Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

«Δεν ζητάμε ελληνική έξοδο από το ευρώ, μόνο τήρηση των στόχων» λέει τώρα η Ολλανδία

Διευκρινίσεις από τη Χάγη

«Όσοι δεν τηρούν τους δημοσιονομικούς κανονισμούς, θα πρέπει να υφίστανται κυρώσεις» επαναλαμβάνει η Ολλανδία
«Όσοι δεν τηρούν τους δημοσιονομικούς κανονισμούς, θα πρέπει να υφίστανται κυρώσεις» επαναλαμβάνει η Ολλανδία (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Βρυξέλλες, Βέλγιο
Σε «διευκρινιστικές επισημάνσεις» προχώρησε στέλεχος της ολλανδικής κυβέρνησης, μετά τις αναφορές του πρωθυπουργού και του ΥΠΟΙΚ της χώρας πως όσα μέλη της Ευρωζώνης δεν τηρούν το σύμφωνο σταθερότητας θα πρέπει «να φύγει από το παιχνίδι».

Η Ολλανδία επιμένει στην τήρηση δημοσιονομικής πειθαρχίας, επισημαίνει την Παρασκευή ο Ολλανδός υπουργός Οικονομίας Μαξίμε Φερχάχεν στη βελγική εφημερίδα De Standaard, αλλά πρόθεσή της «δεν είναι να διώξει την Ελλάδα από το ευρώ».

Ο Φερχάχεν επανέλαβε το αίτημα του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και του ΥΠΟΙΚ Γιαν Κες ντε Γιάχερ για το διορισμό ενός «τσάρου προϋπολογισμών στην Ευρωζώνη.

Στόχος, εξήγησε, είναι η τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η εξασφάλιση της ανάκαμψης και, τελικά, η αποπληρωμή των κρατικών χρεών. Αυτό θα γινόταν ώστε να εξασφαλιστεί πως το Σύμφωνο Σταθερότητας και οι προηγούμενες συμφωνίες «θα τηρούνται ώστε να μην επαναληφθεί παρόμοια κατάσταση με την ελληνική».

Ο «τσάρος» συνέχισε, θα μπορούσε να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις; στις χώρες που δεν τηρούν τους κανονισμούς, και εάν οι χώρες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, θα είναι τότε ελεύθερες να αποχωρήσουν».

«Αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος μας, αλλά ακριβώς το αντίθετο» υπογράμμισε ο Φερχάχεν.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: