Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

ΚΚΕ: Καμία δέσμευση για την προστασία των λαϊκών νοικοκυριών...



«Η κυβέρνηση με απαράδεκτες διαδικασίες fast track, καλεί το λαό να σηκώσει ξανά τα βάρη των τραπεζικών ομίλων, που προέρχονται απ’ τη θεαματική αύξηση...
των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων και απ' τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό σε συνθήκες κρίσης», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το ΚΚΕ σε σχόλιό του για το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το ΚΚΕ καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι «προχωρά σε νέα κρατική χρηματοδότηση των τραπεζών, χωρίς καμιά δέσμευση για την προστασία των λαϊκών νοικοκυριών, την ώρα που δεσμεύεται να διασφαλίζει πρακτικά την επαναϊδιωτικοποίηση των τραπεζών».

«Ο λαός μπορεί και πρέπει να οργανώσει τον αγώνα του, ενάντια στην πολιτική που τον οδηγεί στη χρεοκοπία, για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου», καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ...
real.gr

Read more...

Έπειτα από αίτημα Τσακαλώτου Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς


Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Την παραίτηση του υπέβαλε ο επί μία τετραετία επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κωνσταντίνος Μποτόπουλος. Η παραίτηση του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υπεβλήθη, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από αίτημα του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Σύμφωνα πληροφορίες από το περιβάλλον του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ο κ. Μποτόπουλος ζήτησε να παραμείνει στη θέση του μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Όπως διευκρινίζεται από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών ο κ. Μποτόπουλος είχε υποβάλει την παραίτησή του από το περασμένο καλοκαίρι και του ζητήθηκε να υλοποιηθεί.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Έρευνες για αγνοούμενους Τραγωδία δίχως τέλος στο Αιγαίο, τρία νέα ναυάγια με πρόσφυγες


Τραγωδία δίχως τέλος στο Αιγαίο, τρία νέα ναυάγια με πρόσφυγες
  (Φωτογραφία:  Associated Press )

Αθήνα
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών προσφύγων σε νέα ναυάγια που σημειώθηκαν στα νερά του Αιγαίου.

Λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Πέμπτης το φυλάκιο Καλολίμνου ενημέρωσε το Λιμενικό για ανατροπή ξύλινης λέμβου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καλολίμνου και Καλύμνου. Η πρώτη εκτίμηση ήταν για περίπου 100 πρόσφυγες στη θάλασσα. Άμεσα ξεκίνησαν έρευνες από τέσσερα σκάφη του Λιμενικού, πλωτό της Frontex, ελικόπτερο Σούπερ - Πούμα και τρία αλιευτικά.

Ως αυτή την ώρα έχουν διασωθεί 138 πρόσφυγες, ενώ έχουν ανασυρθεί 19 σοροί, δύο άνδρες, έξι γυναίκες, οκτώ παιδιά και τρία βρέφη.

Οι έρευνες συνεχίζονται για αγνοούμενους, ο ακριβής αριθμός των οποίων δεν έχει εξακριβωθεί. Στη περιοχή πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 5 μποφόρ. Δύο πλωτά σκάφη του Λιμενικού και ένα Super Puma συμμετέχουν στις έρευνες. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στην Κάλυμνο, όπου ρυμουλκήθηκε το ξύλινο σκάφος που τους μετέφερε.

Επίσης τα ξημερώματα της Παρασκευής στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Ρόδου σκάφος του Λιμενικού εντόπισε και περισυνέλεξε έξι πρόσφυγες και τρεις νεκρούς, ένα παιδί, ένα βρέφος και μία γυναίκα, ενώ αγνοούνται άλλοι τρεις.

Το απόγευμα της Παρασκευής από νέο ναυάγιο βόρεια της Μυτιλήνης, πλωτό του Λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη διέσωσαν 37 πρόσφυγες και εντόπισαν μία σορό. Δεν υπάρχουν αγνοούμενοι.

Από το ναυάγιο που έγινε την Τετάρτη στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Λέσβου έχουν συνολικά περισυλλεγεί 29 σοροί προσφύγων, εκ των οποίων 14 παιδιά, 9 άντρες και 6 γυναίκες. Στους 274 ανέρχονται οι διασωθέντες.

Από τις έρευνες που συνεχίζονται στην περιοχή του Αγαθονησίου εντοπίστηκε ακόμη η σορός ενός ανήλικου αγοριού που αγνοούνταν από τις 28 Οκτωβρίου.

Από το ναυάγιο που έγινε σε θαλάσσια περιοχή βόρεια της Λέσβου έχουν συνολικά περισυλλεγεί 16 σοροί προσφύγων, μεταξύ των οποίων δύο βρέφη και μία έφηβη, ενώ στους 274 είναι οι διασωθέντες.

Στο μεταξύ, τρεις αλλοδαποί διακινητές που μετέφεραν με ιστιοφόρο και αποβίβαζαν από βοηθητικό σκάφος του στην Ικαρία 51 πρόσφυγες εντόπισαν και συνέλαβαν το πρωί της Παρασκευής οι λιμενικοί στην περιοχή Μαγγανίτης.

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, τους απεγκλώβισαν από την απόκρημνη παραλία και τους οδήγησαν στο λιμάνι του Αγίου Κηρύκου.

Από τις 7:30 το πρωί της Πέμπτης έως και τις 7:30 το πρωί της Παρασκευής, διασώθηκαν συνολικά 595 πρόσφυγες σε 14 περιστατικά σε Λέσβο, Χίο και άλλα νησιά.

Επίσης, σχεδόν 6.000 πρόσφυγες αναμένεται να φθάσουν και σήμερα, Παρασκευή στο λιμάνι του Πειραιά. Από αυτούς οι 3.364 έχουν, ήδη, αποβιβαστεί, καθώς το πλοίο «Αριάδνη» μετέφερε 1.311 από τη Μυτιλήνη και 315 από τη Χίο, το πλοίο «Terra Jet» αποβίβασε 1.738 από τη Μυτιλήνη, ενώ αναμένεται να καταπλεύσει το μεσημέρι το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 2.481 πρόσφυγες, προερχόμενο και αυτό από τη Μυτιλήνη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα Δευτέρα και Τρίτη λόγω 48ωρης απεργίας της ΠΝΟ, η οποία καλεί ειδικά τις εταιρείες των πλοίων που μεταφέρουν πρόσφυγες να το κάνουν μέχρι και τα μεσάνυχτα της Κυριακής.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Μέσω της εφαρμογής του minedu.gov.gr Από 3 ώς 13 Νοεμβρίου οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για μετεγγραφές φοιτητών


Από 3 ώς 13 Νοεμβρίου οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για μετεγγραφές φοιτητών
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Από την ερχόμενη Τρίτη 3 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές των πανεπιστημίων και ΤΕΙ να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για χορήγηση μετεγγραφής, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ειδική εφαρμογή μετεγγραφών μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου, minedu.gov.gr.
Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή, οι αιτούντες θα χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από τη γραμματεία της σχολής ή του τμήματός τους για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ιδρύματος στο οποίο φοιτούν.
Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο, δικαίωμα υποβολής αίτησης μετεγγραφής έχουν οι φοιτητές των ΑΕΙ (πανεπιστημίων και ΤΕΙ), των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.
Tο δικαίωμα μετεγγραφής παρέχεται και στους πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις, οι οποίοι έκαναν χρήση του δικαιώματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε ποσοστό 5% καθ' υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων φοιτητών.
Περισσότερες λεπτομέρειες και εξειδίκευση των κριτηρίων μοριοδότησης μπορούν να αναζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι στη σχετική εγκύκλιο, η οποία είναι ανηρτημένη στην ιστοσελίδα του υπουργείου.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Χωρίς συναίνεση για το κατεπείγον «Ναι» επί της αρχής από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στο νoμοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση


«Ναι» επί της αρχής από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στο νoμοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση
Από τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Χωρίς την συναίνεση της αντιπολίτευσης στην κατεπείγουσα διαδικασία που επέλεξε η κυβέρνηση ξεκίνησε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (ψηφίζεται στην Ολομέλεια το βράδυ του Σαββάτου, 31 Οκτωβρίου).

Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε κρίσιμη τη διαδικασία διότι, όπως είπε, θα ανακοινωθούν οι τελικοί αριθμοί για την ανακεφαλαιοποίηση. Όπως ανέφερε σχετικά με τη διαδικασία κατάρτισης του νομοσχεδίου, μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν πολλά άγνωστα θέματα. «Ήταν πολύ δύσκολο να έχουμε έτοιμο το νομοσχέδιο για διαπραγμάτευση. Ακόμα και σήμερα, οι λεπτομέρειες είναι άγνωστες» σημείωσε διαβεβαιώνοντας πάντως ότι «η κυβέρνηση δούλεψε πολύ σκληρά αυτή την εβδομάδα».

Πρόσθεσε ότι  μέχρι την Δευτέρα που θα ανοίξουν οι αγορές και το νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί, θα έχει εκδοθεί (την Κυριακή) η πράξη του υπουργικού συμβουλίου που θα αφορά την μετατροπή των προνομιούχων μετοχών αλλά και τα μετατρέψιμα ομόλογα σε μετοχές (Cocos), όπως και τις κοινές μετοχές.

Ο εισηγητής της ΝΔ Μάκης Βορίδης τόνισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ότι «είχατε χρόνο από τον Αύγουστο να προετοιμάσετε το νομοσχέδιο». «Είναι δυνατόν να μας το φέρνετε ως κατεπείγον, διότι δεν είναι ικανή η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της;» διερωτήθηκε, ενώ απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τους είπε:

«Θα νομιμοποιήσετε την ανικανότητα της κυβέρνησης, συνάδελφοι;» δηλώνοντας ότι «η ΝΔ δεν συναινεί με το κατεπείγον».

Όσον αφορά την στάση που θα τηρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι επί της αρχής θα υπερψηφίσει διότι, όπως τόνισε, «δεν πρόκειται να παίξουμε με τις καταθέσεις των πολιτών». «Θα ψηφίσουμε επί της αρχής, διότι έτσι που τα κάνατε οι τράπεζες έχουν ανάγκη χρημάτων» είπε, ενώ έκανε γνωστό ότι η ΝΔ επιφυλάσσεται επί των άρθρων «διότι δεν είχαμε χρόνο να δούμε τι αλλάζει ακριβώς», όπως εξήγησε.

Από το ΠΑΣΟΚ ο Γιάννης Μανιάτης υπογράμμισε ότι «δεν θα ακολουθήσουμε την πάγια τακτική του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση που κατήγγειλαν τα πάντα», όμως, όπως είπε, «την Τετάρτη ενημερωθήκαμε για την κατάθεση του νομοσχεδίου».

Και αυτό σημαίνει ότι «βρισκόμαστε ξανά στο απόλυτο αδιέξοδο του ευτελισμού της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» πρόσθεσε, δηλώνοντας ότι «δεν συμφωνούμε με το κατεπείγον».

Ωστόσο, ο κ. Μανιάτης δήλωσε πως το ΠΑΣΟΚ θα υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο.

«Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου» σχολίασε ο βουλευτής του ΚΚΕΝίκος Καραθανασόπουλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «κάνετε τα ίδια με τους προηγούμενους». Δήλωσε δε ότι το κόμμα του δεν αποδέχεται την λογική του κατεπείγοντος.

Σκληρή κριτική άσκησε και ο βουλευτής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης επισημαίνοντας ότι «το να ζητάει η κυβέρνηση να συζητηθεί στις 5 το απόγευμα νομοσχέδιο που κατατέθηκε στις 11 το πρωί, δείχνει την αποτυχία της». «Δεν πρέπει να βιαστεί η Βουλή για μια τόσο κρίσιμη απόφαση, σε ένα τεχνικό νομοσχέδιο» είπε χαρακτηρίζοντας εκτός των άλλων και ατελές το νομοσχέδιο.

Από την Ένωση Κεντρώων ο Δ. Καβαδέλας διατύπωσε επιφυλάξεις, ενώ δήλωσε ότι «αισθάνομαι εκβιαζόμενος» και ότι «χρειάζεται χρόνος για μελέτη και έκφραση υπεύθυνης γνώμης». «Δεν αισθάνομαι έτοιμος ψυχολογικά να συμφωνήσω» είπε.

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ ο εισηγητής του Γ. Μπαλαούρας είπε πως «ούτε και στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είμαστε χαρούμενοι που έρχονται νομοσχέδια με την διαδικασία του κατεπείγοντος».  «Γίνεται όμως δύσκολος και σκληρός αγώνας δρόμου, αγώνας αντοχής και ταχύτητας» πρόσθεσε καλώντας τα κόμματα «να δώσουμε μηνύματα σταθερότητας της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος».

Εκτίμησε δε ότι «τελειώνει ο κίνδυνος του κουρέματος των καταθέσεων αν ψηφίσουμε το νομοσχέδιο αυτό και προχωρήσουμε στην ανακεφαλαιοποίηση». Όσον αφορά τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις είπε ότι «κόστισαν».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Στη ρύθμιση των 100 δόσεων μπήκε η εταιρεία του Φλαμπουράρη...


Στη ρύθμιση των 100 δόσεων μπήκε η εταιρεία του Φλαμπουράρη και όχι ο ίδιος... και όχι ο ίδιος...
Aπαντήσεις έδωσαν συνεργάτες του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, στο ερώτημα πώς είναι δυνατόν να εντάχθηκε στη ρύθμιση των 100 δόσεων, ενώ στα ταμεία της εταιρείας ΔΙΑΤΜΗΣΗ υπήρχαν διαθέσιμα έως και 2 εκατ. ευρώ, όπως αποκάλυψε το...
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.



Συνεργάτες του υπουργού Επικρατείας απαντούσαν «αποκαθιστώντας την αλήθεια» κατά την Αυγή ότι «Ο Αλέκος Φλαμπουράρης ουδέποτε έκανε χρήση της συγκεκριμένης ρύθμισης, αντιθέτως έκανε χρήση προηγούμενης δυνατότητας που είχε δοθεί επί κυβερνήσεως Σαμαρά με 12 δόσεις τις οποίες και πλήρωσε».

Η ίδια «απάντηση» δόθηκε και στον δημοσιογράφo της εφημερίδας Τα ΝΕΑ, Γιώργο Παπαχρήστο, ο οποίος, όμως, διευκρινίζει ότι «το χθεσινό μου δημοσίευμα το οποίο προκάλεσε ζωηρή... συγκίνηση στην κυβέρνηση, στον άμεσα ενδιαφερόμενο, αλλά και σε κόμματα, κανάλια, sites, ραδιόφωνα κλπ. αναφερόταν σαφώς στις οφειλές της εταιρείας ΔΙΑΤΜΗΣΗ η οποία του ανήκε μέχρι και μερικές ημέρες πριν γίνει υπουργός. Τα χρέη της εταιρείας προς το Δημόσιο τα οποία (μπορεί να) προέρχονται από εταιρικό φόρο, κατακράτηση ΦΠΑ κλπ. και εντάχθηκαν νομιμοφανώς αρχικά στη ρύθμιση των 100 δόσεων, δεν δημιουργήθηκαν στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου, οπότε και η εταιρεία είχε μεταβιβαστεί στο συνέταιρό του Κοτταρίδη, αλλά τα ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ χρόνια που του ανήκε. Το '11, το '12, το '13 και το '14 οποτε εμφάνιζε ταμειακά αποθέματα που "έπαιζαν" μεταξύ 1,3 και 2 εκατομμυρίων ευρώ».

πηγη protothema.gr

Read more...

Αποχώρησε το ΚΚΕ από την επιτροπή της Βουλής...



...για τα προαπαιτούμενα.
Αρχισαν τα... όργανα...
"Αναψαν τα αίματα" νωρίτερα στην βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα προαπαιτούμενα, με το ΚΚΕ να αποχωρεί από την αίθουσα του κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος και οι υπόλοιποι βουλευτές του κόμματος αποχώρησαν από την αίθουσα διαμαρτυρόμενοι για τον...
τρόπο που η κυβέρνηση φέρνει τα νομοσχέδια, ενώ και άλλοι βουλευτές της αντιπολίτευσης δήλωσαν τη δυσαρέσκειά τους για το «επείγον - κατεπείγον», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Σκρέκας. «Δεν είναι δυνατόν 350 σελίδες να τις διαβάσουμε μέσα σε 7-8 ώρες και να τις ερμηνεύσουμε και να καταθέσουμε  προτάσεις», είπε ο κ. Σκρέκας...

Read more...

Ελληνική πρωτιά στην ανεργία...


Σταθερή στο 25% παρέμεινε η ανεργία στην Ελλάδα τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Μικρή υποχώρηση σημείωσε η ανεργία στην...
ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο στο 10,8%, έναντι 10,9% τον Αύγουστο.

Στην «Ε.Ε. των 28» η ανεργία διαμορφώθηκε στο 9,3%, έναντι 9,4% τον Aύγουστο. Ένα χρόνο πριν, τον Σεπτέμβριο του 2014, η ανεργία στην ευρωζώνη ήταν 11,5% και στην Ε.Ε. 10,1%.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο.

Συνολικά τον Σεπτέμβριο καταγράφονται 22,6 εκατ. άνεργοι στην Ε.Ε. και 17,3 εκατ. άνεργοι στην ευρωζώνη.

Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην Ε.Ε. καταγράφονται στην Ελλάδα (25% τον Ιούλιο) και στην Ισπανία (21,6%).

Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στη Γερμανία (4,5%), στην Τσεχία (4,8%) και στη Μάλτα (5,1%).

Ειδικότερα, στην Ελλάδα ο αριθμός των ανέργων τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στα 1,2 εκατ.. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 21,5% και στις γυναίκες στο 29,4%.

Αύξηση κατέγραψαν τα ποσοστά ανεργίας των νέων (κάτω των 25 ετών) στην Ελλάδα, από 48,1% τον Ιούνιο σε 48,6% τον Ιούλιο.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων καταγράφονται στην Ελλάδα (48,6%), στην Ισπανία (46,7%) στην Κροατία (43,1%) και στην Ιταλία (40,5%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Γερμανία (7%), στην Αυστρία (11%) και στην Ολλανδία (11,5%).

Τον Σεπτέμβριο η ανεργία των νέων στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 22,1% (έναντι 22,2% τον Αύγουστο του 2014) και στην Ε.Ε. παρέμεινε σταθερή στο 20,1%.

Read more...

«Έκλεισε» το θέμα των φαρμακοποιών...

«Έκλεισε» το θέμα των φαρμακοποιών – Μπαίνουν οι ιδιώτες - MediaΜπαίνουν οι ιδιώτες... Κοινή υπουργική απόφαση δίνει τέλος στο θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων. Η απόφαση των υπουργών Υγείας και Οικονομίας επιτρέπει να δίδονται σε ιδιώτες άδειες των φαρμακείων, εφόσον θα πρόκειται για... ΕΠΕ (και όχι ΑΕ) και εφόσον υπάρχει φαρμακοποιός ως συνέταιρος, με μερίδιο 20%. Τα πληθυσμιακά κριτήρια του ενός φαρμακείου ανά 1.000 κατοίκους παραμένουν σε ισχύ, ενώ η απόφαση ορίζει ότι άδεια ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου δεν μπορεί να χορηγηθεί σε νομικά πρόσωπα, εκτός εάν πρόκειται για τους συνεταιρισμούς φαρμακοποιών μελών της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος και έχει προηγηθεί αιτιολογημένη απόφαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την απόφαση, κάθε ιδιώτης μπορεί να αποκτήσει φέτος ως 5 άδειες. Ακόμη μία θα προστίθεται κάθε χρόνο, με στόχο το 2020 να φθάσει τις δέκα άδειες ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός. Αναλυτικά η απόφαση: «Κ.Υ.Α. αριθ. Γ5(β)/ Γ.Π.οικ. 82829/29.10.2015 Ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού – Ίδρυση φαρμακείου Αριθ. Γ5(β)/Γ.Π.οικ.82829/29.10.15 (ΦΕΚ Β' 2330/29-10-2015) ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ-ΥΓΕΙΑΣ Έχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις: Α) Το άρθρο 21 παρ. 3 του ισχύοντος Συντάγματος. Β) Του άρθρου 1 παράγραφοι 1, 2 και 3 και του άρθρου 3 του ν. 1338/1983 «Εφαρμογή του Κοινοτικού δικαίου» (ΦΕΚ Α΄ 34), όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 6 του Ν. 1440/1984 «Συμμετοχή της Ελλάδας στο κεφάλαιο, στα αποθεματικά και στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακος και Χάλυβος και του Οργανισμού Εφοδιασμού ΕΥΡΑΤΟΜ» (ΦΕΚ Α΄ 70) και του άρθρου 65 του Ν. 1892/1990 (ΦΕΚ Α΄ 101). Γ) Τα άρθρα 49 και 52 παρ. 1 της Συνθήκης της ΣΛΕΕ. Δ) Του άρθρου 2 υποπαράγραφος Δ12 του Ν. 4336/2015 (ΦΕΚ Α΄ 94). Ε) Τις αποφάσεις της Ολομέλειας Δ.Ε.Κ. (C−171/07 και C−172/07) και (C−570/07 και C−571/07). ΣΤ) Το άρθρο 4 περ. στ΄ του Ν. 3844/2010. Ζ) Του άρθρου 90 του Π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» (ΦΕΚ Α΄ 98). Η) Την υπ’ αριθ. Υ25/06−10−2015 άρθρα 2 και 3, απόφαση του Πρωθυπουργού (ΦΕΚ 2144/Β΄/06−10−2015) «Ανάθεση Αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη». Ι) Του άρθρου 45 της υπ’ αριθ. 2005/36/ΕΚ Οδηγίας (Π.δ. 38/2010). ΙΑ) Το Π.δ. 106/2014 «Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας» (ΦΕΚ 76/Α΄/2000). ΙΒ) Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού, αποφασίζουμε: Άρθρο 1 Σκοπός Με την παρούσα υπουργική απόφαση θεσπίζονται νέες διατάξεις που καθορίζουν την ίδρυση φαρμακείων στην Ελλάδα, την αρμόδια υπηρεσία χορηγήσεως, την διοικητική περιφέρεια ισχύος της άδειας και τα προσόντα των αιτούντων τις άδειες, φαρμακοποιών ή άλλων φυσικών προσώπων. Άρθρο 2 Ρυθμίσεις για τις άδειες φαρμακείων 1. Οι άδειες ίδρυσης φαρμακείων χορηγούνται σε φαρμακοποιούς κατόχους άδειας ασκήσεως επαγγέλματος φαρμακοποιού χώρας μέλους της Ε.Ε., καθώς και σε άλλα φυσικά πρόσωπα πολίτες κράτους−μέλους της Ε.Ε., από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας της έδρας των φαρμακείων και εντός αυτής, με απόφαση του Αρμόδιου Περιφερειάρχη και δηλώνονται από τον κάτοχο της αδείας στον οικείο Φαρμακευτικό Σύλλογο εντός εξήντα (60) ημερών. Με την επιφύλαξη της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου, δεν χορηγείται άδεια ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου σε νομικά πρόσωπα, πλην των συνεταιρισμών φαρμακοποιών μελών της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος και έπειτα από αιτιολογημένη απόφαση του Δ.Σ. της ΟΣΦΕ. 2. Κάθε άδεια ίδρυσης αντιστοιχεί σε ένα (1) φαρμακείο. Για το έτος 2015 επιτρέπεται η χορήγηση μέχρι πέντε (5) αδειών. Ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός χορηγούμενων αδειών αυξάνεται κατά μία (1) άδεια κατ’ ανώτατο όριο κατ’ έτος μέχρι το 2020, οπότε και ορίζεται ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός αδειών οι δέκα (10) άδειες σε πανελλαδική κλίμακα. 3. Οι άδειες ίδρυσης φαρμακείων χορηγούνται για την περιφέρεια των Δήμων που συστάθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α΄). 4. Τα φαρμακεία των ιδιωτών μη φαρμακοποιών που ιδρύονται μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης λειτουργούν υποχρεωτικά με την μορφή της Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης, που πρέπει να έχει συσταθεί πριν τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας του φαρμακείου. Στην εταιρική σύνθεση των ΕΠΕ στις οποίες συμμετέχουν μη φαρμακοποιοί, μετέχει υποχρεωτικά ως εταίρος, με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 20%, και ο ορισθείς υπεύθυνος φαρμακοποιός για την λειτουργία κάθε φαρμακείου. Τα φαρμακεία για τα οποία δίδεται άδεια ίδρυσης σε φαρμακοποιό, μπορούν να λειτουργούν ως ατομικές επιχειρήσεις είτε με όποια εταιρική μορφή του αστικού δικαίου επιλέξουν οι εταίροι τους, πλην εκείνης της ανώνυμης εταιρείας. 5. Η χορήγηση άδειας ίδρυσης σε φαρμακοποιό, κάτοχο άδειας ασκήσεως επαγγέλματος φαρμακοποιού κράτους μέλους της ΕΕ και άλλα φυσικά πρόσωπα, πολίτες κράτους−μέλους ΕΕ, δεν υπόκειται σε κανένα περιορισμό πλην των σχετικών με τα πληθυσμιακά όρια και τις τιθέμενες προϋποθέσεις στην παρούσα κοινή υπουργική απόφαση. 6. Για την απόκτηση της άδειας ιδρύσεως φαρμακείου απαιτείται ο αιτών (φαρμακοποιός ή μη) να έχει τα κατωτέρω προσόντα, που αποδεικνύονται από τα υποβαλλόμενα αντίστοιχα έγγραφα, όπως προσδιορίζονται στις οικείες διατάξεις και του άρθρου 216 Ν. 4281/2014 (160Α), ήτοι: α) Την ελληνική ιθαγένεια ή την υπηκοότητα ενός των κρατών−μελών της Ε.Ε. β) Να μην έχει καταδικασθεί αμετάκλητα σε οποιαδήποτε ποινή ή κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, εγκλήματα κατά των ηθών, συκοφαντική δυσφήμιση για πράξεις που έχουν σχέση με την άσκηση του επαγγέλματος του, κιβδηλεία, παραχάραξη, παράβαση των διατάξεων του άρθρου 5 του Ν. 1729/1987 (όπως τροποποιήθηκε από τον Ν. 3204/2003 ΦΕΚ 144 Α΄) και καθ’ υποτροπή του άρθρου 11 του ίδιου νόμου καθώς και του Ν. 3591/2008, του άρθρου 187Α του Ποινικού Κώδικα όπως αυτός ισχύει ή να μην έχει καταδικασθεί αμετάκλητα για κακούργημα ή καθ’ υποτροπή για πλημμέλημα για το οποίο επεβλήθη η στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων ή να μην έχει παραπεμφθεί με αμετάκλητο βούλευμα για κάποιο από τα παραπάνω αδικήματα. γ) Να μην οφείλει στο Ελληνικό Δημόσιο οποιαδήποτε οφειλή από φόρους, πρόστιμα ή άλλη αιτία. δ) Οι κάτοχοι άδειας ασκήσεως επαγγέλματος φαρμακοποιού να μην έχουν τιμωρηθεί για παραβάσεις της φαρμακευτικής νομοθεσίας με οριστική ανάκληση της άδειας ιδρύσεως φαρμακείου ή φαρμακαποθήκης. Άρθρο 3 Μεταβατική διάταξη Αποφάσεις ιδρύσεως φαρμακείων που εκδόθηκαν κατά παρέκκλιση του ν. 4336/2015 από Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας στην περίοδο από 20 Αυγούστου 2015 μέχρι την δημοσίευση της παρούσας κοινής υπουργικής απόφασης, διατηρούν την ισχύ τους. Άρθρο 4 Η έναρξη ισχύος της παρούσης απόφασης ορίζεται από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2015 ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ» topontiki.gr Αναρτήθηκε από Nonews

Read more...

Καραμανλής και Τσαλδάρης αναφέρονται ως πράκτορες των ναζί σε απόρρητο έγγραφο της CIA

Ένα αποχαρακτηρισμένο - από το 2006 - απόρρητο έγγραφο της CIA που εμπλέκει τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Κωνσταντίνο Καραμανλή και Κωνσταντίνο Τσαλδάρη με τους ναζί, παρουσιάζοντάς τους ως πράκτορές των γερμανικών κατοχικών δυνάμεων και συνεργάτες του Μαξ Μέρτεν, κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου.
Πρόκειται για έγγραφο - μαρτυρία διπλωματικού υπαλλήλου σύμφωνα με το οποίο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αλλά και ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης εμφανίζονται σε λίστα των πρακτόρων των ναζί κατά την περίοδο της κατοχής. Ωστόσο η σχετική λίστα  με τους πράκτορες δεν περιλαμβάνεται στο απόρρητο έγγραφο της CIA.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, όσοι αναγράφονται στη λίστα φέρονται να είχαν συνεργαστεί και με τον Μαξ Μέρτεν, τον σφαγέα της Θεσσαλονίκης, στην εξόντωση των Εβραίων της πόλης.
Το άκρως απόρρητο έγγραφο, το οποίο έχει πλέον αποχαρακτηριστεί και έχει αναρτηθεί στη σελίδα της CIA, έχει ημερομηνία 16 Σεπτεμβρίου του 1962.
Σύμφωνα με το έγγραφο, ο τότε σύμβουλος της πρεσβείας Ιωάννης Μοσχόπουλος, αποκάλυψε πως κατά τη δίκη στο Ισραήλ του ναζί και υπεύθυνου για τις δολοφονίες εκατομμυρίων Εβραίων Άντολφ Άιχμαν, παρουσιάστηκε έγγραφο, μεταξύ των στοιχείων, με ένα πίνακα των ναζί στον οποίον αναγράφονταν οι συνεργάτες - πράκτορές τους στην Ελλάδα. Σε αυτόν τον πίνακα ήταν και τα ονόματα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και Κωνσταντίνου Τσαλδάρη. Και οι δύο παρουσιάζονται ως πράκτορες και συνεργάτες του Μαξ Μέρτεν.
Στην περιγραφή του αποχαρακτηρισμένου εγγράφου αναφέρεται: «Άκρως απόρρητον. Το όνομα του πρωθυπουργού κ. Κωνστ. Καραμανλή περιλαμβάνεται πράγματι εις τον πίνακα των πρακτόρων των γερμανικών αρχών κατοχής, ως συνεργάτης του Μέρτεν εις την εξόντωσιν των Εβραίων».
Η τότε ελληνική κυβέρνηση φέρεται ακόμη - όπως αναφέρεται στο έγγραφο - μέσω του διπλωματικού της εκπροσώπου στο Ισραήλ όσο και μέσω του διπλωματικού εκπροσώπου του Ισραήλ στην Αθήνα, να έκανε επίμονα διαβήματα προς την κυβέρνηση του Ισραήλ ώστε να «μη κοινολογηθή κατ’ ουδένα τρόπον ο εν λόγω πίναξ κατά τη δίκην, ίνα να μη αποκαλυφθή προφανώς το όνομα του κ. Καραμανλή». Το Ισραήλ «δέχτηκε την ελληνική παράκληση και ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ, Χάουσνερ, δεν χρησιμοποίησε κατά τη δίκη τα στοιχεία του συγκεκριμένου πίνακα».
Το έγγραφο της CIA




http://tvxs.gr/news/kosmos/karamanlis-kai-tsaldaris-anaferontai-os-praktores-ton-nazi-se-aporrito-eggrafo-tis-cia

Read more...

Στον «αέρα» το μέρισμα του μετοχικού ταμείου ...


Ορατός ο κίνδυνος για οριζόντια μείωση του κατά 50%, από τα 136 έως τα 68 ευρώ 

Το μετοχικό ταμείο πολιτικών υπαλλήλων δεν θα χρηματοδοτείται πλέον από τον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ.
Αντιμέτωποι με οριζόντια μείωση ακόμα και 50% των μερισμάτων που λαμβάνουν...

από το μετοχικό ταμείο πολιτικών υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) θα βρεθούν 285.000 συνταξιούχοι του δημοσίου μετά την κατάργηση της διάταξης (άρθρο 58 του σχεδίου νόμου για τα προαπαιτούμενα) που επέτρεπε την χρηματοδότηση του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών από τον ειδικό λογαριασμό του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών.

Αυτό σημαίνει ότι το μέρισμα των συνταξιούχων του Δημοσίου μπορεί να πέσει από τα 136 ευρώ στα 68 ευρώ. 
Η διοίκηση του ταμείου έχει ήδη ειδοποιήσει για το ενδεχόμενο «ψαλίδι» με επιστολή της τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο. Όπως αναφέρει η επιστολή απαιτούνται 40 εκατ. ευρώ για την καταβολή 285.000 μερισμάτων μηνιαίως , την ίδια στιγμή που τα διαθέσιμα του ΜΤΠΥ ανέρχονται σε 12 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι το 2015 το ΜΤΠΥ έλαβε ενίσχυση από τον ΑΚΑΓΕ ύψους 15 εκ . ευρώ.
Εκτός από την περικοπή των μερισμάτων για να επιβιώσει το ταμείο χωρίς τη βοήθεια του ΑΚΑΓΕ και άλλου είδους κρατική επιχορήγηση ενδεχομένως να χρειαστεί να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εν ενεργεία υπαλλήλων...
protothema.gr

Read more...

Τσίπρας: Αισθάνομαι ντροπή...


 "Ως Έλληνες. γνωρίζουμε τι σημαίνει προσφυγιά..."...
«Ως Έλληνες. γνωρίζουμε τι σημαίνει προσφυγιά. Να μην ξαναζήσουμε στιγμές σαν τις χθεσινές να μην επιτρέψουμε το Αιγαίο να μην γίνει θάλασσα-νεκροταφείο. Να κρατήσουμε μια στάση υπευθυνότητας που συνάδει με τις αξίες της Ευρώπης, που τείνει να τις χάσει», κάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας, στην "Ώρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή", περιγράφοντας με τους πιο δραματικούς τόνους την ανθρώπινη τραγωδία στη θάλασσα του Αιγαίου.
Ζήτησε «να μην τροφοδοτούμε φοβικά αντανακλαστικά». «Δεν είναι...
ζήτημα που προσφέρεται για ασκήσεις αντιπολιτευτικής ρητορικής. Θέτει υπαρξιακά ζητήματα για την Ευρώπη», σημείωσε.

Να μην γίνουμε φρούραρχοι της Ευρώπης, είπε. «Οφείλουμε να εξηγήσουμε το πρόβλημα στην Ευρώπη με ανθρωπιστική και αλληλέγγυα στάση», τόνισε. 

 Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι πρώτιστο καθήκον είναι το ανθρωπιστικό. Παράλληλα, συνεχάρη τα μέλη της ακτοφυλακής, που σώζουν ανθρώπινες ζωές.

«Νιώθω ντροπή για την ανικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει το ανθρώπινο δράμα, αλλά και για το επίπεδο της συζήτησης, που αφορά την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι κροκοδείλια τα δάκρυα», ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, έκανε λόγο για αδυναμία της Ευρώπης να υπερασπιστεί τις αξίες της.


Έκανε λόγο για ευθύνη των δυτικών κυβερνήσεων που για να αναδείξουν γεωπολιτικά συμφέροντα προκάλεσαν τραγικές συνέπειες...

Read more...

"Απελευθέρωση" πλειστηριασμών από Δευτέρα...


"Απελευθέρωση" πλειστηριασμών από Δευτέρα - MediaΣτην απελευθέρωση από την προσεχή Δευτέρα 2 Νοεμβρίου όλων των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης  προχωρά η κυβέρνηση, καθώς δεν...
παρατείνεται εκ νέου η ισχύς της υπουργικής απόφασης «αναστολή πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, καταβολής δικαστικών παραβόλων, εγγυοδοσιών και χρηματικών ποσών από μετατροπή ποινών». 

Πρακτικά δηλαδή θα μπορούν να προχωρήσουν εξώσεις και κάθε είδους αναγκαστικές εκτελέσεις, όπως είναι οι πλειστηριασμοί. Πάντως, αυτό δεν αφορά την α' κατοικία η οποία προστατεύεται πλήρως μέχρι το τέλος του έτους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης «δεν παρατείνεται εκ νέου η ισχύς της υπ’ αριθμ. 49214/21?7?2015 Κοινής Υπουργικής Απόφασης 'Αναστολή πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, καταβολής δικαστικών παραβόλων, εγγυοδοσιών και χρηματικών ποσών από μετατροπή ποινών'» 

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «ανακοινώνει ότι δεν παρατείνεται εκ νέου η ισχύς της υπ’ αριθμ. 49214/21?7?2015 Κοινής Υπουργικής Απόφασης 'Αναστολή πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, καταβολής δικαστικών παραβόλων, εγγυοδοσιών και χρηματικών ποσών από μετατροπή ποινών' (Β΄ 1525), η οποία έχει ήδη παραταθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2015 με την υπ’ αριθμ. 57384/31?8?2015 όμοια (Β΄ 1867) και στη συνέχεια μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015 με την υπ΄ αρ. 70905/29.9.2015 όμοια (Β’ 2110)».
 tovima.gr

Read more...

Ολόκληρο το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών...


Αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Βουλής το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Με το νομοσχέδιο, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, « ρυθμίζεται το...
πλαiσιο της ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας. Οι σχετικές διατάξεις του νόμου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επικαιροποιούνται ενώ παράλληλα εισάγονται νέες ρυθμίσεις που αποβλέπουν στην ενίσχυση του ρόλου του Ταμείου ως μηχανισμού ενίσχυσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

«Το Ταμείο στους επόμενους μήνες θα συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με σημαντικά ποσά και καλείται να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο αυτή την τελευταία προσπάθεια για την ανάκαμψη της οικονομίας», αναφέρεται στην εισηγητική και επισημαίνεται ότι «το Ταμείο καλείται να έχει έναν αυξημένο ρόλο στη διακυβέρνηση των τραπεζών, τις διοικήσεις των οποίων θα αξιολογεί συστηματικά προκειμένου να διασφαλίσει ότι αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πόρους λαμβάνουν από τον Eλληνα φορολογούμενο», σημειώνεται στην Έκθεση.

Δείτε αναλυτικά την αιτιολογική,

 το νομοσχέδιο και την έκθεση του Γενικού

 Λογιστηρίου.

πηγη newsbeast.gr

Read more...