Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Παραιτήθηκε ο Γιούργκεν Σταρκ από την ΕΚΤ, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους

Μετά τη ρήξη για την αγορά ομολόγων

O επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ έχει εκφράσει την αντίθεσή του για την έκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων
O επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ έχει εκφράσει την αντίθεσή του για την έκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων (Φωτογραφία: Reuters )


Φρανκφούρτη
Την παραίτηση του επικεφαλής οικονομολόγου της και μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της Γιούργκεν Σταρκ ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το απόγευμα της Παρασκευής, επιβεβαιώνοντας τη σχετική φημολογία.

Τη θέση του, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες ακόμη πληροφορίες, πρόκειται να αναλάβει ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γιοργκ Άσμουσεν.

Ο Γερμανός αξιωματούχος επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους για την παραίτησή του, την στιγμή όμως που ήταν γνωστή η έντονη εναντίωσή του στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ -και αρκετοί ερμηνεύουν την εξέλιξη ως ένδειξη των «τεράστιων προβλημάτων» στο εσωτερικό της.

Νωρίτερα, πηγές είχαν αναφέρει σε διαφορετικά πρακτορεία πως ο Σταρκ επρόκειτο να παραιτηθεί εξαιτίας της «ρήξης» του με τα υπόλοιπα στελέχη για το ζήτημα.

Ο Σταρκ συγκαταλέγεται στους σφοδρότερους επικριτές του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από την Κεντρική Τράπεζα, ήδη από την έναρξή του το Μάιο. Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για τη δεύτερη παραίτηση Γερμανού αξιωματούχου από την ΕΚΤ φέτος, έπειτα από την αποχώρηση του Άξελ Βέμπερ.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι Γερμανοί έχουν πρόβλημα με την κατεύθυνση που ακολουθεί η ΕΚΤ

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως οι αγορές θα δουν αρχικά την αποχώρηση του Σταρκ ως πλήγμα στην ισχύ της ΕΚΤ. Ενδεικτικά, ο Μάνφρεντ Νόιμαν του Πανεπιστημίου της Βόννης ανέφερε στο Reuters πως η παραίτηση Σταρκ «δείχνει τα τεράστια προβλήματα στο εσωτερικό της ΕΚΤ».

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι Γερμανοί έχουν πρόβλημα με την κατεύθυνση που ακολουθεί η ΕΚΤ» είπε χαρακτηριστικά.

Λίγο μετά την ανακοίνωση, η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε σε νέο χαμηλό εξαμήνου ενώ ενισχύθηκε η πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: