Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Eως 4 χρόνια πίσω αποδοχές και συντάξεις στο Δημόσιο

Αρχίζει η σφαγή των μισθών

Αλλάζουν όλα στους μισθούς και τις συντάξεις του δημοσίου, καθώς τo υπουργείο Οικονομικών προχωρεί σε νέου τύπου "εκκαθάριση" των πάσης φύσεως αποδοχών και εισοδημάτων.

Από την αμέσως επόμενη μισθοδοσία, περίπου 600.000 μισθοσυντήρητοι του δημοσίου θα δουν να ανατρέπονται όλα όσα ήξεραν και υπολόγιζαν και, σε αρκετές περιπτώσεις, τα εισοδήματά τους να περιορίζονται στα προ του 2007 επίπεδα.

Επιπλέον, χιλιάδες συνταξιούχοι θα δουν τη σύνταξή τους να μειώνεται –και αναδρομικά!

Η βίαιη αυτή οπισθοδρόμηση συμβαίνει διότι:

- Περικόπτονται αναδρομικά 12% τα επιδόματα και 30% τα δώρα Πάσχα κ.λ.π.

- Μπαίνει πλέον πλαφόν στις υπερωρίες και την εξωυπηρεσιακή απασχόληση.

- Οι τελευταίες αυξήσεις μισθών και συντάξεων δόθηκαν το 2008.

- Καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση και οι κρατήσεις φόρου θα γίνουν αναδρομικά με τη νέα φορολογική κλίμακα -και όχι με τον συντελεστή 24% όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

- Όσοι πήραν σύνταξη τους τελευταίους μήνες (που σημειώθηκε και μαζική φυγή από το δημόσιο) θα γίνει επαναϋπολογισμός της με βάση τις μειωμένες συντάξιμες αποδοχές που προκύπτουν και όχι τις τρέχουσες, τη στιγμή που αποχωρούσαν.

<σφαγή των μισθών>> δόθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με τις γραπτές οδηγίες που εστάλησαν την Μ. Πέμπτη προς τους εκκαθαριστές μισθοδοσίας, για την εφαρμογή της νέας εισοδηματικής πολιτικής στο Δημόσιο.

Με βάση τις οδηγίες αυτές που προβλέπουν περικοπές σε επιδόματα και δώρα Εορτών κλπ, πάνω από 600.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα χάσουν έως και δύο μισθούς.

Οι περικοπές των επιδομάτων από 7% ως 12% αφορούν στους δημοσίους υπαλλήλους και λειτουργούς, στους στρατιωτικούς και στα σώματα ασφαλείας. Των περικοπών εξαιρούνται μόνο οικογενειακά και προνοιακά επιδόματα, ειδικών συνθηκών κ.λπ. τα οποία συνεχίζουν να καταβάλλονται αλλά μέχρι το ύψος που ήταν στις 31.12.2009.

Οι μειώσεις αφορούν στις μεικτές ακαθάριστες αποδοχές και θα πραγματοποιηθούν υποχρεωτικά στην επόμενη μισθοδοσία, στα τέλη Απριλίου, με παρακράτηση επιπλέον 150 ευρώ κάθε μήνα, για να καλυφθούν αναδρομικά από τον Ιανουάριο οι περικοπές.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης, τίθεται πλαφόν 5.981 ευρώ (που είναι οι μεικτές αποδοχές των γενικών γραμματέων) για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, εκτός από τους δικαστικούς, για τους οποίους ισχύει ειδικό μισθολόγιο και οι περικοπές επιδομάτων θα είναι κατά πολύ υψηλότερες. Το αντίστοιχο ανώτατο όριο, που ίσχυε από το 2008, ήταν 6.586 ευρώ.

Για τους γιατρούς του ΕΣΥ το πλαφόν μειώνεται σε 6.196,89 ευρώ από 6.500,89 ευρώ.

Μεγαλύτερες μειώσεις από όσο υπολόγιζαν

Επειδή οι μειώσεις στις αποδοχές διενεργούνται από τον Μάρτιο και μετά, η διαφορά που προκύπτει για το διάστημα από την αρχή του έτους θα κρατηθεί το πολύ μέχρι 8 μήνες και αναλόγως του ποσού αυτής (αφορά τις μεικτές αποδοχές μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών κρατήσεων) και το αργότερο μέχρι 31.12.2010.

Αν ο δημόσιος υπάλληλος έτυχε και πήρε σύνταξη στο διάστημα αυτό, τότε η διαφορά λόγω της μείωσης των αποδοχών θα παρακρατηθεί από τη σύνταξή του ή σε περίπτωση μεταβίβασης (λόγω θανάτου) από τη σύνταξη των μελών της οικογένειάς του.

Ειδικότερα:

* Μειώνονται αναδρομικά 12% όλα τα επιδόματα, αποζημιώσεις και αμοιβές των εργαζόμενων στο Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στους ΟΤΑ και τα Σώματα Ασφαλείας.

<ειδικών λογαριασμών>>, υπηρεσίας αλλοδαπής, έξοδα κίνησης υπαλλήλων ΟΤΑ, μηνιαία αποζημίωση για οδοιπορικά όσων διατίθενται στα γραφεία βουλευτών, το επίδομα πληροφορικής, το επίδομα θέσης ευθύνης, το επίδομα προβληματικών και παραμεθόριων περιοχών, νοσοκομειακό και τροφής, η προσωπική διαφορά 176 ευρώ, τα επιδόματα ειδικών μισθολογίων Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών και Ειδικών Υπηρεσιών Διαχείρισης.

* Εξαιρείται η αποζημίωση από υπερωριακή εργασία.

* Μειώνονται 30% τα επιδόματα εορτών Πάσχα, Χριστουγέννων και αδείας.

* Οι περικοπές σε αποδοχές (12%) και επιδόματα εορτών και αδείας (30%) ισχύουν και για όσους απασχολούνται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (αορίστου και ορισμένου χρόνου συμπεριλαμβανομένων και δικηγόρων με σύμβαση έμμισθης εντολής) του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, Σωμάτων Ασφαλείας, με εξαίρεση όσους έχουν σύμβαση μίσθωσης έργου.

* Δεν μειώνονται τα οικογενειακά επιδόματα, επιδόματα χρονοεξέλιξης,

ανθυγιεινό ή επικίνδυνο, μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.

* Αν στους εργαζόμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου δεν καταβάλλονται χωριστά επιδόματα ή πρόσθετες αμοιβές, μειώνεται 7% ο ενιαίος μηνιαίος μισθός.

* Μειώνονται σε ποσοστό 20% τα επιδόματα των δικαστικών.

* Εκτός των αποδοχών, οι περικοπές επεκτείνονται και σε διαιτητικές αποφάσεις ή ατομικές συμβάσεις εργασίας ή συμφωνία.

* Περικόπτεται στις 40 ώρες (από 60) το ανώτατο όριο υπερωριακής εργασίας από 1.3.2010. Οι υπερωρίες (εξαιρέσιμες και νυχτερινά) θα φτάνουν μέχρι 60 ώρες από 90 για γραφεία Προέδρου Δημοκρατίας, προέδρου και αντιπροέδρου κυβέρνησης, υπουργών και αναπληρωτών υπουργών, βουλευτών και ευρωβουλευτών, κλπ.

* Μειώνονται αντίστοιχα στις 50 ώρες (από 70) οι υπερωρίες για γραφεία γενικών και ειδικών γραμματέων, διοικητών και υποδιοικητών Ασφαλιστικών Οργανισμών.

* Τα συλλογικά όργανα (μετέχουν και εργαζόμενοι) θα συνεδριάζουν πλέον εντός του κανονικού ωραρίου και δεν θα παίρνουν καμιά πρόσθετη αμοιβή.

* Ορίζεται πλαφόν στα 50 ευρώ ανά συνεδρίαση η αποζημίωση και μέχρι 50 συνεδριάσεις μηνιαίως για ιδιώτες μέλη συλλογικών οργάνων. Κατ' εξαίρεση, μπορεί να γίνονται συνεδριάσεις εκτός ωραρίου με αποζημίωση μέχρι 400 ευρώ για πρόεδρο και 300 ευρώ για μέλη και γραμματείς τον μήνα κι εφόσον συμμετάσχουν σε τέσσερις συνεδριάσεις.

* Οι πρόσθετες μηνιαίες αποδοχές δεν μπορεί να ξεπερνούν το 25% από 50% των συνολικών μηνιαίων αποδοχών της οργανικής θέσης του υπαλλήλου μαζί με τα επιδόματα.

* Μειώνονται στις 60 οι ημέρες εκτός έδρας, στα 500 (300 για Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά και πόλεις κάτω των 100.000 κατοίκων) χιλιόμετρα οι μετακινήσεις, 160 (από 120) και 120 (από 80) χιλιόμετρα οι διανυκτερεύσεις, 50 χιλιόμετρα για αιρετούς κ.λπ.

* Μειώνεται 12% και το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης εκπαιδευτικών από 15.3.2010, το οποίο για τους πρώτους δυόμισι μήνες του έτους ορίστηκε σε 316,96 ευρώ. Σταθερά στα 440-624 ευρώ το επίδομα αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης και 700,48 ευρώ πάγιας αποζημίωσης των δικαστικών, ενώ για το ΝΣΚ είναι 440-880 ευρώ και 700,48 έως 836 ευρώ αντίστοιχα.

* Μειώνεται στα 394,24 ευρώ το ειδικό επίδομα αντικατάστασης οργάνων των μουσικών, στα 63,29 ευρώ των ειδικών συνθηκών, στα 516,74 -723,01 ευρώ επιφυλακής γιατρών ΕΣΥ.

* Μειώνεται 12% (στα 374,08 ευρώ) η μηνιαία αποζημίωση όσων εργάζονται σε γραφεία βουλευτών και κομμάτων.

* Μειώνονται τα ποσοστά του επιδόματος αλλοδαπής στο 20-40%.

* Η μείωση 7% των αποδοχών αφορά και σε αιρετά όργανα ΟΤΑ, διοικητές, υποδιοικητές, προέδρους και αντιπροέδρους ΝΠΔΔ, προέδρους, αντιπροέδρους και μέλη Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών, καθώς και προέδρους, αντιπροέδρους, διευθύνοντες συμβούλους και εκτελεστικά μέλη ΔΣ των ΝΠΙΔ που ανήκουν στο κράτος, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ η επιχορηγούμενα τουλάχιστον 50% από τον προϋπολογισμό ή Δημόσιες Επιχειρήσεις.

*Αν τα αιρετά όργανα είναι δημόσιοι λειτουργοί ή υπάλληλοι και επιλέξουν να λαμβάνουν τις αποδοχές της οργανικής θέσης, τότε θα πραγματοποιείται η μείωση που προβλέπεται για τις αποδοχές αυτές.

* Μειώνονται 50% οι αποζημιώσεις σε μέλη συλλογικών οργάνων διοίκησης ΝΠΔΔ και μέλη ΔΣ των ΝΠΙΔ.

Ποιους πιάνουν οι περικοπές

Οι μειώσεις επιδομάτων έχουν εφαρμογή και για τα αιρετά όργανα των ΟΤΑ, τους διοικητές, υποδιοικητές, προέδρους και αντιπροέδρους των ΝΠΔΔ, τους προέδρους, αντιπροέδρους και τα μέλη των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών, καθώς και τους προέδρους, αντιπροέδρους, διευθύνοντες συμβούλους και εκτελεστικά μέλη ΔΣ των ΝΠΙΔ που ανήκουν στο κράτος, σε ΝΠΔΔ και σε ΟΤΑ ή επιχορηγούνται, σύμφωνα με τον οργανισμό τους, τακτικά από τον κρατικό προϋπολογισμό σε ποσοστό τουλάχιστον 50% του προϋπολογισμού τους.

Οι περικοπές δεν αφορούν εταιρείες στις οποίες το Δημόσιο κατέχει μόνο του ή από κοινού με νομικά πρόσωπα κάτω του 50% του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και στις τράπεζες.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: