Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

«Επίθεση στην Κύπρο σημαίνει επίθεση στην Ελλάδα»

Απαντά στις τουρκικές απειλές ο Πάγκαλος


http://img.protothema.gr/E8765FA45B1E0661F2897FA73B708B8D.jpg
«Επίθεση εναντίον της Κύπρου σημαίνει επίθεση εναντίον της Ελλάδας». Αυτό είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής τονίζοντας επιπλέον ότι «αποτελεί μεγάλο λάθος της Τουρκίας που παρεμβαίνει με επιχειρήματα εκφοβισμού» και σημείωσε ότι την γείτονα χώρα «πρέπει να την βλέπουμε σαν μια κατά συνθήκη αναγκαιότητα. Δεν τους διαλέξαμε. Ήρθαν και μας βρήκανε. Εγκαταστάθηκαν εκεί».

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γιώργου Καρατζαφέρη ο οποίος είπε: «Να παρακαλέσω ιδιαιτέρως τον πρωθυπουργό της χώρας να μην ζητήσει να πάει πίσω η έναρξη των γεωτρήσεων (σ.σ. στην Κύπρο). Δεν έχετε κανένα λόγο να δώσετε εσείς διέξοδο στο λάθος που έκανε η Τουρκία. Κανείς δεν θέλει τον πόλεμο αλλά πρέπει να δώσουμε στον Τούρκο να καταλάβει…». Επιπροσθέτως, ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην Θράκη. Το θέμα είναι αν θα το ομολογήσουμε ή θα βάλουμε τα σκουπίδι κάτω από το χαλί. Η δύσκολη κατάσταση ης χώρας δεν θα πρέπει να εκληφθεί σαν αδυναμία μας. Κλιμακώνονται οι προκλήσεις από την Τουρκία. Ήρθε η σύζυγος του υπουργού εξωτερικών με μια στρατιά γιατρών για να κάνουν περιτομές σε ελληνόπουλα μουσουλμάνους στο θρήσκευμα. Κάποιοι έχουν αρχίσει να στρέφουν γερά το βλέμμα τους προς την Θράκη. Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση δεν απαντά. Το τούρκικο προξενείο κάνει ότι θέλει. Δεν είμαι από αυτούς που φωνάζουνε να φύγει το προξενείο αλλά θα πρέπει να τους δώσουμε να καταλάβει τι πρέπει να γίνει».

Από την άλλη ο κ. Πάγκαλος παραδέχθηκε ότι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης «είναι και αφορμή για του γείτονες να εκδηλώσουν ανησυχίες και πρόνοιες που δεν τους ανήκουν» και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκλισης των κομμάτων για να συζητήσουν τα προβλήματα της περιοχής ή ένταξη του θέματος στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Κυπριακής δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, τόνισε ότι επιβάλλεται επαγρύπνηση και ετοιμότητα για αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών, που αποσκοπούν σε εκφοβισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο την αποτροπή εκμετάλλευσης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, είπε ο κ. Χριστόφιας, η Εθνική Φρουρά πρέπει να αναδείξει τις αρετές και τις αξίες της υπευθυνότητας και της συνειδητής πειθαρχίας και να είναι αξιόπιστη και αξιόμαχη αποτρεπτική δύναμη.

Μιλώντας το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, στην τελετή διαβεβαίωσης του νέου υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς, υποστράτηγου Ανδρέα Πετρίδη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι οι ένοπλες δυνάμεις καλούνται να διαφυλάξουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της ημικατεχόμενης πατρίδας, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του κυπριακού λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: