Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο νόμο Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με το οποίο επιφέρονται αλλαγές στο προηγούμενο νόμο της Άννας Διαμαντοπούλου (Ν.4009/2011) για την ανώτατη εκπαίδευση. Το νομοσχέδιο εισάγεται την Τρίτη στην αρμόδια Επιτροπή και θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Όλο το νομοσχέδιο
Η αιτιολογική έκθεση

Όπως αναφέρεται το νομοσχέδιο επιχειρεί να διορθώσει «δυσλειτουργίες» που προέκυψαν κατά την εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου «στο σκέλος κυρίως της διοίκησης των ιδρυμάτων». Οι περαμβάσεις έχουν κυρίως δύο χαρακτηριστικά:

  • Προβλέπουν την ύπαρξη ενός μεταβατικού χρονικού διαστήματος για την σταδιακή εφαρμογή των διατάξεων του νόμου. Βασικό είναι ότι για την ανάδειξη των Συμβουλίων Διοίκησης κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου, «η όλη διαδικασία συγκρότησης αυτού ολοκληρώνεται υποχρεωτικά έως και την 25η Οκτωβρίου 2012», δίνεται δηλαδή μία τρίμηνη προθεσμία για την ανάδειξή τους.
  • Περιλαμβάνουν ορισμένες αλλαγές σε σημεία τα οποία «αποδείχθηκε, κατόπιν εξαντλητικού διαλόγου με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές (πολιτικά κόμματα, Σύνοδος Πρυτάνεων, Σύλλογοι διδασκόντων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, κ.λπ.) ότι χρήζουν βελτιωτικών παρεμβάσεων, οι οποίες δεν ανατρέπουν τη βασική φιλοσοφία του Ν.4009/2011, αλλά δημιουργούν βασιμότερες προϋποθέσεις για την καλύτερη, πληρέστερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του».
Επίσης, προβλέπεται:

  • Παράταση στη θητεία όλων των οργάνων των ΑΕΙ (προέδρων τμημάτων, κοσμητόρων, πρυτανικών αρχών) ως τον Δεκέμβριο του 2012.
  • Η ευθύνη για την διενέργεια των εκλογών περνάει στις πρυτανικές τους αρχές, οι οποίες πρέπει να εκλέξουν τα νέα Συμβούλια Διοίκησης, ενώ έχουν τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου για να αποφύγουν τυχόν επεισόδια και διαμαρτυρίες. Κατόπιν αυτού θα λυθεί το θέμα της χρηματοδότησης των ΑΕΙ για τους επόμενους μήνες.
  • Οι ακαδημαϊκές αρμοδιότητες που είχαν τα Συμβούλια Διοίκησης με τον νέο Νόμο περνούν στις Συγκλήτους τους, ενώ τα Συμβούλια θα έχουν τις υπόλοιπες διοικητικές αρμοδιότητες των ΑΕΙ.
  • Ο Κοσμήτορας των Σχολών στα πανεπιστήμια δεν θα διορίζεται αλλά θα εκλέγεται από τα μέλη ΔΕΠ μεταξύ υποψηφίων από λίστα που θα συντάσσεται από τα μέλη των Συμβουλίων Διοίκησης όταν αυτά εκλεγούν. Ο,τι δηλαδή ισχύει και για την εκλογή πρυτάνεων που θα εκλέγονται από τους διδάσκοντες μεταξύ τριών ατόμων που θα προτείνουν τα Συμβούλια.
  • Τα τμήματα των ΑΕΙ διατηρούν όλες τις αρμοδιότητές τους σε ακαδημαϊκό επίπεδο αλλά διοικητικά θα ανήκουν στις Σχολές των ΑΕΙ.
Νωρίτερα, η Άννα Διαμαντοπούλου εξέδωσε ανακοίνωση, σε οξύτατο ύφος, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η προβαλλόμενη ως συμφωνία των τριών αρχηγών στην αλλαγή ενός νόμου, επειδή αρνούνται να τον εφαρμόσουν βίαιες μειοψηφίες και δημόσιοι λειτουργοί που υπηρετούν δικές τους σκοπιμότητες, είναι ύβρις για τη Δημοκρατία».

Η δήλωση αυτή αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της πρώην υπουργού Παιδείας, την ώρα που στο ΠαΣοΚ βρισκόταν σε εξέλιξη μια σύσκεψη για το θέμα αυτό υπό τον κ. Ευ.Βενιζέλο, στην οποία συμμετείχαν οι: Ι.Μανιάτης, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Μ.Μπόλαρης. Ο εκνευρισμός ήταν διάχυτος στη ατμόσφαιρα όταν αναγνώστηκε το περιεχόμενο της ανακοίνωσης.

Επιπλέον, η κατάθεση του νομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος δεν λειτουργεί κατευναστικά και ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει πως θα ψηφίσουν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων, ιδίως του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίες ψήφισαν τον προηγούμενο νόμο με πλειοψηφία 4/5 (250 βουλευτές).
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: