Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Αγώνας δρόμου για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου

Συνεδριάζει το Υπουργικό

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Λίγες ημέρες μετά τον ανασχηματισμό και αφού πέρασε τον σκόπελο της ψήφου εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση ξεκινά αγώνα δρόμου για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου -προϋποθέσεις που έχει θέσει η ΕΕ για την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου προς τη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό συνεδριάζουν την Τετάρτη τόσο η Κυβερνητική Επιτροπή (2 μ.μ.) όσο και το Υπουργικό Συμβούλιο (4 μ.μ.).

Επίσης, στις 9 το πρωί της Πέμπτης θα συγκληθεί ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, όπου ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα συζητήσει με τους βουλευτές τις τελευταίες εξελίξεις προτού αναχωρήσει για τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Χθες, Τρίτη, ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου συγκάλεσε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι Ευ. Βενιζέλος, Γ. Παπακωνσταντίνου, Ηλ. Μόσιαλος, Φ. Σαχινίδης, Ρεγγίνα Βάρτζελη, Κ. Θέος, και Γ. Γλυνός, για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής. Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε για τις συναντήσεις τους στις Βρυξέλλες και ο κ. Βενιζέλος για τις εξελίξεις στο Eurogroup.

Σε ό,τι αφορά τον εφαρμοστικό νόμο, συζητήθηκε η πιθανότητα να καταταθεί ακόμα και την Παρασκευή στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπου την ίδια ημέρα έχει προγραμματιστεί η δεύτερη ανάγνωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ώστε να οδεύσει προς την Ολομέλεια και να ψηφιστεί στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας.

Δεδομένου ότι τα περιθώρια είναι ασφυκτικά, ο εφαρμοστικός νόμος αναμένεται να προωθηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και αυτό επαναφέρει τα σενάρια που θέλουν να δοκιμάζεται η ενότητα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Ήδη ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης ανακοίνωσε ότι παραιτείται, διαφωνώντας µε τις διαδικασίες που αποφάσισε να ακολουθήσει η κυβέρνηση, ενώ οι βουλευτές Ν.Σαλαγιάννης και Π.Κουρουμπλής δηλώνουν ότι δεν δίνουν «λευκή επιταγή».

Επίσης, αντίθετη με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ εμφανίζεται η Χρύσα Αράπογλου, ενώ ο βουλευτής Κοζάνης Αλέξανδρος Αθανασιάδης επανέλαβε την Τετάρτη ότι θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο. «Για εμένα δεν έχει αλλάξει τίποτε, δεν θα ψηφίσω το Μεσοπρόθεσμο, καθαρές κουβέντες» δήλωσε στον Σκάι, εμμένοντας στην άποψη ότι δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ.

«Έχουμε πολλές ημέρες μπροστά μας να συζητήσουμε με τους βουλευτές. Ας περιμένουμε να ακούσουμε τις τοποθετήσεις των βουλευτών» υποστήριξε, από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στο Mega.

Όσον αφορά στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ΝΔ δεν διαφωνεί με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τρίτη με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Αντώνης Σαμαράς κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να αντιδράσει στην πρόθεση της κυβέρνησης να επισπεύσει την ψήφιση.

Επιτελικά στελέχη της Ν∆ τονίζουν η απόφαση του κόµµατος να καταψηφίσει επί της αρχής το Μεσοπρόθεσµο, «είναι δεδοµένη και δεν αλλάζει». Όσο για τον εφαρμοστικό νόμο, η ΝΔ αναµένει ότι θα ψηφιστεί κατά ενότητα (για τις αποκρατικοποιήσεις, τη νοµιµοποίηση αυθαιρέτων, την αξιοποίηση της δηµόσιας περιουσίας κ.λπ.), ώστε να υπερψηφίσει τα σηµεία που περιλαµβάνονται και στη δική της πρόταση.

Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε η δήλωση του βουλευτή Κυριάκου Μητσοτάκη. «Αν ήταν η 151η η δική μου ψήφος θα ψήφιζα το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αλλά έχουμε κυβερνητική πλειοψηφία» δήλωσε στον Σκάι. Αργότερα, ωστόσο, προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση, ξεκαθαρίζοντας ότι θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. «Ξεκαθαρίζω τη θέση μου προς αποφυγή παρεξηγήσεων και παρερμηνειών μιας απάντησης που έδωσα σε ένα εντελώς υποθετικό ερώτημα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ανεκτικός µε τη διαδικασία του κατεπείγοντος εµφανίζεται και ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ απάντησε στον υπουργό Οικονοµίας ότι, ανεξάρτητα από τη στάση που θα κρατήσει το κόµµα του στις επίµαχες ψηφοφορίες, η κυβέρνηση πρέπει να φροντίσει ώστε «να µην υπάρξει κάποιο κενό που θα µπορούσε να εκληφθεί ως άλλοθι για την αναστολή της καταβολής της πέµπτης δόσης του δανείου προς τη χώρα µας».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: