά στη σύνταξη και μπορεί να τεθεί σε εφεδρεία και να αποχωρήσει με εθελούσια έξοδο (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Στην άμεση εφαρμογή του καθεστώτος της εργασιακής εφεδρείας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα προχωρεί η κυβέρνηση και το πρώτο κύμα εκτιμάται ότι θα αφορά 20.000 υπάλληλους περίπου, από τους συνολικά 200.000 απασχολουμένους σε ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου.

Ήδη, όπως επισημαίνουν «Τα Νέα», το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει να του αποσταλούν μέχρι σήμερα, Παρασκευή, στοιχεία για το προσωπικό που υπηρετεί σε άλλους 160 φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίοι θα αποτελέσουν το δεύτερο πακέτο που θα τεθεί σε καθεστώς εξυγίανσης.

Για την ένταξη σε αυτές βασικό κριτήριο θα είναι η ηλικία του υπαλλήλου, αν δηλαδή είναι κοντά στη σύνταξη και επομένως μπορεί να τεθεί σε εφεδρεία και να αποχωρήσει με εθελούσια έξοδο.

Το επόμενο κριτήριο θα είναι τα τυπικά προσόντα του υπαλλήλου με τους απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να μπουν σε εργασιακής εφεδρεία.

Σύμφωνα με την «Ημερησία», η αρχή θα γίνει από τους 11 φορείς που συγχωνεύονται ή καταργούνται (ΕΡΤ, ΚΕΔ, ΙΓΜΕ, Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, ΟΣΚ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, ΕΘΙΑΓΕ, ΔΕΠΑΝΟΜ, Θέμις Κατασκευαστική, ΕΟΜΜΕΧ) όπου απασχολούνται 7.000 υπάλληλοι και τις 160 ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ όπου εργάζονται 35.000 άτομα.

Το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει την ένταξη σε καθεστώς μισθωτής εφεδρείας του 10% των υπαλλήλων οι οποίοι επανδρώνουν αυτούς τους οργανισμούς, δηλαδή 700 άτομα από τους 11 προς κατάργηση φορείς και 3.500 άτομα από τις ΔΕΚΟ.

ΕΠίσης, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων των 158.000 υπαλλήλων στους φορείς της γενικής κυβέρνησης (νοσοκομεία, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης ασφαλιστικά ταμεία) ώστε να προκύψουν άλλες 15.800 άτομα που θα ενταχθούν σε καθεστώς εφεδρείας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Όλοι στην εφεδρεία ή, αλλιώς, εθελουσία!

Δύο οι επιλογές για τους «πλεονάζοντες»…


http://img.protothema.gr/AB41C1AAAA505018EBB7575F71AE43D0.jpg
Την πόρτα της… εφεδρείας θα δουν οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίοι θα χαρακτηριστούν πλεονάζοντες. Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις σε αυτό που καταλήγει η κυβέρνηση είναι να περάσει το πλεονάζον προσωπικό σε εφεδρεία, η οποία όμως τυπικά δεν θα σημαίνει απόλυση, αφού οι υπάλληλοι αφ’ ενός δεν θα παίρνουν αποζημίωση και αφ΄ ετέρου θα έχουν προτεραιότητα σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

Συγκεκριμένα στους διαγωνισμούς για μόνιμες θέσεις στο δημόσιο οι έφεδροι υπάλληλοι θα καταλαμβάνουν το 10% των θέσεων που «ανοίγουν». Στις περιπτώσεις των ορισμένου χρόνου οι έφεδροι θα καταλαμβάνουν το 30 %, ενώ στις άλλες περιπτώσεις δεν θα υπάρχει τέτοιος περιορισμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πλεονάζον προσωπικό θα κριθεί βάση δύο κριτηρίων: α) όσοι βρίσκονται κοντά στη σύνταξη και β) όσοι είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Επιπλέον οι «πλεονάζοντες» έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν ανάμεσα σε στο δρόμο της εφεδρείας και σε εκείνον της εθελούσια εξόδου. Η κυβέρνηση θέλει να απομακρύνει το ενδεχόμενο της απόλυσης καθώς έχει κριθεί ότι στοιχίζει πολύς.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το πλεονάζον προσωπικό θα είναι γύρω στις 15000 υπαλλήλους.
Read more...

Αγωγή στους εργαζόμενους στην καθαριότητα κατέθεσε ο Δήμος Αθηναίων

Για τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις

(Φωτογραφία: Icon )


Αθήνα
Αγωγή για να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργιακές κινητοποιήσεις που θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα κατέθεσε η δημοτική αρχή Αθηναίων.

Οι εργαζόμενοι έχουν εξαγγείλει 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, αντιδρώντας στην απομάκρυνση συμβασιούχων από την υπηρεσία καθαριότητας με αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν, να δημιουργείται πρόβλημα εύρυθμης λειτουργίας της αποκομιδής των απορριμμάτων.

Η δημοτική αρχή έχει απευθύνει έκκληση προς τους εργαζομένους να μην προχωρήσουν σε ακραίες κινητοποιήσεις και να συνεχίσουν την κοινή προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος, αλλά κατέστησε επίσης σαφές πως είναι υποχρεωμένη να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία απέναντι στο ενδεχόμενο παρατεταμένης αποχής των εργαζομένων από τις υπηρεσίες καθαριότητας.

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», κύκλοι του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη παρέπεμπαν μάλιστα στις πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί προκειμένου να επιλυθεί το χρόνιο πρόβλημα των συμβασιούχων.
«Πρόβλημα για το οποίο η σημερινή δημοτική αρχή δεν φέρει την παραμικρή ευθύνη» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα ο δήμος έχει προτείνει να υπάρξει τριετής παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων, πρόταση την οποία όμως έχει απορρίψει το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει διακριτική μεταχείριση έναντι του Δήμου Αθηναίων και με δεδομένο πως οι ανάγκες μπορούν να καλυφθούν με την πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου.

Ενόψει των κινητοποιήσεων, από πλευράς δήμου επισημαινόταν πως θα ληφθούν όλα τα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η αποκομιδή των απορριμμάτων σε ευαίσθητα σημεία της πόλης, όπως νοσοκομεία, σχολεία κ.ά.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΔΝΤ καλεί Παπανδρέου στην Ουάσινγκτον

Αφού ...ανακρίνει στις 16 Σεπτεμβρίου τον Τόμσεν της Τρόικας


http://img.protothema.gr/717B76E66648ED06587C8D2BD34FDE06.jpg
Ατμόσφαιρα θρίλερ και μυστηρίου καλύπτει τις προθέσεις και τα σχέδια του ΔΝΤ για την χώρα μας, καθώς το ελληνικό ζήτημα προκαλεί έντονες ζυμώσεις και τριβές στο εσωτερικό του διεθνούς Οργανισμού. Σε μία εβδομάδα, το ΔΝΤ συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη στην Ουάσιγκτον με θέμα την Ελλάδα και ζητά εκτενή ενημέρωση από τον Πόλ Τόμσεν, ενώ επιδιώκουν να έχουν δια ζώσης συνάντηση για να ενημερωθούν και με τον Ελληνα πρωθυπουργό, στις 20 Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Ανησυχίες προκαλεί και αν τελικώς η συμμετοχή ιδιωτών φτάσει τελικά να καλύψει το 90% των ελληνικών ομολόγων. Τελευταίες πληροφορίες που έγιναν γνωστές στην Ουάσινγκτον -και επιβεβαίωσαν ανάλογη εικόνα που δίνει ο ΟΟΣΑ - «έδειχναν» πως έχει σκαλώσει στο 75%, θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρο το σχέδιο που συμφωνήθηκε την 21η Ιουλίου, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Αμφίβολο φαντάζει όμως αν και πότε θα επιστρέψει τελικά στην Αθήνα και ο διαπραγματευτής του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν. Μετά την δραματική τροπή που πήραν οι διαβουλεύσεις πριν μια ακριβώς εβδομάδα, η επανέναρξη των συζητήσεων της κυβέρνησης με την Τρόικα ορίστηκε επισήμως για τις 14 Σεπτεμβρίου. Ο κ.Τομσεν όμως είναι σίγουρο πως δεν θα βρίσκεται μακριά και δεν θα έρθει στη χώρα μας εκ μέρους του ΔΝΤ, αφού πρέπει να παραμείνει στην Ουάσιγκτον όπου θα τον περάσουν «γενεές δεκατέσσερις» οι επικεφαλής του.

Επιτελικά στελέχη του Ταμείου που αντιδρούσαν στην παροχή βοήθειας στην Ελλάδα ήδη εδώ και πολλούς μήνες - ειδικά αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο Στρος Καν και τον διαδέχτηκε η Κριστίν Λαγκάρντ - βρήκαν τη ευκαιρία που ζήταγαν από καιρό: την επόμενη Τετάρτη θα συνεδριάσει εκτάκτως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με θέμα την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.

Η δε νέα επικεφαλής εμφανίζεται να ακολουθεί μια πιο σκληρή γραμμή από τον προκάτοχό της, επιδιώκοντας να προλάβει τυχόν αντιδράσεις στην πολιτική της από το λατινοαμερικανικό “λόμπι” του ΔΝΤ που είχε επιδιώξει χωρίς επιτυχία να πάρει τα ηνία στην μετά Στρος Καν εποχή.

Τα στελέχη του ΔΝΤ έχουν ζητήσει ενημέρωση από τον απεσταλμένο του, Πόουλ Τόμσεν, στην Αθήνα, καθώς εκφράζουν εντονότατη ανησυχία για το ελληνικό πρόγραμμα. Επ’ αυτού θα περάσουν από ανάκριση τον κ.Τόμσεν, για να διαφανούν οι αιτίες του προβλήματος και το μέλλον του σχεδίου του ΔΝΤ για τη χώρα μας. Σε διάλογο που μεταφέρεται πως έγινε μάλιστα, ελέχθη από αξιωματούχο στην Ουάσιγκτον ότι «τα μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί τον Ιούνιο αλλά η κυβέρνηση... ήταν σε διακοπές».

Κατόπιν τούτων θεωρείται πιθανό μετά τη συνεδρίαση η Τρόικα να λάβει το πράσινο φως, για να επιστρέψει στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, κ.Τζέρι Ράις, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διατηρεί την ημερομηνία που είχε ανακοινώσει αρχικά για την επιστροφή στην Ελλάδα , δηλαδή «τα μέσα Σεπτεμβρίου».

Read more...

Ευρωπαίοι υπάλληλοι να αναλάβουν φόρους και ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα προτείνει Γερμανός επίτροπος

Εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας

Ο Γκίντερ Έτινγκερ προτείνει οι υπερχρεωμένες χώρες να εκχωρούν την αρμοδιότητα κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού τους στην ΕΕ
Ο Γκίντερ Έτινγκερ προτείνει οι υπερχρεωμένες χώρες να εκχωρούν την αρμοδιότητα κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού τους στην ΕΕ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Βερολίνο, Γερμανία
Την απόσπαση δημοσίων υπαλλήλων από την ΕΕ στην Ελλάδα, προκειμένου αυτοί να συμβάλουν στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και τη βελτίωση της εισπρακτικής ικανότητας του ελληνικού κράτους προτείνει ο Γερμανός επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για την Ενέργεια, Γκίντερ Έτινγκερ.

Ο Γερμανός επίτροπος υπογραμμίζει, σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Bild, ότι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης είναι να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα εξειδικευμένα στελέχη από τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Οι υπάλληλοι αυτοί, που θα αποσπασθούν για κάποιο μεγάλο διάστημα, αγνοώντας ενδεχόμενες -κοινωνικές και πολιτικές- αντιστάσεις, θα βάλουν τέλος στην αδράνεια, εκτιμά.

«Όποιος ζητεί αλληλεγγύη θα πρέπει να είναι διατεθειμένος να εκχωρεί για κάποιο διάστημα τις αρμοδιότητές του», υποστηρίζει.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, στη συνέντευξή του, ο Γκίντερ Έτινγκερ προτείνει επίσης οι υπερχρεωμένες χώρες να εκχωρούν την αρμοδιότητα κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού τους στην ΕΕ.

Μια τέτοια προοπτική θα απέτρεπε τη συσσώρευση χρέους και ελλειμμάτων, σημειώνει.

Επίσης, προσθέτει ότι θα πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο οι σημαίες των υπερχρεωμένων χωρών να «κυματίζουν μεσίστια» στα κτήρια της ΕΕ.

Ο Γερμανός επίτροπος τάσσεται κατά της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα της Αθήνας είναι η αδύναμη δημόσια διοίκηση που διαθέτει.

Οι ελληνικές αρχές δεν είναι σε θέση να εισπράξουν τους οφειλόμενους στο κράτος φόρους και να προωθήσουν την πώληση κρατικής περιουσίας, επισήμανε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...