Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Τρίτο δρόμο για την Ελλάδα με «χρόνο και επενδύσεις» προτείνει στέλεχος της Allianz

«Όλοι έχουμε συμβάλει στο πρόβλημα»


Δίχτυ εγγυήσεων για την επιστροφή των διασωθέντων στις αγορές προτείνει ο γερμανικός ασφαλιστικός όμιλος
Δίχτυ εγγυήσεων για την επιστροφή των διασωθέντων στις αγορές προτείνει ο γερμανικός ασφαλιστικός όμιλος (Φωτογραφία: Αρχείο ΔΟΛ )
Βερολίνο
Έναν «τρίτο δρόμο» για ενίσχυση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας και έξοδο από την ελληνική κρίση προτείνει ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής ασφαλιστικής Allianz Μίχαελ Ντίκμαν, λέγοντας πως η Αθήνα μπορεί να βρει μία βιώσιμη λύση εάν της δοθεί χρόνος και γίνουν επενδύσεις στους τομείς των υποδομών και της εκπαίδευσης.

Ο όμιλος δηλώνει πρόθυμος να συμμετάσχει εθελοντικά στην διαδικασία για το ελληνικό χρέος ο όμιλος -αν και έχει ήδη «ξεφορτωθεί» τα μισά ελληνικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό του- ενώ ο διευθύνων σύμβουλός του τονίζει πως το χειρότερο ενδεχόμενο είναι σταματήσουν οι ίδιοι οι Έλληνες να επενδύουν στην οικονομία της χώρας.

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό Spiegel, ο Μ.Ντίκμαν τονίζει πως, παράλληλα με τις απαραίτητες περικοπές δημοσιών δαπανών, χρειάζονται κίνητρα για επενδύσεις. «Φυσικά και τα πράγματα θα ήταν ευκολότερα για την Ελλάδα εάν το χρέος της ήταν χαμηλότερο» επισημαίνει, «αλλά το πρόβλημα δεν θα είχε λυθεί.

Το πρόγραμμα εξυγίανσης δεν μπορεί να επιβληθεί με ωμή βία

Ο δανεισμός, συνεχίζει το στέλεχος της Allianz, διοχετεύτηκε περισσότερο στην κατανάλωση παρά στις επενδύσεις: «Αυτή η νοοτροπία πρέπει να αλλάξει, και πρέπει επίσης να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα» τόνισε, υπογραμμίζοντας πως «το πρόγραμμα εξυγίανσης δεν γίνεται να επιβληθεί με ωμή βία».

«Το πρόβλημα είναι τεράστιο, και όλοι έχουμε συμβάλει» ανέφερε, λέγοντας πως οι γερμανικές εξαγωγές ήταν σημαντικά υψηλές προς την Ελλάδα: « Προφανώς, υπήρχαν αρκετά χρήματα» σχολίασε, λέγοντας πως «τώρα πρέπει να βρεθεί μία εποικοδομητική λύση στο πρόβλημα».

Η Ευρώπη, ανέφερε, ο Ντίκμαν, έχει τρεις επιλογές: Να αφήσει τη χώρα να καταρρεύσει -κάτι που κανείς δεν θέλει λόγω του τεράστιου ρίσκου που συνεπάγεται- ή να συνεχίσει να διασώζεται η Ελλάδα, με τα λεφτά των Ευρωπαίων φορολογούμενων.

Ο τρίτος δρόμος, είπε, είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες τόσο για ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας όσο και η εξασφάλιση εγγυήσεων για επιστροφή στις αγορές.

Για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, υποστήριξε, η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει παραδείγματα όπως εκείνο της Φλόριντα, η οποία μη έχοντας, όπως η Ελλάδα, την επιλογή της υποτίμησης, με σωστά στοχευμένες επενδύσεις κατάφερε να ορθοποδήσει.

Ο ίδιος επανέλαβε την πρόταση, που ακούγεται συχνά στη Γερμανία, για επενδύσεις ιδιαίτερα στην ηλιακή ενέργεια που θα αξιοποιούσαν τα πλεονεκτήματα του ελληνικού κλίματος: Ναι μεν, παραδέχεται, το όφελος θα το αποκόμιζαν οι επενδυτές (όπως οι γερμανικές εταιρείες φωτοβολταϊκών), αλλά σε κάθε περίπτωση θα δημιουργούνταν θέσεις εργασίας και έσοδα για το κράτος.

Ο γόρδιος δεσμός της εξόδου στις αγορές

Ο διευθύνων σύμβουλος του ασφαλιστικού ομίλου αναφέρει πως, όσον αφορά το ζήτημα της κρίσης κρατικού χρέους στην Ευρωζώνη, o όμιλος έχει προτείνει ένα σχήμα που θα διευκολύνει τις χώρες που έχουν διασωθεί να επιστρέψουν στις αγορές για δανεισμό.

Έτσι, αναφέρει ο Ντίκμαν, θα μπορούσε να συσταθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός διασφάλισης ο οποίος, με την κάλυψη των κεφαλαίων των μηχανισμών στήριξης, θα έδινε εγγυήσεις μέχρι το 90% των κρατικών ομολόγων που θα εκδίδονται. Αυτό, υποστήριξε, θα καθησύχασε τους επενδυτές και θα τους έδινε τη βεβαιότητα πως δεν κινδυνεύουν να χάσουν πάνω από το 10% της επένδυσής τους -και άρα δεν θα δίσταζαν να δανείσουν τους «διασωθέντες».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: