Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

"ΔΕΝ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ", ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΟΥΝ...

Ρεπορτάζ : Αριστέα Μπουγάτσου
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Εγκλωβισμένοι στην ατζέντα του μίστερ Siemens βρίσκονται τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ, με αμηχανία εξαιτίας της αδυναμίας τους να απαντήσουν στο ερώτημα που έθεσε η χθεσινή αποκάλυψη της «Ε». Γιατί βρίσκονται εγγεγραμμένες «επαφές» στην ατζέντα του Μιχάλη Χριστοφοράκου δύο κορυφαίων κομματικών στελεχών, του γραμματέα της Ν.Δ. Λ. Ζαγορίτη και του γενικού διευθυντή του ΠΑΣΟΚ Ρ. Σπυρόπουλου και μάλιστα...
λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007;
Χθες και ο Λ. Ζαγορίτης και ο Ρ. Σπυρόπουλος με γραπτές δηλώσεις τους και με συνεντεύξεις τους αρνήθηκαν ότι γνωρίζουν τον Μ. Χριστοφοράκο και υποστήριξαν ότι δεν επικοινώνησαν μαζί του. Οι απαντήσεις τους είναι λιτές, σχεδόν πανομοιότυπες. Δεν εξηγούν ωστόσο πώς και τα δύο πρόσωπα καταγράφονται ευκρινώς για επαφές (τηλεφωνικές ή για συναντήσεις) στα ημερολόγια της Γενικής Διεύθυνσης της Siemens, που σημειωτέον συμπεριλαμβάνονται στη μεγάλη δικογραφία.
Ακόμη και το 2007
Πάντως, πριν αποκαλυφθούν οι συγκεκριμένες καυτές σημειώσεις, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος που είχε «δραπετεύσει» και απολογούνταν ενώπιον της Γερμανίδας εισαγγελέως Μπόιμλερ-Χεσλ υποστήριζε ότι ακόμα και το 2007, μεσούντος του σκανδάλου Siemens, τα πολιτικά κόμματα -μέσω προσώπων- απαιτούσαν επίμονα «χορηγίες» από τον ίδιο! Αν αυτό στοιχειοθετηθεί, φανερώνει τουλάχιστον κυνισμό από μέρους των κομμάτων εξουσίας, αλλά και επικίνδυνο εθισμό στις μαύρες χορηγίες, ενώ την ίδια ώρα οι εισαγγελείς ερευνούσαν τις μίζες και η χώρα είχε γονατίσει από τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος στην απολογία του λέει ότι αντιμετώπιζε πρόβλημα εκταμίευσης του πολιτικού χρήματος, γιατί είχαν μπλοκαριστεί οι λογαριασμοί του Αλ. Λέτσα (Fairways) και υποστηρίζει: «...Ακόμα και το έτος 2007, πρόσωπα από πολιτικά κόμματα απαιτούσαν επίμονα από μένα χρηματικά ποσά που ανέμεναν, γιατί ήξεραν ότι αυτά είχαν εγκριθεί» (σ.σ. εννοεί από τη μητρική, η οποία διέθετε το 2% του ετήσιου τζίρου για πολιτικές χορηγίες). «...Κάτι που εγώ θεωρούσα απίστευτο, αφού εκείνη την περίοδο (2007) το σκάνδαλο διαφθοράς και δωροδοκιών της Siemens είχε λάβει τεράστιες διαστάσεις στην Ελλάδα».
Ο Ζαγορίτης
Χθες, μετά το δημοσίευμα της «Ε», ο γραμματέας της Κ.Ε. της Ν.Δ. Λευτέρης Ζαγορίτης δήλωσε τα εξής:
«Με αφορμή όσα είδαν το "φως" της δημοσιότητας ξεκαθαρίζω ότι δεν γνωρίζω τον κ. Χριστοφοράκο και δεν είχα ποτέ καμιά επικοινωνία μαζί του». Σε συνομιλία που είχαμε με τον κ. Ζαγορίτη, ο γραμματέας της Ν.Δ. μάς είπε πως θα ερευνήσει τόσο στη Ρηγίλλης όσο και στο πολιτικό γραφείο του, αν υπάρχουν καταχωρισμένες κλήσεις από πλευράς Χριστοφοράκου, καθώς ήταν κατηγορηματικός πως από μέρους του δεν υπήρξε επαφή.
Ο Σπυρόπουλος
Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, από την πλευρά του δήλωσε: «Σχετικά με το δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας", με κατηγορηματικό τρόπο δηλώνω απερίφραστα ότι ουδεμία τηλεφωνική ή διά ζώσης επαφή είχα ποτέ με τον κ. Χριστοφοράκο, τον οποίο και δεν γνωρίζω προσωπικά». Ο κ. Ρ. Σπυρόπουλος δεν εξήγησε γιατί στο ημερολόγιο της 12ης Σεπτεμβρίου 2007 του Μ. Χριστοφοράκου εμφανίζεται σημείωση με τα τηλέφωνά του, σαν να τα έχει καταγράψει η γραμματέας του μετά από κλήσεις του γενικού διευθυντή του ΠΑΣΟΚ, στου οποίου τις αρμοδιότητες είναι και τα οικονομικά του κόμματος.
Ο Πεταλωτής
Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής είπε πως «συντασσόμαστε με την απάντηση του κ. Σπυρόπουλου», και άφησε στην κρίση της Εξεταστικής Επιτροπής το ενδεχόμενο να κληθεί να καταθέσει ο Μ. Χριστοφοράκος, Κάτι που μάλλον είναι απίθανο, δεδομένου ότι ο Μ. Χριστοφοράκος δεν θα εγκαταλείψει το «άσυλο» της Γερμανίας, μετά και τη δίωξη που του ασκήθηκε, διακινδυνεύοντας να βρεθεί αντιμέτωπος με αδικήματα για τα οποία δεν έχει κριθεί ούτε έχουν παραγραφεί στην Ελλάδα.
Με λεπτούς χειρισμούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να λειάνει την καταγραφή της επαφής του Ρ. Σπυρόπουλου στο ημερολόγιο του Μ. Χριστοφοράκου, ίσως μάλιστα αποπειράθηκε και να αμφισβητήσει το περιεχόμενό του. Συγκεκριμένα είπε: «Δεν μπορούμε να συζητάμε βάσει αντιγράφων κάποιου ημερολογίου, έτσι όπως παρουσιάζεται».
Προφανώς, η κυβέρνηση προσπαθεί έτσι να δραπετεύσει από το βαρύ ημερολόγιο του Μ. Χριστοφοράκου σε ό,τι αυτό την εμπλέκει. Μα το ίδιο ημερολόγιο και το ίδιο αρχείο έλεγε την αλήθεια μόνο για τους πολιτικούς αντιπάλους;
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: