Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Εν αναμονή της απόφασης για την απεργία στον ΟΛΠ

Αργά το βράδυ της Δευτέρας ή νωρίς το πρωί της Τρίτης θα εκδοθεί από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά η απόφαση που θα κρίνει τη νομιμότητα ή μη των συνεχιζόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ, κατά των οποίων έχουν προσφύγει με αιτήσεις τους τα Επιμελητήρια της χώρας, καθώς και 48 επιχειρήσεις που, όπως υποστηρίζουν, θίγονται τα οικονομικά τους συμφέροντα από τις κινητοποιήσεις των 1.500 λιμενεργατών.

Μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας και ενώ είχε απορριφθεί αίτημα της ΟΜΥΛΕ για αναβολή της εκδίκασης, το δικαστήριο έδωσε προθεσμία έως τις 20.00 και στις δύο πλευρές να καταθέσουν με υπομνήματα τις θέσεις τους προκειμένου να αποφανθεί.

Καθ΄όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας έξω από το Δικαστικό Μέγαρο παρέμεναν εκατοντάδες λιμενεργάτες που φώναζαν συνθήματα κατά της Cosco.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ προχώρησαν σε νέα 48ωρη απεργία, από τα μεσάνυχτα της Κυριακής μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Οι απεργοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης καμία δέσμευση για τα εργασιακά τους.

Η υπουργός Οικονομίας τόνισε: "Οι ολίγοι δεν μπορούν να θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα των πολλών" και υπογράμμισε: "Προέχει η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και η αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας του λιμανιού, που τίθενται αυτή τη στιγμή σε κίνδυνο από την παράταση της απεργίας".

Η κυβέρνηση απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο επιστράτευσης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, ζήτησε τον τερματισμό της απεργίας και τη συνέχιση του διαλόγου. "Όλα τα ζητήματα θα τεθούν στο πλαίσιο του διαλόγου, που η κυβέρνηση θέλει να συνεχιστεί" είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τη δικαστική τροπή, που έχει πάρει το ζήτημα, ο κ. Πεταλωτής τόνισε: "Γνωρίζοντας ότι υπάρχει πρόβλημα στην αγορά και προασπίζοντας το δημόσιο συμφέρον, που είναι η δυναμική της αγοράς, και τα εργασιακά ζητήματα, το όλο ζήτημα ήδη αντιμετωπίζεται και παίρνει μια νέα δυναμική και με τον ορισμό, αύριο, του κ. Ανωμερίτη ως διευθύνοντα συμβούλου του ΟΛΠ, ώστε να προωθηθεί ο διάλογος με τους εργαζόμενους και να εξηγηθεί ότι πρέπει να λήξει η απεργία".

Ο ίδιος ανέφερε ότι "και πριν και μετά τις εκλογές μιλάμε για μια σύμβαση, που δεν μας ικανοποιεί" και ότι "από εκεί και πέρα, όμως, έχει κυρωθεί και έχει γίνει νόμος. Ωστόσο, δεν σταματάμε την προσπάθειά μας να τη βελτιώσουμε προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος".

Την Τρίτη επικυρώνεται η τοποθέτηση του Γιώργου Ανωμερίτη στην ηγεσία του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

Συμπαράσταση από ΑΔΕΔΥ

Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των λιμενεργατών και της ΟΜΥΛΕ για την αντιμετώπιση των εργασιακών αιτημάτων, τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο πλαίσιο της συνέχειας της εργασιακής τους σχέσης, εκφράζει η ΑΔΕΔΥ επισημαίνοντας το γεγονός των κυβερνητικών ευθυνών για το ότι στο διάστημα αναστολής των απεργιακών κινητοποιήσεων στο λιμάνι του Πειραιά, δεν αναπτύχθηκε ο διάλογος με τους εργαζόμενους και δεν αντιμετωπίστηκαν τα αιτήματά τους.

Η ΑΔΕΔΥ εκτιμώντας ως μείζον ζήτημα τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα και ελέγχου του λιμανιού και τη μελλοντική του ανάπτυξη στο πλαίσιο αυτό:

1. Καλεί την κυβέρνηση να κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή με την αξιοποίηση και του υπαρκτού θέματος των φοροαπαλλαγών που προσκρούουν και στο κοινοτικό δίκαιο.

2. Καταδικάζει τους δικαστικούς ή άλλους τρόπους αντιμετώπισης του αγώνα των εργαζομένων (επιστράτευση κλπ) που εξελίσσονται ή καλλιεργούνται γιατί οξύνουν το πρόβλημα αντί να το λύνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: