Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την οριστικοποίηση των μέτρων

«Κλείνει» η συμφωνία


Ο πρωθυπουργός αναμένεται να πει ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να πει ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν   (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Ξεκίνησε στη Βουλή η κρίσιμη σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων, κατά την οποία -όπως φαίνεται- θα οριστικοποιηθούν τα νέα μέτρα. «Αγκάθι» στην διαπραγμάτευση αποτελούν τα εργασιακά, καθώς Βενιζέλος και Κουβέλης προβάλλουν σοβαρές αντιρρήσεις στις προτεινόμενες αλλαγές, όπως στο ύψος των αποζημιώσεων. Ωστόσο, και οι δύο εταίροι διαμηνύουν ότι δεν επιθυμούν να φέρουν τριγμούς στην κυβέρνηση. Την ίδια ώρα δεύτερο «καυτό» θέμα στην ατζέντα των πολιτικών αρχηγών αποτελεί η ψήφιση των μέτρων χωρίς διαρροές.

Στη σύσκεψη είναι παρόντες ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Εργασίας.

Ο πρωθυπουργός θα τονίσει στους αρχηγούς ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει και ότι πρέπει να υπάρξει τελική συμφωνία το αργότερο μέχρι αύριο, Τετάρτη. Ενδεικτική του κλίματος είναι και η δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Βουλή: «Πρέπει να τελειώσουμε κάποια στιγμή» ανέφερε.

Επίσης, στη σύσκεψη αναμένεται να επαναλάβει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν μέχρι τις 16 Νοεμβρίου και γι' αυτό θα πρέπει το αργότερο μέχρι τη σύνοδο του Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου να έχει ληφθεί η απόφαση για την καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γ.Βρούτση.

Πιο αναλυτικά, η ΔΗΜΑΡ δεν αποδέχεται τις αλλαγές στα εργασιακά, υποστηρίζοντας ότι το θέμα βρίσκεται εκτός των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση.

Αντιρρήσεις στο θέμα των εργασιακών προβάλλει και το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο στην Ιπποκράτους αναγνωρίζουν ότι τα περιθώρια είναι στενά για ελιγμούς και περιμένουν την τελική στάση που θα κρατήσει η ΔΗΜΑΡ για να προχωρήσουν στις δικές τους κινήσεις.

Διαφωνία καταγράφεται από τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ και για το φορολογικό και κυρίως για την κατάργηση του οικογενειακού αφορολογήτου. Σύμπλευση ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει ως προς την απόφαση να ψηφιστούν οι νέες δημοσιονομικές περικοπές μέσω της ψήφισης του προϋπολογισμού και οι διαρθρωτικές αλλαγές με διαδικασίες - εξπρές σε ένα μόνον άρθρο.

Επιπλέον οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις ενδεχόμενες διαρροές στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες κατά την ψήφιση των μέτρων. Ο πρωθυπουργός επιθυμεί ένα αρραγές μέτωπο ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ ώστε να αντιμετωπιστούν πιθανές διαρροές στην ψηφοφορία επί των μέτρων.

Το θέμα αυτό προέκυψε μετά τη διαγραφή από τη ΝΔ του Νίκου Σταυρογιάννη και την αποχώρηση από τη ΔΗΜΑΡ του Γιάννη Μιχελογιαννάκη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να ζητήσει από τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη να κινηθούν σε μια αυστηρή γραμμή που θα αποτρέψει τη χαλαρή ψήφο των βουλευτών τους.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: