Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

ΑΓΡΙΕΥΕΙ Η ΓΑΛΑΖΙΑ ΚΟΝΤΡΑ...


Ρεπορτάζ : Διονύσης Νασόπουλος

Τη στρατηγική των «ρήξεων» επιλέγει ο Αντ. Σαμαράς, ανεβάζοντας το θερμόμετρο στη Ν.Δ. τρεις ημέρες πριν το έκτακτο Συνέδριο του κόμματος, που θα εγκρίνει την εκλογή του νέου αρχηγού από τη γαλάζια βάση. Oι βασικοί διεκδικητές της κομματικής ηγεσίας επιδιώκουν πλέον να κάνουν επίδειξη δύναμης στο εσωκομματικό πεδίο και να μπουν στο τελικό στάδιο της αναμέτρησης... με τους καλύτερους δυνατούς όρους, διεκδικώντας και την «προίκα» του Δημ. Αβραμόπουλου. Ο κ. Σαμαράς σήκωσε ουσιαστικά το γάντι που είχε πετάξει δύο 24ωρα νωρίτερα η Ντόρα Μπακογιάννη, με τη συγκέντρωσή της στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Η πρώην υπουργός είχε τονίσει ότι βρισκόταν πάντα «στην πρώτη γραμμή αυτής της παράταξης», ενώ είχε ζητήσει από τα μέλη της Ν.Δ. «να πετάξουν στα σκουπίδια τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία». Ευθείες βολές δε, είχε εξαπολύσει κατά του κ. Σαμαρά και για τη στάση του στα εξωτερικά θέματα, λέγοντας ότι «πατριωτική πολιτική δεν είναι να χαϊδεύεις τα αυτιά των πολιτών, ούτε να εκμεταλλεύεσαι τους φόβους τους» και πως «όποιος κάνει εξωτερική πολιτική για εσωτερική κατανάλωση, βάζει τη χώρα σε κινδύνους».
Περνώντας χθες στην αντεπίθεση, ο κ. Σαμαράς καταλόγισε εμμέσως πλην σαφώς στη βασική αντίπαλό του ότι στηρίζεται σε «μηχανισμούς» και «κομματικά φέουδα», που έχουν ευθύνη και για την εκλογική συντριβή, όπως είπε, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η κ. Μπακογιάννη δεν επιθυμούσε την εκλογή αρχηγού από τα μέλη του κόμματος. Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού έκανε νέο άνοιγμα στον κ. Αβραμόπουλο, εξαίροντας τη συμβολή του στις μεγάλες καταστατικές αλλαγές. «Την εκλογή την επέβαλε η βάση, κόντρα στην αρχική αντίθεση των μηχανισμών. Μαζί με τον Δημ. Αβραμόπουλο το παλέψαμε. Μαζί το πετύχαμε. Κι ήταν μεγάλη νίκη δημοκρατικότητας που ξεπερνά τα όρια της Ν.Δ.», ανέφερε με έμφαση.
«Ανατροπές παντού»
Το σύνθημα στη χθεσινή αρχηγική εμφάνισή του στο κατάμεστο θέατρο Μπάντμιντον ήταν «ανατροπές παντού» και «ρήξη με τους μηχανισμούς». Επιτελικά κομματικά στελέχη εκτιμούσαν ότι η χθεσινή ομιλία του πρώην υπουργού Πολιτισμού αποτελεί μια πρόγευση για όσα θα ακολουθήσουν στο Συνέδριο και ύστερα από αυτό, στην τελική ευθεία για τις κάλπες της 29ης Νοεμβρίου. Και δεν έκρυβαν την ανησυχία ότι η μάχη της διαδοχής μπορεί να ανοίξει νέες βαθιές πληγές στο κόμμα, ενισχύοντας και την τάση αποσυσπείρωσης των γαλάζιων οπαδών που συνοδεύει την πρόσφατη εκλογική συντριβή.
Με μια αιχμηρή αναφορά για τον Κων. Μητσοτάκη και την παλιά θέση του ότι «το Σκοπιανό σε δέκα χρόνια δεν θα το θυμάται κανείς», απάντησε ουσιαστικά στον Ευάγγ. Μεϊμαράκη και την πρόσφατη επίθεσή του από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής. «Η Ιστορία ασφαλώς δεν ξαναγράφεται, ούτε παραγράφεται. Αλλά και η Ιστορία δεν λησμονιέται. Ούτε σε δέκα ούτε σε εκατόν δέκα χρόνια», είπε και επιχείρησε παράλληλα να αναδείξει και ιδεολογικοπολιτικές διαφορές με την κ. Μπακογιάννη, με έμμεσες αναφορές στον «νεοφιλελευθερισμό» της περιόδου 1990-93. «Κάθε αληθινός φιλελεύθερος συγκρούεται πάντα με τις στρεβλώσεις, τα ολιγοπώλια και τα καρτέλ... Είμαστε πατριώτες και κοσμοπολίτες.
Είμαστε πολύ πιο κοσμοπολίτες απ΄ όσους ορκίζονται στην "παγκοσμιοποίηση" και ας μην έχουν ιδέα τι συμβαίνει στον κόσμο», ήταν η δική του τοποθέτηση.
Έμμεσες βολές εξαπέλυσε και για τον Κ. Καραμανλή, ιδίως σε ό,τι αφορά την παθητική στάση του σε θέματα διαφθοράς που αντιμετώπισε η κυβέρνηση της Ν.Δ. Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη «να μην υπάρχουν "γκρίζες ζώνες" ανάμεσα στο νόμιμο και το ηθικό, καμία έκπτωση στα ζητήματα δημοσίου ήθους και καμία ανοχή σε πρακτικές που πλήγωσαν την παράταξη».
Περισσότερο απ΄ όλα, όμως, από τη χθεσινή ομιλία του κ. Σαμαρά έγινε εμφανές ότι θα επιδιώξει να εμφανιστεί στην κούρσα της διαδοχής ως ο υποψήφιος που κινείται κόντρα στους «μηχανισμούς». Διευκρίνισε ότι δεν αναφέρεται στην οργανωτική δομή του κόμματος, αλλά «στους άτυπους μηχανισμούς στήριξης προσώπων, πέρα από τα κομματικά όργανα, που μοιράζουν "κουκιά", που διαιρούν το κόμμα και διώχνουν τα μέλη». Και πρόσθεσε: «Αυτούς τους μηχανισμούς θα εξαλείψουμε... Μιλάω για τα κομματικά "βιλαέτια", για τα κομματικά "φέουδα". Αλλά, όταν μιλούν τα μέλη, οι μηχανισμοί σιωπούν...».

/fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: