Δεν κάνει πίσω η Ευρώπη για τις υπογραφές και...
Αν οι Ευρωπαίοι εταίροι- με πρώτους τους Γερμανούς- επιμείνουν στην προυπόθεση να βάλει την υπογραφή του σε κείμενο δεσμεύσεων προκειμένου να ξεμπλοκάρουν την έκτη δόση, δύσκολα ο κ. Σαμαράς θα το αποφύγει. Το θέμα ήδη από εγχώριους παράγοντες τίθεται με πιο απλό τρόπο: “υπογραφή για να βρεθούν λεφτά για μισθούς και συντάξεις μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου”.
Μπορεί ο κ. Σαμαράς να μην έχει ευθύνη για το σημείο που έφθασαν τα πράγματα, ωστόσο θα χρεωθεί την ευθύνη αν οι ηλικιωμένοι δεν πάρουν τις συντάξεις τους. Καθώς ο κ. Σαμαράς συμμετέχει στην κυβέρνηση και εγκρίνει έστω και δια της σιωπής του την πολιτική της, η άρνηση της υπογραφής ίσως να μοιάζει στο τέλος με απλό εγωισμό.
Επί του παρόντος, πάντως, η ΝΔ θεωρεί ότι οι εταίροι δεν του ζητούν υπογραφή και δηλώνει “ικανοποιημένοι από τις χθεσινές κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου με τον κ. Μανουέλ Μπαρόζο”. Παράλληλα ο κ. Σαμαράς έδωσε στην δημοσιότητα την επιστολή που είχε στείλει από τις 14 Νοεμβρίου στους ηγέτες του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος και με την οποία δηλώνει ότι θα τηρήσει την συμφωνία που έγινε με τους πολιτικούς αρχηγούς υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι εμφανές όμως ότι με τις κινήσεις αυτές ο κ. Σαμαράς απευθύνεται στην εσωτερική κοινή γνώμη. Αν οι Ευρωπαίοι εταίροι είχαν πεισθεί δεν θα ετίθετο το θέμα της υπογραφής του στις συναντήσεις του κ. Παπαδήμου.
Πάντως, κύκλοι της Συγγρού λένε ότι “στόχος των Γερμανών είναι να αποδυναμώσουν τη ΝΔ ώστε στις επόμενες εκλογές να μην υπάρξει ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση που θα μπορεί να προβάλλει αντίσταση στα σχέδιά τους για εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας της χώρας”. Το “γαλάζιο” επιτελείο “παίζει τις καθυστερήσεις” και αναζητά τρόπο να πείσει τους Ευρωπαίους να αποσύρουν την απαίτησή τους ενώ παράλληλα αναζητά εύσχημο τρόπο υποχώρησης. Έτσι, όμως, καταρρέει ένα βασικό επιχείρημα της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ ότι οι κ.κ. Παπανδρέου και Βενιζέλος δεν έκαναν δυναμική διαπραγμάτευση με τους δανειστές και τους εταίρους, ενώ έωλες κινδυνεύουν να μείνουν και οι παρατηρήσεις κορυφαίων στελεχών ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία διαρκής διαπραγμάτευση και πάντα υπάρχει περιθώριο.
Η εξέλιξη αυτή όμως δημιουργεί πρόβλημα στον κ. Σαμαρά καθώς τείνουν να αναιρεθούν στην πράξη όλοι οι όροι που είχε θέσει στην αρχική διαπραγμάτευση όταν πρότεινε τον σχηματισμό συμμαχικής κυβέρνησης. Το μόνο που μένει ακόμη ανοικτό είναι ο χρόνος ζωής της κυβέρνησης. Ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι ο χαρακτηρισμός της κυβέρνησης ως ειδικού σκοπού αντιβαίνει στο Σύνταγμα ενώ από τα άλλα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας λένε ότι η ημερομηνία 19 Φεβρουαρίου δεν υπάρχει σε κανέναν κείμενο.
Ακόμη και από το εσωτερικό του κόμματός του πολλοί λένε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της και να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες που συνοδεύουν την δανειακή συμφωνία και μετά να προκηρύξει εκλογές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου