Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Νέο πακέτο βοήθειας μόνο αν εφαρμοστούν τα μέτρα, διαμηνύει ο Σόιμπλε

Τελεσίγραφο από το Βερολίνο


Πολλοί βουλευτές από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Άνγκελα ΜέρκελΔδιαφωνούν με τη χορήγηση νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα
Πολλοί βουλευτές από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Άνγκελα ΜέρκελΔδιαφωνούν με τη χορήγηση νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα (Φωτογραφία: Associated Press )


Βερολίνο, Γερμανία
«Μπορούμε να βοηθήσουμε μόνο όταν δεν έχουμε να κάνουμε με βαρέλι δίχως πάτο», δήλωσε την Τετάρτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος στην οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα και τόνισε ότι «πριν εγκρίνουμε το νέο πρόγραμμα πρέπει να έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα μέτρα που δεν έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα».

Σε συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοφωνία, ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ότι «η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις που έχει αναλάβει», ενώ επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι κατέστησαν σαφές στον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο ότι για το νέο πρόγραμμα στήριξης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση η εκπλήρωση των υποχρεώσεων.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναγνωρίζει πάντως, ότι «πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα σε αυτή την δύσκολη κατάσταση», ενώ αρνείται ότι πρόκειται να επιβαρυνθεί περαιτέρω ο Γερμανός φορολογούμενος.

«Βελτίωση συνεργασίας» ζητά το Βερολίνο

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας Στ.Ζάιμπερτ την Τετάρτη, ζητώντας βελτίωση της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της στην Ευρωζώνη προ της συμφωνίας για το δεύτερο πακέτο.

Η βελτίωση «θα γίνει μέσω πνεύματος συνεργασίας και κοινού σκοπού με την ελληνική πλευρά» δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας. Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θα πρέπει να επιταχυνθούν και αυτό θα συζητηθεί «σε όλα τα επίπεδα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει των εκθέσεων της τρόικας, προσέθεσε.

Οι δηλώσεις Σόιμπλε και οι αναφορές της καγκελαρίας γίνονται την ίδια ώρα που στις τάξεις του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού επικρατεί έντονη δυσφορία για το νέο πακέτο στήριξης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Bild, τουλάχιστον 40 βουλευτές διαφωνούν με τη χορήγηση νέας βοήθειας στην Ελλάδα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: