Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Γκρίνια και ανησυχία στο ΠΑΣΟΚ

Δύσκολη η επόμενη μέρα


http://img.protothema.gr/
Να συμμαζέψουν την κατάσταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, προσπαθούν τα επιτελεία του Μεγάρου Μαξίμου και της Ιπποκράτους, καθώς εκκρεμεί ο δεύτερος γύρος των τοπικών εκλογών και εκφράζονται φόβοι ότι η προβληματική εικόνα του κυβερνώντος κόμματος μπορεί να κοστίσει ακόμη και μία απροσδόκητα βαριά ήττα στις περιφέρειες.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού εμφανίζονται έντονα ενοχλημένοι – θεωρείται ότι και ο Γιώργος Παπανδρέου κινείται σε αυτό το κλίμα – με τις δημόσιες αντιπαραθέσεις υπουργών, αλλά και την κριτική, που ασκείται από στελέχη για λαθεμένους χειρισμούς, που οδήγησαν στη μέτρα εκλογική επίδοση της περασμένης Κυριακής.

Αρκεί να σημειώσει κανείς ότι διαφοροποιήσεις, κριτικά σχόλια και επισημάνσεις με νόημα έγιναν από πολλά στελέχη, όπως οι υπουργοί Ανδρέας Λοβέρδος, Δημήτρης Ρέππας, Πάνος Μπεγλίτης, Λούκα Κατσέλη, Χρήστος Αηδόνης, αλλά επιφανείς παράγοντες όπως ο Απόστολος Κακλαμάνης. Τα πυρά συγκεντρώνουν κυρίως τα κυβερνητικά στελέχη, που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις, όπως οι υπουργοί Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ανήσυχο για τις τάσεις, που διαμορφώνονται στο εκλογικό σώμα, καθώς εκτιμάται ότι η απουσία της απειλής περί πρόωρων εκλογών, μπορεί να αποσυσπειρώσει την κομματική βάση και να οδηγήσει τις περιφέρειες, που διεκδικούνται αυτή την Κυριακή στα χέρια της ΝΔ.

Στην πραγματικότητα οι ρεαλιστές του ΠΑΣΟΚ θα είναι ικανοποιημένοι εάν καταφέρει το κόμμα τους να κερδίσει έστω και έξι περιφέρεις συνολικά, αρκεί να είναι μέσα σε αυτές και η Αττική. Συγκεκριμένα και πέραν των δύο ήδη κερδισμένων περιφερειών, δηλαδή της Κρήτης και του Νότιου Αιγαίου, στην Ιπποκράοτυς ελπίζουν: Πρώτον ότι θα κερδίσουν την Αττική με τη στήριξη της Δημοκρατικής Αριστεράς και την αποχή του ΚΚΕ και τους ΛΑΟΣ.

Δεύτερον ότι θα κερδίσουν τη Δυτική Ελλάδα, όπου ο Απόστολος Κατσιφάρας έχει διαφορά ασφαλείας από τον υποψήφιο της ΝΔ. Τρίτον ότι θα κερδίσουν τα Ιόνια νησιά, αφού υπάρχει η μεγάλη δεξαμενή του αντάρτικου συνδυασμού, την ώρα που ο υποψήφιος της ΝΔ έχει μάλλον ισχνό προβάδισμα.

Από κει και πέρα το ΠΑΣΟΚ ευελπιστεί ότι θα κερδίσει τουλάχιστον μία εκ των περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και Στερεάς Ελλάδας. Αντίθετα κάθε μέρα που περνάει χάνονται οι ελπίδες για την Πελοπόννησο, ενώ όλοι αναγνωρίζουν ότι όπου αλλού προηγείται η ΝΔ από τον πρώτο γύρο η κατάσταση είναι απίθανο να αλλάξει, δηλαδή στις περιφέρειες Θεσσαλίας, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Βορείου Αιγαίου. Ειδικά εάν οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ αποφασίσουν να στείλουν και τη δεύτερη Κυριακή αντιμνημονιακό μήνυμα.

Read more...

Συνάντηση Παπουτσή - πρυτάνεων για το Πολυτεχνείο



Ολοκληρώθηκε η καθιερωμένη συνάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, με τους πρυτάνεις εν όψει των εορτασμών για την επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Οι πρυτάνεις δεσμεύτηκαν ότι τα... πανεπιστήμια θα αναλάβουν την περιφρούρηση των εσωτερικών τους χώρων και ζήτησαν η παρουσία της αστυνομίας στους εξωτερικούς χώρος να είναι διακριτική.

Ο υπουργός κάλεσε τους πολίτες σε μαζική συμμετοχή στους εορτασμούς και τους ζήτησε να απομονώσουν όσους σχεδιάζουν αναταραχή. Δήλωσε ότι η αστυνομία είναι σε θέση να διασφαλίσει την ομαλότητα.


Read more...

2.500 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΠΑΓΚΑΛΟΥ!


Από το : newpost.gr
Λογαρισμοί - πρόκληση για τα κινητά τηλέφωνα του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και του Υπουργού Επικρατείας που χρεώνουν το ελληνικό δημόσιο με περισσότερα από 5.000 ευρώ κάθε μήνα. 'Οπως προκύπτει από τα διαβιβαστικά σημειώματα που έφτασαν σήμερα στο Υπουργείο...
Εσωτερικών ο κ. Πάγκαλος χρέωσε το υπηρεσιακό του κινητό με 2.531 ευρώ για το διάστημα από 8 Σεπτεμβρίου έως 9 Οκτωβρίου, ενώ για το ίδιο διάστημα ο λογαρισμός του κ. Πεταλωτή ήταν 2.690 ευρώ. Οι λογαριασμοί του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του υπουργού Επικρατείας στάλθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών μετά την χθεσινή απόφαση του Γιάννη Ραγκούση να βάλει φρένο στους "πολυλογάδες" της κυβέρνησης που χρεώνουν με υπερβολικά ποσά τα δημόσια ταμεία με τους λογαρισμούς των κινητών τους.
Read more...

ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ ΒΟΛΕΣ ΨΩΜΙΑΔΗ-ΜΠΟΛΑΡΗ ΕΝ ΟΨΕΙ Β' ΓΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα του α' γύρου δήλωσε ο Π.Ψωμιάδης, αφήνοντας όμως αιχμές για το θέμα που δημιουργήθηκε με τον αδελφό του και τις αντιδράσεις της Ρηγίλλης. Συνέντευξη Τύπου έδωσε και ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για την περιφέρεια Κ.Μακεδονίας, Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες «να σκεφθούν αν μπορούν να τον εμπιστευθούν λαμβάνοντας υπόψη το «καθεστώς» με το οποίο λειτούργησε στη νομαρχία Θεσσαλονίκης»...
Αναλυτικά, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης σημείωσε ότι ο συνδυασμός του συγκέντρωσε υψηλότερα ποσοστά από τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη, ενώ για τον Μάρκο Μπόλαρη επισήμανε ότι συγκέντρωσε χαμηλότερα ποσοστά από τα αντίστοιχα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ. Γενικά δήλωσε ικανοποιημένος από το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα και σχολίασε ότι αν η παράταξή του είχε και τη στήριξη του ΛΑΟΣ θα είχε εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή. Με αφορμή τα διαφημιστικά σποτ του κ. Μπόλαρη έκανε λόγο για μαύρη διαφήμιση, βρώμικες επιστολές και δημάρχους που με ψέματα επιχείρησαν να μειώσουν το έργο του. Εξάλλου, προανήγγειλε επτά πρωτοβουλίες που θα υλοποιήσει εφόσον εκλεγεί, τόνισε ότι απευθύνεται στο λαό και την κοινωνία ενόψει του δεύτερου γύρου των περιφερειακών εκλογών και σημείωσε ότι αν χάσει θα παραμείνει στην Αυτοδιοίκηση. Συνέντευξη Τύπου έδωσαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Βόρεια Ελλάδα. Για έλλειψη σοβαρότητας και σεβασμού απέναντι στους πολίτες κατηγόρησε τον Παναγιώτη Ψωμιάδη ο γραμματέας της ΝΕ Α΄Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπαστεργίου, καλώντας τους ψηφοφόρους να σκεφθούν αν μπορούν να τον εμπιστευθούν λαμβάνοντας υπόψη το «καθεστώς» με το οποίο λειτούργησε στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Εκπρόσωπο του «καθεστώτος Ψωμιάδη» χαρακτήρισε και τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κώστα Γκιουλέκα, για τον οποίο επισήμανε ότι ένα χρόνο τώρα δεν έκανε ούτε μια ερώτηση στη Βουλή για θέματα της πόλης. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών που εκλέχθηκε από την πρώτη Κυριακή και ο Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, ο οποίος είναι πρώτος σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιο του Μ.Μπόλαρη. Και οι δύο επισήμαναν ότι είναι ανάγκη να γίνει η ανατροπή στην περιφέρεια και στο Δήμο για να πάρουν η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία τη θέση που τους αξίζει στο δρόμο της ανάπτυξης.
Read more...

ΠΡΟΣ 9,3% ΤΟΥ ΑΕΠ ΑΝΑΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ 2010


Τo δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010 θα αναθεωρηθεί ανοδικά στα επίπεδα του 9,2% με 9,3% του ΑΕΠ, λόγω της υστέρησης που σημειώνεται στα έσοδα και της επίπτωσης από την ανοδική μεταβολή του περυσινού ελλείμματος, όπως είπε κυβερνητικό στέλεχος την Τετάρτη στο Reuters, ζητώντας να παραμείνει ανώνυμος...
Βάσει του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2011, το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλεπόταν να ανέλθει στο 7,8% του ΑΕΠ φέτος από 13,8% πέρυσι. «Το έλλειμμα για το 2010 θα αναθεωρηθεί ανοδικά. Θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 9,2 με 9,3% του ΑΕΠ. Τα νούμερα δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα και ίσως υπάρξουν κάποιες μικρές αποκλίσεις», είπε ο κυβερνητικός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2009 εκτιμούμε ότι θα ανέλθει στα επίπεδα του 15,5% του ΑΕΠ μετά την αναθεώρηση της Eurostat με μια απόκλιση της τάξεως του 0,1-0,2 (ποσοστιαίων μονάδων)», προσέθεσε. H Eurostat αναμένεται να ανακοινώσει την Δευτέρα νέα αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας για την περίοδο 2006-2009. Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής της Τράπεζα της Ελλάδας που δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο μήνα, η αναθεώρηση οφείλεται κυρίως στην ενσωμάτωση των ελλειμμάτων δημόσιων επιχειρήσεων στην γενική κυβέρνηση, καθώς και στην επανεκτίμηση του αποτελέσματος των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι πλέον εμφανίζουν έλλειμμα έναντι πλεονάσματος, βάσει προηγούμενων εκτιμήσεων. Σημειώνεται ότι αργότερα εντός της ημέρας θα ανακοινωθούν τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το 10μηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2010. Τα έσοδα εκτιμάται ότι σημείωσαν αύξηση 3,6%, έναντι ετήσιου στόχου αύξησης 8,7%. Στα ταμεία του δημοσίου εισέρρευσαν τον Οκτώβριο έσοδα 4,43 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα στο 10μηνο οι συνολικές εισπράξεις να ανέλθουν σε 40,985 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού θα εμφανίζονται μειωμένες, αλλά θα υπολείπονται του ετήσιου στόχου που αναφέρεται σε ποσοστιαία μείωση 7,8%.
Read more...

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΔΙΧΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...


Το αρνητικό για το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών και, κυρίως, τα νέα επώδυνα μέτρα που συνεπάγεται ο προϋπολογισμός του 2011, ο οποίος θα καταρτιστεί υπό την ασφυκτική καθοδήγηση της τρόικας, διχάζουν την κυβέρνηση και πυροδοτούν...
διαλυτικά φαινόμενα. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, χθες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης διαφοροποιήθηκε εμφανώς από τη γραμμή πλεύσης που έχει χαράξει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ζητώντας επαναδιαπραγμάτευση του χρόνου μείωσης του ελλείμματος που προβλέπει το Μνημόνιο, ενώ ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας ζήτησε «βελτίωση» των πολιτικών της κυβέρνησης. Οι ανωτέρω τοποθετήσεις, που ήρθαν ως συνέχεια δημόσιας κριτικής υπουργών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ κατά του οικονομικού επιτελείου και συνεργατών του κ. Παπανδρέου, προκάλεσαν την έντονη δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου, με επιτελείς του πρωθυπουργού να χαρακτηρίζουν «αδικαιολόγητη την εσωστρέφεια μπροστά στα μεγάλα προβλήματα της χώρας». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τρόικας, τα επιπλέον μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν το 2011 είναι της τάξης των 4 έως 5 δισ. ευρώ, καθώς το έλλειμμα του 2010 θα διαμορφωθεί τελικώς στα επίπεδα του 9,5% του ΑΕΠ εξαιτίας της αναθεώρησης των δημοσιονομικών μεγεθών του 2009, αλλά και της υστέρησης των εσόδων που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι αρκούν μέτρα 2 δισ. ευρώ επιπλέον, πέραν αυτών που προβλέπει ήδη το Μνημόνιο. Τέλος, με αμφίσημο τρόπο επέλεξε να απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σε ερώτηση για το ενδεχόμενο απολύσεων στον δημόσιο τομέα, λέγοντας πως «εμείς όποια απόφαση έχουμε την ανακοινώνουμε, τους στόχους μας τους τηρούμε απαρέγκλιτα και μέχρις εκεί».

Read more...

ΟΡΓΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ...


Ρεπορτάζ : Γιάννης Αντύπας
(από το Έθνος)
Η βοή που δημιούργησαν οι δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης ενόχλησε το Μέγαρο Μαξίμου. Οι αναφορές υπουργών κόντρα στις επιλογές του πρωθυπουργού και στην επίσημη εκτίμηση για το αποτέλεσμα αρχικά προκάλεσαν έκπληξη και...
ακολούθως οργή. «Οταν οι κάλπες είναι ανοιχτές, καλό είναι τα στόματα να μένουν κλειστά», ήταν η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης, διά στόματος συνεργατών του Γ. Παπανδρέου. Αλλά ο θόρυβος συνεχίστηκε και ο πρωθυπουργός ζήτησε να του στείλουν στο Καστρί τις δηλώσεις των στελεχών από το βράδυ της Κυριακής μέχρι και χθες το απόγευμα. Αποτέλεσμα ήταν να καταστήσει δημόσια τη δυσαρέσκειά του. Λίγο πριν από τα βραδινά δελτία ειδήσεων κυβερνητικοί κύκλοι σχολίαζαν ως «αδικαιολόγητη» την εσωστρέφεια «μετά το θετικό αποτέλεσμα και μπροστά στα μεγάλα ζητήματα που έχει η χώρα». Επιπλέον, ο πρωθυπουργός «ζήτησε και έλαβε τη συσχέτιση στελεχών και αποτελεσμάτων». Συνέπεια αυτής της ενημέρωσης, με βάση το σημείωμα που ετοίμασε η Ιπποκράτους, ήταν στελέχη όπως ο Π. Μπεγλίτης και ο Δ. Κουσελάς να ειδοποιηθούν πως θα πρέπει να... «βελτιώσουν» τις επιδόσεις τους τη δεύτερη Κυριακή! Στο Μέγαρο Μαξίμου εκφράζουν ανοιχτά τη δυσφορία τους για τη συμμετοχή πολλών στελεχών και αρκετών υπουργών στην προεκλογική μάχη. «Η Ελλάδα έφτασε στα όρια της καταστροφής, η χώρα έπρεπε να πείσει τους δανειστές της ότι ο λαός δεν λέει όχι στο μνημόνιο για να συνεχίσουμε να παίρνουμε τις δόσεις και κάποιοι σφύριζαν αδιάφορα», λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου. Η ένταση της αντίδρασης του Μεγάρου Μαξίμου ανοίγει το κεφάλαιο των αλλαγών στην κυβέρνηση, στην περίπτωση που τα αποτελέσματα τη δεύτερη Κυριακή δεν είναι τα αναμενόμενα. Αν και επισήμως κανείς δεν μιλά για ανασχηματισμό, το σίγουρο είναι ότι «η Δευτέρα (σ.σ.: η 15η Νοεμβρίου) θα είναι μια ενδιαφέρουσα ημέρα για την κυβέρνηση». Παρ’ όλα αυτά και χθες δεν ήταν λίγα τα στελέχη που τοποθετήθηκαν δημόσια ζητώντας αλλαγές και προσαρμογές. «Πρέπει να βελτιώσουμε την πολιτική μας», επισήμανε ο Δ. Ρέππας και παραδέχτηκε πως «άλλαξε η κυβέρνηση, δεν άλλαξε το κράτος, δεν άλλαξε η διοίκηση». «Αλλαξε και η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης;», αναρωτήθηκε με νόημα ο υπουργός Υποδομών. Ο Χ. Καστανίδης επέμεινε στην παλαιότερη θέση του πως «θα ήταν λογικό σε έγκαιρο χρόνο, ανεξαρτήτως από διλήμματα σε αυτοδιοικητικές εκλογές, να τεθεί το ερώτημα αν η ελληνική κοινωνία παρέχει την εμπιστοσύνη της σε μια κυβέρνηση να τραβήξει τον Γολγοθά της». Με την «ευκαιρία», ο υπουργός Δικαιοσύνης άνοιξε θέμα επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου, προκαλώντας νευρικό κλονισμό στο οικονομικό επιτελείο, που αναμένει να μάθει το έλλειμμα του 2009. «Βεβαιότατα υπήρξαν λάθη στους χειρισμούς του κυβερνητικού επιτελείου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές», διαπίστωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Α. Κακλαμάνης και έκανε ακόμη ένα βήμα ενάντια στη γραμμή του πρωθυπουργού: «Τα κόμματα έχουν συρρικνωθεί, δεν λειτουργούν δημοκρατικά εδώ και χρόνια»! Θόρυβο προκάλεσε και η παραδοχή του Π. Ευθυμίου πως «τα νέα μέτρα συνδέονται μόνο στη λογική ότι θα διαπιστωθεί μεγαλύτερο έλλειμμα από αυτό με το οποίο συνήψαμε το μνημόνιο». Στο Καστρί οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου έστειλαν ακόμη τρεις δηλώσεις: της Λ. Κατσέλη πως ήταν λάθος ο χειρισμός με την περαίωση, του Π. Μπεγλίτη ότι θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για την προεκλογική στρατηγική και του Αν. Λοβέρδου πως δεν θέλει να τον ρωτούν για την κυβερνητική γραμμή, αλλά απλώς να... ενημερώνεται! Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν ούτε τη δυσαρέσκειά τους για τις παρεμβάσεις του Θ. Πάγκαλου κατά δημοσίων υπαλλήλων και ένστολων. Γ. Πεταλωτής Η στρατηγική μας φέρνει αποτελέσματα Η εσωστρέφεια, που χτύπησε αιφνιδίως το ΠΑΣΟΚ, τέθηκε και στην πολιτική ενημέρωση. «Εμείς προσπαθούμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, σε σχέση με τις υπάρχουσες συνθήκες. Ως κυβέρνηση και ως ΠΑΣΟΚ βλέπουμε ότι αυτή η στρατηγική που εφαρμόζουμε φέρνει σωτήρια αποτελέσματα για τη χώρα, πράγμα που οι πολίτες αντιλαμβάνονται και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς», απάντησε ο Γ. Πεταλωτής. «Είστε ικανοποιημένος, εσείς, από την κινητοποίηση όλων, των στελεχών, βουλευτών, υπουργών, συν τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν διάφορες καταστάσεις», ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Αν δεν κάνω λάθος, τώρα ρωτάτε για θέματα ΠΑΣΟΚ και όχι για θέματα κυβέρνησης», σχολίασε, αφήνοντας να διαφανεί η δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού. Ο Γ. Πεταλωτής ρωτήθηκε, ακόμη, για το πότε θα γίνουν εκλογές. «Οταν προβλέπει το Σύνταγμα», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Κυβέρνηση Συναγερμός έως τα Χριστούγεννα Στο ερώτημα «μετά τις κάλπες τι», το Μέγαρο Μαξίμου απαντά κατηγορηματικά «η οικονομία». Τις ερχόμενες ημέρες «αναμένονται» η τρόικα, ο προϋπολογισμός και το... Πολυτεχνείο. Ειδικά για το τελευταίο ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Χρ. Παπουτσή και τον Μ. Οθωνα να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθούν τα έκτροπα. Η ιδέα και μόνο εικόνες καταστροφής να μεταδίδονται από την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο, τη στιγμή που στην Αθήνα θα είναι οι αντιπρόσωποι των δανειστών και η κυβέρνηση θα καταθέτει στη Βουλή τον νέο προϋπολογισμό, προκαλεί δέος στους συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου. Το θέμα συζητήθηκε αναλυτικά και στη χθεσινή σύσκεψη του Συντονιστικού, όπου επισημάνθηκε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σε συναγερμό, τουλάχιστον μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμό πριν από τα Χριστούγεννα.

Read more...

10.000 ΚΟΥΠΟΝΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ...


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
∆ύο προγράµµατα ρίχνει ο ΟΑΕ∆ στη µάχη κατά της ανεργίας, η οποία προσλαµβάνει εκρηκτικές διαστάσεις: το κουπόνι εργασίας, το οποίο θα αφορά 10.000 επιδοτούµενους ανέργους, αλλά και το κουπόνι των 1.000 ευρώ για τη δωρεάν κατάρτιση και πρακτική άσκηση...
των νέων (έως 24ετών) ανέργων. Το πρόγραµµα µετατροπής του επιδόµατος ανεργίας σε επιταγή επανένταξης θα αφορά 10.000 ανέργους. Ηδη το σχετικό πρόγραµµα δηµοσιεύθηκε στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως. Oι επιχειρήσεις, για να ενταχθούν στο πρόγραµµα, δεν θα πρέπει να έχουν µειώσει το προσωπικό τους ούτε και να το µειώσουν στη διάρκεια του προγράµµατος (τουλάχιστον για 24 µήνες). Θα καταβάλουν ως µισθό τη διαφορά µεταξύ του ποσού του επιδόµατος ανεργίας (το οποίο θα είναι προσαυξηµένο κατά 14 ευρώ ηµερησίως για κάθε µακροχρόνια άνεργο) και, αν αποφασίσουν να τους καταρτίσουν, θα δικαιούνται επιχορήγηση 2.000 ευρώ ανά άτοµο (σε αυτή την περίπτωση θα δεσµεύονται να διατηρήσουν το σύνολο του προσωπικού για 42 µήνες). Το κουπόνι επανένταξης στην αγορά εργασίας θα έχει πολλαπλές χρήσεις. ∆ηλαδή, ο άνεργος θα µπορεί να το εξαργυρώνει είτε για την κατάρτισή του – µε προϋπόθεση ο φορέας που θα αναλάβει το έργο, να του παρέχει και δυνατότητα επανένταξης στην αγορά εργασίας – είτε για την πρόσληψή του σε επιχειρήσεις. Η «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας» θα χορηγείται στον επιδοτούµενο λόγω τακτικής ή µακροχρόνιας ανεργίας ταυτόχρονα µε την ένταξή του στους καταλόγους εγγεγραµµένων ανέργων του ΟΑΕ∆. Εκτός από τη λύση της κατάρτισης, σε ιδιωτικό ΚΕΚ ή άλλο φορέα, ο άνεργος θα µπορεί να εξαργυρώνει την επιταγή του και σε επιχειρήσεις, οι οποίες θα προσλαµβάνουν τους δικαιούχους της επιταγής προκειµένου να επανενταχθούν ταχύτερα στην αγορά εργασίας. Το πρόγραµµα θα περιλαµβάνει υποχρεωτικά δύο φάσεις. Η Α’ φάση θα διαρκεί από την πρόσληψη του ανέργου στην επιχείρηση µέχρι τη λήξη της διάρκειας επιδότησης. Η Β’ φάση θα αφορά το υπολειπόµενο χρονικό διάστηµα µέχρι τη συµπλήρωση των 24 µηνών για αµιγή απασχόληση ή των 30 µηνών όταν έχει υλοποιηθεί κατάρτιση. Οι προϋποθέσεις ∆ικαιούχοι είναι όλες οι επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τοµέα. Για να υπαχθούν στο πρόγραµµα, δεν θα πρέπει να έχουν προβεί, κατά τη διάρκεια του τριµήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραµµα, σε µείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύµβασης εργασίας. Σε περίπτωση απόλυσης, θα πρέπει να έχουν προβεί σε αντικατάσταση του µισθωτού έως την ηµεροµηνία υποβολής των αιτήσεων. Η προϋπόθεση ισχύει και για επιχειρήσεις που δηµιουργήθηκαν έπειτα από µεταβίβαση ή αλλαγή νοµικής µορφής ή διάλυση και επαναλειτουργία στον ίδιο ή σε άλλο χώρο µε το αυτό αντικείµενο δραστηριότητας. Το κουπόνι των 1.000 ευρώ Επίσης κoυπόνι αξίας τουλάχιστον 1.000 ευρώ που θα έχει ως αντίκρυσµα τη δωρεάν κατάρτιση και πρακτική άσκηση των νέων σε ηλικία (έως 24 ετών) ανέργων, αλλά και των εργαζοµένων οι οποίοι απασχολούνται σε επισφαλείς θέσεις εργασίας, θα µοιράσει ο ΟΑΕ∆ περί τα τέλη του 2010. Ο άνεργος ή ο νέος εργαζόµενος θα µπορεί να εξαργυρώσει το κουπόνι - επιταγή, παρακολουθώντας εκπαιδευτικά προγράµµατα τα οποία θα προβλέπουν και την πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις. Νέα προγράµµατα Παράλληλα σχεδιάζεται να ανακοινωθούν και τα παρακάτω νέα προγράµµατα από τον ΟΑΕ∆: Ολοκληρωµένο πρόγραµµα συµβουλευτικής, κατάρτισης και ένταξης στην αγορά εργασίας στις 13 νέες περιφέρειες της χώρας µε βάση τις τοπικές ανάγκες και τα συγκριτικά πλεονεκτήµατα κάθε περιοχής. Πρόγραµµα για τη δωρεάν υποστήριξη – µε ειδικούς συµβούλους – της προσαρµογής των επιχειρήσεων στα νέα δεδοµένα και για την αποτροπή οµαδικών απολύσεων. Πρόγραµµα υποβοήθησης νέων πτυχιούχων επιστηµόνων για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και να αυτοαπασχοληθούν στο αντικείµενο των σπουδών τους δηµιουργώντας, µε επιχορήγηση, ακόµη και εταιρείες. ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ να εξαργυρώσουν το κουπόνι είτε για την κατάρτισή τους είτε για την πρόσληψή τους σε επιχειρήσεις Συν 236.900 άνεργοι µέσα σε δύο χρόνια ΕΚΡΗΞΗ της ανεργίας (β’ τρίµηνο 2010) καταγράφει σε έρευνά του το ΙΝΕ - ΓΣΕΕ. Ετσι, κατά τα δύο τελευταία χρόνια, σε σχέση δηλαδή µε το 2008 η απασχόληση στη χώρα µειώθηκε συνολικά κατά 155.135 πρόσωπα (ποσοστό 3,4%), σε αντίθεση µε τους ανέργους οι οποίοι αυξήθηκαν κατά 236.900 (ποσοστό 66,3%)! Σύµφωνα µε την έρευνα: Κύριο χαρακτηριστικό στη µεταβολή των ανέργων είναι ο διπλασιασµός του αριθµού των ανέργων που έχουν εργαστεί στο παρελθόν κατά 225.755, µε αποτέλεσµα να ανέρχονται πλέον σε 452.600, δηλαδή σε µέγεθος µεγαλύτερο από τον συνολικό αριθµό των ανέργων του αντίστοιχου περσινού τριµήνου (442.560 το 2009). Τα 2/3 της µεταβολής των ανέργων αντιστοιχεί στην αύξηση των ανέργων ηλικίας άνω των 30 ετών, οι οποίοι αυξήθηκαν κατά 173.240 (ποσοστό 86,2%). Η πλήρης απασχόληση την εν λόγω διετία µειώθηκε κατά 187.200 απασχολούµενους. Το κύριο βάρος της κρίσης υφίστανται οι νέοι µέχρι 29 ετών, των οποίων η απασχόληση µειώθηκε κατά 108.440 πρόσωπα (ποσοστό 12,7%).

Read more...