Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Tι έχουμε δανειστεί, τι θα δανειστούμε

Ήδη το ελληνικό Δημόσιο έχει δανειστεί 13,6 δισ. ευρώ από 1/1/2010 προκειμένου να καλυφθούν οι μισθοί και οι συντάξεις του Δημοσίου μέχρι και το Μάρτιο. Ωστόσο, εκτός από το δανεισμό για τα «τρέχοντα» των επόμενων μηνών, πρέπει να δανειστούμε εντός του διμήνου Απριλίου – Μαϊου περί τα 25 δισ., για να καλύψουμε την «λήξη» παλαιότερων δανείων και ομολόγων.

Πάντως, εντείνεται η αγωνία του υπουργείου Οικονομικών καθώς πλησιάζει ο χρόνος έκδοσης νέου ομολόγου, πιθανότατα δεκαετούς, με το οποίο θα δοκιμαστούν για δεύτερη φορά από τις αρχές του 2010 οι διαθέσεις των αγορών επί πραγματικών δεδομένων. Επίσης διότι το σπρεντ του ελληνικού 10ετούς ομολόγου πήρε την ανιούσα, εν ονόματι της φημολογίας που έκανε χθες το γύρω των… δημοσιευμάτων, για επικείμενη έκδοση ελληνικού ομολόγου. Το σπρεντ του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου χθες Πέμπτη κινήθηκε προς τις 333 μονάδες βάσης έναντι του γερμανικού.


Αυτό σημαίνει ότι αν ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους προβεί στην έκδοση δεκαετών ομολόγων, είναι ορατός ο κίνδυνος το επιτόκιο να διαμορφωθεί στο 6,50% - 6,60%, που θα είναι το υψηλότερο επιτόκιο δανεισμού με δεκαετή ομόλογα, στη μετά ΟΝΕ εποχή.


Έρχεται το κλιμάκιο


Τις επόμενες ημέρες καταφτάνει μεικτό κλιμάκιο στην Αθήνα στο οποίο θα εκπροσωπείται η Κομισιόν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέφερε μετά τη λήξη του Ecofin στους δημοσιογράφους ο νέος επίτροπος για νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν.
Σε διευκρινιστική ερώτηση, υπογράμμισε πως η πρώτη αξιολόγηση της Ελλάδας θα γίνει στα μέσα Μαρτίου και ότι η Κομισιόν θα προτείνει νέα μέτρα μόνο εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Ecofin Έλενα Σαλγκάδο, επανέλαβε τη δέσμευση και του Ecofin ότι θα ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περίπτωση που η Ελλάδα χρειαστεί χρηματική στήριξη.



Παπακωσταντίνου στο πρακτορείο Ρόιτερς

Να αποσαφηνίσει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει να προσφέρει στην Ελλάδα κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Σημείωσε ακόμη ότι θεωρεί απίθανο να στραφεί η χώρα για βοήθεια στο ΔΝΤ προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να απορριφθεί πλήρως η ιδέα.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: