Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Με (μεγάλο) παρόν και (μεγαλύτερο) μέλλον στα μίντια


newpost.gr
Με (μεγάλο) παρόν και (μεγαλύτερο) μέλλον στα μίντια
Σε ηλικία λίγο πάνω από τα 40 είναι τραπεζίτης, ασχολείται με τα media, συμμετέχει σε αλλαντοβιομηχανία, παρασκευάζει σούσι, πραγματοποιεί χερσαίες μεταφορές και ελέγχει ποσοστά σε δεκάδες άλλες μικρές και μεγάλες εταιρείες. Ο Βίκτωρας Ρέστης, κατά πολλούς σύγχρονος Αριστοτέλης Ωνάσης, εφοπλιστής, με το δικό του νησί και με επιχειρήσεις που ξεκινούν από τα media και καταλήγουν σε γήπεδα γκολφ , ανασκουμπώνεται εν μέσω οικονομικής κρίσης και ετοιμάζεται για μεγάλες business.

Όπως προέκυψε από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΔΟΛ, σχεδόν το 1/4 των μετοχών του Οργανισμού Λαμπράκη το κατέχει η οικογένεια Ρέστη. Η Benday Limited έχει το 19,222% και άλλες δύο εταιρείες συμφερόντων του από 1,2%. Στο σύνολο η οικογένεια Ρέστη έχει το 21,6% του Οργανισμού και τα χρήματα για να αυξήσει όταν και όσο θέλει τη συμμετοχή της.

Ο Σταύρος Ψυχάρης έχει το 25,156%, το Ίδρυμα Λαμπράκη το 24,879%, ενώ στη μετοχική σύνθεση (στοιχεία 2009) με μικρότερα ποσοστά συμμετέχουν δύο τράπεζες αλλά και συγγενείς του Χρ. Λαμπράκη και του Στ. Ψυχάρη.

Οι διαπραγματεύσεις για το είδος της συμμετοχής της οικογένειας Ρέστη στον ΔΟΛ συνεχίζονται, ενώ το αποτέλεσμά τους είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει και τη μετοχική σύνθεση του Mega, όπου η Benday έχει το 5,09% και ο ΔΟΛ το 22,11%, ενώ πλέον έχει μετοχική έκφραση και η Προμηθέας Gaz του Δ. Κοπελούζου.

Θυμίζουμε ότι στον κύκλο συμφερόντων του Β. Ρέστη ανήκουν ακόμη οι τηλεοπτικοί σταθμοί MTV Hellas και Nickelodeon, το 50% του Βήμα FM και ο ραδιοφωνικός σταθμός Music., ενώ φημολογείται πως έχει εμπλακεί επιχειρηματικά και στην κυριακάτικη εφημερίδα «Το Πρώτο Θέμα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας αναμένεται να επεκτείνει την εμπλοκή του στα media και να εισέλθει στον χώρο της τηλεοπτικής παραγωγής αγοράζοντας ποσοστό ή ακόμα και το σύνολο των μετοχών του Στούντιο ΑΤΑ, που μέχρι τώρα ανήκουν κατά 99,33% στον ΔΟΛ.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα παραγωγής τηλεοπτικών σειρών και εκπομπών, ενώ προσφέρει και υπηρεσίες ενοικίασης στούντιο. Σύμφωνα με τις καταστάσεις οικονομικής χρήσης του 2010, το Στούντιο ΑΤΑ, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής της εγχώριας τηλεοπτικής αγοράς, εμφάνισε ζημίες ύψους περίπου 400.000 ευρώ.

Το ιδιωτικό νησί

Το greek dream κάθε έλληνα είναι μάλλον ένα ιδιωτικό νησί και ο εφοπλιστής κ. Βίκτωρας Ρέστης είναι ο μόνος μετά τον Ωνάση που το κατάφερε. Στο συγκεκριμένο νησί μάλιστα παντρεύτηκε και την αγαπημένη του, Κορίνα Συνοδινου, συντάκτρια του Μεγάλου Καναλιού.

Μόνο που το νέο του απόκτημα, δε βρίσκεται στην Ελλάδα αλλά στο ταχύτατα αναπτυσσόμενο τουριστικά Μαυροβούνιο που ο ίδιος το αποκαλεί «Μονακό της Αδριατικής». Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μόνη του διαφορά με τον έλληνα κροίσο.

Η αγορά του νησιού εξάλλου δεν έγινε για να κατοικήσει εκεί ο ίδιος αλλά για να κάνει ακόμα ένα τεράστιο βήμα στο χώρο του real estate.

Sveti Stefan ή αλλιώς Άγιος Στέφανος είναι η ονομασία του περιβόητου νησιού που κάποτε εκεί περνούσε τις διακοπές του ο ηγέτης της πάλαι ποτέ ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, Τίτο και το ανέδειξε σε τουριστικό θέρετρο. Με μια πρώτη ματιά, το νησάκι του Αγίου Στεφάνου δε θυμίζει σε τίποτα πολυτελές θέρετρο που είναι ικανό να προσελκύσει χολυγουντιανές διασημότητες όπως είχε συμβεί στο παρελθόν.

Η εταιρεία του κ.Ρέστη, First Business Balkan, που δραστηριοποιείται στα Βαλκάνια, έδωσε 30 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αποκτήσει την άδεια εκμετάλλευσης του θέρετρου. Ουσιαστικά, ο όμιλος Ρέστη έχει υπογράψει συμβόλαιο για την εκμετάλλευση του νησιού για τα επόμενα 30+30 χρόνια!


Στο ιδιωτικό νησί, υπάρχει ένα χωριό του 15ου αιώνα, το οποίο είναι κτισμένο μέσα σε κάστρο. Σύμφωνα με την ιστορία, το 1950 οι χωριάτες εκδιώχθηκαν και το εσωτερικό των σπιτιών μετατράπηκε σε πολυτελές ξενοδοχείο, μετατρέποντας ταυτόχρονα την περιοχή σε πολυτελές τουριστικό θέρετρο.


Το μικροσκοπικό νησάκι του Αγίου Στεφάνου, μπορεί κάποτε να ήταν ένα απλό ψαροχώρι ωστόσο περνώντας στα χέρια του κ.Ρέστη, φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα πιο πολυτελή θέρετρα της Αδριατικής. Στο νησί βρίσκονται 47 βίλες οι οποίες έχουν αναπαλαιωθεί ενώ λίγα μόλις μέτρα από το συγκρότημα, στην παραλία Queen Beach, χτίζεται ήδη ξενοδοχειακή μονάδα 120 κλινών. Στη διπλανή παραλία, στο Μίλοτσερ, λειτουργούν ήδη 8 σουίτες, 200τετραγωνικών η μικρότερη και 400 τετραγωνικών η μεγαλύτερη ενώ λειτουργούν και εστιατόρια. Στην περιοχή, ετοιμάζεται και καζίνο.


Η συγκεκριμένη επένδυση του ελληνικού ομίλου λέγεταΜι πως κόστισε συνολικά περισσότερα από 50 εκατομμύρια. Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα είχε μεταδώσει το Reuters πριν από αρκετό καιρό, ο επιχειρηματικός και νομικός σύμβουλος του ομίλου Ρέστη στο Μαυροβούνιο, Goran Velimirovic, είχε δηλώσει πως ο όμιλος μέχρι στιγμής έχει επενδύσει στην περιοχή ποσό της τάξεως των 90 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Velimirovic μάλιστα είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πως «Ο κ.Ρέστης είναι καταγοητευμένος με το Μαυροβούνιο, το οποίο θεωρεί πως διαθέτει μέλλον στις επενδύσεις, εκτιμώντας παράλληλα πως μπορεί να αποτελέσει το μελλοντικό Μονακό».


2 δισ ευρώ για Mall στη Βουλγαρία


Όμως, όπως όλα δείχνουν, ο όμιλος Ρέστη δε σταματάει εκεί. Ο έλληνας εφοπλιστής αγόρασε ένα πολυτελές κτίριο στη Σόφια της Βουλγαρίας. Το συγκεκριμένο κτίριο συνολικής επιφάνειας 66,000 τ.μ. βρίσκεται στο πιο κεντρικό σημείο της Σόφιας και μεταμορφώθηκε σε ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο με συνολικά 2,800 θέσεις στάθμευσης, ενώ στο εσωτερικό του θα λειτουργούν συνολικά 185 καταστήματα, κινηματογράφοι, εστιατόρια κ.τ.λ. Τον χώρο αγόρασε ο κ.Ρέστης από τη Γαλλική εταιρεία Carrefour προς 200 εκατομμύρια ευρώ και ουσιαστικά φιλοξενεί την πρώτη υπεραγορά της Βουλγαρίας.


Στόλος αξίας 6 δισ. Δολαρίων

Τη ναυτιλιακή οικογενειακή εταιρεία Enterprises Shipping ίδρυσε το 1974 ο πατέρας του Σταμάτης Ρέστης, ο οποίος έζησε για χρόνια στη Νότια Αφρική και πέθανε τον Ιούλιο του 2004. Από τότε ο Βίκτωρ «κατακτά νίκες», άλλωστε το δηλώνει και το όνομά του.
Τελευταία επιδεικνύει μια έντονη δραστηριότητα στην Ελλάδα και επενδύει σε συμμετοχές εισηγμένων εταιρειών, όπως στην αλλαντοβιομηχανία ΝΙΚΑΣ, που διαθέτει το 6,5% των μετοχών, αφού κατέβαλε περίπου 8 εκατ. ευρώ και στην F.G. Europe, το 5,5%, αφού έδωσε 3 εκατ. ευρώ. Επίσης διαθέτει το 35% της εταιρείας Japonica AE, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των catering και παρασκευάζει κυρίως «σούσι» για τα σουπερμάρκετ και για τα εστιατόρια. Επίσης διαθέτει ποσοστό και στη μεταφορική εταιρεία Imperio.


Όσον αφορά στην ναυτιλιακή του δραστηριότητα, αυτήν την περίοδο υπολογίζεται ότι διαθέτει περί τα 70 πλοία διαφόρων τύπων και συμμετέχει σε δύο εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ναυτιλιακές εταιρείες, παρά το γεγονός ότι πώλησε μέσα στον Οκτώβριο του 2007 εννέα πλοία, από τα οποία εισέπραξε 700 εκατ. δολάρια. Με βάση τις τρέχουσες τιμές η αξία του στόλου του Βίκτωρα Ρέστη υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 6 δισ. δολάρια!

Δεν υπάρχουν σχόλια: