Τρίτη, 23 Απριλίου 2013

«Η Αθήνα πέφτει σε μελαγχολία»...


Η κρίση χρέους καταστρέφει την ανεμελιά της Αθήνας και αλλάζει το χαρακτήρα της πόλης αναφέρει σε δραματικό τόνο σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής Zeit, με τίτλο «Η Αθήνα πέφτει σε μελαγχολία».

«Η ... ελπίδα και η αισιοδοξία έχουν αλλάξει τοποθεσία στην Αθήνα. Μόνον σε λίγες περιοχές οι άνθρωποι μπορούν να ξεφύγουν από την καθημερινότητα. Οι Αθηναίοι καταφεύγουν τις νύχτες στο Γκάζι, που μέχρι πρότινος είχε μια παρόμοια μοίρα όπως σήμερα η Ομόνοια. Η Αθήνα επένδυσε πολλά σε αυτή την περιοχή, τη θέση του παλαιού εργοστασίου πήρε ένα πολιτιστικό κέντρο και ένα μουσείο ενώ άνοιξαν μπαρ και κλαμπ. Στο Γκάζι η κρίση εξαφανίζεται τα βράδια για λίγες ώρες. Και εδώ, όμως, η κρίση δεν είναι τελείως αθέατη. Τις κρύες μέρες μυρίζει καμένο ξύλο και πλαστικό. Οι άνθρωποι δεν έχουν να πληρώσουν το πετρέλαιο».

Το οδοιπορικό της γερμανικής εφημερίδας στην Αθήνα, με τη συνδρομή του έλληνα δημοσιογράφου Νικήτα Καραγιάννη, ξεκινά από το κέντρο της πόλης, από την Ομόνοια, «που θεωρείται τα τελευταία 6 με 7 χρόνια μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές της Αθήνας, όπου έκλεισαν δεκάδες καταστήματα και ξενοδοχεία και όπου από τότε που ξέσπασε η κρίση κανείς πλέον δεν μπορεί να βρει δουλειά».

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και σε επιθέσεις εναντίον μεταναστών, σημειώνοντας ότι «η ξενοφοβία έχει αυξηθεί στην Ελλάδα. Πολιτικά επωφελούνται από αυτή την εξέλιξη οι προβοκάτορες της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι στρέφουν στοχευμένα την οργή των Ελλήνων για τη μιζέρια της χώας εναντίον των μεταναστών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: